Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 160/2021 19.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ και Αρικλί συνάντησε αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης Βακουφιών Τουρκίας
  • [02] Με βοήθεια της «ΤΔΒΚ» θα κτιστούν 65 κατοικίες στην Τουρκία, λέει ο Σανέρ
  • [03] Η «κυβέρνηση» είναι μαρτύριο για τον «λαό», λέει ο εταίρος στον «συνασπισμό» YDP
  • [04] Άλτουγρα: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς το YDP. Το YDP δεν θα περάσει το εκλογικό μέτρο»
  • [05] Συνεχίζεται η διαμάχη για γη στην Κερύνεια που παραχωρήθηκε στον στρατό
  • [06] Ένας θάνατος και 179 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Εμβόλια Moderna έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στους Τουρκοκύπριους
  • [08] Σταμάτησε η παροχή ηλεκτρισμού από τις ελεύθερες περιοχές και άρχισαν διακοπές ρεύματος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία για τον Αφγανικό λαό»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Έχουμε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν»
  • [03] Σε διπλωματική κινητικότητα ο Τσαβούσογλου για Αφγανιστάν
  • [04] Άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ο Αφγανός Πρόεδρος Γκανί, υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ
  • [05] Στις 19,944 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία
  • [06] Μεταβίβαση των σχολείων του FET? στην Αιθιοπία στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας
  • [07] Μαχητικό αεροσκάφος παρόμοιο με το F-35 θα παράγει η Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ και Αρικλί συνάντησε αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης Βακουφιών Τουρκίας

    Η G?ne? (19.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί είχαν χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφιών (Ιδρυμάτων) Τουρκίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή των Ιδρυμάτων, Μπουρχάν Έρσοϊ.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την λεγόμενη προεδρία, αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση με τον Τατάρ, ο Έρσοϊ ανέφερε ότι πραγματοποιεί στα κατεχόμενα την πρώτη του επίσκεψη μετά τον διορισμό του στο εν λόγω πόστο και πρόσθεσε ότι τα Βακούφια Τουρκίας προσέφεραν στήριξη στις εργασίες αναστήλωσης του τζαμιού Σελιμιγιέ (Αγία Σοφία) και ανάπλασης της περιοχής, ενώ συνέβαλαν και σε διάφορα εργαστήρια και μουσειακές εργασίες. Είπε ότι επισκέφτηκαν τον Τατάρ για να αξιολογήσουν το πώς θα μπορούσαν να εξελίξουν αυτές τις βοήθειες.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι τα Βακούφια ιδρύθηκαν το 1571 και ο ίδιος πάντοτε τονίζει την σημασία που αποδίδεται σε αυτά.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικές οι εργασίες που γίνονται για διατήρηση των πλούσιων ιστορικών μνημείων, ο Τατάρ ευχαρίστησε την Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων για τις εργασίες της και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται ο αγώνας τους από την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

    «Συνεχίζουμε τον δρόμο μας ως ΤΔΒΚ. Ελπίζουμε να τύχει σεβασμού όπως αναμένουμε η πολιτική μας κυριαρχία, τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας», είπε και χαρακτήρισε σημαντικό να το συνεχίσει να ζει ο τουρκοκυπριακός «λαός» με ευημερία και ηρεμία στην χώρα του και να έχει δίπλα του την Τουρκία.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας και ενέργειας, μιλώντας κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Έρσοϊ, ο Αρικλί υποστήριξε ότι «λεηλατούνται» εδώ και χρόνια οι περιουσίες των Βακουφιών, οι οποίες νοικιάζονται σε χαμηλές τιμές.

    «Όμως δυστυχώς δεν έχουμε την πολιτική βούληση και τους πολιτικούς να αλλάξουμε αυτό το σύστημα», είπε υποστηρίζοντας ότι τα βακούφια παίρνουν μόνο το 5% των εισοδημάτων που θα μπορούσαν να είχαν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά και είναι δεμένα τα χέρια των διοικούντων τους. Κατέληξε λέγοντας τα εξής:

