Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 176/2021 10.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο
  • [02] Τατάρ: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης. Στη Νέα Υόρκη ζήτησα ραντεβού για να εξηγήσω την λύση δύο κρατών»
  • [03] Συνέχεια στις αντιδράσεις για την απαγόρευση βιβλίου λόγω του Ατατούρκ
  • [04] Δεν σκίζει βιβλία στο ελληνοκυπριακό σχολείο στο Ριζοκάρπασο, υποστηρίζει το κατοχικό καθεστώς
  • [05] Επιστροφή 50 χιλιάδων μαθητών στα θρανία-Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν
  • [06] Επίσκεψη βουλευτή του ΑΚΡ στα κατεχόμενα
  • [07] Στις 30-31 Οκτωβρίου το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας
  • [08] Στα 161 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νέα αναφορά Ακάρ σε δύο ανεξάρτητα κράτη και εξαγγελία δραστηριοτήτων στη θάλασσα της Κύπρου
  • [02] Milliyet: Σημαντικά μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό θα στείλει ο Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [03] Ο Έρντογαν κατηγορεί την Δύση για το προσφυγικό και την Ελλάδα για μαξιμαλισμό
  • [04] Με στήριξη της Τουρκίας θα ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες για το μνημείο Ντενκτάς
  • [05] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία
  • [06] Στις 23,846 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο

    Η G?ne? (10.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζει ενισχυμένη τον δρόμο της η «μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής» Τουρκία, η οποία «επέδειξε ισχυρή βούληση στην υπεράσπιση των Τούρκων της Κύπρου και στην προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου τους με κάθε είδους εξοπλιστική βιομηχανία, αμυντική βιομηχανία και τα βήματα που έκανε στα τελευταία χρόνια».

    Η αναφορά αυτή έγινε κατά την διάρκεια ομιλίας του Τατάρ στο συμπόσιο «Τα Νησιά, η Θάλασσα και τα Προβλήματα των Σχέσεων Γειτνίασης με την Ελλάδα», που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαμπαντζί στην Σμύρνη εκ μέρους του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της πόλης, με την στήριξη του Πανεπιστημίου Μπάσκεντ και την συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης και του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

    Αρχίζοντας την ομιλία του με ευχές για την 99η επέτειο από την «απελευθέρωση» της Σμύρνης από την «εχθρική κατοχή», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι και η κατάκτηση της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοι μας κατέκτησαν την Κύπρο πριν 451 χρόνια δίδοντας 80 χιλιάδες πεσόντες».

    Ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προσθέσει πράγματα στην Συνθήκη της Λωζάννης, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Στην Συνθήκη της Λωζάννης δόθηκαν ούτως ή άλλως μερικά πράγματα που δεν επιθυμούσαμε κατά την άποψή μας στις συνθήκες εκείνης της εποχής, όμως με τον καιρό με έλλειψη μέτρου και με πραγματικά απάνθρωπες ενέργειες προσπάθησαν να προσθέσουν πάνω σε αυτήν. Και τώρα αναφέρονται σε 12 μίλια. Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτεί αυτά η Τουρκίας μας».

    Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο παίζεται ένα παιχνίδι πέρα από αυτά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το νησί είναι εξολοκλήρου δικό τους. «Όλοι γνωρίζουμε πως επιχειρήθηκε να παρθεί ύπουλα από τα χέρια μας το νησί της Κύπρου που κατακτήθηκε δίδοντας 80 χιλιάδες πεσόντες», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι με τις συμφωνίες η Κύπρος έπρεπε να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στην Τουρκική Δημοκρατία που είναι η συνέχειά του.

    Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία είναι εμπλεκόμενο μέρος, ο Τατάρ είπε ότι τώρα «προβάλλεται ο ισχυρισμός» ότι η Τουρκία είναι «μόνο εγγυήτρια χώρα».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει πάντα να βρίσκεται στο τραπέζι, ο Τατάρ επανέλαβε ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι ότι για το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» θα μπορούσε πλέον να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι παίζεται ένα παιχνίδι για να αποκοπεί η Κύπρος από την Τουρκία με τον καιρό, ισχυρίστηκε:

    «Τότε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι δρόμοι ανεφοδιασμού της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η εθνική ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το άνοιγμα στις ανοικτές θάλασσες μπορεί να προσλάβει ανησυχητική διάσταση για την Τουρκική Δημοκρατία. Εμείς είμαστε προέκταση του ίδιου έθνους. Και ως τουρκοκυπριακός λαός επιδεικνύουμε αυτή την βούληση στο θέμα της αξιολόγησης όλων αυτών των θεμάτων μαζί με την Τουρκία, της διαβούλευσης μαζί με την Τουρκία και της ανάπτυξης πολιτικής αναλόγως».

