Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 207/2020 06.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το «όραμά» του στη βάση της «κυρίαρχης ισότητας» εξήγησε ο Τατάρ στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή
  • [02] Ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις επαφές του σε σχέση με το Κυπριακό ο Τατάρ
  • [03] Με παρέμβαση της Τουρκίας αναβλήθηκε το αυριανό συνέδριο του UBP
  • [04] Οι έξωθεν παρεμβάσεις καθιστούν χωρίς νόημα την πολιτική, δηλώνει ο Όζερσαϊ
  • [05] Δεκάδες χρόνια πίσω πήγε η «δημοκρατία» με το συνέδριο του UBP, λέει ο Έρχουρμαν Όζγιγιτ: Θα χρειαστεί σε όλους η «δημοκρατία» μια μέρα
  • [06] Ο Όζγκιουργκιούν του είπε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του UBP, λέει ο Αρικλί
  • [07] Επικρίνει τις παρεμβάσεις στις «εκλογές» και στο UBP ο Τσακιτζί
  • [08] Συναντιέται με τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο των διεργασιών σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Τατάρ
  • [09] Καλούν την ΕΕ να παρέμβει για παρεμπόδιση του λιντσαρίσματος Ελτσίλ από το ΑΚΡ
  • [10] Εφτά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος:

  • [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για κατεδάφιση Παλαιστινιακών κτιρίων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη
  • [02] Οδηγίες στους Πρέσβεις της Τουρκίας θα δώσει ο Ερντογάν
  • [03] Οδικό χάρτη για επιδιόρθωση και αποκατάσταση των ζημιών στην Σμύρνη ανακοίνωσε ο Ερντογάν
  • [04] Συνεχίζει την θεραπεία του στο σπίτι ο προσληφθείς από Covid-19 Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας
  • [05] Στα 2,311 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 81 νέοι θάνατοι-Εντείνει τους ελέγχους ο Τουρκικό ΥΠΕΣ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το «όραμά» του στη βάση της «κυρίαρχης ισότητας» εξήγησε ο Τατάρ στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή

    Η Gunes (06.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Λευκωσία Stephen Lillie, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, εξηγώντας το «όραμά του» στην βάση της «κυρίαρχης ισότητας» και τους λόγους που χρειάζεται αυτό για την διαρκή σταθερότητα και συνεργασία, ο Τατάρ ανέφερε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πόσο σημαντική είναι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης και των περιορισμών που, όπως υποστήριξε, επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους κυρίως στο θέμα των απευθείας πτήσεων.

    Ο Τατάρ είπε στον συνομιλητή του ότι λόγω των ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών της με την Κύπρο, η Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει στο να τυγχάνει πιο δίκαιης μεταχείρισης διεθνώς η τουρκοκυπριακή πλευρά και στην άρση της πολιτικής και οικονομικής ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Σημείωσε επίσης ότι αναμένουν από την Βρετανία να συμβάλει στο να ξεπεραστούν οι «διακρίσεις» της διεθνούς κοινότητας κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Τατάρ και Lillie συζήτησαν επίσης την πρόσφατη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το Βαρώσι, τους υδρογονάνθρακες και άλλα θέματα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις επαφές του σε σχέση με το Κυπριακό ο Τατάρ

    Η Gunes (06.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατά την συνομιλία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επαφές που πραγματοποίησε την τελευταία περίοδο ο Τατάρ σε σχέση με το Κυπριακό. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τατάρ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου στην οικεία της Εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με παρέμβαση της Τουρκίας αναβλήθηκε το αυριανό συνέδριο του UBP

    Η K?br?s (06.11.20) γράφει ότι οι Φαϊζ Σουτζούογλου και Χασάν Τάτσοϊ απέσυραν χθες την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στην διαδικασία καθορισμού του προέδρου του κόμματος και διέκοψε τις διεργασίες σύστασης νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το «καταστατικό» του UBP, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χαμζά Ερσάν Σανέρ μπορεί να αναπληροί το πρόεδρο για περίοδο 45 ημερών και μετά την συμπλήρωση της εν λόγω περιόδου πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο.