    «Από την άλλη, πρέπει οπωσδήποτε να διαχωριστούν οι Θρησκευτικές Υποθέσεις από τα Βακούφια. Και χρειάζεται μια συνταγματική αλλαγή γι’ αυτό. Επιπλέον, στο θέμα των αναστηλώσεων μπορεί να γίνει ένα πρωτόκολλο με την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σημαντικές συνεργασίες μαζί με τα Βακούφια στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Με βοήθεια της «ΤΔΒΚ» θα κτιστούν 65 κατοικίες στην Τουρκία, λέει ο Σανέρ

    Η Vatan (19.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ επισκέφθηκε χθες την Αττάλεια για να ενημερωθεί επί τόπου για τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής μετά τις πυρκαγιές.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι νιώθουν τον πόνο της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας και προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν, προσθέτοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν στήριξη στην ανέγερση κατοικιών στις πυρόπληκτες περιοχές.

    Ο Σανέρ είπε ότι παρέδωσε προχθές στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι το ποσό των 17 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας που μαζεύτηκε από την «κυβέρνηση» και οργανώσεις πολιτών στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι με το ποσό αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα ανέγερσης περίπου 65 κατοικιών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Η «κυβέρνηση» είναι μαρτύριο για τον «λαό», λέει ο εταίρος στον «συνασπισμό» YDP

    Η Vatan (19.08.21) γράφει ότι «μαρτύριο για τον λαό» χαρακτήρισε την παρούσα «κυβέρνηση» ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ενβέρ Όζτουρκ, το οποίο συμμετέχει στον «κυβερνητικό συνασπισμό» μαζί με τα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Δημοκρατικό (DP).

    Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συμβουλευτικής επιτροπής του κόμματος, ο Όζτουρκ ανέφερε ότι το YDP δεν είναι υποχρεωμένο να μείνει περισσότερο στην «κυβέρνηση» στην οποία μπήκε αναγκαστικά και πρόσθεσε ότι θα εξετάσουν την απόσυρσή τους από τον «κυβερνητικό συνασπισμό» σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην έναρξη των εργασιών της «βουλής» τον Οκτώβριο.

    Σημειώνοντας ότι μπήκαν στην «κυβέρνηση» υπό όρους, ο Όζτουρκ υποστήριξε:

    «Συμμετείχαμε στην κυβέρνηση υπό τον όρο διεξαγωγής εκλογών το αργότερο μέσα στον Απρίλιο. Η συνέχιση αυτής της κυβέρνησης με αυτό τον τρόπο είναι μαρτύριο για τον λαό. Είναι πιο μεγάλο μαρτύριο ειδικά μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει την βουλή. Για τον λόγο αυτό, δεν έχει νόημα η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας. Σεβόμαστε τη διαδικασία του συνεδρίου του εταίρου μας. Όμως, μας λύπησε το γεγονός ότι οι εταίροι μας παρέμειναν θεατές και δεν μας στήριξαν σε αυτή την επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων που παίζεται για το YDP. Επομένως, αν δεν μπορέσουμε να ανοίξουμε την βουλή εντός Οκτωβρίου, θα αξιολογήσουμε την θέση μας σε μιαν κυβέρνηση για επείγουσες εκλογές. Σε περίπτωση που αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, το UBP μπορεί να συνεχίσει με το DP και τους ανεξάρτητους. Ούτε σε εμάς ούτε στην συνέχιση της κυβέρνησης θα δημιουργήσει πρόβλημα η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Άλτουγρα: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς το YDP. Το YDP δεν θα περάσει το εκλογικό μέτρο»

    Η K?br?s Postas? (19.08.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ιζλέμ Γκιούρτζιαγ Άλτουγρα χαρακτήρισε απειλή τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ενβέρ Όζτουρκ ότι το κόμμα του δεν είναι αναγκασμένο να μείνει περισσότερο στην «κυβέρνηση» και ότι θα συζητήσουν την αποχώρησή τους σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες της «βουλής» μέσα στον Οκτώβριο. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη το πρωί, η Άλτουγρα δήλωσε:

    «Αν θα αποχωρήσετε, να αποχωρήσετε. Αν θα πάμε σε εκλογές να πάμε. Το UBP δεν έχει πρόβλημα να περάσει το εκλογικό μέτρο. Όμως, είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό το κατά πόσον το YDP θα μπορέσει να περάσει το μέτρο».

