Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 122/2021 30.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανοίγματα στις 20 Ιουλίου και επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [02] «Να ευχαριστείτε τον Ερντογάν και όχι να διαμαρτύρεστε», είπε ο Χασίπογλου στους Ελληνοκύπριους
  • [03] Ο Όζγκιουργκουν κατηγορεί τον Τατάρ ότι έγινε υποτελής του Τούρκου «πρέσβη»
  • [04] Λύση των προβλημάτων στα οδοφράγματα ζήτησαν δημοσιογράφοι από τον Τατάρ
  • [05] Στα 43 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Παύει να ισχύει η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» - Έντονη αντίδραση από οργανώσεις γυναικών
  • [02] Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 20,2%
  • [03] Στις 5,846 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανοίγματα στις 20 Ιουλίου και επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο Τατάρ

    Η G?ne? (30.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι σε περίπτωση αποδοχής της «κυριαρχικής ισότητας» της τουρκοκυπριακής πλευράς θα αυξηθεί η πιθανότητα έναρξης και επιτυχίας των διαπραγματεύσεων.

    «Θα πιέσουμε φίλους μας για αναγνώριση»

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει «μπάλωμα» [στην Κυπριακή Δημοκρατία] ο τουρκοκυπριακός «λαός», που έχει ιδρύσει το «κράτος» του, ούτε και να αποκοπούν οι δεσμοί του με την Τουρκία. Ισχυρίστηκε τα εξής ο Τατάρ:

    «Αυτό που λέω είναι το εξής: Αν με εκείνο τον τρόπο θέσω όλο μου το μέλλον σε κίνδυνο με το να γίνω μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, ας μείνω έτσι. Αλλά μένοντας έτσι, να ενισχύσω την ΤΔΒΚ, να αυξήσω τις επαφές της ΤΔΒΚ με τον κόσμο. Φυσικά στο σημείο της αναγνώρισης θα πιέσουμε κάποιους φίλους μας που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Όμως, δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα μας αναγνωρίσουν αύριο. Αν έλεγα κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο. Αυτό που λέω είναι ότι πιστεύω πως είναι σωστή αυτή η πολιτική και ότι θα την συνεχίσω.

    Δεν πιστεύω στην ομοσπονδία. Όμως, ουδέποτε είπα στους ανθρώπους ότι αύριο θα σας βρω λύση. Στο παρελθόν κάποιοι ηγέτες ήρθαν υποσχόμενοι να λύσουν αυτή την υπόθεση εντός τριών μηνών. Εγώ δεν έδωσα καμία τέτοια υπόσχεση. Εγώ λέω ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να είναι στέρεα, πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο το μέλολον μας, τα παιδιά μας.

    Όμως, είμαστε εκεί για μιαν συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο που είπαμε. Διότι πιστεύω ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα εξασφαλίσει όφελος σε όλους. Για συνέχιση της ηρεμίας μετά από αυτή την συμφωνία, η συμφωνία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μια λύση βασισμένη στα δύο κράτη και στους δύο λαούς. Είναι πολύ ρεαλιστική η πολιτική που θέσαμε επί τάπητος, πολύ ορθή και κατάλληλη για την εποχή».

    Αναφερόμενος στις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Τατάρ είπε:

    «Στις Βρυξέλλες βρίσκοταν όλοι οι ηγέτες. Εκεί ήταν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες. Όταν μάθαμε ότι εκεί θα γινόταν μια συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Αναστασιάδη εκεί, είπαμε στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ που με επισκέφτηκε ότι αυτή η μεταχείριση παραγκωνίζει την ισότητα. Επομένως έδωσαν αμέσως ραντεβού, πήγαμε και συναντηθήκαμε. Του εξηγήσαμε εκεί την θέση. Ο κόσμος είδε την πραγματικότητα πλέον. Θεωρώ ότι εξηγήσαμε επιτυχώς σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να λυθεί στη βάση των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας. Μπορεί να μην τυγχάνει αποδοχής στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά στο τέλος υπάρχει η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και κράτη».