    Σε αυτό το πλαίσιο λέγεται ότι θα υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για την προεδρία του UBP στο συνέδριο που θα διεξαχθεί τότε και ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί αφότου καθοριστεί ποιος θα είναι αυτός ο υποψήφιος. Λέγεται επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα αναθέσει στον Σανέρ την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

    Η απόφαση απόσυρσης της υποψηφιότητας Σουτζούογλου και Τάτσοϊ συζητήθηκε χθες στην «κοινοβουλευτική» ομάδα του UBP. Ο προεδρεύων του «ανωτάτου συμβουλίου» του συνεδρίου του UBP, Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι το συμβούλιο θα συνέλθει σήμερα για να καθορίσει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί και θα ζητηθούν οι απόψεις της «γενικής εισαγγελίας» και νομικών.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το κόμμα, σημειώνεται ότι το συνέδριο αναβλήθηκε για να μην υπάρξει η πιθανότητα πόλωσης κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για εκλογή του νέου προέδρου και υποστηρίζεται ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας των δύο «βουλευτών» είναι «αποτέλεσμα της αγάπης τους για το κόμμα, του γεγονός ότι πάνω απ' όλα βάζουν την προσφορά προς τους Τούρκους της Κύπρου, της προστασίας των συμφερόντων του λαού αντί των προσωπικών προσδοκιών και της κοσμιότητάς τους».

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Φουάτ Οκτάι του είπε αποσύρσου, ο Φαϊζ Σουτζούογλου αποσύρθηκε», η Avrupa (06.11.20) γράφει ότι το συνέδριο αναβλήθηκε και οι «Φαϊζ Σουτζούογλου και Χασάν Τάτσοϊ παραδόθηκαν στην Άγκυρα», αποσύροντας την υποψηφιότητάς τους με αποτέλεσμα ο Ερσάν Σανέρ να είναι προσωρινός «πρωθυπουργός». Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Ο Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος πλησίασε πολύ στην πρωθυπουργία, απέσυρε την υποψηφιότητά του μη μπορώντας να αντέξει στις πιέσεις που του ασκήθηκαν. Όταν η ομάδα που ήρθε από την Τουρκία για να παρέμβει δεν μπόρεσε να πείσει τον Σουτζούογλου να αποσυρθεί, ενεργοποιήθηκε ο Φουάτ Οκτάι. Είπε τηλεφωνικώς στον Σουτζούογλου 'αποσύρσου'. Αν και αρχικά ο Σουτζούογλου είπε ότι 'δεν αποσύρομαι και θα υποστώ τις συνέπειες', ύστερα το μετάνιωσε.

    Ως λόγος για την άσκηση βέτο στον Σουτζούογλου προβάλλονται οι επαφές που είχε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία πριν ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι συναντήσεις του με τους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Εκρέμ Ιμάμογλου και το Καλό Κόμμα θύμωσαν πολύ τον Έρντογαν και τον κύκλο του.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σουτζούογλου στην Τουρκία ετοιμάστηκε από τον Ισμαήλ Καράμαν, πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΤΒΜΜ) και δικηγόρο του Έρντογαν και του Χουλουσί Ακάρ. Ο Σουτζούογλου είχε μεταβεί στην Τουρκία αφότου ενέκρινε το πρόγραμμα της επίσκεψής του ο πρέσβης Μπάστσερι [Σημείωση Μεταφραστή: ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα]».

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Σουτζούογλου δέχθηκε ψες επισκέψεις στο σπίτι του από άτομα προερχόμενα «από πέρα από τη θάλασσα», όπως χαρακτηρίζεται η Τουρκία. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να τον πείσουν να αποσυρθεί λέγοντάς του ότι «αν δεν αποσυρθείς θα εκλεγείς, αλλά να ξέρεις ότι δεν θα σου στέλνουμε χρήματα». Γι' αυτό κινητοποιήθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν θα μπορέσει να εργαστεί αρμονικά με τον Σουτζούογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του UBP θα είναι ο Χουσεϊν Όζγκιουργκιούν, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Οι «επισκέπτες» του Σουτζούογλου, αφού οργάνωσαν νέο συνέδριο, είπαν στον Όζγκιουργκιουν να μαζέψει τις βαλίτσες του και να έρθει στα κατεχόμενα, σημειώνει η εφημερίδα.

