Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 101/2021 29-31.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ για αποτέλεσμα εκλογών: Επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδίας
  • [02] Τατάρ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην επίτευξη μιας επιβεβλημένης λύσης με τους δικούς της όρους»
  • [03] Σανέρ: Ας ανοίξουμε τα οδοφράγματα ταυτόχρονα στις 31 Μαΐου αν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά
  • [04] Η Τουρκία έστελνε όπλα στην Αλ Νούσρα στην Συρία, λέει ο Πεκέρ ? Προαγγέλλει αποκαλύψεις για τον Έρντογαν
  • [05] Αττίλα Πεκέρ: Γνώριζα ότι πήγαινα να σκοτώσω τον Ανταλί
  • [06] Βαρώσι: 138,270 επισκέψεις τους τελευταίους 7 μήνες - Μέτρα για νέα ανοίγματα
  • [07] Νέα μέτρα για την πανδημία στα κατεχόμενα εξάγγειλε ο Σανέρ
  • [08] Βρετανοί που θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα λένε ψέματα για τον τελικό τους προορισμό
  • [09] Στα 11 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Αρθρογράφος: Τα σύνορα της Τουρκία φτάνουν μέχρι την Πράσινη Γραμμή
  • [11] Οικονομικό δελτίο του Εμπορικού Επιμελητηρίου προκαλεί ανησυχία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] CNNT?rk: Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει βάση για drones στο Λευκόνοικο στις 20 Ιουλίου
  • [02] Απόστρατος Τούρκος στρατηγός ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Ανταλί
  • [03] Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο Τσαβούσογλου
  • [04] Ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία εξέφρασε η ΥΦΕΞ των ΗΠΑ
  • [05] Αγωγή ύψους 500 χιλιάδων ΤΛ κατέθεσε ο Έρντογαν εναντίον μέλους του CHP
  • [06] Στις 6,933 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ για αποτέλεσμα εκλογών: Επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδίας

    Ο παράνομος Bayrak (31.05.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών που διεξήχθησαν στις 30 Μαΐου στην Κυπριακή Δημοκρατία και η αύξηση στα ποσοστά του ρατσιστικού, όπως το χαρακτήρισε, ΕΛΑΜ επιβεβαίωσαν την δική του θέση ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι εθνικιστικές ακραίες απόψεις παρουσιάζουν αύξηση στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη για μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Το ΕΛΑΜ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν την άποψη του ενιαίου κράτους στο σύνολο της Κύπρου. Βλέπουμε ότι ανεβαίνει μια νοοτροπία που δεν θεωρεί ότι η οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ακόμα και το δικαίωμα της μειονότητας. Το πιο τρομακτικό είναι ότι το ΕΛΑΜ παίρνει τις ψήφους του από την νεολαία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται ο εξτρεμιστικός εθνικισμός, ο θαυμασμός για την Ελλάδα, η άποψη ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο θαυμασμός προς την ΕΟΚΑ».

    Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι με παρέμβαση της ΕΕ έγινε πιο ήπιο το ελληνοκυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και ισχυρίστηκε ότι «η επίδραση των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων αυξάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», στο οποίο «επιχειρείται να εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο των παιδιών ο ελληνικός εθνικισμός και η ελληνική σημαία» και ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Στους αγώνες των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων πάντα υπάρχει η ελληνική σημαία. Φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων έναντι στο ΕΛΑΜ. Επομένως, παρακολουθώ με ανησυχία αυτή την κατάσταση. Βλέπω πόσο ρεαλιστικό και κατάλληλο στις πραγματικότητες της Κύπρου είναι το νέο μας όραμα στη βάση των δύο κρατών που στηρίζονται στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο».

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές που πιστεύουν στην ομοσπονδία και δεν υποστηρίζουν την «λύση δύο κρατών», ο Τατάρ ανέφερε ότι υπήρξε πτώση στα ποσοστά του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αριστερό κόμμα και υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

    Υποστήριξε ότι η πολιτική στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και ότι οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν να φύγει η Τουρκία από το νησί, να εγκαταλείψουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο ανήκουν στους Ελληνοκύπριους και ότι πρέπει να αυξηθεί η επιρροή της ΕΕ στο νησί.

    Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Αυτή την στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι συνομιλητές μας βρίσκονται σε αναζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει μια νέα βάση μετά από την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην Γενεύη. Και εκείνοι θα δουν σίγουρα πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η υπόθεση. Βλέπω ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό που λέμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μια συμφωνία στην ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Διότι δεν λαμβάνεται αποτέλεσμα με το να κάνεις μιαν συμφωνία με το ζόρι. Και η συμφωνία το 1960 δεν διήρκεσε καν τρία χρόνια. Αν τώρα βάλουν ξανά επί τάπητος μιαν συμφωνία με το ζόρι στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε ποτέ αλλά ας υποθέσουμε ότι γίνεται, θα ξεσπάσει αμέσως σύγκρουση με αυτή την νοοτροπία που υπάρχει απέναντί μας. Είναι ένας σωστός δρόμος το μοντέλο λύσης δύο κρατών που υπερασπίζομαι. Και η Τουρκία το στηρίζει αυτό, θα πάμε μέχρι τέλους μαζί».

    Αναφερόμενος στα ποσοστά του ΔΗΣΥ, ο Τατάρ είπε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του ΔΗΣΥ που είχε 18 έδρες ολοκλήρωσε τις εκλογές στην πρώτη θέση με 27,77%, χάνοντας ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 2,9% σε σύγκριση με το 2016. Ανέφερε ότι απώλειες της τάξης του 3,3% είχε και το ΑΚΕΛ, ενώ και το ΔΗΚΟ έχασε 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω κόμματα, κατέληξε, το γνωστό για τις εκδηλώσεις του κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» ΕΛΑΜ αύξησε κατά 83% τις ψήφους του και από το 3,71% ανήλθε στο 6,78%.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην επίτευξη μιας επιβεβλημένης λύσης με τους δικούς της όρους»

    Η Νoktakibris (30.05.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία αξιολόγησε την άτυπη πενταμερή 5+1 διάσκεψη που έγινε στην Γενεύη για το Κυπριακό.

    Στην επιστολή ο Τατάρ αναφέρεται στις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά και στο νέο της όραμα και κάλεσε τόσο τον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά να δουν «με ανοικτό μυαλό» τις νέες προτάσεις.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στην τύπο από την λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία ίσων συνθηκών που να αναγνωρίζουν το «ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών», τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο εξωτερικό.

    Ο Τατάρ δήλωσε στην επιστολή ότι πιστεύει πως εάν οι προτάσεις που παρουσιάζονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά προσεγγιστούν με ανοιχτό μυαλό και με θετικό τρόπο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλα τα μέρη και την περιοχή γενικά και πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε επίσης «για τη δίκαιη και ισορροπημένη στάση του Γενικού Γραμματέα στην άτυπη πενταμερή 5+1 του ΟΗΕ συνάντηση στη Γενεύη» και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι «η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί, αλλά μπορεί να σχεδιαστεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές με πολιτική βούληση και θάρρος».

