Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 193/2021 06.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μετά τη λύση να γίνει η εκμετάλλευση των πόρων στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Τατάρ
  • [02] «Αν κάνετε γεωτρήσεις εσείς, θα κάνουμε και εμείς», δηλώνει ο Χασίπογλου
  • [03] «Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος», επαναλαμβάνει ο Ολγκιούν
  • [04] Παράπονα από τα κατεχόμενα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού
  • [05] Για ασέβεια προς τον πατέρα του κατηγορεί το κατοχικό καθεστώς ο Σερντάρ Ντενκτάς
  • [06] Η Τζαναλτάϊ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε συνέδριο
  • [07] KTAMS για τις «πολιτογραφήσεις»: «Γινόμαστε μειονότητα στην ίδια την πατρίδα μας»
  • [08] Έρευνα CMIRS: Δυστυχισμένοι και σε άσχημη οικονομική κατάσταση η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων
  • [09] Στα 66 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα, παραθέτει ο Ουστέλ
  • [11] Αύξηση 21% στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε έναν χρόνο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Επικίνδυνες οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο χωρίς συμφωνία
  • [02] Ερντογάν: «Εμείς, ως Τουρκία, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο»
  • [03] Κατηγορεί την Ελλάδα ότι προβαίνει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις ο Ακάρ
  • [04] Τσελίκ: «Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας»
  • [05] Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν;
  • [06] «Τρομοκράτες» χαρακτήρισε τους φοιτητές ο Ερντογάν
  • [07] Στις 29,802 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μετά τη λύση να γίνει η εκμετάλλευση των πόρων στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Τατάρ

    Η G?ne? (06.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας είναι ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναμένεται η λύση» του Κυπριακού για να γίνουν έρευνες σε σχέση με τον πλούτο που υπάρχει γύρω από το νησί και να πωληθεί αυτός ο πλούτος.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ προειδοποίησε ότι θα απαντώνται όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται πριν τη λύση, ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προβαίνουν σε παρόμοιες δραστηριότητες και ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όταν κοιτάει κανείς τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει μια διαφωνία πάνω σε αυτό το θέμα και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι «κατακτητής» αφού κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημειώνοντας ότι τώρα οι δυνάμεις της Τουρκίας έβγαλαν τα ερευνητικά πλοία από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, όπως τα χαρακτήρισε, ο Τατάρ είπε ότι είναι σημαντικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του θα υπερασπίσει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς παράλληλα με τα δικά της.

    Αναφέροντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεχτές αυτές οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς παρά τις προειδοποιήσεις τους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολο να βρεθούν και να πωληθούν οι πόροι φυσικού αερίου πριν την εξεύρεση λύσης. Είπε ότι η βασική αγορά είναι η δυτική Ευρώπη και υποστήριξε ότι αν υπάρξει περιεκτική λύση μπορούν οι πόροι να μεταφέρονται πιο οικονομικά μέσω Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να γίνουν έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα μετά την λύση χωρίς να υπάρχει βιασύνη.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι έθεσαν επί τάπητος μιαν νέα πολιτική μαζί με την εγγυήτρια Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα να λύσουν το Κυπριακό οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε στο τραπέζι τη θέση «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», ο Τατάρ σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας είναι ότι δεν θα τελειώσουν οι εγγυήσεις, αλλά θα επανεξεταστεί το θέμα των εγγυήσεων 10-15 χρόνια μετά από μιαν συμφωνία. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό την συνέχιση των εγγυήσεων και την ύπαρξη μιας αποτρεπτικής δύναμης και δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν την θέση «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», αφού κάτι τέτοιο θα τους οδηγήσει στην προ του 1960 περίοδο.

    Κάνοντας λόγο για ανειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά το Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η πολιτική που έθεσαν επί τάπητος επειδή «το πράγμα πήγαινε προς μιαν εξαπάτηση» που δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεχτή, είναι η αποδοχή της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους πριν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, αντί της ομοσπονδίας για την οποία δεν υπάρχει πλέον κανένα έδαφος συμφωνίας.

    «Δεν είπαμε αναγνώριση αμέσως αύριο το πρωί. Η προσέγγισή μας είναι ρεαλιστική. Αλλά όταν το λέω αυτό, κάποιοι αμέσως λένε ‘δεν θέλει αναγνώριση, άλλαξε γνώμη, να τα παρατήσει και να φύγει’», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους είναι η παρακαταθήκη του Ραούφ Ντενκτάς, στη βάση της κυριαρχίας.