    Κάτω από τον τίτλο «Πάρε δημοκρατία», η Yeni Duzen (06.11.20) αναφέρεται στο παρασκήνιο και στους λόγους των παρεμβάσεων της Τουρκίας και γράφει:

    «Ο Χασάν Τάτσοϊ κινήθηκε μαζί με την ομάδα του ΑΚΡ κατά την διαδικασία των παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές. Ήρθε μήνυμα στον Φαϊζ Σουτζούογλου από την Άγκυρα: 'Αποσύρσου από την κούρσα'. Συζητούνται και οι ισχυρισμοί ότι ο Σουτζούογλου απειλήθηκε από μια ομάδα που πήγε στο σπίτι του προψές. Μετά που έπαψε να υφίσταται η πιθανότητα να κερδίσει ο Τάτσοϊ και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι τάχθηκαν στο πλευρό του Σουτζούογλου, αποφασίστηκε ότι 'θα αποσυρθούν και οι δύο υποψήφιοι από την κούρσα'. Διαβιβάστηκε στον Ερσίν Τατάρ η οδηγία ότι 'δεν θα γίνει συνέδριο'. Τέθηκε στο τραπέζι σε κύκλους του ΑΚΡ στην Άγκυρα η συνάντηση που είχε ο Φαϊζ Σουτζούογλου με τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα: Δεν γίνεται με αυτόν, [ελέχθη]! Εντός 45 ημερών θα εκλεγεί ο πρόεδρος του UBP και πάλι σύμφωνα με ισχυρισμούς θα πάνε στο συνέδριο με έναν υποψήφιοι. Αυτός ο πρόεδρος μπορεί να είναι και ο Ερσάν Σανέρ και ο Χασάν Τάτσοϊ».

    Ο διευθυντής της εφημερίδας Τζενκ Μουτλούγιακαλί αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Τώρα ποιος θα εξηγήσει καλύτερα ότι ουσιαστικά δεν είναι προσάρτηση αυτό» και γράφει και τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι της δημοκρατικότητας; Άντε ελάτε να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί. Ποιος θα εξηγήσει καλύτερα ότι ουσιαστικά αυτό δεν είναι προσάρτηση; Νομίζω ότι μόνο οι εκλογές για κοινοτάρχες έμειναν που δεν υπήρξαν ακόμα παρεμβάσεις!»

    Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλη ντροπή στο UBP», η Yeni Bak?s (06.11.20) γράφει ότι σοκ προκάλεσε η απόσυρση των δύο υποψηφίων από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του UBP. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι τρία άτομα από την Τουρκία είχαν έρθει στα κατεχόμενα πριν μια βδομάδα και συναντήθηκαν με τον Ερσάν Σανέρ. Γράφει επίσης ότι συζητείται σοβαρά ότι η Τουρκία παρενέβη στο συνέδριο του UBP, ότι ζήτησε την απόσυρση των δύο υποψηφίων και ότι το άτομο που θα τεθεί επικεφαλής του κόμματος και θα γίνει «πρωθυπουργός» είναι ο Ερσάν Σανέρ. Οι εξελίξεις έφεραν και παραιτήσεις από το UBP.

    Κάτω από τον τίτλο «Εξέλιξη σοκ στο UBP», η Diyalog (06.11.20) γράφει ότι μεγάλο σοκ προκλήθηκε από την απόσυρση της υποψηφιότητας Σουτζούογλου και Τάτσοϊ και ότι ο Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι αμφότεροι υπέβαλαν γραπτώς την απόσυρση της υποψηφιότητας τους. Ο Τάτσοϊ είπε ότι ο Σανέρ θα λάβει σήμερα εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» και θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί μετά από 20 μέρες.

