Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 20/2021 30.01-01.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σήμερα στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου, αύριο συνάντηση με Τατάρ
  • [02] Αντίδραση «προεδρίας» για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την UNFICYP
  • [03] Επιμένει στην πολιτική των δύο κρατών ο Τατάρ
  • [04] Επικρίνει το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
  • [05] Σανέρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποχωρήσει από την κυριαρχία του»
  • [06] Λανθασμένος ο δρόμος των δύο κρατών, λέει ο Ακιντζί
  • [07] Το BKP χαιρέτισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] Στα 2,325 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Ρεκόρ κρουσμάτων τον Ιανουάριο – Η εικόνα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ συνδέεται με 5 σημαντικές παραμέτρους», λέει ο Καϊμακτζί σε συνέντευξη του
  • [02] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] Ο Σινιρλίογλου διορίστηκε αρχισύμβουλος του Έρντογαν
  • [04] Παραιτήθηκαν τρεις βουλευτές του CHP –Εντάσσονται στο Κόμμα μου, υποστηρίζει ο Ιντζέ
  • [05] Αντιδράσεις και συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι για έργο τέχνης που αναφέρεται στο Ισλάμ και την ΛΟΑΤ κοινότητα
  • [06] Επανασυνελήφθη ο επαρχιακός πρόεδρος του HDP στο Εσένγιουρτ
  • [07] Στις 6,562 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και 128 νέοι θάνατοι
  • [08] Ξεπέρασαν τα 2 εκ. τα άτομα που εμβολιάστηκαν στην Τουρκία-Χαλαρώσεις ανακοινώνει σήμερα το Υπουργικό
  • [09] Η Τουρκία διαψεύδει ισχυρισμούς για ένταση στα Ίμια

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σήμερα στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου, αύριο συνάντηση με Τατάρ

    Η Yeni Duzen (01.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα για σειρά επαφών με τους Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου φθάνει στα κατεχόμενα στις 15:30 το απόγευμα, ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον λεγόμενο πρόεδρο της βουλής Οντέρ Σεννάρογλου στις 16:00 και στις 16:40 με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου θα έχει στις 17:15 συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτογρούλογλου.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 13:30 και ακολούθως στις 13:45 θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, στην παρουσία των δύο αντιπροσωπειών. Με το πέρας των συναντήσεων του στα κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου θα αποχωρήσει από τα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [02] Αντίδραση «προεδρίας» για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την UNFICYP

    Η K?br?s (30.01.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) περιέχει αντιφάσεις σε σχέση με την έκθεση Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη. Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» αναφέρει ότι οι «αντιφατικές εκφράσεις» που, όπως υποστήριξε, περιέχονται στο ψήφισμα, δεν θα επηρεάσουν την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην άτυπη διάσκεψη 5+ΟΗΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το Κυπριακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει με «δημιουργικό, εποικοδομητικό και αποφασιστικό τρόπο».

    Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τη βάση των διαπραγματεύσεων και ότι θα μεταβούν στην άτυπη πενταμερή για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, η «προεδρία» ισχυρίζεται:

    «Το δε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο εν λόγω του ψήφισμα αναφέρεται σε μια βάση που αποτυγχάνει για πάνω από μισό αιώνα και περιορίζει τα ανοίγματα που θα ετοιμάσουν το έδαφος για συμφωνία σπάζοντας το απαράδεχτο στάτους κβο στο οποίο είμαστε φυλακισμένοι για χρόνια.

    Αυτό το ψήφισμα δεν συνάδει και με την φιλοσοφία διεξαγωγής της άτυπης συνάντησης που θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές μαζί με τις εγγυήτριες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο το κοινό έδαφος. Οι ενδοιασμοί μας σε σχέση με το ψήφισμα διαβιβάστηκαν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας μας στον συνομιλητή του σε συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα. Όπως θα ενθυμήστε, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε σε διάφορες πλατφόρμες ότι προσδοκία του από την άτυπη συνάντηση είναι μια συμφωνία σε κοινή βάση διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Σε σχεδόν κάθε του ψήφισμα το ΣΑ του ΟΗΕ τονίζει ότι το στάτους κβο στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί, όμως όσα αναφέρονται στα ψηφίσματά του ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για συνέχιση του στάτους κβο και είναι η μοναδική πλευρά που επωφελείται από αυτό. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για την ένταση που αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της καταδυναστευτικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι ακόμα στο τραπέζι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από το νησί και όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποδέχονται ότι ανήκουν και στις δύο πλευρές. Αντί το ΣΑ του ΟΗΕ να καλέσει τις πλευρές να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή πάνω σε αυτό το θέμα που επηρεάζει άμεσα στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, η προσπάθειά του να μεταθέσει το θέμα αυτό για την περίοδο μετά από μια πιθανή συμφωνία, έχει τον χαρακτήρα ενθάρρυνσης της ελληνοκυπριακής πλευράς προς αρνητική κατεύθυνση και περαιτέρω αύξησης της έντασης.

