Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 100/2021 28.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επίκειται παραχώρηση 50 χιλιάδων «υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ» με εντολές της Τουρκίας
  • [02] Επιστολή Τατάρ σε ΓΓ του ΟΗΕ και ΕΕ ? Πρόοδος υπέρ τους η προσέγγιση «bottom up», λέει
  • [03] Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο η ένα άτυπη πενταμερής, σύμφωνα με την K?br?s Postas?
  • [04] Σύσταση «κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής» για Ανταλί ? Απειλές σε ΜΜΕ
  • [05] Αποκαλύψεις πρώην «αστυνομικού» για την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα και την δολοφονία Ανταλί
  • [06] Το άμεσο άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητούν Αρικλί και Τορέ
  • [07] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πρόθεση ανέγερσης αγάλματος 40 μέτρων στην κατεχόμενη Κερύνειας
  • [08] Στα 16 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η ομολογία του Χασάν Κουντακτσί για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού
  • [02] Αντιδράσεις στο τουρκικό Τύπο μετά τις δηλώσεις του Κορκούτ Εκέν
  • [03] Ένταλμα σύλληψης ενάντια στον Σεντάντ Πεκέρ
  • [04] Καλίν: Η Τουρκία αναμένει να γίνουν σημαντικά βήματα με την ΕΕ στην Σύνοδο του Ιουνίου
  • [05] Αντίδραση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το ?House of one? κτίριο στο Βερολίνο
  • [06] Εγκαινιάζεται το τέμενος που χτίστηκε στην πλατεία Ταξίμ
  • [07] Στα 8,426 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επίκειται παραχώρηση 50 χιλιάδων «υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ» με εντολές της Τουρκίας

    Η Yeni Bak?? (28.05.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «13.000 ΤΛ για υπηκοότητες της ΤΔΒΚ», γράφει ότι επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα της παράτυπης παραχώρησης «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα, με τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών Κουτλού Εβρέν, να εκτελεί οδηγίες της Τουρκίας για παραχώρηση 50,000 «νέων υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ», προκειμένου το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), στο οποίο ανήκει, να σχηματίσει μονοκομματική «κυβέρνηση» ενόψει «εκλογών».

    Η εφημερίδα, έχοντας εξασφαλίσει ηχογραφημένες συνομιλίες ατόμων που εμπλέκονται στο θέμα της «παραχώρησης υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ», δίδει στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας που εξηγεί τη διαδικασία σε ενδιαφερόμενο πρόσωπο που ήθελε να αποκτήσει την «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ».

    Η γυναίκα αναφέρεται σε οδηγίες που έχει για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε 50 χιλιάδες άτομα, προκειμένου να μπορέσει το UBP να αναλάβει μόνο του την «εξουσία» και προσθέτει ότι οι οδηγίες αυτές προέρχονται από την Τουρκία. Η γυναίκα προσθέτει ότι η ίδια έχει παραδώσει σχετικά έγγραφα για παραχώρηση της «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» μόνο σε 30 άτομα και λέει τα εξής: «Παρέδωσα έγγραφα για να μπορέσουν να παραχωρηθούν υπηκοότητες σε 30 άτομα. Έχουν αποδεχθεί ακόμα και ότι είναι από το Καμερούν και έχουν σταλεί στο κρατικό νοσοκομείο για εξετάσεις υγείας».

    Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι η ίδια γυναίκα με την ηχογραφημένη φωνή αναφέρει στο άτομο που μιλά μαζί της ότι όσα περισσότερα άτομα βρεθούν θα φροντίσει όπως τα ονόματα τους σταλούν στην «αρμόδια επιτροπή για παραχώρηση υπηκοότητας». Προσθέτει επίσης και τα εξής: «Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Είχαμε μιλήσει για 10,000 ΤΛ. Αν μιλάτε για 13.000 ΤΛ να πάρετε τις 3,000 εσείς. Ολοκλήρωσα αυτά που πρέπει για 12 άτομα και από χθες, μόνο από τη δική μου πλευρά, θα δοθούν υπηκοότητες σήμερα σε 20 άτομα».

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Κουτλού Εβρέν ως τον «πρωταγωνιστή» στο θέμα της παράνομης παραχώρησης υπηκοοτήτων στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι και κατά την προηγούμενη του θητεία ως «υπουργός», είχαν έλθει στην ημερήσια διάταξη παρατυπίες για παράνομη παραχώρηση «υπηκοοτήτων».

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης και διάφορες άλλες ενέργειες που έγιναν επί θητείας του λεγόμενου υπουργού, που αφορούν στα εξής:

    -Προέβη σε ενέργειες για να μην γίνει «τροποποίηση του νόμου περί παραχώρησης υπηκοοτήτων»,

    -Ενέκρινε την παραχώρηση οικοπέδου στην οικογένεια Ντενκτάς στην περιοχή Αγίου Δομετίου για την ίδρυση του «πανεπιστημίου Ραούφ Ντενκτάς»,

    -Κατά ανήθικο τρόπο ήταν αυτός που παραχώρησε σε χιλιάδες άτομα «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» αποσπώντας ψήφους για το κόμμα του,

    -Ήταν αυτός που παραχωρούσε γεωργικά τεμάχια σε άτομα μη δικαιούχους.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποκάλυψη της σχετικής είδησης, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP) Ασίμ Ακάνσοϊ επικοινώνησε με την εφημερίδα και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα μεταφέρει στη «βουλή» το θέμα αυτό μαζί με την ηχογραφημένη συνομιλία της εφημερίδας, προκειμένου να διασαφηνιστεί και να αποκαλυφθεί ποιοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

    Ο Ακάνσοϊ είπε ότι έχουν αντιληφθεί τώρα γιατί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας προσπαθεί να αναβάλλει συνεχώς την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών».

    Εξήγησε επίσης ότι μετά που ενημερώθηκε για το θέμα που αφορά στις παράτυπες προσπάθειες για παραχώρηση «υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ», προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον «υπουργό εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επικαλείται διάφορους λόγους και αρνείται να μιλήσει μαζί του.

    Τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ότι οι οδηγίες για την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» προέρχονται από την Τουρκία, ο Ακάνσοϊ υπογραμμίσει ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

    Για το θέμα της διεξαγωγής των «εκλογών», είπε ότι στο τέλος της ημέρας θα καθοριστεί μια ημερομηνία και θα γίνουν τελικά «εκλογές», άσχετα αν είναι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο.

    (ΑΚ)

    [02] Επιστολή Τατάρ σε ΓΓ του ΟΗΕ και ΕΕ ? Πρόοδος υπέρ τους η προσέγγιση «bottom up», λέει

    Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, σε σημαντικές χώρες μέλη του ΟΗΕ και σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξηγώντας τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και ενημερώνοντας για το πώς προτίθενται να διαχειριστούν την προσεχή διαδικασία, όπως γράφει η G?ne? (28.05.21).

    Σε συνέντευξη στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα.

    Αναφέροντας ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα διεξαχθεί μια δεύτερη άτυπη πενταμερής, ο Τατάρ είπε ότι στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και οι επαφές και θα αξιολογηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο της αναζήτησης κοινού εδάφους.

    Προσέγγιση bottom up από ΟΗΕ

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Γενεύη, ο Τατάρ σημείωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι από τον ΟΗΕ μια προσέγγιση «bottom up», δηλαδή «από τα κάτω προς τα πάνω», η οποία πρώτα περιέχει συζήτηση των χωριστών εξουσιών των πλευρών. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να είχε ρόλο η Βρετανία στην υποβολή αυτής της προσέγγισης και υποστήριξε ότι αυτή η νέα προσέγγιση του ΟΗΕ ενόχλησε την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ουδέποτε προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι προτάσεις. Και μέσα σε αυτό που λένε ‘bottom up’, ‘από τα κάτω προς τα πάνω’ υπάρχουν ‘κυρίαρχες κοινότητες’. Όταν είπαμε ‘δεν είμαστε κοινότητα, είμαστε λαός’, έφεραν την υπόθεση στο σημείο των ‘κυρίαρχων λαών’. Υπάρχουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση του ότι έχει μερίδιο σε αυτό η Βρετανία. Διότι υπήρχαν και αυτά μέσα στις προσεγγίσεις της Βρετανίας. Επομένως, από την ομοσπονδιακή βάση, δηλαδή τις έννοιες της πολιτικής ισότητας που δεν πέτυχαν μέχρι τώρα, υπήρξε μία κίνηση απ’ εκεί προς τα εδώ. Δηλαδή, αυτή η κίνηση που θα δημιουργήσει την υποδομή, τα θεμέλια της δικής μας κυριαρχικής ισότητας, των δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, οι δύο κυρίαρχοι λαοί και αυτό που λένε ‘bottom up’, ό,τι είναι η κοινή δομή που βρίσκεται πάνω, οι εξουσίες για τις εξωτερικές επαφές κλπ όλες θα είναι κάτω. Λέχθηκε κάτι του τύπου ότι θα είναι στο κράτος που βρίσκεται εδώ. Αυτό ενόχλησε την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Φυσικά, δεν μας ικανοποιεί το ‘κυρίαρχος λαός’. Επιμένουμε στο κυρίαρχο κράτος. Αν αφήσετε την κυριαρχία να την πάρει το κέντρο και γίνει ‘top to bottom’ και όχι ‘bottom up’, τότε θα ικετεύετε για να σας δοθούν εξουσίες από το κέντρο. Επομένως, αυτή είναι μια τελείως διαφορετική μορφή. Η δημιουργία αυτής της μορφής, η προσέγγιση ‘bottom up’ είναι μια πρόοδος υπέρ μας νομίζω».

    Ισορροπία μεταξύ των πλευρών

    Σημειώνοντας ότι μια συμφωνία πρέπει να είναι και βιώσιμη και μόνιμη και συνολική και δίκαιη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το κλειδί για επίτευξη αυτών των συνθηκών είναι η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη που θα μπορούν να ζήσουν πλάι-πλάι. «Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είναι το καλύτερο τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους», υποστήριξε και επανέλαβε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και έχουν εξαντληθεί πλέον οι ευκαιρίες που υπήρχα τόσο κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν όσο και στο Κραν Μοντάνα. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια», υποστήριξε.

    Ο Τατάρ διευκρίνισε ότι η συνεργασία που προτείνουν ανάμεσα σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας εμπεριέχει κάθε είδους συνεργασία, από την χρήση των ενεργειακών πόρων μέχρι το περιβάλλον, τις επαφές στο εξωτερικό, τις πολιτικές για το νερό και την εγκληματικότητα.

    Υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 15 σχέδια λύσης και ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήρθε κοντά σε συμφωνία ακόμα και κατά την περίοδο του Ραούφ Ντενκτάς, αλλά η ελληνοκυπριακή ηγεσία εγκατέλειπε το τραπέζι, διότι στο μυαλό της ήταν ότι θα υλοποιούσε την ένωση μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλοντας μιαν λύση στην Τουρκία σε κάποιο σημείο.

    «Το θέτουμε αυτό μπροστά στους ξένους κατά τις επαφές μας μαζί τους και πιστέψτε με δεν το ξέρουν», ανέφερε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να καταδεικνύονται αυτά. Υποστηρίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για το Κυπριακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια και γνωρίζει τι συνέβη προηγουμένως, ο Τατάρ ανέφερε ότι ούτε η Τζέιν Χολ Λουτ γνωρίζει.

    Επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία τόσο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και επανέλαβε την θέση ότι η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι την κυριαρχική ισότητα και την διάσταση των συνομιλιών από κράτος σε κράτος, διότι μέχρι να θέσουν στο τραπέζι αυτό το «όραμα» όταν κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις οι Ελληνοκύπριοι συνέχιζαν ως η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι ως κοινότητα.

    «Αυτή η προσέγγιση είναι ανισόρροπη. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, δεν είναι δυνατό να πάρουμε αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο τραπέζι», πρόσθεσε.

