Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 46/2021 09.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προς όφελος της περιοχής η λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Έρντογαν
  • [02] Τατάρ: «Δεν παραιτούμαστε του κράτους μας και των εγγυήσεων της Τουρκίας»
  • [03] Σπατάλη χρόνου οι δηλώσεις Τατάρ για το Κυπριακό, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Στα 17 ανήλθαν χθες τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [05] Ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [06] Επικρίσεις από τον Έρχουρμαν για τη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας»
  • [07] Αύξηση της χωρητικότητας των φυλακών στα κατεχόμενα
  • [08] Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»
  • [02] Για επαφές στην Τουρκία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις επόμενες μέρες
  • [03] «Οδεύοντας προς τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ»
  • [04] Έρντογαν και Πούτιν στην τελετή για τον θεμέλιο λίθο του 3ου αντιδραστήρα στο Άκκουγιου
  • [05] Μνημόνιο συναντίληψης με το Ουζμπεκιστάν υπέγραψε η Τουρκία
  • [06] Στις 13,215 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προς όφελος της περιοχής η λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Έρντογαν

    Με τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους για όλους και όχι μόνο για τις δύο πλευρές στο νησί, από την άποψη των ευκαιριών για νέα περιφερειακή συνεργασία, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπορίς Τζόνσον, σύμφωνα με την Gunes (09.03.21), η οποία επικαλείται ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Ο Έρντογαν εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βρετανία την τελευταία περίοδο σε σχέση με το Κυπριακό και υποστήριξε ότι η Τουρκία συνεχίζει την εποικοδομητική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε ότι παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας, η χώρα του διατηρεί την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την ψύχραιμη στάση της και τις διερευνητικές συνομιλίες.

    Κατά την συνομιλία τους, Έρντογαν και Τζόνσον συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και βήματα που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα, η γεωργία, οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Ο Έρντογαν ανέφερε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στις 29 Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί ένα νέο κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι τα βήματα που θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο θα διευκολύνουν την επίτευξη του καθορισθέντος στόχου ενός όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν παραιτούμαστε του κράτους μας και των εγγυήσεων της Τουρκίας»

    Περιοριστική για την τουρκοκυπριακή πλευρά και άτοπη χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την συνεχή υπενθύμιση των παραμέτρων του ΟΗΕ για το Κυπριακό που κάνουν «κάποιοι», σύμφωνα με την Gunes (09.03.21).

    Μιλώντας μετά από την χθεσινή συνάντηση που είχε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αν θα επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, αυτή πρέπει να είναι στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και συνεργάζονται.

    Υποστηρίζοντας ότι για μιαν συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 πρέπει πρώτα απ' όλα να αναγνωριστεί η κυριαρχία της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ είπε ότι χθες ανέφερε ξανά στην Λουτ ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν ιδρυτικοί εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι «πήραν αυτό το κράτος και έφυγαν» το 1963 και μετατράπηκαν σε «κατακτητές». Ισχυρίστηκε ότι ενώπιον αυτών των εξελίξεων και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», οι Τουρκοκύπριοι έκαναν χρήση του «δικαιώματός τους της αυτοδιάθεσης» και η «ΤΔΒΚ» πάντοτε θα υπερασπίζεται αυτό το «δικαίωμά» της.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι σε πλήρη συμφωνία και αρμονία με την Τουρκία εξηγούν στον κόσμο την νέα τους πολιτική και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας και την κυριαρχία μας. Δεν θα αφήσουμε να επεκταθεί στον βορρά η κυριαρχία του νότου».

    Σημειώνοντας ότι με την Λουτ συζήτησαν τη μορφή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης 5+1 που θα διεξαχθεί μεταξύ 27 και 29 Απριλίου στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι μοιράστηκαν με την αξιωματούχο του ΟΗΕ την νέα τους πολιτική που υποστηρίζει την συνεργασία στη βάση της κυριαρχίας δύο ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι. Ανέφερε ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες της άτυπης πενταμερούς και υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει σε αυτή την συνάντηση με όλη την καλή της βούληση όπως πάντα.

