Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 04/2021 08.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χάσιμο χρόνου η διαπραγμάτευση ομοσπονδίας, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
  • [02] Τα 4 βασικά κεφάλαια είναι στο τραπέζι υπό τον όρο αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [03] Από το μερίδιο της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Μεσογείου εξαρτάται η λύση του Κυπριακού, λέει αρθρογράφος μετά από συνέντευξη με τον Τατάρ
  • [04] Ενημέρωση για την πρόταση ανοίγματος του «αεροδρομίου» Τύμπου έναντι της Αμμοχώστου, ζητά ο Ακάνσοϊ
  • [05] Συνέστησαν επιτροπή για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου
  • [06] Πιλλί: 25 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα, τα 19 εγχώρια
  • [07] Στόχος να ανοίξουν μέσα τον Μάρτιο και να ελέγξουν την πανδημία εντός Απριλίου, λέει ο Πιλλί
  • [08] Επιβεβαιώνει την πρόθεση Οκτάι να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Σανέρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση με τον Δένδια θα έχει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Τσαβούσογλου από την Πορτογαλία
  • [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τα επεισόδια στις ΗΠΑ
  • [03] Δικαστήριο στην Τουρκία ζητά ισόβια 38 φορές για τις κατηγορίες που επιβαρύνουν τον Ντεμιρτάς και άλλους 108 κρατούμενους
  • [04] Υποστηρίζει τους αγώνες των φοιτητών του Μπογάζιτσι το φιλοκουρδικό HDP
  • [05] Συνεχίζει τις επαφές του με πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν
  • [06] Η Τουρκία εκτόξευσε τον δορυφόρο TURKSAT 5A στο διάστημα
  • [07] Δημοσίευση συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία –Ανάμεσα τους και «διακρατική συμφωνία» με το ψευδοκράτος
  • [08] Στις 12,171 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 194 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χάσιμο χρόνου η διαπραγμάτευση ομοσπονδίας, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

    Ο παράνομος Bayrak (07.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι είναι χάσιμο χρόνου η διαπραγμάτευση της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο. Μιλώντας χθες στην Πορτογαλία σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και του Κυπριακού.

    Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Τουρκία στήριξε όλες τις προτάσεις λύσεις και τα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που απέρριψε πολλές προτάσεις λύσης συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον ίσο καταμερισμό των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «τώρα υπάρχει μπροστά μας άλλη μια ευκαιρία για διάλογο» και η δυνατότητα συνεργασίας με όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Η Τουρκία προτείνει ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί μια πολυμερής διάσκεψη σε σχέση με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», είπε προσθέτοντας ότι έχουν υποβάλει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, την πρότασή τους ότι σε αυτή την διάσκεψη πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο όσες χώρες βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όλες οι χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Μεσόγειο. «Φυσικά, ταυτόχρονα συμπεριλαμβανομένων των χωρών που προβαίνουν σε εργασίες εδώ» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα εργαζόμαστε με την ΕΕ πάνω σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά, ο βασικός σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μιαν συμφωνία που στο τέλος όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να πάρουν μερίδιο».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία διεξήχθησαν επί 52 χρόνια και ότι έτυχαν διαπραγμάτευσης πολλά διαφορετικά σχέδια, αλλά απορρίφθηκαν όλα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    «Η λύση δύο κρατών δεν είναι μόνο δική μας ιδέα. Ουσιαστικά, αρχικά αυτή είχε προταθεί από τον Αναστασιάδη», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μοιράστηκε αυτές τις απόψεις του τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλους. Ανέφερε και το εξής:

    «Σε αυτό το στάδιο πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Πρέπει να μπορέσουμε να καθορίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Γι' αυτό τον λόγο, πρότεινα μίαν άτυπη συνάντηση με την μορφή πέντε συν τα Ηνωμένα Έθνη».

    Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν μίαν συνάντηση σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Εδώ θα δούμε κατά πόσον υπάρχει ικανοποιητική βάση για διαπραγμάτευση. Η Τουρκία είναι έτοιμη. Και οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα είναι χάσιμο χρόνου η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία. Αν θα συνεχίσουμε άλλα 52 χρόνια τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση με κανέναν απολύτως τρόπο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τα 4 βασικά κεφάλαια είναι στο τραπέζι υπό τον όρο αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Υπό τον πηχυαίο τίτλο «4 κεφάλαια στο τραπέζι», η Yeni Duzen (08.01.20, YD), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη του στον δημοσιογραφικό όμιλο United Medya Grubu, [στην εφημερίδα Yeni Duzen και στο τηλεοπτικό σταθμό Kanal Sim], εξήγησε τις σκέψεις του σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι στην ανεπίσημη συνάντηση του τύπου 5+1, που θα συγκαλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη, θα προτείνουν μια φόρμουλα «συνεργασίας βασισμένη σε δύο κυρίαρχα κράτη με ίσο διεθνές στάτους». Όμως, πρόσθεσε, στο τραπέζι θα βρίσκονται πάλι τα τέσσερα βασικά κεφάλαια, όπως «το μοντέλο λύσης, το εδαφικό, οι περιουσίες και η ασφάλεια», που αποτελούν την βάση του Κυπριακού προβλήματος και θα διαπραγματευτούν.

    Σημειώνοντας ότι η σύγκληση των πλευρών για την άτυπη διάσκεψης 5+1 από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Ελβετία, ο Τατάρ διευκρίνισε ότι στην αρχή είχαν σκεφθεί να διεξαχθεί στην Βρετανία, αλλά λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19 δεν είναι εφικτό. «Δεν επιθυμούμε η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί σε μια χώρα κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η ΕΕ είναι μεροληπτική στο [Κυπριακό] ζήτημα. Εξαιτίας του ότι η Βρετανία έχει κατακλυστεί από κρούσματα, θα μπορούσε να διεξαχθεί τώρα στην Ελβετία. Το ερευνούμε», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι τα τέσσερα βασικά κεφαλαία είναι πάλι στο τραπέζι, ο Τατάρ δήλωσε ότι η άτυπη διάσκεψη θα καθορίσει την πορεία της διαδικασίας. Σημειώνοντας ότι η νέα διαδικασία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το φυσικό αέριο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νέα πολιτική δεν είναι «πολιτική της αναγνώρισης», αλλά θα μπορούσε να οδηγηθεί εκεί.

    Σχολιάζοντας το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας και τις παραμέτρους του ΟΗΕ για πενήντα χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει πια. Επισήμανε ότι οι συγκυρίες στο Κυπριακό πρόβλημα και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει με το ζήτημα των ενεργειακών πηγών. «Οι ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο με τις αξιώσεις της Τουρκίας θα είναι καθοριστικές», δήλωσε ο Τατάρ, προσθέτοντας: «Η Τουρκία δεν μας είπε να μην συζητήσουμε ακόμη μια φορά την ομοσπονδία, αλλά η πολιτική αυτή είναι. Δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις του δεν είναι συνεταιρισμός, αλλά συνεργασία δύο ξεχωριστών κρατών.

    Ερωτηθέντες να διευκρινίσουν ποια θα είναι τα δύο κράτη, ο Τατάρ και η εκπρόσωπος τύπου Μπερνά Τσελικ Ντογρουγιόλ δήλωσαν ότι αυτό θα εμφανιστεί από τα αποτέλεσμα των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι εάν μιλήσουν τώρα για το όνομα του κράτους θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες.

    «Η λειτουργικότητα θα είναι το πρώτο πλάνο. Δηλ. επιθυμούμε μια λύση που θα μας οδηγήσει στην ασφάλεια. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Σκεφτόμαστε ότι δεν είναι εφικτή μια ομοσπονδιακή δομή, στην οποία δεν υπάρχει η Τουρκία», σημείωσε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πρέπει να ξανασυζητηθούν.

    «Οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι παράμετροι για εδώ και 50 χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα εδώ και 50 χρόνια, και στην Κύπρο και στην περιοχή. Οι ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει», ανέφερε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσουν ένα νέο όραμα στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Η ομάδα του Τατάρ ανέφερε: «Το όνομα των δύο κρατών δεν υπάρχει. Η Τουρκική πλευρά λέει 'ας καθίσουμε και ας συζητήσουμε ένα νέο όραμα. Αν το ονομάσουμε, θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Γι' αυτό τον λόγο, δεν θα προφέρουμε όνομα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να το πούμε Κόσοβο; Δεν υπάρχει παράδειγμα σχετικά με το μοντέλο που είναι υπό σκέψη, το κάθε παράδειγμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

    Ο Τατάρ, στη συνέχεια, σημείωσε ότι στην ανεπίσημη διάσκεψη θα υπάρχουν στο τραπέζι τα τέσσερα κεφάλαια, αλλά, για να μπορούν να συζητηθούν, έβαλε όρο την «αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας στο νότο».

