Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 75/2021 21.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αγωνίζονται να μην υποσταλεί η σημαία τους και να μην σωπάσει η φωνή του μουεζίνη, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Χάσιμο χρόνου πλέον η συζήτηση ομοσπονδίας για λύση στην Κύπρο»
  • [03] Οδικό χάρτη για το χαλούμι καθορίζουν στα κατεχόμενα
  • [04] «Ad-hoc επιτροπή» που θα αποφασίσει για το θέμα των «πρόωρων εκλογών» ετοιμάζει η «κυβέρνηση»
  • [05] Ογδόντα έξι κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Αταλάι: «Τα μαθήματα Κορανίου αναστάληκαν για να αναδιοργανωθούν»
  • [07] Συντεχνίες στην εκπαίδευση στηρίζουν την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης»
  • [08] Στην 76η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθεροτυπίας τα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία θα εξηγήσει στη Γενεύη γιατί είναι πλέον ανέφικτη η ομοσπονδία, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Μπαχτσελί: «Το κλείσιμο των μαθημάτων κορανίου είναι μια γελοιότητα που ‘κουβαλάει νερό στο μύλο των Ελληνοκυπρίων΄»
  • [03] Η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση για τα μαθήματα κορανίου αποδυναμώνει τη θέση της στο Κυπριακό, υποστηρίζει αρθρογράφος της Τ24
  • [04] Τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου και τον διορισμό 3 νέων Υπουργών ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [05] Ο Ταντζιού Μπιλγκί ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ
  • [06] Ντονμέζ: «Εντός του Μαΐου οι δοκιμές για τρία πηγάδια στη Μαύρη Θάλασσα»
  • [07] «Χειροπέδες στην ελευθερία της σκέψης», αναφέρει ο πατέρας ης «Γαλάζιας Πατρίδας»
  • [08] Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στη FETO στην Τουρκία
  • [09] Στις 61,028 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αγωνίζονται να μην υποσταλεί η σημαία τους και να μην σωπάσει η φωνή του μουεζίνη, λέει ο Τατάρ

    Ο αγώνας που διεξάγουν στην Κύπρο είναι για να μην υποσταλεί η σημαία τους και να μην σωπάσει η φωνή του μουεζίνη που καλεί για προσευχή δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με Τούρκους δημοσιογράφους που διαμένουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την G?ne? (21.04.21).

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες του 1960, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Βρετανοί διαβίβασαν σε «δύο λαούς» την κυριαρχία του νησιού που πήραν από τους Οθωμανούς και ότι οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν τις συμφωνίες από την πρώτη κιόλας μέρα για να πετύχουν την ένωση με την Ελλάδα.

    Χαρακτηρίζοντας το 1974 ως κομβικό σημείο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 έφερε ειρήνη στην Κύπρο και αυτό ήταν προς όφελος και των Τούρκων και των Ελλήνων, αφού η ειρήνη αυτή βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι έχουν αναλωθεί πλέον οι συνομιλίες για ομοσπονδία που διήρκεσαν πολλά χρόνια και τώρα με την στήριξη της Τουρκίας γνωστοποίησαν στον κόσμο το «όραμα» της συνεργασίας δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά που λένε ότι θα υλοποιήσουν τον στόχο της ένωσης με την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε θέλησαν να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο του νησιού. Εξέφρασε την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να αποσυρθεί σε κατάσταση αδυναμίας η Τουρκία από το νησί ή να αναγκαστεί να αποχωρήσει και να περάσει η Κύπρος υπό πλήρη ελληνική κυριαρχία. «Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να υπογράψουν μιαν συμφωνία που δεν θα κλείσει τον δρόμο προς την ένωση», υποστήριξε.

    Ανέφερε ότι στην ομοσπονδία υπάρχει μία κυριαρχία και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, υποστηρίζοντας ότι μια λύση που θα επιβληθεί δεν θα είναι βιώσιμη και ότι δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι με μία κυριαρχία εντός της ΕΕ, στην οποία δεν θα βρίσκεται η Τουρκία.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους ενόσω έχουν τη δική τους κυριαρχία και ότι ακόμα και αν βρίσκονται εντός της ΕΕ θα μπορούν να συνάπτουν αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία.

    «Αν δεν έχεις απολύτως καμία κοινή πλευρά, αν δεν έχεις ένα μοντέλο ομοσπονδίας συνδεδεμένο με την ανάγκη, δεν είναι δυνατόν να ιδρύσεις μιαν κοινή ομοσπονδία», υποστήριξε επαναλαμβάνοντας ότι με την εκλογή του ιδίου και σε πλήρη συναίνεση με την Τουρκία μετέφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μοντέλο της συνεργασίας δύο ανεξαρτήτων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και ότι συνεχίζουν να ζουν σε απομόνωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στο Κραν Μοντάνα έπρεπε να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

    «Το σημαντικό για εμάς είναι να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε και υποστήριξε ότι μαζί με τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό, ο πληθυσμός τους ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα εκατομμύριο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ως ένας «λαός» με διαφορετική ταυτότητα και παραδόσεις.

