Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 21/2021 02.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία»
  • [02] Αντιπροσωπείες προετοίμασαν την συνάντηση Τσαβούσογλου-Τατάρ
  • [03] Συναντήσεις Τσαβούσογλου με Σανέρ και Σεννάρογλου
  • [04] Τσαβούσογλου: Οδηγούμε στο τραπέζι όσους δεν πιστεύουν στη διπλωματία
  • [05] Ο Τατάρ ενημέρωσε τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στα κατεχόμενα
  • [06] Ακιντζί: «Η πολιτική αναγνώρισης δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας»
  • [07] Όζγιγιτ: «Δεν θα βγει η νέα αλήθεια από τα παλιά λάθη»
  • [08] Ελτσίλ: Αντίκειται στις συνθήκες εγγυήσεων η λύση δύο κρατών
  • [09] Στα 2,371 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [10] Επιχείρηση κατά της εφημερίδας Yeni Bak?s διενήργησε η «αστυνομία»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στη Γερμανία ο Ακάρ για επαφές για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
  • [02] Ακάρ: Θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
  • [03] Δηλώσεις Κουρτουλμούς για Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια
  • [04] Η Γαλλία επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, λέει ο Γάλλος Πρέσβης
  • [05] Συστήματα για κάμερες ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα
  • [06] Ερντογάν: «Ήρθε η ώρα για αναθεώρηση του Συντάγματος»
  • [07] Παραιτήθηκαν 350 μέλη του CHP – Εντάσσονται στο κόμμα του Ιντζέ
  • [08] Μαζικές συλλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μπογαζιτσί
  • [09] Νέες συλλήψεις σε έρευνα για FETO εντός του τουρκικού στρατού
  • [10] Στις 7,719 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία - 124 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία»

    Την θέση ότι δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για λύση ομοσπονδίας επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας την Δευτέρα το απόγευμα μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (01.02.21, brtk.net).

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε στην Τουρκία την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν και εκεί πολλά θέματα και ότι με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα θέλουν να τονίσουν ξανά την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του προέδρου της προς την «ΤΔΒΚ» και τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η Τουρκία άνοιξε νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών στα κατεχόμενα και συνέχισε την στήριξή της προς τα μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ», ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα απέστειλαν 40 χιλιάδες δόσεις εμβολίων στα κατεχόμενα και ότι κατά την προσεχή περίοδο θα αυξήσουν την ποσότητα των εμβολίων που αποστέλλουν, ούτως ώστε «όλα τα αδέλφια μας στην ΤΔΒΚ χωρίς διακρίσεις να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι άρχισε να επιταχύνεται η διαδικασία σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ισχυρίστηκε:

    «Η άτυπη συνάντηση 5+1 σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν δική μας ιδέα. Διότι αναλώσαμε 52 χρόνια πλέον για την ομοσπονδία. Όλες οι μέθοδοι εξαντλήθηκαν. Γι' αυτό ξέρουμε ότι δεν θα έχει όφελος να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις γι' αυτήν. Νομίζω ότι το ξέρει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως, δυστυχώς στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύεται μια στάση αρχών και ειλικρινής. Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία. Αύριο φυσικά θα προβούμε στις αξιολογήσεις μας υπό την προεδρία του προέδρου Ερσίν Τατάρ. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε ανεπισήμως το τι θα διαπραγματευτούμε. Η δική μας στάση είναι γνωστή. Βεβαίως έχουμε ερωτήσεις να υποβάλουμε. Θα έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε πόσο ειλικρινής είναι η απέναντι πλευρά. Έτσι θα δούμε σε αυτή την συνάντηση κατά πόσο υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση [...] Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία στο θέμα της αρμονίας μαζί σας. Θα συζητήσουμε μαζί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τούρκων της Κύπρου, θα αποφασίσουμε μαζί και θα τα υπερασπιστούμε μαζί».

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλεισης πόλης του Βαρωσιού, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

    «Συνεχίζεται υπό τον έλεγχό σας η μελέτη απογραφής σε σχέση με το άνοιγμα του Κλειστού Βαρωσιού που αρχίσαμε προηγουμένως. Αφότου ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη απογραφής, θα κάνουμε σε διαβούλευση και τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε κατά τρόπο σύμφωνο με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ χωρίς να παραβιάζουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

    Ερτουγρούλογλου

    Στις δικές του δηλώσεις ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι θα αξιολογήσουν μαζί με την Τουρκία το σημείο που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση». «Οι εθνικές υποθέσεις αξιολογούνται από κοινού, καθορίζονται από κοινού, υπερασπίζονται από κοινού. Με αυτή την αντίληψη και συνείδηση συνεχίζουμε τον δρόμο μας», ανέφερε.

    Σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία αποτυγχάνει εδώ και 52 χρόνια, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι προβλέπουν μιαν νέα διαδικασία γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα.

    Επισημαίνοντας ότι υποστηρίζουν μιαν πολιτική στη βάση δύο χωριστών εθνών, δύο χωριστών δημοκρατιών, δύο χωριστών νόμων, δύο χωριστών κυρίαρχων κρατικών οντοτήτων, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Αυτή η συνάντηση [η πενταμερής διάσκεψη], όπως τονίσαμε προηγουμένως τόσο η μητέρα πατρίδας όσο και εμείς, δεν θα είναι μια συνάντηση που μοιάζει με την διαπραγματευτική διαδικασία των 52 χρόνων ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δεν θα συζητηθούν λεπτομέρειες, δεν θα συζητηθούν τα συνηθισμένα κεφάλαια, δεν θα είναι στην ατζέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο στόχος στην διάσκεψη 5+1 είναι να καθοριστεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Θα συμμετάσχουμε στην συνάντηση αυτή με καλή βούληση επιθυμώντας συμφωνία. Αν επιδείξει την ίδια καλή βούληση, την ίδια επιθυμία για συμφωνία και η απέναντι πλευρά, αν έρθει στην ημερήσια διάταξη το κοινό έδαφος, θα κινηθούμε αναλόγως [...] Όσο ισχυρή είναι η μητέρα πατρίδα μας, τόσο ισχυροί είναι και οι Τούρκοι της Κύπρου. Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιπροσωπείες προετοίμασαν την συνάντηση Τσαβούσογλου-Τατάρ

    Στο μεταξύ ο Bayrak (01.02.21, brtk.net) μεταδίδει επίσης ότι συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Τουρκίας και κατεχομένων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο για προετοιμασία της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη ο Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

    Στην δήλωσή της, η Ντογρούγιολ αναφέρει ότι κατά την συνάντηση τονίστηκε ότι οι συνθήκες στην Κύπρο και στην περιοχή καθιστούν απαραίτητη την συνεργασία «των δύο υφιστάμενων κρατών» στο νησί στην βάση της κυριαρχικής ισότητας για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην οποία η τουρκική πλευρά θα λάβει μέρος με σκοπό την αναζήτηση εδάφους για διαπραγμάτευση στη βάση «αυτού του εποικοδομητικού οράματος», κατά την έκφρασή της.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συναντήσεις Τσαβούσογλου με Σανέρ και Σεννάρογλου

    Η K?br?s (02.01.21) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και αντιπροσωπεία της «βουλής» υπό τον νεοεκλεγέντα «πρόεδρό» της, Οντέρ Σεννάρογλου είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα μετά την σύσταση της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία απέστειλε 40 χιλιάδες εμβόλια στα κατεχόμενα για την πανδημία και θα αποστείλει και άλλα όταν παραλάβει η ίδια.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι εντατικοποιήθηκε η διπλωματική κινητικότητα για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που ήταν πρόταση της Τουρκίας και ότι πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι να διοργανωθεί η διάσκεψη στη Νέα Υόρκη αρχές Μαρτίου. «Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ θα προβούμε σε αξιολόγηση για το τι στάση θα επιδείξουμε, ποια βήματα κάνουμε», πρόσθεσε.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και ότι το Κυπριακό είναι το μακροβιότερο πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται τους Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ίσους και η κωλυσιεργία τους στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, του εδαφικού, του περιουσιακού και των εγγυήσεων δείχνει ότι ήρθε η ώρα πλέον «να κατευθυνθούμε προς άλλη κατεύθυνση» στο Κυπριακό. «Δεν απέμεινε και πολύ νόημα στις συνομιλίες για ομοσπονδία», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να μεταβούν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη «αφού συμφωνηθούν κάποια θέματα».

    «Είχαμε πει και κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών ότι θα λαμβάναμε μέρος στην συνάντηση 5+1, όμως δεν νομίζω ότι θα έχει νόημα για τον τουρκοκυπριακό λαό η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις χωρίς να γίνει κατανοητός στο εξωτερικό», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι θέλουν να αυξηθεί η ορατότητα της «ΤΔΒΚ» διεθνώς και να συνεχίσει η στήριξη της Τουρκίας για μιαν λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής ο Σανέρ:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραιτηθεί ποτέ της κυριαρχικής ισότητας. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος του τουρκοκυπριακού λαού ένα μοντέλο λύσης εκτός αυτού».