    «Τα Ηνωμένα Έθνη θα αποδεχτούν και θα αναγνωρίσουν ότι στο βόρειο μέρος της Κύπρου υπάρχει μια ξεχωριστή αρχή», υποστήριξε ο Τατάρ, τονίζοντας την κυριαρχία έναντι του εξωτερικού.

    Ερωτηθείς να διευκρινίσει «τι είναι ίση κυριαρχία», ο Τατάρ απάντησε: «Είναι η ικανότητα να διοικείς τον εαυτό σου. Θα είναι ένα μοντέλο συνεργασίας. Η διοίκηση του νότου, εδώ, θα μας ανήκει. Θα μπορούμε να συνάπτουμε ξεχωριστές συμφωνίες με την Τουρκία. Η συνεργασία με το κράτος στο νότο θα μπορεί να διεξάγεται σε θέματα όπως το νερό και την ενέργεια».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην παρούσα διαδικασία δεν υπάρχει σχέδιο για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αλλά άφησε υπόνοιες ότι «ο δρόμος μπορεί να τους οδηγήσει εκεί».

    Αναφορικά με το θέμα των περιουσιών, ο Τατάρ είπε ότι «η επιτροπή ακίνητης περιουσίας είναι η ενδεδειγμένη οδός», προσθέτοντας ότι [η λύση] είναι «είτε επιστροφή, είτε ανταλλαγή, είτε αποζημίωση».

    Σχετικά με τα εμβόλια, ο Τατάρ δήλωσε ότι έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 400 χιλιάδες εμβόλια (δύο ξεχωριστές δόσεις) για 200 χιλιάδες άτομα, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε θα έλθουν.

    Ερωτηθείς «ποιο εμβόλιο θα βάλει ο ίδιος», ο Τατάρ απάντησε ότι θα εμβολιασθεί με το εμβόλιο που θα φθάσει πρώτο στα κατεχόμενα.

    Η Yeni Duzen σημειώνει ότι η νέα δομή στην «προεδρία» είναι ως εξής: ειδικός σύμβουλος Εργκιούν Ολγκούν (Ergun Olgun), εκπρόσωπος τύπου Μπερνά Τσελίκ Ντογρουγούλ (Berna Celik Dogruyol) διευθύντρια τύπου και δημοσίων σχέσεων Μουνεβέρ Τσαγίν (Munevver Cag?n) και σύμβουλος τύπου Αϊντίν Ακκούρτ (Ayd?n Akkurt).

    (ΔΨ)

    [03] Από το μερίδιο της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Μεσογείου εξαρτάται η λύση του Κυπριακού, λέει αρθρογράφος μετά από συνέντευξη με τον Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Υποσχέθηκα στον Τατάρ», ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου στην Yeni Duzen (08.01.21, yeniduzen.com) αναφέρεται στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον δημοσιογραφικό όμιλο UNITED MEDYA, στον οποίο ανήκει η εν λόγω εφημερίδα, και γράφει ότι «αναμεσά στα λεγόμενα του Τατάρ είναι δύσκολο να βρει κανείς στοιχεία που να είναι 'νέα' και να φέρουν 'ειδησεογραφική αξία'». Σημειώνοντας ότι υποσχέθηκε στον Τατάρ ότι θα αρχίσει εκστρατεία για να πάρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αν καταφέρει να λύσει το Κυπριακό, ο αρθρογράφος προσθέτει και τα εξής:

    «[...] Ίσως να μπορεί να θεωρηθεί 'νέα' η πληροφορία ότι γίνονται σκέψεις να διεξαχθεί πιθανώς στην Ελβετία μέσα στον Φεβρουάριο η πενταμερής διάσκεψη. Ουσιαστικά, λέει, γίνονταν σκέψεις για το Λονδίνο, όμως φαίνεται να μειώθηκε η πιθανότητα γι' αυτή την επιλογή μετά την επιδημία του Covid και της νέας μετάλλαξης. Οι δικοί μας πρότειναν την Αγγλία με την δικαιολογία 'να μην είναι χώρα της ΕΕ, διότι η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό'. Όμως, αν δεν γίνει αυτό, θέλουν να είναι σε μιαν πόλη της Ελβετίας. Διότι η Ελβετία είναι χώρα εκτός της ΕΕ.

