Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 45/2021 06-08.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη, δεν θα ήταν σωστό να είναι παρατηρητής στην άτυπη πενταμερή
  • [02] Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέφθηκε το Βαρώσι
  • [03] Η ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη, δηλώνει ο Κιλίτς
  • [04] Το «όραμά του» θα συζητήσει ο Τατάρ με την Λουτ
  • [05] Η ΕΕ συνεχίζει να παραγνωρίζει τις πραγματικότητες στο νησί, λέει ο Σανέρ
  • [06] Επικρίσεις για τοποθέτηση νέου συρματοπλέγματος στην Λευκωσία
  • [07] Στα 3,620 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [08] Παρατείνονται μέχρι τις 15 Μαρτίου τα μέτρα στα κατεχόμενα
  • [09] Χρηματοδότηση για κάμερες ασφαλείας και ραντάρ στα κατεχόμενα
  • [10] Εισφορά στο «φιλοκυβερνητικό» Τύπο στα κατεχόμενα
  • [11] Αντιδράσεις στη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας»
  • [12] «Οι εξαγωγές των προϊόντων της ΤΔΒΚ θα πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα», υποστήριξε η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας
  • [13] Θα πετάξουν στα σκουπίδια δύο τόνους πατάτες
  • [14] Γυναίκες το 59,2% των ανέργων στα κατεχόμενα
  • [15] Επικρίσεις κατά Σανέρ από την αεροπορική εταιρεία Pegasus
  • [16] Εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών από τις κατοχικές δυνάμεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] ‘Ερντογαν: «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] «Στηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο συζήτησαν Μέρκελ-Έρντογαν
  • [04] «Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση για την Κύπρο, όπως το 1974», δηλώνει ο Ακάρ
  • [05] Ο Κιλιτσντάρογλου επικρίνει τις προσπάθειες για κλείσιμο του HDP
  • [06] Στις 11,187 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη, δεν θα ήταν σωστό να είναι παρατηρητής στην άτυπη πενταμερή

    Σκληρές και κρίσιμες συζητήσεις έγιναν κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Αρμόδιο για Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την Παρασκευή το απόγευμα μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, όπως μεταδίδει η K?br?s Postas? (05.03.21, kibrispostasi.com).

    «Του διαβιβάσαμε ότι πλέον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε ο Τατάρ σε δηλώσεις στα κατεχόμενα μετά την συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ειλικρινή.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, κατά την συνάντηση συζήτησαν επί μακρόν το Κυπριακό, το θέμα του χαλουμιού και των πατατών, καθώς και την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, τους υδρογονάνθρακες και τα εμβόλια.

    Σημειώνοντας ότι έγιναν σκληρές και κρίσιμες συζητήσεις, ο Τατάρ είπε ότι μετέφεραν στον Μπορέλ τις προσδοκίες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλη της ΕΕ, δεν θα ήταν σωστό η Ένωση να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στην Γενεύη και ότι δεν θα μπορούσε να αναμένεται να είναι αμερόληπτη η ΕΕ. Σημειώνοντας ότι το ανέφερε αυτό στον Μπορέλ, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι διαβίβασαν στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κυριαρχίας, ότι δεν θα μπορούσε να είναι πολύ αμερόληπτη η ΕΕ και ότι θα μεταβούν στην Γενεύη με καλή βούληση και νέες ιδέες. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αναφέραμε με ειλικρίνεια ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο την διοίκηση και τον πλούτο, ότι τα μέλη της ΕΕ είναι ανάμεσα σε εκείνους που το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους αυτό και ότι η μόνη διέξοδος είναι τα δύο κράτη. Και εκείνοι ανέφεραν ότι έμαθαν κάποια νέα πράγματα, ότι σκοπός τους είναι η εξασφάλιση σταθερότητας στην Κύπρο και ότι αποδίδουν σημασία στην τελική λύση για να θεωρηθεί το Κυπριακό ως ένα λυμένο πρόβλημα. Αναφέραμε ότι χρειάζεται να δοθεί στους Τουρκοκύπριους η εκτίμηση και η σημασία που τους αξίζει, αν θα υπάρξει συμφωνία και αν θεωρηθεί ότι χρειάζεται η έγκριση και των δύο πλευρών. Δεν είμαστε χωρίς εναλλακτική επιλογή. Καταβάλλουμε σοβαρή προσπάθεια για μιαν συμφωνία στην Κύπρο. Όμως, στο στάδιο που φτάσαμε είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τον δρόμο μας με το κράτος της ΤΔΒΚ. Χρησιμοποιήθηκαν κάποιες εκφράσεις όπως μπορείτε να επωφεληθείτε από τα αγαθά της ΕΕ, όμως εμείς είπαμε ότι δεν θα θυσιάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας αξιοπρέπεια»..

    Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε ακόμη στον Μπορέλ ότι οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν περισσότερο ενδιαφέρον ως ένας «λαός» που βλέπει το μέλλον του μέσα στην ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι συζήτησαν το θέμα του χαλουμιού, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Αναφέραμε ότι όσο και αν καταβάλλονται προσπάθειες για να πωλείται το χαλούμι στην ΕΕ και να αποκτηθούν κάποια πλεονεκτήματα με την γεωγραφική κατοχύρωση του χαλουμιού, η πολιτική στάση είναι σημαντική για τους Τουρκοκύπριους. Υποστηρίξαμε ότι στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής χρειάζεται να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο η πρακτική για το μέλι και την αλιεία.

