Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 175/2021 09.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Για «παιχνίδι» επίρριψης ευθυνών κατηγορεί η «προεδρία» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  • [02] Ξανά στην Τουρκία ο Τατάρ- Ομιλητής σε συμπόσιο στην Σμύρνη
  • [03] Μήνυμα Τατάρ για την κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς
  • [04] Αντιδράσεις για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας
  • [05] Έρχουρμαν: Τατάρ και Αναστασιάδης προβαίνουν σε δηλώσεις που ξέρουν πως δεν εφαρμόζονται
  • [06] Αντιδικίες για το μνημείο Ραούφ Ντενκτάς
  • [07] Στα 144 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Αντίκειται στον «νόμο» το όνομα του κόμματος του Ζάρογλου, λέει η Avrupa
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις στην Τουρκία για το σχίσιμο σελίδας με αναφορά στον Ατατούρκ
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό
  • [03] Τουρκία και Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολιτικές του διαβουλεύσεις
  • [04] Στην Τουρκία για επαφές ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τους πρόσφυγες
  • [05] Το HDP είναι ανοικτό για κοινό υποψήφιο στις εκλογές, είπε ο Σαντζάρ
  • [06] Τα tweets του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Μπεκέρ και η λογοκρισία στην Τουρκία
  • [07] Στις 23,914 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Για «παιχνίδι» επίρριψης ευθυνών κατηγορεί η «προεδρία» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

    Η Vatan (09.09.21) γράφει ότι ως προσπάθειες συγκάλυψης των επικρίσεων που δέχεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σχέση με την απώλεια της πειστικότητάς του χαρακτήρισε η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με σκοπό να κατηγορήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και να δημιουργήσει εντυπώσεις, κατά την έκφρασή της.

    Σε γραπτή δήλωση, η λεγόμενη προεδρία ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε ένα «νέο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» μέσω του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου και ότι δείχνουν την σύγχυση της ελληνοκυπριακής πλευράς αυτές οι δηλώσεις, που αποτελούν προσπάθεια παραποίησης της των πραγματικοτήτων μέσω του Τύπου, όπως υποστήριξε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στις 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, με τον οποίο είχε χωριστή συνάντηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ίδια ημέρα, η «προεδρία» αναφέρει τα εξής:

    «Στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας είχε εξηγήσει με λεπτομέρειες την πρότασή του για συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε στο τραπέζι στην άτυπη 5+ΗΕ διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στο πλαίσιο της θετικής της συμβολής που θα έχει τόσο στο νησί της Κύπρου όσο και στην περιοχή μας.

    Και ο Γενικός Γραμματέας σε αυτή την συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα βρίσκονται και οι δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, είχε μοιραστεί με τον αξιότιμο πρόεδρο της δημοκρατίας μας την ιδέα του κατά πόσον θα μπορούσε να συναντηθεί ανεπισήμως σε δείπνο με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη με την συμμετοχή και του ιδίου παράλληλα με τις χωριστές διμερείς συναντήσεις που θα έχει με τις δύο πλευρές.

    Ο αξιότιμος πρόεδρος της δημοκρατίας μας ανέφερε σε διάφορες ευκαιρίες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ αποφασίσει να διοργανώσει αυτή την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και απευθύνει πρόσκληση και για τελευταία φορά μοιράστηκε με την κοινή γνώμη αυτή του την προσέγγιση με την δήλωση στην οποία προέβη στις 22 Αυγούστου.

    Και ο ειδικός αντιπρόσωπος της προεδρίας της δημοκρατίας, Εργκιούν Ολγκούν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε στις 20 Αυγούστου με την ανώτατη αξιωματούχο των ΗΕ Λουτ, είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μαυρογιάννη σε σχέση με τις εφοδιαστικές λεπτομέρειες της άτυπης συνάντησης που προγραμματιζόταν να γίνει στην Νέα Υόρκη.