    Επισημαίνοντας ότι στις συνομιλίες για ομοσπονδία δεν υπάρχει κυριαρχία αφού αυτές οδηγούν σε ένα οικοδόμημα που η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην προτεινόμενη ομοσπονδία, η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος και οι Τουρκοκύπριοι θα μετακινηθούν εκεί με «δήθεν ισότητα», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα καταργηθεί η «ΤΔΒΚ», όλα όσα έκανε μέχρι σήμερα, τα έργα της, οι «τίτλοι ιδιοκτησίας» που εξέδωσε και δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει επιστροφή. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας που δίνονται είναι δικαίωμα, δίκαιο. Η θέση της άλλης πλευράς είναι σκληρή. Δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, δεν την δέχεται ως συνομιλητή, δεν δέχεται αυτά που κάνει. Από εκεί αρχίζει την διαπραγματευτική διαδικασία. Επομένως τι θα γίνει, εσύ θα γίνεις ένα μηδέν επειδή ποτέ δεν υπήρξες. Θα βγει τιμολόγιο δισεκατομμυρίων λιρών. Επομένως για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να συμπεριφερθούμε ρεαλιστικά, πρακτικά, δίκαια, σύμφωνα με τις πραγματικότητες. Δεν είναι αναγνώριση ή μη αναγνώριση, αλλά θα αποδεχτούν την κυριαρχία μου, θα μιλήσουμε ως δύο κυρίαρχοι λαοί. Από εκεί και στο εξής, η λύση θα γίνει με συνεργασία των δύο κρατών, επειδή είμαι κυρίαρχος. Όταν καθίσουν με συνεργασία τα δύο αυτά κράτη και περάσουν στις περιεκτικές συνομιλίες, θα συζητηθούν το εδαφικό, το περιουσιακό, οι εγγυήσεις [?]».

    Αναφέροντας ότι στα κατεχόμενα διεξάγονται τουριστικές δραστηριότητες και ανοίγματα στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχει οικονομική κινητικότητα, διεξάγονται συνέδρια και διαλέξεις και γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις. Υποστήριξε και το εξής:

    «Να μην ξεχάσουμε ότι ζούμε με ηρεμία σε έναν παράδεισο. Με τη δύναμη του Αλλάχ, όταν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, θα καταφέρουμε να γίνουμε η Σιγκαπούρη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι εφικτό αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Αν κάνετε γεωτρήσεις εσείς, θα κάνουμε και εμείς», δηλώνει ο Χασίπογλου

    Η G?ne? (06.10.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι αν προβούν σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι, το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. Αντιδρώντας στις δραστηριότητες του υπό σημαία Μάλτας πλοίου Nautical Geo στις 3 Οκτωβρίου, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνοκυπριακός τομέας προέβη σε μιαν σοβαρή πρόκληση, όμως με την παρέμβαση που έκαναν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το εν λόγω ερευνητικό πλοίο οδηγήθηκε εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις για επανέναρξη των γεωτρήσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι αυτές δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι ο σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι να συμφωνήσει με του Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είπαμε τρεις ολόκληρες φορές στην ελληνοκυπριακή πλευρά ‘ελάτε να συστήσουμε μιαν κοινή Επιτροπή Ενέργειας, να συζητήσουμε τον διαμοιρασμό εξουσιών και κέρδους’, υπάρχει μια νοοτροπία που απέρριψε και τις τρεις προτάσεις. Άρα ο γείτονάς μας ούτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ούτε εκτός αυτού είναι ειλικρινής. Επομένως, η ξεκάθαρη απάντηση που θα δώσουμε στον γείτονά μας που δεν έχει την νοοτροπία του διαμοιρασμού του πλούτου του νησιού μαζί μας είναι ‘αν κάνεις εσύ γεώτρηση, θα κάνουμε και εμείς».

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο, ο εκμηδενισμός της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο και η μετατροπή του νησιού σε ελληνικό, ο Χασίπογλου πρόσθεσε:

    «Εμείς ουδέποτε θα επιτρέψουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας στην ξηρά, στον αέρα ή στην θάλασσα. Σύντομα η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αντιληφθεί οπωσδήποτε ότι γελιέται, αν νομίζει ότι θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει με μονομερή βήματα αντί με μια συμφωνία μας μαζί μας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος», επαναλαμβάνει ο Ολγκιούν

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (BRTK- 05.0.21), ο «ειδικός εκπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκιούν υπογράμμισε χθες την ανάγκη διορισμού ‘προσωπικού απεσταλμένου’ του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, προκειμένου να μπορέσει, όπως ανέφερε, να υπάρξει κοινή βάση στις συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ολγκιούν ανέφερε ότι το καθήκον της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να καθορίσει αν υπάρχει κοινή βάση για επίλυση του Κυπριακού έχει λήξει ως αποτέλεσμα του διορισμού της στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας Shell και πρόσθεσε ότι προς τον ίδιο σκοπό, ο Γκουτέρες θα πρέπει να κάνει ένα νέο, χρονικά περιορισμένο διορισμό.