    Επαναλαμβάνοντας ότι στο παρελθόν διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας χωρίς αποτέλεσμα, ο Τατάρ είπε ότι αυτή την φορά αναζητούν κάτι άλλο και ότι θα φανεί στην άτυπη πενταμερή κατά πόσο θα επιτευχθεί κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε παρακάτω.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ακούνε τις νέες ιδέες των πλευρών και προσπαθούν να τις εξελίξουν. Υποστήριξε ότι το σημαντικό εδώ είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο ή σε περιπέτειες ο αγώνας που διεξάγεται για χρόνια, να αποτελέσει βάση το κράτος και η κυριαρχία και να μην καταργηθεί το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

    Σημειώνοντας ότι είναι καθήκον του «προέδρου» και της ομάδας του να τα εξηγούν όλα αυτά στην άλλη πλευρά, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν θέλουν μιαν συμφωνία για χάρη της συμφωνίας και ότι οι εμπειρίες που βιώθηκαν μετά την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 απαιτούν να στηρίζεται σε πολύ γερές βάσεις μια συμφωνία στην Κύπρο.

    Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι μικρή αλλά σημαντική για όλους τους παίκτες στην περιοχή, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» και υποστήριξε ότι αυτές κατέδειξαν για άλλη μια φορά την σημασία του νησιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν τους επιβάλλουν οτιδήποτε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει οτιδήποτε στους Τουρκοκύπριους με οικονομικές υποσχέσεις. Ανέφερε ότι τίθεται θέμα ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εθνικών συμφερόντων και ταυτοχρόνως προστασίας αυτών των συμφερόντων με μιαν διεθνή συμφωνία και διαβίωσης των μελλοντικών γενιών με ασφάλεια και ηρεμία.

    Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό των εγγυήσεων του 1960 ως αναχρονιστικές, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν θα κάνουν πίσω από τις συμφωνίες του 1960 και ότι σήμερα ανέφερε ξανά στην Λουτ ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η «μονομερής ένταξη των Ελληνοκυπρίων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδικίες που έγιναν στους Τουρκοκύπριους. Ανέφερε ότι είπε στην Λουτ πως χρειάζονται προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω της επιμονής στην ίδια βάση. Σημείωσε ότι ένα νέο όραμα που περιέχει μοντέλο συνεργασίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος θα διασφαλίσει την επίτευξη αυτού του στόχου με την αρχή του αμοιβαίου κέρδους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας και την κυριαρχία μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να εξαπλωθεί στον βορρά η επικυριαρχία και η εξουσία του νότου. Ο τουρκοκυπριακός λαός ίδρυσε το κράτος του, αναπτύχθηκε, μεγάλωσε, θα αναβαθμιστεί περισσότερο μετά την πανδημία, έχουμε νέα σχέδια και εργασίες σε σχέση με αυτό. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας χωριστός λαός. Θα συνεχίσει ο αγώνας σε κάθε διάσταση. Τα αναφέρουμε αυτά και σε εκείνους».

    Στην συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα ήταν παρόντες ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο συντονιστής των τεχνικών επιτροπών Γκιουνές Ονάρ, ο ειδικός σύμβουλος του Τατάρ σε θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, Δρ. Χουσεϊν Ισικσάλ και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ογουζχάν Χασίπογλου και Σουλέν Καράμπατζακ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (09.03.21, brtk.net) σε μήνυμά του με ευκαιρία της 57ης επετείου αυτού που οι Τουρκοκύπριοι αποκαλούν «αντίσταση της Πάφου», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι πήραν θάρρος από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 1964 και άρχισαν να επιτίθενται στους Τουρκοκύπριους που ζούσαν στην Πάφο, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Τουρκία και να τερματιστούν οι επιθέσεις στις 9 Μαρτίου. Υπενθυμίζοντας και τα γεγονότα στα Κόκκινα αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «[...] Και αυτές οι επιθέσεις παραγκωνίστηκαν με την επέμβαση της εγγυήτριας Τουρκίας. Ιδού, αυτά είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του γιατί δεν θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε των εγγυήσεων της Τουρκίας. Για τους λόγους αυτούς, είναι κόκκινη μας γραμμή οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και μερικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα εγγυήσεων του 1960 έγινε αναχρονιστικό και πρέπει να αλλάξει και προσπαθούν να χαλαρώσουν το σύστημα των εγγυήσεων, η στάση και η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας και της ύπαρξης του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Θα αγκαλιαστούμε πιο σφικτά με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Αυτό είναι χρέος μας στον λαό μας και στους πεσόντες μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σπατάλη χρόνου οι δηλώσεις Τατάρ για το Κυπριακό, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Detay (09.03.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Έρχουρμαν ανέφερε τα εξής:

    «Τουλάχιστον να γίνει κατανοητό ότι στην ομοσπονδία δεν βρίσκονται δύο κοινότητες που η μία είναι κυρίαρχη και η άλλη δεν είναι κυρίαρχη και ότι η κυριαρχία μοιράζεται στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ίσως τότε θα γίνει αντιληπτό ότι οι ρεαλιστικές και πιο σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού αφορούν την 'πολιτική ισότητα' και θα υπάρξει επικέντρωση στο σωστό σημείο, αλλά φευ!!! Οι απανωτές δηλώσεις του κ. Τατάρ δεν είναι τίποτε άλλο από χάσιμο πολύ πολύτιμου χρόνου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 17 ανήλθαν χθες τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Detay (09.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,164 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 17 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 12 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 κρούσματα ήρθαν από το εξωτερικό αεροπορικώς και 3 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 43 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 8 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία και τα 7 στην Κερύνεια.

    Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 589,123 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,637 κρούσματα Covid-19, 3,248 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 365 ασθενών, 65 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 296 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» στην κατεχόμενη Λευκωσία

    Υπό τον πηχυαίο τίτλο «Νέο προεδρικό μέγαρο θα αναγερθεί στην Κέρμια», η Halk?n Sesi (09.03.21, halkinsesikibris.com), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η ανέγερση νέου κτιρίου για την «προεδρία» έγινε θέμα συζήτησης στα κατεχόμενα όταν συμπεριλήφθηκε στη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ». Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο κτίριο ανεγέρθηκε το 1930, ως κατοικία του Βρετανού Αρμοστή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανέγερση του «προεδρικού» θα είναι ένα κοινωνικό έργο και θα επεκτείνεται από την κατεχόμενη περιοχή Dereboyu, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου στην περιοχή Κέρμια, μέχρι και την περιοχή του Αγίου Δομετίου. Το έργο για το «προεδρικό μέγαρο» θα είναι ανοικτό για το κοινό, με πάρκο, χώρους πρασίνου, ποδηλατοδρόμους, δρόμους για πεζοπορία, μουσείο, αίθουσες διασκέψεων, χώρους έκθεσης, βιβλιοθήκη και κ.α..

    Αρκετοί κύκλοι εξέφρασαν τη γνώμη ότι η ανέγερση ενός νέου κτιρίου για την «προεδρία» για 14 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) είναι αχρείαστη. Όμως, η εφημερίδα αναφέρει ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι πια ακατάλληλο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του κτιρίου.

    (ΔΨ)

    [06] Επικρίσεις από τον Έρχουρμαν για τη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας»

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν διερωτάται «τι γυρεύει το προεδρικό μέγαρο μέσα στο πρωτόκολλο» και αναρωτιέται πώς η ανέγερση του «προεδρικού μεγάρου» θα αναζωογονήσει και θα αναπτύξει την οικονομία.

    Σε δηλώσεις του στη «βουλή» σχετικά με τη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι ήταν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), που αντέδρασε περισσότερο από όλους, όταν η «τετραμερής κυβέρνηση συνασπισμού» υπέγραψε ένα ετήσιο πρωτόκολλο με την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι τι στοχεύει το πρωτόκολλο πέρα του ότι είναι ετήσιο, αναφέροντας ότι οι ίδιοι στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις υποδομές.

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν αληθεύει ότι θα έλθει κονδύλι 3 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, υπενθυμίζοντας ότι μέρος αυτού του κονδυλίου έπρεπε να ερχόταν τον περασμένο χρόνο, αλλά δεν ήρθε.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την έκκληση του στην «κυβέρνηση» να αποκαλύψει το κείμενο που υπέγραψαν καθώς και τις υποσχέσεις που έδωσαν, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι οι πιστώσεις στον «προϋπολογισμό του 2020» είναι 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και διερωτήθηκε εάν το προβλεπόμενο έλλειμμα στο «προϋπολογισμό» θα αυξηθεί ή όχι κατά 150 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Σημειώνοντας ότι η θητεία της «κυβέρνησης» θα τελειώσει πριν τον Οκτώβριο, ο Έρχουρμαν είπε ότι πρέπει να συζητήσουν στη «βουλή» τον ερχόμενο μήνα για την διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» εντός του Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση», ότι παρ' όλα αυτά, προχώρησε και υπέγραψε ένα «πρωτόκολλο» με αρκετές ασάφειες, που ξεπερνά τη «θητεία» της.

    Ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι σύμφωνα με το «πρωτόκολλο», το «κέντρο δεδομένων», που θα ιδρυθεί στα κατεχόμενα, προβλέπεται ότι θα το διαχειρίζεται η Turksat και θα έχει μόνο συντονιστικό ρόλο η «αρμόδια αρχή» της «ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [07] Αύξηση της χωρητικότητας των φυλακών στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (09.03.21) γράφει ότι οι εργασίες ανέγερσης των νέων κεντρικών φυλακών, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018 σε έκταση 93 στρεμμάτων στην κατεχόμενη βιομηχανική περιοχή της Μιας Μηλιάς, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν και η χωρητικότητα των φυλακών έχει αυξηθεί από 175 άτομα σε 705.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή την στιγμή στις υφιστάμενες φυλακές υπάρχουν 570 κατάδικοι και κρατούμενοι.

    Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Κουτλού Εβρέν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι στοχεύουν η παράδοση του νέου κτιρίου των φυλακών να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

    Σημειώνεται ότι στις νέες φυλακές έχουν ανεγερθεί ξεχωριστές πτέρυγες για γυναίκες, παιδιά και άντρες, και τα κελιά θα είναι χωρητικότητας από ενός μέχρι δέκα ατόμων.

    Ο πολιτικός μηχανικός της τουρκικής εργοληπτικής εταιρείας Metro Muhendislik, υπεύθυνης για την ανέγερση των φυλακών, Τζιχανγκίρ Καραμπατζάκ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα, είπε ότι όλες οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί για τον έλεγχο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, εκτός από την ηλεκτρομηχανική εγκατάσταση, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σημείωσε ότι ακολούθως επιτροπή έξι ατόμων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις των νέων φυλακών για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ελλείψεις ή όχι.

    Ο διευθυντής των φυλακών Μετίν Μπιλμέμ είπε ότι τώρα υπάρχουν 339 κατάδικοι και 231 κρατούμενοι στις φυλακές.

    (ΔΨ)

    [08] Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο

    Η K?br?s (09.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο ίδρυμα στατιστικής ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Φεβρουάριο του 2021 παρουσίασε αρνητικό πρόσημο μένοντας στο μείον 0,02%.

    Ο πληθωρισμός για τους πρώτους δύο μήνες του 2021 ανήλθε στο 0,46%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο ήταν 12,93%.

    Την μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παρουσίασαν τα προϊόντα στον τομέα της υγείας με 3,74%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στις τιμές των ρούχων και των παπουτσιών με 6,64%.

    Αύξηση παρουσιάστηκε στην μέση τιμή 222 προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή και μείωση στην τιμή 167 προϊόντων.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (08.03.21), η Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Επισμηναγός Πινάρ Καρά, σε διάσκεψη Τύπου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει την στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας το καθεστώς στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει στείλει στο Καστελόριζο επιθετικό πλοίο (καταδρομικό), μόλις μερικά ναυτικά μίλια από τα τουρκικά σύνορα.

    «Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις επιθετικές και άνομες ενέργειες της», υποστήριξε η Καρά.

    «Παρόλα αυτά, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαπραγματεύσεις και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα», πρόσθεσε.

    «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο, στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας», ισχυρίστηκε η Καρά, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά μας πλοία συνεχίζουν βάσει προγράμματος τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό την θαλάσσια αρμοδιότητα μας και στα οικόπεδα που μας έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ, και προστατεύονται από τις ναυτικές μας δυνάμεις για τις τεχνικές και επιστημονικές τους ερευνητικές δραστηριότητες στη θάλασσα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν προστασία και συνοδεύουν τα πλοία μας, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, το γεωτρύπανο Fatih και τα ερευνητικά σκάφη DENAR-2 και OCEANIC στη Μαύρη Θάλασσα».

    «Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε η 11η συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα αποσόβησης σύγκρουσης. Υποβλήθηκε επίσης επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα για την 4η συνάντηση για τα ΜΟΕ, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», υποστήριξε η Καρά.

    (ΑΚ)

    [02] Για επαφές στην Τουρκία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις επόμενες μέρες

    Σύμφωνα με τη Sabah (09.03.21), εντατικοποιούνται τις επόμενες μέρες οι επαφές μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο των προσπαθειών για δημιουργία θετικής ατζέντας στις σχέσεις τους.