    Η Havadis (06.11.20) γράφει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εντός του κόμματος να είναι ο Σανέρ ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του UBP στο συνέδριο που θα γίνει μετά από 45 ημέρες, αλλά να μην είναι ξανά υποψήφιος στο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει μετά από δέκα μήνες.

    Ο εκδότης της εφημερίδας Μπασαράν Ντιουζγκιούν, κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει με τους κοινοτάρχες μας;» γράφει ότι οι παρεμβάσεις άρχισαν με τις «προεδρικές εκλογές» και ύστερα συνεχίστηκαν στο συνέδριο ενός κόμματος σχεδιάζοντας το όπως επιθυμούσαν. «Τώρα σειρά θα έχουν οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες βεβαίως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Κάτω από τον τίτλο «Κοχλάζει το UBP», η Halk?n Sesi (06.11.20) γράφει ότι αναβλήθηκε το αυριανό συνέδριο μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων Σουτζούογλου και Τάτσοϊ και ότι οι εξελίξεις προκάλεσαν αναταραχή μέσα στο κόμμα. Ενώ ο Σουτζούογλου παραμένει σιωπηλός, ο Τάτσοϊ δήλωσε ότι επέλεξαν αυτό τον δρόμο επειδή αυξήθηκαν οι προστριβές μέσα στο κόμμα. Η δήλωση Τάτσοϊ δεν ικανοποίησε τη βάση του κόμματος και πολλά μέλη αντέδρασαν στα τεκταινόμενα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η Gunes (06.11.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του UBP Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι θα υποδεχθούν με τιμή τον πρώην «πρωθυπουργό» Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν πίσω στα κατεχόμενα και ευχήθηκε να επιστρέψει σύντομα. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος διετέλεσε «υπουργός» στο «υπουργικό συμβούλιο» του Όζγκιουργκιουν και γι' αυτό γνωρίζει τι έκανε για την «χώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οι έξωθεν παρεμβάσεις καθιστούν χωρίς νόημα την πολιτική, δηλώνει ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s Postas? (06.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι με ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ σημείωσε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο στις «προεδρικές εκλογές» όσο και στο συνέδριο του UBP και υποστήριξε ότι «οι έξωθεν παρεμβάσεις προς τους θεσμούς και τις εκλογικές διαδικασίες στενεύουν ακόμα πιο πολύ το πεδίο διεξαγωγής πολιτικής στην χώρα και καθιστούν χωρίς νόημα την διεξαγωγή πολιτικής».

    Ανέφερε ότι δεν του πέφτει λόγος για τις εσωτερικές υποθέσεις του UBP, όμως όσα συνέβησαν έπαψαν να είναι εσωτερική υπόθεση του εν λόγω κόμματος. Είπε ότι ούτε το UBP ούτε ο τουρκοκυπριακός «λαός» αξίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.

    Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χθες σε ένα πολιτικό κόμμα, αύριο σε ένα άλλο πολιτικό κόμμα, την επόμενη μέρα σε έναν άλλο θεσμό, σε μιαν άλλη εκλογή. Δεν ήταν γι' αυτό ο αγώνας ύπαρξης που διεξαγάγαμε σε αυτά τα χώματα τόσα χρόνια».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεκάδες χρόνια πίσω πήγε η «δημοκρατία» με το συνέδριο του UBP, λέει ο Έρχουρμαν Όζγιγιτ: Θα χρειαστεί σε όλους η «δημοκρατία» μια μέρα

    Η Yeni Duzen (06.11.20) γράφει ότι σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα σε σχέση με το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και την απόσυρση των υποψηφίων από την κούρσα για την προεδρία, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «δημοκρατία» στα κατεχόμενα πήγε δεκάδες χρόνια πίσω και δέχθηκε σοβαρή ζημιά η βούληση και η αυτοπεποίθηση το τουρκοκυπριακού «λαού» στο πλαίσιο της μεταφοράς της ταυτότητας, της ύπαρξης και της κουλτούρας του στο μέλλον.