    Υποστήριξε ότι ουδέποτε στην ιστορία οι Ελληνοκύπριοι διοίκησαν μόνοι τους ολόκληρο το νησί και είναι λάθος η άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν «να χαλάσουν την ελληνοκυπριακή κυριαρχία».

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί συνολικά, ο Τατάρ υποστήριξε: «Ο αγώνας που διεξάγουμε είναι να μην υποσταλεί η σημαία μας και να μην σωπάσει το κάλεσμα για προσευχή. Η μεγαλύτερη μας στήριξη και δύναμη είναι η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Χάσιμο χρόνου πλέον η συζήτηση ομοσπονδίας για λύση στην Κύπρο»

    Την άποψη ότι πρέπει να υιοθετηθεί η αντίληψη περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Ίδρυμα Τουρκικής Κληρονομιάς (Turkish Heritage Organization - ΤΗΟ) με έδρα την Ουάσινγκτον, όπως γράφει η G?ne? (21.04.21).

    «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση της ομοσπονδίας πλέον είναι μόνο χάσιμο χρόνου. Πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι μια νέα έννοια και ένα νέο αφήγημα. Και αυτό πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα επί του εδάφους. Και η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι η ύπαρξη δύο κρατών», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Η Κύπρος μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, όμως βρίσκεται σε σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατέστη πιο σημαντικό με τις εξελίξεις κατά την τελευταία περίοδο σε σχέση με το αέριο, την ενέργεια και τα δικαιώματα γεωτρήσεων. [?]

    Προσπαθήσαμε πολλά χρόνια για μιαν λύση στη βάση της ομοσπονδίας που στηρίζεται στον συνεταιρισμό και των δύο λαών στην Κύπρο. Όμως, δεν επιτεύχθηκε καμία λύση σε αυτή τη διαδικασία. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση διέθετε μιαν υπεροχή λόγω του χαρακτηρισμού τους από τα Ηνωμένα Έθνη. Για το λόγο αυτό δεν προσέγγισαν την εξεύρεση λύσης, τον διαμοιρασμό των πόρων και της εξουσίας τους με τους Τουρκοκύπριους [?]

    Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έπρεπε να γίνει δεχτή στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει συμφωνία εντός της Κύπρου. Αυτό ήταν ένα πολύ πονηρό και άδικο βήμα [?]»

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει λύση επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους λόγω των πλεονεκτημάτων που απέκτησαν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η λύση πλέον είναι δύο κυρίαρχα κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώς.

    Σημειώνοντας ότι όπως οι Ελληνοκύπριοι έχουν δεσμούς με την Ελλάδα, έτσι και η «ΤΔΒΚ» έχει δεσμούς με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένα από τα ισχυρότερα κράτη της περιοχής και αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη βλέπει την σημασία της Κύπρου για την ασφάλεια της Τουρκίας και την σημασία της Τουρκίας για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ειλικρινά την στάση του ιδίου για λύση στη βάση δύο κρατών και πρόσθεσε ότι θα μεταφέρουν στο τραπέζι αυτή τους την στάση μαζί με την Τουρκία.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα είναι άτυπες και θα έχουν στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων συνομιλιών. Υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι οι συνιδρυτές της Κύπρου και ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί η διεθνής κοινότητα, ο Τατάρ είπε:

    «Εμείς θέλουμε να αναγνωριστούν και να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων».

    Αναφερόμενος στις εγγυήσεις, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πάντα εγγυήτρια στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι στην Κύπρο ανησυχούν στο θέμα της ασφάλειάς τους, δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Στο παρελθόν έχουμε πολύ πικρές αναμνήσεις. Είδαμε τι έγινε στο νησί όταν ήταν μόνοι τους οι Τούρκοι. Πήρε πολύ χρόνο να έρθει η Τουρκία στο νησί το 1974 και να σώσει τους Τούρκους που βρίσκονταν στην Κύπρο. Δεν θέλουμε να ξανακάνουμε αυτό το λάθος».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη θα συνεχίσουν να εξηγούν στον κόσμο την «δίκαιη υπόθεση» της «ΤΔΒΚ» και να ενεργοποιούν νέους οικονομικούς τομείς. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Η διεθνής κοινότητα δεν μας συμπεριφέρθηκε δίκαια μέχρι σήμερα. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία πάντα μας στήριζε πλήρως. Αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι ένα κράτος στην Κύπρο και ότι πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαια βάση συμφωνίας στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία και η Ελλάδα για να καταστεί δυνατή η επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης στο νησί.