    Αναφορικά δε με την επίσκεψη της ανώτατης αξιωματούχου των ΗΕ στο νησί, μετά την ανακοίνωση ότι αρχικά προγραμμάτιζε να έρθει στην Κύπρο στο τέλος Αυγούστου και μετά στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ειδικός αντιπρόσωπος Ολγούν έθεσε στην ημερήσια διάταξη το θέμα σε συνομιλία που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου πάλι μέσω τηλεφώνου και η Λουτ έδωσε την απάντηση ότι δεν προγραμματίζει να κάνει οποιανδήποτε επίσκεψη στο νησί πριν την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Παρ’ όλες αυτές τις πραγματικότητες, αυτές οι δηλώσεις που γίνονται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας με σκοπό την κατηγορία της τουρκοκυπριακής πλευράς και την δημιουργία εντυπώσεων, αξιολογούνται ως προσπάθειες του Αναστασιάδη να συγκαλύψει τις κριτικές που λαμβάνει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σχέση με το ότι έχασε τελείως τη πειστικότητά του το τελευταίο διάστημα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ξανά στην Τουρκία ο Τατάρ- Ομιλητής σε συμπόσιο στην Σμύρνη

    Η Halk?n Sesi (09.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα στην Σμύρνη για διήμερη επίσκεψη με σκοπό να παραστεί σε συμπόσιο που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Σαμπαντζί με τίτλο: «Η θάλασσα των νησιών και τα προβλήματα γειτονίας με την Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της λεγόμενης «προεδρίας», στο συμπόσιο, στο οποίο θα είναι ομιλητής ο Τατάρ, θα συμμετέχουν επίσης και ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου Νουκχέτ Χοτάρ.

    (ΚΣ)

    [03] Μήνυμα Τατάρ για την κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς

    Η G?ne? (09.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα στην Κύπρο κυρίαρχοι, ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Σε μήνυμα με την ευκαιρία της 451ης επετείου από την κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ενώ το νησί πέρασε τρεις αιώνες γεμάτους ευημερία και ασφάλεια κάτω από τουρκική διοίκηση, άρχισε μια σκοτεινή περίοδος με την ενοικίασή του στους Βρετανούς το 1878 και πρόσθεσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έζησε μιαν από τις πιο θλιβερές του μέρες όταν τον Ιούλιο του 1878 υποστελλόταν η τουρκική σημαία από τα τείχη της Λευκωσίας και στη θέση της αναρτιόταν η βρετανική.

    Υποστήριξε ότι δεν υπέκυψαν παρά τις επιθέσεις της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης και των Ελληνοκυπρίων, συνέχισαν την αντίστασή τους με την δύναμη και την στήριξη που τους παρείχε η μητέρα πατρίδα Τουρκία και η αντίσταση αυτή «εστέφθη» με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στις 20 Ιουλίου 1974, όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή στο νησί. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Τώρα ζούμε κυρίαρχοι και ελεύθεροι σε αυτά τα χώματα που θεωρούμε πατρίδα κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους. Κυματίζουν οι τουρκικές σημαίες και στους ουρανούς της Λευκωσίας που είναι η πρωτεύουσα του κράτους μας. Αυτές οι σημαίες δεν θα υποσταλούν μέχρι τέλους και θα υπάρχει η τουρκική παρουσία στην Κύπρο μέχρι τέλους. Προσπάθεια και αγώνας μας είναι να φτάσουμε σε μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και η πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών που υποστηρίζεται εκ μέρους της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι η πιο κατάλληλη μορφή λύσης για τις πραγματικότητες της Κύπρου και της περιοχής και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω απ’ αυτήν. Ούτε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων θα γίνουμε, ούτε θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες πριν από το 1974. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντιδράσεις για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας

    Η K?br?s (09.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε έντονα την οδηγία προς τους καθηγητές στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές πρώτα να σκίσουν σελίδα του βιβλίου εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας Oxford Discover Futures, στην οποία ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας» και μετά την απόσυρση του βιβλίου, το οποίο αξιολογήθηκε ως «ακατάλληλο».

    «Αυτή η απόφαση είναι ένα νέο παράδειγμα της ρατσιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης», ισχυρίζεται σε γραπτή δήλωση το λεγόμενο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι ο Ατατούρκ ενέπνευσε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο το τουρκικό έθνος με «τον επικό αγώνα και τις επαναστάσεις που πραγματοποίησε» κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή αυτή η ασέβεια προς τον Ατατούρκ, η δήλωση καταλήγει ισχυριζόμενη ότι «ο αντικατοπτρισμός στο εκπαιδευτικό σύστημα της συνεχώς αυξανόμενης εχθρικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δείχνει ξεκάθαρα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να ανεχτεί την τουρκική παρουσία στο νησί και δεν μπορεί να χωνέψει την ένδοξη ιστορία του τουρκικού έθνους».