    «Αν είμαστε κυρίαρχοι, ακόμα και αν είμαστε εντός της ΕΕ μετά από τη συμφωνία, μπορούμε να συνεχίσουμε τις συμφωνίες μας με την Τουρκία, τις σχέσεις μας με την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι η κυριαρχική ισότητα προστατεύει από τη μια την ισορροπία ανάμεσα στους «δύο λαούς» στην Κύπρο και από την άλλη την ελληνοτουρκική ισορροπία.

    Ανέφερε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι από την μία πλευρά οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα και από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκίας, ενώ η Βρετανία βρίσκεται εκεί αμερόληπτη, ειδικά μετά την έξοδό της από την ΕΕ. «Επομένως, όταν κοιτάζουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώ ότι η ζυγαριά μπορεί να ισορροπήσει αυτή την στιγμή», είπε και ισχυρίστηκε:

    «Αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος στο νότο, είναι το πιο φυσιολογικό μας δικαίωμα να υπερασπιστούμε το δικό μας κράτος. όσο κυρίαρχοι είναι εκείνοι, τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς. Έστω και αν δεν παίρνουμε την απάντηση που θέλουμε σε κάποιους κύκλους όταν το εξηγούμε αυτό, το σέβονται. Επομένως διατηρήσουμε αυτή την στάση μας και να διαχειριστούμε αναλόγως την προσεχή διαδικασία».

    Όρος τα έξι σημεία για επίσημες διαπραγματεύσεις

    Αναφέροντας ότι συνεχίζονται οι επαφές μετά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ο Τατάρ είπε ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα μεταβεί στην Άγκυρα και στη Αθήνα την επόμενη βδομάδα. «Είχαν επαφή και μαζί μας. Είναι εδώ και ο Υφυπουργός της Βρετανίας, συναντάται και μαζί μας. Υπάρχουν συνεχείς επαφές», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «[?] Οι επαφές είναι ελπίδα για το μέλλον. Κάποιοι πηγαινοέρχονται για να κρατήσουν ζωντανές τις προσδοκίες εδώ. Εμείς δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Όμως, για να αρχίσουν επισήμως διαπραγματεύσεις θέσαμε όρο έξι σημεία. Μπορούμε να πάμε σε άτυπες συναντήσεις».

    Επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται η έγκριση και των δύο πλευρών για να υπάρξει συμφωνία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν γίνεται συμφωνία με το ζόρι και ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει συγκρούσεις αργότερα, κάτι το οποίο κανείς δεν θέλει.

    Οδοφράγματα

    Εκφράζοντας την άποψη ότι διαχειρίστηκαν καλά την πανδημία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα οδοφράγματα πλέον με την μείωση των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και ισχυρίστηκε:

    «Το κλείσιμο των πυλών έγινε με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μάλιστα, κατά την άποψή μου, έγινε για πολιτικούς λόγους. Για να σταματήσουν την οικονομική ροή αν υπήρχε λίγη οικονομική ροή εδώ».

    Είπε ότι αναλαμβάνονται πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι θεωρεί μπορεί να υπάρξει άνοιγμα των οδοφραγμάτων με συγκεκριμένους όρους. «Αυτές οι προσπάθειες πήραν πολύ χρόνο, καθυστέρησαν πολύ», είπε και πρόσθεσε:

    «Μόλις έπεσαν τα κρούσματα, ήρθε πλέον η ώρα να ανοίξουν οι πύλες. Υπάρχει προσδοκία γι’ αυτό και στην οικονομία μας και στους καταστηματάρχες και στο παζάρι. Εξέφρασαν την βούλησή τους σε αυτό το θέμα και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ. Είναι αντίθετο με την αντίληψή τους να παραμένουν κλειστές οι πύλες. Επομένως έχει έρθει προ πολλού η ώρα του ανοίγματος. Αυτά αξιολογήθηκαν και στην ανωτάτη επιτροπή λοιμωδών ασθενειών και στην επιτροπή υγείας. Η τελευταία πληροφόρηση που μου ήρθε είναι ότι θέσαμε όλους τους όρους. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να μην ανοίξουν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά περιμένει τις εκλογές. Εμείς θα παρακολουθούμε».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο η ένα άτυπη πενταμερής, σύμφωνα με την K?br?s Postas?

    Η K?br?s Postas? (28.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί η συνέχεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Γενεύη.

    Επικαλούμενη πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να διεξαχθεί πριν τις 20 Ιουλίου η δεύτερη άτυπη διάσκεψη, όμως φάνηκε ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό και ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η απαραίτητη προετοιμασία για την διάσκεψη μέχρι τότε.

    Σημειώνεται ότι είναι σημαντικές οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και στην Άγκυρα στα τέλη του μήνα η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, Τζέιν Χολ Λουτ και προστίθεται ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις η Λουτ θα έρθει στο νησί για να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, όμως είναι πολύ δύσκολο να προκύψει μια ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης ενωρίς.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σύσταση «κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής» για Ανταλί ? Απειλές σε ΜΜΕ

    Η Yeni D?zen (28.05.21) γράφει ότι «κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή» συστάθηκε χθες με σκοπό την διερεύνηση των νέων ισχυρισμών που προέκυψαν σε σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου της Yeni D?zen Κουτλού Ανταλί.

    Απευθυνόμενος στη «βουλή», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε την δολοφονία Ανταλί ως «πληγή που άνοιξε στη δημοκρατία και δεν έχει κλείσει ακόμα» και πρόσθεσε ότι ο φάκελος για την έρευνα της υπόθεσης δεν έκλεισε όχι μόνο στην «αστυνομία», αλλά και στην «βουλή». Σημείωσε ότι όλες οι «αρμόδιες αρχές» που θα προσκληθούν έχουν υποχρέωση να συμμετάσχουν στην «επιτροπή».