    Σημείωσε ότι μετά την εκλογή του, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, φωνάζουν με όλη τους την δύναμη ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει με συνεργασία «δύο χωριστών κρατών» που ζουν πλάι ? πλάι στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας» και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν ομοσπονδία.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «λαός» που αγωνίζονται εδώ και αιώνες, έχουν δώσει πεσόντες και υπέστησαν δολοφονίες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

    Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα αντιστέκονταν και θα συνεχίσουν να το κάνουν και ισχυρίστηκε:

    «Πίσω μας υπάρχει μια ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία των 85 εκατομμυρίων σήμερα και των 100 εκατομμυρίων αύριο. [?] Εμείς συνεργαζόμαστε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία στην προστασία των δικαιωμάτων μας που προέρχονται από την ιστορία. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή πρέπει να είναι. [?]»

    Υποστήριξε ότι σε αντίθετη περίπτωση, με τον καιρό θα αποκοπούν από την Τουρκία υπό την στέγη της ομοσπονδίας εντός της ΕΕ και δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουν κάτι τέτοιο αφού από τη μια θα οδηγήσει τους Τούρκους της Κύπρου στον αφανισμό και από την άλλη θα θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε υπήρξαν ιδιοκτήτες του νησιού οι Ελληνοκύπριοι, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε διοίκησαν τους Τούρκους, όμως οι δικοί μας παππούδες διοίκησαν την Κύπρο για πάνω από 300 χρόνια».

    Κατηγορώντας την ΕΕ ότι συμπεριφέρεται όποτε την βολεύει πολιτικά και όποτε την βολεύει νομικά, ο Τατάρ υπενθύμισε την ρήση του Προέδρου Έρντογαν για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα Μόνιμα Μέλη του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5» και υποστήριξε ότι οι ίδιοι επιθυμούν πάντα μιαν παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου όσοι έχουν δίκαιο να είναι ισχυροί και όχι να έχουν δίκαιο όσοι είναι ισχυροί. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένα τουρκικό κράτος. Και αυτή είναι η ΤΔΒΚ. Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία, την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού. Αν σήμερα υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο, αυτό εξαρτάται από την παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι θα συνεχιζόταν η αιματοχυσία, όμως υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανενός η μύτη δεν μάτωσε. Επομένως, πρέπει να συνεχιστεί η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας. Ο τουρκοκυπριακός λαός αποδίδει πραγματικά μεγάλη σημασία σε αυτό. Το κυπριακό ζήτημα δεν είναι μόνο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες της Κύπρου. Ταυτοχρόνως, έτσι είναι και στις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα ζήτημα που έχει μιαν διάσταση δημιουργίας ισορροπιών ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παιχθούν και στην Ανατολική Μεσόγειο τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο. Άλλωστε, η πρόθεσή τους είναι φανερή».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης. Στη Νέα Υόρκη ζήτησα ραντεβού για να εξηγήσω την λύση δύο κρατών»

    Η K?br?s Postas? (10.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι το 1974 πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός και ότι από τότε υπάρχουν δύο κράτη πλέον στο νησί.

    Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στην Σμύρνη, όπου παρίσταται στους εορτασμούς για την επέτειο κατάληψης της πόλης πριν 99 χρόνια, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί με συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και ισχυρίστηκε:

    «Δεν υπάρχει συνεταιρισμός πλέον»

    «Δεν υπάρχει συνεταιρισμός και άλλα παρόμοια πλέον. Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την πολιτική. Δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί με μιαν αντίληψη σε ομοσπονδιακή βάση, αλλά ακόμα και αν βρεθεί η πλειοψηφία θα αρχίσει να διοικεί την μειοψηφία. Με τον καιρό, ειδικά η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία που θα είναι εντός της ΕΕ, θα αποκοπεί εντελώς από την Τουρκία και ακριβώς τότε θα χάσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι λύση στο Κυπριακό η ομοσπονδιακή αντίληψη, ο Τατάρ είπε ότι σε κάθε ευκαιρία αναφέρονται σε δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη κατά τις συναντήσεις τους με τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και σημαντικές χώρες. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Συνεχίζουμε τις εργασίες για αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Στις 18 Σεπτεμβρίου μεταβαίνω στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μαζί με την ομάδα μου. Θα είναι εκεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ζήτησα ραντεβού για να μοιραστώ με διάφορες χώρες εκεί την λύση δύο κρατών την οποία συμφωνήσαμε με την Τουρκία».

