Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 119/2021 25.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εκστρατεία για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» - 2,500 σε έξι μήνες
  • [02] Ανενεργή από το 2014 η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»
  • [03] «Είμαστε σε πλήρη συναντίληψη με την Τουρκία στο Κυπριακό», δηλώνει ο Σανέρ
  • [04] Ατάογλου: Το Βαρώσι θα συμβάλει στον τουρισμό - Λιμάνι σκαφών αναψυχής στην Αμμόχωστο
  • [05] Τζαναλτάι: Καμία ενημέρωση για αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο
  • [06] Ο Αρικλί προκάλεσε κρίση εντός του UBP
  • [07] Ακύρωση του «διατάγματος» για παγοποίηση της ΑΤΑ αποφάσισε το «συνταγματικό δικαστήριο»
  • [08] Στα 50 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μόνο μέσω διαλόγου η επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [02] Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέπτεται τις ΗΠΑ
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν
  • [04] Στις 5,809 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες ? Πέντε ακόμη χώρες έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες Φάσης-3 του TURKOVAC

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εκστρατεία για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» - 2,500 σε έξι μήνες

    Η Avrupa (25.06.21) γράφει ότι η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» έπαψε να ελπίζει στους δικούς της «πολίτες» και άρχισε να διανέμει «υπηκοότητες» με γρηγορότερους ρυθμούς. «Δείγμα της ψυχολογικής της κατάστασης είναι η παραχώρηση 2,500 υπηκοοτήτων μέσα σε έξι μήνες», αναφέρει σε δήλωση που ανέγνωσε χθες εκ μέρους της Πλατφόρμας ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν, μπροστά στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών.

    «Εκείνοι που άλλαξαν την δημογραφική δομή μεταφέροντας για χρόνια πληθυσμό στην χώρα, χρησιμοποίησαν τον μεταφερόμενο πληθυσμό ως μέσο για να διαμορφώσουν την πολιτική δομή, παραχωρώντας του υπηκοότητα», σημειώνεται στην δήλωση, η οποία προσθέτει ότι η εν λόγω διαδικασία προσέλαβε «απίστευτες διαστάσεις» κατά την περίοδο της παρούσας «κυβέρνησης».

    Επισημαίνοντας ότι προσωπικό από διάφορα τμήματα του «υπουργείου» εσωτερικών μεταφέρθηκε σε τμήματα που παραχωρούν «υπηκοότητα», η Πλατφόρμα υποστηρίζει πως είναι φανερό ότι διεξάγεται μια εκστρατεία για να παραχωρηθούν όσο το δυνατό περισσότερες «υπηκοότητες».

    Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι είναι αποκομμένη από τον «λαό» και ότι λαμβάνει εντολές [από την Άγκυρα], η Πλατφόρμα αναφέρει ότι «οι πολιτικοί που αγαπούν την χώρα και τον λαό τους δεν κάνουν την υπηκοότητα της χώρας τους υλικό σε εκλογικό παζάρεμα κατά τρόπο που μετατρέπει τον λαό τους σε μειονότητα στην ίδια την χώρα του».

    Η Πλατφόρμα σημειώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για να υπερασπιστεί την βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας έναντι των πολιτικών για την «υπηκοότητα» που υποθηκεύουν αυτή την βούληση αλλάζοντας την δημογραφική δομή της «χώρας» με γρήγορους ρυθμούς και για να εμποδίσει την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα στην ίδια την χώρα τους.

    Κάτω από τον τίτλο «50 χιλιάδες υπηκοότητες και όχι 2,500», η Yeni Bak?? (25.06.21) γράφει ότι η Πλατφόρμα αναφέρει στην δήλωσή της ότι η μεταφορά πληθυσμού γίνεται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ανάκτησης» της Κύπρου. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι επιχειρείται η παράτυπη παραχώρηση 50 χιλιάδων «υπηκοοτήτων» σύμφωνα με οδηγίες που ήρθαν από την Τουρκία.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι το θέμα είχε φέρει στην ημερήσια διάταξη η ίδια πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα, δημοσιεύοντας ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία αναφερόταν ότι θα παραχωρούνταν 50 χιλιάδες «υπηκοότητες», όμως η «αστυνομία» δεν δέχτηκε την καταγγελία και καταχώρησε «αγωγή» κατά των δημοσιογράφων της για παραβίαση του «νόμου» περί μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανενεργή από το 2014 η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»