    Παίρνοντας τον λόγο, ο «βουλευτής» του ίδιου κόμματος Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι δεν αρκεί να εγκριθεί η σύσταση της «επιτροπής», αλλά πρέπει να εργαστούν με αποφασιστικότητα πάνω σε αυτό το θέμα. Είπε ότι δέχονται απειλές και εκβιασμούς τουρκοκυπριακά ΜΜΕ σε σχέση με ειδήσεις που δημοσίευσαν πρόσφατα στο θέμα του Κουτλού Ανταλί και του ηλεκτρονικού στοιχήματος και πρόσθεσε ότι κάποιοι τηλεφωνούν στα ΜΜΕ και τους λένε «απέσυρε αυτή την είδηση, δεν είναι έτσι, γράψε την με αυτό τον τρόπο». Ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι πρέπει να αποκαλυφθούν εκείνοι που απειλούν και η «βουλή» να στηρίξει τα ΜΜΕ.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ είπε ότι πάντα εγκρίνουν όλες τις «ερευνητικές επιτροπές» και θα πουν «ναι» και σε αυτή την «επιτροπή». Πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν τα βήματα που θα γίνουν αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν στην Τουρκία σε σχέση με τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υπενθύμισε ότι ο Χακκι Ατούν, «πρωθυπουργός κατά την περίοδο που δολοφονήθηκε ο Ανταλί, δήλωσε πρόσφατα ότι είχε λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση από την «αστυνομία». Ο Όζγιγιτ είπε ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι το προσωρινό «άρθρο 10» του «συντάγματος» και πρόσθεσε: «Ελάτε να τα βάλουμε αυτά στο τραπέζι. Πιστεύω ότι το καθεστώς προστασίας συγκαλύπτει αυτή την υπόθεση».

    Ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι και ο ίδιος απειλήθηκε από κάποια άτομα και ότι το κατήγγειλε στην «αστυνομία» χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Ζητώντας να γίνει αυτό που πρέπει για μιαν αυτόνομη δημοκρατική «αστυνομία» που θα υπάγεται στην «πολιτική εξουσία», ο Όζγιγιτ επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθούν και οι δηλώσεις σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ χαρακτήρισε χρήσιμη την σύσταση «ερευνητικής επιτροπής» για την δολοφονία Ανταλί, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να πάρουν μαθήματα από τις έρευνες που διεξήχθηκαν στο παρελθόν και να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα. Ο Όζερσαϊ είπε ότι το ΗΡ ζήτησε τα αρχεία του «τμήματος μετανάστευσης» για να διαπιστωθεί κατά πόσον βρίσκονται στα κατεχόμενα τα άτομα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο ιστορικό της δολοφονίας.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αρχάν Αρικλί είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προέβη σε αποκαλύψεις για τη δολοφονία Ανταλί ένας αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και πρόσθεσε ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις πρέπει να διερευνηθεί ξανά η δολοφονία.

    Σημειώνοντας ότι επιχειρείται να εμπλακεί και το δικό του όνομα στη δολοφονία, ο Αρικλί υποστήριξε ότι κατά τη δεκαετία του 1990 ο ίδιος απέστειλε μιαν «ευγενική επιστολή» στον Κουτλού Ανταλί και μετά από αυτό δημοσιεύθηκαν ειδήσεις που έλεγαν ότι ο Αρικλί απείλησε τον Ανταλί και τον στοχοποίησε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αποκαλύψεις πρώην «αστυνομικού» για την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα και την δολοφονία Ανταλί

    Η Yeni D?zen (28.05.21) γράφει ότι ο πρώην επικεφαλής του δικαστικού τμήματος της «αστυνομίας» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Τεμά Ιργκάτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι την επόμενη ημέρα της επιδρομής στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα του τηλεφώνησε ο τότε «γενικός διευθυντής» της «αστυνομίας», Αχμέτ Ζαϊμ και του είπε να μεταβεί στον χώρο του συμβάντος, όμως η «αστυνομία» δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την έρευνά της. Ανέφερε το εξής ο Ιρκάτ:

    «Ήρθε ο διευθυντής της αστυνομίας ενώ έκανε την έρευνα [η αστυνομία] και άρχισε και εκείνος να ρωτά. Όμως, ήρθε ένα τηλεφώνημα. Τηλεφώνησε ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας. Είπαν εγκαταλείψτε τον χώρο του συμβάντος. Φύγαμε. Δεν ενδιαφερθήκαμε για το γεγονός».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ιρκάτ είπε ότι όταν επέστρεψε στο «τμήμα» έγραψε στο βιβλίο που είχαν την σχετική αναφορά για την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα με κόκκινο χρώμα, όπως συνήθιζαν να κάνουν για τα σημαντικά γεγονότα, όμως όταν συνταξιοδοτήθηκε έμαθε ότι κάποιοι έσκισαν τις εν λόγω σελίδες.

    Ερωτηθείς για τον δημοσιογράφο της Yeni D?zen Κουτλού Ανταλί, ο Ιργκάτ είπε ότι ο Ανταλί ήταν ο πρώτος και ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για το γεγονός στον Απόστολο Βαρνάβα και αποκάλυψε τα πάντα. «Έγραψε τους αριθμούς εγγραφής των αυτοκινήτων, έδωσε ονόματα. Δέχτηκε απειλές», σημείωσε ο Ιρκάτ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος βγήκε σε σύνταξη στις 6 Ιουλίου 1996, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ανταλί.

    Ερωτηθείς τι έκανε μόλις έμαθε για την δολοφονία Ανταλί, ο Ιρκάτ είπε: «Γινόταν λόγος για ένα θαλασσί αυτοκίνητο στον τόπο του γεγονότος. Είπα από την πρώτη ημέρα σε ποιον ανήκε αυτό το αυτοκίνητο, ενημέρωσα την αστυνομία. Διότι είχα συλλάβει τον Χουσεϊν Ντεμιρτζί για μιαν άλλη υπόθεση δολοφονίας».

