Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 194/2021 07.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παραχωρεί συνεχώς «υπηκοότητες» η «κυβέρνηση», λέει ο Έρχουρμαν
  • [02] Έκκληση Όζερσαϊ σε Τατάρ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
  • [03] Έκκληση Τσαναλτάϊ προς ξένους για επενδύσεις στα κατεχόμενα στις μεταφορές και στις επικοινωνίες
  • [04] Περιμένουν την Bureau Veritas για το χαλλούμι
  • [05] Έρευνα CMIRS: Αποτυχημένη θεωρεί τη λεγόμενη κυβέρνηση και τους «υπουργούς» της η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων
  • [06] Το «DA?» αναλαμβάνει τη συντήρηση και εξωραϊσμό του μνημείου Ντενκτάς, αναφέρει ο Σανέρ
  • [07] Αύξηση 42% στο εμπορικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου του 2021
  • [08] Στα 79 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επικυρώθηκε η Συμφωνία του Παρισιού από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [02] Προς τη Μαύρη θάλασσα πλέει το Γιαβούζ
  • [03] Κιλιντσάρογλου: «Προκρίνουμε την ειρήνη αντί του καβγά στην εξωτερική πολιτική»
  • [04] Δημοσκόπηση Konda: Η Συμμαχία του Έθνους προηγείται της Συμμαχίας της Δημοκρατίας
  • [05] Ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παραχωρεί συνεχώς «υπηκοότητες» η «κυβέρνηση», λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (07.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι θα γίνει χαλασμός κόσμου αν υπάρχει υπερβολική διαφορά στον αριθμό των ψηφοφόρων ανάμεσα στις «προεδρικές εκλογές» που διεξήχθησαν πέρσι και στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν φέτος.

    Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Gen? TV, ο Έρχουρμαν είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας UBP-YDP-DP παραχωρεί συνεχώς «υπηκοότητες» και προβαίνει σε προσλήψεις. Υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» ενεργεί έχοντας ως έγνοια της το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και τις «εκλογές». Ανέφερε και τα εξής:

    «Μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα ο αριθμός των υπηκόων που θα γίνουν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν υπάρχει υπερβολική διαφορά ανάμεσά τους, να ξέρουν ότι θα γίνει χαλασμός κόσμου σε αυτή την χώρα».

    Επισημαίνοντας την σημασία της πολιτικής για τον πληθυσμό, ο Έρχουρμαν είπε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όταν ανέλθουν στην «εξουσία» είναι πολιτική για τον πληθυσμό.

    Αναφερόμενος στις «δημοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν του χρόνου, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποδείξει υποψήφιους σε όλους τους «δήμους» και επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι παραγνωρίζει την «βουλή» και ισοπεδώνει την αξιοπρέπειά της, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι εντός μιας «νομοθετικής περιόδου» η λεγόμενη κυβέρνηση εξέδωσε 74 «διατάγματα», συμπεριφέρεται ωσάν να υπάρχει «προεδρικό σύστημα» στην «χώρα» και «ανακηρύσσουν δικτατορία» την ώρα που δεν διαθέτουν στήριξη στην «βουλή».

    Επισημαίνοντας ότι δεν θυμάται πότε προσκλήθηκε για τελευταία φορά στον παράνομο Bayrak, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ότι «βλέπουμε πώς καταπατείται η δημοκρατία όταν βρίσκονται στην εξουσία τέτοιες νοοτροπίες σε αυτή την χώρα».

    Σημειώνοντας ότι το CTP εργάζεται με συνέπεια στο θέμα της οικονομίας εδώ και πολύ καιρό, είπε ότι βασικό όραμα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας οικονομίας που στέκεται στα δικά της πόδια και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της «κυβέρνησης» του τετραμερούς συνασπισμού υπό την δική του «πρωθυπουργία», ο «προϋπολογισμός» έκλεισε με πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (ΤΛ), παρά την περιορισμένη ροή κονδυλίων από την Τουρκία εκείνη την περίοδο.