    Στις δικές του δηλώσεις ο Σεννάρογλου ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ενόσω ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι «ώμο με ώμο» με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει τα δικαιώματά τους. Υποστήριξε ότι με την τουρκική εισβολή του 1974 ήρθε ειρήνη στο νησί και ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη πολιτικής λύσης παρά την διεξαγωγή συνομιλιών επί 47 χρόνια.

    Ο Σεννάρογλου κατέληξε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υπομένει για άλλα 47 χρόνια και χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους τις εγγυήσεις της Τουρκίας σε μια πιθανή λύση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσαβούσογλου: Οδηγούμε στο τραπέζι όσους δεν πιστεύουν στη διπλωματία

    Η K?br?s (02.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η προτεραιότητα της χώρας του είναι πάντοτε η διπλωματία, όμως κατεβαίνοντας στο πεδίο μαθαίνουν σε όσους δεν πιστεύουν στην διπλωματία το πώς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε τοπικό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι χάλασαν το παιχνίδι που παιζόταν στην Συρία και επιμένουν στο θέμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Ανέφερε και τα εξής:

    «Στην Ανατολική Μεσόγειο είπαμε 'δίκαιος διαμοιρασμός'. 'Μην αποκλείεται την Τουρκία, την ΤΔΒΚ, ταχθείτε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού', είπαμε. Τι είπαν; Είπαν όχι. 'Η Ελλάδα, ο ελληνοκυπριακός τομέας έχουν δικαιώματα, ό,τι κάνουμε είναι σωστό', είπαν. Εμείς τι κάναμε; Κατεβήκαμε στο πεδίο, κυματίσαμε τη σημαία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έμαθαν πώς θα γίνεται συνεργασία με την Τουρκία».

    Υποστηρίζοντας ότι πάντοτε είναι ανοικτοί για διπλωματία και καλούν σε διπλωματία όλους όσοι εμπιστεύονται τον εαυτό τους, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε με την Γερμανία στο θέμα της αναβίωσης των μηχανισμών διμερούς διαλόγου και ότι αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία ενεργεί με ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν ακολουθεί πλέον τα παιχνίδια που στήνουν άλλοι, αλλά στήνει η ίδια το παιχνίδι σε θέματα που την αφορούν. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Έρχεται η ώρα που χαλάμε τα παιχνίδια που στήνονται εναντίον του τουρκικού έθνους. Πάντα λέμε 'η διπλωματία είναι η προτεραιότητά μας'. Όμως κατεβαίνοντας στο πεδίο μαθαίνουμε σε όσους δεν πιστεύουν στην διπλωματία πώς να επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι, με προσοχή το μαθαίνουμε [...] Υπήρχε ένα πρόβλημα Καραμπάχ. Υπάρχει η διπλωματία, είπαμε. Κανείς δεν πλησίασε. Υποστήριζαν την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν κατέβηκε στο πεδίο, πήρε αυτό που ήταν δικαίωμά του, πήρε πίσω τα εδάφη του».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο Τατάρ ενημέρωσε τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (02.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε τηλεδιάσκεψη με την «Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου» στα κατεχόμενα την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε πριν την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τατάρ ανάμεσα σε άλλα είπε ότι υπάρχει τώρα ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική για το Κυπριακό και ότι έχει επιδείξει τη θέλησή του σε αυτό το θέμα με την εκλογή από τον «λαό» στην θέση του «προέδρου». Ανέφερε επίσης ότι ανήκει στην «σχολή Ντενκτάς» όσον αφορά στο Κυπριακό και ότι είναι άτομο που γεννήθηκε μέσα στο Κυπριακό το 1960. «Γνωρίζω πολύ καλά την ουσία του Κυπριακού. Το σημαντικό είναι να αντιπροσωπεύουμε μια πολιτική με αξιοπρέπεια και να την υποστηρίζουμε», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, «που είναι ο εγγυητής της συνέχειας της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτά τα εδάφη», πρέπει να μεταφέρουν την πολιτική που δημιούργησαν από κοινού στην παγκόσμια ατζέντα. «Η πρόθεσή μου από την πρώτη μέρα ήταν να φτάσω σε αυτό το σημείο», είπε και ισχυρίστηκε ο συμβιβασμός με βάση την ομοσπονδία έληξε μετά από 11 ημέρες συνομιλιών στο Crans Montana. Παρά τη «θυσία», όπως την χαρακτήρισε, της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Σχέδιο Ανάν και την ευελιξία της δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συνομιλίες, υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [06] Ακιντζί: «Η πολιτική αναγνώρισης δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας»

    Η K?br?s Manset (02.02.21) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο το 2019 δεν πρέπει να χαθεί.