    Δηλώνοντας ότι «για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, πρέπει να αντληθούν διδάγματα από το παρελθόν» και αυτό πρέπει να «στηρίζεται σε αντικειμενικά και υπάρχοντα γεγονότα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης «παραποίησε ιστορικά γεγονότα στην άτυπη πενταμερή 5+1 του ΟΗΕ συνάντηση στη Γενεύη και ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν από το 1963-74». Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «οι στρεβλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την περίοδο 1963-74 δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» και ανέφερε τα διαθέσιμα ιστορικά έγγραφα σχετικά με το θέμα.

    Ισχυρίστηκε επίσης ο Τατάρ ότι με τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και άλλους περιορισμούς που συνεχίζονται σήμερα, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να επιτύχει μια «επιβεβλημένη λύση με τους δικούς της όρους». Υποστήριξε ακόμα πως «η μόνη λύση για την προστασία του τουρκοκυπριακού λαού και του σεβασμού του δικαιώματος αυτοδιάθεσης είναι η αναγνώριση της νομιμότητας του υφιστάμενου τουρκοκυπριακού κράτους στο νησί, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών».

    «Το παρελθόν έχει αποτύχει, αλλά το μέλλον δεν πρέπει να είναι έτσι. Μετά από δεκαετίες ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων και τη νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας μας, καθώς και της παρουσίας μας στο νησί της Κύπρου», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (ΚΣ)

    [03] Σανέρ: Ας ανοίξουμε τα οδοφράγματα ταυτόχρονα στις 31 Μαΐου αν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Η K?br?s (30.05.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει ταυτόχρονα τα οδοφράγματα με την ελληνοκυπριακή πλευρά στις 31 Μαΐου, αν αυτή είναι έτοιμη.

    Ο Σανέρ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις στην κατεχόμενη Λεύκα, υποστήριξε ότι «ως ΤΔΒΚ δεν έχουν κανένα ενδοιασμό» για να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης. Είπε επίσης πως βρίσκονται σε ένα σημείο όπου μπορούν να επιτρέψουν την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι επιθυμούν πως αυτό γίνει ταυτόχρονα με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε ακόμα πως προβαίνει σε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πάνω σε αυτό το θέμα.

    «Εμείς από τις 31 Μαΐου 2021 θα δεχθούμε στη χώρα μας κάθε Ελληνοκύπριο πολίτη που θα έχει τεστ PCR ή αντιγόνου των τελευταίων 3 ημερών. Περιμένουμε από αυτόν [τον Πρόεδρο Αναστασιάδη] να λάβει μέτρα σε αυτό το θέμα. Αν το βρίσκει κατάλληλο αναμένουμε να κάνει ένα βήμα στο θέμα αυτό», ανέφερε.

    Για το Κυπριακό, ο Σανέρ υποστήριξε πως πλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητεί τρόπους για λύση με το καθεστώς των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών και στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης κινήθηκαν με βάση αυτή την προσέγγιση. Υποστήριξε επίσης πως δεν πρόκειται να χαραμίσουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών γενιών για άλλα 53 χρόνια. Είπε ότι τα ΗΕ πρέπει να παίξουν τον πραγματικό τους ρόλο επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η ειρήνη επιτεύχθηκε στο νησί το 1974 και αυτό που λείπει είναι μια συμφωνία.

    Ο Σανέρ δήλωσε επίσης ότι η στάση της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο είναι σαφής και δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω σε αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία για το Βαρώσι είναι επίσης μέρος αυτής της στάσης. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν να γίνονται διάφορες πρωτοβουλίες με την «κυβέρνηση» και την «προεδρία» για αυτό το θέμα.

    (ΚΣ)

    [04] Η Τουρκία έστελνε όπλα στην Αλ Νούσρα στην Συρία, λέει ο Πεκέρ ? Προαγγέλλει αποκαλύψεις για τον Έρντογαν

    Η Avrupa (31.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ αποκάλυψε ότι μέσω του η Τουρκία έστελνε όπλα στους τζιχαντιστές στην Συρία. Στο όγδοο βίντεο που ανάρτησε την Κυριακή στο διαδίκτυο ο Πεκέρ αναφέρει ότι μετά την σύλληψη των εμπορευματοκιβωτίων της ΜΙΤ σκέφτηκε να αποστείλουν βοήθεια στους αδελφούς τους στην Συρία και πρόσθεσε:

    «[?] Μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, ενδυμασίες. Όμως πάρα πολλά, να αρκέσουν σε αριθμό για όλους τους πολεμιστές εκεί. Από ασυρμάτους, από αλεξίσφαιρα γιλέκα, ετούτα και εκείνα, πολλά εμπορευματοκιβώτια. Σκεφτήκαμε αυτό το σχέδιο. Μιλήσαμε με εκείνο τον φίλο μας τον βουλευτή. Εκείνος ο φίλος μας ο βουλευτής πήρε την σκέψη και την μετέφερε στα μέρη που έπρεπε.

    Εντάξει. Ύστερα είπαν μαζί με τα δικά σας εμπορευματοκιβώτια να δώσουμε και εμείς επιπρόσθετα εμπορευματοκιβώτια. Τα στέλνουμε όλα, με όλο τον εξοπλισμό.

    Όμως, υπήρχαν και άλλα οχήματα που πήγαν εξ ονόματός μου. Ξέρουμε ότι εκείνα πήγαν σε Τουρκμένους που βρίσκονταν άλλου, όμως δεν ξέρουμε τι υπήρχε μέσα σε εκείνα τα οχήματα. Είπα ότι δεν ξέρουμε, αλλά ξέρουμε ότι υπήρχαν όπλα, δεν είμαστε παιδιά. Και αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που έπρεπε να γίνει. Αλλά αυτό δεν διοργανώνεται από την ΜΙΤ, δεν διοργανώνεται εκ μέρους του στρατού. Αυτό διοργανώνεται από την SADAT. Εκ μέρους μιας ομάδας εντός της SADAT. Όλα τα αγοράζω με δικά μου χρήματα. Εκτός αυτών. Αυτά δεν έχουν σχέση μαζί μου, όμως πηγαίνουν εξ ονόματός μου. Δεν γίνεται διαδικασία, δεν καταγράφονται, περνούν απευθείας.