    Είναι προς την κατεύθυνση της διατήρησης του στάτους κβο και οι ατυχείς εκφράσεις που λαμβάνουν χώρα στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με την διαδικασία η οποία άρχισε με πρωτοβουλία του κ. προέδρου της δημοκρατίας μας στο θέμα του ανοίγματος του Κλειστού Βαρωσιού. Με αυτή την ευκαιρία, τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών το βήμα που έκανε προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του Κλειστού Βαρωσιού που θα είναι προς όφελος όλου του νησιού. Όταν μελετηθούν λεπτομερώς οι διαπραγματευτικές διαδικασίες στην Κύπρο, στο σημείο που φτάσαμε είναι φανερό ότι φάνηκε πλέον το τι δεν θα μπορέσει να γίνει στις διαδικασίες που συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα και δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι. Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας μας έθεσε επί τάπητος μια νέα βάση για δίκαιη, ρεαλιστική και μόνιμη συμφωνία με την λογική του αμοιβαίου κέρδους. Θα συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες μας για να προωθηθεί το εποικοδομητικό όραμά μας για συμφωνία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη συμφωνία και συνάδει με τις αντικειμενικές πραγματικότητες του νησιού μας και της γεωγραφικής περιοχής στην οποία βρισκόμαστε».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επιμένει στην πολιτική των δύο κρατών ο Τατάρ

    Η Gunes (01.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι κάποιες «αντιφατικές εκφράσεις» που περιέχονται στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο δεν θα τους κάνουν να αποσύρουν την «πρόταση λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών» ή να εγκαταλείψουν αυτή την πρόταση.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η φόρμουλα δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας είναι μια νέα πολιτική που βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου. «Είμαστε αποφασισμένοι στην πολιτική μας για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών και δεν υπάρχει επιστροφή από αυτή την πολιτική», πρόσθεσε.

    Στη δήλωσή του ο Τατάρ επικρίνει την αναφορά σε λύση ομοσπονδίας που έγινε στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και χαρακτήρισε απαράδεχτα τα σχόλια όσων υποστήριξαν ότι έπαψε να υπάρχει η πρόταση για λύση δύο κυρίαρχων κρατών. Επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική υποστηρίζεται και από την εγγυήτρια δύναμη Τουρκία μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Ενώ κατά τις προεδρικές εκλογές και ο λαός μας στήριξε με μεγάλη πλειοψηφία την μορφή λύσης στη βάση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι και κάποιοι κύκλοι στη νότια Κύπρο και ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης ανέφεραν την μορφή λύσης στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι και στην πρώτη διάσκεψη τύπου που πραγματοποίησε για το 2021 ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες σημείωσε ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και έτοιμος να ακούσει τις πλευρές στην Κύπρο. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 που καταβάλλεται προσπάθεια να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της, θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη νέες ιδέες και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα φέρουμε στο τραπέζι την πολιτική μας για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Θα είναι η πιο μεγάλη δύναμη για εμάς το γεγονός ότι στο τραπέζι θα είναι και η μητέρα πατρίδα Τουρκία. [...]

    Πρέπει για άλλη μια φορά να σημειώσω ότι στην άτυπη διάσκεψη 5+1 θα θέσουμε επί τάπητος την στάση μας, την βούλησή μας και την νέα μας πολιτική. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις πιέσεις και στις επιβολές του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και των χωρών που στηρίζουν αυτό το δίδυμο. Δεν θα κινηθούμε με την λογική 'λύση να είναι και ό,τι να είναι' που προβάλλουν κάποιοι κύκλοι, δεν θα εγκαταλείψουμε σε καμία περίπτωση το κράτος μας, την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό.