    Η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΤΜΚ) τερμάτισε την αποστολή της το 2014 λόγω έλλειψης χρημάτων, γράφει ο αρθρογράφος της K?br?s (25.06.21) Αχμέτ Τολγκάι, ο οποίος, στο άρθρο του με τίτλο «ΤΜΚ, περιουσιακό και εδαφικό», αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους του καθεστώτος ότι αναμένει 3,000 νέες αιτήσεις Ελληνοκυπρίων προς την εν λόγω «Επιτροπή» και ότι 344 αιτήσεις υποβλήθηκαν για περιουσίες στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού. Αναφέρει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Η πραγματικότητα είναι η εξής: Αντί να υπάρξει ενδιαφέρον για τον πιθανό αριθμό των αιτήσεων στην ΤΜΚ, πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για το κατά πόσον μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αιτήσεις. Ναι, δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε αντάλλαγμα στους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους σε Τούρκους. Διότι δεν διαθέτουμε πόρους σε σχέση με τις πληρωμές που θα γίνουν και στραγγίξαμε τους πόρους με τα χέρια μας. Μου είπε ένας νομικός φίλος μου: ‘Εδώ και χρόνια δεν προχωρούν έστω και ένα βήμα οι αιτήσεις στην ΤΜΚ. Λέγεται ότι ‘δεν υπάρχουν πόροι’. Θα έχουμε φάει χαστούκι αν προσεχώς το ΕΔΑΔ αποφασίσει για την ΤΜΚ ότι ‘δεν μπορεί να παράγει αποτελεσματική λύση’. [?] Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμα και τον μοναδικό μας θεσμό που αναγνωρίζεται διεθνώς’. Και έχει δίκαιο σε αυτά που μου είπε. [?]

    Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών στη ΤΔΒΚ, που σταμάτησε τις δραστηριότητές της λόγω έλλειψης πόρων, συστάθηκε με μιαν από τις σπάνιες αποφάσεις που λήφθηκαν υπέρ του τουρκοκυπριακού λαού στον τομέα του διεθνούς δικαίου. [?]

    Ελάτε όμως που τόσο λόγω λαϊκισμού τόσο λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων δεν μπορούμε να καταφέρουμε να επωφεληθούμε απ’ αυτό το διεθνές δικαίωμα που μας προσφέρθηκε μέσα σε χρυσό δίσκο. [?]

    Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες αυτής της Επιτροπής πάγωσαν ξαφνικά μετά την κατάληξη 837 αιτήσεων μέσω πληρωμής 179 εκατομμυρίων 360 χιλιάδων 871 στερλινών. Διότι, η Τουρκία, η οποία πλήρωνε το σύνολο των αποζημιώσεων μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι τα χρήματα που στέλνονταν για την ΤΜΚ χρησιμοποιούνταν σε άλλους σκοπούς μεταφερόμενα στον προϋπολογισμό της ΤΔΒΚ. Μετά από αυτή την διαπίστωση υπήρξε η σκέψη ότι έπρεπε να αναλάβουν λίγη ευθύνη στις πληρωμές αποζημιώσεων και οι Τουρκοκύπριοι που εγκαταστάθηκαν στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Η Άγκυρα ζήτησε να παραχθεί εκ μέρους των κυβερνήσεων της ΤΔΒΚ ο ‘Νόμος Συμβολής’ που θα το διασφάλιζε αυτό. Και δεν ήταν υπέρογκο το ποσό που προβλεπόταν στον ‘Νόμο Συμβολής’ που το νομοσχέδιό του ετοιμάστηκε με παραίνεση της Άγκυρας. Είναι ένα μικρό, συμβολικό ποσό που θα μπορούσε να ονομαστεί ‘Φόρος Βελτίωσης’. Μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων θα πληρωνόταν από τα χρήματα που εξασφαλίζονταν από τους εκ Τουρκίας φορολογούμενους και ένα μικρό ποσό θα κάλυπταν οι Τούρκοι που θα κατείχαν ως ‘ακίνητο με τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας’ το ακίνητο που θα μεταβίβαζε ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης του. Εκείνο το ποσό δεν ξεπερνά το 20% του συνόλου της αποζημίωσης που θα πληρωθεί. Για κάποιο χρονικό διάστημα ήρθε στην ημερήσια διάταξη και ένας επιπρόσθετος φόρος τίτλου ιδιοκτησίας της τάξης του 15%. Υπήρξαν και γι’ αυτό αντιρρήσεις και εγκαταλείφθηκε και εκείνο το νομοσχέδιο. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ‘να πληρώσουν αυτό τον φόρο όσοι θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος θα τουρκοποιηθεί’.