    Ύστερα κοιτάζω ότι οι Τουρκμένοι ευχαριστούν από παντού με βίντεο. ‘Πήραμε το όχημα’. Ένας δύο από αυτούς μιλάνε αραβικά. Δεν υπάρχει πρόβλημα να μιλάνε αραβικά. Ύστερα ένας Τουρκμένος φίλος μας είπε αυτοί είναι Αλ Νούσρα. Και άλλοι φίλοι μας λένε ότι αυτά που πηγαίνουν πάνε στην Αλ Νούσρα. Ναι πηγαίνουν μέσω μου, όμως δεν τα έστειλα εγώ. Τα έστειλαν οι της SADAT. Θελήσατε να με μειώσετε, έτσι δεν είναι; Θα δείτε, θα σας βάλω όλους σε ένα σπιρτόκουτο, θα δείτε σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν θα δικάσω το κράτος, θα δείτε. Ίσως στο κράτος [θα επιβληθεί] χρηματικό πρόστιμο επειδή δεν το εμπόδισε, επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και αυτό θα είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. [?]»

    Λέγοντας «ας ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας», ο Πεκέρ ανέφερε ότι το κράτος έψαχνε χρήματα για την Συρία και δίνοντας ένα όνομα από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε:

    «Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να διεξάγετε εμπόριο στην Συρία; Υπάρχει ο κύριος Μετίν Κιρατλί. Να τον αναφέρω με το πλήρες αξίωμά του. Επικεφαλής Διοικητικών Υποθέσεων της Προεδρίας. [?] Σε εκείνον θα πάτε. Αλλά δεν μιλώ για δοσοληψίες ενός δύο φορτηγών, μεγάλες. Λαθραίο ακατέργαστο πετρέλαιο, τσάι, ζάχαρη, αλουμίνιο, χαλκό, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Αυτά είναι χρήματα πολλών εκατομμυρίων. Μεγάλο χρήμα. Ε, ποιος έδωσε τα χρήματα για τον αγώνα της Συρίας; Εμείς, το κράτος. Δεν είναι το κράτος που τα έδωσε; Το κράτος. Ποιος θυσιάστηκε εκεί; Ο λαός.

    Τώρα θα διηγηθώ για το εμπόριο που γίνεται εκεί. Αφού πάρετε έγκριση απ’ εκεί, σας στέλνουν σ’ αυτό. Η Μουράτ Γκρουπ, ο Μουράτ Σαντζιάκ, ο Ραμαζάν Όζτουρκ. Όλη η ιεραρχία είναι εκεί. Αφότου περάσετε την έγκρισή τους πού πηγαίνετε; Υπάρχει ο υπεύθυνος οικονομικών της Αλ Νούσρα. Ο Εμπού Αμπντουρραχμάν. Χρησιμοποιεί το όνομα Εμπού Σεϊμάν. Αυτή την στιγμή έτσι γίνεται το εμπόριο. Εγώ τότε είχα πει ότι εσείς τους δίνετε αυτά τα όπλα, αυτοί πολεμούν με τους δικούς μας Τουρκμένους. Με τους δικούς μας ανθρώπους. [?]»

    Αναφερόμενος στον γαμπρό του Προέδρου Έρντογαν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, ο Πεκέρ υποστήριξε ότι τώρα ο Άλμπαϊράκ διαμένει στην οικεία του Μουράτ Σαντζιάκ.

    Ο Πεκέρ εξήγγειλε επίσης ότι την προσεχή βδομάδα θα μιλήσει για τον «κ. Ταγίπ», όπως αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο. Σημειώνοντας ότι τον αποκαλούν «πράκτορα», ο Πεκέρ είπε:

    «Θα δούμε τι πράκτορας είμαι. Με ρωτούν ‘γιατί το κάνεις’. Το πρώτο το έκανα με νεύρα, περίμενα μιαν συγνώμη. Αν θέλω να πλήξω το κράτος, με δύο λέξεις κλειδώνω το μέρος εκείνο. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Υπάρχει αυτό το γεγονός στη Συρία. Μετά απ’ αυτό σταμάτησαν να το κάνουν μέσω μου. Ήμουν μάρτυρας σε αυτό, ξέρω. Όλη η εξίσωση είναι πάνω μου. [?]»

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Έρντογαν χαρακτήρισε τις αναρτήσεις του ως «διεθνή συνωμοσία» εναντίον της Τουρκίας και δήλωσε ότι θα συλλάβουν τον Πεκέρ και θα τον μεταφέρουν στην Τουρκία, ο Τούρκος μαφιόζος ανέφερε:

    «Μεγάλε αδελφέ Ταγίπ, αφού είμαι πράκτορας μέρος μιας διεθνούς δολοπλοκίας, στο επόμενο βίντεο μεγάλε αδελφέ Ταγίπ θα καθίσουμε ως αδέλφια και θα διηγηθώ απέναντί σας πότε γνωριστήκαμε, πότε συναντηθήκαμε. Ούτε ένα λιγότερο, ούτε ένα περισσότερο. Είσαι μεγαλύτερός μας, μεγάλος αδελφός μας. Θα τα διηγηθώ αφού είμαι πράκτορας μεγάλε αδελφέ. Περίμενα μιαν συγνώμη. Τα διηγήθηκα όλα αυτά. Τα γνωρίζει ο λαός όλα αυτά. Δεν θα επιδείξω ποτέ έλλειψη σεβασμού έναντι σου [?]. Όμως, αν εσύ δεν θέλεις να δεις, [?] ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ότι δεν είμαι προδότης της πατρίδας. Εγώ είχα δύναμη όταν εσύ δεν είχες απολύτως καμία δύναμη. [?] Δεν περίμενα χειροκρότημα. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Σε ένα άλλο βίντεο θα μιλήσουμε μόνοι μαζί σου μεγάλε αδελφέ Ταγίπ. Οι άνθρωποι θα ακούσουν, θα επαληθεύσω αυτά που θα διηγηθώ με ανοικτά αποδεικτικά στοιχεία και στοιχεία που φυσιολογικά είναι άγνωστα. Θα χαιρετιστούμε μεγάλε αδελφέ. Δεν είμαι πράκτορας. Θα το δείξω σε ολόκληρο τον κόσμο. [?]»

    Συνεχίζοντας την αναφορά του στην κατεχόμενη Κύπρο και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, που όπως υποστηρίζει διεξάγει ο γιος του τέως πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ από την Βενεζουέλα συνεργαζόμενος με τον επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι στα κατεχόμενα, ο Πεκέρ σημειώνει:

    «Υπάρχει και διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Να έλεγα ότι κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έγινε μια εδική μυστική συμφωνία για να εισέρχονται ζεστά χρήματα στην χώρα. Με αυτό τον τρόπο στήθηκε αυτός ο συντονισμός. Αυτό είναι ένα εγκληματικό γεγονός για να οδηγήσει το κράτος σε δίκη. Ο γιος του τέως Πρωθυπουργού, το σκέλος της Βενεζουέλας, το σύστημα χρημάτων στην Κύπρο, μετάβαση στη Μέση Ανατολή. Ε λέτε, πηγαίνουμε και παίρνουμε τους πάντες. Ε, γιατί δεν παίρνεις τον Χαλίλ Φάλιαλι; Η Αμερική το δημοσίευσε ότι είναι το αφεντικό των ναρκωτικών της Μέσης Ανατολής. Ε, καταζητείται και στην Τουρκία. Πηγαίνετε και παίρνετε τους πάντες. Πηγαίνετε και πάρτε τον και αυτόν. Όμως, αυτός διαθέτει κασέτες. Τράβηξε τους πάντες και αυτός».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αττίλα Πεκέρ: Γνώριζα ότι πήγαινα να σκοτώσω τον Ανταλί

