Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 161/2021 20.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα στο Κυπριακό, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Επικρίνουν τις αντιδράσεις Ελληνοκυπρίων για την επίσκεψη της Ολλανδής βουλευτού
  • [03] Αντιπροσωπεία τουριστικών πρακτόρων από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα
  • [04] Στα 188 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Διαμάχη για τα καύσιμα της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» - Αγωγές κατά εργαζομένων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ακάρ διατύπωσε εκ νέου τη θέση για λύση δύο κυρίαρχων, ίσων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο
  • [02] Ερντογάν: «Δεν θα γίνουμε αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης»
  • [03] Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν: «Έχουμε ανάγκη την Τουρκία»
  • [04] Μεγάλη πτώση των ποσοστών της Συμμαχίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Μετροπόλ
  • [05] Στις 19,320 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η Τουρκία δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα στο Κυπριακό, λέει ο Τσαβούσογλου

    Η K?br?s Postas? (20.08.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο μόνος λογικός δρόμος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia και ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία θα προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο στα δικά της εδάφη σε περίπτωση που αποτύχουν ξανά οι διαπραγματεύσεις αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ελληνοκύπριοι δεν υιοθετούν τα δύο κράτη, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι η χώρα του υποστήριζε από την αρχή μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

    «Είμαστε εποικοδομητικοί, όμως ταυτοχρόνως θέλουμε να δούμε αποτελέσματα», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν πουθενά γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο του νησιού με τους Τουρκοκύπριους.

    «Έστω και αν δοκιμάσεις τον ίδιο δρόμο χίλιες φορές, δεν μπορείς να αλλάξεις το αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί πρόοδος πρέπει να γίνει αποδεχτή η «απλή πραγματικότητα» ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και η Κύπρος είναι και δική τους πατρίδα.

    Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως συνιδιοκτήτες του νησιού και ότι αυτή η νοοτροπία είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ενός συνεταιρισμού για μια περίοδο πέραν των 50 χρόνων, κατέρρευσε, κατά την έκφρασή του, η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν το 2004.

    «Επέδειξαν την ίδια αδιαλλαξία και το 2017 στο Κραν Μοντάνα. Για τον λόγο αυτό το μοντέλο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας ούτε εφαρμόσιμο ούτε βιώσιμο είναι στην Κύπρο», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

    «Μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας είναι ο μόνος λογικός δρόμος για επίτευξη προόδου. Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν μιαν λύση που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού και θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο κέρδος και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα μοντέλο σχέσης στη βάση της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών.

    Μαζί με αυτό, για να επιτύχει η οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η φυσική κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και το ίσο διεθνές καθεστώς τους. Αυτό είναι αναγκαίο για να μην παραμείνει αβέβαιο το καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού σε περίπτωση μιας άλλης αποτυχίας.

    Η προτεινόμενη λύση δύο κρατών θα καταστήσει εφικτή την βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή. Το να τοποθετείται η ετικέτα του ‘αποτυχημένου’ σε αυτό το όραμα είναι η περιγραφή των πιθανών αποτυχιών. Στηρίζουμε πλήρως το όραμα των Τουρκοκυπρίων και δεν έχουμε οποιανδήποτε κρυφή ατζέντα. Πάντα θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον τουρκοκυπριακό λαό και στην ΤΔΒΚ, όπως και στο παρελθόν».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίνουν τις αντιδράσεις Ελληνοκυπρίων για την επίσκεψη της Ολλανδής βουλευτού

    Επικρίσεις κατά των Ελληνοκυπρίων λόγω των αντιδράσεών τους για την επίσκεψη της Ολλανδής Βουλευτού Liane Den Haan στα κατεχόμενα και την συνάντησή της με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού, Φικρί Ατάογλου εξέφρασαν με δηλώσεις τους χθες η λεγόμενη προεδρία, το «υπουργείο» εξωτερικών και ο ίδιος ο Ατάογλου, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Προεδρία: «Έκφανση απαρχαιωμένης νοοτροπίας»

    Η Vatan (20.08.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ως «μια νέα έκφανση της απαρχαιωμένης της νοοτροπίας» και καταδίκασε τόσο την νοοτροπία αυτή όσο και τις δηλώσεις που «παραγνωρίζουν κάθε διπλωματική αβρότητα». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εκδιώκοντας με τη βία τους Τουρκοκύπριους το 1963 από την συνεταιρική δημοκρατία στην οποία είμαστε ιδρυτικοί εταίροι, η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία ενεργεί από τότε ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, αποστερεί από τους Τουρκοκύπριους τα νόμιμα δικαιώματά τους και τους αναγκάζει να ζουν κάτω από απομόνωση και εμπάργκο.