    Ιδού, με αυτό τον τρόπο ξέσπασε το πρόβλημα των πόρων. Και από το 2014 η ΤΜΚ σταμάτησε την αποστολή της. Οι κυβερνήσεις μας και οι πολιτικοί μας είναι λαϊκιστές δυστυχώς. [?] Πανικοβλήθηκαν να μην χάσουν ψήφους. Και κάπως δεν προσέγγισαν την έγκριση των σχετικών νόμων από την βουλή. Και έτσι σταμάτησαν μιαν εξέλιξη που άρχισε υπέρ μας στα θέματα του ‘περιουσιακού’ και του ‘εδαφικού’, τα οποία αποτελούν την θεμέλιο λίθο του κυπριακού προβλήματος, και κατέχει ιστορική θέση στο διεθνές δίκαιο. [?]»

    Ακολούθως ο αρθρογράφος αναφέρεται στις προσπάθειες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς να παραλύσει, όπως υποστήριξε, την αποστολή της «Επιτροπής» και σημειώνει ότι παρά ταύτα το σύνολο των αιτήσεων στην «Επιτροπή» ξεπέρασε τις 6,200.

    «Αν η ΤΜΚ μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις αιτήσεις, θα ανοίξει μια εντελώς νέα σελίδα στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο του περιουσιακού και θα ενισχυθεί στο τραπέζι η τουρκική πλευρά», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος καταλήγει διερωτώμενος πόσα από τα ακίνητα που μεταβίβασαν οι Ελληνοκύπριοι στην «Επιτροπή» με πληρωμή ενός ποσού της τάξης των 180 εκατομμυρίων στερλινών από την Τουρκία, κατέληξαν στα χέρια Ισραηλινών, Ρώσων και Άγγλων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Είμαστε σε πλήρη συναντίληψη με την Τουρκία στο Κυπριακό», δηλώνει ο Σανέρ

    Η Vatan (25.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ σε δηλώσεις του χθες στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αξιολόγησε τις επαφές του στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

    Χαρακτηρίζοντας την συνάντηση με τον Οκτάι «πολύ ρεαλιστική», ο Σανέρ είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας-«ΤΔΒΚ».

    Ο Σανέρ δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα σχέδια που προγραμματίζονται να γίνουν στην «ΤΔΒΚ» και δόθηκε έμφαση, όπως εξήγησε, στο γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» για την επίλυση των δομικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Είπε ακόμη ότι αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία.

    Υπενθυμίζοντας τα εγκαίνια του τούνελ για το νερό που έγινε στην «ΤΔΒΚ» με τη συμμετοχή και αξιωματούχων από την Τουρκία, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι έχει επικυρωθεί η προσφορά ύψους 100 εκατομμυρίων ΤΛ που αφορά στο δεύτερο μέρος του τούνελ, το οποίο διασφαλίζει την παροχή νερού από την κοιλάδα της Μόρφου μέχρι την κοιλάδα της Μεσαριάς.

    Αναφερόμενος στο «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν για την εφαρμογή του «συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» (e-devlet), o Σανέρ είπε ότι στις 20 Ιουλίου θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για το κέντρο δεδομένων του «συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», ενώ την ίδια στιγμή θα ανοίξει και το βόρειο τμήμα του περιφερειακού δρόμου της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη μετάβαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Σανέρ δήλωσε τα εξής:

    «Θέλω να δηλώσω για μια ακόμη φορά ότι τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) είμαστε στο πλευρό του πρόεδρου μας. Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι στηρίζουμε πλήρως τα δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη. Θέλω να τονίσω επίσης ότι είμαστε σε πλήρη συναντίληψη τόσο με τη μητέρα πατρίδα όσο και με τον κ. Οκτάι όσον αφορά στο Κυπριακό».

    (ΑΚ)

    [04] Ατάογλου: Το Βαρώσι θα συμβάλει στον τουρισμό - Λιμάνι σκαφών αναψυχής στην Αμμόχωστο

    Η Yeni Bak?? (25.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού θα συμβάλει στον τουρισμό της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι ετοιμάζουν σχέδιο για κατασκευή λιμανιού σκαφών αναψυχής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Σύμφωνα με το «υπουργείο», ο Ατάογλου επισκέφτηκε την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού μαζί με τον λεγόμενο δήμαρχο Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ.