    Διπλωματικές πηγές λένε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια «ακόμη πιο θετική προσέγγιση», ενώ την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει επιρροή και ισχύ τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και στο πεδίο, αυξάνονται οι διμερείς και περιφερειακές της επαφές και επιδεικνύει ταυτόχρονα μια πιο ευέλικτη στάση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι επαφές της Τουρκίας με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα για επαφές θα βρίσκονται στην Τουρκία η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

    Στο τραπέζι για συζήτηση θα βρίσκονται το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η εφαρμογή της φιλελευθεροποίησης της βίζας, η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σημειώνεται επίσης ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, καταβλήθηκαν προσπάθειες από την ΕΕ και την Τουρκία για τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των ουσιαστικών βημάτων που θα μπορούσαν να γίνουν για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

    Την ίδια στιγμή, η διπλωματία της Άγκυρας περιλαμβάνει και επαφές με τις χώρες κλειδιά, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και με τον Γάλλο Πρόεδρο Emanuel Macron.

    (ΑΚ)

    [03] «Οδεύοντας προς τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ»

    Ο αρθρογράφος της Sabah (09.03.21) Μπουρχανεττίν Ντουράν, σε σημερινό του άρθρο υπό τον πιο πάνω τίτλο, αναφέρεται στην επικείμενη σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 25-26 Μαρτίου υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές, Τουρκία και ΕΕ συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα τους.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι η ώρα να γίνει μια στρατηγική αξιολόγηση των πολυδιάστατων σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ο αρθρογράφος αναφέρεται στις θετικές επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την προηγούμενη βδομάδα.

    Σημειώνοντας ότι τόσο η Μέρκελ όσο, κατά παράξενο τρόπο, και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επέδειξαν μιαν πιο ήπια και μετριοπαθή στάση απέναντι στην Άγκυρα γνωρίζοντας την κρίσιμη συνεισφορά της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και της ασφάλειας, ο Μπουρχανεττίν Ντουράν γράφει ότι ακόμη και στα θέματα της Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τα οποία το Παρίσι είχε αντίθετη άποψη, τώρα φαίνεται να είναι ευχαριστημένο από τα βήματα που γίνονται σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μια εποικοδομητική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, θα ήταν προς όφελος όλων.

    (ΑΚ)

    [04] Έρντογαν και Πούτιν στην τελετή για τον θεμέλιο λίθο του 3ου αντιδραστήρα στο Άκκουγιου

    Σύμφωνα με τη Sabah (09.03.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχουν αύριο με τηλεδιάσκεψη στην ιστορική τελετή για τον θεμέλιο λίθο του 3ου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την αποπεράτωση του έργου και μόλις τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο πυρηνικός σταθμός, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό των μεγάλων πόλεων στην Τουρκία και ειδικά της Κωνσταντινούπολης, οι ανάγκες της οποίας αναμένεται να καλυφθούν κατά 90%.

    Το κόστος για την αποπεράτωση του Πυρηνικού Σταθμού στο Άκκουγιου ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια και αναμένεται να συμβάλει κατά 6 δισ. στην Τουρκική οικονομία, προσθέτει η εφημερίδα.

    Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι με την ανέγερση του Πυρηνικού Σταθμού θα δημιουργηθούν 16,000 θέσεις εργασίας.

    (ΑΚ)

    [05] Μνημόνιο συναντίληψης με το Ουζμπεκιστάν υπέγραψε η Τουρκία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-09.03.21), Τουρκία και Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συναντίληψης για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και της συνεργασίας τους.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε με τον ομόλογό του στο Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε την υπογραφή του μνημονίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να την ενίσχυση και βελτίωση των οικονομικών τους σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν.

    «Το μνημόνιο θα αναπτύξει περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών και των υπουργείων μας και την προσεχή περίοδο θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου. Σκοπεύουμε επίσης να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες και συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο», είπε.

    Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Abdulaziz Kamilov είπε ότι κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ουζμπεκιστάν συζήτησαν τρόπους για βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, καθώς επίσης και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και τρόπους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) και το Turkic Council.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 13,215 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (08.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 13,215 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 139,429 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 64 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 8,106. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 767 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,793,632 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,094. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,632,030.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 34,262,280 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,239 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,8 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 31%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 9 March 2021 - 13:03:37 UTC