    Υπενθυμίζοντας την διάσπαση του YDP και την αποχώρηση ενός «βουλευτή» από το κόμμα, η Άλτουγρα είπε ότι το YDP διαθέτει μόνο έναν «βουλευτή» και ότι «μια σταγόνα νερό δεν μπορεί να απειλεί έναν ωκεανό». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν τίθεται θέμα να μην υπάρχει κυβέρνηση αύριο επειδή δεν υπάρχει το YDP. Να μην ανησυχεί ο κ. Αρικλί και τα μέλη του YDP. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, αλλά θα συνεχίσει χωρίς το YDP. Είναι πολύ προφανές ότι το YDP δεν θα μπορέσει να περάσει το εκλογικό μέτρο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνεχίζεται η διαμάχη για γη στην Κερύνεια που παραχωρήθηκε στον στρατό

    Η Avrupa (19.08.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση» του καθεστώτος αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σε σχέση με την ενοικίαση γης στην Κερύνεια στην εταιρεία G?ven Yap? Ltd που ανήκει στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας, δηλαδή στον κατοχικό στρατό, και να συμπεριλάβει την εν λόγω γη στο πλαίσιο του «νόμου» περί στέγασης, παροχής γης και περιουσίας ίσης αξίας. Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» στις 18 Αυγούστου 2021.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ακτιβιστής σε θέματα περιβάλλοντος Χασάν Σαρπτέν δήλωσε ότι μετά από αυτή την απόφαση άρθηκε η εκκρεμότητα που υπήρχε και ακυρώθηκαν και οι δύο αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την εν λόγω περιοχή [το 2017 και το 2018]. Είπε επίσης ότι άρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το Κίνημα Πράσινη Ειρήνη και ο Σύνδεσμος Βιολόγων είχαν καταχωρήσει αγωγή στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο».

    Χαρακτηρίζοντας επιτυχία την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, ο Σαρπτέν σημείωσε ότι το μόνο ζήτημα πλέον είναι το τι θα γίνει για αποκατάσταση της περιοχής.

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Πόλεμος του στρατού για τη γη στην Κερύνεια», η εφημερίδα γράφει επίσης ότι παρά τις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» και του «δικαστηρίου», η Συνεργατική Οικοδομική του Προσωπικού των Δυνάμεων Ασφαλείας Ltd (G?ven Yap? Ltd) ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ότι θα αντιταχθεί με αποφασιστικότητα έναντι κάθε ενέργειας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η G?ven Yap? Ltd άρχισε τις δραστηριότητές της αφότου πήρε τις σχετικές «άδειες» από την «κυβέρνηση» και τις άλλες «αρμόδιες αρχές» και εξασφάλισε την απαραίτητη περιβαλλοντική έκθεση.

    Σημειώνεται επίσης ότι πάρθηκαν χρήματα από τους δικαιούχους των 105 κατοικιών που θα ανεγείρονταν στον οικισμό και ότι τα άτομα αυτά δανείστηκαν εκατομμύρια στερλίνες από τις τράπεζες μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής και έκαναν έξοδα.

    Αναφέρεται ακόμη ότι θα ταχθούν με αποφασιστικότητα και χωρίς υποχωρήσεις ενάντια σε κάθε ενέργεια και «νομική πράξη» που στοχεύει «να καταργήσει τα δικαιώματα των μελών της συνεργατικής και των οικογενειών τους, που αφιέρωσαν την ζωή τους στην προστασία των εδαφών της χώρας».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ένας θάνατος και 179 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (19.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο εξαιτίας της Covid-19, με τον οποίο ανήλθε στους 45 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,103 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 179 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 152 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 7 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 2 ήρθαν ατμοπλοϊκώς και τα 18 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Χθες 242 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 70 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 34, στην Αμμόχωστο 33, στη Μόρφου 7, στο Τρίκωμο 5 και στη Λεύκα 3.

    Μέχρι τις 18 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,235,365 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 14,244 κρούσματα Covid-19, 12,284 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,915 ασθενών, 63 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,681 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 156 περιστατικών και 15 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 18 Αυγούστου διενεργήθηκαν 3,363 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (19.08.21) συγκεντρώνει τα στοιχεία που δόθηκαν από το λεγόμενο υπουργείο υγείας για την περίοδο 9 ? 17 Αυγούστου 2021 και γράφει ότι μέσα σε εννέα ημέρες διενεργήθηκαν 144,236 εργαστηριακοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1,488 κρούσματα εκ των οποίων τα 1,349 εγχώρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (520) εμφανίζεται στην κατεχόμενη Λευκωσία και ακολουθεί η Κερύνεια (456), η Αμμόχωστος (288), το Τρίκωμο (36), η Μόρφου (23) και η Λεύκα (23).