    Εξάλλου, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ολγκούν Αμτζάογλου υποστήριξε ότι η οδηγία και η στάση του ελληνοκυπριακού Υπουργείου Παιδείας είναι «δείγμα αμάθειας και αναχρονισμού» καθώς και το «πιο βαθύ κόμπλεξ και εχθρότητα». Ανέφερε και τα εξής ο Αμτζάογλου:

    «Μπορεί να σβήσουν τον Ατατούρκ από τα βιβλία, από τις σελίδες. Όμως είναι αδύνατον να σβήσουν από την καρδιά της ανθρωπότητας τον ηγέτη του μεγάλου τουρκικού έθνους που αξίζει όσο ο κόσμος. Από εδώ πηγάζει το κόμπλεξ τους. Διότι ξέρουν καλά ότι με το να τον σβήνουν από το βιβλίο, το όνομα του Ατατούρκ δεν εξαφανίζεται».

    Η G?ne? (09.09.21) γράφει ότι σε δήλωση για το θέμα προέβη και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, ο οποίος αντιδρώντας χαρακτήρισε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ως «νοητική έκλειψη» και «ανηθικότητα» και υποστήριξε:

    «Πιστεύω ότι σε αυτό το γεγονός ευθύνεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου για τις ενέργειες που υποδαυλίζουν το μίσος προς τους Τούρκους της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά σκίζοντας, όπως πάντα, καίγοντας, κατακομματιάζοντας, διαιρώντας, παρουσιάζοντας κακούς τους Τούρκους στα μάτια των νέων. Δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει τις ιστορικές πραγματικότητες αυτή η νοοτροπία που εκτρέφει την τουρκική εχθρότητα σε μια νέα γενιά με αυτή την ενέργεια που δεν έχει καμία βάση από απόψεως ηθικής. Απευθύνω έκκληση προς αυτή την νοοτροπία που προκαλεί προβλήματα να αντιμετωπίσει τις ιστορικές πραγματικότητες».

    Η Yeni D?zen (09.09.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευομένου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε αυτή την εκπαιδευτική αντίληψη σε αυτή την εποχή που ζούμε και άσκησε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας. «Μια τέτοια νοοτροπία σε αυτή την εποχή, αυτή η εκπαιδευτική αντίληψη!», σημείωσε ο Έρχουρμαν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η K?br?s Postas? (08.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου απευθύνθηκε σε αυτούς που έδωσαν την σχετική οδηγία και είπε ότι «πρέπει να διδάξετε και να μάθετε στα παιδιά σας τον Ατατούρκ για να βαδίσετε και εσείς στον σωστό δρόμο». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χασίπογλου υπενθύμισε την αρχή «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο θεμελιώδη αρχή» του Ατατούρκ, σημειώνοντας ότι αυτή εκφράζει την προστασία και την συνέχεια της συλλογικής ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης με την πιο ευρεία και διαδεδομένη έννοια. «οι σπόροι μίσους που θα σπαρθούν σήμερα στην εκπαίδευση θα φέρουν την σύγκρουση στο μέλλον αντί την ειρήνη», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έρχουρμαν: Τατάρ και Αναστασιάδης προβαίνουν σε δηλώσεις που ξέρουν πως δεν εφαρμόζονται

    Η K?br?s Postas? (09.09.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν μιλώντας στο ADA TV δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν επίγνωση των δηλώσεων τους.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν είπε ότι παρ’ όλο που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπέβαλε την πρόταση «για λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα», ήταν γνωστό ότι αυτή η πρόταση δεν θα γινόταν αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι η πρόταση ήταν σπατάλη χρόνου.

    Υποστήριξε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να εφαρμόσει μια παρόμοια μέθοδο, όταν κάλεσε σε επιστροφή στο (Σύνταγμα) του 1960. «Ξέρει ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

    Δήλωσε ότι είναι γι’ αυτό που το κόμμα του υποστηρίζει μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Και οι δύο ηγέτες παίζουν με τον χρόνο. Οι χρονικές καθυστερήσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κλέβουν τον χρόνο μας», δήλωσε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας το αίτημά του Κόμματός του για πρόωρες εκλογές, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση μειοψηφίας» UBP-DP-YDP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα της Αναγέννησης) δημιουργήθηκε ως «κυβέρνηση πρόωρων εκλογών» και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, δήλωσε ότι ακόμη και η κακή διαχείριση μιας «κυβέρνησης» είναι επαρκής λόγος για «εκλογές» «Η κατάσταση της χώρας είναι ξεκάθαρη», είπε.

