Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 140/2021 22.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα προσπαθήσουν για αναγνώριση του «Κυπριακού Τουρκικού Κράτους», λέει ο Έρντογαν
  • [02] Το ιδανικό θα ήταν να κάνουν Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αίτηση για περιουσίες στο Βαρώσι, δηλώνει ο Έρντογαν
  • [03] Τατάρ: «Το βέλος έχει βγει από το τόξο, προχωρά προς τον στόχο, και δεν υπάρχει δύναμη να το αποτρέψει»
  • [04] Σανέρ: Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε στο μονοπάτι που θεωρούμε σωστό στο Βαρώσι
  • [05] Υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν για δύο κράτη η τουρκική αντιπολίτευση
  • [06] Όζερσαϊ και Όζγιγιτ αντιδρούν στο χτίσιμο νέου «προεδρικού» και νέας «βουλής» στα κατεχόμενα
  • [07] Ενενήντα δύο νέα περιστατικά με COVID-19, ανακοινώθηκαν χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα λόγου για τα Βαρώσια», υποστηρίζει ο Σιεντόπ
  • [02] Σκληρή απάντηση Τσιελίκ προς τον Ακιντζί
  • [03] Σε σημαντικά στρατηγικά λάθη του Έρντογαν, αναφέρεται Τούρκος αρθρογράφος
  • [04] Στην εικόνα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν σχολιάζει η Cumhuriyet
  • [05] Στις 8,151 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα προσπαθήσουν για αναγνώριση του «Κυπριακού Τουρκικού Κράτους», λέει ο Έρντογαν

    Ο παράνομος Bayrak (21.07.21 brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο ευρεία αναγνωρισιμότητα το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος» και ευχήθηκε σύντομα να αρχίσουν να βλέπουν συγκεκριμένα αποτελέσματα απ’ αυτές τις προσπάθειες. Μιλώντας σε οργανώσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο πλαίσιο των εορτασμών για το μπαϊράμι, ο Έρντογαν ανέφερε και τα εξής:

    «[?] Παράλληλα με τα προβλήματα, η πανδημία άνοιξε και πολλά παράθυρα ευκαιριών. Καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της χώρας μας. Έστω και αν καταβάλλεται προσπάθεια να χαραχθεί μια μαύρη εικόνα, βαδίζουμε με αποφασιστικότητα προς τους στόχους μας για το 2023. Σε κάθε βήμα που κάνουμε σε αυτό τον δρόμο, αποδεικνύουμε ότι είναι κενού περιεχομένου τα βρόμικα σενάρια που γράφονται από πίσω μας.

    Ήταν πολύ σημαντικά από πάρα πολλές απόψεις τα προγράμματα που εκτελέσαμε χθες και προχθές, αρχής γενομένης από την παραμονή μέχρι τις βραδινές ώρες της ημέρας του μπαϊραμιού. Ξέρετε, τα αδέλφια μας οι Τούρκοι της Κύπρου έλαβαν μιαν νέα απόφαση με την οποία δήλωσαν πριν ορισμένο χρονικό διάστημα την απάντησή τους σε εκείνους που τους εξαπατούσαν για χρόνια με ψεύτικες υποσχέσεις, ψέματα και διπλοπροσωπία. Πλέον, η μοναδική απαίτηση που έχουν στο τραπέζι στις διεθνείς διαπραγματεύσεις οι Τουρκοκύπριοι είναι η αναγνώριση του καθεστώτος του κυρίαρχου κράτους τους. Όλες οι προτάσεις εκτός αυτής έχουν χάσει την ισχύ τους.

    Δεν απέμεινε πλέον κουβέντα να πουν σε αυτό το θέμα εκείνοι που επίμονα υποστηρίζουν τον ελληνοκυπριακό τομέα και την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αθέτησαν όλες τις υποσχέσεις τους, γύρισαν την πλάτη στις συμφωνίες που έγιναν και την αλαζονεία τους που παραγνωρίζει την τουρκική κοινότητα.