    Στις 2 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για την άτυπη διάσκεψη 5+1. Να είναι ήσυχος ο λαός μας, η μητέρα πατρίδα Τουρκία βρίσκεται δίπλα μας με όλη της την δύναμη, όπως πάντα. Όπως δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει ο λαός μας στην προ του 1974 περίοδο, δεν υπάρχει πένα που θα υπογράψει μιαν συμφωνία που θα θέτει σε κίνδυνο το κράτος μας, την ελευθερία μας και την κυριαρχία μας. Ευχή και επιθυμία μου είναι η άτυπη διάσκεψη 5+1 να έχει θετικό αποτέλεσμα και να μην είναι το τελευταίο σημείο».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίνει το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

    Η Diyalog (31.01.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι την 31 Ιουλίου 2021, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβαν την συγκατάθεση της Τουρκικής πλευράς.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπέξ υποστήριξε: «Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, το γεγονός ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συναίνεσε για την ύπαρξη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι μια σημαντική έλλειψη και αγνοεί τις βασικές αρχές του ΟΗΕ σχετικά με τις ειρηνευτικές του επιχειρήσεις. Αναμένουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παρατείνουν την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης αφού πρώτα λάβουν την συγκατάθεση του κράτους μας».

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, το «υπέξ» αναφέρει ότι «είναι ωφέλιμο να υπενθυμίσει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα εδάφη της ΤΔΒΚ χάρις στην καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση των αρχών της ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο δίκαιο μας αίτημα για νομική διευθέτηση ανάμεσα στις αρχές μας και στα Ηνωμένα Έθνη, για να μπορούν να διασφαλισθούν οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα εδάφη μας στο σωστό πλαίσιο. Σε περίπτωση που αυτό το δίκαιο μας αίτημα δεν ικανοποιηθεί, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος μας να αναθεωρήσουμε την ευμενή στάση μας σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη χώρα μας».

    Στη συνέχεια, το «υπέξ» επισημαίνει ότι στην έκθεση του ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021 για την παροχή καλών υπηρεσιών προβλέπεται η άτυπη διάσκεψη 5+1, που σκοπό έχει να καθορίσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό όραμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να αναφέρεται σε οποιαδήποτε πρότασης λύσης.

    Ισχυριζόμενο ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, που είναι μέρος των εδαφών της «ΤΔΒΚ», με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το λεγόμενο υπέξ, στην ανακοίνωση, υποστήριξε τα εξής:

    «Σκεφτόμαστε ότι το άνοιγμα που κάναμε στο θέμα των Βαρωσίων, που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του καθεστώτος στο νησί πρέπει να γίνει αντιληπτό ως μια θετική εξέλιξη.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάνει αντιφατικές δηλώσεις, όταν, από την μια, κάνει έκκληση για αύξηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ από την άλλη, δεν κάνει αναφορά στο ψήφισμα για τα εμπόδια που επιβάλλει η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου' στις διελεύσεις από και προς την 'ΤΔΒΚ' με σκοπό να κτυπήσει την τουρκοκυπριακή οικονομία.

    Η σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τέτοιου είδους βήματα από την 'ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότια Κύπρου' εξυπηρετεί στο να ενθαρρύνει παρόμοιες πολιτικές τακτικές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει έκκληση για λήψη των απαραίτητων βημάτων για άρση της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού σε τομείς όπως η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός και άλλους παρόμοιους τομείς».

    (ΔΨ)

    [05] Σανέρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποχωρήσει από την κυριαρχία του»

    Η Halk?n Sesi (31.01.21) γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, ότι και αν ειπωθεί, δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από το κράτος τους, την κυριαρχία τους και την ασφάλεια τους, προσθέτοντας ότι «όπως δηλώνει πάντα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις πέντε [μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας]. Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας και το δίκαιο μας, επειδή δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των πέντε μόνιμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Σανέρ.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο δεν θα συμβάλει στην επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος είτε σήμερα είτε αύριο, όπως δεν σύμβαλε και στο παρελθόν.

    Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστές διοικήσεις και αυτή είναι μια απλή αλήθεια. Υποστήριξε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με την επιμονή σε ιδέες που θα προβούν σε αποτυχία και τον στρουθοκαμηλισμό [στις «πραγματικότητες»], αλλά θα επιτρέψουν την συνέχιση του σφετερισμού των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σημειώνοντας ότι η συνάντηση 5+1 είναι μια άτυπη συνάντηση, ο Σανέρ είπε ότι για αυτούς είναι μια άσκηση για να αντιληφθούν εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αλλάξει ή όχι την στάση της. Ανέφερε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα παρουσιάσουν σε αυτή την διάσκεψη ότι επιθυμούν μια λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και ότι είναι έτοιμοι να το διαπραγματευτούν αυτό.