    Εκτός αυτού, στο τραπέζι επαναλήφθηκαν 'αυτά που γνωρίζαμε' γενικά. Επίμονα και πολλές φορές ρωτήσαμε για τις λεπτομέρειες των εννοιών 'δύο χωριστά κράτη' και 'κυριαρχική ισότητα'. Ζητήσαμε να μάθουμε για ποια δύο κράτη γίνεται λόγος. Έτσι είναι, αν στην μια πλευρά θα είναι η ΤΔΒΚ στη 'λύση δύο κρατών', μήπως στην άλλη θα είναι η 'Κυπριακή Δημοκρατία'; Κατηγορηματικά δεν το ονομάσουν αυτό, τόσο ο Τατάρ όσο και η εκπρόσωπός του. 'Πρώτα να αποδεχτούν την κυριαρχική μας ισότητα', λένε. Καλά, τι είναι η 'κυριαρχική ισότητα'; Αυτό ρωτάμε. Συνοπτικά είπαν το εξής: 'Να αυτοδιοικούμαστε στην δική μας πλευρά'. Καλά, αυτό ούτως ή άλλως υπήρχε και στο 'ιδρυτικό κράτος'. Καλά, θα υπάρχει 'κοινή διοίκηση'; Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση. Καλά, ποιος πρέπει να αποδεχτεί την 'κυριαρχική μας ισότητα'; Και οι Ελληνοκύπριοι και τα Ηνωμένα Έθνη. Καλά, αυτό ονομάζεται διχοτόμηση. Η πολιτική της δεκαετίας του 1950. Το λέμε ξεκάθαρα αυτό στον Τατάρ. Δεν λέει τίποτα. Παραμένει αναπάντητο και το ερώτημα: 'Θα αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ; Υπάρχει μια τέτοια πολιτική;' Και η κουβέντα συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο...

    Ίσως να πρόκειται για επανάληψη, αλλά το ουσιαστικό θέμα είναι το εξής: Το κυπριακό πρόβλημα εξαρτάται πλέον από το ερώτημα 'τι μερίδιο θα δοθεί στην Τουρκία από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου'. Πιο ξεκάθαρα, η διαδικασία του Κυπριακού θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή η 'απαίτηση' και η 'διασύνδεση' αναφέρεται ξεκάθαρα στην επιστολή του Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επομένως, και η πορεία της πενταμερούς διάσκεψης και οι μετέπειτα εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα βιωθούν στο πιθανό 'παράλληλο τραπέζι της Ανατολικής Μεσογείου'. Οι αναφορές σε 'δύο χωριστά κράτη' ή 'κυριαρχική ισότητα' είναι το πολύ 'τακτική' και δεν είναι συμπληρωμένο το περιεχόμενό της. Επιπλέον, δεν είναι ρεαλιστικές. Μάλιστα, για τους Τουρκοκύπριους μπορεί να είναι ακόμα και 'ένα σενάριο συμφοράς' λόγω του περιουσιακού. Η δε φόρμουλα που θα συζητηθεί είναι μόνο η 'ομοσπονδιακή Κύπρος'. Θα προκύψει μια λύση από την διαδικασία 'πάρε-δώσε' στον συσχετισμό αέριο Μεσογείου-Κύπρος; Ιδού σε αυτό το σημείο έδωσα μιαν υπόσχεση στον Τατάρ: Αν υπάρξει λύση, θα τον υποστηρίξω να πάρει βραβείο Νόμπελ. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ενημέρωση για την πρόταση ανοίγματος του «αεροδρομίου» Τύμπου έναντι της Αμμοχώστου, ζητά ο Ακάνσοϊ

    Ο παράνομος Bayrak (07.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα και η «βουλή» πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στην πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει για το Κυπριακό. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Ακάνσοϊ ζήτησε από την λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας να ενημερώσει την «βουλή» πριν την διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

    Ο Ακάνσοϊ υπέβαλε επίσης το ερώτημα κατά πόσον υποβλήθηκε επισήμως προς την τουρκική πλευρά η πρόταση για άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην κατεχόμενη Τύμπου για διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ σε αντάλλαγμα με την επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου. Είπε ότι αν έχει ενημερωθεί η τουρκική πλευρά πρέπει να ενημερωθούν και τα πολιτικά κόμματα και πρόσθεσε ότι οι «βουλευτές» πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την λύση που στηρίζεται σε δύο χωριστές κυριαρχίες.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το Κυπριακό πρέπει να συζητείται πιο συχνά, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ανησυχούν πως αν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στην άτυπη πενταμερή, αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες όπως ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα κατηγορείται η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία και η διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνέστησαν επιτροπή για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου

    Η K?br?s Postas? (08.01.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι την πρώτη της συνεδρία πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή το πρωί η λεγόμενη επιτροπή για άνοιγμα της περίκλεισης Αμμοχώστου που συστάθηκε στην «προεδρία της δημοκρατίας».

    Στην συνεδρία καθορίστηκαν οι εργασίες που θα γίνουν, η αποστολή της «επιτροπής» και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί.

    Η συνεδρία διεξήχθη υπό την προεδρία του νομικού Ογουζχάν Χασίπογλου και την συμμετοχή των Δρ. Τουλέν Σανέρ, Δρ. Ντερβίς Ντενίζ, Ντιμάγ Τσαγίνερ και Χασάν Σουνγκούρ.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πιλλί: 25 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα, τα 19 εγχώρια

    Ο παράνομος Bayrak (07.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,703 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 25 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 19 είναι εγχώρια, ένα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ένα έφθασε ατμοπλοϊκώς και τα τέσσερα αποτελούν επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν σε απομόνωση. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 18 άτομα.

    Τα 12 από τα χθεσινά 25 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, τα 9 στην κατεχόμενη Λευκωσία, το 1 στην Μόρφου και το 1 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Δύο από τα κρούσματα ήρθαν στην κατεχόμενη Κύπρο από το εξωτερικό.

    Μέχρι τις 07 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 343,854 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,735 κρούσματα Covid-19, 1,456 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 270 ασθενών, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 222 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και εννέα άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στόχος να ανοίξουν μέσα τον Μάρτιο και να ελέγξουν την πανδημία εντός Απριλίου, λέει ο Πιλλί

    Η Gunes (07.01.21, habergunes.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι στόχος τους είναι να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία εντός Απριλίου. «Κλειστήκαμε μέσα στον Μάρτιο, θα ανοίξουμε μέσα στον Μάρτιο. Στόχος μας είναι να την θέσουμε υπό έλεγχο μέσα στον Απρίλιο», είπε ο Πιλλί μιλώντας χθες στην «βουλή».

    Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν ικανοποιητικές προετοιμασίες για την πανδημία, ο Πιλλί ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την άποψή τους και ότι σήμερα έχουν κτιστεί εργαστήρια και αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών, των τεστ και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

    Σημείωσε ότι δεν εξαρτάται από τους ίδιους ο τερματισμός της πανδημίας, όμως προβλέπουν ότι θα τεθεί υπό έλεγχο εντός Απριλίου και εξέφρασε την άποψη ότι η μετάλλαξη του ιού «πάει καλά».

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο Πιλλί υπενθύμισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν στις 27 Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι στα κατεχόμενα δεν άργησαν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς. Ανέφερε ότι ο οδικός τους χάρτης είναι ξεκάθαρος σε σχέση με τους εμβολιασμούς και ότι αυτοί θα διενεργούνται σε εννέα κέντρα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, θα παραλάβουν τρία είδη εμβολίων στα κατεχόμενα και υπάρχουν οι συνθήκες φύλαξής τους.

    Είπε ότι το μόνο πρόβλημα σε σχέση με τα εμβόλια είναι η ημερομηνία έλευσής τους στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι τα εμβόλια από την Τουρκία θα τους δοθούν δωρεάν.

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες με διάφορα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων, ο Πιλλί επανέλαβε ότι τα εμβόλια από την Τουρκία θα έρθουν στα κατεχόμενα στις 15 Ιανουαρίου, όμως μπορεί να αλλάξει αυτή η ημερομηνία.

    Ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε επίσης ότι έφτασαν στο τελικό στάδιο σε σχέση με τα εμβόλια που θα πάρουν από την ΕΕ και ότι δόθηκαν όλες οι πληροφορίες που ζήτησε η Ένωση. Είπε ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας συνήλθε την Τρίτη, όμως δεν δόθηκαν πληροφορίες σε σχέση με την ημερομηνία που θα έρθουν τα εμβόλια και τις ποσότητες που θα σταλούν. «Κωλυσιεργούν», υποστήριξε.