    Από το 1963 οι Ελληνοκύπριοι ήταν εκείνοι που έκαναν κάθε είδους αδικία στους Τούρκους της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και εγκλημάτων. Οι Ελληνοκύπριοι ήταν εκείνοι που είπαν όχι σε όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για μια κρατική φόρμουλα που εκπροσωπούνται και οι δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Ανάν. Πάλι οι Ελληνοκύπριοι ήταν εκείνοι που θέλουν μόνο για τους ίδιους τον πλούτο και όλες τις δυνατότητες του νησιού και συνεχίζουν να βλέπουν επίμονα ως μειονότητα τους Τούρκους της Κύπρου. Αφού είναι έτσι, δεν έχει απομείνει κανένας λόγος για εμάς για να συνεχίσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την νέα πρόταση λύσης των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου στη βάση του κυρίαρχου κράτους. Πλέον δεν έχει απομείνει για εμάς ένα γεγονός αποκαλούμενο Βόρεια Κύπρος και Νότια Κύπρος. Για εμάς μόνο ανεξάρτητα κράτη εντός των υφιστάμενων προβλημάτων των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου υπάρχουν. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποκτήσει ευρεία αναγνωρισιμότητα το συντομότερο το Κυπριακό Τουρκικό Κράτος».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Το ιδανικό θα ήταν να κάνουν Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αίτηση για περιουσίες στο Βαρώσι, δηλώνει ο Έρντογαν

    Το ιδανικό για τις περιουσίες στο Βαρώσι θα ήταν να υποβάλλουν αίτηση και Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι να τις αποκτήσουν και να τις αγοράσουν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, σύμφωνα με την K?br?s (21.07.21).

    Μιλώντας με δημοσιογράφους στην Τουρκία μετά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα και ερωτηθείς κατά πόσον θέλει να προβεί σε κάποια έκκληση ειδικά στους Ελληνοκύπριους σε σχέση με τη δυνατότητα που παρέχεται για υποβολή αίτησης από δικαιούχους στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, ο Έρντογαν απάντησε:

    «Εδώ η πιο ιδανική μας έκκληση σε πρώτο βαθμό είναι μακάρι να έκαναν αίτηση για τα μέρη αυτά τα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο και να αποκτούσαν τα μέρη εκείνα, να τα αγόραζαν. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι από την Τουρκία να έρθουν και να φτάσουν στο σημείο να αποκτήσουν περιουσία εδώ. Μπορεί να ανοίξει και ο δικός τους δρόμος. Δεν τίθεται θέμα για μια κατάσταση που το εμποδίζει αυτό. Μάλιστα λέγεται και το εξής: Ο νότος φαίνεται πως σε κάθε περίπτωση δεν θα διεκδικήσει και πολύ αυτές τις υποθέσεις. Ακούμε και αυτά από τους εδώ αξιωματούχους. Το θέμα το οποίο προσέχουμε πιο πολύ εμείς αυτή την στιγμή είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εντός του νόμου χωρίς να δώσουμε χώρο σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

    Σημειώνοντας ότι διεξήγαγαν περιεκτικές συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και ότι συναντήθηκαν και με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και «υπουργούς», ο Έρντογαν είπε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και βήματα που θα αυξήσουν την «συνεργασία» τους και την «αλληλεγγύη» τους.

    «Υλοποιήσαμε τη δεύτερη φάση του ανοίγματος του Βαρωσιού», ανέφερε και συνεχάρη ξανά τον Τατάρ και την λεγόμενη κυβέρνηση για την στάση τους και την απόφασή τους σε αυτό το θέμα.

    Ισχυριζόμενος ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα έργο ειρήνης και ότι όλα τα βήματα γίνονται με διαφάνεια και στη βάση του διεθνούς δικαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε:

    «Είναι μάταιο το να γίνεται υλικό για μαύρη προπαγάνδα αυτή η προσπάθεια που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών στο νησί. Στον δρόμο αυτό που ξεκίνησε με σκοπό να ξεπεραστούν οι αδικίες, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές αρχές της Κύπρου. Λέω το εξής πιστεύοντάς το: Η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που καταβάλλει προσπάθεια για την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή. Ο νότος δεν έχει τέτοιο ντέρτι. Η εγγυήτρια χώρα Ελλάδα δεν έχει τέτοιο ντέρτι δυστυχώς. Δεν έχει τέτοιο ντέρτι και η εγγυήτρια χώρα Αγγλία. Όταν κοιτάξουμε τις χώρες εκτός απ’ αυτές και κυρίως τις ΗΠΑ, ούτε εκείνες έχουν τέτοιο ντέρτι. [?]

    Ήρθε η ώρα να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δύο κράτη και όχι ανάμεσα σε δύο κοινότητες. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι οπωσδήποτε να μην βάλουμε τρίτα πρόσωπα ανάμεσά μας και δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο».