    Σημειώνοντας ότι στο πρώτο άρθρο που έγραψε αργότερα στην Yeni D?zen αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Απόστολο Βαρνάβα και στην δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, ο Ιρκάτ είπε ότι άρχισε να λαμβάνει απειλές όταν ήρθε στο νησί ως διοικητής των «δυνάμεων ασφαλείας» ο Γκαλιπ Μεντί. Ανέφερε ότι ένας φίλος του που εργαζόταν στην «αρχή τηλεπικοινωνιών» του είπε ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνά του και πρόσθεσε ότι άρχισαν να συμβαίνουν πράγματα που του τραβούσαν την προσοχή στην γειτονιά του. Είπε ότι μια μέρα ένα αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά στην πόρτα του και ότι όταν το είδε έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί. Πρόσθεσε ότι οι άγνωστοι προχώρησαν 100-200 μέτρα και του ανταπέδωσαν τα πυρά. Ανέφερε επίσης ότι μια μέρα έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του, ότι οδηγήθηκε στο «δικαστήριο» για άρθρα που έγραψε στην εφημερίδα και ότι η «δίκη» διήρκεσε οκτώ χρόνια.

    Ερωτηθείς, τι του έλκυσε πιο πολύ την προσοχή κατά τις έρευνες που διεξήγαγε, ο Ιρκάτ απάντησε:

    «Σε ένα μέρος που πήγα τυχαία το 2017, ένα άτομο που δεν γνώριζα απευθύνθηκε σε εμένα με το όνομά μου. Ήταν πιο νέος από εμένα. ‘Σε γνωρίζω, τα άρθρα που γράφεις όλα πέρασαν από το χέρι μου, ξέρω. Ξέρω ότι γίνονται απειλές επειδή όλα όσα γράφεις είναι αλήθεια’.

    Μάλιστα μου είπε πως ξέρει και ποιος διέπραξε την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Ανέφερε ότι ο Αμπντουλλάχ Τσατλί έδωσε σε ένα νεαρό παιδί που είχε έρθει μαζί του ένα πιστόλι μάρκας Uzi και το έβαλε να διαπράξει τη δολοφονία. Είπε ότι στον χώρο του γεγονότος βρισκόταν και ο Χουσεϊν Ντεμιρτζί. Αυτό το άτομο εστάλη στην Τουρκία με αεροπλάνο το ίδιο βράδυ. Κατά την ημέρα της δολοφονίας υπήρχαν τέσσερα άτομα εκεί».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Το άμεσο άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητούν Αρικλί και Τορέ

    Σύμφωνα με τη Diyalog (28.05.21), ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ζορλού Τορέ τόνισε την ανάγκη όπως ανοίξουν άμεσα τα οδοφράγματα, επειδή όπως ανέφερε, επηρεάζεται αρνητικά η «οικονομία».

    Σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής, ο Τορέ υποστήριξε επίσης ότι «με τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα που έβαλαν οι Ελληνοκύπριοι, αποδέχονται μέχρι που φθάνει η κυριαρχία τους».

    Αναφερόμενος στο θέμα των οδοφραγμάτων, είπε ότι χρειάζεται να ανοίξουν τα οδοφράγματα και να παρέχεται ξανά η «ελευθερία διακίνησης».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Vatan (28.05.21), μιλώντας στη ψευδοβουλή, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλι αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν στα κατεχόμενα εξαιτίας της πανδημίας και υποστήριξε ότι με τον άνοιγμα των οδοφραγμάτων όλα αυτά θα μείνουν στο παρελθόν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα ρυθμίσει και την «οικονομική» τους κατάσταση.

    (ΑΚ)

    [07] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πρόθεση ανέγερσης αγάλματος 40 μέτρων στην κατεχόμενη Κερύνειας

    Η Vatan (28.05.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της γράφει ότι η «ένωση επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων» στα κατεχόμενα εξέφρασε την έντονη αντίδραση της μετά την ανακοίνωση για ανέγερση αγάλματος ύψους 40 μέτρων στην κατεχόμενη Κερύνεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αλλοιώσει τη τοπογραφική δομή της πόλης.

    Σε γραπτή τους ανακοίνωση, το «επιμελητήριο τοπογράφων» και η «ένωση επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών», κάλεσαν τους αρμοδίους να ξανασκεφθούν το θέμα της ανέγερση τους αγάλματος.

    Επίσης, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου τοπογράφων» Ζαφέρ Τζιομέρτ είπε ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση για το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί άδεια για την ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου εντός της πόλης το οποίο και θα αλλοιώσει την τοπογραφική της δομή. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζουν πού θα ανεγερθεί το μνημείο αυτό, ούτε και αν έγιναν οι ανάλογες μελέτες.

    Ο Τζιομέρτ υποστήριξε ότι από τις πληροφορίες που έχουν και τα όσα δημοσιεύθηκαν και στον Τύπο, το άγαλμα θα ανεγερθεί σε αγροτικό τεμάχιο και διερωτήθηκε αν ο καθένας έχει δικαίωμα να καταστρέφει το περιβάλλον για την ανέγερση τέτοιων μνημείων.

    Ο Τζιομέρτ αναφέρει και τα εξής: «Θέλουμε να ενημερώσουμε όλα τα αρμόδια τμήματα και οργανισμούς ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοιου είδους ετσιθελικές συμπεριφορές και την αλλοίωση και καταστροφή της φυσικής ομορφιάς της πόλης της Κερύνειας».

    (ΑΚ)

    [08] Στα 16 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (28.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,217 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 16 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 14 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το άλλο αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 24 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκε χθες 1 κρούσμα, στην Κερύνεια 8, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 4, και στην κατεχόμενη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,191,211 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,155 κρούσματα Covid-19, 6,849 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 273 ασθενών, 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 242 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 12 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η ομολογία του Χασάν Κουντακτσί για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού

    O αντιστράτηγος Χασάν Κουντακτσί, που διορίστηκε ως διοικητής των «ειρηνευτικών δυνάμεων» [τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα] στις 20 Αυγούστου 1995, σε δηλώσεις του στο αρθρογράφο Σαϊγκού Οζτούρκ της S?zc? (28.05.21), αναφέρθηκε στα γεγονότα γύρω από την επίσκεψη του Κορκούτ Εκέν στα κατεχόμενα και τη δολοφονία του Τουρκοκύπριο δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί καθώς και για την διαταγή που έδωσε να πυροβολήσουν το Σολωμό Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996.