    Εμπορικές σχέσεις με πέραν των 100 χωρών η «ΤΔΒΚ»

    Σημειώνοντας ότι ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ίση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αδικείται από την ΕΕ και επέκρινε το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΕ αποφεύγουν να συναντηθούν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τυγχάνει μεταχείρισης προέδρου κράτους παντού εντός της ΕΕ. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέφυγε να μοιραστεί το ίδιο περιβάλλον μαζί μας στην Αττάλεια. Πόσο μεγάλη αδικία είναι αυτή. Το κυπριακό θέμα είναι θέμα και των δύο πλευρών. Επομένως πώς θα διευθετήσετε το ζήτημα χωρίς να με ακούσετε, χωρίς να μιλήσετε μαζί μου, χωρίς να κάνετε διάλογο μαζί μου; [?]

    Τα ΗΕ είναι πιο προσεχτικά, προσπαθούν να διαφυλάξουν την ισότητα. Από την αρχή ήταν έτσι. Στις συναντήσεις χαρακτηρίζουν τον Αναστασιάδη Ελληνοκύπριο ηγέτη και εμένα τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Είτε το αναγνωρίζει είτε όχι, υπάρχει ένα κράτος. Και ονομάζεται τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Εδώ υπάρχουν φοιτητές προερχόμενοι από πέραν των 100 χωρών, εμπόριο με πέραν των 100 χωρών, τουρίστες προερχόμενοι από πέραν των 100 χωρών. Μιλάμε για ένα κράτος που έχει κάθε είδους σχέσεις με τον κόσμο. Τι είναι η αναγνώριση; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πρεσβείες; Έχεις αντιπρόσωπο στα ΗΕ; Πηγαινοέρχονται πρέσβεις; Αλλά αν κάνω κάθε είδους εμπόριο, αν έρχονται φοιτητές, αν έρχονται τουρίστες, ξέρει ούτως ή άλλως και εσύ ότι είμαι κράτος. Επομένως, γιατί αυτή η νοοτροπία; Διότι ασκούν πιέσεις οι Ελληνοκύπριοι».

    «Πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι των ΗΕ»

    Σημειώνοντας ότι οι παράμετροι των ΗΕ για το Κυπριακό τέθηκαν στο τραπέζι με την σκέψη ότι το πρόβλημα δεν θα διαρκούσε τόσο πολύ και θα βρισκόταν μια λύση, ο Τατάρ είπε ότι πέρασαν χρόνια και στις παραμέτρου των ΗΕ υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των δύο κρατών, όμως οι παράμετροι αυτοί «δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Επανέλαβε την θέση ότι αυτοί οι παράμετροι πρέπει να επανεξεταστούν έχοντας υπόψη τις «πραγματικότητες» της Κύπρου, επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διεξήχθησαν για πολλά χρόνια.

    Υποστηρίζοντας ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη καταγράφηκαν «οι δύο κυρίαρχες κοινότητες, οι δύο κυρίαρχοι λαοί και τα δύο κυρίαρχα κράτη», ο Τατάρ είπε ότι για την τουρκική πλευρά αυτό το μοντέλο λύσης αποτελεί την μοναδική εναλλακτική επιλογή και ισχυρίστηκε:

    «Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες λέει ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τι θέλουμε. Όταν δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα μετά από συνομιλίες 50 χρόνων, σε διαβούλευση με την Τουρκία, είπαμε ότι πλέον δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον η ίδια βάση και προέκυψε η διζωνικότητα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δηλαδή ένα νέο όραμα. Όμως, φυσικά, ο κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί με την πλήρη έννοια ακόμα. Στις επαφές που είχα μετά την εκλογή μου στην προεδρία και τελευταία στην Γενεύη, τα φέραμε όλα αυτά στο τραπέζι και τα καταγράψαμε. Δώσαμε αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