    Τον τελευταίο καιρό το θέμα για το οποίο εργαζόμαστε πιο πολύ με την ΕΕ είναι το χαλούμι. Έμειναν οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με την γεωγραφική κατοχύρωση και την εμπορία του χαλουμιού μέσω της Πράσινης Γραμμής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλεί προβλήματα σε κάποια θέματα. Όπως τονίσαμε και σήμερα, πρέπει να ισχύει και για το χαλούμι η μέθοδος που εφαρμόζεται για τα άλλα προϊόντα στο πλαίσιο της Πράσινης Γραμμής. Ειδικά οι ελεγκτές που θα κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο στο εμπόριο της Πράσινης Γραμμής πρέπει να διορίζονται είτε από την Κομισιόν είτε από τους δύο ηγέτες. Προσδοκία μας είναι να επιλυθεί αυτό το θέμα πριν από την άτυπη πενταμερή συνάντηση».

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν για το Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Είπαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία βασισμένη στην συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας πλέον. Με την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι είπαν ‘όχι’ στο Σχέδιο Ανάν, το Κυπριακό περιήλθε σε μια πιο περίπλοκη κατάσταση».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αδικούνται στο θέμα των εμβολίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Λόγω της αχρείαστης παρεμπόδισης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν μπορούν να διαβιβαστούν προς την πλευρά μας με τον επιθυμητό τρόπο. Από τα εμβόλια που έστειλε μέχρι αυτή την στιγμή η ΕΕ για ολόκληρο το νησί διαβιβάστηκε ένας αριθμός πολύ πιο κάτω από αυτόν που προβλέφθηκε για τον λαό μας. Μαζί με τα εμβόλια που ήρθαν σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 10,570 δόσεις. Δηλαδή, είναι μόνο το 10% από αυτά που πήρε η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα τις πηγές της ΕΕ που παρακολουθούμε. Ζητήσαμε από τον Μπορέλ να αναλάβει πρωτοβουλία για να διορθωθεί αυτό το λάθος μιαν ώρα αρχύτερα. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα γρήγορα τεστ. Ακόμα δεν έχουν διαβιβαστεί στην πλευρά μας τα 75 χιλιάδες τεστ που ανακοινώθηκε ότι θα διαβιβάζονταν».

    Σημειώνοντας ότι επικρατεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της επικυριαρχικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς που απορρίπτει τον διαμοιρασμό, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν έκανε πρόταση για μιαν περιφερειακή συνάντηση υδρογονανθράκων για διευθέτηση αυτών των θεμάτων. Και ο κ. Μπορέλ είναι ένας από εκείνους που προσπαθούν για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Του αναφέραμε ακόμα μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτή την συνάντηση που θα συμβάλει στην ειρήνη και στην σταθερότητα της περιοχής μας σε ίσο επίπεδο και καθεστώς με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Επισημαίνοντας ότι συζήτησαν και το θέμα της οικονομικής στήριξης, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Όταν η νότια Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, πέρασαν ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για επανόρθωση όσων έγιναν στους Τουρκοκύπριους και κάποιοι άλλοι κανονισμοί. Είπαμε ότι αυξήθηκαν οι βοήθειες προς τους Ελληνοκύπριους, όμως ο αριθμός που υποσχέθηκαν σε εμάς είναι πολύ κάτω. Η ΕΕ ετοίμασε ένα πακέτο διάσωσης στο πλαίσιο του οικονομικού αγώνα κατά των συνεπειών του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, προβλέφθηκε ένα μερίδιο 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την νότια Κύπρο μαζί με το πολυετές οικονομικό πακέτο. Στο πλαίσιο του κανονισμού οικονομικής βοήθειας που υλοποίησαν με απόφαση που έλαβαν οι ίδιοι, είναι 240 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που προβλέπεται για εφτά χρόνια στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος για την ΤΔΒΚ. Αυτό το ποσό έμεινε το ίδιο. Η απαίτησή μου από αυτούς είναι να δοθεί και προς εμάς μερίδιο από το πακέτο σωτηρίας όπως έκαναν με την νότια Κύπρο. Μια τέτοια κατάσταση θα βοηθήσει και στο να ξεπεραστούν οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές».

    Σημειώνοντας ότι χρειάζεται έλεγχος για να πωλούνται οι πατάτες στην ΕΕ μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ είπε ότι λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να έρθει ελεγκτής από την ΕΕ και ότι ανέφερε στον Μπορέλ πως έμειναν στα χέρια των παραγωγών δύο τόνοι πατάτες. «Είπε ότι θα κάνουν αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέφθηκε το Βαρώσι

    Η K?br?s (06.03.21) γράφει ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, επιθεώρησε την Παρασκευή την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής» των κατεχομένων, ο Ο Κιλίτς με την αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν την περιοχή, που είναι ανοιχτή στο κοινό, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και συνομίλησαν με «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» εκεί.

    Ο Κιλίτς χαρακτήρισε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ως μια σημαντική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αυτό το άνοιγμα επιδεικνύει ξεκάθαρα στο κόσμο ποιες σκέψεις έχει η Τουρκία και ποιο δρόμο θα ακολουθήσει σχετικά με τον «λαό» της «ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [03] Η ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη, δηλώνει ο Κιλίτς

    Η G?ne? (08.03.21) γράφει ότι την θέση, την ισχύ και την βαρύτητα της Τουρκίας στην περιοχή επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΤΒΜΜ), βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Κωνσταντινούπολη, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο οποίος αξιολογώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) τις επαφές που πραγματοποίησαν στα κατεχόμενα μέλη της Επιτροπής στις 4 και 5 Μαρτίου, υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί και επομένως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειές της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να μην ξεχνιέται ότι αποτελεί κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Κιλίτς είπε ότι ήθελαν από καιρό να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, όμως λόγω της πανδημίας μόλις τώρα μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους, προσθέτοντας ότι στην αντιπροσωπεία έλαβαν μέρος βουλευτές των κομμάτων που είχαν υπογράψει διακήρυξη για την Ανατολική Μεσόγειο στην Εθνοσυνέλευση.