    Διεξάγονται εργασίες για τα βιβλία ιστορίας

    Επανερχόμενος στο σκίσιμο σελίδας βιβλίου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές λόγω αναφοράς στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο Τατάρ χαρακτήρισε «έλλειψη μέτρου» το γεγονός και πρόσθεσε ότι θα το καταδικάσουν έντονα σε όλες τις πλατφόρμες.

    Σημειώνοντας ότι φυσούσε «άνεμος ειρήνης» στο νησί κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στην Κύπρο πριν 20 χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ήταν λεγόμενος πρωθυπουργός τότε, έδωσε οδηγία να γίνουν πιο ήπια τα ιστορικά βιβλία στα κατεχόμενα, από τα οποία σβήστηκαν σχεδόν εξολοκλήρου «η γενοκτονία, η ελληνοκυπριακή θηριωδία, οι δολοφονίες Τούρκων και κάποιες ιστορικές πραγματικότητες», κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Στο όνομα των καλών σχέσεων με την άλλη πλευρά επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί από τα παιδιά μας η πραγματική ιστορία. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, τα ιστορικά μας βιβλία δεν αντικατοπτρίζουν το παρελθόν με την πλήρη έννοια. Πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική ιστορία τα τουρκόπουλα της Κύπρου. Διεξάγονται εργασίες για το θέμα».

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, που βρίσκεται εντός των «συνόρων» της «ΤΔΒΚ», είναι σημαντικό βήμα από την άποψη της τουρκικής πολιτικής και επανέλαβε ότι μέχρι τώρα έχουν επισκεφτεί την περιοχή πέραν των 200 χιλιάδων ατόμων.

    «Η Ελλάδα προσπαθεί να μεγαλώσει την υφαλοκρηπίδα της»

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μεγαλώσει την υφαλοκρηπίδα της παρά την Συνθήκη της Λωζάννης και τις άλλες συμφωνίες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεχτά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκύψουν κάποιες καταστάσεις τις οποίες η Τουρκία ουδέποτε θα μπορούσε να αποδεχτεί. Θα πάνε μέχρι το φράξιμο του δρόμου στις θάλασσες από την Κωνσταντινούπολη, από τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όταν αυξήσει τα χωρικά της ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα της με εκείνο τον τρόπο, θα εμποδίζει την ελευθερία σου να ταξιδεύεις ελεύθερα εκεί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνέχεια στις αντιδράσεις για την απαγόρευση βιβλίου λόγω του Ατατούρκ

    Η K?br?s (10.09.21) γράφει ότι η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S) επέκρινε την οδηγία προς τους καθηγητές στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές να σκίσουν σελίδα του βιβλίου διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας που περιείχε το κεφάλαιο «Παγκόσμιοι Ήρωες» λόγω αναφοράς στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και την απόσυρση του βιβλίου από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    KT?S

    Σε γραπτή δήλωση, η συντεχνία επισημαίνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αρχές που συμμερίζονται όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ αποτελεί καθήκον όλων των κρατών να αποδίδουν σημασία σε αυτές.

    «Είναι απαράδεκτο, με την πιο ελαφριά έκφραση, να υπογράφει ένα τέτοιο σκάνδαλο ένα Υπουργείο Παιδείας μέλος της ΕΕ», υποστηρίζει η KT?S σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν νοοτροπίες φασιστικές και απολυταρχικές που έσκιζαν σελίδες βιβλίων, απαγόρευαν βιβλία, έκαιγαν βιβλία και μετέτρεπαν σε εχθρούς άτομα και κοινωνίες. «Ευτυχώς όλες αυτές οι νοοτροπίες έχουν πάρει την θέση τους στον σκουπιδότοπο της ιστορίας», αναφέρει.

    Αναφερόμενη στην ρήση του Bertrand Russel ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μιαν παραδοξότητα στην οποία η παιδεία είναι το σημαντικότερο εμπόδιο μπροστά στη λογική και στην ελεύθερη σκέψη», η συντεχνία σημειώνει ότι οι ενέργειες που γίνονται στο νησί υπενθυμίζουν ξανά την σημασία του συνδικαλιστικού αγώνα.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι ίδια η στάση οπισθοδρομικών και φανατικών της θρησκείας στην Τουρκία που προσπαθούν να αφανίσουν τα ίχνη του Ατατούρκ με εκείνη κάποιων Ελληνοκυπρίων, η συντεχνία αναφέρει ότι όσοι ψευδώς υποστηρίζουν τον Ατατούρκ δεν δικαιούνται να μιλούν για το θέμα.