    Υπενθυμίζοντας ότι το «πρωτόκολλο» που υπέγραψε η παρούσα «κυβέρνηση» με την Τουρκία ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια 250 εκατομμύρια ΤΛ, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε πόσα από αυτά τα χρήματα ήρθαν μέχρι σήμερα και πρόσθεσε:

    «Ήρθαν μόνο οι στρατιωτικές δαπάνες. Υπάρχουν δύο μήνες μέχρι το τέλος του 2021. Γιατί δεν εφαρμόζεται αυτό το πρωτόκολλο και αυτή η κυβέρνηση δανείστηκε 140 εκατομμύρια ΤΛ; Διότι δεν έρχονται χρήματα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έκκληση Όζερσαϊ σε Τατάρ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

    Η Diyalog (07.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να καταβάλει προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων και των δυσκολιών του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζερσαϊ επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας και ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας και ζήτησε από τον Τατάρ να καταβάλει την απαραίτητη προσπάθεια για αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού τους.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε επίσης ότι αυτό που έπρεπε να γίνει κατά την πρόσφατη συνάντηση του Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη ήταν να τεθούν στο τραπέζι θέματα που αφορούν άμεσα την καθημερινή ζωή.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τις επαφές του στο εξωτερικό, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε:

    «Ήταν δυνατό να καταστεί ισχύουσα η κάρτα εμβολιασμού κατά τις πτήσεις που θα γίνονται μέσω Τουρκίας. Για τις πτήσεις που θα γίνονται στο εξωτερικό από την Τουρκία πρέπει να υπάρχει ισοδυναμία της κάρτας μας με εκείνη εκεί. Αυτή η προσαρμογή πρέπει να διασφαλιστεί διαδικτυακά. Πρέπει να υλοποιηθεί μιαν ώρα αρχύτερα το θέμα της ισοδυναμίας των καρτών εμβολιασμού».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έκκληση Τσαναλτάϊ προς ξένους για επενδύσεις στα κατεχόμενα στις μεταφορές και στις επικοινωνίες

    Η Vatan (07.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάϊ, η οποία συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της συνόδου του 12ου Συμβουλίου Μεταφορών και Επικοινωνίας, κάλεσε τους εκπροσώπους των ξένων χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ» στον τομέα των επικοινωνιών και των μεταφορών.

    Αναφερόμενη στα έργα και στα σχέδια που προτίθενται να εφαρμόσουν στα κατεχόμενα, η Τσαναλτάϊ είπε ότι στόχος τους είναι να εφαρμόσουν σε όλα τα κτήρια και τμήματα υποδομές με οπτικές ίνες (fiber-optic) καθώς και σύνδεση δικτύου με 4.5/5G προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει την ζωή τους σε όλους τους τομείς.

    Η Τσαναλτάϊ ανακοίνωσε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για μετατροπή του λιμανιού της Αμμοχώστου σε ένα σύγχρονο τουριστικό λιμάνι που θα αποτελεί σταθμό για γιοτ και ταξιδιωτικά πλοία.

    «Το λιμάνι Αμμοχώστου θα παύσει να είναι ένα εμπορικό λιμάνι και θα το μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο λιμάνι και μαρίνα που θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τουριστικό σταθμό για κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι της Αμμοχώστου, μαζί με το λιμάνι της Κερύνειας θα αποτελούν λιμάνια μόνο για μεταφορά επιβατών. Καταβάλλουμε επίσης προσπάθειες για την ανέγερση ενός νέου εμπορικού λιμανιού που θα είναι μόνο για μεταφορά εμπορευμάτων», ανέφερε.

    Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι στόχος τους είναι στις 15 Νοεμβρίου να πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του «νέου αεροδρομίου» στην Τύμπου, το οποίο θα αποτελέσει, όπως υποστήριξε, το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της περιοχής.

    Το συνέδριο του 12ου Συμβουλίου Μεταφορών και Επικοινωνίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαίλογλου και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 55 χώρες.

    (ΑΚ)

    [04] Περιμένουν την Bureau Veritas για το χαλλούμι

    Κάτω από τον τίτλο «Το χαλλούμι περιμένει την Βureau Veritas», η K?br?s (07.10.21) γράφει ότι μόνο σε περίπτωση που εγκριθούν από την εταιρεία Bureau Veritas, η οποία διορίστηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκεί έλεγχο για εμπορία του χαλλουμιού ως προστατευόμενου προϊόντος προέλευσης (PDO), θα μπορούν να εξάγοντα τα προϊόντα των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού σε χώρες της ΕΕ μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Οι «κτηνιατρικές υπηρεσίες» στα κατεχόμενα, μαζί με πολλούς εταίρους στη διαδικασία, άρχισαν την εφαρμογή ενός σχεδίου 36 μηνών για να ξεπεραστούν οι έλεγχοι και οι ελλείψεις.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων, ο διευθυντής των «κτηνιατρικών υπηρεσιών», Μεχμέτ Γιλμάμπασαρ υπενθύμισε ότι ισχύουν από τη 1η Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή την εξαγωγή του χαλλουμιού προς χώρες της ΕΕ μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και πρόσθεσε ότι στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές εκπληρώθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να πωλείται το κατοχυρωμένο προϊόν στις χώρες της ΕΕ, ενώ στην κατεχόμενη Κύπρο άρχισε και συνεχίζεται το «σχέδιο εξάλειψης των ζωικών ασθενειών» που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το «σχέδιο ασφάλειας τροφίμων και ετοιμασίας κρίσης για ζωικές ασθένειες» προκειμένου να ξεπεραστούν οι ελλείψεις.