    Υπογραμμίζοντας ότι προς το παρών δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος.

    «Οι επίσημες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να γίνει διορισμός, για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα σαν να υπάρχει κοινό έδαφος», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ μετά την άτυπη πενταμερή συνάντηση (5+ΟΗΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό το θέμα, ο Όλγκουν υποστήριξε ότι δεν θα έχει νόημα η έναρξη περιεκτικών διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει πρώτα κοινό έδαφος και κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει, όπως ισχυρίστηκε, μόνο τη συνέχιση του στάτους κβο που εξυπηρετεί τη μη λύση.

    «Για αυτούς τους λόγους, είπαμε και στους συνομιλητές μας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχόταν τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διεξαγωγή των επίσημων διαπραγματεύσεων που ήθελε να ξεκινήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος», ανέφερε ο Ολγκιούν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις συναντήσεις στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούσαν κατάλληλο τον διορισμό ενός Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό χωρίς να επιτευχθεί πρώτα κοινό έδαφος.

    Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά την κοινή βάση, ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με το σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που απορρέουν από την ιστορία και τις συμφωνίες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι για να υπάρξει μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα και στο ίσο καθεστώς εκπροσώπησής τους, και να αναγνωρίζεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά ίσο δικαίωμα κυριαρχίας και ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να επιτευχθεί κοινό έδαφος με το να επιβεβαιωθεί ότι το ένα από τα μέρη δεν είναι ανώτερο από το άλλο ως προς την κυριαρχία και το καθεστώς σε όλες τις πτυχές. «Αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά πει ‘όσο κυρίαρχοι είμαστε εμείς, τόσο κυρίαρχοι είσαστε και εσείς και πει ότι οι δύο πλευρές έχουν ίσο καθεστώς σε όλες τις πτυχές και αυτό καταγραφεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ’, τότε θα μπορέσει να υπάρξει κοινή βάση για συνομιλίες», ανέφερε ο Ολγκιούν, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα αποτελέσει και ένδειξη ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις πλευρές και μπορεί να διασφαλιστεί ένα ισοζύγιο στο θέμα, στη βάση της ισότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να παρακαθίσει σε συνομιλίες με βάση την «κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς εκπροσώπησης», ο Ολγκούν πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τώρα.

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λέει ότι πρέπει επίσημα να αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ, και με βάση αυτό να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, όμως, λόγω ισότητας, αυτό που λέει είναι να αποδεχτείτε πρώτα ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ως ισότιμοι κυρίαρχοι, αποδεχτείτε ότι είμαστε ίσοι όσον αφορά το διεθνές καθεστώς, και τότε ας παρακαθίσουμε σε διαπραγματεύσεις», είπε.

    Ο Όλγκουν ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς κοινό έδαφος, απορρίπτοντας τη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς θέσης είναι απόδειξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να μετατρέψει σε μπάλωμα την τουρκοκυπριακή πλευρά στην «λεγόμενη» Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την έκφρασή του.

    Ο Ολγκιούν είπε ακόμη ότι στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που ετοίμασε ο Γενικός Γραμματέας μετά την άτυπη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αναφέρει ότι τα μέρη είχαν συμφωνήσει για το διορισμό ενός «προσωπικού απεσταλμένου», αλλά αργότερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αρνήθηκε την δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής.

    Ο Ολγκιούν είπε ακόμη ότι αποδέχτηκαν τον διορισμό του Colin Stewart στη θέση του Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ενώ δεν αποδέχτηκαν το πρώτο όνομα που τους προτάθηκε για να διοριστεί στη θέση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, επειδή θεωρούσαν ότι οι προηγούμενες ενέργειες αυτού του ατόμου δεν συνάδουν με τις αρχές της αμεροληψίας.

    Ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη «θεσμικής συνεργασίας» στη βάση της κυρίαρχης ισότητας των δύο πλευρών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι αυτό θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή στο νησί και θα συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο «λαών». «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες μας για ανάπτυξη της συνεργασίας μας από πάνω προς το κάτω», υποστήριξε ο Ολγκιούν.