    «Αν η πολιτική της αναγνώρισης είναι πραγματικός στόχος πολιτικής και όχι ψευδαίσθηση, τότε η πλατφόρμα στην οποία θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο Ακιντζί και τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι ο οργανισμός που αποφάσισε μην αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και καλεί τις χώρες μέλη του να μην το κάνουν. Τονίζει επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό, αφού στην άλλη πλευρά του τραπεζιού κάθεται η ελληνοκυπριακή πλευρά που ποτέ δεν θα αποδεχτεί την αναγνώριση.

    Ανέφερε ακόμα ότι αφού ισχύουν αυτά, θα πρέπει να κοιτάξουν αν η διεθνής συγκυρία επιτρέπει κάτι τέτοιο και εάν οι κοντινές στην Τουρκία χώρες (όσες κι αν έχουν απομείνει όπως τονίζει) θα έκαναν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αν η ίδια η Τουρκία, οι ομάδες της οποίας δεν μπορούν να παίξουν ένα φιλικό αγώνα με μια τουρκοκυπριακή ομάδα θα έκανε ένα βήμα που θα επιβάρυνε την εξωτερική της πολιτική.

    «Εν ολίγοις, αυτή η πολιτική δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στο άμεσο μέλλον. Αν δεν επιστρέψουμε στον ρεαλισμό, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση», αναφέρει ο Ακιντζί και σημειώνει πως αυτό που φαίνεται δυνατό είναι μια ομοσπονδιακή δομή, με πολιτική ισότητα όπου οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισχυρές αρμοδιότητες, μια θέση που η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερασπίζεται εδώ και καιρό.

    Τέλος, ο Ακιντζί δήλωσε πως ο πιο σώφρον δρόμος σκέψης θα είναι να επικεντρωθούν στην χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά έφτασε μετά από αμφιταλαντεύσεις ύστερα από το Κραν Μοντάνα και που στην πραγματικότητα αποτελεί θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019 δεν άφησε στην ελληνική ηγεσία περιθώριο να κωλυσιεργήσει περισσότερο. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Όζγιγιτ: «Δεν θα βγει η νέα αλήθεια από τα παλιά λάθη»

    Η Kibris (02.02.21) γράφει ότι υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι θα επιμείνουν σε μια πολιτική λύσης που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη στην πενταμερή σύνοδο που προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι αυτό είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν με δυσμενείς συνέπειες, τις οποίες ακόμα υφίσταται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    «Συνομοσπονδία και μοντέλα λύσεων δύο κρατών συχνά συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η είσοδος της ελληνικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου. Είναι κατανοητό ότι τα διδάγματα δεν έχουν αντληθεί από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε και τόνισε ότι «η πιο λογική και ρεαλιστική μορφή λύσης στην Κύπρο είναι η Ομοσπονδία».

    (ΚΣ)

    [08] Ελτσίλ: Αντίκειται στις συνθήκες εγγυήσεων η λύση δύο κρατών

    Η Avrupa (02.01.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών στο κυπριακό πρόβλημα αντίκειται στις συνθήκες εγγυήσεων που υπέγραψε η Τουρκία και στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Με αυτή σας την πρόταση απαιτείτε τον διαμελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας την εδαφική ακεραιότητα της οποίας εγγυηθήκατε με διεθνείς συμφωνίες», υπογράμμισε σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο Ελτζίλ.