    Κάνοντας έκκληση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψει τις πολιτικές που προσφέρουν σωσίβιο στους σοβινιστές στα κατεχόμενα, η συντεχνία καταδικάζει την στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ενάντια σε «έναν ηγέτη που πέρασε στην ιστορία με την κοσμική και φωτεινή του στάση» και ευχαριστεί τους Ελληνοκύπριους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή την «ρατσιστική και σοβινιστική απόφαση».

    Αρικλί

    Εξάλλου, την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταδίκασε και ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος σε γραπτή δήλωση ισχυρίζεται ότι «οι γείτονές μας στον νότο διαπράττουν συνεχώς λάθη, επειδή δεν διάβασαν καλά την ιστορία και δεν άντλησαν διδάγματα και τρώνε συνεχώς χαστούκια από εμάς».

    «Όμως, αν μάθαιναν τον Ατατούρκ, θα καταλάβαιναν πολύ καλά ότι είναι αναγκασμένοι να περνούν καλά μαζί μας», υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι ξέρουν πώς θα διδάσκουν την ιστορία και με βάση ποιου εκπαιδευτικού προγράμματος θα κάνουν μάθημα, όμως ο ίδιος θα μπορούσε να τους συμβουλεύσει να μελετήσουν καλά τον Ατατούρκ και την ιστορία του τουρκικού έθνους.

    Όζγιγιτ

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (09.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι «απαράδεχτη» και «το πιο πρόσφατο μιας οπισθοδρομικής νοοτροπίας» χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός ότι μια τέτοια νοοτροπία υπάρχει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζγιγιτ υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής των βιβλίων ιστορίας στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι τα δύο γεγονότα αποτελούν τις «δύο όψεις του ίδιου καθρέφτη». Υποστηρίζει και τα εξής:

    «Νομίζουν ότι θα αλλάξουν τις πραγματικότητες, την πραγματική ιστορία σκίζοντας σελίδες από τα βιβλία ή προσθέτοντας νέες σελίδες. Ο σοβινισμός και ο εθνικισμός στις δύο πλευρές του νησιού προσπαθεί να θρέψει ο ένας τον άλλο με αυτό τον τρόπο. Όμως, κάτι ξεχνούν. Την πραγματικότητα ότι με την αλλαγή των ιστορικών βιβλίων, ούτε την δική μας ταυτότητα θα μπορέσουν να αλλάξουν, ούτε την πραγματικότητα ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας πραγματικός παγκόσμιος ηγέτης, ο οποίος άλλαξε την τύχη κοτζάμ γεωγραφικής περιοχής, η οποία κλυδωνιζόταν».

    Χασίπογλου

    Τέλος, η G?ne? (10.09.21) γράφει ότι σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα νέο δείγμα της στρεβλής, εχθρικής προς τους Τούρκους και σοβινιστικής σκέψης» που υπάρχει στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι υγιής μια νοοτροπία που εχθρεύεται ακόμα και τον Ατατούρκ, ο οποίος πρότεινε φιλία και ειρήνη με την ρήση «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνεις συμφωνία στη βάση των πραγματικοτήτων, του δικαίου κα της δικαιοσύνης με αυτή την νοοτροπία. Ο κόσμος πρέπει να το αντιληφθεί αυτό πλέον».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν σκίζει βιβλία στο ελληνοκυπριακό σχολείο στο Ριζοκάρπασο, υποστηρίζει το κατοχικό καθεστώς

    Η G?ne? (10.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε δήλωση Ελληνοκύπριου βουλευτή, ο οποίος, σχολιάζοντας οδηγία προς τους καθηγητές στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές να σκίσουν σελίδα βιβλίου εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας όπου ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας» και την απόσυρση του βιβλίου ως «ακατάλληλο», είπε ότι το κατοχικό καθεστώς σκίζει σελίδες από τα βιβλία που διδάσκονται στα ελληνοκυπριακά σχολεία στο Ριζοκάρπασο.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο χαρακτηρίζει ψευδείς τις αναφορές του εν λόγω βουλευτή, τον οποίο δεν κατονομάζει, και ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια των Ελληνοκύπριων αξιωματούχων να αποδώσουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά τις δικές τους ρατσιστικές ενέργειες αποπροσανατολίζοντας με ψευδείς δηλώσεις είναι «το πιο εμφανές παράδειγμα της γνωστής στρεβλής νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε επέδειξε μιαν προσέγγιση τέτοιου είδους σε σχέση με τα διδακτικά βιβλία που διδάσκονται στα ελληνοκυπριακά σχολεία στο Ριζοκάρπασο που λειτουργούν στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζοντας ότι «αντιθέτως, με όλη την καλή της βούληση πάντοτε επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με τα βιβλία που διδάσκονται».