    Κατηγόρησε επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία και είπε ότι ήρθε η ώρα να βγει η αντιπολίτευση στους δρόμους. Πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση» πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και πως πρέπει να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής «εκλογών».

    (ΚΣ)

    [06] Αντιδικίες για το μνημείο Ραούφ Ντενκτάς

    Η Yeni D?zen (09.09.21) γράφει ότι αντιδικίες υπάρχουν για το θέμα του εξωραϊσμού του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς και σημειώνει ότι μετά το αίτημα του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης να χρηματοδοτήσει το έργο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε παρέμβαση με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι σχετικές ενέργειες.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η απόφαση για χρηματοδότηση από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης δεν είχε εξετασθεί σε συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου», παρά το γεγονός ότι το αίτημα είχε εγκριθεί από την οικογένεια του Ντενκτάς.

    Ο εξωραϊσμός του μνημείου, που θα γινόταν σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης και τον λεγόμενο δήμο στην κατεχόμενη Λευκωσία, σταμάτησε μετά από παρεμβάσεις που προήρθαν από την Τουρκία, ενώ η λεγόμενη κυβέρνηση ανέθεσε το θέμα στο ΕΒΚΑΦ και στην «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας».

    Ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ, δήλωσε πως παρέδωσε το σχέδιο του έργου στον «πρωθυπουργό» Σανέρ, αλλά δεν έλαβε από αυτόν οποιαδήποτε απάντηση.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί ανέφερε ότι είναι έτοιμοι οι πόροι των δύο δημαρχείων για τον εξωραϊσμό του μαυσωλείου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έκανε μιαν λεπτομερή παρουσίαση για το έργο εξωραϊσμού του μαυσωλείου το οποίο εκπονήθηκε από κοινού από τον δήμο της κατεχόμενης Λευκωσίας και τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης και έδωσε πληροφορίες για τη διαδικασία που έχει λάβει χώρα μέχρι τώρα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του Χαρμαντζί ήταν παρούσα στην συνέντευξη και η κόρη του Ντενκτάς, Εντέρ Ντενκτάς Βανγκόλ, η οποία είναι επίσης μέλος του «δημοτικού συμβουλίου».

    (ΚΣ)

    [07] Στα 144 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (09.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τη νόσο Covid-19 στα κατεχόμενα ανήλθε στα 144 χθες.

    Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,562 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 144 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 105 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 6 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 33 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 365 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 44 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 20, στην Αμμόχωστο 24, στη Μόρφου 2, στη Λεύκα 4 και στο Τρίκωμο 11.

    Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,536,707 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 17,538 κρούσματα Covid-19 και 15,748 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,721 ασθενών, 66 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,537 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 66 περιστατικών και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 69.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 3,296 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [08] Αντίκειται στον «νόμο» το όνομα του κόμματος του Ζάρογλου, λέει η Avrupa

    Η Avrupa (09.09.21) γράφει ότι αντίκειται στον περί πολιτικών κομμάτων «νόμο» με αριθμό 49/2015 το όνομα του Εθνικού Κόμματος (Millet Partisi), το οποίο ίδρυσε ο έποικος Μπερτάν Ζάρογλου, αποχωρώντας από το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «άρθρο» 4 του εν λόγω «νόμου» με τίτλο «αρχές στις οποίες θα υπόκεινται τα πολιτικά κόμματα» αναφέρεται ότι δεν μπορούν να ιδρυθούν πολιτικά κόμματα που έχοουν το ίδιο όνομα με πολιτικά κόμματα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

    Στον κατάλογο που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Γενικής Εισαγγελίας της Τουρκίας και περιέχει τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα υπάρχει και ένα εν ενεργεία κόμμα με το όνομα Millet Partisi και την συντομογραφία Millet, το οποίο ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου 1984, σημειώνει η εφημερίδα, διερωτώμενη τι θα πράξει το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών και το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», αφού είναι ξεκάθαρο το «άρθρο» του νόμου και υπάρχει παράβαση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις στην Τουρκία για το σχίσιμο σελίδας με αναφορά στον Ατατούρκ

    Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για σχίσιμο σελίδας με αναφορά στον Ατατούρκ σε σχολικό βιβλίο αγγλικών [Oxford Discover Futures 3 Workbook] είναι ένα από τα κύρια θέματα του σημερινού Τουρκικού έντυπου (Yeni ?afak, Cumhuriyet, Yeni Mesaj) και ηλεκτρονικού Τύπου (NTV, TRTHaber, CNNT?rk, H?rriyet), με χαρακτηριστικούς τίτλους, όπως: «Το παραλήρημα των Ελληνοκυπρίων για την Τουρκία», «Η δυσπεψία των Ελληνοκύπριων για τον Ατατούρκ», «Σχίσιμο σελίδας για τον Ατατούρκ», κ.α..

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Habert?rk (08.09.21) γράφει ότι οι αντιδράσεις στην Τουρκία σχετικά με την οδηγία που δόθηκε για σχίσιμο της σελίδας με αναφορά στον Ατατούρκ συνεχίζονται. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καταδίκασε την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το σχίσιμο σελίδας σχολικού βιβλίου, που αναφέρεται στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, χαρακτηρίζοντας την ως «καθαρή ένδειξη δυσπεψίας».

    Υπενθυμίζοντας στους αξιωματούχους της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ότι δεν είναι εφικτό να διαγράψεις μιαν ιστορική κληρονομιά με το σχίσιμο μιας σελίδας ενός σχολικού βιβλίου, ο Οκτάι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Αυτή η ασέβεια εναντίον του έθνους μας, και ειδικότερα εναντίον του Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, είναι καθαρή ένδειξη δυσπεψίας των Ελληνοκυπρίων έναντι της ύπαρξης Τούρκων στο νησί. Την καταδικάζω!».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα αυτή την απαρχαιωμένη, εχθρική και απαράδεχτη στάση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η οδηγία αποδεικνύει το ριζοσπαστικό επίπεδο της διεστραμμένης νοοτροπίας τους κατά της χώρας τους και της «ΤΔΒΚ».

    «Αυτή η τελευταία ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό εδώ και χρόνια, καταδεικνύει ότι δεν έχουν ανοχή όχι μόνο να μοιραστούν την εξουσία και την ευημερία, αλλά ακόμη και να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ επέκρινε την εντολή για σχίσιμο της σελίδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια των «διοικούντων» της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μια έκφραση εχθρότητας απέναντι στις αξίες, που εκπροσωπεύει ο Ατατούρκ.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσελίκ έγραψε: «Αυτή η εχθρική στάση είναι μια αναχρονιστική στάση απέναντι στην προσέγγιση, που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ, ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’. Αυτή η βάρβαρη προσέγγιση των αξιωματούχων της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι μια καθαρή ένδειξη της μη ανεκτικότητάς τους να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο Έλληνας ηγέτης Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, νικητή του πολέμου, ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934. Υπενθυμίζουμε στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους ηγέτες αυτή την ιστορική κληρονομιά και τους καλούμε να την αντιμετωπίσουν. Αυτοί που δε σέβονται τον πολεμιστή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ, ο οποίος ήταν η έμπνευση των καταπιεσμένων εθνών, σχίζοντας σχολικά βιβλία».

    (ΔΨ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με την Aksam (09.09.21, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι Έρντογαν και Draghi συζήτησαν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, τις διμερείς τους σχέσεις, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Κατά την συνομιλία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στην εν λόγω χώρα μετά που τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και τόνισε την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου με τους Ταλιμπάν προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η πίεση για ένα νέο κύμα προσφύγων.

    Ο Έρντογαν ανέφερε επίσης ότι αναμένουν από την Ιταλία που είναι σύμμαχος τους στο ΝΑΤΟ να επιδείξει την αρμόζουσα σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, ο Έρντογαν είπε ότι τους πρώτους 7 μήνες του 2021 ανήλθε περίπου στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια και υπογράμμισε ότι αν επιταχύνουν τις προσπάθειες τους θα καταφέρουν να αγγίξουν τον στόχο τους που είναι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ίδια στιγμή την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δυνατή στήριξη σε θέματα αρχών όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο θέμα της ενδυνάμωσης των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα για επικαιροποίηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση και της συμφωνίας της 18η Μαρτίου.