    «Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην γνωστή της στάση, αγνοεί την ισότητα και το κράτος μας, θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως ένα στοιχείο που θα γίνει μπάλωμα στο ελληνοκυπριακό κράτος, και επιδεικνύει μια νοοτροπία που θα αποκόψει την Τουρκία από την Κύπρο, τότε δεν είναι δυνατόν η εν λόγω διάσκεψη να διασφαλίσει επιτυχής αποτελέσματα. Γι' αυτό το λόγο, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παραιτηθούν από την επιμονή τους για ομοσπονδιακή λύση, που δεν ήταν χρήσιμη μέχρι σήμερα και να δημιουργήσουν τις πιθανότητες για εξεύρεση λύση εκτός του γνωστού πλαισίου, καθώς και πρέπει να διασφαλίσουν την συζήτηση του μοντέλου δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νοοτροπίας από τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία στην Κύπρο και θα διασφαλίσει ένα θετικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε καταληκτικά ο Σανέρ.

    (ΔΨ)

    [06] Λανθασμένος ο δρόμος των δύο κρατών, λέει ο Ακιντζί

    Η Detay (01.02.21) γράφει ότι ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε ότι δεν αντλήθηκαν διδάγματα από το παρελθόν και ότι επιχειρείται να ακολουθηθεί ο ίδιος λανθασμένος δρόμος. Αναφερόμενος στην πολιτική της τουρκικής πλευράς, ο Ακιντζί σημείωσε τα εξής:

    «Μέχρι το 2004 και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας έφεραν πολλές φορές στην ημερήσια διάταξη το θέμα της συνομοσπονδίας και της λύσης δύο κρατών, υπό την επιρροή και του μακαρίτη Ντενκτάς. Εκείνα τα χρόνια προειδοποιήσαμε πολλές φορές ειδικά από το βήμα της βουλής. Η ουσία των προειδοποιήσεών μας ήταν η εξής: 'Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να διασφαλίσει στο τέλος την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ή την συνομοσπονδία. Δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από το να διευκολύνει την νότια Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και μάλιστα εκ μέρους ολόκληρης της Κύπρου από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Αυτή η πολιτική από μια άποψη θα εντάξει μόνη της την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ΕΕ σπρώχνοντάς την'. Δυστυχώς ακριβώς αυτό πραγματοποιήθηκε. Σε αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς τον ρόλο της κοντόφθαλμης πολιτικής της ΕΕ, όμως γενικά η πολιτική της τουρκικής πλευράς διευκόλυνε αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα επιθυμείται να ακολουθηθεί ο ίδιος λανθασμένος δρόμος χωρίς να αντληθούν διδάγματα από το παρελθόν.

    Αν ο στόχος είναι πράγματι όπως λένε, δηλαδή αν είναι δύο αναγνωρισμένα κράτη στην Κύπρο με αποδεχτή διεθνή ταυτότητα, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό στην πενταμερή διάσκεψη. Αν όλες οι πλευρές θα παίξουν με τον χρόνο λέγοντας 'δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος', είναι φανερό το μέρος που θα καταλήξουμε. Ναι θα υπάρξουν δύο κράτη, αλλά στην μια πλευρά η Κυπριακή Δημοκρατία και στην άλλη η Τουρκική Δημοκρατία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το BKP χαιρέτισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Genc TV (31.01.21), το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανανέωση ακόμη έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του BKP Ιζζέτ Ιζτζάν επεσήμανε ότι η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία είναι μια ορθή και κατάλληλη προσέγγιση και θέτει επί τάπητος την βούληση της διεθνής κοινότητας.

    Υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξής (AKP) και της «κυβέρνησης συνασπισμού» του UBP-DP-YDP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό κόμμα – κόμμα της Αναγέννησης) για δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη, που θα διαμοιράσουν την Κύπρο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ιζτζάν κάλεσε τους «κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραιτηθούν από αποσχιστικές δηλώσεις που παραπλανούν τον λαό». Ο Ιζτζάν τόνισε ότι κάθε σπιθαμή του εδάφους της Κύπρου ανήκει στον Κυπριακό λαό.

    Στη συνέχεια, ο Ιζτάν επεσήμανε ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι αποσχιστικές πολιτικές κατά την άτυπη διάσκεψη 5+1 που κάλεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις αρχές του Μαΐου δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξουν αποτελέσματα. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο σκαμνί του ενόχου επειδή το επιθυμεί η κυβέρνηση του AKP στην Άγκυρα», δήλωσε καταληκτικά ο Ιζτζάν.

    (ΔΨ)

    [08] Στα 2,325 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (01.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 2,826 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 38 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 29 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 8 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι τρεις ασθενείς εισήχθησαν χθες σε μονάδα εντατικής φροντίδας και 16 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 19 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 14 στην Κερύνεια και τα 4 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 403,958 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,325 κρούσματα Covid-19, 1,879 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 432 ασθενών, 105 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 313 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 14 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ρεκόρ κρουσμάτων τον Ιανουάριο – Η εικόνα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα

    Κάτω από τον τίτλο «Τρομαχτική εικόνα», η Yeni Duzen (01.02.21) γράφει ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2021 βρέθηκαν τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου υγείας.

    Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία για τους έντεκα μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και σημειώνει ότι μέσα στον Ιανουάριο υπήρξαν 713 κρούσματα από τα οποία τα 440 εγχώρια. Εξάλλου, οι μισοί θάνατοι από την πανδημία (7 από τους 14 συνολικά) υπήρξαν κατά τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021 τα κρούσματα στα κατεχόμενα κατανέμονται ως εξής ανά μήνα:

    Μάρτιος: 69

    Απρίλιος: 38

    Μάιος: -

    Ιούνιος: -

    Ιούλιος: 37

    Αύγουστος: 183

    Σεπτέμβριος: 426

    Οκτώβριος: 181

    Νοέμβριος: 170

    Δεκέμβριος: 466

    Ιανουάριος: 713

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ συνδέεται με 5 σημαντικές παραμέτρους», λέει ο Καϊμακτζί σε συνέντευξη του

    Σύμφωνα με τη Milliyet (01.02.21), ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Υπουργός Ευρώπης, Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτζί, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην αρθρογράφο της Μιλλιέτ, Ντιντέμ Οζέλ Τουμέρ, εξήγησε ποιες είναι οι νέες παράμετροι στη νέα περίοδο που διαμορφώνεται στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι ο οδικός χάρτης όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα καθοριστεί στη Σύνοδο των Αρχηγών των Κρατών της ΕΕ που θα γίνει στις 25-26 Μαρτίου, ο Καϊμακτζί εξήγησε ότι προκειμένου να προκύψει μια θετική ατζέντα από αυτή τη σύνοδο, αυτό εξαρτάτε από 5 βασικές παραμέτρους.

    Απαριθμώντας ποιες είναι αυτές οι παράμετροι είπε: ο τερματισμός των προκλήσεων, η έναρξη των ανεπίσημων συνομιλιών στην Κύπρο και η σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες με την Ελλάδα, ο διάλογος με τη Γαλλία και η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

    Ο Καϊμακτζί στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που προκύψει μια θετική ατζέντα από τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ το Μάρτιο, τότε θα μπορούσε να γίνει και μια Σύνοδος μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, όπως αυτή που έγινε στη Βάρνα το 2018 όταν στην προεδρία της Ένωσης βρισκόταν η Πορτογαλία.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτή μια νέα φόρμουλα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ποιοι είναι οι όροι που θέτει η Τουρκία, ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών απάντησε ότι η πορεία της Τουρκίας και της ΕΕ συνδέεται με 5 βασικές παραμέτρους.

    Σύμφωνα με τον Καϊμακτζί η πρώτη παράμετρος αφορά στον τερματισμό των προκλήσεων. Εξήγησε ότι μέχρι τη σύνοδο της ΕΕ η δύο πλευρές πρέπει να χρησιμοποιούν καταπραϋντική και συμφιλιωτική γλώσσα. «Προσδοκία μας από την Ελλάδα, την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και την Γαλλία είναι να μην αποτελέσουν την αιτία για πρόκληση οποιασδήποτε έντασης. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε και η Τουρκία θα ανταποδώσει προστατεύοντας τα δικαιώματά της», είπε.

    Αναφερόμενος στη δεύτερη παράμετρο, είπε ότι αυτή αφορά στην πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση άτυπης διάσκεψης για την Κύπρου που θα έχει τη μορφή του (5+ΗΕ). «Ειδικότερα, θα πρέπει να συζητηθεί επίσης και το θέμα των υδρογονανθράκων που αποτελεί την αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και το θέμα του διαμοιρασμού τους. Αν μπορεί να ληφθεί ένα τέτοιο βήμα, τότε ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος θα μπορέσει να επιλυθεί. Επιπλέον, θα ήταν πολύ ωφέλιμο αν μπει και στο προσκήνιο μια σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο που ήταν πρόταση του Προέδρου μας. Όπως είχε συσταθεί στο παρελθόν η ΕΕ του άνθρακα και χάλυβα, και στο θέμα που αφορά τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, αν αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά τόσο στην επίλυση του Κυπριακού όσο και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται και πολύ αποφασιστική σε αυτό το ζήτημα, αλλά μέχρι το προσεχή Μάρτιο αν θα μπορούσε αυτό να γίνει ή ακόμη αν γίνονταν οι προετοιμασίες προκειμένου να μπορέσει να γίνει, τότε αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη», είπε.