    Είπε ότι προβλέπουν ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ελέγχους στα παρασκευαστήρια και στις μάντρες, διαπίστωση των ελλείψεων και εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με τον Γιλμάμπασαρ, για πώληση του προστατευόμενου προϊόντος θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα που ονομάζεται «Milk Channeling», το οποίο συμπεριλαμβάνει συλλογή του απαλλαγμένου από ζωικές ασθένειες γάλακτος με φορτηγά ψυγεία από τις επιχειρήσεις και επεξεργασία του σε επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τους απαραίτητους ελέγχους.

    Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό που κατέχει το θέμα και ότι συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων στο σχέδιο.

    Ο Γιλμάμπασαρ είπε επίσης ότι διεξάγεται η τρίτη σάρωση στο πλαίσιο του σχεδίου εξάλειψης των ζωικών ασθενειών και αναμένουν ολοκλήρωσή της μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Σημείωσε ότι υπάρχουν γύρω στις 4,000 κοπάδια με αιγοπρόβατα και 900 με βοοειδή και ότι μπορεί να πει ότι το 95% αυτών είναι απαλλαγμένα από ασθένειες.

    Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή μόνο στο 3,25% της συνολικής παραγωγής γάλακτος αναλογεί το αιγοπρόβειο γάλα και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους όρους κατοχύρωσης του χαλλουμιού σε πρώτη φάση το αιγοπρόβειο γάλα θα πρέπει να είναι 24%, ενώ το 2024 θα ανέλθει στο 51%.

    Στο μεταξύ, η υπεύθυνη του «τμήματος δημόσιας υγείας» των «κτηνιατρικών υπηρεσιών», κτηνίατρος Ντουρούμ Ουλουτζάσοϊ δήλωσε ότι αναμένουν το Βureau Veritas, το οποίο ακόμα δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους. Είπε επίσης ότι το σύστημα Milk Channeling θα υλοποιηθεί εντός 36 μηνών.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έρευνα CMIRS: Αποτυχημένη θεωρεί τη λεγόμενη κυβέρνηση και τους «υπουργούς» της η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων

    Η Halk?n Sesi (06.10.21), δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της έρευνας που διεξήχθη στα κατεχόμενα από το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες.

    Η έρευνα της CMIRS για το μήνα Σεπτέμβριο διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με τη συμμετοχή 500 ατόμων και η εφημερίδα δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της που αφορά στην άποψη των «πολιτών» για αυτούς που «κυβερνούν» στα κατεχόμενα, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων να θεωρούν τόσο τον «πρόεδρο» όσο και τους «υπουργούς» της λεγόμενης κυβέρνησης αποτυχημένους.

    Κληθέντες να βαθμολογήσουν με ανώτατο βαθμό το 10, τόσο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ όσο και τους «υπουργούς» της λεγόμενης κυβέρνησης όσον αφορά στην άποψη τους για το πόσο επιτυχημένοι είναι στην άσκηση πολιτικής, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν την εξής βαθμολογία:

    -Ερσίν Τατάρ: «πρόεδρος» 3,94 μονάδες

    -Ερσάν Σανέρ: «πρωθυπουργός» 2,92

    Ερχάν Αρικλί: «αναπληρωτής πρωθυπουργός και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας»: 2,56

    Φικρί Ατάογλου: «υπουργός τουρισμού» 2,91

    Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: «υπουργός εξωτερικών» 2,86

    Ολγκιούν Αμτζιάογλου: «υπουργός παιδείας» 3,24

    Ντουρσούν Ογούζ: «υπουργός δημοσιονομικών» 3,18

    Κουτλού Εβρέν: «υπουργός εσωτερικών» 3,07

    Ουνάλ Ουστέλ: «υπουργός υγείας» 2,99

    Ναζίμ Τσαβούσογλου: «υπουργός γεωργίας» 3,11

    Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι: «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» 2,93

    Κοράλ Τσιαγμάν: «υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων» 2,73.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος επιτυχίας της λεγόμενης κυβέρνησης, με μονάδα αξιολόγησης το 10, είναι μόλις 3,03. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξασφαλίζει τη ψηλότερη βαθμολογία και ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί εξασφαλίζει τη χαμηλότερη, αφού θεωρείται ο πιο αποτυχημένος «υπουργός» της παρούσας «κυβέρνησης».