    Και η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα, εγγυήτρια δύναμη και η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα όλης της περιοχής εξηγεί γιατί στο εξής πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και όχι ομοσπονδία. Επομένως, με μια φοβερή επίθεση, μια φοβερή προπαγάνδα, μια φοβερή εργασία λόμπι γνωστοποιούμε αυτή μας την θέση σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη αυτή η θέση και επιμένουμε σε αυτήν. Δεν μπορεί να τίθεται θέμα να πάμε προς τα πίσω. Πλέον υπάρχουν δύο κράτη στο νησί και ρίζωσε το κράτος στον βορρά.

    Αυξάνονται σε όλους τους τομείς οι επενδύσεις στην ΤΔΒΚ. Αυξάνεται και το ενδιαφέρον του κόσμου. Επιπλέον, αυξάνονται και οι εδώ επενδύσεις των Τουρκοκυπρίων που ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ειδικά με τις επιτυχημένες μας προσπάθειες κατά την περίοδο της πανδημίας, είδαμε ότι αυξήθηκαν οι επενδύσεις των Τουρκοκυπρίων εδώ. Πιστεύω ότι μετά από την πανδημία θα καταστεί πιο ελκυστική η ΤΔΒΚ. Κατά τα τελευταία 50-60 χρόνια έχουμε πολύ μεγάλα κέρδη, πολύ μεγάλες επιτυχίες. Βλέπω ότι η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ θα ριζώσει πιο πολύ μετά από αυτή την πολιτική. Διότι πλέον ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος, ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Πλέον η συγκυρία είναι τελείως διαφορετική».

    Επικρίνοντας εκ νέου την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες και ότι η Τουρκία υπέστη μιαν μεγάλη αδικία αφού με βάση τις συμφωνίες του 1960, η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος καμίας διεθνούς ένωσης στην οποία δεν ανήκουν ταυτόχρονα η Τουρκία κι η Ελλάδα.

    Το θέμα του Ειδικού Αντιπροσώπου

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι άλλαξε στάση στο θέμα του διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε:

    «Κατά τις συνομιλίες στην Γενεύη ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου ήρθε στην ημερήσια διάταξη με στόχο την συζήτηση ενός μοντέλου τεσσάρων κεφαλαίων. Εμείς δεν το αποδεχτήκαμε αυτό, διότι τα τέσσερα κεφάλαια ήταν κεφάλαια που θύμιζαν το πλαίσιο Γκουτέρρες. Την ώρα που εμείς εξηγούσαμε το νέο μας όραμα, είπαμε ότι δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο που αφέθηκαν στο Κραν Μοντάνα. Θέσαμε επί τάπητος την αντίληψη της λύσης συνεργασίας στη βάση δύο κρατών.

    Στις Βρυξέλλες έγινε μια διαφορετική πρόταση από εκείνη της Γενεύης εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε ότι ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος θα διοριστεί για διαπίστωση των πραγματικοτήτων στο σημείο του κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Από την δική μας σκοπιά, η Τζέιν Χολ Λουτ που διορίστηκε προσωρινά κάνει ούτως ή άλλος αυτό το καθήκον. Γι’ αυτό τον λόγο διερωτηθήκαμε μεταξύ μας γιατί ένιωσαν την ανάγκη γι’ αυτό τον νέο διορισμό και στο τέλος γνωστοποιήσαμε στον Γενικό Γραμματέα ότι θα αξιολογήσουμε την πρότασή του σφαιρικά χωρίς να δεσμευτούμε. Φυσικά, αυτή την αξιολόγηση θα την κάνουμε μεταξύ μας και σε διαβούλευση με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Διαβουλεύσεις με Τσαβούσογλου την Πέμπτη

