Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 118/2021 24.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Για επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν δεχτές οι προτάσεις του, λέει ο Τατάρ
  • [02] Οκτάι και Σανέρ επανέλαβαν την στήριξή τους σε «λύση» δύο κυρίαρχων κρατών
  • [03] Ναμί: «Αν θέλει το καλό μας ο Οκτάι, να σταματήσει να παρεμβαίνει»
  • [04] Όζγιγιτ: Στόχος, λύση με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια
  • [05] «Είναι λάθος να θεωρείται παρέμβαση η συνεχής διαβούλευση μας με την Τουρκία», υποστηρίζει ο Ερτουγρούλογλου
  • [06] Η Τουρκία παρέδωσε στα κατεχόμενα πυροσβεστικό ελικόπτερο
  • [07] Με εντολές Έρντογαν διαγράφηκαν τα χρέη τους «οργανισμού γεωργικών προϊόντων» στα κατεχόμενα
  • [08] Στήριξη από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα ζητούν οι κάτοικοι της Μόρφου
  • [09] Συντεχνίες στα κατεχόμενα προειδοποιούν για γενικές απεργίες και παράλυση της «οικονομίας»
  • [10] Στα 28 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν εύστοχα, υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [02] Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση του μορατόριουμ
  • [03] Το προσφυγικό θα κρίνει τις σχέσεις ΕΕ με Τουρκία, υποστηρίζει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ
  • [04] Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Λιβύης
  • [05] Στις 5,809 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες-Ανησυχία για την «Μετάλλαξη Δέλτα»
  • [06] Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Για επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν δεχτές οι προτάσεις του, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (24.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι για τις Βρυξέλλες αναχώρησε την Πέμπτη το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος την Παρασκευή 25 Ιουνίου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Τατάρ επανέλαβε ότι για να διεξαχθούν επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να γίνουν αποδεχτά τα έξι σημεία που είχε υποβάλει ο ίδιος στην Γενεύη και ισχυρίστηκε: «Είναι γνωστά τα πράγματα που θα συζητηθούν. Εμείς είμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο».

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ανέφερε ότι μετά την πληροφορία ότι θα πραγματοποιούσε διμερή συνάντηση με τον Γκουτέρρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός προς την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και πρόσθεσε:

    «Διαβιβάσαμε στην κυρία Λουτ την ενόχληση που νιώθαμε από την διμερή συνάντηση που θα γινόταν. Της διαβιβάσαμε το αίτημά μας να γίνει οπωσδήποτε και με εμένα μια διμερής συνάντηση. Κατόπιν τούτου, η ίδια ήρθε αμέσως σε επαφή με τον κ. Γενικό Γραμματέα και μας ήρθε η πρόσκληση από την Νέα Υόρκη».

    Σημειώνοντας ότι είναι γνωστά τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτή την διμερή συνάντηση, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Εμείς είμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο. Είναι ξεκάθαρο το πρώτο σημείο από τα έξι που θέσαμε επί τάπητος στη Γενεύη. Μόνο με την αποδοχή του ίσου καθεστώτος θα περάσουμε στην διαδικασία της επίσημης διαπραγμάτευσης».

    Ο Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμοι για μια δεύτερη άτυπη συνάντηση και ότι οι άτυπες συναντήσεις είναι αναζητήσεις κοινού εδάφους για τις επίσημες συναντήσεις. Επισημαίνοντας ότι μετά την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ακόμα δεν είχε καταστεί δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, ο Ταρτάρ είπε ότι με το τελικό ανακοινωθέν, ο ΓΓ του ΟΗΕ ικανοποίησε και τις δύο πλευρές και μετέφερε τις απαιτήσεις τους.

    «Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Η σημασία της σημερινής συνάντηση είναι ότι θα γίνει είδηση σε όλο τον κόσμο η φωνή μας», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έφερε μια νέα ιδέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Στις 20 Ιουλίου θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο. Πέρασαν χρόνια. Το κράτος μας ρίζωσε και συνεχίζει να ριζώνει. Πλέον το πιο σωστό είναι μια συμφωνία από κράτος σε κράτος. Κανείς πλέον να μην εξαπατά κανέναν. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα αποδεχτεί μιαν λύση επιβαλλόμενη».