    Κατέληξε ισχυριζόμενο τα εξής:

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μιαν διοίκηση που προσπαθεί για να εμβολιάσει ρατσισμό στους νέους, που είναι το μέλλον μιας χώρας. Επιστρέφουμε στους ίδιους τις εκφράσεις των Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων, οι οποίες φτάνουν μέχρι την συκοφαντία και το ψέμα, με σκοπό να καλύψουν τις δικές τους μελανές κηλίδες στην ιστορία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επιστροφή 50 χιλιάδων μαθητών στα θρανία-Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν

    Η Halk?n Sesi (10.09.21) γράφει ότι ανοίγουν τα σχολεία στα κατεχόμενα με την επιστροφή 50,000 μαθητών και 5,800 δασκάλων και καθηγητών.

    Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβριου επιστρέφουν οι μαθητές δημοτικής και την Τρίτη 14 οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης.

    Όπως γράφει εφημερίδα, επιστρέφουν περίπου 24,000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 22,000 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 3,900 μαθητές στα επαγγελματικά λύκεια.

    Οι περίπου 24 χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν σε συνολικά 125 σχολεία, από τα οποία τα οποία 111 είναι δημόσια και 14 ιδιωτικά.

    Οι περίπου 22 χιλιάδες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν σε συνολικά 45 σχολεία, 34 δημόσια και 11 ιδιωτικά, ενώ οι περίπου 3.900 μαθητές επαγγελματικών λυκείων που φοιτούν σε 12 σχολεία.

    Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία είναι περίπου 5.800.

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στα μέτρα που θα ισχύσουν για αντιμετώπισης της εξάπλωση του ιού Covid-19.

    Σύμφωνα με τα μέτρα, κανένας μαθητής που εμφανίζει συμπτώματα δεν πρέπει να μεταβαίνει στο σχολείο.

    Εάν το τεστ PCR τριών ή περισσότερων ατόμων από την ίδια τάξη είναι θετικό ως αποτέλεσμα ελέγχου στην τάξη, το υπόλοιπο τμήμα θα θεωρηθεί στενή επαφή και θα απομονωθεί στο σπίτι για 7 ημέρες εάν έχει εμβολιαστεί και 10 ημέρες εάν δεν έχει εμβολιασθεί. Η εκπαίδευσή όσων μαθητών θεωρούνται στενή επαφή, θα συνεχίζεται με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Τα σχολεία δεν θα κλείσουν σε περίπτωση κρουσμάτων.

    Εάν στο τέλος της εξέτασης, λιγότερα από 3 άτομα στην τάξη είναι θετικά για PCR, αυτή η τάξη μόνο θα θεωρηθεί ως επαφή και θα συνεχίσει την εκπαίδευσή τους στο σχολείο φορώντας τις μάσκες τους και μη ερχόμενη σε επαφή με άλλες τάξεις.

    Εάν το τεστ PCR του δασκάλου είναι θετικό, οι μαθητές σε όλες τις τάξεις όπου διδάσκει ο δάσκαλος (ειδικά τις τελευταίες 2 ημέρες) θα σταλούν στο σπίτι για να κάνουν τεστ PCR και θα απομονωθούν μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

    Από την άλλη, η πρακτική που θα εφαρμόζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα έχει ως εξής: Οι μαθητές, οι οδηγοί και οι συνοδοί θα φορούν μάσκες στα σχολικά λεωφορεία. Η διερεύνηση των συμπτωμάτων θα γίνεται στις εισόδους των λεωφορείων και οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα επιβιβάζονται στο λεωφορείο. Οι μαθητές θα κάθονται στο ίδιο κάθισμα κάθε φορά.

    Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω και συνιστάται για άτομα ηλικίας 2-6 ετών.

    (ΚΣ)

    [06] Επίσκεψη βουλευτή του ΑΚΡ στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (10.09.21) γράφει ότι ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας Γιουσούφ Μπεγαζίτ, επισκέπτεται τα κατεχόμενα επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Ο Τούρκος βουλευτής είχε χθες συνάντηση με τον «πρόεδρο της βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Γκαζιοσμάνπασα, Μπουνγαμίν Σαχίν, καθώς και ο πρύτανης του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής», Σουάτ Γκιουνσέλ.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 30-31 Οκτωβρίου το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας

    Η Halk?n Sesi (10.09.21) γράφει ότι το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) θα διεξαχθεί στις 30-31 Οκτωβρίου.