    (ΑΚ)

    [04] Παράπονα από τα κατεχόμενα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού

    Κάτω από τον τίτλο «Αναδύονται άσχημες μυρωδιές από τη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού», η K?br?s (06.10.21) γράφει ότι παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου η ρύθμιση που καθιστά εφικτή την εμπορεία του χαλλουμιού μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ούτε αιτήσεις παραλήφθηκαν από τους παραγωγούς χαλλουμιού στα κατεχόμενα, ούτε τους δόθηκε κάποιος οδηγός, ούτε και ενημερώθηκαν για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι υποστήριξε ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλλουμιού, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τους παραγωγούς στις ελεύθερες περιοχές και δέχεται αιτήσεις εκ μέρους τους, ενώ δεν κάνει το ίδιο και με τους παραγωγούς στα κατεχόμενα.

    Είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα και ότι βρίσκονται σε αναμονή και υποστήριξε ότι από δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής φαίνεται ότι θα περιμένουν για ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα οι βιομήχανοι και οι εταιρείες χαλλουμιού παραγωγής στα κατεχόμενα.

    Ο Ναϊμογλουλαρί σημείωσε ότι παραπονέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το ότι οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι στα κατεχόμενα δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις για το θέμα προς την εταιρεία Bureau Veritas και το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υποστήριξε επίσης ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας

    (Ι/Τσ.)

    [05] Για ασέβεια προς τον πατέρα του κατηγορεί το κατοχικό καθεστώς ο Σερντάρ Ντενκτάς

    Η Vatan (06.10.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε χθες ότι μετά την έκκληση που έκανε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, συστάθηκε ομάδα πρωτοβουλίας για συντήρηση του μνημείου του πατέρα του, Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ομάδα μετέβη χθες στο μνημείο του Ντενκτάς και ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του μνημείου όπου θα γίνει δενδροφύτευση.

    Σε δήλωσή του, ο Σερντάρ Ντενκτάς εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς «το κράτος και την κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για παραμέληση του μνημείου του πατέρα του, καλώντας τους να μην μεταβούν στο μνημείο του Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου και στις 12 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσουν τελετές. «Δεν θέλουμε, δεν χρειάζεται. Το να πραγματοποιείτε τελετές μπροστά από το μνημείο του ιδρυτικού προέδρου ενώ αυτό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί ασέβεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντενκτάς.

    Υπενθυμίζοντας ότι το δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας είχε επιδείξει ενδιαφέρον και πρόθεση για να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για συντήρηση του μνημείου, ο Σερντάρ Ντενκτάς κατηγόρησε τις κατοχικές αρχές ότι δεν διέθεσαν τα αναγκαία κονδύλια για να γίνει αυτό.

    Εκφράζοντας βαθιά θλίψη για το θέμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς υπενθύμισε ότι ο πατέρας του «θυσιάστηκε για το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού, για την νεολαία και για να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα εκπαίδευσης» και πρόσθεσε ότι αποτελεί ντροπή «αν δεν μπορεί αυτό το κράτος να προστατεύσει το μέρος που αναπαύεται τώρα».

    ( ΑΚ)

    [06] Η Τζαναλτάϊ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε συνέδριο

    Η Vatan (06.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάϊ θα μεταβεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο συνέδριο του 12ου Συμβουλίου Μεταφορών και Επικοινωνίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 6-8 Οκτωβρίου.

    Το συνέδριο του 12ου Συμβουλίου Μεταφορών και Επικοινωνίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της Τουρκίας και σε αυτό θα παραστούν εκπρόσωποι από 55 χώρες.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης της στην Κωνσταντινούπολη, η λεγόμενη υπουργός θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, Αντίλ Καραϊσμαίλογλου, ενώ θα έχει και διμερείς επαφές.

    (ΑΚ)

    [07] KTAMS για τις «πολιτογραφήσεις»: «Γινόμαστε μειονότητα στην ίδια την πατρίδα μας»

    Κάτω από τον τίτλο «Διαμαρτυρία από την KTAMS για τις υπηκοότητες: ‘Γινόμαστε μειονότητα στην ίδια την πατρίδα μας’», η Yeni D?zen (06.10.21) γράφει ότι συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενώπιον του «υπουργείου» εσωτερικών για τις «υπηκοότητες» που διανέμει η λεγόμενη κυβέρνηση.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σερμάν Γιγίτ αναφέρεται ότι από την ημέρα που συστάθηκε η «κυβέρνηση» μειοψηφίας UBP-DP-YDP παραχωρεί «υπηκοότητα» σε 75 άτομα ημερησίως και ότι «πολιτογραφήθηκαν» συνολικά περίπου 10,000 άτομα «κατά τρόπο που στερείται δικαίου και δικαιοσύνης».