    Επεσήμανε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες θα συγκαλέσει άτυπη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου, άρχισαν οι αποσχιστικές δηλώσεις από παντού εκ μέρους των οπαδών της διχοτόμησης που τρέφονται από την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο Ελτσίλ υποστήριξε ότι ήρθε στο νησί για να δώσει οδηγίες και τον «συμβούλευσε» ότι δεν χρειάζεται να μπαίνει σε τόσο κόπο, αφού είναι αρκετό ένα τηλεφώνημά του ή οι οδηγίες που θα δώσει ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα στους Ερσίν Τατάρ και Ερσάν Σανέρ, οι οποίοι νιώθουν περήφανοι που είναι υπάλληλοι της Τουρκίας, κατά την έκφρασή του.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 2,371 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 3,157 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 46 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 35 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 8 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι τρεις ασθενείς εισήχθησαν χθες σε μονάδα εντατικής φροντίδας και 18 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 18 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 21 στην Κερύνεια, τα 2 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και άλλα 2 στο Τρίκωμο

    Μέχρι τις 01 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 407,115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,371 κρούσματα Covid-19, 1,897 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 460 ασθενών, 113 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 333 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 14 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΚΣ)

    [10] Επιχείρηση κατά της εφημερίδας Yeni Bak?s διενήργησε η «αστυνομία»

    Η Yeni Bak?s (02.02.21) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία διενήργησε επιχείρηση ενάντια στα γραφεία της εφημερίδας χτες και αφαίρεσε την εξωτερική κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της εφημερίδας, με την δικαιολογία ότι δεν ελήφθη άδεια εγκατάστασής της.

    Κατά την επιχείρηση, η λεγόμενη αστυνομία συνέλαβε τον εκδότη της εφημερίδας Γιουσούφ Κισά τον οποίο αργότερα άφησε ελεύθερο. Ο Κισά σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για παρέμβαση στον Τύπο και υποστήριξε ότι χιλιάδες αυτοκίνητα περνούν καθημερινά στους δρόμους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας το μεταδίδει αυτό. Σύμφωνα με τον Κισά, η «αστυνομία» προέβη σε αυτή την ενέργεια επειδή ενοχλήθηκε που η κάμερα έδειξε την αποτυχία της.

    «Αυτό που γίνεται σε μας σήμερα θα γίνει σε άλλον οργανισμό μέσων ενημέρωσης αύριο», τόνισε και δήλωσε πως η Yeni Bak?s δεν θα σωπάσει και θα φέρνει πάντα την αλήθεια στον κόσμο.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στη Γερμανία ο Ακάρ για επαφές για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (02.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία όπου και θα πραγματοποιήσει επαφές για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

    Στo πλαίσιo των επαφών του στο Βερολίνο, ο Ακάρ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Kramp-Karrenbauer και το κύριο θέμα της συνάντησης τους θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ακάρ, αναμένεται στη συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, να εκφράσει για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας ότι τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της στην περιοχή, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Στη συνάντηση, αναμένεται να τεθούν επίσης προς συζήτηση οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, ο αγώνας για το προσφυγικό και θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στην αμυντική βιομηχανία.

    (ΑΚ)

    [02] Ακάρ: Θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενημερώθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Τούρκους Διοικητές που ανέλαβαν καθήκοντα στο Κοινό Κέντρο Τουρκίας-Ρωσίας που συστάθηκε για την διασφάλιση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σχετικά με τις δραστηριότητες τους εκεί.

    «Ελπίδα και ευχή μας είναι όπως με τη συμβολή του κέντρου αυτού, και σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται, να διασφαλιστεί μόνιμα η εκεχειρία στην περιοχή και να επικρατήσει η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία», ανέφερε.

    Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη, ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των θεμάτων που αφορούν στην άμυνα και την ασφάλεια, στα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υπενθύμισε ότι διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές Τουρκίας και Ελλάδας. «Υπάρχει και η συνάντηση που είχε αποφασιστεί από τον Πρόεδρο μας και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι από τους Έλληνες γείτονες μας ήρθαν στη συνάντηση, ορισμένοι δεν ήρθαν. Εκτιμούμε τώρα ότι αυτές οι συναντήσεις θα επαναληφθούν και τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έγιναν τρεις συναντήσεις, οι δύο στην Αθήνα και η μια στην Άγκυρα. Αναμένουμε να γίνει και μια τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα. Αναφερθήκαμε και στις διάφορες μορφές που μπορεί να έχει αυτή. Όπως λέμε πάντοτε, εμείς επιθυμούμε να τελειώσουν όλα τα προβλήματα και να εξευρεθούν πολιτικές λύσεις μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να ζήσουν μέσα σε ασφάλεια. Εμείς, όπως πάντοτε, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε με την ίδια σοβαρότητα, ειλικρίνεια και ευαισθησία τα δικαιώματα και συμφέροντα μας και των αδελφών μας στην Κύπρο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική μας εδώ, αλλά αυτό που λέμε στην άλλη πλευρά είναι ότι πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της πολιτικής οδού. Και εργαζόμαστε για αυτό», υποστήριξε ο Ακάρ.