    Βαρώσι

    Σημειώνοντας ότι είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, τον «πρόεδρο» της «βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου, τον «υπουργό» εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και «βουλευτές» που συμμετέχουν στις εργασίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάφορων ευρωπαϊκών θεσμών, ο Κιλίτς ανέφερε ότι επισκέφθηκαν και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, η οποία άρχισε να ανοίγει σταδιακά μετά από 46 χρόνια, κατά την έκφρασή του. Υπενθυμίζοντας ότι στις 15 Νοεμβρίου 2020 την πόλη είχαν επισκεφθεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Κιλίτς υποστήριξε:

    «Έχουμε δει πολυκοσμία στο κλειστό Βαρώσι. Μας δόθηκε η πληροφορία ότι άνθρωποι από κάθε περιοχή του νησιού επιθυμούν να επισκεφθούν το Βαρώσι. Η δική μας οπτική γωνιά είναι, με την ανθρωπιστική έννοια, προς την κατεύθυνση της χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων από όλους που βρίσκονται σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους. Μακάρι να συνεχίσουμε με την εξέλιξη με αυτό τον τρόπο. Εδώ έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό το σημείο το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ συντήρησε καλά την περιοχή (το Βαρώσι) μέχρι σήμερα».

    Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κιλίτς ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση σήμερα δεν είναι «η τουρκική ύπαρξη στο νησί» ή η Τουρκία και υποστήριξε ότι οι Τούρκοι που ζουν στο νησί καταβάλλουν προσπάθεια για να υπάρχει ηρεμία στην Κύπρο και να γίνουν μια ευημερούσα κοινότητα. Υποστηρίζοντας ότι είναι γνωστό ιστορικά ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη του επιθυμητού στόχου, ο Κιλίτς είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα εκφραστούν οι απόψεις των πλευρών.

    Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί τόσο ο Σανέρ όσο και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του λεγόμενου πρωθυπουργού στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα, ο Κιλίτς ισχυρίστηκε:

    «Το βέβαιο είναι το εξής: Πλέον στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία εκφράζει την θέση της σε σχέση με το θέμα της διαφωνίας που βιώνουμε με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τις εξελίξεις ασφάλειας και κυριαρχίας στη γειτονική γεωγραφική περιοχή και συνεχίζει τον δρόμο της έχοντας την ισχύ και την ικανότητα να προστατεύσει μέχρι τέλους την ασφάλεια και τα συμφέροντα του λαού της και των ομοεθνών της».

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει ευθύνη στην Κύπρο, ο Κιλίτς ισχυρίστηκε ότι η Ένωση παραβίασε το δικό της κεκτημένο εντάσσοντας στους κόλπους της τον ελληνοκυπριακό τομέα, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού. Ανέφερε ότι η ΕΕ έχει σοβαρή ευθύνη στην διαφωνία που υπάρχει σήμερα και πρέπει να διορθώσει αυτή την κατάσταση μια ώρα αρχύτερα.

    Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν γίνεται με την άνευ όρων στήριξη της Ελλάδας επειδή είναι μέλος της και έφερε το παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ της Ιταλίας και της Μάλτας για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητάς τους κατά την οποία η ΕΕ είχε δηλώσει ότι αυτό δεν εμπίπτει στη δική της αρμοδιότητα και ότι έπρεπε να λύσουν την διαφορά μεταξύ τους οι δύο χώρες. Είπε ότι αμφισβητείται η Ένωση αν στη μία περίπτωση τηρεί την πιο πάνω στάση και στην άλλη περίπτωση παίρνει το μέρος της Ελλάδας στο όνομα της αλληλεγγύης με ένα κράτος μέλος εκφράζοντας θέσεις που ποτέ δεν θα αποδεχθεί η Τουρκία.

    Επισημαίνοντας τη σημασία της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, ο Κιλίτς υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι σήμερα διεξάγονται κάποιες επαφές και με την Αίγυπτο και πρόσθεσε:

    «Η θέση, η ισχύς και η βαρύτητα της Τουρκίας στην περιοχή είναι εκεί, είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Άλλωστε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είμαστε στη θέση της εγγυήτριας χώρας. Επομένως, πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που κάνουμε και να μην ξεχνιέται ότι είμαστε μέρος των διαπραγματεύσεων».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Το «όραμά του» θα συζητήσει ο Τατάρ με την Λουτ

    Η G?ne? (08.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στις 14.30 στα κατεχόμενα με την με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ.

    Σε γραπτή της δήλωση, ο Ντογρούγιολ ανέφερε ότι ο Τατάρ θα συζητήσει με την αξιωματούχο του ΟΗΕ το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Είπε επίσης ότι θα συζητήσουν λεπτομερώς με την Λουτ το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της άτυπης πενταμερούς που θα διεξαχθεί στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η ΕΕ συνεχίζει να παραγνωρίζει τις πραγματικότητες στο νησί, λέει ο Σανέρ

    Η G?ne? (08.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παραγνωρίζει τις «πραγματικότητες» στο νησί και να αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Επικρίνοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Αρμόδιος για Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Σανέρ υποστήριξε ότι με την στάση της η ΕΕ παραγνωρίζει το γεγονός, κατά την έκφρασή του, ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που οδήγησαν σε κατάρρευση την τελευταία διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντάνα και αφάνισαν όλες τις πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο και δεν θα προσφέρει κανένα όφελος τόσο στην επίτευξη συμφωνίας όσο και στον εαυτό της.

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο, ο Σανέρ ισχυρίστηκε:

    «Επομένως ο Μπορέλ δεν μπορεί να μας προτείνει να υποκύψουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να κάνουμε μιαν συμφωνία σε αρμονία με τα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που επιθυμεί να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας, του κράτους μας και της ασφάλειάς μας για να μας παράσχει την στήριξη που είχε υποσχεθεί πολύ πιο πριν στον τουρκοκυπριακό λαό η ΕΕ αλλά δεν το έχει εκπληρώσει αυτό. Η ΕΕ, που συνεχίζει την υφιστάμενη στάση της και δεν λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις πραγματικότητες, δεν μπορεί να εξασφαλίσει όφελος στην επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο ούτε και στον εαυτό της.