    Στο μεταξύ, η Detay (24.06.21) υποστηρίζει ότι ο Τατάρ θα εγκαταλείψει την πρόταση για δύο χωριστά κράτη και θα προτείνει στον ΓΓ του ΟΗΕ να υπάρχει ένα κράτος στο εξωτερικό και δύο κράτη στο εσωτερικό. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά από αυτή την πρόταση Τατάρ θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια δεύτερη άτυπη συνάντηση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οκτάι και Σανέρ επανέλαβαν την στήριξή τους σε «λύση» δύο κυρίαρχων κρατών

    Η K?br?s (24.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι θα συνεχίσει η οικονομική στήριξη της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ».

    Οκτάι

    Μιλώντας μετά από συνάντηση 2,5 ωρών που είχε χθες στην Άγκυρα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ με τον οποίο συζήτησαν την «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», τα εμβόλια, τις διμερείς σχέσεις και θέματα της επικαιρότητας, ο Οκτάι είπε ότι οι οδηγίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είναι ξεκάθαρες και πρόσθεσε:

    «Υποχρεούμαστε να κτίσουμε όλοι μαζί μιαν βόρεια Κύπρο που στέκεται στα δικά της πόδια και παράγει. Ειδικά θα εργαστούμε πάλι όλοι μαζί και εδώ σε σχέση με την δημιουργία ενός ισχυρού κράτους της ΤΔΒΚ, που να μπορεί να βγάζει τους δικούς του πόρους, να παράγει και να προστατεύει τα δικαιώματά του στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, ενός κυρίαρχου ίσου κράτους. Είναι ξεκάθαρη εδώ η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας. Είναι ξεκάθαρη εδώ η βούληση του προέδρου της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ. Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησης, η δική μας. Επομένως, αυτή η καθαρότητα μπορεί πολύ πιο εύκολα να εστιαστεί στην συνεργασία. Και τα αποτελέσματά της θα τα δουν σύντομα πάλι οι πολίτες μας στην Κύπρο, τα αδέλφια μας οι τουρκοκύπριοι που είναι εκεί».

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι πέρα απ’ αυτά, επιθυμούν την συνέχιση της συνεργασίας τους και στον τομέα του πολιτισμού και επεσήμανε ότι συνεργάζονται σε αυτό τον τομέα με τις «τοπικές διοικήσεις». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Συναντηθήκαμε με την πρόεδρου της Ένωσης Δήμων Τουρκίας, Φατμά Σαχίν. Παρακολούθησα από κοντά τις εργασίες που γίνονται. Πάλι τις υποβάλαμε στον Πρόεδρό μας. Συνεχίζονται πάρα πολύ ωραίες εργασίες εκεί. Επιθυμούμε να καταλήξουν γρήγορα αυτές οι εργασίες κατά τρόπο που θα αντικατοπτριστεί επί του εδάφους».

    Ο Οκτάι είπε ότι με τον Σανέρ αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα έργα που διεξάγονται στην «ΤΔΒΚ» και τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Σημείωσε ότι θα συνεχίσει η στήριξη της Τουρκίας κατά τον ίδιο τρόπο ειδικά στον τομέα της οικονομίας και στα έργα που γίνονται σε διάφορους τομείς.

    «Ειδικά στις συγκοινωνίες, τα έργα κατασκευής δρόμων συνεχίζονται με ταχύτητα αυτή την στιγμή. Θα συνεχίσουν πολύ γρήγορα και τα έργα υποδομών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επιθυμούν να είναι έτοιμη η «ΤΔΒΚ» ειδικά μετά την πανδημία στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.