    Μιλώντας στην εφημερίδα, γιατροί αξιολόγησαν την αύξηση των κρουσμάτων και υποστήριξαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν περιορισμοί σε κάποιους τομείς, ενώ πρέπει να επιβάλλονται και αυστηρότερες ποινές.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Εμβόλια Moderna έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στους Τουρκοκύπριους

    Η Yeni D?zen (19.08.21) γράφει ότι νέα παρτίδα εμβολίων που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) απέστειλε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία στους Τουρκοκύπριους.

    Σημειώνεται ότι πρώτη φορά εστάλησαν 2,400 της εταιρείας Moderna και ότι εστάλησαν επίσης 9,996 εμβόλια της Pfizer/BioNtech και 2,000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Σταμάτησε η παροχή ηλεκτρισμού από τις ελεύθερες περιοχές και άρχισαν διακοπές ρεύματος

    Κάτω από τον τίτλο «Εφιάλτης που δεν τελειώνει», η Diyalog (19.08.21) γράφει ότι σταμάτησε χθες το μεσημέρι η παροχή ηλεκτρισμού από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης είχε αυξηθεί από τα 10 μεγαβάτ στα 50 μεγαβάτ το ρεύμα που παραχωρείτο από τις ελεύθερες περιοχές και ότι μετά τον τερματισμό της παροχής του, η λεγόμενη τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») άρχισε να προβαίνει σε ωριαίες διακοπές ρεύματος στο σύνολο της κατεχόμενης Κύπρου. «Αυτή η κατάσταση, η ζεστή καλοκαιρινή μέρα έκανε τα σπίτια που έχουν αρρώστους και ηλικιωμένους να ζήσουν ξανά έναν εφιάλτη», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, η συντεχνία των εργαζομένων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ» άρχισε από χθες το πρωί να κόβει το ρεύμα όλων των «κρατικών υπηρεσιών» που χρωστούν στην «αρχή».

    Η K?br?s (19.08.21) γράφει ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στον ηλεκτρισμό, ενώ πολλά προβλήματα προκάλεσε και η έλλειψη καυσίμων μετά την ακύρωση της προσφοράς για αγορά 220 χιλιάδων τόνων που είναι ποσότητα για κάλυψη των ετήσιων αναγκών της «ΚΙΒ-ΤΕΚ».

    Μετά την ακύρωση της προσφοράς, η «αρχή» αποφάσισε, χωρίς την προκήρυξη προσφορών, την αγορά 36 χιλιάδων τόνων καυσίμων από την τουρκική εταιρεία TPIC, όμως τα καύσιμα αυτά καθυστέρησαν λόγω προβλημάτων στο πλοίο και έτσι μεταφέρθηκαν με φορτηγά τάνκερ 2,400 τόνοι καυσίμων από την Τουρκία.

    Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων, η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» αποφάσισε χθες να λειτουργήσει τον δεύτερο θερμικό αντιδραστήρα, ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία για τον Αφγανικό λαό»

    Υπό τον τίτλο «Μήνυμα Ερντογάν προς Ταλιμπάν: Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία για τον Αφγανικό λαό», η H?rriyet (19.08.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς τους είναι ήδη σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας τα εξής:

    «Το έχουμε δηλώσει και προηγουμένως ότι θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την ηγεσία των Ταλιμπάν. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συμφωνία για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρα μας και για την ευημερία του Αφγανού λαού. Χαιρετίζουμε τις μετριοπαθείς δηλώσεις των Ταλιμπάν».