    Η απόφαση λήφθηκε μετά από γενική συνέλευση του Κόμματος. Αποφασίστηκε όπως το συνέδριο να διεξαχθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία με τρόπο που θα επιτρέπει την διεξαγωγή ψηφοφορία για δύο ημέρες.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 161 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τη νόσο Covid-19 στα κατεχόμενα ανήλθε στα 161 χθες.

    Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,672 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 161 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 127 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 30 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 144 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 46 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 38, στην Αμμόχωστο 30 στο Τρίκωμο 8 Και στη Μόρφου 5

    Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,549,379 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 17,699 κρούσματα Covid-19 και 15,862 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,768 ασθενών, 69 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,577 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 69 περιστατικών και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 69.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 2,680 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νέα αναφορά Ακάρ σε δύο ανεξάρτητα κράτη και εξαγγελία δραστηριοτήτων στη θάλασσα της Κύπρου

    Υπό τον τίτλο «Ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ πυρ και μανία για την σκανδαλώδη απόφαση των Ελληνοκυπρίων για τον Ατατούρκ: Πραγματικά έλεος», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (09.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, σε ομιλία του σε συμπόσιο «Η θάλασσα των νησιών», υποστήριξε ότι τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων παραγνωρίζονται και ότι δεν θα επιτρέψουν να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ».

    «Καταδίκασε και επέκρινε έντονα την σκανδαλώδη πρακτική που ακολούθησε ο ελληνοκυπριακός τομέας για την αναφορά στον Ατατούρκ, ο Ακάρ, που έγινε πυρ και μανία σχετικά με το θεμα», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Ακάρ χαρακτήρισε την οδηγία για σχίσιμο της σελίδας «ως ένα παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας».

    Ο Ακάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία πραγματοποίησε την «επιχείρηση ειρήνης στην Κύπρο» [όπως αναφέρεται στην Τουρκική εισβολή του ΄74] πριν 47 χρόνια για να εμποδίσει μετά το πραξικόπημα την πιθανή σφαγή εναντίον των Τουρκοκυπρίων, που υφίστανται αναρίθμητες αδικίες και πόνο για χρόνια, κατά την έκφρασή του.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι με αυτή την «επιχείρηση» αποκαταστάθηκε η ειρήνη και η ευημερία στο νησί, εμποδίζοντας την σφαγή αθώων ανθρώπων, εξαλείφοντας την καταπίεση εναντίον των Τούρκων και σταματώντας την αιματοχυσία και τα δάκρυα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Είναι ξεκάθαρο ότι η ειρήνη και η ευημερία στο νησί, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, είναι αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ακόμη η εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί. Η προσπάθεια να παρουσιάσουν την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, που είναι εγγυήτρια χώρα, διαφορετική από ότι είναι, δεν θα ωφελήσει την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι το κύριο πρόβλημα στο νησί είναι ότι το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο συνεχίζει την αδιάλλακτη, όπως την χαρακτήρισε, στάση του εδώ και 50 χρόνια, αγνοεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων και δεν αποδέχεται την ίση ύπαρξη τους, ο Ακάρ υποστήριξε:

    «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έχουν δείξει μέχρι σήμερα με κάθε ευκαιρία ότι τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Έχουν παρουσιάσει ακόμη μια φορά την καλή πρόθεση τους για λύση στην άτυπη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου, ως το τελευταίο παράδειγμα. Όμως, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στη συνάντηση, εξαιτίας της αδιάλλακτης, ισχυρογνώμονος και εγωιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Επιθυμώ να υπογραμμίσω ένα σημείο εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβιάζοντας τις δικές της αρχές, ένταξε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου στους κόλπους της παρά το άλυτο συνοριακό πρόβλημα και στήριξε τη μη λύση, αντί να εξυπηρετήσει την ειρήνη. Αυτό δεν μπόρεσε να απαντηθεί μέχρι στιγμής. Αναμένουμε και επιθυμούμε οι τρίτες πλευρές να είναι αντικειμενικές στο Κυπριακό πρόβλημα, να αξιολογούν τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της λογικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς παράγοντες να δουν τις πραγματικότητες στο πεδίο αφήνοντας στην άκρη την στρατηγική τους τυφλότητα».

