Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 121/2021 29.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο της «απόλυτης ισότητας», λέει ο Τατάρ
  • [02] Απορρίπτει διορισμό νέου Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Όζγιγιτ: Παζάρεμα με Κυπριακό στις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ
  • [04] Δεν ξέρουν τον πληθυσμό τους στα κατεχόμενα, υποστηρίζει εφημερίδα
  • [05] Στα 26 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Κατέρρευσε σπίτι στο Άρσος ? Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η ΕΕ δεν βλέπει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Τσελίκ
  • [02] Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία: Περιφερειακά θέματα στην ατζέντα
  • [03] Στα 1,5 δισ. δολάρια ο όγκος συναλλαγών Τουρκίας ? Ουζμπεκιστάν μέχρι τέλη Μαΐου
  • [04] Ανέστειλε πτήσεις από 6 χώρες η Τουρκία λόγω της νέας παραλλαγής του Covid-19
  • [05] Στις 5,283 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο της «απόλυτης ισότητας», λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (29.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Λευκωσία, Salina Grenet-Catalano.

    Σε δήλωση αναφορικά με την συνάντηση, η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ σημείωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε στην Πρέσβειρα ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην περιοχή και στην Κύπρο θα μπορούσε να βρεθεί στο πλαίσιο του σεβασμού της «απόλυτης ισότητας» των δύο πλευρών.

    Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μιαν σχέση, η οποία περιέχει την συνεργασία των «υφιστάμενων δύο κρατών» στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

    Η Ντογρούγιολ ανέφερε ότι η συνάντηση Τατάρ-Catalano διεξήχθη σε ειλικρινές κλίμα και κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η άτυπη πενταμερής της Γενεύης και η πρόσφατη συνάντηση του Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απορρίπτει διορισμό νέου Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ο Ερτουγρούλογλου

    Η G?ne? (29.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι μόνο παιχνίδι με τον χρόνο είναι το θέμα του διορισμού νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κοροϊδεύει την νοημοσύνη μας».

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η σκέψη για διορισμό νέου Ειδικού Αντιπρόσωπου δεν είναι κάτι καινούριο και υπενθύμισε ότι είχε λεχθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν βλέπει θετικά κάτι τέτοιο.

    Σημειώνοντας ότι, όπως έγινε αντιληπτό, το θέμα αυτό τέθηκε ξανά στις Βρυξέλλες κατά την συνάντηση Γκουτέρρες-Τατάρ, ο Ερτογρούλογλου ισχυρίστηκε ότι πραγματικός στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ είναι με τον χρόνο που θα κερδίσει να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας των κινήσεων προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού της τουρκοκυπριακής πλευράς να εγκαταλείψει τις θέσεις που υποστηρίζει τώρα. Είπε ότι δεν θεωρεί σωστό να κάνει μιαν τέτοια πρόταση ο ΓΓ του ΟΗΕ για να ικανοποιηθούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τιμωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι δεν εγκρίνει αυτή την «πρόταση απάτη» που θα βάλει την διαδικασία σε αβεβαιότητα και ερμηνεύεται ως ύπαρξη κοινού εδάφους και προσπάθεια να δοθεί χρόνος για να εξευρεθεί αυτό.

    «Καθήκον του Γενικού Γραμματέα είναι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινό έδαφος, που δεν υπάρχει, να το συμπεριλάβει αυτό στην έκθεση που θα ετοιμάσει και να καταθέσει την εντολή καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινό έδαφος», ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι «δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια εξαπάτησης του τουρκοκυπριακού λαού» οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα συμπεριλαμβάνεται η φράση «περιοχές που διοικούν τον εαυτό τους». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Σε ποιαν χώρα βρίσκονται οι περιοχές που αποκαλείτε ‘περιοχές που διοικούν τον εαυτό τους’; Στην Κυπριακή Δημοκρατία είπατε; Ποια είναι αυτή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία;»

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αυτές οι αυτοδιοικούμενες περιοχές βρίσκονται στην «λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, την οποία χαρακτήρισε «ελληνοκυπριακό κράτος». Ανέφερε ότι αυτό το κράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν κάτω από εμπάργκο και θα αναμένεται από αυτούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κοινότητα αυτής της δημοκρατίας. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Δεν πρόκειται να παίξουμε αυτό το παιχνίδι κύριε Γενικέ Γραμματέα. Μην μπεις άδικα στον κόπο και μην επιχειρήσεις αυτές τις απάτες. Δεν έχουμε στομάχι γι’ αυτές. Ενόσω δεν έρχεστε στο σημείο να μεταχειρίζεστε τον τουρκοκυπριακό λαό ως λαό που διαθέτει ένα κράτος και επιτρέπετε στους Ελληνοκύπριους να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό της ψεύτικης Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν περιμένουμε τίποτα από εσάς. Να μην περιμένετε και εσείς τίποτα από εμάς. Η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του κράτους του με το ελληνοκυπριακό κράτος είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε απ’ αυτά με λογοπαίγνια. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Όζγιγιτ: Παζάρεμα με Κυπριακό στις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ

    Η Halk?n Sesi (29.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι απ’ ό,τι φαίνεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τα ίδια πράγματα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όμως η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή μια λύση δύο κρατών.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζγιγιτ είπε ότι «εμείς ούτως ή άλλως το γνωρίζαμε αυτό, όμως ο κ. Τατάρ με επιμονή και πείσμα συνεχίζει να μιλάει για το ανέφικτο».

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό χρησιμοποιείται ως θέμα παζαρέματος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Όζγιγιτ πρόσθεσε:

    «Πού σε αυτή την υπόθεση βρίσκεται ο τουρκοκυπριακός λαός; Έχει κάποιαν έγνοια γι’ αυτό ο κ. Τατάρ και η κυβέρνηση που υποστηρίζει την στάση του η οποία ενισχύει την μη λύση; Δεν βλέπουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας αυτές οι πολιτικές, οι οποίες θα αποκόψουν περισσότερο από τον κόσμο τον τουρκοκυπριακό λαό και δεν θα τον βοηθήσουν να εισέλθει εντός του διεθνούς δικαίου, ή μήπως έχουν άλλες προτεραιότητες; Πόσο ακόμα θα συνεχίσουν να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι και εκείνοι να κάνουν τον εκπρόσωπο αυτής της υπόθεσης; [?]»

    Εξάλλου, αναφερόμενος στον δανεισμό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον οποίο προέβη πρόσφατα η «κυβέρνηση», ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι με κάθε βήμα που κάνει και κάθε απόφαση που λαμβάνει η «κυβέρνηση» συνεχίζει να κλέβει το μέλλον των ανθρώπων αυτής της «χώρας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν ξέρουν τον πληθυσμό τους στα κατεχόμενα, υποστηρίζει εφημερίδα

    Κάτω από τον τίτλο «Πόσοι είμαστε;» η Yeni Bak?? (29.06.21) γράφει ότι πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία «απογραφή πληθυσμού» στα κατεχόμενα και κανείς δεν λέει πόσα άτομα διαμένουν εκεί.

    «Σε ένα μέρος που δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός του [?] τα πολιτικά κόμματα πηγαίνουν σε εκλογές και κάνουν προετοιμασίες γι’ αυτές μήνες προηγουμένως», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι έστω και αν γίνονται δηλώσεις για τον πληθυσμό από καιρού εις καιρόν, οι αριθμοί που ανακοινώνονται δεν θεωρούνται ικανοποιητικοί και κάποιοι πιστεύουν ότι ο πληθυσμός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η τέως «υπουργός» εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς είχε δηλώσει το 2019 ότι όταν συγκριθούν το ποσοστό στην απογραφή πληθυσμού» που έγινε το 2011 και τα ποσοστά θανάτων-γεννήσεων, ο αριθμός των «πολιτών» του καθεστώτος ήταν 350 χιλιάδες.

    Όταν ληφθούν υπόψη οι «υπηκοότητες» που δόθηκαν παράτυπα και όσοι «πολιτογραφήθηκαν» δικαίως, δεν είναι γνωστό πόσοι ζουν στα κατεχόμενα, σημειώνεται και προστίθεται ότι είχαν ανακοινωθεί οι εξής αριθμοί στη δεύτερη φάση της «απογραφής πληθυσμού» το 2011:

    Γεννηθέντες στην Κύπρο (κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές): 160,207. Αυτός ο αριθμός αποτελεί το 56,0% των μονίμως διαμενόντων στην [κατεχόμενη] Κύπρο.

    Γεννηθέντες στην Τουρκία που διαμένουν μόνιμα στην «ΤΔΒΚ»: 104,641. Αυτός ο αριθμός αποτελεί το 36,6% των μονίμως διαμενόντων στην [κατεχόμενη] Κύπρο.

