Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 03/2020 06-07.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σε εξεύρεση «νέου κοινού εδάφους» στο Κυπριακό αναφέρεται ο Τατάρ σε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Στις 11 Ιανουαρίου η συνάντηση Τατάρ-Λούτ, δηλώνει η «εκπρόσωπος» του Τατάρ
  • [03] Τριήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο Οκταϊ, υποστηρίζει ο Μαμουλτσιού
  • [04] Πέραν των 382 χιλιάδων ο πληθυσμός στα κατεχόμενα
  • [05] Στόχος ο εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτιο, λέει ο Πιλλί
  • [06] Για 400 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Τουρκοκύπριους μίλησε η γενική γραμματέας του Κόμματος του Λαού
  • [07] Στα 18 ανήλθαν τα κρούσματα χθες-Ακόμη ένας θάνατος προχθές
  • [08] Ο Χακκί Μουφτουζατέ το νέο μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ
  • [09] Στη σύσταση ομάδας εργασίας με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή Τουρκίας προχώρησαν στα κατεχόμενα με στόχο την άρση των «εμπάργκο»
  • [10] Συζητούν πρόωρες «εκλογές» μέχρι το καλοκαίρι λόγω αδυναμίας εκλογής «προέδρου» της «βουλής»
  • [11] Στη «βουλή» ο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ΤΛ «προϋπολογισμός» για το 2021
  • [12] Στο 15,03% ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα
  • [13] Αύξηση 30% στον φόρο ακίνητης περιουσίας – «Βροχή» άλλων αυξήσεων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία είναι υπέρ ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους στη βάση της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο, αναφέρει ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Καϊμακτσί
  • [02] H Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος θα καθορίσουν το στρατηγικό όραμα της ΕΕ, υποστηρίζει ο Τούρκος Πρέσβης Μποζάι
  • [03] Αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ
  • [04] Ο Ακάρ επαναλαμβάνει την έκκληση για έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα
  • [05] Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων
  • [06] Συνεχίστηκαν και χθες οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τον διορισμό Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι από το ΑΚΡ
  • [07] Στις 13,830 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 191 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σε εξεύρεση «νέου κοινού εδάφους» στο Κυπριακό αναφέρεται ο Τατάρ σε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ

    Στηρίζει την σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης με την συμμετοχή του ΟΗΕ και την μορφή 5+1 στο Κυπριακό με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει νέο κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές για μιαν βιώσιμη συμφωνία, αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε επιστολή που του απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως γράφει η Gunes (07.01.21) κάτω από τον τίτλο «Θέλουμε την συνεργασία των δύο κρατών».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στην απάντησή του, ο Τατάρ σημείωσε ότι για μιαν «δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία» σκοπός τους είναι η σύσταση μιας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών που διαθέτουν ίσο διεθνές στάτους, υπό το φως των «νέων συνθηκών» που επικρατούν στην Κύπρο και στην περιοχή μας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης της διαδικασίας από το σημείο που είχε καταρρεύσει στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια διαδικασία στη βάση ενός «νέου κοινού εδάφους» πρέπει να διαθέτει χρονοδιάγραμμα για να μπορεί να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και να έχει νόημα. Ισχυρίστηκε ότι κατά τον σχεδιασμό των θέσεων της τουρκικής πλευράς λήφθηκε υπόψη όχι μόνο το μέλλον, αλλά ταυτοχρόνως και το «στοιχείο της βιωσιμότητας» από την άποψη της μη επανάληψης της «εμπειρίας της αποτυχημένης Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 που διήρκεσε μόνο τρία χρόνια».

    Ο Τατάρ είπε ότι κατά την συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, της εξήγησε ότι σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας στην βάση των δύο κυρίαρχων κρατών με ίσο διεθνές στάτους ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό το φως των νέων συνθηκών στην Κύπρο και στην περιοχή μας για μιαν δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στηρίζουν χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις την άτυπη πενταμερή για διαπίστωση του κατά πόσον υπάρχει ένα νέο κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές στην αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα φέρει στο νησί και στην περιοχή μας ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «κρυφές», όπως τις χαρακτήρισε, προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική διαδικασία κάτω από την «περιβολή τα συζήτησης της ομοσπονδιακής λύσης» για να συνεχίσει το στάτους κβο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στην Κύπρο και να μην επαναληφθούν οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις του παρελθόντος είναι αναγκαίο να υπάρξει μια σχέση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία.

    Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι όλες οι προσπάθειες για λύση και συμφωνία εμποδίστηκαν εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι και στο Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα εμπόδισαν την συμφωνία και προσπάθησαν να συνεχίσουν το στάτους κβο μη έχοντας βούληση για λύση, παρά την ελαστικότητα και την καλή θέληση που επέδειξαν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στην έκθεση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με ημερομηνία 28 Μαΐου 2004, όπου, όπως υποστήριξε, ο Ανάν είχε σημειώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τον διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν όχι μόνο το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την ίδια την λύση του Κυπριακού και ότι προτιμούν να συνεχίσουν το χαρακτηριζόμενο ως μη βιώσιμο στάτους κβο βαδίζοντας τον δικό τους δρόμο ως «λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ σημείωσε ότι η απάλειψη του Κυπριακού στην αναφερθείσα βάση θα βοηθούσε στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και θα άνοιγε τον δρόμο για δημιουργία ενός «οράματος εναγκαλισμού». Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι η ανέγερση υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη θα είναι η πιο εμπορικά κατάλληλη επιλογή.

    Ο Τατάρ κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να προσεγγίσει «με ανοικτό μυαλό» την φόρμουλα συνεργασίας στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών και να βοηθήσει να πείσει και την ελληνοκυπριακή πλευρά να τηρήσει την ίδια στάση προς όφελος μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στις 11 Ιανουαρίου η συνάντηση Τατάρ-Λούτ, δηλώνει η «εκπρόσωπος» του Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (BRTK-06.01.21), η «εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας» Μπέρνα Τσιελίκ Ντογρούγιολ, ανακοίνωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί στις 11 Ιανουαρίου με την προσωρινή ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, ο Τατάρ θα διαβιβάσει στη Λούτ πριν την σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, το όραμα του, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς και του ίσου διεθνούς στάτους των δύο πλευρών στο νησί.

    Η Ντογρούγιολ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα συγκληθούν επί αυτής της κοινής βάσης και θα διαβιβάσει στη Λούτ ότι μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στη Κύπρο θα είναι δυνατό να επιτευχθεί με συνομιλίες που θα διεξάγονται με βάση αυτή την αντίληψη.

    «Ο πρόεδρος Τατάρ, θα διαβιβάσει ότι πεποίθηση μας είναι ότι η συνεργασία που θα υπάρξει ανάμεσα στις δύο πλευρές στη βάση των δύο ίσων κρατών θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση της ασφάλειας και βιώσιμης σταθερότητας στο νησί μας και στην περιοχή και θα ανοίξει τους δρόμους για νέες δυνατότητες συνεργασίας και αμοιβαίων δεσμών.

    Ο κ. πρόεδρος αξιολόγησε ως ευκαιρία τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, και θα ενημερώσει την συνομιλητή του ότι στηρίζει τη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης χωρίς όρους», καταλήγει η Ντογρούγιολ.

    (ΑΚ)

    [03] Τριήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο Οκταϊ, υποστηρίζει ο Μαμουλτσιού

    Σύμφωνα με την kibrispostasi (06.01.21), ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου επιχειρηματιών» Ενβέρ Μαμουλτσιού, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού Genc TV στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι κατά τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ.

    Σε δηλώσεις του, ο Μαμουλτσιού είπε ότι ο Οκταϊ θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στο νησί, προκειμένου να παραστεί σε εργαστήρι που θα διοργανωθεί και στο οποίο θα συζητηθούν οικονομικά και πολιτικά θέματα αλλά και το θέμα του «προεδρικού συστήματος».

    (ΑΚ)

    [04] Πέραν των 382 χιλιάδων ο πληθυσμός στα κατεχόμενα

    Η Gunes (07.01.21) γράφει ότι η πρόεδρος του λεγόμενου οργανισμού στατιστικής, Τουρέλ Οκσιούζογλου δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αναφορές ότι δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός που διαμένει στην «χώρα», τις χαρακτήρισε «λαϊκίστικη προσέγγιση» και υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να σταματήσουν. Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, η Οκσιούζογλου είπε ότι γνωρίζουν τον πληθυσμό τους και ότι τον παρακολουθούν από τα διοικητικά αρχεία και τις εισόδους-εξόδους της μετανάστευσης.

    Σημειώνοντας ότι γνωρίζουν τον πληθυσμό τους με ποσοστό λάθους γύρω στο 5%, η Οκσιούζογλου ανέφερε ότι μετά την αφαίρεση του «μη θεσμικού», ο πληθυσμός είναι 289,348 και ότι στα τέλη του 2019 αυτός ο αριθμός ήταν 382,230.