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι την Τετάρτη θα έρθει στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με την ομάδα του και ότι κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψης Τσαβούσογλου θα διαβουλευθούν γι’ αυτά τα θέματα. Σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική του ομάδα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Διότι η υπόθεση της Κύπρου είναι μια υπόθεση κοινή που διεξάγεται μαζί με την Τουρκία. Επομένως, βεβαίως θα υπάρξει διαβούλευση, βεβαίως θα διεξαχθεί διάλογος στις παραμονές σημαντικών αποφάσεων. Τελικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η ομάδα του έρχονται το βράδυ της Τετάρτης. Την Πέμπτη θα προβούμε σε αξιολογήσεις εδώ. Και αυτό μας δίνει δύναμη. Τέτοιου είδους επισκέψεις είναι σημαντικές από την άποψη του να δώσουμε κατεύθυνση στην πολιτική μας».

    Η συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό

    Αναφερόμενος στην «πολυσυζητημένη στο ελληνοκυπριακό και ελληνικό Τύπο», όπως χαρακτηρίζεται, συνομιλία που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε:

    «Μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Συναντηθήκαμε στην αίθουσα του προγεύματος, χαιρετιστήκαμε, κουβεντιάσαμε. Μας φωτογράφησαν. Δημοσιεύτηκε. Τι σημαίνει να μην συνομιλούμε όταν συναντηθούμε στην ίδια αίθουσα; Ποια απαιδευσία, ποιος φανατισμός μπορεί να το εμποδίσει αυτό; Όταν συνομιλήσαμε μου είπε ‘δεν μπορείς να πετύχεις κάτι εδώ με την πολιτική των δύο κρατών που υποστηρίζεις’. Και εγώ του είπα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί και ότι θα μπορέσει να δει πώς ήρθαν μέχρι εδώ τα πράγματα αν κοιτάξει την ιστορία της Κύπρου. Του είπα ότι ‘θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογήσετε σε κάποιο σημείο αυτά τα δύο κράτη, για το μέλλον και τη διαιώνιση του τουρκοκυπριακού λαού και την ασφάλεια μιας συμφωνίας’. Ήταν μια σύντομη συνομιλία κατ’ αυτό τον τρόπο. Έγινε θέμα στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Οι «αυτοδιοικούμενες περιοχές»

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει λόγο για ‘αυτοδιοικούμενες περιοχές» στην έκθεσή του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει μοντέλο υποτελούς διοίκησης και πρόσθεσε:

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. Πρέπει να κοιτάμε τα πάντα πολύ καλά. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσο και αν αποκαλούν τον βορρά αυτοδιοικούμενο, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να μας συνδέσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ανώτατη διοίκηση. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο υφιστάμενα κράτη. Αυτά μπορούν να πάνε σε μιαν συμφωνία στο πλαίσιο ενός μοντέλου της συνεργασίας. Γι’ αυτό πρέπει το κράτος μου να τύχει τόσης αποδοχής όσο εκείνο. Εντάξει, να συνεχίσει το κράτος του, αλλά εκείνο είναι ελληνοκυπριακό κράτος. μαζί με αυτό εγώ διοικώ τον εαυτό μου με το δικό μου κράτος. Μπορούμε να μιλήσουμε πώς θα συνεργαστούμε στο κέντρο και πώς θα διεξάγουμε αυτή την συνεργασία».

    Τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

    Σημειώνοντας ότι θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο κατά την περίοδο που θα διεξάγεται η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι εκεί θα γίνουν ξανά αξιολογήσεις για μιαν δεύτερη άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια συμπάθεια στον κόσμο για την θέση της λύσης δύο κρατών, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτή δεν είναι αρκετή πλέον και ότι θέλουν να δουν συγκεκριμένα βήματα. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Είναι φανερό ότι πρέπει να περάσει μια διαδικασία. Διότι υπάρχουν οι παράμετροι των ΗΕ. Η ΕΕ τηρεί μιαν μεροληπτική στάση. Η υπόθεσή μας εξαρτάται από τον χρόνο. Όμως, θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τις πραγματικότητες της Κύπρου. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες εδώ. Η Κύπρος είναι μικρό μέρος αλλά δεν είναι ένα απλό μέρος. [?]»