    Ο δημοσιογράφος Τζελαλεττίν Τσετίν του είχε δώσει το παρατσούκλι «Ταμπουραλί Πασιά», επειδή μετέφερε όπλα με κυλινδρικό γεμιστήρα [silah tambural?] κατά την περίοδο που ήταν διοικητής.

    Σύμφωνα με την αφήγηση του Κουντακτσί, ο Μεχμέτ Αγάρ είχε αναθέσει στον Κορκούτ Εκέν, που εκπαίδευε τους αστυνομικούς για ειδικές επιχειρήσεις, το καθήκον να διεξάγει έρευνες σε οικίες στα κατεχόμενα που κατέφευγε το PKK.

    «Όταν πήγε στην ΤΔΒΚ, μαζί του βρισκόταν ο Ατίλλα Πεκέρ, ο αδελφός του Σεντάτ Πεκέρ. Εξάλλου, αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από Εκέν και από τον Πεκέρ. Ενώ τα αδέλφια Πεκέρ είπαν ότι ο σκοπός της επίσκεψης του Εκέν στην ΤΔΒΚ ήταν να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, ο δε Εκέν ανέφερε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια, παίρνοντας όρκο στη τιμή του. Τότε, γιατί πήρε μαζί του τον [Ατίλλα] Πεκέρ και όχι ένα κρατικό αξιωματούχο;», γράφει ο αρθρογράφος Οζτούρκ.

    Κρατική πολιτική

    Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή του να πάρει μαζί του τον Ατίλλα Πεκέρ, ο Εκέν υποστήριξε ότι χρειαζόταν κάποιο κοντά του σε περίπτωση σύγκρουση με το PKK εκεί [κατεχόμενα] και για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν «στελέχη» και όχι κρατικούς υπαλλήλους σύμφωνα με την ημερήσια κρατική στρατηγική, προσθέτοντας ότι το κράτος χρησιμοποιούσε «στελέχη». «Υπήρχαν οι φίλοι, που διεκπεραίωναν αυτές τις δουλειές. (?) Υπήρχαν τεχνικές δυνατότητες. Ήταν σημαντικό ότι όταν δεν ξοδεύαμε τα μυστικά κονδύλια τα μεταφέραμε για τον επόμενο χρόνο. Κοιτάξτε, οι πολιτικοί κάλυπταν ο ένας την πλάτη του άλλου, λέγοντας ‘είμαι πίσω σου’ και το θέμα έληγε. Ποιος ήταν πίσω από τον Κορκούτ Εκέν; Να φοβάσαι το Θεό. Έχω ολοκληρώσει τα καθήκοντα μου με τους φίλους μου με εντιμότητα. Έχω συνταξιοδοτηθεί. Δεν έχω αποτύχει σε καμιά επιχείρηση», εξήγησε ο Εκέν.

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος γράφει ότι ο Χασάν Κουντακτσί είχε υπηρετήσει στη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων, ήταν ένας διοικητής που γνώριζε τον ηρωισμό του Κορκούτ Εκέν και τον αγαπούσε. Ο Χασάν Πασιά αφηγήθηκε στην εφημερίδα για τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Εκέν όταν επισκέφθηκε την Κύπρο [κατεχόμενα] ως εξής:

    «Εμείς εκείνες τις ημέρες κάναμε προετοιμασίες για εξωτερικές απειλές στην ΤΔΒΚ. Υπήρχαν διαρροές από τρομοκρατικά στελέχη από την περιοχή της Λεύκας. Εξαιτίας αυτών των απειλών, δεν μπορέσαμε να ασχοληθούμε πολύ με αυτόν. Ο Κορκούτ Εκέν ήλθε στην ΤΔΒΚ. Είχα μια σύντομη συνάντηση με αυτόν».

    8 χιλιάδες μοτοσικλετιστές

    Σημειώνοντας ότι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται 8 χιλιάδες μοτοσικλετιστές στον «ελληνοκυπριακό τομέα», όπως αναφέρει τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μετά από έκκληση της Ελλάδα και της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο «Ταμπουραλί Πασιά» είπε τα εξής:

    «Ήμασταν εντελώς απασχολημένοι με αυτούς, κάναμε όλες τις προετοιμασίες για τα μέτρα. Επειδή είχαμε αξιολογήσει ότι αυτοί οι ισχυροί μοτοσικλετιστές θα μπορούσαν να περάσουν από κάθε πλευρά, πήραμε τα ανάλογα μέτρα. Είχαμε αναφορές ότι αυτά τα άτομα, που λεγόταν ότι ήταν άοπλα, θα περνούσαν την πράσινη γραμμή και θα έφθαναν μέχρι την Κερύνεια. Ήθελαν να συναντηθούν μαζί μου, επειδή δεν έδινα άδεια για να περάσουν. Είχα πει ότι ήμουν ενάντια στο να περάσουν τα ‘σύνορα’ [από τα οδοφράγματα]. Οι μοτοσικλετιστές ενέργησαν με το πνεύμα ‘Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα’. Ενώ υπήρχε μια τέτοια απειλή, δεν μπορούσαμε να δούμε άλλες καταστάσεις. Όλοι είχαν τα καθήκοντά τους. Κάναμε ότι ήταν απαραίτητο στη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας.

    Έγνεψα με το χέρι μου

    Έδωσα την απαραίτητη εντολή στις μονάδες σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει για αυτούς που θα προσπαθούσαν να περάσουν τα ‘σύνορα’, ειδικότερα να κατεβάσουν τη σημαία. Όταν θα σήκωνα το χέρι μου ήταν ξεκάθαρο ποιοι θα έκαναν τι. Είχε έρθει και ο Ντεκτάς εκείνη την ημέρα. Ο Ντεκτάς μου εξηγούσε τι συνέβη στο παρελθόν και εγώ του απηύθυνα κάποιες ερωτήσεις. Η ημερομηνία ήταν 14 Αυγούστου 1996. Το άτομο, που πέρασε το συρματόπλεγμα και σκαρφάλωσε στον ιστό της σημαίας που ήταν 15 μέτρα μακριά από τα ‘σύνορα’, ήθελε να κατεβάσει τη σημαία μας. Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές. Δεν έδωσε σημασία.