    Είπε ότι διαβίβασαν στο λεγόμενο υπουργείο υγείας τον πληθυσμό που τους ζητήθηκε με βάση την ηλικία για σκοπούς εμβολιασμού κατά της πανδημίας και πρόσθεσε ότι αν τους ζητηθεί μπορούν να παρέχουν στο «υπουργείο» εντός 24 ωρών τον πληθυσμό των χωριών, των διαμενόντων εντός των συνόρων των «δήμων», τις ομάδες ηλικίας και τον αριθμό των μαθητών που είναι σε ηλικία να πάνε σχολείο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στόχος ο εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτιο, λέει ο Πιλλί

    Η Hakikat (07.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του Covid-19 στα κατεχόμενα θα αρχίσει το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2021 και ότι μέχρι τον Μάρτιο σχεδιάζουν να εμβολιάσουν το 60% του πληθυσμού. Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Πιλλί είπε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στον κόσμο σε σχέση με τον Covid-19 και ότι αυξήθηκαν και τα κρούσματα στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι στην κατεχόμενη Κύπρο αντιμετωπίζουν με περισσότερη επιτυχία την πανδημία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο Πιλλί πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αύξηση στα κρούσματα. Όταν κοιτάξουμε τον γειτονικό μας ελληνοκυπριακό τομέα, τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται κοντά στα 1000 και οι υποδομές υγείας τους καταρρέουν. Νομίζω ότι μετά τις 7 Ιανουαρίου πηγαίνουν σε εγκλεισμό και υπάρχει μεγάλο χάος. Και η Ευρώπη είναι το ίδιο και αυξάνονται συνεχώς τα μέτρα».

    Υποστηρίζοντας ότι τα κρούσματα στα κατεχόμενα βρίσκονται υπό έλεγχο αυτή την στιγμή, ο Πιλλί είπε ότι έλαβαν τα μέτρα που θα μπορούσε να αντέξει το σύστημα υγείας τους και αν χρειαστεί θα λάβουν και άλλα μέτρα. «Αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε μια κατάσταση που θα πάει προς τον πλήρη εγκλεισμό», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι για να εισέλθει κανείς στα κατεχόμενα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα, ο Πιλλί υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με κρούσματα που φτάνουν αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς και ότι περισσότερο πρόβλημα προκαλούν τα κρούσματα που προέρχονται από τον «ελληνοκυπριακό τομέα», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Είπε ότι λαμβάνουν μέτρα γι' αυτό και ότι αν χρειαστεί μπορεί να τα αυξήσουν.

    Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για τα θέματα της πανδημίας και ότι άρχισε πλέον να τα βλέπει και στον ύπνο του.

    Στο μεταξύ, η K?br?s (07.01.21) γράφει ότι μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ, ο Πιλλί ανέφερε ότι μπορεί να εφαρμόσουν εγκλεισμό 21 ημερών από τις 10 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα που ανακοινώθηκαν για παρεμπόδιση της αύξησης των κρουσμάτων.

    Πάντως, μιλώντας στον παράνομο Bayrak (06.01.21, brtk.net), ο Πιλλί δήλωσε ότι θα συζητήσουν το κλείσιμο μόνο αν το σύστημα υγείας τους οδεύει προς κατάρρευση.

    Είπε ότι προβλέπουν πως μέχρι τον Απρίλιο θα τελειώσει η πανδημία και ότι η μετάλλαξη του ιού που συμβαίνει αυτή την στιγμή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κάτι αρνητικό. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα τώρα, δεν προκαλεί τόση ζημιά όση στο παρελθόν και ότι η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη μόλις έρθουν τα εμβόλια.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τα εμβόλια, ο Πιλλί σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποφεύγεται ο εμβολιασμός. Είπε ότι θα έρθουν από την Τουρκία 10,000 δόσεις εμβολίων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για το θέμα στην Τουρκία. Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζονται και οι προσπάθειες στην Δικοινοτική Τεχνικής Επιτροπή Υγείας για να σταλούν στα κατεχόμενα εμβόλια από τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στο «νοσοκομείο πανδημίας», ο Πιλλί ανέφερε ότι έγινε έλεγχος σε όλο το σύστημα στο νοσοκομείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είπε ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη το νοσοκομείο μπορεί να αρχίσει να δέχεται ασθενείς.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Για 400 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Τουρκοκύπριους μίλησε η γενική γραμματέας του Κόμματος του Λαού

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (05.01.21), η «γενική γραμματέας» του Κόμματος του Λαού Τζέϊλ Ρεφίκ Ρόζτερς, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ενημέρωσε σχετικά με τις εργασίες που γίνονται όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του COVID-19, λέγοντας ότι έγιναν κάποιες επαφές σε σχέση με τα εμβόλια που θα παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους από τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα παραχωρηθούν από την ΕΕ μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία.