    Ατάογλου και Αρτέρ επιθεώρησαν τις εργασίες αναστήλωσης του μικρού τζαμιού Μπιλάλ Αγά στο περίκλειστο Βαρώσι και επισκέφτηκαν την παραλία της πόλης όπου ενημερώθηκαν για τις εργασίες που διεξάγονται εκεί.

    Ο Ατάογλου είπε ότι θα συνεχίσουν συνεργαζόμενοι τις εργασίες που άρχισαν στο Βαρώσι και πρόσθεσε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να «γελάσει το πρόσωπο των καταστηματαρχών», να έρθουν στο σημείο που θέλουν τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι περιβαλλοντικές περιοχές και να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών.

    Υποστηρίζοντας ότι από την ημέρα που άνοιξε το Βαρώσι υπήρξε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, ο Ατάογλου είπε ότι παράλληλα με την συμβολή της Τουρκίας, σε αυτή την αλλαγή συνέβαλε και η μεγάλη αυτοθυσία και ο μόχθος του «δήμου» Αμμοχώστου.

    Σημειώνοντας ότι κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα είναι πολύ μεγάλη η συμβολή του Βαρωσιού στον τουρισμό, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι μετά τον καθαρισμό και την επισκευή των χώρων δημοσίας χρήσης, ο λαός θα μπορεί να περάσει πιο ευχάριστες ώρες στο Βαρώσι. Είπε ότι με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων υπήρξε μια αύξηση στις διελεύσεις από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε και στις επισκέψεις στο Βαρώσι.

    Ο Ατάογλου ανέφερε ότι σε μέρη όπως το Βαρώσι προωθείται σε ολόκληρο τον κόσμο ο τουρισμός που ονομάζεται «Σκοτεινός Τουρισμός» (Dark Tourism) [και συνδέεται με τραγωδίες ή θάνατο] και εξασφαλίζει οφέλη στον τουρισμό των χωρών.

    Είπε ότι προσεχώς θα βγουν σε προσφορές για το νέο λιμάνι σκαφών αναψυχής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το οποίο θα υλοποιηθεί σύντομα και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία να ενωθεί το λιμάνι αυτό με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Σημείωσε ότι σύντομα θα κάνει μια παρουσίαση στο «υπουργικό συμβούλιο» για το λιμάνι σκαφών αναψυχής και θα πάρει την εξουσιοδότησή του.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρτέρ ανέφερε ότι ανάμεσα στα έργα για τα οποία αντάλλαξαν απόψεις με τον Ατάογλου είναι τα σχέδια ανάπλασης του Υγροβιότοπου στις Κλαψίδες και του φράγματος Τσανάκκαλε. Είπε ότι το Κάστρο του Οθέλλου ανακαινίστηκε και παρέμεινε ανοικτό για χρήση κατά την περίοδο της πανδημίας και πρόσθεσε ότι 500-1,500 άτομα την ημέρα επισκέπτονται την περιοχή με το άνοιγμα του περίκλειστου Βαρωσιού.

    Ο Αρτέρ ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Ατάογλου για την ενημέρωση των ατόμων που θα επισκέπτονται το Βαρώσι από τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμόζονται για τους τουρίστες.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τζαναλτάι: Καμία ενημέρωση για αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο

    Η Yeni D?zen (25.06.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι δήλωσε ότι ως «υπουργείο» δίδουν βαρύτητα στην υποδομή των αυτοκινητοδρόμων και ότι θα τελειώσει πριν το τέλος του 2021 ο δρόμος Ριζοκάρπασο ? Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους αγροτικούς δρόμους μήκους 322 χιλιομέτρων οι οποίοι θα επισκευαστούν.

    Η Τζαναλτάι ανέφερε ότι πήραν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα στο θέμα της επισκευής αγροτικών δρόμων επιπλέον 150 χιλιομέτρων παράλληλα με τους δρόμους 322 χιλιομέτρων που θα επισκευαστούν στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» 2021-2022 που υπέγραψαν με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Υποδομών της Τουρκίας μέσα στον Φεβρουάριο.

    Η Τζαναλτάι είπε ότι οι «δήμοι» και οι «κοινότητες» τους μετέφεραν τα αιτήματά τους για επισκευή των εν λόγω δρόμων μήκους 150 χιλιομέτρων και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το θέμα, θα προσπαθήσουν να εκτελεστούν οι εργασίες αυτές εκ μέρους ντόπιων εργολάβων.

    Αναφερόμενη στο νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου, η Τζαναλτάι σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες και να ανοίξει το «αεροδρόμιο» στις αρχές του 2022.