    Αναφορικά με το ρόλο του τουρκικού στρατού στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι η στρατιωτική τους παρουσία εκεί δεν ήταν ποτέ ως μια ξένη δύναμη, προσθέτοντας ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο σκοπός τους ήταν να συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας και να διασφαλίσουν την προστασία του αεροδρομίου, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.08.21, DailySabah). «Αυτή η πρόθεση μας ισχύει ακόμη. Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα ενδυναμώσει την νέα διοίκηση στη διεθνή αρένα και θα τους διευκολύνει στις εργασίες τους. Το θέμα είναι να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία με τις αφγανικές αρχές. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορες επιλογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να το επιλύσουμε με μια διμερή συμφωνία, όπως έγινε και στη Λιβύη. Θα μπορούσε να είναι οι Ταλιμπάν, θα μπορούσε να είναι η υφιστάμενη διοίκηση, όπως ήταν προηγουμένως», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι πριν την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, η Τουρκία είχε σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, που είχε με τις άλλες χώρες σχετικά με το Αφγανιστάν.

    (ΔΨ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Έχουμε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν»

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έχουν επικοινωνία με τους Ταλιμπάν μέσω διάφορων καναλιών, σημειώνοντας ότι έχουν επαφές και στην Καμπούλ και στη Ντόχα, επειδή έτσι πρέπει να γίνει τώρα, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (19.08.21, DailySabah).

    Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρώτα πρέπει να δουν πώς θα συσταθεί κυβέρνηση και ότι συζητούν με όλες τις χώρες ώστε η στάση τους και τα μηνύματά τους σε αυτό το θέμα να είναι τα ίδια.

    «Συνομιλούμε με αρκετές χώρες και λένε ότι θα σχηματίσουμε μια συνεκτική κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Πρέπει να δούμε εάν θα συσταθεί στην πραγματικότητα μια συνεκτική κυβέρνηση ή όχι. Επιπρόσθετα, θα ενεργήσουμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε την ίδια γνώμη με όλους που συνομιλήσαμε μέχρι στιγμής, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και την Κίνα. Πρέπει να συντονιστούμε και να ενεργήσουμε μαζί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι είχαν προσκαλέσει την πολιτική πτέρυγα των Ταλιμπάν στην Τουρκία πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν, προσθέτοντας τα εξής:

    «Έχουμε συζητήσει και αξιολογήσει την κατάσταση με αρκετούς υπουργούς. Αρκετές χώρες έχουν αποταθεί σε μας, άλλες χώρες έχουν μεταφέρει τους πολίτες τους, του στρατιώτες του και τις διπλωματικές αποστολές τους από εκεί. Εμείς τους βοηθάμε. Είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον ρόλο της Τουρκίας».

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό περί συμφωνίας για πρόσφυγες με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πότε δεν ήλθε μια τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι δεν θα την αποδέχονταν ακόμη και εάν ερχόταν.

    Υπό τον τίτλο «Θα αναγνωρίσουμε τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν;», η Ak?am (19.08.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι μαζί με τη διεθνή κοινότητα προβαίνουν σε βήματα συντονισμού, προσθέτοντας ότι ίσως την Παρασκευή να διεξαχθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει το εάν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Αφγανική κυβέρνηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συνομιλούν με διάφορες χώρες για να έχουν μια κοινή στάση, προσθέτοντας ότι δεν είναι ορθό να αποφασίσουν αυτή τη στιγμή.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ σημείωσε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε επίθεση ή επέμβαση στο αεροδρόμιο στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας:

    «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών στελεχών των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μαζί με στελέχη άλλων χωρών, άρχισαν τα αεροπλάνα να προσγειώνονται και να αναχωρούν ασφαλή. Έχουν πραγματοποιηθεί 64 πτήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες».

    Αναφέροντας ότι χθες μετέφεραν περισσότερους από 200 Τούρκους πολίτες με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τουρκία, ο Ακάρ είπε ότι καταβάλλουν προσπάθειες να κρατήσουν το αεροδρόμιο ανοιχτό με ασφάλεια και διαθέσιμο σε όλο το Αφγανιστάν.

    Σχετικά με την στάση της Τουρκίας προς τους «Αφγανούς αδελφούς», ο Ακάρ δήλωσε τα εξής:

    «Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας Αφγανών από το 2002. Το ΝΑΤΟ συζητούσε τότε ‘πότε θα αποχωρήσετε;’. Εμείς κάθε φορά λέγαμε, ‘θα συνεχίσουμε να μένουμε εκεί όσο μας θέλουν οι Αφγανοί αδελφοί μας’. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Έχουμε πολιτιστικές, κοινές, ιστορικές αξίες μαζί με τους Αφγανούς αδελφούς μας. Οι δραστηριότητες μας συνεχίζουν με τρόπο, που θα εξυπηρετήσουν το ευγενικό μας έθνος και την ιστορίας μας».