    Κληθείσα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία, η Ρότζερς είπε και τα εξής: «Συνεχίζονται οι επαφές σχετικά με την παραχώρηση 400 χιλιάδων δόσεων του εμβολίου στους Τουρκοκύπριους. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε από εμάς ένα πλάνο σχετικά με τους εμβολιασμούς. Αυτό το πλάνο ετοιμάστηκε και παραδόθηκε στους αρμοδίους. Στα πλαίσια του πλάνου για τους εμβολιασμούς που ετοιμάστηκε από το τμήμα υγείας, περιλαμβάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων και των ασθενών με χρόνιες ασθένειες που θα εμβολιαστούν πρώτοι κατά σειρά προτεραιότητας. Για να γίνει η προμήθεια των εμβολίων που θα παραληφθούν από την ΕΕ, θα ακολουθηθεί μια διαδικασία και αρμόδιοι γι' αυτή τη διαδικασία είναι η δικοινοτική επιτροπή για την υγεία και η προεδρία. Από την άλλη πλευρά, γίνεται επίσης συζήτηση και για το εμβόλιο της Sinovac που θα φθάσει στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. (...). Το υπουργείο μας πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο της Sinovac και να προχωρήσει σε βήματα με βάση αυτές».

    (ΑΚ)

    [07] Στα 18 ανήλθαν τα κρούσματα χθες-Ακόμη ένας θάνατος προχθές

    Σύμφωνα με τη Yeniduzen.com (06.03.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,591 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 18 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 16 είναι εγχώρια, το ένα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλο ένα αποτελεί επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν σε απομόνωση. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 8 άτομα.

    Από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 4 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, 12 στην κατεχόμενη Κερύνεια, 1 στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ένα άτομο έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό.

    Μέχρι τις 06 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 341,151 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,710 κρούσματα Covid-19, 1,438 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 263 ασθενών, 49 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 213 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και εννέα άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο Brtk (05.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι στις 5 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν 3,073 εργαστηριακοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 26 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Από αυτά, τα 14 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 7 αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα άλλα 7 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Πιλλί, στις 5 Ιανουαρίου αποθεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήριο 15 άτομα ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος.

    (ΑΚ)

    [08] Ο Χακκί Μουφτουζατέ το νέο μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (06.01.21), ο Χακκί Μουφτουζαντέ διορίστηκε ως το νέο μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ) από την 1η Ιανουαρίου από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Μουφτουζαντέ υποστήριξε ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την τεχνολογική αναβάθμιση της Επιτροπής που αποτελεί θεσμοθετημένη δομή εδώ και χρόνια και υπογράμμισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι πολύ ευαίσθητο και ανθρωπιστικό θέμα.

    Ο Μουφτουζαντέ, αναλαμβάνει καθήκοντα στην ΔΕΑ στη θέση της Γκιουλτέν Κουτσιούκ Πλουμέρ.

    Διετέλεσε για χρόνια «διπλωμάτης» σε διάφορες θέσεις, αφυπηρετώντας από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, όπου διετέλεσε από το 1994-1996 «σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων». Κατά την περίοδο 1996 – 2001 υπηρέτησε επίσης ως «αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στο Λονδίνο και την περίοδο 2001 – 2004 διετέλεσε «προεδρικός ειδικός σύμβουλος επί πολιτικών υποθέσεων».

    Ο Μουφτουζαντέ επίσης διατέλεσε «πρόεδρος» της «διεύθυνσης Τούρκων αποδήμων και συγγενικών κοινοτήτων», «γραμματέας» της «Τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», «ιδρυτικό μέλος» του «τουρκοκυπριακού βακουφιού εκπαίδευσης» και «ειδικός σύμβουλος προεδρίας» την περίοδο 2005-2010.

    (ΑΚ)

    [09] Στη σύσταση ομάδας εργασίας με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή Τουρκίας προχώρησαν στα κατεχόμενα με στόχο την άρση των «εμπάργκο»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Brtk (06.01.21), ο «πρόεδρος» και τα «μέλη του διοικητικού συμβουλίου» της «εθνικής ολυμπιακής επιτροπής της ΤΔΒΚ», πραγματοποίησαν φιλοφρονητική επίσκεψη στον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του «υπουργείου», η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Αρικλί σχετικά με τις εργασίες και τους στόχους της «επιτροπή».

    Η «επιτροπή» ενημέρωσε επίσης τον λεγόμενο υπουργό σχετικά με το κοινό σχέδιο που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία ονόματι «Ολυμπιακό σπίτι» και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας με στόχο να καταφέρουν την άρση των «εμπάργκο» στον αθλητισμό και να αναβαθμίσουν το επίπεδο τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Αρικλί αναφέρθηκε στα «εμπάργκο» υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι να γίνουν ανοίγματα για τη νεολαία προς το εξωτερικό και να αρθούν όλα τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται. Πρόσθεσε ότι στοχεύει επίσης την πραγματοποίηση μιας ευρείας σύσκεψης τις επόμενες μέρες για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα.