    Στην επίτευξη των ρατσιστικών και επικυριαρχικών της ονείρων, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί, για να μην εμφανιστούν οι πραγματικότητες, να παρεμποδίσει τις διεθνείς επαφές των Τούρκων της Κύπρου με μιαν αντίληψη που πόρρω απέχει από την κουλτούρα της συναίνεσης και παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το τελευταίο θύμα αυτής της αντίληψης ήταν η Ολλανδή Βουλευτής Haan. Εκείνοι που δεν ανέχονται να συναντάται ο τουρκοκυπριακός λαός με κανέναν ξένο αξιωματούχο δίνουν ουσιαστικά την καλύτερη απάντηση με τις δηλώσεις τους στο γιατί δεν λύθηκε το κυπριακό θέμα που συνεχίζεται για πέραν των 50 χρόνων.

    Η επικυριαρχική αντίληψη και η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να κρατάει τον τουρκοκυπριακό λαό κάτω από απομόνωση εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνέχισε και συνεχίζει σε όλες της πλατφόρμες κάθε είδους προσπάθειες που μπορεί για να μην συμμετέχει η τουρκοκυπριακή νεολαία σε οποιανδήποτε αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική εκδήλωση. Για τους λόγους αυτούς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά θέσαμε επί τάπητος το νέο μας όραμα και λέμε ότι αν επιθυμείται συναίνεση στην Κύπρο, θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ίσους και πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας.

    Αν οι ενδιαφερόμενες πλευρές επιθυμούν την λύση του προβλήματος πρέπει να σταματήσουν την επικυριαρχική νοοτροπία, η οποία, όπως στο πρόσφατο παράδειγμα, απορρίπτει τον διαμοιρασμό σε όλους τους τομείς και θεωρεί το μέλλον της Κύπρου μόνο ως συνέχεια των υφιστάμενων δομών που έχουν μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό κράτος».

    Ατάογλου: «Θα χαρούμε να υποδεχτούμε Ελληνοκύπριους πολιτικούς στη χώρα μας»

    Η Vatan (20.08.21) γράφει επίσης ότι απαντώντας στις ελληνοκυπριακές αντιδράσεις, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι «θα χαρούμε να υποδεχτούμε στην χώρα μας και Ελληνοκύπριους και Έλληνες πολιτικούς αξιωματούχους».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί τις επικρίσεις των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων αξιωματούχων και ισχυρίστηκε ότι λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό τόσα χρόνια.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει στην συνέχιση της πολιτικής των ελληνοκυπριακών και ελληνικών πολιτικών αρχών που, όπως ισχυρίστηκε, απέχει πολύ από τις ανθρώπινες αξίες.

    Σύμφωνα με τον Ατάογλου, αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να αξιολογηθούν ως ένδειξη του γεγονότος ότι η λύση δύο κρατών είναι το πλέον ρεαλιστικό και μόνιμο μοντέλο λύσης.

    «Θέλω να επαναλάβω ότι θα νιώσουμε τιμή και ικανοποίηση να ξαναδούμε την κυρία Haan στην χώρα μας», ανέφερε.

    Λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών κατά Κωνσταντίνου Πετρίδη

    Η K?br?s Postas? (19.08.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε σφοδρά τις αντιδράσεις για την επίσκεψη Haan στα κατεχόμενα κάνοντας ειδική αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

    «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Οικονομικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος προέβαλε αστήρικτους ισχυρισμούς σε σχέση με την επίσκεψη της κυρίας Liane Den Haan, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που εκδίωξε με τη βία των όπλων από την συνεταιρική δημοκρατία τον τουρκοκυπριακό λαό που είναι ίσος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, σφετερίστηκε και κατέχει τα αξιώματά του και επιπλέον υπέβαλε τον λαό μας σε εθνικό ξεκαθάρισμα μεταξύ των ετών 1963 και 1974», ισχυρίστηκε το λεγόμενο υπουργείο και κατέληξε υποστηρίζοντας το εξής:

    «Αυτές οι δηλώσεις των Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων είναι μια νέα έκφανση των προσπαθειών να ξεχαστούν οι θηριωδίες στις οποίες υπέβαλαν τους Τουρκοκύπριους για μια δεκαετία και οι μελανές κηλίδες που άφησαν σημάδια στην ιστορία και αποκαλύπτουν την νοοτροπία των μελών της ελληνοκυπριακής πολιτικής ελίτ που βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιπροσωπεία τουριστικών πρακτόρων από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (20.08.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους διοικούντες και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Αζερμπαϊτζάν έφτασε χθες στα κατεχόμενα κατόπιν πρόσκλησης του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος. Σκοπός της παράνομης επίσκεψης είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη των σχέσεων του καθεστώτος με το Αζερμπαϊτζάν στο τουριστικό τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η πρόσκληση απευθύνθηκε στους Αζέρους τον Ιούλιο κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του λεγόμενου υφυπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος, Σερχάν Ακτούντς και της ούτω καλούμενης εκπροσώπου της «ΤΔΒΚ» στο Μπακού, Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Αζερμπαϊτζάν.

    Συνοδευόμενοι από τους Ακτούντς και Βετζχί οι Αζέροι συναντήθηκαν χθες με αξιωματούχους των Τουρκικών Αερογραμμών και της αεροπορικής εταιρείας Πήγασος στα κατεχόμενα.

    Σήμερα οι Αζέροι θα συναντηθούν με την τουρκοκυπριακή ένωση τουριστικών πρακτόρων και θα επισκεφτούν την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την τουριστική περιοχή της Βοκολίδας. Εξάλλου, μετά από επίσκεψη στην κατεχόμενη Κερύνεια, θα παραστούν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 188 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (20.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,330 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 188 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 171 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, και τα 14 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, 93 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 71 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 45, στην Αμμόχωστο 34, στη Μόρφου 9, στο Τρίκωμο 8 και στη Λεύκα 4.

    Μέχρι τις 19 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,250,695 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 14,432 κρούσματα Covid-19 και 12,379 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,008 ασθενών, 64 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,841 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 90 περιστατικών και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παρέμεινε στους 45.

    Στις 19 Αυγούστου διενεργήθηκαν 3,559 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Διαμάχη για τα καύσιμα της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» - Αγωγές κατά εργαζομένων

    Κάτω από τον τίτλο «Συζήτηση για την ‘ποιότητα’ στα καύσιμα χωρίς προσφορές», η K?br?s (20.08.21) γράφει ότι μιαν νέα διάσταση προσέλαβαν οι συζητήσεις για τα καύσιμα που αγοράστηκαν χωρίς προκήρυξη προσφορών από την λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») για κάλυψη των αναγκών του σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού που βρίσκεται στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Πράσινη Ειρήνη, Ντογάν Σαχίρ υποστήριξε ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες αναλύσεις και οι απαιτούμενοι έλεγχοι των εν λόγω καυσίμων και πρόσθεσε ότι ζήτησαν να τους δοθεί άδεια να διεξαγάγουν οι ίδιοι αυτούς τους ελέγχους, όμως έλαβαν αρνητική απάντηση.

    Το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) ζήτησε πληροφόρηση και έγγραφα σε σχέση με την ποιότητα των εν λόγω καυσίμων, το διυλιστήριο από το οποίο εξασφαλίστηκαν και την τιμή για την οποία αγοράστηκαν. Σε γραπτή του δήλωση, το ΗΡ ανέφερε ότι θα προσφύγει στη «δικαιοσύνη» σε περίπτωση που δεν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.

    Ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι έδωσε ρουσφέτι για να πάρει την προσφορά στην «ΤΔΒΚ» ή ότι πουλά παράνομα καύσιμα χωρίς ποιότητα η τουρκική εταιρεία TPIC, που τους προμήθευσε με τα καύσιμα. Απέδωσε τους ισχυρισμούς στη «μαφία των προσφορών εντός της ΚΙΒ-ΤΕΚ η οποία θέλει να συνεχίσει να κλέβει» και σημείωσε ότι η TPIC δεν είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά είναι ένας επίσημος οργανισμός του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τυγχάνει σεβασμού διεθνώς. Υποστήριξε ότι η «λάσπη», που όπως ισχυρίστηκε, ρίχνεται σε αυτό τον οργανισμό ρίχνεται ταυτοχρόνως και στην ίδια την Τουρκία.