    Στην δήλωση εκφράζεται επίσης η άποψη ότι η «κυβέρνηση» προχωρεί με ταχύτητα προς τον στόχο της μετατροπής των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα στην ίδια την πατρίδα τους και προστίθεται ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Κουτλού Εβρέν έφερε πίσω «παράνομα» στο «υπουργείο» έναν συνταξιούχο οπαδό του για να βοηθήσει στην πιο γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών παραχώρησης «υπηκοότητας».

    Επισημαίνεται και το εξής στην δήλωση:

    «Οι πολιτικές υπηκοότητας που εφαρμόζονται στην χώρα μας εδώ και χρόνια προσέλαβαν μιαν διάσταση που απειλεί την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού. Η δομή που προέκυψε λόγω των υπηκοοτήτων που διανέμουν σαν κόλλυβα οι κυβερνήσεις του UBP χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό της χώρας μας, δεν είναι μια δομή που θα μπορούσε να αποδεχτεί κανένας πατριώτης για το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού. Οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την μετατροπή τους από μια κοινωνία που σκέφτεται ελεύθερα και καθορίζει την πολιτική της βούληση, σε μιαν κοινωνική δομή εξαρτημένη και υποταγμένη.

    Η τουρκοκυπριακή κουλτούρα που δημιουργήθηκε μέσα στους αιώνες, έχει υποστεί διάβρωση και μάλιστα έχει έρθει στο σημείο του αφανισμού. Τα κρατικά νοσοκομεία είναι ανεπαρκή για να εξυπηρετήσουν λόγω της κοσμοσυρροής. [?]

    Η πολυκοσμία του πληθυσμού που δημιουργήθηκε με τις ανεξέλεγκτες εισόδους του τύπου ‘μπείτε σκύλοι αλέστε’, εμποδίζουν την παροχή ικανοποιητικής εκπαίδευσης στα κρατικά σχολεία [?]

    Κάνουμε έκκληση σε χιλιάδες νέους μας που έπαψαν να ελπίζουν σε αυτή την δομή που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του UBP και προτίθενται να μεταναστεύουν στις χώρες της Ευρώπης, και στις οικογένειές τους. Δείξετε ξεκάθαρα την στάση σας έναντι σε εκείνους που προσπαθούν να μαυρίσουν το μέλλον σας. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Έρευνα CMIRS: Δυστυχισμένοι και σε άσχημη οικονομική κατάσταση η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων

    Η Halk?n Sesi (06.10.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Στο αποκορύφωμα οι ανησυχίες για την οικονομία», αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στα κατεχόμενα από το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες.

    Η έρευνα της CMIRS για το μήνα Σεπτέμβριο διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με τη συμμετοχή 500 ατόμων και η εφημερίδα δημοσιεύει το πρώτο μέρος της που αφορά τη κατάσταση στην «οικονομία» στα κατεχόμενα.

    Μεταξύ άλλων, η έρευνα κατέδειξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν με το φόβο για την οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξεως του 68.8% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η «οικονομική κατάσταση στη χώρα» τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ χειρότερη, αναμένοντας μάλιστα και μια οικονομική κρίση.

    Επίσης, το 16.83% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους είναι καλή, το 40.28% απάντησε ότι έχουν ένα σταθερό εισόδημα αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οικονομία εξαιτίας των εξόδων που έχουν, το 32.67% απάντησε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους και ένα ποσοστό της τάξεως του 10.2% απάντησε ότι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

    Επιπλέον, από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 79.29% εξέφρασε ανησυχία για το ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους . (Το ποσοστό αυτό το Μάρτιο ήταν 33.06%).

    Εξάλλου, το 80.73% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, με το ποσοστό αυτό να ήταν στο 35.56% τον Μάρτιο.