    (ΑΚ)

    [10] Συζητούν πρόωρες «εκλογές» μέχρι το καλοκαίρι λόγω αδυναμίας εκλογής «προέδρου» της «βουλής»

    Η Diyalog (07.01.21) γράφει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής σε σχέση με την εκλογή «προέδρου» της «βουλής» συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αξιωματούχους τριών «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, λόγω της μη εκλογής στην «προεδρία» της «βουλής» της υποψήφιας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, η οποία έλαβε 26 αρνητικές ψήφους. Αποφασίστηκε όπως το θέμα διαβιβαστεί στην «γενική εισαγγελία» για γνωμοδότηση, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο κατά πόσον θα μπορούσε να διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία με την συμμετοχή μιας υποψήφιας που έλαβε αρνητική ψήφο από πέραν των μισών «βουλευτών», όπως η Τζαναλτάι.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό tv2020, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλούτσαϊ θα αποστείλει γραπτές ερωτήσεις στην «γενική εισαγγελία» για το θέμα. Υποστήριξε επίσης ότι η «κυβέρνηση» δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει την «χώρα» και ότι οδεύουν προς πρόωρες «εκλογές». Είπε ότι οι «εκλογές» μπορεί να διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου ή μέσα στον Μάιο.

    Εξάλλου, η Havadis (06.01.21) γράφει ότι μετά την ήττα που δέχθηκε στο θέμα της εκλογής «προέδρου» της «βουλής», το «κυβερνών» UBP συζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» πιο σύντομα από ό,τι προγραμματιζόταν και ότι κάποιοι «βουλευτές» ασκούν πιέσεις στον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ για διεξαγωγή «εκλογών» το αργότερο με την είσοδο του καλοκαιριού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σανέρ προτίμησε να έχει χωριστές συναντήσεις με τους «βουλευτές» του κόμματός του, αντί να συγκαλέσει ολόκληρη την «κοινοβουλευτική» του ομάδα. Κατά τις συναντήσεις, τους ρώτησε κατά πόσον η υποψήφια του κόμματός τους για την «προεδρία» της «βουλής» θα πρέπει να είναι ξανά η Τζαναλτάι ή να επιλεγεί κάποιος άλλος.

    Πηγή που μίλησε στην εφημερίδα υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη, ανέφερε ότι μετά τις απαντήσεις που έλαβε ο Σανέρ, η διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» ενωρίτερα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη πλέον, σημειώνοντας ότι αυτή μπορεί να είναι και μία τακτική άσκησης πίεσης για ψήφιση της Τζαναλτάι. Η πηγή είπε ότι οι «εκλογές» αυτές μπορεί να διεξαχθούν στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Yeni Duzen (07.01.21), στη σημερινή της συνεδρία, η ολομέλεια της ψευδοβουλής αποφάσισε όπως αναβάλει για την επόμενη συνεδρία της την «εκλογή» του νέου «προέδρου» της.

    Η επόμενη ολομέλεια της ψευδοβουλής αποφασίστηκε να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

    (Ι/Τσ. - ΑΚ)

    [11] Στη «βουλή» ο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ΤΛ «προϋπολογισμός» για το 2021

    Η K?br?s (07.01.21) γράφει ότι κατατέθηκε στην «βουλή» ο «προϋπολογισμός» της «ΤΔΒΚ» για το 2021 ύψους 10 δισεκατομμυρίων 140 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ), ποσό που αποτελεί κατά 14,91% μεγαλύτερο από τον «προϋπολογισμό» του 2020. Ο «προϋπολογισμός» που εγκρίθηκε από το «υπουργικό συμβούλιο» και εστάλη στην «βουλή» την προηγούμενη βδομάδα, πρώτα θα συζητηθεί στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» και μετά στην «ολομέλεια». Το πρόγραμμα αναμένεται να καθοριστεί στις επόμενες μέρες.

    Το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» είναι 1 δισεκατομμύριο 910 εκατομμύρια ΤΛ, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί στα 760 εκατομμύρια με την βοήθεια της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια ΤΛ από την ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ βοήθεια της Τουρκίας θα δοθεί ως στήριξη στα «δημόσια» οικονομικά. Θα δοθούν και δωρεές 1 δισεκατομμυρίου 350 εκατομμυρίων ΤΛ, από τις οποίες τα 600 εκατομμύρια ΤΛ θα δαπανηθούν σε επενδύσεις και τα 750 εκατομμύρια ΤΛ στην άμυνα.