    (ΑΚ)

    [03] Δηλώσεις Κουρτουλμούς για Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.02.21) o αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δηλώσεις του σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Kocman στη Μούγλα της Τουρκίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες της διεθνούς κοινότητας που δεν επιθυμούν να βλέπουν την ύπαρξη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ασκούν σοβαρές πιέσεις εναντίον της.

    «Ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες τους και όπου να ναι θα αρχίσουν να μας υπαγορεύουν τι λέει ο χάρτης, αυτός που ονομάζουν Χάρτη της Σεβίλλης. Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε και ο Πρόεδρος μας, αν λαμβάναμε υπόψη αυτά που λένε, τότε εμείς δεν θα βρίσκαμε ακτή να ρίξουμε τα αγκιστριά μας στην Μεσόγειο. Αυτό ήταν η απαρχή του σχεδίου που είχαν για να φυλακίσουν την Τουρκία στα δικά της χωρικά ύδατα. Ευτυχώς, η Τουρκία με την αμοιβαία συμφωνία που έκανε με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και κατοχύρωσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα», υποστήριξε.

    Ο Κουρτουλμούς ανέφερε επίσης ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας για έρευνες για υδρογονάνθρακες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται με επιτυχία και στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, προσθέτοντας και τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, στη Μαύρη Θάλασσα εντοπίστηκαν πολύ σημαντικές πηγές φυσικού αερίου. Ελπίζουμε ότι και στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν ακόμη περισσότερες. Συνεχίσαμε την πορεία μας και τις δραστηριότητες μας τόσο στην περιοχή που εμπίπτει εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας όσο και γύρω από την ΤΔΒΚ παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε και δεν παραιτηθήκαμε. (...). Ελπίζω ότι θα εντοπιστούν ακόμη περισσότερες πηγές στην περιοχή», είπε.

    Ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία που έχει το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Η περιοχή των Βαρωσίων που ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιξε με τη βούληση της τουρκική πλευράς προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην περιοχή και με αυτό τον τρόπο, έχει διασαφηνιστεί ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά της δικαιώματα εκεί. Αυτό ήταν μια σημαντική αρχή. Επίσης, τα εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονταν υπό κατοχή για περίπου 30 χρόνια από την Αρμενία και ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, και πάλι με τη δική μας ξεκάθαρη βούληση και στήριξη, επιστράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν και επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς, η κατοχή του Καραμπάχ τελείωσε. Ταυτόχρονα, μετά την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαν, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο ιστορικό βήμα για άνοιγμα διαδρόμου από το Ναχτζιβάν στο Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο Κουρτουλμούς.

    Είπε επίσης ότι την ίδια στιγμή τεράστια επιτυχία για το Τουρκικό έθνος ήταν και η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Υπογραμμίζοντάς ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση, ο Κουρτουλμούς είπε ότι για χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και θα συνεχίσει να τα αντιμετωπίζει με την ίδια αγωνιστικότητα και ζήλο και δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό να αγωνίζεται, όπως είπε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κενού περιεχομένου πολιτικές και πολεμικές που στρέφονται εναντίον της.

    (ΑΚ)

    [04] Η Γαλλία επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, λέει ο Γάλλος Πρέσβης

    Σύμφωνα με τη Hurriyetdailynews.com (02.02.21), o Γάλλος Πρέσβης στην Τουρκία, Herve Magro, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον αρθρογράφο της εφημερίδας Σερκάν Ντεμίρτας, υποστήριξε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσέλθει σε ένα σημαντικό και εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία μετά την πολύμηνη ένταση μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία αλληλογραφία που είχαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών έχει ανοίξει το δρόμο για ομαλοποίηση των διμερών τους σχέσεων.

    Εξηγώντας σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας αυτή τη στιγμή, ο Γάλλος Πρέσβης αξιολόγησε επίσης στην εφημερίδα την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

    «Θα πρέπει τώρα να καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να εισέλθουμε σε ένα κανονικό, εφ' όλης της ύλης και σημαντικό διάλογο με την Τουρκία. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία μοιράζεται μαζί μας τον ίδιο στόχο», ανέφερε ο Magro, προσθέτοντας ότι η χώρα του πάντοτε τασσόταν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση όλων των διαφορών που υπάρχουν. «Ωστόσο, οι όροι για την επανέναρξη ενός διαλόγου καθώς επίσης και η βάση του διαλόγου θεωρούνται πολύ σημαντικά στοιχεία», είπε, αναφερόμενος στα περιφερειακά προβλήματα που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στην μεγάλη ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το 2020, ο Γάλλος Πρέσβης υπογράμμισε ότι έφθασε η στιγμή όλα αυτά να μείνουν πίσω στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Για αυτό υπάρχουν και οι διπλωμάτες. Η κατάσταση άρχισε να καλυτερεύει τώρα, αλλά θα πρέπει να εγκαθιδρύσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας», είπε.