    Ο ΠΙλλί είπε επίσης ότι είχαν ανεπίσημες επαφές με δύο χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, αλλά το κόστος ήταν πολύ ψηλό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν όμως να πάρουν εμβόλια «μέσω κάποιων χωρών».

    Επανέλαβε ότι οι εμβολιασμοί στα κατεχόμενα θα αρχίσουν ταυτόχρονα με τους εμβολιασμούς στην Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επιβεβαιώνει την πρόθεση Οκτάι να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Σανέρ

    Η Gunes (07.01.21, habergunes.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σκέφτεται να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα κατά το προσεχές διάστημα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πρόγραμμα για την επίσκεψη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στην «βουλή», ο Σανέρ είπε ότι κατά την επίσκεψη Οκτάι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το «δημοσιονομικό και οικονομικό πρόγραμμα» για το 2021 και τις ενέργειες που θα γίνουν. Πρόσθεσε ότι δεν τους διαβιβάστηκε οποιοδήποτε θέμα σε σχέση με συζήτηση της υιοθέτησης του προεδρικού συστήματος στα κατεχόμενα.

    Ο Σανέρ είπε επίσης ότι προτίθενται να πραγματοποιήσουν μιαν συνάντηση με τις οικονομικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνάντηση ρουτίνας και επισημαίνοντας την σημασία των τομέων του τουρισμού και της εκπαίδευσης για την ανάκαμψη της οικονομίας στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι καθώς αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα της πανδημίας, η «κυβέρνηση» είναι έτοιμη να ακούσει τις απόψεις όλων σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση με τον Δένδια θα έχει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Τσαβούσογλου από την Πορτογαλία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.01.21), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρίσκεται στη Πορτογαλία για επίσημες επαφές, σε δηλώσεις του κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογο του Augusto Santos Silva, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διένεξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν αφού θεωρεί ότι τόσο νομικά όσο και ηθικά έχει δίκαιο και επειδή θεωρούν ότι η Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν είναι «ένα έθνος και ένα κράτος».

    Αναφερόμενος στις επίσημες επαφές του στην Πορτογαλία, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και ειδικότερα των οικονομικών τους σχέσεων.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση του όγκου εμπορίου των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τουρκικές εταιρείες είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Πορτογαλία.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη συνέχεια ότι συζήτησαν με τον Πορτογάλο ομόλογό του εκτός από διμερή ζητήματα και διάφορα περιφερειακά προβλήματα ενώ την ίδια στιγμή αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βενεζουέλα και την Αφρική. «Η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις περιοχές για τη διατήρηση της βιώσιμης σταθερότητας και ειρήνης. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή, είναι μια χώρα που θεωρεί ότι όλες οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με ειρηνικές λύσεις. Αυτό αφορά τόσο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το Κυπριακό».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία στο παρελθόν είχε στηρίξει όλες τις προτάσεις και όλα τα βήματα όσον αφορά στο θέμα της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ήταν η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε διάφορες προτάσεις για λύση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Υπάρχει εδώ ένα ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Άλλωστε, ο Υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας) είναι και προσωπικός μου φίλος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προσέλθουμε σε διάλογο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είμαστε έτοιμη να ανοίξουμε και μια νέα σελίδα όσον αφορά στις σχέσεις μας με την ΕΕ», δήλωσε.

    Υποστηρίζοντας ότι μαζί με την Πορτογαλία έχουν μια ισορροπημένη στάση σε διάφορα ζητήματα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ειδικότερα στη στήριξη της Πορτογαλίας όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ισχυριζόμενος ότι στην παρούσα φάση είναι πολύ καλύτερη η ατμόσφαιρα στις σχέσεις τους με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για αυτό το λόγο θεωρούν ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις τους.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ο εκμοντερνισμός της Τελωνειακής Ένωσης θα ήταν προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε τη δέσμευση της ΕΕ όσον αφορά της ελευθεροποίηση της βίζας. «Στις επόμενες συναντήσεις, αναμένουμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα όσον αφορά στο θέμα αυτό», είπε.

    Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα όπως Τουρκία και ΕΕ επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους μέσω της διπλωματικής οδού όταν η χώρα του αναλάβει την Προεδρία της Ένωσης.