    Εξάλλου, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την «δημοκρατία» με ανώτατο βαθμό το 10, έδωσαν 3,70 στην «δημοκρατία» στην «ΤΔΒΚ» τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ είχαν δώσει 4,91 τον περασμένο Μάρτιο και 3,74 τον Ιούνιο του 2021.

    Όσον αφορά στο θέμα της «ελευθερίας έκφρασης στη χώρα» κατά τον τελευταίο ένα χρόνο, το 62.53% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι είναι άσχημη η κατάσταση, το 27.86% απάντησε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα όπως πριν και το 3.61% απάντησε ότι έχει καλυτερεύσει.

    Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, το 75.95% απάντησε ότι θεωρεί ότι η κατάσταση σε θέματα υγείας έχει χειροτερέψει τον τελευταίο ένα χρόνο, το 15.43% θεωρεί ότι παραμένει η ίδια και το 3.21% ότι έχει βελτιωθεί.

    Για τον τομέα της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, το 74.55% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχει χειροτερέψει η κατάσταση, το 17.84% ότι παραμένει η ίδια και το 1.8% ότι έχει βελτιωθεί.

    Επιπλέον, το 75.15% απάντησαν ότι θεωρούν ότι τον τελευταίο ένα χρόνο η «πολιτική κατάσταση στη χώρα» έχει χειροτερέψει.

    Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα, το 84.57% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θεωρούν χειρότερη από πριν την κατάσταση που επικρατεί στη «χώρα» τον τελευταίο ένα χρόνο, το 8.02% ότι δεν έχει αλλάξει και το 3.01% ότι έχει βελτιωθεί.

    (ΑΚ)

    [06] Το «DA?» αναλαμβάνει τη συντήρηση και εξωραϊσμό του μνημείου Ντενκτάς, αναφέρει ο Σανέρ

    Η Vatan (07.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε χθες ότι το «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» («DA?») θα αναλάβει την ετοιμασία σχεδίου για την συντήρηση του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο μνημείο του Ντενκτάς, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι «στη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου» που έγινε προχθές, αποφασίστηκε όπως ανατεθεί στο «DA?» η ευθύνη ετοιμασίας σχεδίου που αφορά στο μνημείο Ντενκτάς.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και πρόσθεσε ότι το μνημείο του Ντενκτας θα εξωραϊστεί και θα μετατραπεί σε ένα χώρο, αντίστοιχο του ονόματος τους.

    (ΑΚ)

    [07] Αύξηση 42% στο εμπορικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου του 2021

    Η Diyalog (07.10.21) γράφει ότι στα 509 εκατομμύρια 540 χιλιάδες δολάρια ανήλθε το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου του κατοχικού καθεστώτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος εμπορίου» του λεγόμενου υπουργείου οικονομίας και ενέργειας, οι εξαγωγές κατά την εν λόγω περίοδο έφτασαν τα 83 εκατομμύρια 463 χιλιάδες δολάρια, ξεπερνώντας το όριο των 80 εκατομμυρίων και σημειώνοντας μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, που οι εξαγωγές ήταν 60 εκατομμύρια 949 χιλιάδες δολάρια.

    Το 53% των εξαγωγών κατά την υπό εξέταση περίοδο πραγματοποιήθηκαν προς την Τουρκία και το 47% προς τρίτες χώρες.

    Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει σοβαρή την αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισαγωγές του καθεστώτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εισαγωγές ήταν 554 εκατομμύρια 532 χιλιάδες δολάρια, κατά το ίδιο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 37 εκατομμύρια 471 χιλιάδες δολάρια φτάνοντας τα 592 εκατομμύρια 3 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2020, επισημαίνει το δημοσίευμα.

    Το 63,2% των εισαγωγών κατά την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 έγιναν από την Τουρκία και το 36,8% από τρίτες χώρες.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ο όγκος εμπορικών συναλλαγών στα κατεχόμενα, αφού από 629 εκατομμύρια 479 χιλιάδες δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στα 674 εκατομμύρια 466 χιλιάδες κατά την ίδια περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 8,7%.

    Το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά την 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ανερχόμενο από τα 488 εκατομμύρια 585 δολάρια στα 509 εκατομμύρια 540 χιλιάδες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 79 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας με χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,223 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 79 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 65 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 11 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 17, Κερύνεια 18, Αμμόχωστος 16, Τρίκωμο 10 , Μόρφου 1 και Λεύκα 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 76 άτομα.