    Η Avrupa (20.08.21) γράφει ότι ο Κουμπιλάι Όζκιρατς, πρόεδρος της El-Sen, της συντεχνίας των εργαζομένων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ», ανέφερε ότι η αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές προκάλεσε ζημιά ύψους 600 χιλιάδων δολαρίων στον «οργανισμό» και υποστήριξε ότι ζουν την πιο σκοτεινή και ύποπτη περίοδο στην ιστορία της «ΚΙΒ-ΤΕΚ». Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκιρατς χαρακτήρισε κλοπή από την τσέπη του λαού την αγορά καυσίμων προς τουλάχιστον 15 δολάρια τον τόνο σε μια περίοδο που παραμένει στάσιμος ο κατώτατος μισθός, έπιασε πάτο η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, κατεβάζουν ρολά οι καταστηματάρχες και κατέρρευσε οικονομικά η «χώρα». Ο Όζκιρατς κάλεσε τον «λαό» να αγωνιστεί μαζί τους κατά του γεγονότος ότι η «κυβέρνηση» παραγνωρίζει τον «νόμο» και εξήγγειλε κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, μιλώντας στην Yeni D?zen, ο Όζκιρατς ανέφερε επίσης ότι κλήθηκαν στην «αστυνομία» για καταθέσεις δύο εργαζόμενοι στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ» λόγω του γεγονότος ότι απέκοψαν το ρεύμα σε «δημόσιους οργανισμούς», οι οποίοι χρωστούν χρήματα στην «αρχή». Είπε ότι λήφθηκαν καταθέσεις από τους εργαζόμενους και καταχωρήθηκαν αγωγές εναντίον τους. Σύμφωνα με τον Όζκιρατς, καταχωρήθηκε αγωγή και εναντίον του ιδίου που θεωρήθηκε ως ηθικός αυτουργός.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ακάρ διατύπωσε εκ νέου τη θέση για λύση δύο κυρίαρχων, ίσων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στη σημασία της «αδιάλλακτης στάσης» της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως την χαρακτήρισε, υποστήριξε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για λύση δύο κυρίαρχων, ίσων και ανεξάρτητων κρατών αντί να αναλώνονται σε ανεπιτυχείς πρωτοβουλίες, που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, γράφει η H?rriyet (19.08.21).

    Ο Ακάρ συναντήθηκε με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο περιθώριο της 15ης διεθνούς έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, και συζήτησαν «διμερή» θέματα, τη συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και θέματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και το δίκαιο της «ΤΔΒΚ» χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, τα εγγυητικά της δικαιώματα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι κανείς και με κανένα τρόπο δεν θα τα παραβιάσει αυτά και κατέληξε λέγοντας ότι η θέση τους είναι η ίδια όπως ήταν και το 1974.

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν: «Δεν θα γίνουμε αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης»

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο κύμα προσφύγων που άρχισε μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, είπε: «Εδώ και καιρό, υπάρχουν αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, για να περάσουν ως επί το πλείστον στην Ευρώπη, διαφεύγοντας από την φτώχεια και την αστάθεια της Νότιας Ασίας. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα χωρίς ιδιοκτήτη, που ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (19.08.21, DailySabah).

    Απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρώπη για τους Αφγανούς πρόσφυγες, ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση, ευθύνη ή καθήκον να γίνει η αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι η Ευρώπη, που έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να μείνει εκτός κλείνοντας τα σύνορά της για την ασφάλεια και την ευημερία των δικών της πολιτών».

    Σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για το κύμα προσφύγων προς Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μας για να θέσουμε υπό έλεγχο τα σύνορα μας με το Ιράν με τείχος ασφαλείας και με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εναντίον ενός κύματος προσφύγων, τρομοκρατικών δραστηριοτήτων ή λαθρεμπορίου».