    Σημειώνοντας ότι το είπαν αυτό στους ενδιαφερόμενους όταν έπρεπε και ότι η τουρκική πλευρά άνοιξε μιαν νέα σελίδα στο Κυπριακό χωρίς να αλλάξει την εποικοδομητική της αντίληψη, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι αντί να μείνουν προσκολλημένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ που πολλές φορές αποδείχθηκε ότι δεν διασφαλίζουν λύση, έθεσαν επί τάπητος ένα «δίκαιο, βιώσιμο και ρεαλιστικό όραμα λύσης» μαζί με την «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε και το εξής:

    «Κατεβαίνοντας στην ουσία του ζητήματος, υποστηρίζουμε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταγραφεί επισήμως η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία που θα αρχίσει χωρίς να τύχουν εγγύησης τα απαράγραπτα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου. Αυτό δεν θα έχει κανένα άλλο νόημα εκτός από χάσιμο χρόνου. Σε αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε ώμο με ώμο χέρι με χέρι. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ πηγάζει από την ενότητα, την ομοψυχία και την αδελφοσύνη τους. Εκείνοι που είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό προσπαθούν να το χαλάσουν αυτό δεν θα μπορέσουν να πάρουν αποτέλεσμα. [?]»

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με νέους, ο Έρντογαν είπε ότι είδε σε όλους τους μιαν αυτοπεποίθηση, κάτι που τον χαροποίησε. Είπε ότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κατά την περίοδο της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί το σχολείο για ιμάμηδες και η θεολογική σχολή, που φέρουν το όνομα Χαλά Σουλτάν όπως το τζαμί προσευχήθηκε κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. «Τώρα δόξα τω θεώ έχουν ξεπεραστεί αυτά. Από εδώ θα μεγαλώνουν οι πνευματικοί αρχιτέκτονες της υπόθεσης. Και αυτό είναι μια ξεχωριστή πηγή χαράς για εμάς», πρόσθεσε.

    Όταν του υπενθύμισαν ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο είπε ότι «δεν υπάρχει νότος και βορράς πλέον» και τον ρώτησαν κατά πόσο αυτή η διαδικασία πηγαίνει προς το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος», ο Έρντογαν απάντησε:

    «Ουσιαστικά, αν πείτε από πού ήρθαμε εδώ, είναι γνωστό πως είχαμε μιαν συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Μητσοτάκη του είπα ότι ‘πλέον δεν έχει νόημα να βάζουμε τρίτη χώρα και τέταρτη χώρα ανάμεσά μας. Δηλαδή υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω και εγώ έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε μόνο τους συμβούλους μας, να κάνουν εκείνοι τις συνομιλίες μεταξύ τους, να μας φέρουν το αποτέλεσμα και μετά να κάνουμε μιαν συνάντηση και εμείς και να οδηγήσουμε την υπόθεση σε αποτέλεσμα. Εντάξει; Εντάξει. Συμφωνούμε; Συμφωνούμε’.

    Δεν πέρασε καν ένα μήνες μετά από την συνάντησή μας εδώ και σηκώνεσαι και συγκεντρώνεις στην Αμερική όσους εχθρούς της Τουρκίας υπάρχουν. [?] Τώρα εκείνος είναι ο εγγυητής του νότου. Εμείς είμαστε ο εγγυητής του βορρά. Η Αγγλία δεν είναι γνωστό ποιου εγγυητής είναι. Τώρα σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να είμαστε πολύ πολύ προσεχτικοί και ευαίσθητοι. Ιδού, βλέπετε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν μπόρεσαν να απαντήσουν θετικά στην πρότασή μας ‘ελάτε να καθίσουμε μαζί, να διοργανώσουμε μιαν νέα διάσκεψη’. Το αποφεύγουν διαρκώς αυτό. Αυτή είναι η εικόνα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί πιθανή ένταξη του «ελληνοκυπριακού τομέα», όπως χαρακτηρίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, στο ΝΑΤΟ και ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη του ΝΑΤΟ ένταξη της «νότιας Κύπρου» δεν είναι δυνατή αν δεν συναινέσει η Τουρκία. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Το έκαναν αυτό για την Ελλάδα, όμως τώρα δεν μπορεί να τίθεται θέμα για μια τέτοια κατάσταση, διότι τώρα δεν υπάρχει στην Τουρκία μια κυβέρνηση όπως εκείνη που υπήρχε όταν είχαν κάνει την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα υπάρχουμε εμείς. Και επειδή υπάρχουμε εμείς, ειδικά την νότια Κύπρο ουδέποτε μπορούν να την εντάξουν [?] Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρακάμψουν την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν πάρουν την νότια Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Το βέλος έχει βγει από το τόξο, προχωρά προς τον στόχο, και δεν υπάρχει δύναμη να το αποτρέψει»

    Η K?br?s Postas? (22.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι μια λύση που βασίζεται στην ύπαρξη «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών».