    Σημειώνοντας ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να σταματήσουν ή να παραιτηθούν από τον αγώνα ύπαρξης που διεξάγουν για δεκαετίες, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι χρέος τους είναι να υπερασπιστούν την βούλησή τους, να δημιουργήσουν μια αυτάρκη οικονομία, να συστήσουν μιαν δημοκρατική, κοσμική διοικητική δομή με προσήλωση στο κράτος δικαίου, να βρουν λύσεις σε όλα τους τα προβλήματα και κυρίως στο Κυπριακό μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και να σμίξουν τον «λαό» τους με τον κόσμο.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι «το είπαμε πολλές φορές, βαρεθήκαμε να το λέμε, όμως κάποιοι δεν βαρέθηκαν να μην το ακούνε, να μην το βλέπουν όταν δεν αγγίζει τους ίδιους: Η δημοκρατία μια μέρα θα χρειαστεί σε όλους βεβαίως».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο Όζγκιουργκιούν του είπε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του UBP, λέει ο Αρικλί

    Η Haberator (06.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν του είπε ότι θα επιστρέψει πίσω στο νησί και θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του UBP. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Αρικλί ανέφερε ότι μίλησε με τον Όζγκιουργιουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και του είπε ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του UBP.

    Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση, ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ πρέπει άμεσα να αναθέσει σε κάποιον από το UBP την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» και ότι όσα συνέβησαν στα κατεχόμενα μετά τις «προεδρικές εκλογές» δεν συνάδουν με τον «νόμο». Είπε ότι μη κάνοντάς αυτό και λέγοντας ότι θα αναθέσει την εντολή στον πρόεδρο του UBP, ο Τατάρ άφησε την «χώρα» σε ένα «κυβερνητικό κενό».

    «Σήμερα συνέβησαν εξελίξεις μέσα στο UBP που κάνουν το μυαλό να σταματήσει. Αυτές οι εξελίξεις και οι συζητήσεις που γίνονται είναι αναμφίβολα εσωτερική υπόθεση του UBP», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επικρίνει τις παρεμβάσεις στις «εκλογές» και στο UBP ο Τσακιτζί

    Η Haberator (06.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί επέκρινε την απόφαση που λήφθηκε για το συνέδριο του UBP και σημείωσε ότι οι «προεδρικές εκλογές» «δεν ήταν δημοκρατικές έστω και αν φαίνονταν δίκαιες», «η κυβέρνηση της Τουρκίας παρενέβη στην βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» και «σαν να μην έφτανε αυτό, εκείνοι που προσκάλεσαν τις παρεμβάσεις διασφάλισαν οι ίδιοι την αναβολή του δικού τους συνεδρίου, προσκαλώντας παρεμβάσεις για άλλη μια φορά».

    Διερωτήθηκε πώς θα διοικήσουν την «χώρα» οι πολιτικοί που δεν μπορούν να διοικήσουν το δικό τους κόμμα και επεσήμανε ότι μετέτρεψαν σε συνήθεια την πρόσκληση παρεμβάσεων.

    «Είναι κρίμα και αμαρτία για την δημοκρατία στη χώρα, για τις ελπίδες των νέων μας», είπε και καταδίκασε όσους απευθύνουν πρόκληση για τέτοιες παρεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται αυτές.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συναντιέται με τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο των διεργασιών σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (06.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε στο «προεδρικό μέγαρο» τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» πολιτικών κομμάτων με σκοπό τις διεργασίες σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» και την ανάθεση της εντολής σε κάποιον από αυτούς.

    Ο Τατάρ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα και αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ στις 14.00, με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν στις 14.30, με τον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σεσίν στις 15.00, με τον πρόεδρο του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ στις 15.30, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου στις 16.00 και με τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί στις 16.30.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Καλούν την ΕΕ να παρέμβει για παρεμπόδιση του λιντσαρίσματος Ελτσίλ από το ΑΚΡ

    Η Avrupa (06.11.20) γράφει ότι η κίνηση καταστηματαρχών της εντός των τειχών κατεχόμενης Αμμοχώστου ανέφερε ότι το τουρκικό βαθύ κράτος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πάντοτε παρεμβαίνουν με κάθε τρόπο στις «εκλογές» στην κατεχόμενη Κύπρο και σαν να μην έφτανε αυτό, με πρόσφατη δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ απείλησε ξεκάθαρα την συντεχνία Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS) και τον γενικό της γραμματέα, Σενέρ Ελτσίλ και στοχοποίησε την συντεχνία και τους αξιωματούχους της απευθύνοντας έκκληση στους συνεργάτες του ΑΚΡ στα κατεχόμενα να τους τιμωρήσουν.