    Δημοσιεύοντας βίντεο με το τείχος που κατασκεύασε η Τουρκία στα σύνορά της με τον Ιράν, η T?rkiye (19.08.21) γράφει ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι εργασίες του τμήματος του τείχους ασφαλείας στις περιοχές Ιγκντίρ και Αγρί έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στην περιοχή Χακαρί έχουν φθάσει εις το ήμισυ και στην περιοχή Βαν συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    (ΔΨ)

    [03] Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν: «Έχουμε ανάγκη την Τουρκία»

    Σε συνέντευξή του στην T?rkiye (20.08.21), ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχεΐλ Σιαχίν (Suheyl ?ahin) δήλωσε ότι επιθυμούν να συνεργασθούν με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας, των οικοδομών, της ενέργειας και της επεξεργασίας του υπόγειου πλούτου.

    Ο Σιαχίν, που είναι ένας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, είπε τα εξής: «Όλες οι υποδομές μας έχουν καταρρεύσει. Θα οικοδομήσουμε ξανά το Αφγανιστάν και τον κάθε του τομέα. Γι’ αυτό, σε αυτό το θέμα χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, ο Σιαχίν ανέφερε ότι ως Ταλιμπάν επισκέφθηκαν αρκετές χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν με τις οποίες διεξήγαγαν συνομιλίες, αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν έχουν σχέδιο ή στρατηγική, ο Σιαχίν απάντησε τα εξής:

    «Αντίθετα απ’ ότι είναι γνωστό για τους Ταλιμπάν, πάντα είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μας. Είναι μια σεβαστή και ισχυρή χώρα και επιπλέον είναι ένα έθνος και ένα κράτος που έχει ιδιαίτερη θέση στη μουσουλμανική κοινότητα. Η σχέση της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη χώρα. Εγώ, ως το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν, το λέω ανοιχτά ότι έχουμε ανάγκη τη συνεργασία, τη φιλία και τη στήριξη της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Το Αφγανιστάν έχει ένα τεράστιο ορυκτό πλούτο. Αλλά δεν έχουμε τη δύναμη να τον εκμεταλλευτούμε. Όλες οι υποδομές μας έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της κατοχής και της αρπακτικής ηγεσίας. [?] Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Η μεγαλύτερη μας προσδοκία είναι οι Τούρκοι αδελφοί μας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε αυτά τα θέματα, αμέσως μετά την επαναφορά της εσωτερικής ισορροπίας».

    (ΔΨ)

    [04] Μεγάλη πτώση των ποσοστών της Συμμαχίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Μετροπόλ

    Η Cumhuriyet (20.08.21) γράφει ότι η εταιρεία Μετροπόλ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της με τίτλο «Ο παλμός της Τουρκίας Ιούλιος 2021», που διεξάχθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Ντιγιάρμπακιρ και πριν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό ψήφων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μειώθηκε στο 29,3%, σε σύγκριση με το 42,56%, που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018, δηλ. καταγράφηκε μείωση 13,26%.

    Μείωση κατέγραψε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκού Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έπεσε στο 19% από το 22,66% που έλαβε τον Ιούνιο του 2018.

    Το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) της Μεράλ Άκσενερ εξασφάλισε ελαφριά άνοδο από το 9,96% στο 10,2%.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λαμβάνει ποσοστό 9,7%, σε σχέση 11,70%, που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

    Πτώση είχε και το συγκυβερνών Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP), που έπεσε από 11,10% σε 7,3%.

    Το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) παρουσίασε επίσης ελαφρά μείωση στα ποσοστά του που έπεσαν από 1,34% στο 1,2%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δεν έδωσαν απάντηση ήταν πάλι υψηλό. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ήταν 8% και αυτών που δεν έδωσαν απάντηση 7,4%.

    Στην ερώτηση «Αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», το 36,6% απάντησε τη «Συμμαχία της Δημοκρατίας» [Cumhur ?ttifak?], σε σχέση με το 53,66%, που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018, γράφει η S?zc? (20.08.21).

    Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Μετροπόλ διεξάχθηκε μεταξύ 19-23 Ιουνίου σε 28 επαρχίες με τη συμμετοχή 1740 ατόμων.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 19,320 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το TRTHaber (19.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,320 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 292,538 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 216 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 14,743.

    Σημειώνεται ότι το 72,99% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 55,50% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 45,304,742 άτομα, με τη δεύτερη δόση 34,446,015 άτομα και με την τρίτη δόση 7,362,337 άτομα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 20 August 2021 - 18:16:45 UTC