    Ο Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι οι ομιλίες που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, τους έδωσαν δύναμη.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι μια λύση που βασίζεται στην ύπαρξη «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών», ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιστροφή απ’ αυτό το μοντέλο. «Το βέλος έχει βγει από το τόξο και κινείται προς τον στόχο και δεν υπάρχει δύναμη να το αποτρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στους εορτασμούς για την 47η επέτειο της εισβολής, ο Τατάρ ανέφερε πως φώναξαν για άλλη μια φορά ότι ο «λαός» τους «θα ζήσει για πάντα κάτω από τη στέγη του κράτους τους σε αυτά τα εδάφη που θεωρούν πατρίδα» και ότι δεν θα εγκαταλείψουν «την κυριαρχία και την ελευθερία τους και δεν θα είναι η μειονότητα των Ελληνοκυπρίων».

    «Ενώ η λύση που βασίζεται στην ομοσπονδιακή βάση παραμένει ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής. Δεν υπάρχει καμία επιστροφή από αυτό», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα μείνει μόνος, όπως ήταν στο παρελθόν, και ότι κάθε είδους βοήθεια και συνεισφορά θα συνεχιστεί από τώρα και στο εξής.

    Είπε επίσης πως το δεύτερο βήμα της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια ήταν να μετατρέψουν την πιλοτική περιοχή από το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης σε μη στρατιωτική με σκοπό την αποκατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αδικιών που δημιουργεί το άλυτο κυπριακό πρόβλημα.

    Αναφέρθηκε επίσης στους «στενούς δεσμούς» Τουρκίας και ψευδοκράτους λέγοντας: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι θα αγκαλιάσουμε ακόμα πιο σφιχτά την Τουρκία και θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς ζωής, αίματος και ψυχής».

    (ΚΣ)

    [04] Σανέρ: Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε στο μονοπάτι που θεωρούμε σωστό στο Βαρώσι

    Η K?br?s Postas? (22.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Σανέρ καταδίκασε τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας και του Ισραήλ για το θέμα της δεύτερη φάση του ανοίγματος του Βαρωσιού.

    Ο Σανέρ είπε πως τα γεγονότα είναι σαφή και πως δεν τους επηρεάζει καθόλου το γεγονός ότι οι πλευρές που υποστηρίζουν τους Ελληνοκυπρίους και ευθύνονται για την μη λύση του Κυπριακού επιμένουν στο λάθος τους. «Θα συνεχίσουμε να περπατάμε στο μονοπάτι που γνωρίζουμε ότι είναι σωστό», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι το Βαρώσι είναι μέρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ένα σημαντικό μέρος του είναι ήδη ανοιχτό. «Το κλειστό μέρος ήταν ένα στοιχείο των πακέτων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, η οποία πάντα έβαζε εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού, προβάλλοντας μαξιμαλιστικά αιτήματα, απέτυχε σε όλες τις προσπάθειες να σημειώσει πρόοδο στο Κυπριακό, προβάλλοντας μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στα Πακέτα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παρουσίαζε», υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ο Σανέρ ότι δεν ήταν πλέον δυνατή η επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης με τους Ελληνοκύπριους μετά την κατάρρευση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντάνα το 2017 και ότι όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της «κυβέρνησης συνασπισμού» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που ιδρύθηκε το 2019. Είπε επίσης πως η «κυβέρνηση» αποφάσισε να ανοίξει το Βαρώσι τον Οκτώβριο του 2020 και ότι ο Ερσίν Τατάρ βρήκε υποστήριξη και εξελέγη «5ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», εξηγώντας αυτήν την πολιτική στον «λαό».

    Σημείωσε ότι η «κυβέρνησή» θα συνεχίσει να λαμβάνει παρόμοιες αποφάσεις για διάνοιξη του Βαρωσιού μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τους νόμους του «κράτους». «Γνωρίζουμε πως αυτή είναι η σωστή κίνηση για τους πρώην κατοίκους του Βαρωσιού, για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και για την ανθρωπότητα», είπε.