    Σημειώνοντας ότι ουδέποτε θα δεχτούν να επιβληθεί στην «ΤΔΒΚ» μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα θεωρούνται μειονότητα, ο Τατάρ υποστήριξε: «Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα ο ένας του άλλου. Ουσιαστικά είμαστε στο ίδιο καράβι. Αν θέλουμε να αφήσουμε ένα μέλλον με ευημερία στα παιδιά μας, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, λογικοί και πρακτικοί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Οδικό χάρτη για το χαλούμι καθορίζουν στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (21.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υφυπουργός γεωργίας Εμιραλί Ντεβετζί, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται στα κατεχόμενα μετά την απόφαση κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια νέα διαδικασία ξεκίνησε αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγράψει το χαλούμι ως προστατευόμενο προϊόν που μπορεί να παραχθεί μόνο στην Κύπρο για να αποφευχθεί η μίμηση του και επίσης ενέκρινε τον κανονισμό που θα επιτρέψει την εξαγωγή χαλούμι σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. «Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκαν επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και εκπροσώπων παραγωγών», γράφει η εφημερίδα

    «Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τον αριθμό των προβάτων και του γάλακτος», είπε Ντεβετζί και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορέσουν να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος και να το διαθέσουν στην αγορά, θα προκύψουν προβλήματα. «Εργαζόμαστε για το είδος του οδικού χάρτη που θα ακολουθήσουμε για το ζήτημα των ζωοτροφών και της μεταφοράς αιγοπροβάτων. Προσπαθούμε να το μάθουμε έτσι ώστε να μπορούμε να συγχρονίσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [04] «Ad-hoc επιτροπή» που θα αποφασίσει για το θέμα των «πρόωρων εκλογών» ετοιμάζει η «κυβέρνηση»

    Η Yeni D?zen (21.04.21) γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σύσταση «Ad-hoc επιτροπής» στην «βουλή» για να εξετάσει το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών».

    Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η «κυβέρνηση μειοψηφίας» που αποτελείται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, προσπαθεί να μην γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2021, αλλά τον Απρίλιο του 2022 και προχώρησε στην δημιουργία της «Ad-hoc επιτροπής» επειδή δεν θα μπορούσε να εγκρίνει πλειοψηφικά στην «ολομέλεια» την απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών».

    Σε δηλώσεις του, o «πρόεδρος της βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου είπε ότι επειδή δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία σχετικά με τις πρόωρες «εκλογές», θα μεταφέρει την πρόταση για τη σύσταση της «επιτροπής Ad-Hoc» στο συμβουλευτικό συμβούλιο. Δηλώνοντας ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν να μην διενεργηθούν «αναπληρωματικές εκλογές», ο Σεννάρογλου είπε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στον καθορισμό της ημερομηνίας των «εκλογών». «Πρόσθεσε ότι πρόταση της κυβέρνησης κατά την ημερομηνία των εκλογών είναι ο Απρίλιος 2022 και η αντιπολίτευση προτείνει τον Αύγουστο του 2021 και δήλωσε ότι οι ψήφοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην επιτροπή Νομικών, Πολιτικών και Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ίσες, επομένως δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η ημερομηνία εκλογής σε αυτήν την επιτροπή», γράφει η εφημερίδα.

    Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε πως η πρόταση του Σεννάρογλου «είναι αντίθετη με το σύνταγμα και τους νόμους» και η σύσταση της «Ad-hoc επιτροπής» έγινε για να μπορέσει να καθορίσει η «κυβέρνηση» την ημερομηνία που θέλει για τις «εκλογές». Τόνισε επίσης πως «αυτή η υπόθεση θα τελειώσει στο δικαστήριο».

    Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις της γενικής γραμματέα του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Σανβέρ Μανάβογλου, η οποία δήλωσε πως αυτό που θέλει με την σύσταση της επιτροπής η «κυβέρνηση», είναι να πάρει η ίδια απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών.

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζάν Χασίπογλου δήλωσε πως το κόμμα δεν επιθυμεί το 2021 να γίνουν «ούτε αναπληρωματικές, ούτε γενικές εκλογές».

    (ΚΣ)

    [05] Ογδόντα έξι κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    H Vatan (21.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,184 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 86 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 69 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα δεκατέσσερα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 42 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 23 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 17, στην Κερύνεια 26 και στο Τρίκωμο 3.

    Μέχρι τις 20 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 900,617 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 5,669 κρούσματα Covid-19, 4,864 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 776ασθενών, 100 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 672 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τέσσερεις ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 29.

    (ΚΣ)

    [06] Αταλάι: «Τα μαθήματα Κορανίου αναστάληκαν για να αναδιοργανωθούν»

    Η Avrupa (21.04.21) γράφει ότι ο επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων του καθεστώτος, Δρ. Ταλίπ Αταλάι ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αφορά τα μαθήματα Κορανίου και παρόμοιες δραστηριότητες στα κατεχόμενα με μιαν «νομική ρύθμιση», η οποία θα διασφαλίζει την διεξαγωγή αυτών των δραστηριοτήτων εκ μέρους της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του «υπουργείου παιδείας».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Αταλάι σημείωσε ότι, μετά την «προσφυγή» της συντεχνίας Hizmet-Sen στο «ανώτατο δικαστήριο», στις 15 Απριλίου 2021 αναστάληκε από το «δικαστήριο» λόγω τεχνικών ελλείψεων για να αναπροσαρμοστεί το «άρθρο» που αφορά τα μαθήματα Κορανίου που ορίζονταν ανάμεσα στα καθήκοντα της «επιτροπής θρησκευτικών υποθέσεων».