    Η Avrupa (30.05.21) γράφει ότι συνεχίζει τις αποκαλύψεις του σε σχέση με την δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί ο Αττίλα Πεκέρ, αδελφός του Τούρκου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ. Μιλώντας στον Σαϊγκί Όζτουρκ της τουρκικής εφημερίδας S?zc?, ο Αττίλα Πεκέρ ανέφερε ότι ήξερε πως πήγαινε στην κατεχόμενη Κύπρο για να δολοφονήσει τον Ανταλί. Είπε ότι ευτυχώς ο Ανταλί δεν πέθανε από τα δικά του χέρια και σημείωσε ότι εγκαταστάθηκε σε ένα ξενοδοχείο μαζί με τον Κορκούτ Εκέν, πρώην αξιωματικό της ΜΙΤ, ο οποίος ορκίστηκε στην τιμή του πρόσφατα ότι δεν είχε εμπλοκή στην δολοφονία Ανταλί.

    Αναφερόμενος στην εν λόγω δήλωση Εκέν, ο Πεκέρ υποστήριξε ότι «τελικά χρησιμοποιούμασταν ενώ νομίζαμε ότι υπηρετούσαμε το κράτος, θεωρώ ότι έτσι χρησιμοποιήθηκε και ο Κορκούτ Εκέν».

    Είπε ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 1996 πήγε σε ένα ξενοδοχείο με πρόσκληση του αδελφού του, Σεντάτ Πεκέρ και ότι εκεί βρισκόταν ο Κορκούτ Εκέν, ο οποίος του ανέφερε ότι στην Κύπρο υπήρχαν μέλη του ΡΚΚ που ήθελαν να πουλήσουν την «τουρκική πλευρά της Κύπρου» στους Έλληνες και σκοτώνουν Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Ήμουν 27-28 χρόνων. Με την αντίδραση που θα έδειχνε κάθε νέος, πήγα στην Κύπρο με τον κ. Κορκούτ. Ευτυχώς ο θάνατος του Κουτλού Ανταλί δεν ήταν από το δικό μου χέρι. Μαζί με τον μεγάλο αδελφό Κορκούτ πήγαμε στην Κύπρο και εγκατασταθήκαμε σε ένα ξενοδοχείο. Πήγαμε στο γραφείο πολιτικής άμυνας που υπηρετούσε ο συνταγματάρχης Γκαλίπ Μεντί. Εκεί βρισκόταν και ο αντισυνταγματάρχης Ενβέρ Τοπούζ. Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτοί έχουν σχέση με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης δεν αναφέρθηκε το όνομα του Κουτλού Ανταλί. Νόμιζα ότι το άτομο αυτό ήταν μέλος του ΡΚΚ. Ήξερα ότι πήγα στην ΤΔΒΚ για να σκοτώσω τον Κουτλού Ανταλί. Μου είχαν περιγράψει τον Κουτλού Ανταλί ως ένα τρομοκράτη του ΡΚΚ [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Βαρώσι: 138,270 επισκέψεις τους τελευταίους 7 μήνες - Μέτρα για νέα ανοίγματα

    Η Kibris Postasi (31.05.21) γράφει ότι 138,270 άτομα επισκέφτηκαν τους τελευταίους εφτά μήνες το περίκλειστο Βαρώσι, μετά το μερικό άνοιγμα της πόλης.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν το Βαρώσι επέδειξαν τα Μέσα Ενημέρωσης και σημειώνει πως κατά τους τελευταίους εφτά μήνες, επισκέφθηκαν την πόλη συνολικά 79 λειτουργοί του Τύπου, 51 από τους οποίους ήταν ανταποκριτές του τοπικού Τύπου και 28 εργαζόμενοι σε οργανισμούς ΜΜΕ ξένων χωρών (στα κατεχόμενα).

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως οι εργασίες για ευρύτερα ανοίγματα της πόλης συνεχίζονται πυρετωδώς και με την άφιξη της θερινής περιόδου υπάρχει ο στόχος να έρθει περισσότερος τουρισμός στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι θα προετοιμαστεί για χρήση στις επόμενες μέρες η παραλία του «Εθνικού Κήπου», την οποία επισκέφθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τα εγκαίνιά του μερικού ανοίγματος της πόλης.

    Ενώ η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στις κλειστές περιοχές της πόλης έχει επιταχυνθεί, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης για επισκέψεις στο Βαρώσι, περιλαμβάνεται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Διεξάγονται πολλές μελέτες για τη δημιουργία κέντρων έλξης σε περιοχές που είναι ανοιχτές στην υποδοχή των επισκεπτών, γράφει η εφημερίδα.

    Αναφέρει επίσης ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση των παραλιών, έγιναν καινοτομίες για την κάλυψη των αναγκών, όπως ντους και τουαλέτες στο τμήμα της παραλίας, το οποίο άνοιξε για χρήση μετά το άνοιγμα. Εκτός από τις μελέτες που δηλώνεται ότι στοχεύουν στο άνοιγμα του Βαρωσίου, υπάρχουν πληροφορίες για αποφάσεις σχετικές με τα ακίνητα στην πόλη (δεν αναφέρεται ωστόσο περεταίρω στην είδηση ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες).

    (ΚΣ)

    [07] Νέα μέτρα για την πανδημία στα κατεχόμενα εξάγγειλε ο Σανέρ

    Η K?br?s (31.05.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ εξάγγειλε νέα ανοίγματα όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία του covid-19. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν την περίοδο 31 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τα μέτρα, αποφασίστηκε ότι όσον αφορά την διακίνηση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερές περιοχές της Δημοκρατίας, θα πρέπει να προσκομίζεται τεστ PCR που έγινε τις τελευταίες 7 μέρες ή τεστ αντιγόνου.

    Όσον αφορά τους τουρίστες μπορούν να «εισέρχονται» χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, νοουμένου ότι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου και έχουν μαζί τους σχετικά έγγραφα και θα προσκομίσουν τεστ PCR που έγινε 72 ώρες πριν, ενώ κατά την είσοδο τους θα υποβάλλονται ξανά σε τεστ PCR στο αεροδρόμιο. Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από τις 4 Ιουνίου.

    (ΚΣ)

    [08] Βρετανοί που θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα λένε ψέματα για τον τελικό τους προορισμό

    Η αγγλόφωνη Cyprus Today (29.05.21) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι οι Βρετανοί που επισκέπτονται την Κύπρο και θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα, καλούνται να πουν ψέματα για τον τελικό τους προορισμό, για να μην τους απαγορευθεί η είσοδος στην Κύπρο.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι Βρετανοί πολίτες, από την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά το Brexit, δεν θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες και τους παραχωρείται άδεια εισόδου χωρίς βίζα για 90 μέρες. Η κατάσταση περιπλέκεται αφού μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τοποθετήσει την Τουρκία στην «κόκκινη κατηγορία» ως ταξιδιωτικό προορισμό, οι Βρετανοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέσω Τουρκίας.