    Ο Silva υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης θετικής ατζέντας με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ΕΕ μοιράζονται κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα όπως είναι η περιφερειακή ασφάλεια, η σταθερότητα, και το θέμα των μεταναστών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την αγγλόφωνη Hurriyetdailynews.com (08.01.21), ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι είχε μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian με τον οποίο συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την εναρμόνιση των σχέσεων των δύο χωρών.

    «Συμφωνήσαμε και εργαστούμε από κοινό επί ενός οδικού χάρτη για την εναρμόνιση των σχέσεων μας και αυτές οι προσπάθειες πάνε καλά. Αν η Γαλλία είναι ειλικρινείς, η Τουρκία είναι έτοιμη για την εναρμόνιση των σχέσεων», είπε.

    (ΑΚ)

    [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τα επεισόδια στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (07.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται, αναφερόμενος στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως ανησυχητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα. «Αυτά που διαδραματίστηκαν χθες (προχθές) στην Ουάσιγκτον είναι πρωτόγνωρα. Τα επεισόδια είναι ανησυχητικά για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ παράλογα αυτά που έγιναν και ελπίζουμε ότι στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η αλλαγή στην εξουσία χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (07.01.21), σχολιάζοντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Tweeter τα επεισόδια στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλοου είπε ότι παρακολούθησαν με ανησυχία τα επεισόδια και το πολιτικό πραξικόπημα που έγινε από διαδηλωτές στις ΗΠΑ, με στόχο να πλήξουν τη δημοκρατία και να απορρίψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, εκφράζοντας ευχαρίστηση για την επίλυση του προβλήματος και τη λήξη των επεισοδίων. «Ελπίζω όλη αυτή η διαδικασία να τερματιστεί, να επικρατήσει η ηρεμία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της κάλπης», είπε.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα Milliyet (07.01.21), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI Party) Μεράλ Άκσενερ, αναφερόμενη στα επεισόδια στις ΗΠΑ, ευχήθηκε όπως επικρατήσει η εθνική βούληση, η βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές και τερματιστούν άμεσα οι διαμαρτυρίες. «Όμως, όπως είναι φυσικό, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται για τις δημοκρατικές τις αρχές, το να βιώνει μια τέτοια κατάσταση είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι εκλογές και το αποτέλεσμα τους έχουν εξέχουσα σημασία», είπε.

    (ΑΚ)

    [03] Δικαστήριο στην Τουρκία ζητά ισόβια 38 φορές για τις κατηγορίες που επιβαρύνουν τον Ντεμιρτάς και άλλους 108 κρατούμενους

    Η Yeni Safak (08.01.21) γράφει ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Γραφείο Ερευνών Τρομοκρατικών Εγκλημάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, το κατηγορητήριο 3.500 σελίδων που εκπονήθηκε εναντίον 108 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συν-προέδρου του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς,, έγινε δεκτό από το 22ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Ο Ντεμιρτάς θα δικαστεί με 108 κατηγορούμενους. Ζητήθηκαν επιβαρυντικές ισόβιες ποινές 38 φορές για τους περίπου 108 κατηγορούμενους, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε προετοιμάσει ένα κατηγορητήριο ολοκληρώνοντας την έρευνά της για τα περιστατικά του Κομπάνι. Έχουν ανοίξει 12 αρχεία εναντίον του πρώην συμπροέδρου του HDP, σε 5 διαφορετικές επαρχίες. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται ήδη στην φυλακή αφού κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις που έγιναν το 2014 στη συριακή πόλη Κομπάνι, που είχε οδηγήσει στον θάνατο 36 ατόμων.

    (ΚΣ)

    [04] Υποστηρίζει τους αγώνες των φοιτητών του Μπογάζιτσι το φιλοκουρδικό HDP

    Η Yeni Safak (08.01.21) γράφει ότι μετά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και το φιλο-κουρδικού Κόμμα Δημοκρατίας των λαών (HDP) εξέφρασε την υποστήριξη του στον αγώνα που διεξάγουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Μπογάζιτσι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον διορισμό με προεδρικό διάταγμα του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου τους. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει το HDP συμμετείχε επίσημα στις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο, «οι οποίες μετατράπηκαν σε προπαγάνδα τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως ισχυρίζεται.