    Τα έξοδα για το προσωπικό αυξάνονται κατά 14,24% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2020 και ανέρχονται στα 3 δισεκατομμύρια 381 εκατομμύρια ΤΛ και οι τρέχουσες δαπάνες κατά 11,93%, ανερχόμενες στα 4 δισεκατομμύρια 258 εκατομμύρια ΤΛ.

    Ο «προϋπολογισμός» του «υπουργείου» οικονομικών αποτελεί το 46,93% του συνολικού «προϋπολογισμού» για το 2021 και ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια 759 εκατομμύρια 153 χιλιάδες 100 ΤΛ. Οι «προϋπολογισμοί» των υπόλοιπων «υπουργείων» και «θεσμών» είναι οι εξής:

    «Υπουργείο παιδείας και πολιτισμού»: 1 δισεκατομμύριο 170 εκατομμύρια 490 χιλιάδες 400 ΤΛ

    «Υπουργείο υγείας»: 856 εκατομμύρια 166 χιλιάδες 800 ΤΛ

    «Προεδρία της δημοκρατίας»: 50 εκατομμύρια 100 χιλιάδες ΤΛ

    «Βουλή»: 47 εκατομμύρια 765 χιλιάδες 700 ΤΛ

    «Πρωθυπουργία»: 94 εκατομμύρια 324 χιλιάδες 600 ΤΛ

    «Γραφείο αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού οικονομίας και ενέργειας»: 157 εκατομμύρια 954 χιλιάδες 400 ΤΛ

    «Υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος»: 116 εκατομμύρια 923 χιλιάδες 200 ΤΛ

    «Υπουργείο εξωτερικών»: 121 εκατομμύρια 345 χιλιάδες 100 ΤΛ

    «Υπουργείο εσωτερικών»: 347 εκατομμύρια 10 χιλιάδες 900 ΤΛ

    «Υπουργείο συγκοινωνιών και έργων»: 298 εκατομμύρια 977 χιλιάδες 200 ΤΛ

    «Υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων»: 356 εκατομμύρια 848 χιλιάδες 500 ΤΛ

    «Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων»: 400 εκατομμύρια 811 χιλιάδες 600

    «Δικαστήρια»: 71 εκατομμύρια 71 χιλιάδες 500 ΤΛ

    «Νομική υπηρεσία»: 23 εκατομμύρια 354 χιλιάδες 700 ΤΛ

    «Ελεγκτικό συμβούλιο»: 12 εκατομμύρια 794 χιλιάδες 800

    «Επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας»: 7 εκατομμύρια 141 χιλιάδες 700 ΤΛ

    «Ανώτατος επίτροπος διοικήσεως»: 3 εκατομμύρια 782 χιλιάδες 300 ΤΛ

    «Γενική διεύθυνση αστυνομίας»: 493 εκατομμύρια 983 χιλιάδες 983 ΤΛ

    «Δυνάμεις ασφαλείας»: 709 εκατομμύρια ΤΛ και

    «Πολιτική άμυνα»: 41 εκατομμύρια.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Στο 15,03% ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (07.01.21) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του «τμήματος στατιστικής», ο πληθωρισμός για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 ανήλθε στο 0,41%. Η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους καθώς και η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 15,03%.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Αύξηση 30% στον φόρο ακίνητης περιουσίας – «Βροχή» άλλων αυξήσεων

    Κάτω από τον τίτλο «Συνεχίζεται η βροχή αυξήσεων», η Detay (06.01.21) γράφει ότι «διάταγμα» που προβλέπει αύξηση 30% στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος. Η αύξηση που προβλέπεται στο «διάταγμα» είναι μεγαλύτερη από το κόστος ζωής και σημειώνεται ότι το «διάταγμα» μπορεί να είναι «αντισυνταγματικό» και να καταχωρηθούν αγωγές εναντίον του. Η είδηση για την εν λόγω αύξηση προκάλεσε αντιδράσεις ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Αυξήσεις επιβλήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, και στα τέλη έκδοσης άδειας οδήγησης, ταυτότητας και γάμου.

    Αντιδρώντας στις αυξήσεις, το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο επεσήμανε ότι η νέα «κυβέρνηση» κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες να καταστεί πιο φθηνή η αγορά.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι με τις αυξήσεις στα τέλη και στο γάλα, η «κυβέρνηση» έπληξε τους πολίτες που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας. Είπε ότι η ρύθμιση των τιμών γίνεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος οι συνθήκες είναι ιδιόμορφες λόγω της πανδημίας εξαιτίας της οποίας η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και γι' αυτό θα μπορούσαν να μην επιβληθούν αυτές οι αυξήσεις ή να γίνουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκία είναι υπέρ ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους στη βάση της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο, αναφέρει ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Καϊμακτσί

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler (06.01.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φαρούκ Καϊμακτσί, υπογραμμίζοντας την σημασία της προστασίας και ενδυνάμωσης των προοπτικών της πλήρης ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε: «Ο στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη. Επειδή πιστεύουμε ότι η πλήρης ένταξη είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Τουρκίας».