    Κάλεσε επίσης τους Ελληνοκύπριους και πολίτες άλλων χωρών που ζούσαν στο Βαρώσι πριν από το 1974, καθώς και τα ιδρύματα τους, «να ακολουθήσουν τα βήματα της ΤΔΒΚ υπέρ των δικαιωμάτων και του νόμου, αντί να ακούσουν τον Αναστασιάδη».

    (ΚΣ)

    [05] Υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν για δύο κράτη η τουρκική αντιπολίτευση

    Ο Bayrak (22.07.21) μετέδωσε ότι ο Αλί Όζτουντς, Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, δήλωσε ότι ως κόμμα, ως κράτος και ως έθνος, πρέπει να κάνουν ότι τους αναλογεί «για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την άρση του εμπάργκο».

    Είπε επίσης πως γι’ αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα πολιτικής ή πολιτικού κόμματος.

    (ΚΣ)

    [06] Όζερσαϊ και Όζγιγιτ αντιδρούν στο χτίσιμο νέου «προεδρικού» και νέας «βουλής» στα κατεχόμενα

    Η Yeni Bak?? (22.07.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ επέκρινε την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για χτίσιμο νέου «προεδρικού μεγάρου» και νέας «βουλής».

    «Ο λαός μας αγωνίζεται με την φτώχεια και η δική τους έγνοια είναι το μέγαρο», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως πολλά άτομα στην (κατεχόμενη) Κύπρο, όπως και στην Τουρκία είναι πλέον άνεργα, αντιμετωπίζουν την φτώχεια και είδαν τα καταστήματα τους να κλείνουν.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η ανέγερση των εν λόγω κτιρίων δεν αποτελεί προτεραιότητά για τους Τουρκοκύπριους.

    (ΚΣ)

    [07] Ενενήντα δύο νέα περιστατικά με COVID-19, ανακοινώθηκαν χθες στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (22.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,138 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 92 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 77 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 12 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 160, ενώ χθες σημειώθηκε και ένα θάνατος με τελική αιτία θανάτου τον COVID-19.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, στην Κερύνεια 34, στην Αμμόχωστο 17, στη Μόρφου 1, στο Τρίκωμο 1 και στη Λεύκα 4.

    Μέχρι τις 21 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,769,323 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 10,190 κρούσματα Covid-19, 8,954 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,199 ασθενών, 60 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,002 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 131 περιστατικών και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανήλθε στους 37.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα λόγου για τα Βαρώσια», υποστηρίζει ο Σιεντόπ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.07.21), ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ όσον αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα λόγου στον θέμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια μηνύματος που έστειλε για τη Γιορτή των Θυσιών σε επίσκεψη του στην πόλη Τεκίρνταγ της Τουρκίας, ο Σιεντόπ, απαντώντας στις αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ για την απόφαση που λήφθηκε να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του ανοίγματος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόζει πρώτα τους δικούς της κανόνες και υποστήριξε ότι η ΕΕ, η οποία συμπεριφέρεται στην Τουρκία κατά τρόπο που είναι αντίθετος με τις δικές της αρχές, δεν έχει δικαίωμα λόγου στο θέμα των δικών τους δηλώσεων και αποφάσεων που σχετίζονται με τα Βαρώσια.

    «Η ΕΕ πρέπει να κάνει πρώτα η ίδια τους δικούς της υπολογισμούς όσον αφορά στο γεγονός ότι παραβιάζονται οι δικοί της κανονισμοί. Εφαρμόζει μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου μια διπρόσωπη στάση και μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υποστήριξε ο Σιεντόπ.

    Ο Σιεντόπ κατηγόρησε επίσης τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για το ότι ακολουθούν την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά σε αυτά που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και υποστήριξε ότι αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της Κύπρου, θα δει ότι στις «15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ που είναι ένα κράτος», κατά την έκφρασή του. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έφεραν την ειρήνη και την ευημερία στο νησί.

    Ο Σιεντόπ επανέλαβε στη συνέχεια τον ισχυρισμό ότι στην «Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και ότι αυτό αποτελεί πραγματικότητα», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία πρότεινε ένα σύστημα λύσης, στη βάση των «δύο λαών και των δύο κρατών».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Σιεντόπ:

    «Η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, να ιδρύσουν και οι Ελληνοκύπριοι στο νότο το δικό τους κράτους και συνεπώς να υπάρξει μια λύση δύο κρατών και δύο λαών. Πλέον αυτό πρέπει να είναι το θέμα σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Φυσικά, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου μας χθες, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ΕΕ ειδικότερα πρέπει να ντρέπεται, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν πρέπει να μιλά. Και ειδικότερα μετά τις υποσχέσεις που δόθηκαν τόσο από τα ΗΕ όσο και από την ΕΕ πριν από το Σχέδιο Ανάν. Και ειδικότερα μετά τις υποσχέσεις που δόθηκαν τόσο από την ΕΕ όσο και από τα ΗΕ ότι αν η τουρκική πλευρά πει ‘ναι’ στο δημοψήφισμα, τότε θα προχωρούσαν στην άρση της απομόνωσης και θα εγκαθίδρυαν οικονομικές σχέσεις μαζί με την ΤΔΒΚ. Και τι έγινε μετά? Βγήκε από το δημοψήφισμα ένα ‘ναι’ με 65% και το όχι των Ελληνοκυπρίων με 76%. Όμως η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις της. Και δεν είναι μόνο αυτό. [?]. Αποδέχθηκαν την πλήρη ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ, σαν να εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο. Συνεπώς, η ΕΕ, η οποία παραβιάζει τους δικούς της κανονισμούς και ενεργεί κατά τέτοιο παράνομο τρόπο απέναντι στην Τουρκία, δεν έχει κανένα δικαίωμα λόγου απέναντι στις δικές μας δηλώσεις για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων.

    Η ΕΕ πρέπει να κάνει πρώτα η ίδια τους δικούς της υπολογισμούς όσον αφορά στο γεγονός ότι παραβιάζονται οι δικοί της κανονισμοί. Εφαρμόζει μπροστά τα μάτια ολόκληρου του κόσμου μια διπρόσωπη στάση και μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Και επιπρόσθετα, συνεχώς στηρίζει την Ελλάδα, στέκεται δίπλα στο πλευρό της Γαλλίας, όμως έστω και ένα κράτος, εκτός από την Τουρκία που είναι μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, δεν στηρίζει τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο βορρά. Δεν υπάρχει τέτοια πατρίδα, δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος. Εάν εσείς στηρίζετε τους Ελληνοκύπριους και θέλετε να βρίσκεστε στο πλευρό τους, τότε είναι απόλυτο δικαίωμα και της Τουρκίας, τόσο από απόψεως ιστορίας, όσο και από απόψεως διεθνούς δικαίου, να βρίσκεται στον πλευρό των Τούρκων που ζουν στο βόρειο τμήμα του τουρκικού τομέα. Είναι επίσης φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας και από απόψεως της ποσοστού της δημογραφικής δομής. Κανείς δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτό και επίσης κανείς δεν έχει το δικαίωμα και το πρόσωπο να πει κάτι για αυτό.

    Η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν εμπάργκο επειδή η Τουρκία επενέβη στο νησί το 1974 χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που είχε ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Ωραία, αν εσύ εφαρμόζεις εμπάργκο, γιατί δεν παρενέβης και κατά τη διάρκεια των γεγονότων που έγιναν στα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963 όταν σφαγιάστηκαν οι Τούρκοι; Γιατί έμεινες σιωπηλός στο πραξικόπημα του 1974; Δεν είσαι ενοχλημένος από το αίμα που χύθηκε εκεί αλλά είσαι ενοχλημένος από το ότι η Τουρκία εγκαθίδρυσε την ειρήνη εκεί. Σε αυτό τον κόσμο των δύο μέτρων και δύο σταθμών η Τουρκία δεν έχει πλέον καμιά ανοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μέχρι τέλους στο πλάι της ΤΔΒΚ και αυτό το έχουμε δηλώσει και εκεί. Αυτή είναι η πιο δίκαιη υπόθεση, της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [02] Σκληρή απάντηση Τσιελίκ προς τον Ακιντζί

    Σύμφωνα με την Aksam (21.07.21), ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσιελίκ επέκρινε χθες τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τα «καλά νέα» που εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την «επίσκεψη» του στην «ΤΔΒΚ».