    Μέχρι τις 06 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,042,285 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,993 κρούσματα Covid-19, ενώ 19,045 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 869 ασθενών, 53 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 810 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 είναι 81.

    Χθες διενεργήθηκαν 2,488 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (AK)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επικυρώθηκε η Συμφωνία του Παρισιού από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε χθες ομόφωνα τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, γράφει η Milliyet (07.10.21, HDN), σημειώνοντας ότι η επικυρωμένη Συμφωνία θα προωθηθεί στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα συμπεριληφθεί στις χώρες, που την έχουν ήδη επικυρώσει. Η Συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα από τους 353 βουλευτές που ήταν παρόντες.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση της Συμφωνίας από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειες τους για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [02] Προς τη Μαύρη θάλασσα πλέει το Γιαβούζ

    Έβαλε πλώρη προς Μαύρη θάλασσα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ [Yavuz] για να συμμετάσχει στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μεταδίδει το κανάλι NTV (06.10.21).

    Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αποσυναρμολόγησης του πύργου του, το Γιαβούζ διέσχισε τα νερά του Βοσπόρου συνοδευόμενο από δύο ρυμουλκά σκάφη της ακτοφυλακής.

    (ΔΨ)

    [03] Κιλιντσάρογλου: «Προκρίνουμε την ειρήνη αντί του καβγά στην εξωτερική πολιτική»

    Επικρίνοντας την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε: «Εάν βρισκόμαστε στην εξουσία, θα συμφιλιωνόμασταν αμέσως με τη Συρία. Θα συμφιλιωνόμασταν άμεσα με την Αίγυπτο, θα ανοίγαμε τις πρεσβείες μας. θα προκρίναμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.10.21).

    Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα, από τους ιδιοκτήτες και οδηγούς μεταφορικών μέσων, ο Κιλιντσάρογλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι θα άνοιγε στην κυκλοφορία όλους τους δρόμους, που πηγαίνουν από τη Συρία μέχρι την Αίγυπτο. Σημειώνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Αζερμπαϊτζάν, στο Καζακστάν, στην Κιργισία και στη Ρωσία, ο Κιλιντσάρογλου είπε: «Γνωρίζω ότι οι οδηγοί των φορτηγών TIR αναμένουν για μέρες στη συνοριακή πύλη Sarp, σύνορα με τη Γεωργία. Γνωρίζω ότι το Αζερμπαϊτζάν παίρνει επιπλέον χρήματα από εμάς».

    Ο Κιλιντσάρογλου διερωτάται γιατί το επιτρέπει αυτό η κυβέρνησή τους, να τυγχάνουν τα δικά τους φορτηγά διαφορετική μεταχείριση, αφού είναι δύο κράτη, ένας έθνος.

    (ΔΨ)

    [04] Δημοσκόπηση Konda: Η Συμμαχία του Έθνους προηγείται της Συμμαχίας της Δημοκρατίας

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας KONDA, που διεξάχθηκε εντός του Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά της Συμμαχίας του Έθνους (Millet ?ttifak?) ξεπέρασαν τα ποσοστά της Συμμαχίας της Δημοκρατίας (Cumhur ?ttifak?), γράφει η S?zc? (06.10.21).

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα ποσοστά της Συμμαχίας της Δημοκρατίας μειώθηκαν στους 41,6%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους σημείωσε αύξηση 2,8%, φθάνοντας τους 44,1%.

    Ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον Ιούλιο ήταν στα 36,1%, τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στους 32,7%. Πτώση είχαν και τα ποσοστά του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που μειώθηκαν στο 8,9%.

    Η δημοσκόπηση καταγράφει σημαντική αύξηση στα ποσοστά του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) από 15,7% σε 19,3%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) οπισθοχώρησε από 25,6% σε 24,8%.

    Στο μεταξύ, το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σημείωσε μια ελαφριά αύξηση στα ποσοστά του, από 11,2%, που έλαβε τον Ιούλιο, στα 11,7% το Σεπτέμβριο.

    Τα «άλλα κόμματα», συμπεριλαμβανομένων του κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), του κόμματος Μεγάλη Ένωση (B?y?k Birlik Partisi), του κόμματος του μέλλοντος (Gelecek Partisi) και του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), σημείωσαν συνολικά αύξηση 0,5%, φθάνοντας το 2,6%.

    (ΔΨ)

    [05] Ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 31,438 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 358,064 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 236 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 31,413.

    Σημειώνεται ότι το 87,46% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 73,53% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 111,391,198 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 7 October 2021 - 15:27:21 UTC