    Αναφέροντας εκ νέου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα από την κατ’ επανάληψη συζήτηση προτάσεων, που έχουν συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ήταν ανεπιτυχείς, ο Ακάρ επανέλαβε τον εξής ισχυρισμό:

    «Πιστεύουμε ότι δύο ανεξάρτητα κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν πλάι-πλάι και συνεργάζονται είναι πια η μόνη λύση στην Κύπρο. Δηλαδή δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα, ίσα κράτη. Θα ήθελα να τονίσω ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνικό ζήτημα για μας. Σε ευθυγράμμιση με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχιών, είμαστε δίπλα από τους Κύπριους, τα αδέλφια μας, με όλες τις δυνατότητες μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ποτέ δε θα ανεχτούμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων τους με τετελεσμένα. Αυτή η αποφασιστικότητα μας και το κουράγιο μας πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό. Ως αποτέλεσμα, κανένα έργο που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

    «Δημιουργούν ανυπόστατες ατζέντες παριστάνοντας τις οσίες περιστέρες»

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανένα και ότι είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος, ο Ακάρ έκφρασε την γνώμη ότι ο μόνος στόχος τους είναι διασφαλίσουν την ασφάλεια του έθνους τους και της πατρίδας τους.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ποτέ επεκτατικές και επεμβατικές βλέψεις όταν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα γύρω της, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η Ελλάδα συνεχίζει να κατηγορεί την Τουρκία παρά τις δικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, μεταμορφωμένοι σε αρνάκια, εμφανίζονται κάθε ημέρα σε διαφορετικό μέρος και προσπαθούν να δημιουργήσουν ανυπόστατες ατζέντες με ισχυρισμούς που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. [?]»

    Ακάρ: «Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.09.21), ο Ακάρ είπε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που βρίσκονται στη δική τους θαλάσσια δικαιοδοσία και σε αυτές που έχουν «αδειοδοτηθεί» από την «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι έχουν κάποια προβλήματα με την γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα, ο Ακάρ απαρίθμησε τα προβλήματα ως εξής: Σύγκρουση με Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, επέκταση των χωρικών υδάτων, εναέριος χώρος, εθνικός εναέριος χώρος FIR, χώρος έρευνας και διάσωσης, παραβίαση της αποστρατικοποίησης των νησιών, βραχονησίδες. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα προβλήματα τους είναι και οι ισχυρισμοί, που παραγνωρίζουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προβοκατόρικες, όπως τις χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες για εξοπλισμό, κ.α..

    Αναφέροντας ότι κάποια προβλήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι αλληλένδετα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανυπόστατοι, υπενθυμίζοντας τις θέσεις τους για τα 12 ναυτικά μίλια. Στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής:

    «Όταν κοιτάζουμε στο παρελθόν για το θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η βάση των παράνομων ενεργειών της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι η ούτω καλούμενη ΑΟΖ, που κηρύχθηκε εις το όνομα της ‘Κυπριακής Δημοκρατίας’, αγνοώντας τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας. Είναι αναγκαίο όλοι να αντιληφθούν πολύ καλά ότι η ΤΔΒΚ είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο και να ενεργήσουν ανάλογα. Η Ελλάδα, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επιθυμεί να αποτρέψει την Τουρκία από τη χρήση πόρων, όπως το φυσικό αέριο και η αλιεία, συνάπτοντας και θέτοντας σε εφαρμογή διμερείς συμφωνίες καθορισμού με άλλες παράκτιες χώρες και φέρνοντάς την αντιμέτωπη με τετελεσμένα. Σε απάντηση, επιμένουμε ότι η προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και η δίκαιη κατανομή των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να καθοριστεί με συναίνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».

    (ΔΨ)

    [02] Milliyet: Σημαντικά μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό θα στείλει ο Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.09.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα μεταβεί στις 19-22 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου περιλαμβάνεται συνάντηση του με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και συνέντευξη του στο TASC TV.