    Σχετικά με τη Λιβύη, ο Έρντογαν επανέλαβε ότι στηρίζουν τη διενέργεια εκλογών στη Λιβύη και τόνισε ότι η Τουρκία, μετά από αίτημα της Λιβύης και στη βάση των διμερών συμφωνιών τους, παρείχε εκπαίδευση και τεχνογνωσία στις νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

    Κατά τη συνάντηση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο στη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο όπου και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Ηγετών με την ανάληψη της Προεδρίας των G-20 από την Ιταλία.

    (ΑΚ)

    [03] Τουρκία και Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολιτικές του διαβουλεύσεις

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (08.09.21) αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Σεπτεμβρίου ο 2ος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

    Αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάλ Ονάλ και τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Sanad Loza συζήτησαν διμερή θέματα και θέματα που αφορούν σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα, όπως τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολιτικές τους διαβουλεύσεις και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να πετύχουν πρόοδο στα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω λήψη μέτρων που θα εξυπηρετήσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

    (ΑΚ)

    [04] Στην Τουρκία για επαφές ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τους πρόσφυγες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (08.09.21), o Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές, ανακοίνωσε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Σε ανάρτηση του, ο Grandi αναφέρει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Έρντογαν τονίστηκε η ανάγκη για άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν και υπογραμμίστηκε επίσης ότι πρέπει άμεσα να εξευρεθεί μια λύση όσον αφορά στο θέμα των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και στην περιοχή.

    Ο Grandi εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία για τη στήριξη που παρέχει στους πρόσφυγες και την ευγνωμοσύνη του για τη δυνατή συνεργασία που έχει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Ο Grandi συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    Στη συνάντηση με το Τσαβούσογλου συμφωνήθηκε όπως επιταχυνθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο θέμα των Σύριων προσφύγων και για άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

    Στη συνάντηση με τον Σοϊλού, αξιολογήθηκαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου η Τουρκία να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα νέο ενδεχόμενο κύμα προσφύγων.

    (ΑΚ)

    [05] Το HDP είναι ανοικτό για κοινό υποψήφιο στις εκλογές, είπε ο Σαντζάρ

    Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Μιτχάτ Σαντζάρ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι το HDP είναι ανοικτό για κοινό υποψήφιο, αλλά, πρέπει πρώτα να συζητηθούν οι αρχές και η ασφάλεια των εκλογών, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (09.09.21).

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Σαντζάρ είπε τα εξής:

    «Το HDP είναι ανοικτό για κοινό υποψήφιο, αλλά ας μην συζητήσουμε ονόματα τώρα. Πρώτα, πρέπει να συζητηθούν οι αρχές και η ασφάλεια των εκλογών. Εδώ και δύο μήνες συζητάμε τις εκλογές σε εργασίες, που κάνουμε στο χώρο μας. Θα συζητήσουμε στις επιτροπές μας αυτές τις απόψεις και θα τις ανακοινώσουμε».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Σαντζάρ σημείωσε ότι η ουσία στο Αφγανιστάν είναι τα δικαιώματα του λαού και των γυναικών. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αυξήσουν τον πόνο του λαού οι Ταλιμπάν με τις πρακτικές τους. Είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες επιβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Σαντζάρ.

    (ΔΨ)

    [06] Τα tweets του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Μπεκέρ και η λογοκρισία στην Τουρκία

    Σε νέες αναρτήσεις στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέβη ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Μπεκέρ, γράφει η Cumhuriyet (08.09.21). «Οι φίλοι μου λένε ότι ο Πεκέρ έκανε αυτό, που δεν έκανε η αντιπολίτευση εδώ και 20 χρόνια. Ακόμη δεν τελείωσαν οι υπηρεσίες μου. Θα μεταβώ στη Συρία για να συμβάλλω στην εξωτερική πολιτική. Από εκεί, θα περάσω στον ελληνοκυπριακό τομέα, στην Ελλάδα και στην Αρμενία», έγραψε στην ανάρτησή του.