    Πολλοί Βρετανοί τουρίστες αναγράφουν ως προορισμό τους μια διεύθυνση που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για να μπορέσουν να λάβουν το πάσο (Cyprus Flight pass) και να εισέλθουν στην Κύπρο, επειδή φοβούνται πως αν γράψουν μια διεύθυνση που βρίσκεται στα κατεχόμενα, δεν θα τους δοθεί άδεια να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ή ακόμα θα απελαθούν, όπως έγινε με τουρίστες από τις Σκανδιναβικές Χώρες και το Ισραήλ, υποστηρίζει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 11 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (31.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,193 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 6 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 5 αποτελούν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 26 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν χθες 4 κρούσματα και στην Κερύνεια 2.

    Μέχρι τις 30 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,211,071 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,215 κρούσματα Covid-19, 6,931 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 251 ασθενών, 22 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 213 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 2 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 14 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (ΚΣ)

    [10] Αρθρογράφος: Τα σύνορα της Τουρκία φτάνουν μέχρι την Πράσινη Γραμμή

    Μέχρι την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο φτάνουν τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας ισχυρίζεται ο αρθρογράφος της Vatan (31.05.21) Οσμάν Γκιουβενίρ, ο οποίος κάτω από τον τίτλο «Μέχρι πού είναι τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας», γράφει ότι τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας έχουν καθοριστεί με συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο στον παγκόσμιο άτλαντα και προσθέτει:

    «Μόνο από την άποψη των νότιων παραλιακών συνόρων υπάρχει μια νέα άποψη. Ουσιαστικά, η άποψη αυτή δεν θεωρείται και πολύ νέα. Ενώ χαρασσόταν το σύνορο της ελευθερίας με την ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974, δημιουργήθηκε ένα νέο τουρκικό κράτος στον βορρά. Ο αρχιτέκτονας του σχηματισμού αυτού του κράτους είναι αναμφίβολα η μητέρα πατρίδα Τουρκία. Από τότε δεν υπάρχουν και πολλά σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Είναι σχεδόν σαν ένα ενιαίο σύνολο.

    Υπάρχουν επενδύσεις στη βόρεια Κύπρο; Ναι, υπάρχουν ισχυρές επενδύσεις στην βόρεια Κύπρο;

    Υπάρχουν χρήματα στη βόρεια Κύπρο; Ναι υπάρχουν χρήματα. Και μάλιστα από τα γεγονότα του 1963 μέχρι σήμερα.

    Δεν διασφαλίζεται εκ μέρους του τουρκικού στρατού η ασφάλεια ζωής των πολιτών του τουρκικού κράτους της βόρειας Κύπρου; Ναι, διασφαλίζεται χάρη στα Μεχμετσίκ η ασφάλεια της ζωής και η ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου.

    Η διασφάλισή της πολιτικής και εθνικής εξύψωσης της ΤΔΒΚ; Ναι, γίνεται και αυτό.

    Γίνονται γεωτρήσεις για απαίτηση των δικαιωμάτων των Τούρκων στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο; Ναι, εκείνες οι γεωτρήσεις είναι μια απάντηση στις έρευνες για φυσικό αέριο που διεξάγουν μονομερώς οι Ελληνοκύπριοι.

    Υπάρχει κάθε είδους συνεργασία ακόμα και συμφωνία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Τότε ρωτώ. Μέχρι πού είναι το νότιο σύνορο της Τουρκίας; Απάντηση: ‘Το χερσαίο σύνορο της Τουρκίας είναι το νότιο σημείο της γραμμής ελευθερίας που περνά από το μέσον της Κύπρου’. Με άλλα λόγια δηλαδή, η Τουρκία είναι συνοριακός γείτονας με τους Έλληνες στη Δυτική Θράκη και στον νότο με τους Ελληνοκύπριους.

    Όταν κοιτάμε το γεγονός στην στρατηγική του έννοια, ήταν αναπόφευκτη αυτή η ντε φάκτο κατάσταση στις πραγματικότητες της Κύπρου. Η δημιουργία αυτής της ντε φάκτο κατάστασης στηρίζεται στο όνειρο των Ελληνοκυπρίων για ένωση. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [11] Οικονομικό δελτίο του Εμπορικού Επιμελητηρίου προκαλεί ανησυχία

    Η Halk?n Sesi (29.05.21) γράφει ότι ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί για την οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου που περιέχονται στο οικονομικό δελτίο του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Υπολογίζεται ότι η οικονομία παρουσίασε επιβράδυνση της τάξης του 11,04% στα τέλη του 2020.

    Το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε σε διψήφιο νούμερο για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια ανερχόμενο στο 10,1%. Η δε ανεργία στους νέους παρουσίασε αύξηση δέκα μονάδων φτάνοντας στο 29,3%.

    Ο πληθωρισμός για το 2020 ήταν 15,03%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2021 έφτασε στο 16,45%.

    Ο «προϋπολογισμός» παρουσίαζε πλεόνασμα 133 εκατομμύρια ΤΛ κατά το πρώτο τρίμηνο το 2020, ενώ το πλεόνασμα αυτό μετατράπηκε σε έλλειμμα 135 εκατομμυρίων ΤΛ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] CNNT?rk: Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει βάση για drones στο Λευκόνοικο στις 20 Ιουλίου

    Υπό τον τίτλο «Αεροπορική βάση drones (S?HA) στην ΤΔΒΚ? Γιατί είναι σημαντική η αεροπορική βάση, τι αλλάζει στην ισορροπία;», το τηλεοπτικό κανάλι CNNT?rk (29.05.21) μεταδίδει ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, που χρησιμοποιήθηκε για λίγο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και αργότερα έμεινε αδρανές, θα μετατραπεί σε μόνιμη αεροπορική βάση στην οποία θα εγκατασταθούν τα τουρκικά μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η νέα βάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    «Η απόφαση της Τουρκίας για ίδρυση βάση με μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη [?HA και S?HA] στην Κύπρο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, λήφθηκε αμέσως μετά την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με την Λιβύη, πριν δύο χρόνια», αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι, υπενθυμίζοντας ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2019, το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Kalkan Bayraktar TB-2» προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μετά από πτήση διάρκειας πέντε ωρών από την ώρα απογείωσής του από τη βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που επιτηρούν την Ανατολική Μεσόγειο, προσγειώνονταν στο Λευκόνοικο, ενώ η βάση Ντάλαμαν χρησιμοποιείτο ως η μόνιμη τους βάση. Τα τουρκικά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική βάση στο Λευκόνοικο ως σημείο «προσγείωσης». Ο δε Πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα λειτουργήσει μια μόνιμη βάση για την εγκατάσταση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ανέφερε ακόμη ότι θα δώσει ένα νέο όνομα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Σημειώθηκε ότι το όνομα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν [Τύμπου] θα αλλάξει στο όνομα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ, ενώ η στρατιωτική βάση στο Λευκόνοικο θα πάρει το όνομα του πιλότου μάρτυρα του 1974 Επισμηναγού Φεχμίν Ερτζάν.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι άρχισαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, αμέσως μετά την πρώτη προσγείωση του εξοπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους πριν δύο χρόνια, ώστε να γίνει μόνιμη βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρέπει να ανανεωθούν οι υπάρχουσες δομές της βάσης, να αναγερθούν χώροι αποθήκευσης, όπως οπλοστάσιο και οπλικών συστημάτων και να εγκατασταθεί κέντρο συντήρησης και επιδιόρθωσης, ώστε να γίνει μόνιμη βάση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Επειδή το σύστημα χειρισμού των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι κινητό, δεν χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου.

    Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν ότι το Λευκόνοικο, που αναγέρθηκε ως αεροδρόμιο των προτύπων του ΝΑΤΟ για να μπορούν να προσγειώνονται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μετά το 1974, θα μπορούσε να μετατραπεί συντόμως σε βάση των F-16 με κάποιες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Η ανακάλυψη πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι προσπάθειες του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων να αποκλείσουν την Τουρκία από την περιφερειακή συμμαχία, μετέτρεψαν την Κύπρο σε ένα σημαντικότερο στρατηγικό νησί, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

    Σημειώνεται επίσης ότι μετά την μετατροπή της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο σε λειτουργική βάση για εξοπλισμένα και μη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Τουρκία θα ιδρύσει και μόνιμη ναυτική βάση για τα πολεμικά της πλοία στην κατεχόμενη Κύπρο. Μέχρι σήμερα, τα τουρκικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά έχει έρθει αρκετές φορές στην ημερήσια διάταξη η ανέγερση σύγχρονης ναυτικής βάσης ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (ΔΨ)

    [02] Απόστρατος Τούρκος στρατηγός ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Ανταλί

    Υπό τον τίτλο «Η δήλωση των δύο διοικητών στο ΕΔΑΔ για τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί: Η δολοφονία έγινε με συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και της μαφίας», ο αρθρογράφος Σαϊγκούν Όζτουρκ της S?zc? (30.05.21) συνεχίζει τις αποκαλύψεις του ως εξής:

    «Ο δημοσιογράφος ? αρθρογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου το 1996 στην ΤΔΒΚ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ατίλλα Πεκέρ, αδελφού του Σεντάτ Πεκέρ, αυτή η ενέργεια σχεδιάστηκε από τον Κορκούτ Εκέν. Ο δε Εκέν ορκίστηκε στην τιμή του ότι δεν είχε καθόλου σχέση με αυτό το περιστατικό.

    Μίλησα με τους διοικητές που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στην ΤΔΒΚ. Στην περίοδο που δολοφονήθηκε ο Ανταλί, διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ο ταξίαρχος Ισμαήλ Κοτσμάν. Αυτοί, που διορίστηκαν εκείνη την περίοδο και αργότερα, κατέβαλλαν προσπάθειες για εξιχνίαση της δολοφονίας. Μετά την αποχώρηση του Κοτσμάν ήλθε ο ταξίαρχος Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ. Αργότερα ό ταξίαρχος Αλί Νιχάτ Οζαϊρανλί και έπειτα ο ταξίαρχος Γκαλίπ Μεντί. Ο κάθε διοικητής κατέβαλε προσπάθεια για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονίας.

    Ας αναφέρω πρώτα τι μου εξήγησε σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου ? αρθρογράφου Κουτλού Ανταλί ο απόστρατος στρατηγός Χασάν Μπεκέρ Γκιουνάλ:

    ‘Όταν άρχισε η υπηρεσία μου ως διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒΚ (Αύγουστος 1996), είχαν περάσει και δύο μήνες από τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Τα βέλη του αντιπολιτευόμενου Τύπου στην ΤΔΒΚ κατευθύνονταν προς την Τουρκία και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η δολοφονία έγινε η αιτία της διάδοσης και εξάπλωσης της ρήξης με την Τουρκία και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια μικρή μειονότητα του λαού της ΤΔΒΚ εκείνες τις ημέρες. Ενημερώθηκα σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε η διεύθυνση αστυνομίας (η αστυνομική διεύθυνση στην ΤΔΒΚ υπάγεται στη διεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας) σχετικά με τη δολοφονία σε μια συνάντηση στο αρχηγείο.

    Η έρευνα δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει. Η Τουρκία δεν είχε κανένα συμφέρον από αυτή τη δολοφονία, αντιθέτως ήταν εναντίον της. Επιπλέον, προστέθηκε άλλη μια ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες της να ανοίξει ρήγμα ανάμεσα στην Τουρκία/Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ΤΔΒΚ.

    Μετά τη συνάντηση, είπα εν συντομία στον αρχηγό αστυνομίας: ‘Θα σας παρέχω κάθε είδους βοήθεια, θα ανοίξω κάθε πόρτα στην Τουρκία. Αναμένω ότι θα λύσετε αυτή τη δολοφονία, όποιο και εάν είναι το κόστος, εργαστείτε σε συντονισμό και συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας, με όλες τις δυνάμεις σας’. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπόθεση έτυχε εκμετάλλευσης με ενθουσιασμό από την ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να σταθείτε στην πιθανότητα ότι αυτή η δολοφονία να διαπράχθηκε από την ελληνοκυπριακή υπηρεσία πληροφοριών. Θα προσπαθήσω να πάρω βοήθεια και στήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Βρετανία για αυτό το θέμα’.

    Παρακολουθούσα βήμα-βήμα

    Μάλιστα, μετά από αυτά, έδωσα εντολή στη διεύθυνση αστυνομίας να προστατεύσει δυναμικά τον αρχισυντάκτη και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αβρούπα Σιενέρ Λεβέντ, που στοχοποιούσε εμένα και ήταν σε αντιπαλότητα με την Τουρκία/Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με πολύ πιο επιθετικό τρόπο από τον Κουτλού Ανταλί.

    Ακολουθούσα βήμα-βήμα την έρευνα. Συναντήθηκα δεκάδες φορές με τη σύζυγο και θυγατέρα του Κουτλού Ανταλί. Όμως, αυτοί που υπηρετούσαν στα ανώτατα αξιώματα της αστυνομίας, ειδικότερα ο Αρχηγός, ήταν ήρωες προ-1974. Αλλά, η πλειοψηφία από αυτούς είχε έλλειψη αντιλήψεων της σύγχρονης αστυνόμευσης. Συστήνοντας μια ομάδα από τους πιο έμπειρους, πιο εκπαιδευμένους και ικανότερους αστυνομικούς, προετοιμάσαμε την νέα διεύθυνση και αναδομήσαμε την γενική διεύθυνση της αστυνομίας. Αντικαταστήσαμε αρκετούς ανώτερους αστυνομικούς με απόφοιτους από την αστυνομική ακαδημία της Τουρκίας. Διασφαλίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό από το πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στείλαμε στην νομική σχολή του επιτυχημένους αστυνομικούς, στείλαμε αστυνομικούς για εξειδίκευση στην Τουρκία και Βρετανία, εκπαιδεύσαμε από την αρχή τους αστυνομικούς.