    Σε ομιλία του κατά την διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου με τίτλο «Οι προσδοκίες του 2021 στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» που διεξήγαγε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), ο Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια ισχυρότερη στρατηγική και όραμα σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι ο φαύλος κύκλος της σχέσης τους θα μπορεί να ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο.

    Επισημαίνοντας ότι ένα από τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ο Καϊμακτσί υποστήριξε αν εάν αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας και κάνουν μαζί βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης πριν την Σύνοδο της ΕΕ τον Μάρτιο, τότε θα συμβάλλουν σημαντικά στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καϊμακτσί είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της αντίληψης για ένα υγιές δικοινοτικό, διζωνικό κράτος που διασφαλίζει την πολιτική ισότητα στο ζήτημα της Κύπρου, προσθέτοντας: «Αυτό που επιθυμούμε είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης ριζικής λύσης που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας λύσης με τις παραμέτρους του παρελθόντος στο κυπριακό ζήτημα, ο Καϊμακτσί επανέλαβε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.

    Στη συνέχεια, ο Καϊμακτσί επισήμανε ότι η ένταση των σχέσεων Τουρκίας και Γαλλίας προκάλεσε μιαν αρνητικότερη εικόνα για την Τουρκία στην Σύνοδο της ΕΕ. Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βγουν από αυτή την αβεβαιότητα των σχέσεων τους, ο Καϊμακτσί επανέλαβε ότι μπορούν να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης καθώς και να γίνουν βήματα σε κάποια επίπεδα όπως στο διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας. «Αυτά θα αυξήσουν τον ενθουσιασμό για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Καϊμακτσί.

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα στην Ελλάδα και στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], που χρησιμοποιούν το γεγονός ότι είναι κράτη μέλη της ΕΕ στις διμερείς σχέσεις τους με την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο Καϊμακτσί είπε: «Η ΕΕ πρέπει ταυτόχρονα να δώσει τα σωστά μηνύματα και στα δικά της μέλη και όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία. Εντάξει, μπορούμε να αντιληφθούμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη [της ΕΕ], αλλά η αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι στα τυφλά».

    (ΔΨ)

    [02] H Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος θα καθορίσουν το στρατηγικό όραμα της ΕΕ, υποστηρίζει ο Τούρκος Πρέσβης Μποζάι

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ( 06.01.21) γράφει ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι είπε ότι τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου θα καθορίσουν το στρατηγικό όραμα της ΕΕ και όχι μόνο τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    Σε ομιλία του κατά την διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου με τίτλο «Οι προσδοκίες του 2021 στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» που διεξήγαγε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), ο Μπονζάι εξήγησε ότι η ΕΕ βίωσε ένα δίλλημα λόγω του ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, προσθέτοντας:

    «Τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου θα καθορίσουν το στρατηγικό όραμα της ΕΕ και όχι μόνο τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σύμφωνα με την ΕΕ, η επιδημία της νόσου Covid-19 έδειξε τις ελλείψεις ενός διεθνούς συστήματος και τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση στο διεθνές σύστημα θεμελιωδών κανόνων. Αν το συνδέσετε αυτό με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, εάν δεν εφαρμόσετε τα κύρια στοιχεία του νόμου ενός διεθνούς συστήματος θεμελιωδών κανόνων, τότε προκαλείται μεγάλο ρήγμα. Ενώ η ΕΕ προσπαθεί να κατοχυρώσει μιαν ένωση αλληλεγγύης έναντι της Τουρκίας στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ανέβαλε την λύση μέσω ειρηνικών οδών, που είναι η βασική αρχή του διεθνούς δικαίου».

    (ΔΨ)

    [03] Αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

    Ο τουρκικός τύπος δημοσιεύει σήμερα αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.1.21) γράφει ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε πως παρακολουθούν με ανησυχία τα γεγονότα στις ΗΠΑ και καλούν τα μέρη να ηρεμήσουν. «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω των νόμων και της δημοκρατίας. Η Τουρκία το υποστηρίζει πάντα αυτό και καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν το ίδιο», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter.