    Έδωσα ρητή διαταγή στο διοικητή της περιοχής. Ήταν ξεκάθαρο τι θα γινόταν με οποιοδήποτε γνέψιμο μου. Σήκωσα το χέρι μου και έδωσα την εντολή να ‘πυροβολήσουν’. Εάν η σημαία υποστελλόταν, εμείς δεν θα μπορούσαμε να στεκόμαστε εκεί. Δεν ήθελα να ήμουν ο διοικητής που η σημαία του είχε υπεστάλη. Είμαι ένας άνθρωπός, που σέβεται τη σημαία του και είναι έτοιμος να πεθάνει για αυτή. Επειδή ήταν άοπλος, σημαίνει ότι μπορούσε να ήταν ανέγγιχτος; Οχτώ χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα περνούσαν από τα ‘σύνορα’ και θα πήγαιναν στη Κερύνεια. Θα υπέστελλαν τη σημαία μας στη Κερύνεια. Θα απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο στα ελληνικά και θα έφευγαν. Εμείς θα τους παρακολουθούσαμε!»

    Τον αναζητούν για 25 χρόνια

    Ο Χασάν Πασιά διορίστηκε στη διοίκηση των ‘τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων’ [κατοχικών δυνάμεων] στις 20 Αυγούστου 1995, μετά που ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. «Γνώριζα τους περισσότερους δημοσιογράφους. Αλλά τον κ. Κουτλού δεν τον γνώριζα, δεν τον συνάντησα. Για την εξιχνίαση του εγκλήματος, ο διοικητής μου των δυνάμεων ασφαλείας διεξήγαγε έρευνες εκ βάθους. Με τις δυνατότητες εκείνης της εποχής δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν το δολοφόνο ή τους δολοφόνους του δημοσιογράφου», είπε.

    Ο Χασάν Κουντακτσί, που έδωσε τη διαταγή να «πυροβολήσουν» τον Ελληνοκύπριο, που σκαρφάλωσε στον ιστό για να κατεβάσει τη σημαία, έχει ένταλμα σύλληψης, που εκκρεμεί εναντίον του από την Ιντερμπόλ, που εκδόθηκε στις «κόκκινες ανακοινώσεις». Γι’ αυτό το λόγο, ο Κουντακτσί δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό εδώ και 25 χρόνια. Προτιμά να μείνει γνωστός ως διοικητής που δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό παρά ως «ο διοικητής που η σημαία του είχε υπεστάλη».

    (ΔΨ)

    [02] Αντιδράσεις στο τουρκικό Τύπο μετά τις δηλώσεις του Κορκούτ Εκέν

    Η χθεσινή δήλωση του Κορκούτ Εκέν ότι μετέβη στα κατεχόμενα μαζί με τον Ατίλλα Πεκέρ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο σημερινό Τύπο. Διάφορες εφημερίδες και αρθρογράφοι διερωτώνται γιατί πήρε μαζί του τον Ατίλλα Πεκέρ και όχι ένα κρατικό αξιωματούχο ο Εκέν όταν πήγε στα κατεχόμενα.

    Η Milliyet (28.05.21) γράφει ότι το σημαντικό ερώτημα στον Κορκούτ Ερκέν είναι γιατί ήταν εκεί ο Ατίλλα Πεκέρ και υπό ποια ιδιότητα τον πήρε μαζί του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το άρθρο της H?rriyet (28.05.21), που γράφει: «Ο Εκέν ομολόγησε ότι ο Ατίλλα Πεκέρ ήταν μαζί του, όμως δεν είπε υπό ποια ιδιότητα τον πήρε στην ΤΔΒΚ».

    Ερωτηθείς να απαντήσει «τι δουλειά είχε μαζί σου ο Ατίλλα Πεκέρ», ο Εκέν έδωσε την εξής απάντηση στην εφημερίδα: «Εγώ είπα αυτά που θα έλεγα σχετικά με το θέμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

    Ο αρθρογράφος Αχμέτ Χακάν της H?rriyet (28.05.21) υποστηρίζει ότι το βασικό ερώτημα που δεν ρώτησε ο δημοσιογράφος Σαϊγκούν Οζτούρκ στον Κορκουτ Εκέν είναι: «Τι καθήκον είχε ο Ατίλλα Πεκέρ; Με ποια ιδιότητα ήταν δίπλα σου; Ο Ατίλλα Πεκέρ ήταν επίσημη προσωπικότητα; Τι σημαίνει ότι ήταν δίπλα σου;». Στη συνέχεια, ο Χακάν ανέφερε τα εξής:

    «Αλλά όχι! Δεν έγινε τέτοιο ερώτημα. Δεν ρωτήθηκε. Ο Οζτούρκ είτε δεν ρωτά τέτοιου είδους ερωτήσεις γιατί δεν ταιριάζει στην εμπειρία του είτε δεν μπορεί να ρωτήσει. Όλοι έμειναν με την απορία. Η Χουριγιέτ ρώτησε τον ίδιο τον Εκέν σήμερα, αλλά αυτός προτίμησε να μην απαντήσει, λέγοντας απλά ‘είπα ότι θα έλεγα’. (?)

    Το εξής απόσπασμα του Προέδρου Ερντογάν κατά την πρόσφατη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του τράβηξε την προσοχή:

    ‘Καμία κατηγορία, κανένας ισχυρισμός από το παρελθόν μέχρι σήμερα δεν μείνει ανεξιχνίαστος. Όλα θα ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη και όλα τα ψέματα και οι συκοφαντίες θα αποκαλυφθούν. Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου’».