    Δεν χρειάζεται να λάβει μέρος στην συνάντηση πέντε συν τα Ηνωμένα Έθνη που προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη Απριλίου στην Γενεύη η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ξεκάθαρο πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους. [?] Είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται η ΕΕ, έχουν καταρρεύσει οι αναζητήσεις ομοσπονδιακής λύσης. Δεν είναι δυνατό να φτάσεις σε διαφορετικό μέρος με το να κάνεις τα ίδια πράγματα στις ίδιες συνθήκες. Άλλαξε προ πολλού ο κόσμος από το 1977-79. [?] Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτή η πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε στο ίδιο σημείο με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την κυριαρχική μας ισότητα, από την απαίτησή μας για συμφωνία δύο κρατών. Η ΕΕ πρέπει να έρθει στον σωστό δρόμο μιαν ώρα αρχύτερα και αν θέλει πράγματι μιαν συμφωνία στην Κύπρο, να παρέχει στήριξη στην συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επικρίσεις για τοποθέτηση νέου συρματοπλέγματος στην Λευκωσία

    Η Haberat?r (08.03.21) γράφει ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ- YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού υποστήριξε ότι η τοποθέτηση συρματοπλέγματος από τον Αστρομερίτη μέχρι το Αεροδρόμιο Λευκωσίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σημαντικό γεγονός λόγω του χρόνου που έγινε και αποτελεί ενέργεια που δηλητηριάζει την Κύπρο. Επικρίνοντας την εν λόγω απόφαση, ο Νταβουλτζού ανέφερε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται συρματοπλέγματα αλλά επανένωση.

    Ισχυρίστηκε ότι ακόμα και οι δικαιολογίες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην εν λόγω περιοχή δείχνουν πρόθεση για συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου στο μέλλον και ότι η απόφαση στόχο έχει να σαμποτάρει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο που θα διεξαχθεί από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου.

    Υποστήριξε επίσης ότι με αυτή την απόφαση «αλείφθηκε βούτυρο στο ψωμί» των οπαδών της διχοτόμησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 3,620 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (08.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,005 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 19 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 8 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 κρούσματα ήρθαν από το εξωτερικό αεροπορικώς και 8 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 17 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 9 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 4 στην Κερύνεια και τα 3 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 7 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 582,959 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,620 κρούσματα Covid-19, 3,205 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 391 ασθενών, 70 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 318 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Παρατείνονται μέχρι τις 15 Μαρτίου τα μέτρα στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (06.03.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» αποφάσισε την παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τις 15 Μαρτίου, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χώροι εστίασης, όπως τα εστιατόρια και οι καφετέριες, ανοίγουν, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ των ωρών 21:00-05:00 θα συνεχίσει και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 15 Μαρτίου. Οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές τις Κυριακές και οι εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν τις Κυριακές, 7 και 14 του Μάρτη.

    Αναφέρεται ότι οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για να μεταφέρουν άτομα, που είναι κάτοικοι κατεχομένων και επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας, εάν υποβάλλουν τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR που έγινε στις τελευταίες 72 ώρες και τηρούν τα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με το «πρωτόκολλο». Σημειώνεται ότι οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να επιστρέψουν στα κατεχόμενα από το ίδιο οδόφραγμα εντός τριών ωρών από την ώρα αναχώρησης τους. Σε περίπτωση, που οι οδηγοί ταξί δεν εφαρμόσουν τα μέτρα, δεν θα τους επιτρέπεται να μεταβούν πάλι στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

    (ΔΨ)

    [09] Χρηματοδότηση για κάμερες ασφαλείας και ραντάρ στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (06.03.21) γράφει ότι ανάμεσα στα έργα που θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα για το 2021 στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», γίνεται αναφορά και σε κονδύλι 100 εκατομμυρίων 500 χιλιάδων τουρκικών λιρών (ΤΛ) για τον τομέα της άμυνας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα χορηγηθούν 68 εκατομμύρια ΤΛ για το «σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των πόλεων», του οποίου οι προσφορές θα ανοιχθούν στην Άγκυρα και θα αφορά κάμερες ασφαλείας.

    Επιπλέον, θα παραχωρηθούν 15 εκατομμύρια ΤΛ για «ραντάρ παρακολούθησης των ακτών» και 14 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ΤΛ για του έργου «ενδυνάμωσης της αστυνομικής οργάνωσης».

    Οι εφημερίδες δημοσιεύουν αναλυτικά τη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» που υπογράφτηκε την περασμένη Τετάρτη στην Άγκυρα.

    (ΔΨ)

    [10] Εισφορά στο «φιλοκυβερνητικό» Τύπο στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Βροχή από χρήματα στο φιλοκυβερνητικό Τύπο», η Avrupa (06.03.21) γράφει ότι στο νέο πακέτο της «Συμφωνίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» δεν ξέχασαν και τον «φίλια ΜΜΕ», εννοώντας το «φιλοκυβερνητικό» Τύπο.

    Σύμφωνα με άρθρο του «πρωτοκόλλου δημοσιονομικής συνεργασίας», θα διανεμηθούν 3 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς μέσω της παράνομης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.

    Σημειώνεται ότι τα χρήματα θα δοθούν σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, που θα θεωρηθούν κατάλληλοι από το «γραφείο συντονιστή κυπριακών υποθέσεων» της Τουρκίας από τις αιτήσεις που θα λάβει η «τουρκική πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία, είτε ως συνεισφορά είτε ως κάλυψη των εξόδων τους.