    Μείωση παρατηρήθηκε και στο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ευτυχισμένοι, αφού με ανώτατο βαθμό το 10, το ποσοστό ευτυχίας ήταν 6,79 μονάδες τον Μάρτιο του 2021, 6,50 μονάδες τον Ιούνιο του 2021 και 5,75 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το 47.88% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την τελευταία εβδομάδα ένιωθαν συχνά ανήμποροι, ενώ το 20.67% ανέφεραν ότι νιώθουν κατάθλιψη. Επίσης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 το 60.6% των συμμετεχόντων στην έρευνα «κοιτούσε με εμπιστοσύνη το μέλλον», το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 41.72% τον Ιούνιο του 2021 και στο 27.58% τον Σεπτέμβριο του 2021.

    [09] Στα 66 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας με χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,632 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 66 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 60 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 5 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 17, Κερύνεια 17, Αμμόχωστος 18, Τρίκωμο 7 και κατεχόμενη Μόρφου 1.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 19,914.

    (AK)

    [10] Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα, παραθέτει ο Ουστέλ

    H Diyalog (06.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι η «επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και στην ημερήσια της διάταξη θα περιλαμβάνεται η λήψη νέων μέτρων.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα χθες, ο Ουστέλ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 267,740 άτομα (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70.09%) και με τη δεύτερη δόση 242,772 άτομα.

    Όσον αφορά στους νοσηλευόμενους στα «νοσοκομεία», είπε ότι το 80% εξ αυτών είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και το 20% είναι άτομα που είναι εμβολιασμένοι.

    Υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να φθάσουν τον στόχο τους όσον αφορά στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο Ουστέλ επανέλαβε την έκκληση του προς τον κόσμο να προχωρήσει σε εμβολιασμό, αφού, όπως ανέφερε, το εμβόλιο σώζει ζωές και είναι το μόνο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [11] Αύξηση 21% στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε έναν χρόνο

    Η Yeni D?zen (06.10.21) γράφει ότι η «στατιστική υπηρεσία» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι υπήρξε αύξηση της τάξης του 2,08% στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση του δείκτη ανέρχεται στο 16,46% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και στο 21,01% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

    Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον τομέα της εκπαίδευσης (12,95%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων (2,95%), των κατοικιών, του νερού, του ηλεκτρισμού, του αερίου και των άλλων καυσίμων (1,87%), των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (1,69%).

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: Επικίνδυνες οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο χωρίς συμφωνία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (05.10.21, www.aa.com.tr) μεταδίδει ότι σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεχτα τα μονομερή, όπως υποστήριξε, βήματα που άρχισαν να κάνουν ξανά οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στην NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και τις έρευνες του υπό σημαία Μάλτας πλοίου Nautical Geo στις 3 Οκτωβρίου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι ορθή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ότι είναι επικίνδυνες παρόμοιες εργασίες χωρίς να υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο.

    Ισχυριζόμενος ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργεί ωσάν να ανήκει μόνο στην ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία και αγνοεί τον τουρκοκυπριακό «λαό», κάτι το οποίο είναι άδικο, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Πώς γίνεται οι Ελληνοκύπριοι να προσπαθούν να διαχειριστούν όλο τον πλούτο του νησιού ωσάν να τους ανήκει, χρησιμοποιώντας την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία κατέχουν; Ο ελληνοκυπριακός τομέας πρέπει να απέχει από τέτοιες δραστηριότητες για να μην αυξηθεί η ένταση. Πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά που τους λέμε και οι χώρες οι οποίες συνεργάζονται μαζί τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κάνουμε και εμείς παρόμοια βήματα ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μας με την Τουρκία. Θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η έναρξη παρόμοιων ερευνών υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας στην Γαλάζια Πατρίδα. Ο ελληνοκυπριακός τομέας είναι η πλευρά που υποδαυλίζει την υπόθεση».

    Αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Nautical Geo από την περιοχή εκ μέρους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το γεγονός δείχνει πόσο σοβαρή είναι η τουρκική πλευρά πάνω σε αυτά τα θέματα.

    Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές στην Κύπρο, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνει την ένταση με μονομερείς εργασίες, όπως ισχυρίστηκε.