    Πολλά ανοίγματα στις 20 Ιουλίου

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλά ανοίγματα στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ημέρα της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στο νησί, και σημείωσε ότι θα υπάρξουν κινήσεις σε πολλούς τομείς από εγκαίνια δρόμων μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και από το άνοιγμα του Βαρωσιού μέχρι τον τουρισμό και την ανώτατη εκπαίδευση.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του «λαού» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε από τον Τούρκο Υπουργό υγείας, το Turkovac, το τουρκικό εμβόλιο κατά του Covid-19, θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον Σεπτέμβριο και έτσι θα εκλείψει το πρόβλημα εξασφάλισης εμβολίων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Να ευχαριστείτε τον Ερντογάν και όχι να διαμαρτύρεστε», είπε ο Χασίπογλου στους Ελληνοκύπριους

    Ο λεγόμενος βουλευτής και γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι, αντί να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν επίσκεψη για να τον ευχαριστήσουν, γιατί ο Τατάρ και το UBP δεν επέτρεψαν να παραμείνει κλειστή αυτή η περιοχή και επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος στηρίζει αυτή την απόφαση, γράφει η Halk?n Sesi (30.06.21).

    «Εάν ψάχνουν μια αρχή για να διαμαρτυρηθούν, πρέπει να την αναζητήσουν στη δική τους διοίκηση», ισχυρίστηκε.

    Αναφέροντας ότι διάβασε με έκπληξη τις δηλώσεις του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου για την περιοχή του Βαρωσιού, που οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν ακόμη να διοικήσουν και ούτε θα διοικήσουν, κατά την έκφρασή του, ο Χασίπογλου είπε ότι έμαθε πως μια ομάδα Ελληνοκυπρίων με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας την ημέρα επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι από εδώ και μπρος δεν μπορεί να γίνεται λόγος για να μεταβιβαστεί η περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού είτε υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών είτε υπό την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», σημειώνοντας ότι το Βαρώσι, που έχει γίνει σύμβολο του στάτους κβο και των συνομιλιών για ομοσπονδία που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, θα συνεχίσει να ανοίγει με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του νησιού.

    «Προσκαλούμε τους γείτονες μας του νότου να ξυπνήσουν από τις ονειροπολήσεις και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού αντί να εκλέγουν λεγόμενους δημάρχους για την Κερύνεια, τη Μόρφου και την Αμμόχωστο. Η αρχή που πρέπει να διαμαρτυρηθούν είναι οι δικές τους διοικήσεις, που λένε όχι για τόσα χρόνια σε όλα τα σχέδια λύσης», υποστήριξε καταληκτικά ο Χασίπογλου.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Όζγκιουργκουν κατηγορεί τον Τατάρ ότι έγινε υποτελής του Τούρκου «πρέσβη»

    Ο Ερσίν Τατάρ έφερε την πολιτική της «χώρας» σε αυτό το σημείο, είπε ένας από τους πρώην ηγέτες του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Χουσεΐν Όζγκιουργκουν, γράφει η Halk?n Sesi (30.06.21).

    Σε δηλώσεις του στο σταθμό K?br?s Postas? TV, ο Όζγκιουργκουν, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι έγιναν αρκετές επεμβάσεις στο συνέδριο του κόμματος και ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι «η Τουρκία τους αγαπάει περισσότερο», είπε: «Μην κτυπάτε την πόρτα του πρέσβη, ας έλθει αυτός κοντά σας να πάρει ραντεβού».

    Σημειώθηκαν αρκετά λάθη όταν ήταν στην αρχηγία του κόμματος ο Ερσίν Ταταρ και ένα από αυτά ήταν η άρση της ασυλίας, για να μπορέσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» με το Κόμμα του Λαού (HP), επεσήμανε ο Όζγκιουργκουν.

    Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα επενέβη στο συνέδριο του UBP, ο Όζγκιουργκουν είπε τα εξής:

    «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αναμειγνύουν την Τουρκία με το συνέδριο. Κάνουν πολιτική με δηλώσεις, όπως ‘η Τουρκία είναι δίπλα μου’, ‘η Τουρκία με αγαπάει’. Δεν το καταλαβαίνω. Η βάση του UBP δεν πρέπει να σέβεται αυτούς που ασκούν τέτοια πολιτική. Να μην εμπιστεύεται αυτούς που μιλάνε με αυτό τον τρόπο. Κάνε πολιτική στα ορθά ζητήματα, άσχετα εάν σε αγαπάει ή όχι. Μη κτυπάς την πόρτα του πρέσβη, άσε αυτός να έλθει σε σένα, να ζητήσει συνάντηση. Εάν εσύ κτυπάς την πόρτα του, ο κόσμος θα αντιδράσει εναντίον σου. Να ενεργείς μαζί με την Τουρκία, αλλά μην το χώνεις στα μάτια των ανθρώπων».

    Ερωτηθείς εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις «βουλευτικές εκλογές», ο Όζγκιουργκουν είπε ότι το σκέφτεται.

    (ΔΨ)

    [04] Λύση των προβλημάτων στα οδοφράγματα ζήτησαν δημοσιογράφοι από τον Τατάρ

    Η Diyalog (30.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Ρεσάτ Ακάρ, ο οποίος μιλώντας κατά την συνάντηση ανέφερε ότι μετά από εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό θα ανέβει το επίπεδο ευημερίας του λαού και υποστήριξε ότι αυξάνονται τα προβλήματα στα οδοφράγματα και η εγκληματικότητα στην «χώρα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακάρ επεσήμανε την σημασία της ασφάλειας ζωής και περιουσίας και των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας για μιαν μόνιμη και βιώσιμη λύση, ευχόμενος να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Τατάρ στο θέμα αυτό.

    Επισημαίνοντας την αύξηση της εγκληματικότητας, ο Ακάρ είπε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση Τατάρ στο θέμα της διενέργειας περισσότερων ελέγχων. Ανέφερε ότι είναι ανεπαρκής ο αριθμός των «αστυνομικών» και υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό.

    Αναφερόμενος σε προβλήματα που θεωρεί ότι υπάρχουν στα οδοφράγματα, ο Ακάρ σημείωσε ότι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση το άνοιγμα των «συνοριακών πυλών», όπως χαρακτήρισε τα οδοφράγματα, μετά από μακρό χρονικό διάστημα, όμως υπάρχουν προβλήματα. Ισχυρίστηκε το εξής για το θέμα:

    «Βλέπω προσωπικά ότι η ελληνοκυπριακή αστυνομία εσκεμμένα εμποδίζει τις διελεύσεις και αναγκάζει τους ανθρώπους να περιμένουν για μακρό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη συνομιλία που θα έχετε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη πάνω σε αυτό το θέμα. Ο τουρκοκυπριακός λαός και ειδικά οι καταστηματάρχες χρειάζονται πολύ αυτές τις διελεύσεις».

    Απαντώντας στον Ακάρ, ο Τατάρ είπε ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με τα Ηνωμένα Έθνη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα οδοφράγματα. Πρόσθεσε επίσης ότι διεξάγουν τις απαραίτητες συναντήσεις με την «αστυνομία» στο θέμα της τήρησης της τάξης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι καταβάλλει προσπάθειες για λύση δύο κρατών και χαρακτήρισε σημαντική την στήριξη που παρέχει σε αυτή την πολιτική η Τουρκία. Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι των ΗΕ για το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Γιορτή των Θυσιών μαζί με την 47η επέτειο της εισβολής, η πολιτική των δύο κρατών ασκεί επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 43 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (30.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,551 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 43 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 35 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 6 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 42 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 10 κρούσματα, στην Κερύνεια 18, στην Αμμόχωστο 5, στη Λεύκα 1 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 29 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,463,451 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,065 κρούσματα Covid-19, 7,687 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 343 ασθενών, 27 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 294 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 22 περιστατικών και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας και επομένως ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 29 Ιουνίου διενεργήθηκαν 4,309 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Παύει να ισχύει η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» - Έντονη αντίδραση από οργανώσεις γυναικών