    Υποστηρίζοντας ότι τόσο ο «πρωθυπουργός» και η «κυβέρνησή» του όσο και η ίδια η Τουρκία είναι εξαιρετικά αποφασισμένοι στο θέμα αυτό, ο Οκτάι είπε ότι εξέτασαν τα έργα που διεξάγονται και ότι θα προσπαθήσουν να τα τελειώσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

    Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν σε σχέση με τις ετοιμασίες του έργου άρδευσης της Μεσαριάς και τις εργασίες για τα κανάλια υδροδότησης που συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και πρόσθεσε ότι η Τουρκία τηρεί την υπόσχεση που έδωσε ότι θα στηρίξει την «ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Ο Οκτάι είπε ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν επίσης τις εργασίες στον τομέα της υγείας και ότι οι εργασίες για το νοσοκομείο 500 κλινών πάνε καλά και θα τελειώσουν το συντομότερο. Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την ανέγερση «νοσοκομείων επειγόντων περιστατικών» και την μεταφορά ασθενών στην Τουρκία με αεροπλάνα ασθενοφόρα για να νοσηλευτούν εκεί. Σύμφωνα με τον Οκτάι, όταν η Τουρκία πήρε εμβόλια για την πανδημία πήρε και η κατεχόμενη Κύπρος και ο αριθμός των εμβολίων που δόθηκαν έφτασε στις 340 χιλιάδες.

    Σανέρ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και είπε ότι η πολιτική τους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Είπε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι χαρούμενη που βλέπει την στήριξη της Τουρκίας στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σημειώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν συζητούν τίποτε άλλο εκτός από την ομοσπονδία εδώ και 53 χρόνια, ο Σανέρ πρόσθεσε:

    «Εμείς λέμε ότι δεν μας έμεινε δύναμη να αντέξουμε ακόμα 53 χρόνια. Με την ισχυρή στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ διαμορφώθηκε η βούληση προς την κατεύθυνση της συνέχισης των συνομιλιών με καθεστώς δύο κυρίαρχων ίσων κρατών».

    Ευχαριστώντας την Τουρκία για την στήριξή της σε αυτό το θέμα, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και ότι το επόμενο βήμα είναι η λύση.

    Ο Σανέρ είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομία της χώρας». Σημείωσε ότι με τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας του πληθυσμού θα αυξηθούν οι προσδοκίες τους από τον τουρισμό κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και πρόσθεσε ότι παράλληλα δόθηκαν και οδηγίες για στήριξη στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στην πραγματική οικονομία.

    Αναφέροντας ότι μετά το άνοιγμα του τούνελ υδροδότησης Μόρφου λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα προσφοράς για έναν άλλο αγωγό μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, ο Σανέρ υποστήριξε ότι όταν ενεργούν μαζί με την Τουρκία θα κινηθούν τα γρανάζια της οικονομίας στα κατεχόμενα και θα βγουν κερδισμένοι όλοι μαζί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ναμί: «Αν θέλει το καλό μας ο Οκτάι, να σταματήσει να παρεμβαίνει»

    Η Yeni D?zen (24.06.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι αν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θέλει το καλό των Τουρκοκυπρίων, να σταματήσει να παρεμβαίνει στις «εκλογές» τους και να αποκαταστήσει τις ζημιές που πηγάζουν από την Τουρκική Λίρα (ΤΛ).

    Σε ανάρτησή του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ναμί σχολίασε την δήλωση Οκτάι μετά την συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια και την στήριξή της για μιαν «ΤΔΒΚ», η οποία θα στέκεται στα δικά της πόδια, θα προστατεύει τα δικαιώματά της, θα είναι ισχυρή, ανεξάρτητη και θα παράγει. Ο Ναμί ανέφερε και τα εξής:

    «Αν ο Οκτάι θέλει το καλό μας, πρώτα θα σταματήσει να παρεμβαίνει στις εκλογές μας, ύστερα θα αποκαταστήσει την ζημιά που μας προκαλεί η ΤΛ και ύστερα θα δηλώσει έντιμα ότι ξέρει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος στην Κύπρο εκτός από την βάση των Ηνωμένων Εθνών. Για τον Ερσάν Σανέρ δεν χρειάζεται σχόλιο. Να μάθει τι σημαίνει ειρήνη [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Όζγιγιτ: Στόχος, λύση με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια

    Η Detay (24.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι από την αρχή ο βασικός σκοπός και αγώνας του κόμματός του ήταν η επανένωση της Κύπρου και υπογράμμισε ότι στόχο έχουν μιαν διζωνική, δικοινοτική συμφωνία, η οποία θα περιέχει μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ομοσπονδιακή Κύπρος, ο Όζγιγιτ είπε ότι το TDP πάντα τονίζει ότι η ομοσπονδία είναι η εφικτή και η πλέον ρεαλιστική λύση.