    Σε ανάρτηση επίσης στο twitter, ο Εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχήμ Καλίν ανέφερε πως η Τουρκία παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (07.01.20) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις ΗΠΑ να επιδείξουν «κοινή λογική» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες που διαμένουν στις ΗΠΑ να αποφεύγουν περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (07.01.20) μετέδωσε επίσης ότι ο Εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ σε ανακοίνωση του ανέφερε πως οι διαμαρτυρίες που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ και καταφεύγουν στη βία είναι λανθασμένες και παράνομες. «Καλούμε όλους στις ΗΠΑ να σεβαστούν τις δημοκρατικές αξίες», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ακάρ επαναλαμβάνει την έκκληση για έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα

    Η HaberTurk (05.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα Γιούρκεν Σουλτζ, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα για επίλυση των προβλημάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο συνομιλιών».

    Κληθείς να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πριν την συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη, ο Ακάρ είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι από την αρχή ξεκάθαρη.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ σημείωσε τα εξής: «Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει από την πρώτη μέρα και σε κάθε περίσταση, είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε και επιθυμούμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών. Από αυτή την άποψη, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας. Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών και ότι πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις. Το εκφράζουμε αυτό με κάθε ευκαιρία. Αρκετά θέματα έχουν έλθει στην ημερήσια διάταξη των εργασιών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. (...)»

    Ευχαριστώντας την Γερμανία που συμβάλλει στην λύση και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ δήλωσε: «Έχει συμβάλει σημαντικά. Αναμένουμε να συνεχίσει να συμβάλλει. Επιθυμώ να πω ότι αναμένουμε από όλες τις τρίτες πλευρές να αξιολογήσουν με έναν αντικειμενικό τρόπο τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

    Ο Γερμανός Πρέσβης δήλωσε ότι αναμένουν την αποκλιμάκωση της έντασης το συντομότερο δυνατό και ότι η καλύτερη οδός για αυτό είναι μέσω των συνομιλιών.

    (ΔΨ)

    [05] Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων

    Η Yeni Safak (07.01.21) γράφει ότι η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία αναβάθμισης των διμερών και οικονομικών τους σχέσεων.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Εντί Ραμά στην Τουρκία και συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, ο Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες και πως η Τουρκία προγραμματίζει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Αλβανία. Ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή νοσοκομείου με χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης που, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες. Πρόσθεσε ακόμα πως «οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FETO) να δηλητηριάσει τις σχέσεις τους.

    «Εκτός από διμερή θέματα, συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το τι μπορούμε να κάνουμε κατά την προσεχή περίοδο σε όλους τους τομείς πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Ανταλλάξαμε ιδέες για έργα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Η Αλβανία ανέλαβε την Προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου. Τους εύχομαι επιτυχία», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Ερντογάν.

    Είπε επίσης πως η Τουρκία είναι ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. «Είμαστε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με συνολικές επενδύσεις 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερες από 600 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία παρέχουν απασχόληση σε περίπου 15 χιλιάδες Αλβανούς αδελφούς», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεχίστηκαν και χθες οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τον διορισμό Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι από το ΑΚΡ

    Η Milliyet (07.01.21) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι έντονες διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Τουρκίας για τον διορισμό Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο μετά από προεδρική απόφαση που λήφθηκε από τον Ταγγίπ Ερντογάν. Οι φοιτητές συνέχισαν να συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες μπροστά από το Πανεπιστήμιο διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος ήταν υποψήφιος για να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο παρελθόν. Τις προηγούμενες μέρες η διαμαρτυρία των φοιτητών είχε οδηγήσει σε συλλήψεις 32 ατόμων, σημειώνει η εφημερίδα. Οι φοιτητές αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί που αντέδρασαν ζητούν την εκλογή του πρύτανη από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστήμιου και όχι τον διορισμό του από τον Πρόεδρο.

    Η Milliyet (07.01.20) γράφει επίσης ότι δηλώσεις για τις διαδηλώσεις των φοιτητών έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτοί που προσπαθούν να εισέλθουν στον Πανεπιστήμιο δεν είναι φοιτητές αλλά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι αυτούς που προσπαθεί να εμποδίσει η τουρκική αστυνομία.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.01.21) γράφει ότι 24 εκ των συλληφθέντων για τις διαμαρτυρίες μπροστά από το Πανεπιστήμιο, οδηγήθηκαν σήμερα σε δικαστήριο.

    (KΣ)

    [07] Στις 13,830 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 191 οι νεκροί

    To πρακτορείο Ankara Anatolia (07.01.21) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 13,830 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 182,645 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 191 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,702. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 1,458 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,283,931 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 22,070. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,164,040.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 25,498,210 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,303 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3,8% και στον αναπνευστήρα το 32,4%.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 7 January 2021 - 15:09:50 UTC