    Η τρίτη παράμετρος σύμφωνα με τον Καϊμακτζί αφορά στις διερευνητικές επαφές που έχουν με την Τουρκία, και στην προσπάθεια όπως αυτές οι συνομιλίες συνεχιστούν επί της ουσίας, προκειμένου να εξευρεθούν με ένα ειλικρινή τρόπο λύσεις στα προβλήματα τους αλλά και μια λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Η τέταρτη παράμετρος, αναφέρει ο Καϊμακτζί αφορά στη συνέχιση της ομαλοποίησης των σχέσεων τους με την Γαλλία. «Δημιουργήθηκε αυτή τη στιγμή η αντίληψη ότι δεν πρέπει να γίνονται επικριτικές δηλώσεις και ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Αποφασίστηκε επίσης ότι στα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες θα πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις. Η επιστολή που έστειλε ο Μακρόν στον Πρόεδρο μας, αποτελεί ένδειξη και αποτελεί την απαρχή της εξομάλυνσης».

    Ο Καϊμακτζί συνέχισε απαριθμώντας τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ως την πέμπτη παράμετρο. Η Τουρκία όπως είπε, έχει εισέλθει ήδη στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και ήδη έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της. «Ο Πρόεδρος μας αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την οικονομία, μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν σε 5 κατευθύνσεις, και θα ανατρέψουν τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην Τουρκία. Αυτές, όχι μόνο θα ενδυναμώσουν το χέρι της Τουρκίας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά την ίδια στιγμή θα παραχωρηθούν πολλές υπηρεσίες και στους πολίτες μας και θα φέρουν την Τουρκία ακόμη πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά τα 5 σημεία, μετά τη σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου θα καθορίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ», είπε.

    Είπε επίσης ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ καθαρά. Αναφέροντας πως υπάρχουν έξι σημεία να ληφθούν υπόψιν στο θέμα αυτό, ανέφερε πως το ένα αφορά στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας και της αναβίωσης των διαπραγματεύσεων και το δεύτερον αφορά στην ανοικοδόμηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ σε υψηλό επίπεδο. Όπως υποστήριξε ο Καϊμακτζί, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τον διάλογο με την ΕΕ από μόνη της τον Ιούλιο του 2016 και αυτό ήταν λάθος.

    Το τρίτο σημείο αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων και στην επικαιροποιήση της Τελωνειακής Ένωσης. «Τόσο ο τουρκικός όσο και ο ευρωπαϊκός ιδιωτικός τομέας επιμένουν σε αυτό. Δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα φέρει έναν νέο ενθουσιασμό στις σχέσεις των δύο πλευρών», είπε.

    Το τέταρτο αφορά στην συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης. Όπως υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα ο Καϊμακτζί, το Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Εισδοχής δεν μπόρεσε ποτέ να εφαρμοστεί και η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ ύψους 3 + 3 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεινε αργή και ανεπαρκής ενόψει του μεγέθους και του επείγοντος του προβλήματος. «Όταν υπογράψαμε τη συνθήκη, υπήρχαν 2 εκατομμύρια Σύριοι. Σήμερα υπάρχουν επιπλέον 3,7 εκατομμύρια Σύριοι και 500 χιλιάδες Ασιάτες πολίτες. Επομένως, είναι σημαντικό η νέα συνθήκη μετανάστευσης να περιλαμβάνει τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων και αλλοδαπούς εκτός των Σύρων. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική και λειτουργική ροή κεφαλαίων», είπε.

    Το πέμπτο σημείο αφορά στην συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Όταν μιλάμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας την προσεχή περίοδο, δεν αναφερόμαστε μόνο στο ζήτημα της επιστροφής ξένων τρομοκρατών, αλλά και σε έναν αποτελεσματικό αγώνα κατά του FETO με το PKK / PYD / YPG, και μια πιο υγιή και μόνιμη ασφάλεια και συνεργασία για την τρομοκρατία με τις χώρες της ΕΕ», είπε.

    Η έκτη παράμετρος είναι η ελευθέρωση των θεωρήσεων. «Αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει υπόψη τους όρους στην Τουρκία, επί του παρόντος στα υπόλοιπα έξι κριτήρια,[...] ώστε να παρέχεται κάποια ευελιξία», είπε και πρόσθεσε ότι η ελευθέρωση των θεωρήσεων θα παράσχει σοβαρές οικονομικές δυνατότητες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στο εμπόριο και στον τουρισμό,

    Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις του Προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel και του Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen, απάντησε πως οι επισκέψεις θα μπορούσαν να γίνουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

    Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και την σημασία που δίνει η ΕΕ στο θέμα αυτό, ο Καϊμακτζί απάντησε: «Δεν κάνουμε μεταρρυθμιστικά μέτρα για να ευχαριστήσουμε την ΕΕ. Τα βήματα της μεταρρύθμισης θα είναι πρωτίστως ευεργετικά για την τουρκική κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς. Αυτά τα βήματα αναφέρονται επίσης σε διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ Χωρίς την επικίνδυνη απόπειρα πραξικοπήματος, δεν θα χρειαζόμασταν να ακολουθήσουμε μια τέτοια πολιτική προσανατολισμένη στην ασφάλεια», είπε και ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούνται βήματα που να αφορούν στην ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας.