    Εξάλλου, σε δήλωση στην οποία προέβη τον Ιανουάριο του 2021, η επικεφαλής του «ιδρύματος στατιστικής», Τουρέλ Οκσιούζογλου δήλωσε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ήταν 382,230 στα τέλη του 2019.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες «υπηκοότητες» παραχωρήθηκαν και ακόμα παραχωρούνται μέσα στα δέκα χρόνια που πέρασαν από την τελευταία «απογραφή πληθυσμού».

    Επικαλούμενο στοιχεία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι μετατράπηκαν σε μειοψηφία στα κατεχόμενα, αφού ο πληθυσμός τους μεταβλήθηκε ως εξής από το 1975 μέχρι το 2018.

    1975: 75,824

    1981: 84,721

    1985: 95,124

    1990: 113,398

    2000: 126,678

    2005: 149,709

    2010: 163,688

    2015: 176,980

    2018: 190,553

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 26 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 10,597 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 26 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 17 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 8 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 27 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 7 κρούσματα, στην Κερύνεια 7, στην Αμμόχωστο 2 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,453,900 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,022 κρούσματα Covid-19, 7,645 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 342 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 305 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 14 περιστατικών και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας και επομένως ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 28 Ιουνίου διενεργήθηκαν 5,377 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κατέρρευσε σπίτι στο Άρσος ? Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

    Η K?br?s Postas? (29.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι κατέρρευσε η στέγη πλίθινου σπιτιού στο κατεχόμενο χωριό Άρσος, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 70χρονου Ρασίτ Όζσαγλαμ, λεγόμενου κοινοτάρχη του χωριού, και τον τραυματισμό της 65χρονης Χατζέρ Όζσαγλαμ και του 35χρονου Μουσερέτ Όζσαγλάμ.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Ο Ρασίτ Όζσαγλαμ ήταν από τα γνωστά μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στο χωριό και πατέρας του Μουχιττίν Όσαγλαμ που διετέλεσε διευθυντής στο λεγόμενο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ο παράνομος Bayrak (29.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι θλίψη για τον θάνατο του Όζσαγλαμ εξέφρασε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφία μαζί με τον αποβιώσαντα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η ΕΕ δεν βλέπει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Τσελίκ

    Καταδικάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι δεν εμπεριέχουν μιαν δίκαιη προσέγγιση οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο, γράφει η Milliyet (28.06.21).

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Πρόεδρου και αρχηγού του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσελίκ σχολίασε το μέρος της έκθεσης των συμπερασμάτων σχετικά με την Κύπρο ως εξής:

    «Πάλι, αντί να υπάρξει μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, δεν είναι τίποτα αλλά παρά η ακριβής έκφραση των επιχειρημάτων των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων. Συνεπώς, με τις αποφάσεις αυτής της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δει ακόμη μια φορά τις πραγματικότητες στο νησί. Υπογραμμίζουμε ακόμη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει την πραγματικότητα στο νησί και ότι υπάρχει ένα κράτος και μια κοινότητα, που ονομάζεται ΤΔΒΚ και μοιράζεται ίσο στάτους με τους Ελληνοκύπριους. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου πρέπει να συζητηθεί από όλες τις πτυχές και δεν πρέπει να τεθεί επί τάπητος με οποιοδήποτε τρόπο μια μερική προσέγγιση».

    Κατηγορώντας εκ νέου την Ελλάδα ότι συνεχίζει να προκαλεί ένταση, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι παρά τη συμφωνία της Αθήνας, που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα το 1998, για τη μη διεξαγωγή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα κήρυξε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο ως περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, μη τηρώντας την συμφωνία. Στη συνέχεια, ο Τσελίκ ανέφερε:

    «Η Τουρκία δεν είχε προγραμματίσει καμία στρατιωτική δραστηριότητα τηρώντας τη Συμφωνία, αλλά εξέδωσε Navtex έπειτα από την εικόνα που εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της τάσης της Ελλάδας να συνεχίζει την πολιτική της έντασης. Αυτό που πρέπει όλοι να δουν εδώ είναι ότι υπήρχε μια συμφωνία και εκτός από αυτή τη συμφωνία υπήρχε και μια συνάντηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου μας και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αναφέρθηκε ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εξεύρεση λύσης των προβλημάτων, αλλά αμέσως η Ελλάδα κηρύσσει μια περιοχή για άσκηση παραβιάζοντας τη συμφωνία. Η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκδώσει Navtex. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει ότι η ένταση πηγάζει από την Ελλάδα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν μιλούν με τον Πρόεδρο μας, αναφέρονται σε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος μας τους υπενθυμίζει ότι αυτά πρέπει να τα πουν στην Ελλάδα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια λανθασμένη εικόνα, όπου μια χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρασύρει ολόκληρη την πολιτική της ΕΕ».