    (ΔΨ)

    [11] Αντιδράσεις στη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας»

    Η Avrupa (06.03.21) γράφει ότι η KTOE?S, η συντεχνία των Τουρκοκύπριων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, επικρίνοντας το «πρωτόκολλο δημοσιονομικής συνεργασίας» που υπογράφτηκε μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», είπε ότι δεν θα υποκύψουν σε μια τέτοια ραδιουργία.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της συντεχνίας Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ ανέφερε: «Απαιτείται η ολοκλήρωση της διοίκησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την τυραννία του Ερντογάν και του AKP [κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] με στολισμένα πρωτόκολλα και λεγόμενες μεταφορές κονδυλίων. Έχει ξεκαθαρίσει τελευταίως με το πρωτόκολλο τι θέλουν να πουν όταν οι αξιωματούχοι του AKP αναφέρονται σε κυρίαρχο κράτος», προσθέτοντας ότι θέλουν να συναρμολογήσουν ένα ‘κράτος’ που θα ελέγχουν σε κάθε τομέα και θα σφετερισθούν την πολιτική βούληση της ‘χώρας’».

    «Θα παίζουν μουσική καθώς βυθίζεται ο τιτανικός. Αποφάσισαν ότι θα μας ανεγείρουν και προεδρικό μέγαρο», είπε χαρακτηριστικά ο Γκιόκτσεμπελ, σημειώνοντας ότι το πακέτο θα καταργήσει το «νόμο» για τις συντεχνίες, τους «δημοκρατικούς νόμους», τα δικαιώματα και γενικότερα είναι μια προσπάθεια για αποδόμηση του «συντάγματος» και του «κράτους»

    Η K?br?s (06.03.21) γράφει ότι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, αρχηγός του Κόμματος του Λαού (HP), αξιολογώντας τη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας», είπε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την «ΤΔΒΚ» δεν είναι ξεκάθαρες και ότι δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν από άποψη χρόνου.

    «Όταν παρατηρήσεις τη συμφωνία, είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική στήριξη, που θα γίνει σε μορφή δανείου ή χορηγήσεων εξαρτάται από κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά το περιεχόμενο αυτών των υποσχέσεων και τι ακριβώς καλύπτουν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Λαμβάνοντας υπόψη τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται και την κυβέρνηση μειοψηφίας, αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι εφικτές, ούτε υλοποιήσιμες. Μεγάλο μέρος των ορών των μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατό να τεθούν σε ισχύ από μια τέτοια κυβέρνηση», σημείωσε ο Όζερσαϊ.

    Η Diyalog (06.03.21) γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, επικρίνοντας τη «συμφωνία», κάλεσε την «κυβέρνηση» να ανακοινώσει ποιες υποσχέσεις έδωσε σχετικά με τη «συμφωνία» που υπέγραψε, καθώς και σε ποιες «τροποποιήσεις των νόμων» αναφέρονται.

    Η Yeni D?zen (06.03.21) γράφει ότι η KTAMS, η τουρκοκυπριακή συντεχνία των «δημοσίων υπαλλήλων», σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας», επέκρινε την «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για τις πολιτικές της αποφάσεις και διερωτήθηκε «ποιους εξυπηρετεί».

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας Γκιουβέν Μπένγκινχαν, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» εξυπηρετεί το κεφάλαιο και όχι τους πολίτες της.

    (ΔΨ)

    [12] «Οι εξαγωγές των προϊόντων της ΤΔΒΚ θα πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα», υποστήριξε η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας

    Η G?ne? (06.03.21) γράφει ότι η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτζιάν μαζί με αντιπροσωπεία της, σε μονοήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα την Παρασκευή, είχε διάφορες επαφές με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

    Σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, η Υπουργός Πεκτζιάν ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να είναι πάντα κοντά στην «ΤΔΒΚ» και ότι καταβάλλουν προσπάθειες για ανόρθωση της ευημερίας του λαού. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι θα αξιολογήσουν τα βήματα ώστε τα προϊόντα της «ΤΔΒΚ» να μπορούν να εξάγονται σε διεθνείς αγορές χωρίς προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι αρκετές οργανώσεις και ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας στην Τουρκίας έχουν εκπροσώπους και στα κατεχόμενα. Επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για ανάπτυξη των εξαγωγών, καθώς και της προβολής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

    Ο Τατάρ ανέφερε εκ νέου ότι η «ΤΔΒΚ» έχει ενδυναμωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής. Ακολούθως αναφέρθηκε στις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντησή της με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, η Πεκτζιάν είπε ότι άρχισαν οι εργασίες για «εμπορική και οικονομική συνεργασία» μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», καθώς και η αύξηση των επενδύσεων. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα γίνει έρευνα για το τι μπορεί να γίνει σε θέματα ανανεώσιμης ενέργειας, οργανικά τρόφιμα και άλλα.

    Στη συνέχεια, η Τουρκάλα Υπουργός είχε συνάντηση με επιχειρηματίες στα κατεχόμενα και τον λεγόμενο υπουργό ενέργειας και οικονομικών Ερχάν Αρικλί, κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και τρόποι διευκόλυνσης των «εξαγωγών» των προϊόντων της «ΤΔΒΚ» στις διεθνείς αγορές.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρηματιστηρίων και Επιμελητηρίων της Τουρκίας (TOBB) Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου εξήγησε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η «βόρεια Κύπρος» να ενοποιηθεί με τον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτοντας ότι προσπαθούν ώστε η «βόρεια Κύπρος» να εκπροσωπείται σε πλατφόρμες όπως το Ισλαμικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Ο Αρικλί, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, είπε ότι οι προσδοκίες τους από την επίσκεψη της Υπουργού στα κατεχόμενα είναι η μετατροπή της «εμπορικής συμφωνίας ακτών» που υπογράφτηκε χρόνια πριν σε «Εμπορική Συμφωνία», καθώς να γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες ώστε να επωφεληθεί και η «ΤΔΒΚ» από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, που υπέγραψε πέρσι η Τουρκία με την Μεγάλη Βρετανία.