    (ΑΚ/ΚΣ)

    [02] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, MFA (30.01.21) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη 6 μήνες, αναφέρει τα εξής:

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ έχει παρατείνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο ((UNFICYP) για περίοδο 6 μηνών με το Ψήφισμα 2561 (2021) που υιοθετήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021.

    Στηρίζουμε τις δηλώσεις που έγιναν από την ΤΔΒΚ σχετικά με το Ψήφισμα.

    Για μια ακόμη φορά, δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση των αρχών της ΤΔΒΚ σχετικά με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Αυτή η κατάσταση είναι ενάντια στις αρχές και τους ίδιους τους κανόνες των ΗΕ. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή για μια ακόμη φορά της διεθνούς κοινότητας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο και συνεχίζει τις δραστηριότητες της στο νησί εξαιτίας της εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης στάσης των αρχών της ΤΔΒΚ.

    Από την άλλη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του σχετικά με την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021, δεν έκανε αναφορά σε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης και επεσήμανε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Παρόλα αυτά, η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία δεν κατέστη εφικτή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, να προδικάζει τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η άτυπη διάσκεψη (5+ΗΕ) η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, στοχεύει στο να καθοριστεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για την επίλυση του προβλήματος.

    Σε αυτή τη συνάντηση, αναμένεται ότι οι πλευρές θα αποκαλύψουν με ειλικρίνεια το όραμα τους για το μέλλον.

    "Θα ήταν ωφέλιμο το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντί να επιβάλλει στις πλευρές μια διαδικασία που δεν παράγει λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί, να διασφαλίσει το έδαφος που θα επιτρέπει την συζήτηση νέων ιδεών που θα καταστήσουν δυνατή τη λύση» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

    (ΑΚ)

    [03] Ο Σινιρλίογλου διορίστηκε αρχισύμβουλος του Έρντογαν

    H Hurriyet (31.01.21) γράφει ότι ο Φεριντούν Χαντί Σινιρλίογλου διορίστηκε στη θέση του αρχι-σύμβουλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Ο Σινιρλίογλου, ο οποίος διετέλεσε Μόνιμος Πρέσβης της Τουρκίας στα ΗΕ, διορίστηκε στη θέση του αρχισυμβούλου του Τούρκου Προέδρου, κατέχοντας την ίδια στιγμή και τον τίτλο του Πρέσβη, ενώ επαναδιορίστηκε επίσης ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ.

    Ο διορισμός Σινιρλίογλου επικυρώθηκε με την υπογραφή του Προέδρου Έρντογαν και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας.

    Ο Φεριντούν Χαντί Σινιρλίογλου είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Την περίοδο 1996-2000, κατά την περίοδο του Ντεμιρέλ, διετέλεσε Σύμβουλος Προεδρίας. Το 2009 ανέλαβε καθήκοντα ως Υφυπουργός Εξωτερικών, και το 2015 ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής Κυβέρνησης. Από τις 21 Οκτωβρίου 2016 μέχρι σήμερα διετέλεσε Μόνιμος Πρέσβης της Τουρκίας στα ΗΕ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    (ΑΚ)

    [04] Παραιτήθηκαν τρεις βουλευτές του CHP –Εντάσσονται στο Κόμμα μου, υποστηρίζει ο Ιντζέ

    Η Sozcu (30.01.21) γράφει ότι τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) παραιτήθηκαν από το Κόμμα. Πρόκειται για τους ακόλουθους: Τον Βουλευτή Σμύρνης Μεχμέτ Αλί Τσελεπί, το Βουλευτή Καραμπούκ Χουσεήν Αβνί Άκσοϊ και τον Βουλευτή Γιάλοβας Οζτζάν Οζέλ.