    Η Τζαναλτάι είπε επίσης ότι δεν ήρθε καμία ενημέρωση στο «υπουργείο» της σε σχέση με την μετατροπή του «αεροδρομίου» στο Λευκόνοικο σε βάση μη επανδρωμένων πτητικών μέσων και ένοπλων μη επανδρωμένων πτητικών μέσων και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση πάνω σε αυτό το θέμα.

    Η λεγόμενη υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα λιμάνια στα κατεχόμενα «έχουν μείνει πολύ πίσω» και πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη μαζί με την κατάσταση που επικρατεί στην «αρχή» τηλεπικοινωνιών. Είπε ότι ζήτησαν στήριξη από την Τουρκία για να γίνουν έργα υποδομών και στα δύο θέματα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο Αρικλί προκάλεσε κρίση εντός του UBP

    H Diyalog (25.06.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Και πάλι κρίση», αναφέρεται στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την «κυβέρνηση συνασπισμού», σε περίπτωση που στη θέση του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) εκλεγεί άτομο που δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκίας, όπως τον Φαϊζ Σουτζιούογλου.

    Μιλώντας προχθές σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Αρικλί δήλωσε ότι σε περίπτωση που Φαϊζ Σουτζιούογλου εκλεγεί πρόεδρος του UBP στο συνέδριο του κόμματος και αναλάβει «πρωθυπουργός», τότε το YDP θα αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» και προέβαλε ως δικαιολογία το γεγονός ότι οι σχέσεις του Σουτζιούογλου με την Άγκυρα δεν είναι καλές. «Δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε στην κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που δεν θα είναι αρεστός στην Άγκυρα», πρόσθεσε.

    Οι πιο πάνω δηλώσεις προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ να τις σχολιάζει λέγοντας ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή όταν γίνονται δηλώσεις που αφορούν στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

    Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αρικλί, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ τις χαρακτήρισε ατυχείς, αναφέροντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του UBP. «Είναι άκαιρες τέτοιες δηλώσεις και δεν είναι ούτε καν περίοδος πρόωρων εκλογών», ανέφερε ο Ουστέλ.

    Για τις δηλώσεις Αρικλί, αντέδρασε επίσης έντονα και ο Φαϊζ Σουτζιούογλου, τονίζοντας ότι αναμένει μια σοβαρή αντίδραση από το κόμμα του για το θέμα αυτό.

    Χαρακτηρίζοντας τη δήλωση Αρικλί ως μια πολύ σοβαρή παρέμβαση στα εσωκομματικά του UBP που στόχο έχουν να προκαλέσουν αναταραχή εντός του κόμματος, ο Σουτζιούογλου ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλύσω. Και καλώ αυτόν που υποστηρίζει κάτι τέτοιο να βγει και να δηλώσει ότι εγώ έχω πρόβλημα με την Τουρκία», ανέφερε ο Σουτζιούογλου.

    Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αρικλί στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο «βουλευτής» του UBP Χασάν Τατσόϊ επέκρινε τον Αρικλί για τις δηλώσεις του που στοχοποιούν το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι ο Αρικλί πρέπει να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει. Ο Τατσόϊ είπε ακόμη ότι ο Αρικλί έχει εξασφαλίσει μια θέση στη «κυβέρνηση» που ούτε καν στα όνειρα του φανταζόταν και αυτό έγινε εξαιτίας του UBP», όπως ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [07] Ακύρωση του «διατάγματος» για παγοποίηση της ΑΤΑ αποφάσισε το «συνταγματικό δικαστήριο»

    Η Vatan (25.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε χθες ομόφωνα την ακύρωση του «διατάγματος» για παγοποίηση της ΑΤΑ, ολοκληρώνοντας έτσι την προσφυγή που έγινε εκ μέρους των συντεχνιών στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι συντεχνίες του «δημοσίου» προσέφυγαν στο «συνταγματικό δικαστήριο» ζητώντας την αποπαγοποίηση της ΑΤΑ, η οποία παγοποιήθηκε για 4 μήνες με βάση σχετικό «διάταγμα», και την ακύρωση του εν λόγω «διατάγματος».

    Το «συνταγματικό δικαστήριο» έκρινε «αντισυνταγματικό» το «διάταγμα».