    Απαντώντας χθες σε δηλώσεις δημοσιογράφων στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε στα Άδανα μετά την επαρχιακή συνεδρία του κόμματός του, ο Τσιελίκ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακιντζί σχετικά με την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν περί ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» στην «ΤΔΒΚ», υποστήριξε τα εξής:

    «Ο τέως πρόεδρος Ακιντζί που προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις, κατά την θητεία του στο παρελθόν, ποτέ δεν προέβη σε δηλώσεις για να προστατεύσει τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Δείτε τις δηλώσεις του Ακιντζί και τα θέματα με τα οποία ασχολείτο κατά τη διάρκεια της θητείας του? Πάντοτε προέβαινε σε δηλώσεις που ήταν πολύ κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις. Αυτό το είχα αναφέρει ξανά άλλωστε και σε μια άλλη μου δήλωση. Μια δήλωση του Ακιντζί στο παρελθόν προκάλεσε τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, όμως, από την άλλη, οι δηλώσεις αυτές χαιρετίστηκαν από τις ελληνοκυπριακές και ελληνικές εφημερίδες. Για παράδειγμα, προέβη και σε δηλώσεις που προσβάλλουν ακόμη και την ιστορία μας. Τάχα για να υπερασπιστεί αυτά που λέει ο ίδιος? Ξέρετε, προέβη ακόμη και σε δήλωση που επέκρινε την συμμετοχή της Τουρκίας στην Αλεξανδρέττα. Συνεπώς, εμπλέκεται συνεχώς σε προσεγγίσεις που προκαλούν σύγχυση».

    Υποστηρίζοντας ότι η «προεδρία της ΤΔΒΚ» είναι ένα «αξίωμα» που χαίρει τιμής και σεβασμού, ο Τσιελίκ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Στα πλαίσια του σεβασμού προς αυτή την αρχή, όλοι οι πρόεδροι της ΤΔΒΚ επέδειξαν μια πολύ δυνατή στάση για την προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Μόνο ο Ακιντζί παρέκκλινε από αυτή τη γραμμή, αφού συνεχώς ακολουθούσε μια προσέγγιση και μια στάση που ήταν πολύ κοντά στις θέσεις των Ελληνοκυπρίων. Δείτε την δήλωση που έκανε για τον Πρόεδρο μας? Είναι μια προσέγγιση που βλέπει την Τουρκία διαφορετικά, είναι μια προσέγγιση που στο τέλος της ημέρας δείχνει πόσο κοντά είναι στις θέσεις των Ελληνοκυπρίων. Ο Πρόεδρος, στα πλαίσια της πολιτικής του ζωής και με κάθε ευκαιρία, υπερασπίζεται την υπόθεση των Τούρκων της Κύπρου και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και αυτή η προσέγγιση είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του. Και σήμερα ο Πρόεδρος μας ασκεί μια πολιτική χωρίς να προβαίνει σε υποχωρήσεις απέναντι σε αυτούς που επιτίθενται με διάφορους τρόπους προς την ΤΔΒΚ και απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όπως έκανε και μέχρι σήμερα να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την «ΤΔΒΚ» και στους «Τούρκους της Κύπρου», ο Τσιελίκ πρόσθεσε ότι η «Τουρκία είναι αποφασισμένη να καλύψει τις ανάγκες που χρειάζεται το κυρίαρχο κράτος της ΤΔΒΚ για να διασφαλίσει την πολιτική του ισότητα».

    Εξηγώντας ότι «η Τουρκία στηρίζει τη δίκαιη υπόθεση των Τούρκων της Κύπρου και τις θέσεις της ΤΔΒΚ», ο Τσιελίκ πρόσθεσε και τα εξής: «Από εδώ και πέρα κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται που υπερασπιζόμαστε τους Τούρκους της Κύπρου. Δείτε ποιος ενοχλήθηκε. Ο τέως πρόεδρος Ακιντζί. Και οι Ελληνοκύπριοι. Ενοχλήθηκαν επίσης αυτοί που υπερασπίζονται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Συνεπώς, ο κ. Ακιντζί κατά την περίοδο της θητείας του υπερασπιζόταν με ένα λανθασμένο τρόπο τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ και πάντοτε αντιλαμβανόμασταν τις αδυναμίες του όσον αφορά στο θέμα της υποστήριξης του προς την ΤΔΒΚ.[?]».

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν όσον αφορά στην απόφαση που λήφθηκε για ένα νέο άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, ο Τσιελίκ δήλωσε τα εξής:

    «Έχω διαβάσει και παρακολουθώ τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να ρωτήσω το εξής: ‘Αυτοί που εκφράζουν αυτές τις αντιδράσεις, γιατί μένουν σιωπηλοί απέναντι στο σφετερισμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ; Υπάρχουν και οι υποσχέσεις που έδωσαν στη σύνοδο στο Μπούργκενστοκ και στη σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Για παράδειγμα, μετά τη σύνοδο στο Μπούργκενστοκ και παρά το ότι η Τουρκία και οι Τούρκοι της Κύπρου είχαν πει ‘ναι’ και οι άλλοι ‘όχι’ στο δημοψήφισμα, δεν κρατήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν για την άρση των εμπάργκο που εφαρμόζονται στην ΤΔΒΚ. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη υπόσχεση που δόθηκε προς την ΤΔΒΚ, αλλά τι έγινε μετά το Μπούργκενστοκ. Οι Τούρκοι της Κύπρου είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι ‘όχι’. Και παρά το όχι των Ελληνοκυπρίων, η ΕΕ, παραβλέποντας βασικές της αρχές, αποδέχθηκε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου στους κόλπους της. Συνεπώς, το θύμα εδώ είναι η ΤΔΒΚ, της οποίας τα δικαιώματα παραγνωρίζονται. Εμείς παρακαθόμαστε συνεχώς στις συνομιλίες. Και οι Ελληνοκύπριοι προσέρχονται στο τραπέζι πάντοτε με μαξιμαλιστικές θέσεις, δεν αποδέχονται το ίσο καθεστώς της ΤΔΒΚ, δεν την αναγνωρίζουν ως κράτος και προσπαθούν να την διαλύσουν. Βλέποντας αυτή την εικόνα, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μοντέλο λύσης δεν θα είναι πλέον λειτουργικό».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει πλέον το μοντέλο της λύσης δύο κρατών, ο Τσιελίκ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με όλη της τη δύναμη να στηρίζει την «αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ένα κυρίαρχο κράτος και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου».

    (ΑΚ)

    [03] Σε σημαντικά στρατηγικά λάθη του Έρντογαν, αναφέρεται Τούρκος αρθρογράφος

    Ο αρθρογράφος της Cumhuriyet (22.07.21) Ερόλ Μανίσαλι, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Τα στρατηγικά λάθη του Έρντογαν στην Κύπρο», υποστηρίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του στην «ΤΔΒΚ» διέπραξε τρία βασικά λάθη στρατηγικής, τα οποία απαριθμεί ως εξής:

    «1) Οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας ενεργούσαν πάντοτε με τη στήριξη όλων των κομμάτων (αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης) αλλά και με τη στήριξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στο θέμα της Κύπρου. Και η Κυβέρνηση Ινονού, και οι Κυβερνήσεις Ντεμιρέλ και Ετζεβίτ δεν είχαν εγκαταλείψει ποτέ αυτή τη πολιτική και για αυτό σημείωσαν επιτυχία.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Έρντογαν ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την αντιπολίτευση: Έχουν και επίσημα δείξει ότι η Τουρκία έχει διασπαστεί όσον αφορά στο Κυπριακό.

    2) Επέλεξε τον δρόμο της συνέχισης και στην Κύπρο της πολιτικής της ιδεολογίας του Ισλαμισμού: Επανέλαβε το ίδιο λάθος και στην Συρία και στην Αίγυπτο. Και συνεπώς, η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει μιαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα: Αυτό θα έχει αντίκτυπο.

    3) Έχει ανοίξει το ‘δρόμο της διάσπασης και της πόλωσης’ μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην Κύπρο πλέον έχει ριζωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της λύσης του Κυπριακού, αφού υπάρχει ο διαχωρισμός μέσα στην κοινότητα αυτών που υποστηρίζουν λύση ομοσπονδίας και αυτών που εναντιώνονται στο ‘κράτους’.

    Αυτά τα τρία λάθη, θα προκαλέσουν πολλές ζημιές τόσο για το μέλλον της «Τουρκοκυπριακής κοινότητας (του κράτους τους) όσο και στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

    (ΑΚ)

    [04] Στην εικόνα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν σχολιάζει η Cumhuriyet

    Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet (21.07.21), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οι εικόνες του Έρντογαν έγιναν θέμα: Αποκοιμήθηκε και δυσκολευόταν να μιλήσει», αναφέρεται στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν προς το κόμμα του για τη γιορτή των Θυσιών, υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος φαινόταν στο βίντεο ιδιαίτερα κουρασμένος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος στο 13-λεπτό βίντεο παρουσιάζεται ενώ μιλά σε κάποιες στιγμές να αποκοιμάται και σε άλλες να δυσκολεύεται να μιλήσει.

    Η άσχημη εικόνα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, σημειώνει η εφημερίδα, έγινε θέμα συζήτησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 8,151 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (21.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,151 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 184,462 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 59 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,946.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 62,93% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 34,28% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 39,063,433, με τις δύο δόσεις 21,279,203 και με τις τρεις δόσεις 3,669,529.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 22 July 2021 - 13:55:51 UTC