    Υποστηρίζοντας ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» σε σχέση με τα μαθήματα Κορανίου παραπλανάται η κοινή γνώμη με λανθασμένες πληροφορίες και προκαταλήψεις, ο Αταλάι εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν κάποια άτομα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που χρησιμοποιούν λανθασμένες και παραποιημένες εκφράσεις κατά ατόμων και «θεσμών» και δημιουργούν μιαν εντελώς διαφορετική εντύπωση διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

    Αναφέροντας ότι ο δικηγόρος του ενάγοντος συσχέτισε ευθέως με την κοσμικότητα την αγγελία ακύρωσης προτού ανακοινωθεί η αιτιολογημένη απόφαση του «δικαστηρίου» και προέβη σε δήλωση η οποία δημιούργησε την εντύπωση ότι απαγορεύονται μόνιμα τα μαθήματα Κορανίου εκ μέρους του «ανωτάτου δικαστηρίου», ο Αταλάι υποστήριξε ότι «αυτή η δήλωση δυστυχώς προκάλεσε ανεπιθύμητα αποτελέσματα που ξεπερνούν την χώρα μας και επηρεάζουν αρνητικά όλους μας».

    Σημειώνοντας ότι το «άρθρο» 23 του «συντάγματος» προστατεύει την ελευθερία συνείδησης και θρησκείας και δεν θέτει κανέναν περιορισμό στην πίστη των ανθρώπων, στα βιβλία που πιστεύουν και στο να μάθουν και να βιώνουν τις θεμελιώδεις αρχές της θρησκείας τους, ο Αταλάι ανέφερε ότι το «σύνταγμα» κατοχυρώνει και διασφαλίζει εμμέσως ως θεμελιώδες δικαίωμα την εκμάθηση του Κορανίου στα κατεχόμενα σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί και την παροχή μαθημάτων στο «λαό» σε σχέση με την θρησκεία.

    «Όπως αναφέρθηκε και σε επίπεδο προεδρίας της δημοκρατίας και πρωθυπουργίας, πρέπει να διασφαλιστεί μόνιμη επίλυση του προβλήματος που θα εξασφαλίζει ότι θα διεξάγονται εκ μέρους της προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων τα μαθήματα Κορανίου και παρόμοιες δραστηριότητες υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη εκ μέρους ειδικών στον τομέα επιθεωρητών του υπουργείου εθνικής παιδείας», επεσήμανε.

    «Αν ένα λάθος επαναληφθεί πολλές φορές, το λάθος αυτό γίνεται αποδεχτό ως σωστό και αρχίζει να γίνεται πιστευτό», είπε και υποστήριξε:

    «Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχουν κάποια πρόσωπα και δημοσιογράφοι που ενεργούν ενσυνείδητα με αυτή την αρχή, χρησιμοποιούν ως μέσο τη δυνατότητα που έχουν, την πέννα και το μικρόφωνό τους, παραποιούν την αλήθεια επαναλαμβάνοντας πολλές φορές λανθασμένες και παραποιημένες εκφράσεις εναντίον των ατόμων και των θεσμών που θέλουν να πραγματοποιήσουν συνομωσία για το κύρος τους και δημιουργούν μιαν εντελώς διαφορετική εντύπωση. Προς αυτή τη κατεύθυνση παρακολουθούμε με θλίψη το πώς λανθασμένα κατευθύνουν την κοινή γνώμη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ο πρόεδρος της Hizmet-Sen και κάποιοι δημοσιογράφοι σε σχέση με την απόφαση που λήφθηκε και επιφυλάσσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Παραπλανούν την κοινή γνώμη με προκαταλήψεις στη βάση λανθασμένων πληροφοριών, ενώ έπρεπε, όπως απαιτείται από την θεμελιώδη ηθική, να συζητούν το θέμα για το οποίο μιλούν με τους ενδιαφερόμενους και να βασίζουν τις επικρίσεις τους σε αληθείς πληροφορίες, μελετώντας τουλάχιστον τον σχετικό νόμο και τα κείμενα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συντεχνίες στην εκπαίδευση στηρίζουν την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης»

    Η Haberat?r (21.04.21) γράφει ότι η συντεχνία του ακαδημαϊκού προσωπικού του «πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» (DA?-SEN), η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S) και η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOE?S) υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά σε ελευθερία του ατόμου σε μιαν «χώρα» στην οποία δεν προστατεύεται η «ελευθερία της δικαιοσύνης». Σε κοινή τους δήλωση, οι τρεις συντεχνίες επεσήμαναν ότι η προστασία της «ελευθερίας της δικαιοσύνης» θα είναι εφικτή με αντίσταση κατά των παρεμβάσεων που γίνονται στην «ελεύθερη βούληση» και σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η μη αποδοχή των παρεμβάσεων που γίνονται κατά των ατόμων, των «θεσμών», των οργανισμών και των οργανώσεων πολιτών και η υπεράσπιση της δημοκρατίας.

    Αναφερόμενες στις δηλώσεις αξιωματούχων από την Τουρκία σε σχέση με την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» για τα μαθήματα Κορανίου στα κατεχόμενα, οι τρεις συντεχνίες τις χαρακτήρισαν «παρέμβαση από το εξωτερικό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και σημείωσαν ότι είναι καθήκον κυρίως των «πολιτικών κυβερνήσεων» και κάθε «πολίτη» να προστατεύουν τους δικαστές του «συνταγματικού δικαστηρίου» έναντι κάθε είδους απειλών.