    Ανέφερε ότι δοκιμάστηκε και στο παρελθόν με βλαβερές συνέπειες για την τουρκοκυπριακή πλευρά η πολιτική στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών που τέθηκε στο τραπέζι μετά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που επιμένουν στο λάθος, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θεωρηθεί και πάλι μετά από πολλά χρόνια ως η πλευρά που δεν επιθυμεί την λύση. Ο Όζγιγιτ προειδοποίησε ότι αυτό δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από το να περιέλθουν σε δύσκολη θέση διεθνώς οι Τουρκοκύπριοι.

    Σημειώνοντας ότι χρειάζονται πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα εισέλθει εντός του διεθνούς δικαίου και όχι που θα τον αποκόψουν πιο πολύ απ’ αυτό, ο Όζγιγιτ είπε ότι δυστυχώς κατά την πρόσφατη άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη δεν επιδείχθηκε μια στάση προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ προέβη σε σφυγμομέτρηση του εδάφους διεξάγοντας επαφές στο νησί. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη στάση των πλευρών. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει εκ μέρους και των δύο πλευρών είναι η επίδειξη βούλησης προς την κατεύθυνση της λύσης και ότι η επιδίωξη σεναρίων που δεν γίνονται. Να μην ξεχνιέται ότι η λύση θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

    Μιλώντας εκ μέρους του Κινήματος Ομοσπονδιακή Κύπρος, ο Αχμέτ Ερντάτς δήλωσε ότι το Κίνημα έχει επτά θεμελιώδεις αρχές, όπως η άρση όλων των εμποδίων που υπάρχουν μπροστά στην λύση και η επίτευξη μιας Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου, η αντίθεση με την πολιτική της προσάρτησης και η δημιουργία κοινής πατρίδας, η διασφάλιση ότι θα ζουν όλοι οι άνθρωποι στην Κύπρο ειρηνικά και αδελφικά και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας με μία κυριαρχία, μία διεθνή εκπροσώπηση και μία ιθαγένεια στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Επισημαίνοντας την σημασία της σύμπραξης όλων όσοι πιστεύουν σε λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, ο Ερντάτς είπε ότι θα αρχίσουν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και διεθνώς τον αγώνα που άρχισαν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι γίνουν και έχουν κοινή φωνή, τόσο πιο δυνατά και αποτελεσματικά θα ακουστεί η φωνή τους στον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Είναι λάθος να θεωρείται παρέμβαση η συνεχής διαβούλευση μας με την Τουρκία», υποστηρίζει ο Ερτουγρούλογλου

    Σύμφωνα με τη G?ne? (24.06.21), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, αξιολογώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της K?br?s Postas? στα κατεχόμενα θέματα που βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) που θα γίνει σύντομα, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το κόμμα αν γίνει ένα ανταγωνιστικό συνέδριο.

    Αναφέροντας ότι θα ήταν καλύτερα στο συνέδριο θα μην κατέλθουν πολλοί υποψήφιοι αλλά ένας, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικές φιλοδοξίες οποιουδήποτε ατόμου δεν είναι μεγαλύτερες ούτε από το UBP, ούτε και από την ΤΔΒΚ».