    (ΔΨ)

    [13] Θα πετάξουν στα σκουπίδια δύο τόνους πατάτες

    Η K?br?s (08.03.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων πατατοπαραγωγών, Ενγκίν Χάλκσεβεν δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει φέτος την πώληση πατατών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Χάλκσεβεν είπε ότι ο επιθεωρητής υγείας της ΕΕ δεν μπορεί να έρθει και γι’ αυτό δεν είναι δυνατή η πώληση τουρκοκυπριακών πατατών στις ελεύθερες περιοχές.

    Σημειώνοντας ότι πρότειναν να παίρνουν τα προϊόντα τους στην νεκρή ζώνη είτε στην περιοχή των Βάσεων στο Πέργαμος για να τα ελέγχει ένας εμπειρογνώμονας από το «νότο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χάλκσεβεν ανέφερε ότι ακόμα και αυτό το αίτημά τους έμεινε αναπάντητο και πρόσθεσε ότι αν δεν έχει θετική κατάληξη η διαδικασία, θα πετάξουν στα σκουπίδια δύο τόνους πατάτες.

    Σύμφωνα με τον Χάλσεβεν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσέγγισε θετικά το αίτημά τους όταν του το έθεσαν σε πρόσφατή συνάντησή τους, τους ανέφερε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τα προβλήματα που υπάρχουν πάνω σε αυτό το θέμα και ότι θα το έθετε στην συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Αρμόδιο για Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Ο Χάλκσεβεν είπε επίσης ότι ο Τατάρ τους ανέφερε ότι λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες για ενδυνάμωση των σχέσεών τους με το ΗΒ και να δημιουργηθούν δυνατότητες εξαγωγής τουρκοκυπριακών πατατών στο ΗΒ.

    Σημειώνοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες να αποστείλουν μια ποσότητα από τις πατάτες που θα μείνουν αδιάθετες είτε στο Ντουμπάι είτε στο ΗΒ μέσω του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Χάλκσεβεν είπε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό το θέμα είναι η αύξηση των ναύλων λόγω της μη αναγνώρισης του καθεστώτος και η μη διεθνής αναγνώριση των πιστοποιητικών υγείας που αυτό εκδίδει για εξαγωγή των προϊόντων.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Γυναίκες το 59,2% των ανέργων στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (08.03.21) γράφει ότι σύμφωνα με το λεγόμενο ίδρυμα στατιστικής, το 46% του πληθυσμού στα κατεχόμενα είναι γυναίκες. Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι το 59,2% των ανέργων είναι γυναίκες, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες που δεν βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό της «χώρας».

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 41,5% των γυναικών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό είναι οικοκυρές, το 17,9% μαθήτριες/φοιτήτριες, το 17% έχουν βγει σε σύνταξη και το 7,5% είναι άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν.

    Το 90,9% των γυναικών που εργάζονται απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών και το 1,1% στον τομέα των οικοδομών.

    Το 86% των γυναικών είναι μισθωτές, το 11,6% είναι εργοδότριες και το 2,3% εργάζονται αμισθί ως οικογενειακές εργάτριες.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Επικρίσεις κατά Σανέρ από την αεροπορική εταιρεία Pegasus

    Η Avrupa (08.03.21) γράφει ότι ο Ζεκί Ζιγιά, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Pegasus στα κατεχόμενα δήλωσε ότι το 60% μερίδιο αγοράς που κατάφερε να κερδίσει η εταιρεία του στα κατεχόμενα κατά τα τελευταία 15 χρόνια της αφαιρέθηκε από την ούτω καλούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας των κομμάτων UBP-YDP-DP και επέκρινε το γεγονός ότι ο αριθμός των πτήσεων μειώθηκε στις τρεις ημερησίως, από τις οποίες μόνο η μία δόθηκε στην Pegasus και οι άλλες δύο δόθηκαν στις Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ).

    Ο Ζιγιά υποστήριξε ότι λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ «σαν να έχει βγει από κλήρωση λαχείου» και τοποθετήθηκε σε εκείνο τον «θώκο», δεν «γεμίζει την καρέκλα του» και παίρνει διαταγές από τον διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

    (Ι/Τσ.)

    [16] Εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών από τις κατοχικές δυνάμεις

    Η Avrupa (08.03.21) γράφει ότι σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στον λογαριασμό του στο Tweeter, σε εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών προέβη το σύνταγμα των καταδρομών του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο. Στην ανάρτηση δημοσιεύονται και φωτογραφίες από την εκπαίδευση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] ‘Ερντογαν: «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (07.03.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του σε τηλεδιάσκεψη κατά την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα-2021, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να πρωτοπορήσει ανά το παγκόσμιο στον τομέα του ναυτικού, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση τους να διασφαλίσουν ότι κατέχουν ένα πολύ δυνατό στόλο. «Δεν πρέπει να είμαστε δυνατοί μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά πρέπει να είμαστε δυνατοί και στρατιωτικά και αμυντικά. Επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δικαιώματα των πολιτών μας αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όλων των φίλων μας που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της περιοχή», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν είπε ότι αυτές τους υπενθυμίζουν την ανάγκη να προστατεύσουν τα εδάφη τους. «Προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα τους έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Βιώσαμε αυτή την αδικία αλλά και πολλές άλλες, καθώς επίσης και ανοικτές κυρώσεις», υποστήριξε ο Έρντογαν, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν πάντοτε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, παρά την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που αντιμετωπίζουν συνεχώς, κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ τετελεσμένα στη «Βόρεια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε και τα εξής: «Κάναμε ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε, όποιο και αν είναι το τίμημα, να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα βήματα που κάναμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, παρεμποδίσαμε την κατάληψη της Λιβύης από τους πραξικοπηματίες. Πετύχαμε να σταματήσουμε εντελώς κάθε παράνομες ενέργειες που στόχο είχαν να φυλακίσουν τη χώρα μας στις ακτές της Αττάλειας. Με τις πρωτοβουλίες και τα βήματα που κάναμε πετύχαμε την απελευθέρωση των υπό κατοχή εδαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και ενώ λάβαμε αυτά τα βήματα, σε καμιά περίπτωση δεν δράσαμε με επεκτατικές και επεμβατικές αντιλήψεις. Εμείς απλά θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και την πατρίδα μας».