    Οι τρεις συντεχνίες επέκριναν επίσης την στήριξη που εξέφρασαν 21 «πρυτάνεις πανεπιστημίων» στις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό και εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή είναι μια ένδειξη για το γεγονός ότι επιχειρείται να σμικρυνθεί το πεδίο ελεύθερης συζήτησης στα «πανεπιστήμια».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στην 76η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθεροτυπίας τα κατεχόμενα

    Η K?br?s (21.04.21) γράφει ότι σύμφωνα με τον οργανισμό Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, τα κατεχόμενα βρίσκονται στην 76η θέση όσον αφορά σε θέματα ελευθεροτυπίας. «Η κατάταξη αφορά 180 χώρες», σημειώνει η εφημερίδα και τα κατεχόμενα αναφέρονται ως «βόρεια Κύπρος».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκία θα εξηγήσει στη Γενεύη γιατί είναι πλέον ανέφικτη η ομοσπονδία, λέει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet και Hurriyet (20.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο σκοπός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα γίνει στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα με την φόρμουλα 5+1(ΗΕ) και τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, είναι να συζητήσουν τι θα διαπραγματευτούν.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις κατά την συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού Habert?rk στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα μεταβούν στη διάσκεψη με «εποικοδομητικές αντιλήψεις» και θα εξηγήσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους και γιατί δεν είναι εφικτή πλέον η ομοσπονδία.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και στις «σκανδαλώδεις» όπως τις αποκάλεσε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου που είχαν, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον ομόλογό του ότι δεν συμπεριφέρθηκε με ειλικρίνεια. «Άλλωστε σε όλα όσα είπε δώσαμε μια απάντηση, εκφράσαμε το δίκαιο μας ως έθνος και ως κράτος και απ’ εδώ και πέρα δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», ανέφερε.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του πριν την διάσκεψη Τύπου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή διεξήχθη μέσα σε ένα καλό περιβάλλον, όπως επίσης και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Υποστήριξε ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών τα οποία συνεχίζονται εδώ και χρόνια και εξήγησε ότι αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μια συνάντηση ή μέσα σε κάποιες συναντήσεις. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν στη λήψη κάποιων βημάτων και να καταγράψουν σε λίστα τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος και στη συνέχεια να επικεντρωθούν στα δύσκολα ζητήματα.

    Εξηγώντας τις λεπτομέρειες και τα διαδικαστικά της συνάντησης του με το Δένδια και την αντιπροσωπεία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σε γενικές γραμμές η συνάντηση τους έγινε σε ένα πιο θετικό κλίμα από αυτό που ανέμενα. (?) «Το ίδιο δεν μπορώ να πω και για τη διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε. Με λύπη είδαμε ότι ο κ. Δένδιας και η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκαν με ειλικρίνεια. Στη συνάντηση που είχαμε μέσα μιλήσαμε με διπλωματική γλώσσα. Ο Δένδιας είναι φίλος μου από το 2003. Εδώ όμως δεν συμπεριφέρθηκε με ειλικρίνεια. Στεναχωρήθηκα για αυτό. Για όλα όσα είπε, εμείς απαντήσαμε. Υπερασπιστήκαμε τα δίκαιά μας. Δεν φοβόμαστε τίποτα. (?)», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός, υποστηρίζοντας ότι παρόλα αυτά, η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει βήματα για την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών.

    «Άλλη μια ένδειξη της έλλειψης καλής βούλησης ήταν και η προσπάθεια του Γαλλικού ερευνητικού πλοίου μια μέρα προηγουμένως να εισέλθει στη δική μας υφαλοκρηπίδας με τη συνοδεία Ελληνικής φρεγάτας. Αν αυτό το πλοίο ζητούσε την άδεια μας για να κάνει επιστημονικές έρευνες στη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα το αξιολογούσαμε με θετικό τρόπο. Και τα δικά μας πλοία μπορεί να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες σε άλλες περιοχές. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα, που αρνείται αυτά. Φτάνει να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν έγινε καλοπροαίρετα», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους γι’ αυτό το γεγονός καλώντας στο Υπουργείο τους Πρεσβευτές των δυο χωρών, ενώ οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις έκαναν επίσης αυτό που έπρεπε.

    Αναφερόμενος στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι εδώ και κάποια χρόνια η Τουρκία έχει προχωρήσει σε κάποια βήματα στην περιοχή και το 2018 άρχισε γεωτρητικές δραστηριότητες. «Κάποιοι θεωρούν ότι ‘αποφασίσαμε μέσα σε μια μέρα να κατεβάσουμε τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θεωρεί ότι έγινε έτσι. Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2001 μέχρι και σήμερα ο Ελληνοκυπριακός τομέα και η Ελλάδα υπέγραψαν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες και δημιούργησαν συμμαχίες. Αυτές οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες παραβλέπουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Εμείς είχαμε πει ότι οποιαδήποτε πλατφόρμα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας δεν θα ήταν ωφέλιμη και το αποδείξαμε αυτό και στο πεδίο της μάχης με τα βήματα που κάναμε. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού. Δημιουργήστε όποια πλατφόρμα θέλετε σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Όμως, αν όντως υπάρχει πλούτος υδρογονανθράκων εδώ, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τη δική μας άδεια για να περάσει το προϊόν στη διεθνή κοινότητα.