    Όταν όμως τελείωσε η θητεία μου, αναχώρησα από το νησί με την πικρία ότι δεν μπόρεσα να εξιχνιάσω το φόνο. Επανέλαβα τα ίδια όταν κατέθεσα στο ΕΔΑΔ μαζί με τον Γκαλίπ Μεντί. Εγώ ακόμη πιστεύω ότι αυτή η δολοφονία διαπράχθηκε από τις ελληνική/ ελληνοκυπριακή μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών (ίσως χρησιμοποιώντας την τουρκική μαφία).

    Η δήλωση στο ΕΔΑΔ των 17 δικαστών

    Ένας από αυτούς που έδωσε κατάθεση στο ΕΔΑΔ στο Λήδρα Πάλας ήταν και ο ταξίαρχος Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ και ο Γκαλίπ Μεντί. Ο Μεντί εξήγησε στην εφημερίδα Σοτζιού την κατάθεση που έδωσε στο ΕΔΑΔ των 17 δικαστών. Ιδού οι δηλώσεις του Μεντί:

    ‘Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε το 1996. Άκουσα ότι η σύζυγος και η θυγατέρα του αιτήθηκαν στο ΕΔΑΔ για να λάβουν αποζημίωση. Αν μου λέγατε από πού το ξέρετε, θα έλεγα το εξής: ‘Υπηρέτησα στη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ 200-2002. Η σύζυγος και η θυγατέρα του Κουτλού ζήτησαν να με δουν. Είχαν κάποια αιτήματα. Πήρα σημειώσεις και τις προώθησα στους κατάλληλους τόπους.

    Το 2002 διορίστηκα στο αρχηγείο του Στρατού στο Αιγαίο. Το 2003 τηλεφώνησε ο Δικαστικός Σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου. Μου ζητήθηκε να καταθέσω ως μάρτυρας σχετικά με το περιστατικό του Κουτλού Ανταλί. Ο αρχηγός μας στο Γενικό Επιτελείο ήταν ο Χιλμί Οζκόκ. Μετέβηκα στην ΤΔΒΚ σε ημερομηνία που καθορίσθηκε εντός του 2003. Πήγαμε με τον ταξίαρχο Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ, που ήταν διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας, στο Λήδρα Πάλας. Όταν μπήκα στην αίθουσα της ανάκρισης, βρισκόταν εκεί η σύζυγος του κ. Κουτλού και ο δικηγόρος της. Εισήλθα στην αίθουσα μαζί με εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Απέναντι μου ήταν 17 δικαστές του ΕΔΑΔ.

    Σοκαριστικές ερωτήσεις

    Ο κάθε δικαστής μου υπέβαλε ξεχωριστή ερώτηση. Τελικά, μπορώ να πω ότι ούτε καν από τις μισές ερωτήσεις είχαν σχέση με τη δολοφονία του κ. Κουτλού. Κάποιες ήταν σοκαριστικές ερωτήσεις, που θα μπορούσαν να λεχθούν ότι ήταν εναντίον της Τουρκίας. Πιστεύω ότι απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, με ρώτησαν ‘τι είδους εφημερίδα είναι η Αβρούπα;’ Παρόλο που δεν είχε σχέση με το θέμα, έδωσα σαφή απάντηση.

    Μετά από την κατάθεση, που διήρκεσε δύο ώρες, ο δικαστικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου μου είπε: ‘Διοικητή μου, μπήκα σε υποθέσεις στο ΕΔΑΔ σχετικά με στρατιωτικό προσωπικό. Εκεί, υποθέσεις εξελίχθηκαν εναντίον μας επειδή δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλά εσείς ήσασταν ξεκάθαρος στις ερωτήσεις και δώσατε ικανοποιητικές απαντήσεις. Σας συγχαίρω’. Μετά από αυτή την κατάθεση, με εντολή του αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χιλμί Οζκόκ έδωσα κατάθεση σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στο ΕΔΑΔ.

    Μέσα στα πράγματα είναι η μαφία

    Όταν ρωτήθηκα κατά την κατάθεση μου, ‘τι γνωρίζετε, τι ακούσατε σχετικά με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί;’, είπα τα εξής:

    ‘Το ελληνοκυπριακό μέρος της Νότιας Κύπρου [όπως ανέφερε τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] είναι τόπος ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και η διεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας και εγώ τότε που υπηρετούσα στη διεύθυνση πολιτικής άμυνας, παρακολουθούσα στενά τον ελληνοκυπριακό Τύπο. Εκεί υπάρχει μια ισχυρή δομή της μαφίας. Κάθε μήνα, υπάρχουν ένα δύο δολοφονίες.

    Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ. Εργαλειοποιούν οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι εναντίον της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αμαυρώσουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Για να απομονώσουν την ΤΔΒΚ, για να χειροτερέψουν την κατάστασή της, επωφελήθηκαν και από αυτή τη δολοφονία. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί που δολοφόνησαν τον Ανταλί ήταν είτε η ελληνοκυπριακή μαφία ή ομάδα μαφίας που συνεργάστηκε μαζί τους, αυτό πιστεύω. Λέγεται ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας αυτών που έγραψε για τον [Απόστολο] Βαρνάβα. (?)’

    Θα εξηγήσω όσα γνωρίζω

    Ο απόστρατος αντιστράτηγος Γκαλίπ Μεντί, που υπηρέτησε για συνολικά πέντε χρόνια σε διάφορα αξιώματα στην ΤΔΒΚ, λυπήθηκε όταν ήρθε το όνομά του στην ημερήσια διάταξη με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Έστειλε το εξής μήνυμα στους ένοπλους φίλους του:

    Έδωσα κατάθεση σχετικά με το δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί στην ΤΔΒΚ. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία μετά από αυτό σε σχέση με το εν λόγω θέμα, δεν θα χάσω χρόνο και θα εξηγήσω τις ίδιες αλήθειες που γνωρίζω με θαρραλέο τρόπο.

    Επειδή έχω ζήσει με το καθήκον που μου ανέθεσαν ο μακαρίτης πατέρας μου και η μητέρα μου, να μην αφήσω την παραμικρή κηλίδα στο όνομα της συζύγου μου, των παιδιών μου και των εγγονιών μου, επιθυμώ να συνεχίσω να ζω έτσι μέχρι και την τελευταία μου αναπνοή μου.

    Όλοι, που τηλεφωνούν ή δεν τηλεφωνούν, που στέλνουν ή δεν στέλνουν μήνυμα στήριξης σε εμένα και στην οικογένεια μου, σε αυτή τη διαδικασία, χαλάλι τους.