    Ο Έρντογαν υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις 3-4 καλύτερες χώρες ανά τον παγκόσμιο στο θέμα της κατοχής μη επανδρωμένου στόλου.

    Αναφερόμενος στη διεξαγωγή της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα, ο Έρντογαν είπε ότι σε αυτήν δοκιμάστηκαν τα εγχώρια και εθνικά αμυντικά τους συστήματα, καθώς επίσης και η ετοιμότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ναυτικού στόλου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

    «’Έχουμε εξάγει περισσότερες από 130 ναυτικές πλατφόρμες το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις 10 χώρες παγκόσμια που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία.

    «Όπως σε όλους τους τομείς, στόχος μας είναι να καταστεί η Τουρκία μια υπερδύναμη στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων», είπε.

    (ΑΚ)

    [02] «Στηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Sabah (07.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε επαφές με την Αίγυπτο όσον αφορά στις νέες ενέργειες που θα γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την πορεία των σχέσεων τους ενδέχεται, όπως είπε, να αρχίσουν και διαπραγματεύσεις όσον αφορά στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους.

    «Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών και Υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σουκρί πολλές φορές. Είχαμε πολύωρες συζητήσεις, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των σχέσεων μας. Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων, μπορεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους, επειδή τασσόμαστε υπέρ του ισότιμου διαμοιρασμού», είπε.

    Ο Τσαβούσογλου αξιολόγησε επίσης ζητήματα που αφορούν στο νέο ισοζύγιο στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και στην πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση συνόδου για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Τα ενεργειακά έργα, που επιχειρούν για πολιτικούς σκοπούς να αποκλείσουν την Τουρκία στην περιοχή, δεν έχουν καμία πιθανότητα να πετύχουν. Η πρόταση του Προέδρου μας για διοργάνωση διάσκεψης για την Ανατολικής Μεσογείου, που να περιλαμβάνει όλες τις χώρες της περιοχής, είναι το τελευταίο παράδειγμα της ειλικρινούς επιθυμίας μας για συνεργασία. Η προσέγγιση να καταστήσουμε την ενέργεια ένα εργαλείο για την ειρήνη, εξαρτάται και από το πώς αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες της περιοχής αυτή την προσέγγιση και από το κατά πόσο θα κάνουν χρήση των πόρων αυτών σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Υποβάλαμε την πρότασή μας στην ΕΕ, δηλαδή: ‘Πώς θα πρέπει να γίνει, ποιος θα πρέπει να συμμετέχει’. Και εμείς μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό. Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο. Αλλιώς, μπορούμε να έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση γι’ αυτούς, σε ξεχωριστή πλατφόρμα και με άλλη μορφή. Αν μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό, τότε δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτήν τη μορφή. Αλλά αν δεν θέλετε να συμμετάσχει η ΤΔΒΚ, τότε δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τότε θα έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί τους. Η ΤΔΒΚ και εμείς έχουμε επιδείξει εποικοδομητική ευελιξία μέχρι σήμερα. Δεν λέμε ‘εντάξει, ως εδώ και τέλος’».

    Αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι διμερείς τους διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου. «Να παρακαθίσουμε στο τραπέζι με τη μέθοδο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Εμείς πάντοτε λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η πλευρά που το αποφεύγει αυτό είναι η ελληνική πλευρά. Αντί να συζητούν μαζί μας τα ζητήματα, τα μεταφέρουν στην ΕΕ. Όταν τελικά κάθισαν στο τραπέζι, προσπάθησαν να αυξήσουν τις εντάσεις, για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση του ερευνητικού μας σκάφους Τσεσμέ και οι προκλητικές δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα. Ήρθε και μια πρόσκληση από την Αθήνα για τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, όμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία. Για το Κυπριακό, στηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού που να συνάδει με τις πραγματικότητες στο νησί», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Αναφερόμενος στη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σε αυτήν στάλθηκαν πολύ θετικά μηνύματα για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι με τη συμβολή της χώρας του έχει τελειώσει ο πόλεμος και έχει επέλθει σταθερότητα, ενώ άρχισε και η πολιτική διαδικασία. «Ακόμη και αυτοί που στο παρελθόν ενοχλούνταν από τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, τώρα αποδέχονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός πρωταγωνιστής εδώ που δεν πρέπει να αποκλειστεί. Όλοι λένε ότι η εκεχειρία άρχισε εξαιτίας των ενεργειών της Τουρκίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του Λιβυκού λαού», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [03] Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο συζήτησαν Μέρκελ-Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-05.03.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις καθώς επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στα συμφέροντα των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο Έρντογαν υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος και η επικοινωνία με τη Μέρκελ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της για την καταπολέμηση της πανδημίας και έχει περάσει στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο Έρντογαν εξήγησε ότι η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα του προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με επιτυχία. Ο Έρντογαν εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως τον Απρίλιο αρχίσει και η τουριστική περίοδος με ασφάλεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση στα θέματα αυτά.

    Για το θέμα της Λιβύης, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη όπως η νέα κυβέρνηση της Λιβύης κερδίσει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα.

    Ο Έρντογταν υπενθύμισε επίσης το θέμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ, καθώς επίσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που παρέχει βοήθεια εθελοντικά στο θέμα του επαναπατρισμού των Σύρων προσφύγων, αλλά τόνισε την ίδια στιγμή την ανάγκη για παροχή οικονομικής στήριξης από την ΕΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την τηλεδιάσκεψη, Έρντογαν και Μέρκελ συζήτησαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα συμπεριλαμβανομένου του αγώνα κατά της πανδημίας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Μόνο με το διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

    «Η Καγκελάριος επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η ΕΕ να έχουν εποικοδομητικές σχέσεις», ανέφερε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν ότι χρειάζεται να παρέχουν πλήρη στήριξη στη νέα διακυβέρνηση της Λιβύης.