    Για να είναι βιώσιμη αυτή η διαδρομή και να μπορεί να διατεθεί το προϊόν στις διεθνείς αγορές πρέπει να περνά μέσω της Τουρκία. Γιατί προσπαθείτε να αποκλείσετε την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Αυτά είναι αποτέλεσμα της αντίληψης του Ελληνοκυπριακού τομέα να αποκλείσει την Τουρκία και της τουρκικής εχθρότητας που τρέφουν κάποιες χώρες. Η μήπως είναι πρόβλημα μια τριμερής η τετραμερής. Αφού κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν στο πεδίο, τότε ας συζητηθούν στο τραπέζι. Εμείς λέμε ότι πρέπει να συζητήσουν αυτά τα πράγματα με ένα ανεξάρτητο τρόπο, λέμε ναι σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και λέμε συνεχώς ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα συμφέροντα κανενός», είπε.

    Αναφερόμενος στη συνθήκη της Σεβίλλης την οποία ‘επικαλείται’ η Ελλάδα για το διεθνές δίκαιο και με βάση την οποία αξιώνουν 40,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στο Καστελόριζο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής: «Μας λένε ότι αν μπούμε εδώ συμπεριφερόμαστε αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Διερωτώμαι ποιο δικαστήριο θα παραχωρήσει τέτοιες θαλάσσιες αρμοδιότητες για ένα νησί;», είπε.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις και προσεγγίσεις και για παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα βλέπει το διεθνές δίκαιο με βάση την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι εδώ και 6 μήνες πραγματοποιούνται εργασίες συντήρηση του γεωτρύπανου τους Ορούτς Ρέις και πρόσθεσε ότι με βάση τις δηλώσεις και την πληροφόρηση που έχει από το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, σε αυτή τη φάση διεξάγονται έρευνες εκεί που υπάρχει ανάγκη, στη συνέχεια αφού αξιολογηθούν τα ευρήματα που εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές, τα γεωτρύπανα προχωρούν σε έρευνες σε περιοχές που θεωρείται ότι υπάρχει πιθανότητα εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε επίσης και τον εντοπισμό μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα.

    Αναφορικά με τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, υπενθύμισε ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα που διακόπηκαν οι σχέσεις τους με την Αίγυπτο, ο Τούρκος Προέδρος Ερντογάν ανέφερε σε μια διεθνή συνάντηση, που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμί Σουκρί (Samih ??kri), ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο υπουργών.

    Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησε μαζί με τον Σουκρί να καθορίσουν ένα οδικό χάρτη κατά τι συναντήσεις της ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών το 2019, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τότε οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, τώρα έχουν ωριμάσει.

    Σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε πια η συνέχιση των σχέσεων ανάμεσα στη Τουρκία και στην Αίγυπτο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών και σε προσεχή περίοδο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Σιοκρί και εκεί θα συζητήσουν το θέμα διορισμού Πρεσβευτών καθώς και τη βελτίωση των σχέσεων τους στο μέλλον.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αναμένουν από τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ που θα γίνει τον Ιούνιο όπως ληφθούν ουσιαστικά βήματα. «Βλέπουμε ότι η ενταξιακή μας διαδικασία είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά σε όλους τους άλλους τομείς λαμβάνονται βήματα και θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα», είπε.

    Για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παρακαθήσει σε διάλογο με την Αμερικανική Κυβέρνηση για να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους αφορούν.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε πρόσφατα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι σε αυτές δεν συζητήθηκε το θέμα των S-400. «Πρέπει να κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα. Αντί να μένουμε προσκολλημένοι με τους S-400, πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για αυτό», είπε, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από εδώ και πέρα να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης και να αποφεύγονται μονόπλευρες προσεγγίσεις εκατέρωθεν. (?)

    (ΑΚ)

    [02] Μπαχτσελί: «Το κλείσιμο των μαθημάτων κορανίου είναι μια γελοιότητα που ‘κουβαλάει νερό στο μύλο των Ελληνοκυπρίων΄»

    Χαρακτήρισε το κλείσιμο των μαθημάτων κορανίου από το «συνταγματικό δικαστήριο» στα κατεχόμενα ως «μια γελοιότητα που κουβαλάει νερό στο μύλο των Ελληνοκυπρίων», ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.04.21, ΑΑ).