    Το μέλος του HDP Ογιά Έρσοϊ πήγε στο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να υποστηρίξει τους κρατουμένους φοιτητές που συνελήφθηκαν τις προηγούμενες μέρες για εμπλοκή τους στις έντονες διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι φοιτητές μπροστά από το Πανεπιστήμιο. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πίσω από τις διαδηλώσεις δεν βρίσκονται φοιτητές αλλά η «τρομοκρατική οργάνωση» MLKP που σχετίζεται με το κομμουνιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Τουρκίας.

    H Yeni Safak (06.01.21) είχε σημειώσει πως το παράρτημα Καντίκοϊ στην Κωνσταντινούπολη, της νεολαίας του CHP, είχε συμμετάσχει κρατώντας μάλιστα πανό στις διαμαρτυρίες που έγιναν μπροστά από το πανεπιστήμιο

    (ΚΣ)

    [05] Συνεχίζει τις επαφές του με πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν

    Η Vatan (08.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Κόμματος της Ευδαιμονίας (SP), Ογουζχάν Ασιλτούρκ, που είναι ένας τους σημαντικούς εκπροσώπους του Εθνικού Κινήματος Οράματος. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, φημολογείται ότι ο Ασιλτούρκ, είχε διαφωνήσει έντονα με τον πρόεδρο του SP Τεμέλ Καραμολλάογλου λόγω της προσέγγισης του Κόμματος με την «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti). Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή είναι η δεύτερη επαφή του Ερντογάν με σημαντικό πολιτικό στέλεχος, μετά την συνάντηση που είχε λίγες μέρες πριν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Σημειώνεται ότι η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το ΜΗΡ παρουσιάζει πτώση στις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό.

    (ΚΣ)

    [06] Η Τουρκία εκτόξευσε τον δορυφόρο TURKSAT 5A στο διάστημα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (08.01.21), ιστορικές στιγμές ζει η Τουρκία μετά την εκτόξευση σήμερα στις 05.15 με επιτυχία του τουρκικού? τηλεπικοινωνιακού? δορυφόρου TURKSAT 5A στο διάστημα από τη βάση Cape Canaveral που βρίσκεται στη Φλώριδα των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την εκτόξευση του δορυφόρου παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων Αντίλ Καραϊσμαϊλογλου. Η εκτόξευση του δορυφόρου, ο οποίος εξέπεμψε τα πρώτα σήματα μετά από 35 λεπτά, έγινε με ρουκέτα Falcon 9 που ανήκει στην εταιρεία Space .

    Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, ο δορυφόρος θα παρέχει αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Τουρκία, τη Κεντρική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

    Σε δηλώσεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου ιστορική μέρα για την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [07] Δημοσίευση συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία –Ανάμεσα τους και «διακρατική συμφωνία» με το ψευδοκράτος

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (08.01.21) μετέδωσε ότι διάφορες συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκική Δημοκρατία με διάφορες χώρες δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της χώρας. Αναφέρονται συμφωνίες που υπογράφηκαν με τον Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, την Τανζανία αλλά και το ψευδοκράτος.

    Όσον αφορά στην λεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε με τα κατεχόμενα, αφορά στην υγεία και συγκεκριμένα στην παραχώρηση 30,000 διαγνωστικών τεστ για τον covid-19 που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 12,171 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 194 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Milliyet (07.01.201), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 12,171 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 183,003 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 194 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,211. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 1,370 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,296,102 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 22,264. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,172,251.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 25,681,213 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,202 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,3% και στον αναπνευστήρα το 32,4%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (07.01.21), ο Τούρκος Υπουργός, σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με τον Prof. Dr. Ugur Sahin και την ομάδα του, με τον οποίο και συζήτησαν σχετικά με την άφιξη στην Τουρκία του εμβολίου της BioNTech.

    Ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι μόλις αρχίσει η νέα παραγωγή του εμβολίου θα διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα του εμβολίου και στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ακόμη μετά τη συνεδρία του «επιστημονικού συμβουλίου» στην Τουρκία ότι έχουν ολοκληρώσει συμφωνία για απόκτηση 50 εκ. δόσεων του εμβολίου κατά του COVID-19. «Σήμερα (Πέμπτη) έχουμε ολοκληρώσει συμφωνία για απόκτηση ακόμη 50 εκ. δόσεων εμβολίου και έχουμε παραλάβει μέχρι στιγμής 3 εκ. δόσεις», δήλωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία για την απόκτηση και άλλων εμβολίων.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 January 2021 - 12:41:38 UTC