    Υπό τον τίτλο «Ο Κορκούτ Ερκέν πήρε τον Ατίλλα Πεκέρ στην Κύπρο εξαιτίας της ‘κρατικής στρατηγικής’, γιατί χρησιμοποίησε τον όρο ‘στέλεχος’ και όχι ‘κρατικό υπεύθυνο’», η T24 (28.05.21) γράφει ότι το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Κορκούτ Εκέν, στις κατηγορίες του Ατίλλα Πεκέρ ότι πήγαν μαζί στην Κύπρο για να δολοφονήσουν τον Κύπριο δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, είπε: «Ήθελα κάποιον κοντά μου, εάν υπήρχε σύγκρουση με το PKK εκεί. Σύμφωνα με την κρατική στρατηγική εκείνης της περιόδου για τέτοιου είδους περιστατικά, χρησιμοποιείτο ‘στέλεχος’ αντί ‘κρατικός αρμόδιος’». Ο Εκέν, στη συνέχεια, διέψευσε τους ισχυρισμούς για τη δολοφονία, ισχυριζόμενος ότι δε γνώριζε τον Ανταλί και ότι ο σκοπός της επίσκεψης του στην Κύπρο ήταν οι δραστηριότητες του PKK.

    Ο αρθρογράφος Τολγκά Σιαρντάν της Τ24 (28.05.21), υπό τον τίτλο «Η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί και τα χαμένα όπλα Jericho και Uzi», σημειώνει ότι δύο λέξεις από τις αποκαλύψεις του Σεντάντ Πεκέρ τράβηξαν την προσοχή του, η αναφορά για το πυροβόλο πιστόλι Jericho και το υποπολυβόλο Uzi, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα, που μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στην Τουρκία πριν είκοσι πέντε χρόνια και δεν υπάρχει πουθενά απογραφή τους στη διεύθυνση ασφαλείας, χρησιμοποιήθηκαν για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

    (ΔΨ)

    [03] Ένταλμα σύλληψης ενάντια στον Σεντάντ Πεκέρ

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (28.05.21) μετέδωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Σεντάντ Πεκέρ ως φυγά στο εξωτερικό.

    Ο Πεκέρ θεωρείται επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία και τις τελευταίες μέρες προβαίνει σε αποκαλύψεις που συνδέουν πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας με εγκληματικές ενέργειες.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Yeni Safak (28.05.21) γράφει ότι στη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρθηκε ότι διεξήχθη έρευνα σχετικά με τον Πεκέρ και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για αυτόν. Το Ίδρυμα Τούρκων Βετεράνων και Οικογενειών Μαρτύρων υπέβαλε επίσης ποινική καταγγελία εναντίον του Πεκέρ με το επιχείρημα ότι προσβάλλει δημόσια το τουρκικό έθνος, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, την Εθνοσυνέλευση, την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και το δικαστικό όργανα του κράτους.

    (ΚΣ)

    [04] Καλίν: Η Τουρκία αναμένει να γίνουν σημαντικά βήματα με την ΕΕ στην Σύνοδο του Ιουνίου

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (28.05.21) γράφει ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν δήλωσε ότι αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις προσδοκίες της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

    Ο Καλίν, έκανε αυτές τις δηλώσεις από το Βερολίνο όπου βρίσκεται και πραγματοποιεί επαφές μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ.

    Αναφέροντας ότι η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου είναι σημαντική, ο Καλίν είπε ότι η επίσκεψη της Προεδρίας της ΕΕ στην Τουρκία ήταν θετική και ότι θα συνεχίσουν να εντείνουν τις επαφές τους για να έχουν αποτελέσματα.

    Δηλώνοντας ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας μετανάστευσης με την ΕΕ είναι σαφή, ο Καλίν είπε: «Το έχουμε συζητήσει προηγουμένως. Τόσο με τους Γερμανούς όσο και με τους αξιωματούχους της ΕΕ. Και οι δύο πρόεδροι της ΕΕ συζήτησαν αυτά τα ζητήματα με τον Πρόεδρό μας όταν ήρθαν στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα έχουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε μια πιο θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», είπε.

    Ο Καλίν ανακοίνωσε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα HaberTurk (28.05.21) μετέδωσε ότι ο Καλίν και ο Έρσοϊ, μετέβηκαν στη Γερμανία όπου θα έχουν επαφές για θέματα τουρισμού και υγείας.

    Εξάλλου, οι δύο άντρες μετέβηκαν στην Μόσχα τις προηγούμενες μέρες, όπου στις επαφές που είχαν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την άφιξη του ρωσικού εμβολίου στην Τουρκία και την έναρξη πτήσεων από τη Ρωσία.

    (ΚΣ)

    [05] Αντίδραση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το ?House of one? κτίριο στο Βερολίνο

    Με ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (28.05.21) αναφέρει στην ιστοσελίδα του στο έργο ?House of One? στο Βερολίνο του οποίου ο θεμέλιος λίθος τέθηκε χθες και υποστηρίζει ότι «το έργο συμπεριλαμβάνει την τρομοκρατική οργάνωση FETO παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας».

    Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ ότι το έργο, που θα αποτελεί χώρο λατρείας για τρεις θρησκείες, δεν θα έχει καμία αξία για τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Γερμανία, αν σε αυτό εμπλέκεται η οργάνωση.

    (ΚΣ)

    [06] Εγκαινιάζεται το τέμενος που χτίστηκε στην πλατεία Ταξίμ

    Η Yeni ?afak (28.05.21) κάτω από τον τίτλο: «Μεγάλη μέρα στο Ταξίμ», γράφει ότι το τέμενος στην πλατεία Ταξίμ, το θεμέλιο του οποίου τέθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και όπου 2,250 άνθρωποι μπορούν να προσευχηθούν ταυτόχρονα, ανοίγει σήμερα με τελετή στην οποία θα παραβρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η τελετή θα γίνει μετά την προσευχή της Παρασκευής.

    Το τέμενος το οποίο σχεδιάστηκε από του αρχιτέκτονες Σεφίκ Μπιρκιγέ και Σελίμ Νταλαμάν, έγινε ένα από τα νέα σύμβολα της πλατείας Ταξίμ, σημειώνει η εφημερίδα, που αναφέρει επίσης ότι στον χώρο που στεγάζεται το τέμενος, υπάρχει επίσης χώρος στάθμευσης, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδριάσεων και ψηφιακή Ισλαμική Βιβλιοθήκη.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 8,426 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (28.05.21) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,426 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 219,465 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 183 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 13,102. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 673 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,220,549 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 46,970. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,070,815.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 53,258,116 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,504 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,1% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,9 %.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 28 May 2021 - 12:00:29 UTC