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί υποστήριξε τα εξής: «Ο φανατισμός που διείσδυσε σε αυτό το δικαστήριο, δεν είχε καμία σχέση ούτε με την κοσμικότητα, ούτε με την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης. Σε ποιο σημείο η διδασκαλία του κορανίου είναι κατά της κοσμικότητας; Πού στην κοσμικότητα υπάρχει αυτό το μίσος και αυτή η ασέβεια προς τα λόγια του Αλλάχ; Τα συνταγματικά δικαστήρια είναι η πηγή προβλημάτων παντού. Η απόσυρση αυτής της πρωτόγονης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της ΤΔΒΚ είναι μια αναγκαιότητα για το σεβασμό στη πίστη και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    Επικρίνοντας την εν λόγω απόφαση, που ανακοινώθηκε κατά το μήνα του ραμαζανιού, ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι η πραγματική αντίθεση στην κοσμικότητα είναι η ύπαρξη αυτού του δικαστηρίου.

    Αναφερόμενος στη λογομαχία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε τη στάση του Δένδια θρασύτατη και αγενή, ισχυριζόμενος ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε αποκαλύπτουν ότι τον έστειλαν στην Τουρκία με ειδικό σκοπό να προκαλέσει κρίση.

    «Συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου τον υπουργό εξωτερικών μας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που τον στρίμωξε στην γωνιά και του έμαθε τα όρια του», είπε ο Μπαχτσελί, προσθέτοντας ότι ο Δένδιας έπεσε σε σκληρό βράχο και είδε τα νύχια της Τουρκίας.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που απειλεί την ασφάλεια της Μεσογείου, ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι η Ελλάδα, που εξόπλισε τα 12 νησιά ενώ η αποστρατικοποίηση τους έχει διασφαλιστεί από τις συνθήκες, είναι και ένοχη και δειλή.

    Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μικροσκοπική χώρα έχει χάσει τη μνήμη της. «Θα ήταν καλό να εξηγήσει κάποιος στον αδιάκριτο Δένδια και στον ‘αυθαίρετο’ πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι εάν η Ελλάδα δεν συνετιστεί θα χάσει το κεφάλι της», ισχυρίστηκε ο Μπαχτσελί.

    (ΔΨ)

    [03] Η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση για τα μαθήματα κορανίου αποδυναμώνει τη θέση της στο Κυπριακό, υποστηρίζει αρθρογράφος της Τ24

    Υπό τον τίτλο «Δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τη λύση δύο κρατών αγνοώντας την ΤΔΒΚ», η αρθρογράφος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 Μπαρτζίν Γινάντς γράφει ότι η σκληρή στάση της Τουρκίας έναντι της απόφασης του «συνταγματικού δικαστηρίου της ΤΔΒΚ», όσο αποδυναμώνει το χέρι της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο θέμα της λύσης δύο κρατών, τόσο ενδυναμώνει το χέρι αυτών που αντιδρούν στην «ΤΔΒΚ» έναντι της στάσης της Άγκυρας.

    Η αρθρογράφος διερωτάται γιατί υπήρξε τόση αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, από τη στιγμή που ήταν μια τεχνική απόφαση και θα λυνόταν με εσωτερικούς μηχανισμούς, εάν δεν αναμειγνυόταν η Άγκυρα. Όμως, τώρα, προσθέτει με τις οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

    «Ένας συνάδελφος από το νησί μου έχει πει: ‘δεν υπήρξε ποτέ θέμα κλεισίματος των μαθημάτων κορανίου. Το θέμα έχει χειραγωγηθεί από την εξουσία’», γράφει η Μπαρτζίν, αναλύοντας ως εξής τη διπλωματική διάσταση του θέματος:

    «Η τουρκική πλευρά εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι αφού έχουν πια δοκιμαστεί όλοι οι δρόμοι λύσεις στο νησί, πρέπει να εργασθούν πια σε μια φόρμουλα λύσης δύο κρατών. Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών θα διεξαχθεί μια άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου. Είναι αρκετά δύσκολο η τουρκική πλευρά να κάνει αποδεκτή τη θέση της για δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Αλλά δεν είναι ανέφικτο μια τέτοια πρόταση να γίνει αποδεκτή με τον καιρό. Ο μόνος δρόμος όμως για να γίνει αποδεκτή ή όχι αυτή η πρόταση είναι η βόρεια Κύπρος [όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα] να είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα. Εάν όμως οι χώρες, που θα το καθορίσουν αυτό, παρατηρήσουν ότι η βόρεια Κύπρος είναι μόνο ανεξάρτητη στα χαρτιά και ότι εξαρτάται από το λόγο της Τουρκίας, ποτέ δε θα προσεγγίσουν τη φόρμουλα λύσης δύο κρατών. Αντιθέτως, η φόρμουλα λύσης δύο κρατών θα μεταφέρει την έννοια προσθήκης της ΤΔΒΚ στην Τουρκία. Η σκληρή στάση της Τουρκίας έναντι της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, όσο αποδυναμώνει το χέρι της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο θέμα της λύσης δύο κρατών, τόσο ενδυναμώνει το χέρι αυτών που αντιδρούν στην ΤΔΒΚ έναντι της στάσης της Άγκυρας. (Ήταν αρκετές οι δηλώσεις στο νησί κατά της αντίδρασης της Άγκυρας)».

    Καταληκτικά, η αρθρογράφος Μπαρτζίν γράφει: «Τι κρίμα, η εξουσία, που εκλαμβάνει κάθε είδους δημοκρατικά αντανακλαστικά ως αδυναμία, προσπαθεί να επιβάλλει την ίδια αντίληψη και στο νησί».