    ΟΙ τρεις Βουλευτές είχαν τις προηγούμενες μέρες συνάντηση με τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενώ τον Δεκέμβριο είχαν στείλει επιστολή στην ηγεσία του Κόμματος, αναφέροντας διάφορες ανησυχίες αναφορικά με τις επιλογές και την διοίκηση του CHP, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (31.01.21) γράφει ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος επίσης προέρχεται από τις τάξεις του CHP, δήλωσε πως οι παραιτηθέντες Βουλευτές θα συμμετάσχουν στο κόμμα που θα ιδρύσει. (Σημ. Μετ. Το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi). Ο Ινζτέ επέκρινε επίσης αυτούς που αντέδρασαν έντονα εντός του CHP για την παραίτηση των Βουλευτών. « [...] Προσπαθούν να συκοφαντούν τους φίλους μου. Δεν υπάρχουν αισθήματα ντροπής. Το καθήκον της αντιπολίτευσης δεν είναι για συκοφαντία. Πώς καταστρέψατε τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

    (ΚΣ)

    [05] Αντιδράσεις και συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι για έργο τέχνης που αναφέρεται στο Ισλάμ και την ΛΟΑΤ κοινότητα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (29.01.21) γράφει ότι τέσσερεις φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι αναφορικά με έργο τέχνης που τοποθετεί σύμβολα της ΛΟΑΤ κοινότητας με ιερά σύμβολα του Ισλάμ, σε έκθεση φωτογραφίας που έγινε στον χώρο του Πανεπιστημίου.

    Το γεγονός προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης να αναφέρει ότι ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα «για το έγκλημα εξευτελισμού δημόσιας των θρησκευτικών αξιών που υιοθετείται από ένα τμήμα του λαού».

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι μεγάλη αντίδραση προκάλεσε η ανάρτηση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού στο twitter, ο οποίος αναφέρθηκε σε «διαστρεμμένους ΛΟΑΤ».

    Η T24 (29.01.21) μετέδωσε ακόμα πως ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, καταδίκασε τις ενέργειες των φοιτητών και δήλωσε πως το Γραφείο θα αναλάβει νομική δράση για το θέμα.

    Η ιστοσελίδα σημειώνει πως η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστήμιο, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών για τον διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μελίχ Μπουλού από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    (ΚΣ)

    [06] Επανασυνελήφθη ο επαρχιακός πρόεδρος του HDP στο Εσένγιουρτ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.02.21), μετά από την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στα επαρχιακά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία Εσένγιουρτ στην Τουρκία, επανασυνελήφθηκε με απόφαση δικαστηρίου ο επαρχιακός πρόεδρος του Κόμματος Ερσιάν Σαγλάμ, με την κατηγορία ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, υπό σύλληψη τέθηκε και το μέλος του κόμματος Ντιλάν Κιλιτς, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

    Μετά από πολύωρες καταθέσεις και την εξέταση των ηλεκτρονικών δεδομένων που εντοπίστηκαν στα γραφεία του κόμματος, ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης εξέδωσε διάταγμα για σύλληψη των δύο με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 6,562 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και 128 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (31.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,562 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 136,418 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 128 άτομα και 7,006. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 641 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,477,463 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 25,993. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,362,415.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 29,631,422 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,634 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,01%.

    (ΑΚ)

    [08] Ξεπέρασαν τα 2 εκ. τα άτομα που εμβολιάστηκαν στην Τουρκία-Χαλαρώσεις ανακοινώνει σήμερα το Υπουργικό

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.02.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν στη χώρα ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί στην Τουρκία άρχισαν στις 14 Ιανουαρίου. Μέσα σε 19 μέρες σημειώνεται, εμβολιάστηκαν συνολικά 2 εκ. 3 χιλιάδες 325 άτομα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Aksam (01.02.21), το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προκειμένου να συζητήσει χαλαρώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην Τουρκία λόγω της πανδημίας.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων με τη φυσική παρουσία των μαθητών καθώς επίσης και ορισμένες χαλαρώσεις στα μέτρα.

    (ΑΚ)

    [09] Η Τουρκία διαψεύδει ισχυρισμούς για ένταση στα Ίμια

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (01.02.21), η διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής σε σημερινή της ανακοίνωση διέψευσε ισχυρισμούς περί δημιουργίας έντασης στα Ίμια μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών πλοίων ανήμερα της 25ης επετείου της κρίσης των Ιμίων.

    Σε ανακοίνωση της, η Τουρκική ακτοφυλακή διαψεύδει την είδηση που δημοσιεύθηκε σε τουρκική ιστοσελίδα μαζί με φωτογραφίες, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι εντελώς ψευδής.

    Την είδηση διέψευσε επίσης με ανάρτηση του στο Twitter και ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Ερσόϊ, γράφοντας τα εξής: «Αυτή η είδηση είναι ψευδής. Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Διαψεύσαμε και στο παρελθόν δεκάδες φορές το δημοσιογράφο που πρόβαλε αυτή την είδηση. Όμως δυστυχώς αυτό έχει καταντήσει συνήθεια», αναφέρει.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 1 February 2021 - 12:25:48 UTC