    Αναφορικά με τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μέρκελ είπε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με διάλογο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

    Για το Κυπριακό, η Μέρκελ χαιρέτισε την ανακοίνωση των ΗΕ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    (ΑΚ)

    [04] «Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση για την Κύπρο, όπως το 1974», δηλώνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (07.03.21), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσφωνώντας μέσω τηλεδιάσκεψης την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα 2021, προέβη σε δηλώσεις όσον αφορά στην πιθανότητα για υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους.

    Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά την διεξαγωγή της άσκησης, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η Αίγυπτος επέδειξε σεβασμό στα θαλάσσια σύνορα που η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα ΗΕ.

    «Είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη και περιμένουμε να υπάρξει συνέχεια. Έχουμε πολλούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Εκτιμούμε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε σημαντικές εξελίξεις. Σε αυτό το θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών μας συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες τους με τους σχετικούς οργανισμούς και οργανώσεις αλλά και με Υπουργούς. Αναμένουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία, όπως και για τα άλλα προβλήματα στην περιοχή, τάσσεται υπέρ της επίλυσης τους στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις σε αυτά τα θέμα και επιθυμούμε να εξαντλήσουμε όλες τις ειρηνικές οδούς και μεθόδους» είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι παρά τη θετική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα «με τις προκλητικές τις ενέργειες, τις ανεύθυνες δηλώσεις, την απειλητική γλώσσα και παρόμοιες προσεγγίσεις της, χαλάει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ο Ακάρ πρόσθεσε και τα εξής: «Τους λέμε συνεχώς ότι πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και επηρεάζουν αρνητικά τη σταθερότητα. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος σκοπός αυτών των ενεργειών των γειτόνων μας είναι να επηρεάσει και να παραπλανήσει αρνητικά την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

    Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι αυτή η γλώσσα, οι επιθετικές δηλώσεις και οι ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση προκαλούν την μεγαλύτερη ζημιά στον ελληνικό λαό.

    Επαναλαμβάνοντάς ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και δίκαιά δικαιώματά και συμφέροντα της, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι στα πλαίσια αυτά, η Τουρκία ποτέ δεν έχει παραβλέψει, ούτε και θα παραβλέψει στο μέλλον τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. «Σε αυτό το θέμα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα όλα όσα χρειάζεται και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το ίδιο στο μέλλον», είπε.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία. «Εμείς ως Τουρκία έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση για την Κύπρο όπως το 1974, έχουμε ακριβώς την ίδια αντίληψη. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε:

    «Στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους συνομιλητές μας ότι είναι απαράδεκτο να παρεξηγείται η παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Αυτή η παρουσία πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι διαστρεβλωμένες δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεν ωφελούν ούτε την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε και την Ελλάδα. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει άμεσα να παραιτηθούν από την αδιάλλακτη στάση τους και να αποδεχθούν την ύπαρξη της Τουρκίας εκεί. Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι κυρίαρχα και ισότιμα στοιχεία. Από αυτή την άποψη ελπίζουμε ότι η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ θα τερματιστεί. Δυστυχώς εκεί βλέπουν τις εξελίξεις μονόπλευρα, τις βλέπουν από την σκοπιά των Ελληνοκυπρίων. Αυτό σίγουρα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες».

    «Όλοι πλέον πρέπει να δουν ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών», ανέφερε ο Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι έχει σημασία να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως οι τρίτοι να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε αυτό το ζήτημα, είπε και τα εξής: «Οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας πρέπει να εξετάσουν τις εξελίξεις και τα προβλήματα με ένα αντικειμενικό τρόπο, στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης. Θα πρέπει να εξετάσουν τα θέματα αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις. Αναμένουμε από την ΕΕ να συμβάλει στη λύση του ζητήματος με ένα ρόλο διαμεσολαβητή χωρίς να είναι μονομερής».

    (ΑΚ)

    [05] Ο Κιλιτσντάρογλου επικρίνει τις προσπάθειες για κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.03.21), ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του KRT TV, σχολιάζοντας την έρευνα που διατάχθηκε από τη Γενική Εισαγγελία όσον αφορά στο κλείσιμο του φίλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επέκρινε έντονα τις προσπάθειες για κλείσιμο του κόμματος αναφέροντας τα εξής: «Κλείνοντας το HDP τιμωρείτε 6,5 εκ. ανθρώπους. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Θέλετε να τιμωρήσετε όλους τους Κούρδους που δεν σας ψήφισαν για να ανέλθετε στην εξουσία».

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Κιλιτσντάρογλου: «Συλλαμβάνετε τους ανθρώπους και απολύετε θεματοφύλακες. Είτε έχετε δίκαιο είτε όχι αυτό δεν έχει σημασία. Ασκείτε μια πρωτοφανή πίεση στο HDP. Θέλετε να τιμωρήσετε όλους τους Κούρδους επειδή δεν σας ψήφισαν για να ανέλθετε στην εξουσία. Η ειλικρινής μου αντίληψη είναι η εξής: Ο Μπαχτσελί θέλει οπωσδήποτε το κλείσιμο του HDP, όμως απ’ όσα βλέπω και απ’ όσα αντιλαμβάνομαι αλλά και από τις πληροφορίες που έχω μέχρι τώρα, το AKP είναι υπέρ της θέσης ότι δεν είναι σωστό να ακολουθηθεί μια τόσο σκληρή στάση».

    (ΑΚ)

    [06] Στις 11,187 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (07.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 11,187 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 129,299 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 65 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,785. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 735 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,780,417 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,030. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,623,924.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 34,122,851 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,261 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 28,3%.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 March 2021 - 13:38:27 UTC