    «Φυσικά, ο τελευταίες εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν ως θετικά βήματα και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Τα πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά και Ορούτς Ρέϊς έχουν αποσυρθεί από την περιοχή. Επίσης έχουν αρχίσει και οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλά αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί. Δηλαδή, δεν πρέπει να είναι κάτι που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Όλα αυτά τα βήματα που γίνονται δεν πρέπει να γίνονται μόνο λόγω του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

    Χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη αλληλογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως ένα πολύ καλό βήμα για την εναρμόνιση των σχέσεων των δύο χωρών, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι παρόλο που οι δύο χώρες έχουν διάσταση απόψεων σε πολλά θέματα, θα μπορούσαν να τα συζητήσουν ως δύο εταίροι.

    Αυτούσια η συνέντευξη του Γάλλου Πρέσβη υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας France wants strategic, normal dialogue with Turkey: Envoy - Turkey News (hurriyetdailynews.com).

    (ΑΚ)

    [05] Συστήματα για κάμερες ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Hurriyet (01.02.21, ΑΑ), έχουν παραδοθεί με επιτυχία στα κατεχόμενα τα συστήματα για την εγκατάσταση των καμερών ασφαλείας και παρακολούθησης, τύπου CCTV και PTS, από την τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας ASELSAN, παρά τα μέτρα για την πανδημία της νόσου Covid-19. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του έργου, τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί με σκοπό να συμβάλουν στην ασφάλεια και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η εφημερίδα γράφει ότι τα συστήματα ασφάλειας της πόλης καθώς και για αναγνώριση πινακίδων, που έχουν δοθεί για χρήση στις δυνάμεις της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας από την ASELSAN, έχουν επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της «ΤΔΒΚ». Επιπρόσθετα, έχουν προστεθεί νέες δυνατότητες σε αυτά τα συστήματα.

    Σημειώνεται ότι η ASELSAN υπέγραψε συμφωνία για 308,7 εκατ. ΤΛ με τη Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας για να αντιμετωπίσουν τις επιπρόσθετες ανάγκες της Διεύθυνσης Ασφάλειας, στο πλαίσιο του έργου για τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας των πόλεων και αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής.

    (ΔΨ)

    [06] Ερντογάν: «Ήρθε η ώρα για αναθεώρηση του Συντάγματος»

    Το κυριότερο θέμα που προβάλλεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου είναι η χθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Η Yeni Safak (02.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα, είπε ότι «μπορεί να είναι καιρός να συζητήσουν για ένα νέο Σύνταγμα πάλι», προσθέτοντας ότι μετά την κοινή συναίνεση και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του συνεταίρου τους στη «Δημοκρατική Συμμαχία» (Cumhur Ittifak?), θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος. «Το τελικό προσχέδιο για το νέο Σύνταγμα θα τεθεί φυσικά προς έγκριση στο έθνος», σημείωσε ο Ερντογάν.

    «Ελπίζουμε σύντομα να παραδώσουμε στο κοινό μιαν περιεκτική εργασία, που θα περιέχει τη φιλοσοφία, τους στόχους μας και τα κεφάλαια δραστηριοτήτων του πακέτου μεταρρυθμίσεων μας. Ακολούθως, θα αρχίσουμε να κάνουμε τα σχετικά νομοθετικά βήματα ζητήματα στο κοινοβούλιο και τα εκτελεστικά στην προεδρία. Είναι πασιφανές ότι η πηγή των προβλημάτων στην Τουρκία είναι στα Συντάγματα, που συντάσσονταν πάντα από πραξικοπηματίες από το 1960. Όσο και αν τα τροποποιούμε δεν είναι δυνατόν να σβήσουμε τα ίχνη του πραξικοπήματος και της κηδεμονίας που εσωκλείονται στο πνεύμα του συντάγματος», υποστήριξε ο Ερντογάν.

    Υπογραμμίζοντας ότι είχαν κάνει προσπάθειες και προηγουμένως για αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δεν τελεσφόρησαν λόγω των εμποδίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι δυστυχώς η χώρα τους έχασε μια σημαντική ευκαιρία, αλλά τώρα ήρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα.