    «Στον κόσμο αυτά τα θέματα διεξάγονται με συνεργασία, αλληλεγγύη στην βάση του δικαίου», είπε και ισχυρίστηκε: «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να απέχουν από έρευνες παρόμοιου πλούτου προτού υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο. Το κάνουν με πείσμα, είναι φανερό ότι κάποιοι τους χαϊδεύουν την πλάτη. Αυτοί που τους χαϊδεύουν την πλάτη πρέπει να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν αυξηθεί περισσότερο η ένταση θα πάνε σε χειρότερο σημείο σε σχέση με το παρελθόν τα πράγματα, πόσο μάλλον οι προσπάθειες συνολικής λύσης. Και αυτό με λυπεί. Δεν νομίζω ότι θα εξασφαλίσει κανείς όφελος από παρόμοιες εντάσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερντογάν: «Εμείς, ως Τουρκία, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο»

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι ως Τουρκία σέβονται το διεθνές δίκαιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, υποστήριξε τα πιο κάτω, σύμφωνα με τη S?zc? (05.10.21, HDN, H?rriyet):

    «Δεν διστάζουμε, όμως, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Σε αυτό που εναντιωνόμαστε είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, που επιχειρούν να μας επιβάλλουν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το διεθνές δίκαιο. Δεν θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα δεχτούμε τους χάρτες, που χαράζονται σε ένα τραπέζι; [αναφέρεται στο χάρτη της Σεβίλλης] Δεν θα ανταποκριθούμε στον τρομοκρατικό διάδρομο που επιχειρείται να δημιουργηθεί και θα παραμείνουμε θεατές; Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε θεατές. Έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σχετικά με αυτό το θέμα και δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

    (ΔΨ)

    [03] Κατηγορεί την Ελλάδα ότι προβαίνει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις ο Ακάρ

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (05.10.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβαίνει σε παραβιάσεις και παρενοχλήσεις ενάντια στην Τουρκία.

    Ο Ακάρ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γεωργίας-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, στην οποία συμμετείχε με τον Υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Χουάνσερ Μπουρτσουλάτζε και τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», ο Ακάρ υποστήριξε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου, προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις».

    Είπε ακόμα ότι θεωρούν πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    «Είναι ειλικρινής μας επιθυμία να ανοίξουν οι δίαυλοι διαλόγου με τους σημερινούς ομολόγους μας, όπως και με τους προηγούμενους ομολόγους μας. Είμαστε όλοι υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να είναι γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαια της χώρας μας και της ΤΔΒΚ και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», υποστήριξε.

    Σε ερώτηση σχετικά με την «κούρσα εξοπλισμών που ξεκίνησε πρόσφατα η Ελλάδα», ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Θα πρέπει να φανεί ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες που παρασύρονται από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών».

    Στο τέλος της δήλωσής του, ο Ακάρ υποστήριξε: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος».

    (ΚΣ)

    [04] Τσελίκ: «Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας»

    «Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη μας γραμμή. Η γαλάζια πατρίδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας. Θα κάνουμε τα πάντα για να την προστατεύσουμε», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, γράφει η Milliyet (06.10.21, DailySabah).

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Τσελίκ κάλεσε την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] να παραιτηθούν από την μαξιμαλιστική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Μια πολιτική που θεωρεί το Αιγαίο δική της λίμνη και αγνοεί την ύπαρξη ενός κράτους, όπως είναι η ΤΔΒΚ, δεν οδηγεί πουθενά. Στην τελευταία παραβίαση του ελληνοκυπριακού πλοίου, οι ναυτικές μας δυνάμεις επενέβησαν άμεσα και απομάκρυναν το πλοίο από την περιοχή».

    Υπενθυμίζοντας τη δήλωση ενός βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) ότι η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» εκφράζει μιαν εξτρεμιστική επιθετικότητα, ο Τσελίκ υπογράμμισε ότι είναι εναντίον σε αυτή τη πολιτική, όποιο κόμμα και εάν την εκφράζει.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη «γαλάζια πατρίδα», ο Τσελίκ επισήμανε ότι θα πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα και θα δώσουν κάθε είδους αγώνα.

    «Δίνουμε σημασία στο να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

    Ισχυριζόμενος ότι οι δραστηριότητες που διεξάγουν στη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ο Τσελίκ υποστήριξε:

    «Είναι σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και οι προσπάθειες μας είναι για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, πάντα σύμφωνα με το δίκαιο. Υπάρχουν αρκετά θέματα, που μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι, γι’ αυτό δίνουμε σημασία στο να βρισκόμαστε στο τραπέζι».

    Αναφέροντας ότι τόσο η διπλωματική ικανότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας κάνουν προετοιμασίες, που θα επιλύσουν τα προβλήματα στο τραπέζι, ο Τσελίκ είπε ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και στην άλλη πλευρά, και εάν επιθυμούν να βρεθεί ένα κοινό σημείο, τότε αυτό είναι εφικτό.