    (ΔΨ)

    [03] Σε διπλωματική κινητικότητα ο Τσαβούσογλου για Αφγανιστάν

    Την κατάσταση στο Αφγανιστάν αξιολόγησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, γράφει η Milliyet (18.08.21, HDN).

    Ο Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, τον Υπουργό Εξωτερικών του Τατζικιστάν Σιρατζίντιν Μουχρίντιν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κορέας Τσουνγκ Εουί-Γιονγκ και την Αυστραλιανή Υπουργό Εξωτερικών Μαρίς Πέιν.

    (ΔΨ)

    [04] Άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ο Αφγανός Πρόεδρος Γκανί, υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ

    Υπό τον τίτλο «Ζήτησε άσυλο από τους Ελληνοκυπρίους», η Yeni ?afak (19.08.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκανί, που εγκατέλειψε τη χώρα του στις 15 Αυγούστου όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τα προάστια της Καμπούλ, αιτήθηκε άσυλο στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» [Κυπριακή Δημοκρατία].

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρει ότι «ο Γκανί και η οικογένεια του έχουν γίνει δεκτοί στην χώρα για ανθρωπιστικούς σκοπούς», σημειώνει το δημοσίευμα αναφέροντας ότι πρώην Αφγανός Πρόεδρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ΗΑΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκανί θα αιτηθεί για πολιτικό άσυλο στους Ελληνοκύπριους.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Γκανί φαίνεται να διέφυγε με αεροπλάνο πρώτα στο Τατζικιστάν, αλλά το αεροπλάνο του δεν προσγειώθηκε ποτέ εκεί. Αργότερα, σύμφωνα με τοπικές πηγές από το Τατζικιστάν, το αεροπλάνο που μετέφερε το Γκανί έκανε γύρο πάνω από το αεροδρόμιο Ντουσάνμπε μέχρι να πάρει τις απαραίτητες άδειες και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ομάν, πετώντας από τον εναέριο χώρο των Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Γκανί θα αιτηθεί για πολιτικό άσυλο στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [Κυπριακή Δημοκρατία] και εάν η αίτησή του γίνει αποδεκτή, ο Γκανί μαζί με τα στενά του πρόσωπα θα μεταβούν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου».

    (ΔΨ)

    [05] Στις 19,944 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το NTV (18.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,944 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 295,206 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 168 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,537.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι το 72,54% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 54,98% με τη δεύτερη δόση, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 45,026,676 άτομα, με τη δεύτερη δόση 34,128,107 άτομα και με την τρίτη δόση 7,195,181 άτομα.

    (ΔΨ)

    [06] Μεταβίβαση των σχολείων του FET? στην Αιθιοπία στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η μεταβίβαση όλων των σχολείων της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FET?) στην Αιθιοπία στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας [T?rkiye Maarif Vakf?], γράφει η Cumhuriyet (18.08.21).

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέτ μετά το πέρας κατ’ ιδίαν συνάντησης τους και διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Το ποσό των τουρκικών επενδύσεων στην Αιθιοπία έφθασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες μας συμβάλουν στην οικονομία της Αιθιοπίας σε αρκετούς τομείς από τις υποδομές, μέχρι τις μεταφορές και από την υφαντουργία μέχρι την επιπλοποιία. Οι εταιρείες μας απασχολούν γύρω στις δέκα χιλιάδες πολίτες της Αιθιοπία».

    Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ, από δικής του πλευράς, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν μια θετική ατμόσφαιρα για επενδύσεις, προσθέτοντας ότι αναμένουν τους Τούρκους επενδυτές.

    (ΔΨ)

    [07] Μαχητικό αεροσκάφος παρόμοιο με το F-35 θα παράγει η Τουρκία

    Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς παρουσίασε η Τουρκία στην Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, γράφει η Sabah (19.08.21, DailySabah).

    Σε εγχώρια ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους, παρόμοιου τύπου με τα αμερικάνικα μαχητικά F-35 και F-22 ή του ρωσικού μαχητικού SU-35, προχώρησε η Τουρκία, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στις 18 Μαρτίου 2023.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 19 August 2021 - 14:25:04 UTC