    Η Cumhuriyet (02.02.21) γράφει ότι σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μουράτ Γετκίν υπάρχουν δύο σενάρια για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όλες τις πιθανότητες για να μπορέσει να φθάσει στον ικανοποιητικό αριθμό βουλευτών για να επικυρωθεί το προσχέδιο του.

    Το πρώτο σενάριο είναι η έγκριση του νομοσχεδίου από 360 βουλευτές και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι να εξασφαλίσει την έγκριση 400 βουλευτών για να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Με τους 289 βουλευτές του AKP, τους 48 με το MHP και τον ένα βουλευτή του κόμματος Μεγάλης Ένωσης (BBP) δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει την έγκριση από τους βουλευτές για να θέσει το προσχέδιο για αναθεώρηση του Συντάγματος σε δημοψήφισμα, επισημαίνει ο αρθρογράφος Γετκίν, αφού του υπολείπονται ακόμη 22 ψήφοι βουλευτών.

    (ΔΨ)

    [07] Παραιτήθηκαν 350 μέλη του CHP – Εντάσσονται στο κόμμα του Ιντζέ

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (02.02.21), 350 μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος CHP στην επαρχία Γιάλοβα έχουν παραιτηθεί από το κόμμα τους.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι αιτία της παραίτησης τους από το κόμμα είναι ότι παρ' όλες τις διαμαρτυρίες τους στην κεντρική επιτροπή για θέματα που τους προκαλούσαν ανησυχία και αναστάτωση, ποτέ δεν εισακούσθηκαν.

    Στη συνέχεια, τα παραιτηθέντα μέλη δήλωσαν ότι θα ενταχθούν στους κόλπους του νέου κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi) του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος επίσης προέρχεται από τις τάξεις του CHP.

    (ΔΨ)

    [08] Μαζικές συλλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μπογαζιτσί

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (01.02.21) γράφει ότι 159 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας από τις τουρκικές Αρχές λόγω του ότι δεν τερμάτισαν τις διαδηλώσεις τους μπροστά στην πανεπιστημιούπολη, όπου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες συμφοιτητές τους, εξαιτίας του πίνακα με το σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤ. Σημειώνεται ότι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 98 από τους συλληφθέντες, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.02.21).

    Η Cumhuriyet (01.02.21) γράφει ότι ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνουν νέους, γιατί απλά κάποιος το επιθυμεί. «Αύριο θα φιλοξενήσω φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπογαζιτσί [Bogazici Universitesi] και θα τους ακούσω. Ως Δήμαρχος της πόλης, έχω την υποχρέωση να το κάνω», σημείωσε ο Ιμάμογλου, προσθέτοντας ότι είχε συναντήσεις και με τις αρμόδιες αρχές και ότι θα επιδιώξει να επιτευχθεί διάλογος ανάμεσα στου φοιτητές και στις αρχές.

    Τις συλλήψεις των φοιτητών επέκρινε και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνουν φοιτητές μεσονυχτίς, επειδή υπεραμύνονται της δικαιοσύνης, των αξίων και του πανεπιστημίου τους, γράφει το Anadolu (02.02.21). Ο Κιλιντσάρογλου κάλεσε τον πρύτανη Μπουλού να παραιτηθεί και να τερματίσει αυτή την «άσχημη κατάσταση».

    Ο δε αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε να γίνει έρευνα για τις συλλήψεις και για τους «προβοκάτορες», όπως τους αποκάλεσε, πίσω από τις διαμαρτυρίες. Χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις ως «ποταπό γεγονός», ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τους προβοκάτορες, που θέλουν να στραγγαλίσουν την Τουρκία, γράφει η Yeni Safak (02.02.21).

    (ΔΨ)

    [09] Νέες συλλήψεις σε έρευνα για FETO εντός του τουρκικού στρατού

    Ο τηλεοπτικός σταθμός CNNTurk (02.02.21) μετέδωσε ότι 249 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για φερόμενους δεσμούς με την οργάνωση του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FETO) σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 42 προάστια της Κωνσταντινούπολης σε δομές των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων (TSK).

    (ΔΨ)

    [10] Στις 7,719 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία - 124 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,719 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 141,703 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 124 άτομα και 8,016. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 636 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,485,182 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,117. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,370,431.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 29,773,125 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,615 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,9% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,01%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 February 2021 - 15:01:31 UTC