    Ακολούθως, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Μανχάταν, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του T?rkevi (Σπίτι των Τούρκων) που έχει ανεγερθεί απέναντι από τα γραφεία των ΗΕ. Στο νέο κτήριο T?rkevi θα στεγάζονται η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα ΗΕ και το Προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, αναμένεται να στείλει σημαντικά μηνύματα όσον αφορά στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ΟΗΕ, την πανδημία του COVID-19, το προσφυγικό πρόβλημα και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης, ο Έρντογαν αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με διάφορους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (09.09.21), o Πρόεδρος Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν ?mamali Rahman.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι Έρντογαν και Rahman συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη επίσης το Τατζικιστάν για την 30η επέτειο από την ανεξαρτησία του, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην αναγνώριση του. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στο Τατζικιστάν

    (ΑΚ)

    [03] Ο Έρντογαν κατηγορεί την Δύση για το προσφυγικό και την Ελλάδα για μαξιμαλισμό

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.09.21), o Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατηγόρησε χθες την ΕΕ και τις χώρες της Δύσης ότι δεν πήραν το μάθημα τους από το μωρό Aylan (Αϋλάν), το τρίχρονο αγόρι που εντοπίστηκε νεκρό στα ανοικτά της Τουρκίας πριν από 6 χρόνια και η φωτογραφία του άψυχου σώματός του στην ακτή αποτέλεσε σύμβολο του μεταναστευτικού προβλήματος.

    Κατηγορώντας την ΕΕ και τις Δυτικές χώρες ότι έχουν αφήσει μόνη της την Τουρκία στον αγώνα για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος μεταναστών από τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν επέκρινε επίσης την Ελλάδα ότι παρά την καλή θέληση της Τουρκίας, η ίδια έχει εντείνει τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις.

    «Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας», υποστήριξε.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στα πλαίσια βιντεοσκοπημένου μηνύματος του σε συμπόσιο με τίτλο «Η Θάλασσα των νήσων και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου και το Πανεπιστήμιο Ba?kent.

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Έρντογαν δήλωσε τα εξής:

    «To Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο οι πρόγονοί μας αποκαλούσαν ‘Θάλασσα των Νήσων’, είναι μια κοινή πολιτιστική λεκάνη της ανθρωπότητας, είναι σταυροδρόμι πολιτισμών σε όλη την ιστορία. Ενώ αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και λέγονται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει έλθει στην ημερήσια διάταξη για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο εξαιτίας του πολέμου και της αιματοχυσίας που συνεχίζεται εδώ και 11 χρόνια στη Συρία. Ένας από αυτούς είναι και ο μικρός Αϋλάν που πριν από 6 χρόνια βρέθηκε πνιγμένος στην ακτή και έχει αποτελέσει το σύμβολο ντροπής για το σύγχρονο κόσμο. Πρώτα απ’ όλα η ΕΕ και στη συνέχεια ο Δυτικός κόσμος δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από τον μικρό Αϋλάν. Κανείς δεν έκανε βήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων στα δικά του εδάφη. Η Τουρκία αφέθηκε μόνη της να δίνει τον αγώνα για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από τη Συρία. [?]».

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι κάνει βήματα κλιμακώνοντας συνεχώς την ένταση, εκδίδοντας Navtex και παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών και τις θαλάσσιες αρμοδιότητες τους, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι πρώτιστη προτεραιότητα για την Τουρκία είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας τους τα οποία απορρέουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, και θα συνεχίσουν να διατηρούν την ίδια θετική, όπως την χαρακτήρισε, στάση που έχουν μέχρι σήμερα.

    «Περιμένουμε και από την γείτονά μας Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα, βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάση του δικαίου καλής γειτονίας. Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα πιο σταθερό, πιο ασφαλές και ειρηνικό μέλλον αντί για ένα σωρό προβλήματα», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] Με στήριξη της Τουρκίας θα ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες για το μνημείο Ντενκτάς

    H Yeni ?afak (10.09.21) αναφέρεται στο θέμα του εξωραϊσμού του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών που συνεχίζονται εδώ και 9 χρόνια και γράφει ότι σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες με τη στήριξη της Τουρκίας.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα σημειώνει ότι το τμήμα του μουσείου και οι εργασίες εξωραϊσμού θα ολοκληρωθούν σύντομα με τη στήριξη της Τουρκίας και προσθέτει ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην «βουλή».

    (ΑΚ)

    [05] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (09.09.21) αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στον Σεπτέμβριο από την εταιρεία Ερευνών ORC στην Τουρκία και δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter.

    Σε ερώτηση, «εάν διενεργούνταν εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 32,1%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25,3%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 12,7 %

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 9,7%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP: 7,9%

    -DEVA: 4,5%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi):2,5%

    (ΑΚ)

    [06] Στις 23,846 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 23,846 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 314,793 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 257 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,322.

    Σημειώνεται ότι το 82,05 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 63,80 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 50,930,700 άτομα, με τη δεύτερη δόση 39,599,848 άτομα και με την τρίτη δόση 9,287,641 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 10 September 2021 - 14:03:56 UTC