    «Αλλά εάν δημιουργείτε μια ντε φάκτο κατάσταση επί του εδάφους, ενώ αρχίσατε ήδη να εργάζεστε στο τραπέζι, και εάν επιδεικνύετε μια εξαιρετικά επιθετική στάση, τότε θα βλέπετε πάντα ότι οι δυνάμεις μας είναι ισχυρές σε κάθε πεδίο και δεν θα κάνουν χιλιοστό υποχώρησης», κατέληξε.

    (ΔΨ)

    [05] Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν;

    Η Cumhuriyet (06.10.21) κάτω από τον τίτλο: «Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν;», δημοσιεύει άρθρο του Μπαρίς Πεχλιβάν, ο οποίος γράφει ότι ρώτησε ένα ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την υγεία του Τούρκου Προέδρου για να πάρει την ακόλουθη απάντηση:

    «Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νεότερος από τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες».

    Ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι ο 67χρονος Ερντογάν είναι όντως ο νεότερος ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες, αναφέρεται παράλληλα σε δημοσίευμα του Foreign Policy, το οποίο υποστήριζε πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ άρρωστος για να ηγείται της Τουρκίας.

    «Μερικές φορές είναι δύσκολο να περπατήσει.

    Μερικές φορές κοιμάται ενώ μιλάς ...

    Όλοι τον έχουμε παρακολουθήσει μερικές φορές να κοιτάζει το πιο κοντινό του άτομο ‘σαν να μην το αναγνωρίζει’. [?]

    Συζητάμε εδώ και πολύ καιρό: ‘Δεν μπορεί να διοικήσει’, ‘Δεν είναι καλά στην υγεία του’, ‘Είναι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα’», σημειώνει ο αρθρογράφος ότι αναφέρεται στο άρθρο.

    Γράφει επίσης ότι ο ίδιος μίλησε με δύο στελέχη του ΑΚΡ, παραθέτοντας όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα τα οποία ωστόσο αυτοί απέρριψαν χαρακτηρίζοντας το «μαύρη προπαγάνδα».

    Ο αρθρογράφος γράφει ότι μιλώντας με στελέχη του ΑΚΡ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως βρίσκονται σε «επιθετική άμυνα» απέναντι σε τέτοιες ερωτήσεις. Σημειώνει επίσης πως πρέπει να έχουν συζητήσει αναμεταξύ τους το θέμα και ότι θέλουν να αλλάξουν την γλώσσα της επικοινωνίας τους.

    Είναι σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει, που δημοσιοποιηθήκαν εικόνες με τον Ερντογάν να παίζει μπάσκετ.

    «Η κυβέρνηση έχει εκφυλιστεί σε κάθε σημείο, ο ηγέτης της είναι κουρασμένος και δυστυχώς και το κράτος έχει σαπίσει. Θα το συνειδητοποιήσουν με την πάροδο του χρόνου. Τώρα αυτά που παρακολουθούμε γράφουν τα σενάρια για τα αυριανά ντοκιμαντέρ», σημειώνει ο Πεχλιβάν.

    (ΚΣ)

    [06] «Τρομοκράτες» χαρακτήρισε τους φοιτητές ο Ερντογάν

    Βάζοντας στόχο πάλι τους φοιτητές, που διαμαρτύρονται, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «Δεν γίνεται να είναι έτσι οι φοιτητές. Εάν υπάρχουν, είναι τρομοκράτες, που εισχώρησαν στα πανεπιστήμια», γράφει η Cumhuriyet (05.10.21).

    Σε ομιλία του για την έναρξη του φετινού ακαδημαϊκού έτους, ο Ερντογάν ανακήρυξε εκ νέου «τρομοκράτες» τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, λέγοντας τα εξής:

    «Δεν μπορώ να δεχτώ μιαν Τουρκία, στην οποία, ένας φοιτητής ανεβαίνει πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου του πρύτανη. Ο πρύτανης σας είναι μέσα στο όχημα, εσείς τον παρεμποδίζετε και ακολούθως ανεβαίνετε πάνω στο αυτοκίνητο και αρχίζετε να το κλωτσάτε. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιος φοιτητής. Εάν υπάρχουν, είναι τρομοκράτες, που εισχώρησαν στα πανεπιστήμια».

    Στο μεταξύ, έχουν συλληφθεί 10 άτομα για επεισόδιο σε σχέση με το όχημα του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μεταδίδει το κανάλι CNNT?rk (06.10.21).

    (ΔΨ)

    [07] Στις 29,802 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,810 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 355,564 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 228 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 32,269.

    Σημειώνεται ότι το 87,34% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 73,23% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 111,078.323 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π. --1427249692-1450492746-1633611617=:4743--


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 7 October 2021 - 15:22:40 UTC