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της Τουρκίας στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι είναι πολύ λάθος να εκλαμβάνεται ως παρέμβαση η συνεχής διαβούλευση που έχουν με την Τουρκία. «Αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά, θεωρούν φυσιολογικό να μην μιλούν για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, τόσο από την Άγκυρα, όσο και από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν στενές διαβουλεύσεις με την Τουρκία, ο Ερτουγρούλογλου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει παρέμβαση. «Είναι λάθος να βλέπουμε την Τουρκία ως άλλη χώρα και εμάς ως μια άλλη. Ναι, είμαστε δύο ξεχωριστές χώρες αλλά είμαστε ένα μαζί με την Τουρκία», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία παρέδωσε στα κατεχόμενα πυροσβεστικό ελικόπτερο

    Σύμφωνα με τη G?ne? (24.06.21), η Τουρκία παρέδωσε χθες στα κατεχόμενα πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο και έχει εγκατασταθεί σε δασώδη περιοχή κοντά στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσία.

    Το ελικόπτερο, παρέλαβε χθες ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου.

    Πρόκειται για πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov 32 με ένα κινητήρα που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 3,5 τόνους νερού.

    Το πυροσβεστικό ελικόπτερο παραδόθηκε από την Τουρκία στα κατεχόμενα στα πλαίσια του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» το 2010, για άμεση παρέμβαση στην κατάσβεση πυρκαγιών.

    Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στην «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι αποφασίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια η εγκατάσταση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην «ΤΔΒΚ» προκειμένου να προλαμβάνονται έγκαιρα οι πυρκαγιές.

    Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και τους Τούρκους αξιωματούχους για την αποστολή του ελικοπτέρου. «Σε αυτά τα εδάφη που είναι τουρκικά εδάφη, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο από εμάς όσο και από την Τουρκία στην διασφάλιση του οικολογικού ισοζυγίου και στην προστασία των πράσινων εδαφών μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μετά από προσφορά που άνοιξε φέτος, έχουμε ενοικιάσει το συγκεκριμένο ελικόπτερο και έχει εγκατασταθεί εδώ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [07] Με εντολές Έρντογαν διαγράφηκαν τα χρέη τους «οργανισμού γεωργικών προϊόντων» στα κατεχόμενα

    Η G?ne? (24.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων σε χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι στα πλαίσια της γέφυρας επικοινωνίας που έχουν δημιουργήσει με τους ομολόγους τους στην Τουρκία με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του «οργανισμού γεωργικών προϊόντων», αποφασίστηκε μετά από εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ως πρώτο βήμα, να διαγραφεί το χρέος του «οργανισμού», ύψους 12.2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου αναφέρει και τα εξής: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη των παραγωγών της ΤΔΒΚ προς τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκταϊ και τον Υπουργό Γεωργίας και Δασών κ. Μπεκίρ Πακντεμιρλί για το ζήλο και την προσπάθεια που επέδειξαν σε αυτή την περίοδο. (?)».

    (ΑΚ)

    [08] Στήριξη από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα ζητούν οι κάτοικοι της Μόρφου

    Η Diyalog (24.06.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πεθαίνουν στους δρόμους οι ασθενείς» γράφει ότι η «πλατφόρμα μη κυβερνητικών οργανώσεων» της κατεχόμενης Μόρφου, απέστειλε ανοικτή επιστολή στο λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ζητώντας τη βοήθεια του για την αποπεράτωση του ημιτελές «νοσοκομείου» στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου.

    Η ανοικτή επιστολή που φέρει την υπογραφή του «εκπροσώπου της πλατφόρμας» Σινασί Όζντές, επικρίνει τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα για την αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε όσον αφορά στον τομέα της υγείας και καλεί τον λεγόμενο πρέσβη όπως συμβάλει έτσι ώστε να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για την αποπεράτωση του «νοσοκομείου» της Μόρφου το συντομότερο.

    Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι πολλοί ασθενείς οι οποίοι προσφεύγουν στο «κρατικό νοσοκομείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας και περιμένουν ουρές για ώρες για να τους παρασχεθεί βοήθεια, πολλές φορές πεθαίνουν στους δρόμους.