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.06.21) γράφει ότι το αίτημα για αναστολή της ακύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την δικαιολογία ότι η απόφαση απόσυρσης από τη Σύμβαση εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τούρκου Προέδρου.

    Από την 1η Ιουλίου, η Τουρκία αποσύρεται επίσημα από τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια και τερματίστηκε με την υπογραφή του Προέδρου Ερντογάν, θα καταργηθεί στην Τουρκία την 1η Ιουλίου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τρεις ψήφους υπέρ και δύο. Τα τρία μέλη που υπέγραψαν το ψήφισμα τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την εξουσία του Προέδρου.

    Στην αιτιολογημένη απόφαση του 10ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με την εξουσία του Προέδρου να επικυρώσει τη σύμβαση και να την αποσύρει: «Σύμφωνα με το άρθρο 104 του Συντάγματος, δεδομένου ότι η εξουσία επικύρωσης διεθνών συνθηκών ανήκει ρητά στον Πρόεδρο, ο Πρόεδρος μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση της Συνθήκης, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και λόγω των μεταβαλλόμενων ή αναπτυσσόμενων συνθηκών στη διεθνή σκηνή ή μπορεί να αρνηθεί την πλήρη επικύρωσή τους»

    Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει η T24 (30.06.21), πυροδότησε την έντονη αντίδραση γυναικείων οργανώσεων. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών της Ένωσης Τουρκίας Τζανάν Γκιουλλού επέκρινε την απόφαση και ανέφερε πως θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα για ακύρωσης της απόφασης του Ερντογάν.

    Η Πρόεδρος της Πλατφόρμας Γυναικών Γκιουλσούμ Καβ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι θα εισέλθουμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα κατηγορηθούν περισσότερο τα θύματα και θα ενθαρρυνθούν οι δράστες. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους συνεχίζουν να υφίστανται. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία αναπνέουμε σαν μια ανάσα καθαρού αέρα. Θα συνεχίσουμε».

    Η Ναζάν Μόρογλου, Συντονίστρια της Ένωσης Γυναικών Οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη (IKKB), είπε: «Η κατάργηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σημαίνει να αγνοούμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη δημοκρατία [?] και να ενθαρρύνουμε τη βία κατά των γυναικών. Ανησυχούμε, αλλά δεν τα παρατάμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της δημοκρατίας και των κεκτημένων δικαιωμάτων μας, για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των ίσων δικαιωμάτων».

    (ΚΣ)

    [02] Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 20,2%

    Το Ankara Anatolia (30.06.21) γράφει ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 65,7% το Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 16 δισεκατομμύρια 498 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 54% στα 20 δισεκατομμύρια 627 εκατομμύρια δολάρια .

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας και Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TUIK), το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 20,2% το Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και ανήλθε σε 4 δισεκατομμύρια 129 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ ο λόγος εξαγωγών προς εισαγωγές ήταν 74,3% τον Μάιο του 2020, αυξήθηκε σε 80% τον περασμένο μήνα.

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και έφτασαν τα 85 δισεκατομμύρια 209 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές έφτασαν τα 103 δισεκατομμύρια 485 εκατομμύρια δολάρια με αύξηση 25,2%.

    (ΚΣ)

    [03] Στις 5,846 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.06.21) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,846 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 229,846 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 53 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,536. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 510 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,420,156 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,687. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,287,094.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 60,558,812 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 730 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 28,1%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 30 June 2021 - 12:04:58 UTC