    Στη συνέχεια, ο Τσελίκ επισήμανε ότι παρ’ όλο που στην έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δίνεται έμφαση στη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν εμφανίζεται μια θετική εικόνα εάν ληφθούν υπόψη τα άλλη μέρη της έκθεσης. Επικρίνοντας την έκθεση συμπερασμάτων ότι δεν περιέχει μια θετική ατζέντα, όπως την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, ο Τσελίκ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρουσιάσει μια φόρμουλα αμοιβαίου κέρδους (?win-win?), με την επικαιροποίηση πρώτα της τελωνειακής ένωσης και αργότερα με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, καθώς και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

    (ΔΨ)

    [02] Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία: Περιφερειακά θέματα στην ατζέντα

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει συνάντηση την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στην Αττάλεια της Τουρκίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γράφει η Sabah (28.06.21, HDN).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν διμερή θέματα, καθώς και τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις.

    (ΔΨ)

    [03] Στα 1,5 δισ. δολάρια ο όγκος συναλλαγών Τουρκίας ? Ουζμπεκιστάν μέχρι τέλη Μαΐου

    Η Yeni ?afak (29.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι θέλουν να αυξήσουν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημείωσε επίσης ότι ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση 93% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

    Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ουζμπεκιστάν-Τουρκίας στην Τασκένδη, ο Φουάτ Οκτάι είπε: «Μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με κοινές επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αμυντικής βιομηχανίας, των κατασκευαστικών μηχανημάτων, των λευκών προϊόντων, της βιομηχανίας επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και της βιομηχανίας τροφίμων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

    Εξηγώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία στο φόρουμ, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, Σερντάρ Ούμουρζακοφ, ο Οκτάι δήλωσε ότι η τουρκική οικονομία αυξήθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2021 με μια απόδοση ανάπτυξης πάνω από τις προσδοκίες και ότι αναμένουν πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη.

    «Καλώ τους Τούρκους επιχειρηματίες μας να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες με εταιρείες του Ουζμπεκιστάν. Ομοίως, καλώ τις εταιρείες του Ουζμπεκιστάν. Αξιολογήστε τις εμπορικές και κοινές επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, ας κτίσουμε μαζί σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Ανέστειλε πτήσεις από 6 χώρες η Τουρκία λόγω της νέας παραλλαγής του Covid-19

    Η Cumhuriyet (29.06.21) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών έκανε ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις για την άρση της καραντίνας και γράφει ότι μετά την εγκύκλιο που εκδόθηκε για σταδιακή ομαλοποίηση, υπήρξε αντίδραση στην κατάργηση της υποχρεωτικής απόφασης καραντίνας για επιβάτες από 6 χώρες.

    Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύθηκε προχθές, αναφέρθηκε ότι η υποχρεωτική καραντίνα θα αρθεί για όσους προέρχονται από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα και για όσους επισκέφτηκαν αυτές τις χώρες κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Κάνοντας ωστόσο στη συνέχεια ένα βήμα πίσω, το υπουργείο εξέδωσε χθες μια νέα εγκύκλιο και σταμάτησε τις πτήσεις από αυτές τις χώρες.

    Αντιδρώντας στην πρώτη εγκύκλιο του Υπουργείου, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB), Αλί Ιχσάν Οκτέν τόνισε ότι η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών πρέπει να εφαρμόζεται σε όσους προέρχονται από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα έχει αυξήσει την επίδρασή της, ακόμη και αν το τεστ PCR είναι αρνητικό. «Ενώ ο αριθμός των παραλλαγών Δέλτα αυξάνεται, με ποια επιστημονικά κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις», αναρωτήθηκε.

    Με τη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέστειλε πτήσεις από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. Άτομα που προέρχονται από άλλη χώρα, αλλά θεωρείται ότι ήταν στις εν λόγω χώρες κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει να παρουσιάσουν τεστ PCR που έγινε 72 ώρες πριν εισέλθουν στην Τουρκία με αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτά τα άτομα θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας για άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και για όσους θεωρείται ότι επισκέφτηκαν αυτές τις χώρες κατά τις τελευταίες 14 ημέρες θα είναι 10 ημέρες.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 5,283 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (29.06.21) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,283 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 223,525 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 58 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,327. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 431 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,414,310 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,634. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,280.558.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 60,328,966 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 751 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27 %.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 29 June 2021 - 14:32:07 UTC