    (ΑΚ)

    [09] Συντεχνίες στα κατεχόμενα προειδοποιούν για γενικές απεργίες και παράλυση της «οικονομίας»

    Η Vatan (24.06.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση από 24 συντεχνίες», γράφει ότι 24 συντεχνίες έδωσαν χθες υπόμνημα προς την λεγόμενη κυβέρνηση, αντιδρώντας για τα «τροποποιητικά νομοσχέδια» που ετοιμάζονται όσον αφορά στο «νόμο περί συλλογικών συμβάσεων» και στο «νόμο περί εργασιακών θεμάτων».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των 24 συντεχνιών πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας και απέστειλαν υπόμνημα προς την λεγόμενη κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία στη χώρα, σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που προτείνονται, οι οποίες καταργούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της BES, Μουσταφά Γιαλίνκαγια δήλωσε ότι οι οργανωμένες συντεχνίες έστειλαν χθες ένα μήνυμα προς την «κυβέρνηση» και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν κάνει πίσω στα βήματα της, τα οποία στοχοποιούν τους εργαζόμενους και σφετερίζονται τα δικαιώματά τους, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα οδηγήσουν σε παράλυση της «χώρας» .

    (ΑΚ)

    [10] Στα 28 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,491 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 28 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 27 είναι εγχώριες μολύνσεις και το 1 προέρχεται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 18 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 4 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 13, στην Αμμόχωστο 9 και στο κατεχόμενο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 23 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,409,732 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,845 κρούσματα Covid-19, 7,509 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 301 ασθενών, 22ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 263 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 15 περιστατικών και 1 ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 35.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν εύστοχα, υποστηρίζει ο Ερντογάν

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα βήματα, που έχει κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία, έχουν γίνει αντιληπτά καλύτερα τις τελευταίες ημέρες πόσο εύστοχα και κατάλληλα ήταν, γράφει η Ak?am (23.06.21).

    Σε βιντεομήνυμά του στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία με την ευθύνη που έχει αναλάβει σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές έχει εμποδίσει την τρομοκρατία, έχει προστατέψει τη δημοκρατία και έχει ανοίξει το δρόμο του διαλόγου και της συμφιλίωσης.

    Σημειώνοντας ότι εάν και η πανδημία έθεσε σε κίνδυνο τις χώρες και την οικονομία τους, ταυτόχρονα όμως άνοιξε και παράθυρα ευκαιρίας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία με τη στρατηγική της θέση, που ενώνει τρεις ηπείρους, άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο παραγωγικό δίκτυο της Ασίας.

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση του μορατόριουμ

    H H?rriyet (24.06.21, HDN) γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε στις 22 Ιουνίου NAVTEX σε τρεις περιοχές ως απάντηση στη NAVTEX, που εξέδωσε η Ελλάδα, για στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο παραβιάζοντας το μορατόριουμ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν συμμορφώθηκε με αυτά που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να μην υπάρξει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη χρονιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, με το Μνημόνιο Συμφωνίας, που υπογράφτηκε στην Αθήνα το 1998 μεταξύ των δύο χωρών, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

    (ΔΨ)

    [03] Το προσφυγικό θα κρίνει τις σχέσεις ΕΕ με Τουρκία, υποστηρίζει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (24.06.21) Γκιουλτενέρ Σόνουμουτ, υπό τον τίτλο «Εξέταση θάρρους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», γράφει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, είναι σημαντική από την άποψη ότι θα δοθεί νέα κατεύθυνση για τις σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου για την Τουρκία, που κατέχει η εφημερίδα, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την επιθυμία η ΕΕ να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στη βάση των στρατηγικών και αμοιβαίων συμφερόντων.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές πλησίον της Πορτογαλίας που ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ, η Αυστρία, η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των εργασία για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Επιπρόσθετα, ζητούν να αξιολογηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην «ΤΔΒΚ» [κατεχόμενα] στις 20 Ιουλίου από την ΕΕ ως προκλητική. Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος γράφει τα εξής:

    «Υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για λύση της Τουρκίας στη βάση δύο κρατών δεν συνάδει με τα συμφέροντα της ΕΕ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτούν να συμπεριληφθεί αυτό το θέμα στα συμπεράσματα της Συνόδου σχετικά με τις παραμέτρους για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η Γαλλία, που μέχρι χθες ήταν υπέρ της Ελλάδα και της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιθυμεί τώρα να μείνει σιωπηλή στο θέμα της Τουρκίας. Η Δανία τάχθηκε υπέρ της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και της θετικής ατζέντας. Η αναφορά για θετική ατζέντα πόρρω απέχει από τις προσδοκίες της Τουρκίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από πηγές της ΕΕ, η συνάντηση που θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση της Συνόδου υπέρ της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει χωρίς ανταπόκριση τα βήματα που έκανε η Άγκυρα, για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία των Σύριων προσφύγων και για την συμβολή της στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τα εξής:

    «Σε μια περίοδο, που οι ΗΠΑ αποχώρησαν ολοκληρωτικά από το Αφγανιστάν, η ΕΕ, που έχει αρκετή ανάγκη την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων και της ασφάλειας, θα τολμήσει να λάβει περιεκτικές αποφάσεις για να ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα; Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα προσπαθήσει να απαντήσει αυτό το ερώτημα».

    (ΔΨ)

    [04] Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Λιβύης

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.06.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Λιβύης.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι η Τουρκία συμμετείχε στη Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας, υπό τη συν-προεδρία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Γερμανίας.

    «Τονίσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την κυριαρχία της Λιβύης» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Στη δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Γερμανίας με τη συμμετοχή διεθνών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, συζητήθηκαν θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 5,809 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες-Ανησυχία για την «Μετάλλαξη Δέλτα»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,809 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 224,192 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 65 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,917. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 550 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,387,545 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,359. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,917 .

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 59,221,265 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 763 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27 %.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.06.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι από την Παρασκευή (25 Ιουνίου), όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν ραντεβού εμβολιασμού και είπε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον το 70% των σχεδόν 55 εκατομμυρίων πολιτών μας έχει τουλάχιστον ένα δόση εμβολιασμού μέχρι την Γιορτή των Θυσιών. Είπε ακόμα πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην παροχή εμβολίων και ότι έχουν ληφθεί έως τώρα 24,5 εκατομμύρια δόσεις BioNTech και 34 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Sinovac. Μιλώντας για την «Μετάλλαξης Δέλτα» η οποία έχει πολύ υψηλό ρυθμό εξάπλωσης, ο Κοτζά είπε: «Είχαμε 134 περιπτώσεις της «Μετάλλαξης Δέλτα» σε 16 επαρχίες της Τουρκίας».

    Εξάλλου, η Milliyet (24.06.21) γράφει ότι επικαρτεί διεθνώς πανικός για την «Μετάλλαξη Δέλτα» της νόσου Covid-19 και σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα πως χθες εντοπίσθηκαν 134 κρούσματα της της μετάλλαξης στην Τουρκία, εκ των οποίων τα 82 ήταν στην Κωνσταντινούπολη.

    (KΣ)

    [06] Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.06.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει την ασφάλεια του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Ρομπ Λόντουικ στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

    Ενώ ο Λόντουικ δεν παρείχε λεπτομέρειες για τη συνάντηση, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Mark Milley, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε σύνοδο στην Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2022, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη γραπτή συμφωνία, αλλά ότι προωθούσαν τις συνομιλίες.

    «Έχουμε μια συνάντηση (με την Τουρκία) αυτήν την εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι σχεδόν το τελευταίο κομμάτι της συμφωνίας που απομένει. Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος της Τουρκίας και δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα μιας τελικής συμφωνίας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ «, δήλωσε ο Μίλεϊ. είπε.

    Η Τουρκία λειτουργεί το αεροδρόμιο Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι στο Αφγανιστάν για 6 χρόνια στο πλαίσιο της αποστολής υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

    Ενώ οι ΗΠΑ αποσύρονταν από το Αφγανιστάν, η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι διαβίβασε την πρόθεσή του στους ομολόγους του ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παραμείνει εκεί.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 24 June 2021 - 13:39:59 UTC