    Κορκούτ Εκέν: Ούτε εγώ, ούτε ο Ατίλλα γνωρίζαμε τον Κουτλού Ανταλί

    Ο Κορκούτ Εκέν, που κατηγορείται από τα αδέλφια Πεκέρ σχετικά με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί είπε: ‘Ούτε εγώ, ούτε ο Αττίλα, ούτε ο Σεντάντ Πεκέρ γνωρίζαμε τον Κουτλού Ανταλί. Το άτομο, που είδε ο Αττίλα στη λεγεώνα ήταν ένας πρώην στρατιώτης, που συμμετείχε στην ‘ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο’ [Τουρκική εισβολή στην Κύπρο] και αργότερα υπεύθυνος του PKK στη Λεύκα’. Σημειώνοντας ότι ο Αττίλα Πεκέρ μπέρδεψε το θέμα, ο Εκεν ανέφερε ότι υπάρχει προσπάθεια να το σκιαγραφηθεί ο ίδιος ως ένας πληρωμένος δολοφόνος, επειδή δεν θέλει να βγάλει τον αδελφό του ψεύτη, προβάλλει αυτούς τους ισχυρισμούς’.»

    (ΔΨ)

    [03] Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο Τσαβούσογλου

    Η Sabah (28.05.21) αναφέρεται σε δημοσίευμά της στη διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια.

    Στόχος της επίσκεψης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα γίνει στις 14 Ιουνίου, στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τις επαφές του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, στα προβλήματα που βιώνουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη και στο θέμα των μεταναστών.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα επτά βασικά θέματα που θα βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

    1) οι αμφισβητούμενες περιοχές στην ΑΟΖ στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο,

    2) θέματα υφαλοκρηπίδας,

    3) οι συνομιλίες για το Κυπριακό,

    4) η στήριξη που παρέχεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις,

    5) η επιστροφή των μεταναστών και η άσχημη μεταχείριση έναντι τους,

    6) τα προβλήματα που βιώνουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια προκειμένου να σταλούν ορισμένα μηνύματα προς την εσωτερική κοινή γνώμη, μετά από την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια της κοινής διάσκεψης Τύπου που είχαν οι Υπουργοί των δύο χωρών στις 15 Απριλίου. Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και η πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Για το ίδιο θέμα, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (30.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προτού μεταβεί στην Αθήνα, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, όπου αι συναντήθηκε με αντιπροσώπους της «Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας».

    Ο Τσαβούσογλου μετέβη στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με τον Ιμπραχίμ Σερίφ, επικεφαλής του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, τον εκλεγμένο Μουφτή της Κομοτηνής, καθώς επίσης και με τον Αχμέτ Μετέ, εκλεγμένο Μουφτή στη Ξάνθη.

    Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τσαβούσογλου εξήρε την προσφορά των Μουφτήδων στις περιοχές της Κομοτηνής και Ξάνθης που συμβάλουν, κατά την έκφραση του, στη διατήρηση της σταθερότητας και ενότητας της «τουρκικής μειονότητας».

    (ΑΚ)

    [04] Ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία εξέφρασε η ΥΦΕΞ των ΗΠΑ

    Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι CNNT?rk (28.05.21), ανέφερε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μεταφέρει τις ανησυχίες του Προέδρου για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Διατύπωσε εκ νέου την άποψη ότι η Τουρκία είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας και ότι προσπαθούν μαζί με την Τουρκία να εφαρμόσουν όλους τους παγκόσμιους κανόνες στα θέματα του Αφγανιστάν και της Λιβύης.

    Σχετικά με το θέμα της αγοράς των S-400, η Αμερικανίδα υφυπουργός είπε ότι υπέβαλαν εναλλακτικές λύσεις για τις κυρώσεις που υπέστη η Τουρκία για τους S-400 και ότι η απόφαση ανήκει στην Τουρκία.

    «Η αγορά των S-400 δημιουργεί προβλήματα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Υποβάλλαμε εναλλακτικές. Γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Εύχομαι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια μέση οδό. Δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια το θέμα, δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Η Τουρκία γνωρίζει τη διαφορά της κατάστασης και τα απαραίτητα βήματα που θα κάνει. Συζητήσαμε ποια είναι τα βήματα που θα κάνει, αυτή η απόφαση ανήκει στην Τουρκία», σημείωσε η Σέρμαν.

    Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο μόνος σκοπός των σχέσεων των ΗΠΑ με τη κουρδική οργάνωση YPG είναι για να ηττηθεί η Deash, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν εκλογές και ότι η Ρωσία δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε διάλογο.

    Αναφέροντας τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, η Σέρμαν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Όλοι μιλούν για μεγάλη προοπτική, αλλά οι επιχειρηματίες αναζητούν προβλεψιμότητα. Έχουμε τέτοιες ανησυχίες», υποστήριξε.

    Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν πολύ κακό για τα δικαιώματα των γυναικών και ότι τους προκαλεί λύπη και ανησυχία το γεγονός.

    (ΔΨ)

    [05] Αγωγή ύψους 500 χιλιάδων ΤΛ κατέθεσε ο Έρντογαν εναντίον μέλους του CHP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.05.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υπέβαλε μήνυση εναντίον της Επαρχιακής Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου, ζητώντας αποζημίωση ύψους 500,000 ΤΛ, με τη δικαιολογία ότι σε ομιλία της προέβη σε προσβλητικές δηλώσεις εναντίον του.

    Στο δικαιολογητικό της αγωγής που κατατέθηκε στο 10ο Πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης από το δικηγόρο του Έρντογαν, Αχμέτ Οζάν, αναφέρεται ότι στα πλαίσια ομιλίας της Καφταντζίογλου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι, η Καφταντζίογλου εξέφρασε στήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις DHKP-C και PKK και επέδειξε ασέβεια προς το θεσμό του Προέδρου της χώρας που εξελέγη με περισσότερο από το 50% των ψήφων.

    Η Καφταντζίογλου αντιμετωπίζει συνολικά κατηγορίες για 5 αδικήματα που αφορούν στην «άσκηση προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων», «προσβολή προς τον Πρόεδρο αποκαλώντας τον εισβολέα», «Προσβολή προς το Τουρκικό έθνος», κ.α.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 6,933 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Η Hurriyet (31.05.21) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,933 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 218,957 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 134 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 10,763. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 582 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,242,911 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 47,405. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,105,042.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 53,919,848 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,390 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,1% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,9 %.

    Εξάλλου, σύμφωνα με Hurriyet (30.05.21), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, μέχρι τις 28 Μαΐου εμβολιάστηκαν συνολικά στη χώρα 28,825,678 άτομα.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Yeni ?afak (31.05.21), τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, αφού αναμένεται όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προβεί σε δηλώσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

    Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, 1η Ιουνίου.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 31 May 2021 - 14:12:52 UTC