    (ΔΨ)

    [04] Τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου και τον διορισμό 3 νέων Υπουργών ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.04.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προχώρησε στο διορισμό 3 νέων Υπουργών και ανακοίνωσε την δημιουργία δύο νέων Υπουργείων.

    Οι προεδρικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας ως Προεδρικό Διάταγμα, αφορούν στη σύσταση του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και στη σύσταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσων. Στο πρώτο Υπουργείο, διορίστηκε Υπουργός η Ντεριγιά Γιανίκ (Derya Yan?k) στο δεύτερο Υπουργείο ο Βεντάτ Μπιλγίν (Vedat Bilgin).

    Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε και σε αναδιάρθωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνοντας την παύση της Υπουργού Εμπορίου Ρουχσάν Πεκτζιάν και το διορισμό στη θέση της του Μεχμέτ Μούς.

    Με τις τελευταίες αποφάσεις του Προέδρου Έρντογαν, ο αριθμός των Υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέρχεται σε 17.

    Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε και τον διορισμό 6 νέων Πρυτάνεων σε διάφορα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ταντζιού Μπιλγκί ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με τη Υeni ?afak (21.04.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ διορίστηκε Πρέσβης της Τουρκίας στη Σερβία και τη θέση του στο Υπουργείο αναλαμβάνει ο Ταντζιού Μπιλγκί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπιλγκί διετέλεσε και στο παρελθόν Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, προτού διοριστεί Πρέσβης στη Σερβία.

    (ΑΚ)

    [06] Ντονμέζ: «Εντός του Μαΐου οι δοκιμές για τρία πηγάδια στη Μαύρη Θάλασσα»

    Υπό τον τίτλο «Υπουργός Ντονμέζ: Αρχίζουμε δοκιμές σε πηγάδια εντός του Μαΐου», η Milliyet (20.04.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Κανουνί θα διεξάγει εντός του Μαΐου δοκιμές στα πηγάδια Tuna-1, T?rkali-1 και T?rkali-2 στη Μαύρη Θάλασσα, που ήδη έχει ήδη διεξάγει γεωτρήσεις το πλοίο Φατίχ.

    Αναφερόμενος και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ είπε: «Η προσπάθεια να διακόψουν τις εργασίες μας για έρευνα και εξόρυξη στην Ανατολική Μεσόγειο με αθέμιτα επιχειρήματα, μας διασφάλισε το να είμαστε οι ιδιοκτήτες ενός σεβαστού στόλου στον κόσμο. Όσοι προσπάθησαν να μας στριμώξουν στη γωνιά εκείνη την ημέρα, δεν υπολόγισαν το στόλο μας. Θα αναπτύξουμε αυτά τα πλοία μας και ταυτόχρονα θα αναπτύξουμε και την τεχνολογία».

    (ΔΨ)

    [07] «Χειροπέδες στην ελευθερία της σκέψης», αναφέρει ο πατέρας ης «Γαλάζιας Πατρίδας»

    Ο πατέρας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, που ήταν ανάμεσα στους 104 συνεληφθέντες για την ανακοίνωση υπέρ της Συνθήκης του Μοντρέ, βρίσκεται στο σπίτι του με ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, γράφει η Cumhuriyet (21.04.21).

    Ενώ του έβαζαν το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, ο απόστρατος ναύαρχος Γκιουρντενίζ είπε: «Έχουν βάλει αυτές τις χειροπέδες στην ελευθερία της σκέψης στην Τουρκία, στη Γαλάζια Πατρίδα και στα 83 εκατομμύρια πληθυσμού». Ο Γκιουντενίζ σημείωσε ότι αυτά που συμβαίνουν χαροποιούν την Ελλάδα και τους εχθρούς της Τουρκίας.

    Ο δικηγόρος των απόστρατων ναυάρχων δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έχει λάβει απόφαση για τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης στους απόστρατους ναυάρχους μετά την αποφυλάκιση τους, προσθέτοντας ότι αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και άδικη.

    (ΔΨ)

    [08] Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στη FETO στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (21.04.21), η Τουρκική αστυνομία μετά από ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σε 33 περιοχές της Κωνσταντινούπολης, προχώρησε στη σύλληψη ακόμη 29 ατόμων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την εμπλοκή τους στην οργάνωση FETO

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σπίτια των υπόπτων εντοπίστηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά αντικείμενα που τους εμπλέκουν στην οργάνωση, ενώ θεωρείται επίσης ότι τα σπίτια τους χρησιμοποιούνταν ώς καταφύγια της οργάνωσης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Hurriyet (21.04.21) για εμπλοκή του στην οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν συνελήφθη και ο Μεχμέτ Μουράτ Νταλκούς, πρώην δικαστής της υπόθεσης Εργκένεκον, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 1 χρόνια, 10 μήνες και 15 μέρες.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 61,028 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ηurriyet (20.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 61,028 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 322,128 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 346 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 55,592. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,895 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,384,624 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 36,613. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,792,129.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 44,409,756 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,375 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 35,7%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2021 - 13:40:12 UTC