    (ΑΚ)

    [08] Στα 50 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (25.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,033 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 50 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 45 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 4 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 23 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, στην Κερύνεια 11, στην Αμμόχωστο 4, στο Τρίκωμο 1 και στη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 24 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,417,765 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,895 κρούσματα Covid-19, 7,532 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 328 ασθενών, 21 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 297 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 10 περιστατικών και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 35.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μόνο μέσω διαλόγου η επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Ακάρ

    Τα προβλήματα στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ σε ομιλία του σε τελετή σε εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με την H?rriyet (24.06.21), επισημαίνοντας τα εξής:

    «Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τις συναντήσεις για απεμπλοκή στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήσαμε το πρώτο μέρος της τέταρτης συνάντησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσω τηλεδιάσκεψης. Εξάλλου, επιθυμώ να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι αναμένουμε τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα για την επόμενη συνάντηση. Επιθυμούμε πάντα να εστιαζόμαστε σε μια θετική ατζέντα. Δυστυχώς, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι αρκετές φορές με τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα, υπάρχει η συμφωνία που υπογράψαμε από κοινού το 1988 και σύμφωνα με αυτή δεν διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και παρόμοιες δραστηριότητες την περίοδο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου καθώς και στις εθνικές μας εορτές, λόγω τουρισμού. Δυστυχώς, είδαμε ότι δεν την τήρησαν. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει γνωστό και να ειπωθεί ότι η μεγαλύτερη ζημιά από τις μάταιες προσπάθειες για εξοπλισμό των Ελλήνων γειτόνων μας θα αφορά στον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να σπαταληθούν. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ορθότερη λύση για ειρήνη και σταθερότητα θα είναι εφικτή με σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου κάθε πλευράς καθώς και με τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Όπως αναφέρουμε κάθε φορά, τασσόμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου αυτής της γεωγραφικής περιοχής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στην κοινή οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος ευημερίας. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη, τα δίκαια και τα δικαιώματα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

    (ΔΨ)

    [02] Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέπτεται τις ΗΠΑ

    Η Cumhuriyet (25.06.21) γράφει ότι μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συναντήθηκαν με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με κυρώσεις και άλλα προβλήματα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και γράφει ότι παρόμοια επίσκεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό και ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ελήφθησαν μέτρα για την αναβίωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με τις ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από τη Δευτέρα, ξεκίνησε τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, κυρίως από τις δύο Βουλές του Κογκρέσου.

    Σημειώνει επίσης η εφημερίδα ότι η αναζήτηση ενός «οδικού χάρτη» για την επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

    (ΚΣ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (25.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει το ΑΑ, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και οι περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία από τις 22 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του στόχου του όγκου συναλλαγών 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 30 Ιουλίου.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν, δήλωσε ότι «είδε προσωπικά την καταστροφή που προκάλεσαν οι Αρμένιοι στην περιοχή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σούσα» και υποστήριξε ότι η Αρμενία πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην ειρήνη και τη συνεργασία και να εφαρμόσει πλήρως τις Τριμερείς Διακηρύξεις.

    Υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς στη Συρία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις επί του εδάφους, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι το PKK-YPG ενέτεινε τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις, όπως φαίνεται στη στόχευση νοσοκομείου στο Αφρίν και ότι η τρομοκρατική παρουσία στην περιοχή αποτελεί σοβαρή απειλή για ασφάλεια.

    Σε δήλωση της Υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε ότι στο τηλεφώνημα μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν συζητήθηκε η απόφαση της Ρωσίας για επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών με την Τουρκία και η έναρξη της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

    (ΚΣ)

    [04] Στις 5,809 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες ? Πέντε ακόμη χώρες έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες Φάσης-3 του TURKOVAC

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (25.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,703 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 223,385 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 59 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,846. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 498 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,393,248 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,417. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,846.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 59,444,650 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 752 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27 %.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (25.06.21) γράφει ότι εκτός από την Τουρκία, 5 ακόμη χώρες έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες της Φάσης-3 του TURKOVAC, του εγχώριου εμβολίου ενάντια στον Covid-19. Το τουρκικό Υπουργείο Υγείας έλαβε θετικά σχόλια για το θέμα από το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία, την Πολωνία, το Ουζμπεκιστάν και την Κιργισία.

    Η ποικιλομορφία των αποτελεσμάτων που θα ληφθούν σε μελέτες σε αυτές τις χώρες θα αποκαλύψει συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας θα εμβολιαστούν 40.800 εθελοντές που πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες καθορίζονται στη μελέτη της Φάσης-3 του TURKOVAC.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 25 June 2021 - 14:35:19 UTC