    Στη συνέχεια, έγραψε το εξής στον λογαριασμό του στο Twitter: «Εάν επιτευχθεί ειρήνη, μετά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω προσωπικά στη Συρία, στον ελληνοκυπριακό τομέα, στην Ελλάδα και στην Αρμενία, θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. Δεν υπάρχει σταματημός, θα συνεχίσω».

    Μετά τις αντιδράσεις των tweets του, ο Πεκέρ έκανε μιαν τελευταία ανάρτηση, που έγραφε ότι είναι αφιερωμένη σε όσους δεν αντιλήφθηκαν εξ αρχής την ειρωνεία των δύο πρώτων tweets.

    Υπό τον τίτλο «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι και αλλιώς φιμώνονται», η αρθρογράφος Γάζγκιουλου Αλντογάν της Cumhuriyet (09.09.21) γράφει χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Εδώ και λίγο καιρό, ο στόχος του AKP είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η φίμωση των αυξανόμενων μέσω κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν μετατραπεί σε πεδίο δημοκρατίας, σε φωνή της αυξανόμενης αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των νέων, που σταδιακά μεγαλώνει, έναντι των ΜΜΕ, που φθίνει η επιρροή τους και έχει μειωθεί η κυκλοφορία τους, επειδή άλλαξαν χέρια με ‘μηχανική της πολιτικής’ και μετατράπηκαν σε φερέφωνα της κυβέρνησης.

    Πρώτα, είχε ανακοινώσει ο Ερντογάν, ‘τι είναι αυτό το YouTube, Nesfis, από πού βγήκαν αυτά, όλοι μιλούν για αυτά, εμείς δεν τους είχαμε φιμώσει όλους;’ Αργότερα, ακολούθησε η γνωμοδότηση του μουφτή (φετβά) από τον Πρόεδρο των θρησκευτικών υποθέσεων, ‘αυτοί που μιλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα τους παίρνουν το λαιμό’! Φιμώσαμε τον έντυπο Τύπο, έχουμε υπό έλεγχο τις τηλεοράσεις μέσω του RT?K [Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης], αυτή τη φορά το έθνος ξεσαλώνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι πρέπει να κάνουμε;»

    Η αρθρογράφος διερωτάται κατά πόσον προσπαθούν να τους φιμώσουν όλους, ακόμη και αυτούς που δε βγάζουν άχνα, αντί η εξουσία να κοιτάξει τον εαυτό της για να αντιληφθεί τι έχει πάθει το έθνος.

    Σχολιάζοντας τα tweets του Πεκέρ, η αρθρογράφος γράφει:

    «Οι νομικοί και οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η ζημιά για τη χώρα από τις παράνομες δραστηριότητες θα φθάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Κλοπή είναι οι αξίες, που κλάπηκαν από αυτή τη χώρα. (?) Ο Σεντάτ Πεκέρ δημοσίευσε δεκάδες έγραφα, που είχαν διαρρεύσει στον ίδιο από ανώτατους γραφειοκράτες, εκατοντάδες ισχυρισμούς για εγκλήματα, δίνοντας ονόματα, ημερομηνίες. Και τι δεν δημοσίευσε, λαθρεμπόριο ηρωίνης, σφετερισμούς περιουσιών, απειλές, εκφοβισμούς. Ισχυρισμούς που προκαλούν σοκ σχετικά με πρώην υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες.

    Οι δικαστές, οι εισαγγελείς κοίταξαν γύρω γύρω, κοίταξαν το ταβάνι, κοιτάχθηκαν μεταξύ τους, ρώτησαν ο ένας τον άλλο: εσύ άκουσες κάτι; Κανείς δεν άκουσε! Στο μεταξύ, έπεσαν τηλέφωνα, η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ήταν στα μαχαίρια, έγιναν ξαφνικά φίλοι. Πρώτα τελείωσαν τα βίντεο του Πεκέρ, μετά τα tweets του. Ο Σεντάτ Πεκέρ φιμώθηκε. Έτσι και αλλιώς, δεν άκουσε κανείς κάτι από τους εισαγγελείς;»

    (ΔΨ)

    [07] Στις 23,914 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 23,914 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 308,437 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 262 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,103.

    Σημειώνεται ότι το 81,60 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 63,31 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 50,648,789 άτομα, με τη δεύτερη δόση 39,298,396 άτομα και με την τρίτη δόση 9,208,878 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 9 September 2021 - 12:22:32 UTC