    Στην δήλωση της Κίνησης που φέρει την υπογραφή του Γιλμάζ Παρλάν, υπενθυμίζεται ότι «είμαστε Κύπριοι» και «αυτή η χώρα είναι δική μας» και προστίθεται:

    «Ως καταστηματάρχες θυμόμαστε από κάπου αυτή την συμπεριφορά. Σε ένα συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Έρντογαν στην Προύσα στοχοποίησε την τότε εφημερίδα Αφρίκα και την επόμενη μέρα ο πληθυσμός που μετέφεραν εδώ και οι συνεργάτες τους επιχείρησαν να λιντσάρουν την εφημερίδα μπροστά από την μεγάλη βουλή μάλιστα, όμως με την παρέμβαση ενός ευαίσθητου αξιωματικού της αστυνομίας, σταμάτησαν την τελευταία στιγμή και κατόπιν τούτου ευαίσθητοι πολίτες εμπόδισαν την προσπάθεια λιντσαρίσματος φυλάγοντας σκοπιά μπροστά στην πόρτα. Τώρα ενεργοποιήθηκε το ίδιο σενάριο. Πρώτα ενεργοποίησαν τον επικεφαλής υπάλληλό τους εδώ τον κ. Τατάρ. Δημιουργώντας την εντύπωση της προσβολής απευθύνθηκαν στο δικαστήριο και μετά αράδιασαν τις δικές τους απειλές και προσβολές [...] Αυτά που έγιναν είναι διακήρυξη λιντσαρίσματος και αδίκημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους δημοκράτη πρέπει να υπερασπιστούν την συντεχνία και τους αξιωματούχους της, να επιδείξουν αλληλεγγύη. [...]

    Ως καταστηματάρχες της εντός των τειχών Αμμοχώστου, όπως δεν αποδεχόμαστε αυτές τις προσβολές, καλούμε όλους τους οργανισμούς που φέρουν δημοκρατικές αξίες να ενεργοποιηθούν για να σταματήσει αυτή η προσπάθεια λιντσαρίσματος και να επιδείξουν αλληλεγγύη.

    Απευθύνουμε έκκληση εδώ κυρίως στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ και τους αξιωματούχους της ΕΕ να ενεργοποιηθούν, να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια λιντσαρίσματος και να αποκαταστήσουν μιαν ώρα αρχύτερα την ειρήνη που επιθυμείται στην Κύπρο. Πρέπει να είναι γνωστό ότι η KTOS και ο Σενέρ Ελτσίλ δεν είναι μόνοι».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εφτά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,237 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν εφτά νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Δεκαέξι άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και τα τρία αεροπορικώς.

    Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 229,714 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 956 κρούσματα Covid-19, 900 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 51 ασθενών, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 39 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος:

    [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για κατεδάφιση Παλαιστινιακών κτιρίων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (06.11.20 ) σε ανακοίνωση του επικρίνει το Ισραήλ για την κατεδάφιση Παλαιστινιακών οικισμών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

    «Το Ισραήλ για άλλη μια φορά έδειξε την επιθετική και παράνομη πολιτική του κατεδαφίζοντας περισσότερα από 70 παλαιστινιακά κτίρια, χώρους διαβίωσης, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στην κοιλάδα του Ιορδάνη και αποφασίζοντας να εκκενώσει και να κατεδαφίσει 200 παλαιστινιακούς χώρους εργασίας στο κέντρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το γεγονός ότι αυτή η δράση γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου η επιδημία COVID-19 συνεχίζεται αυξάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ κατέστρεψε συνολικά 689 παλαιστινιακές δομές στη Δυτική Όχθη το 2020, αφήνοντας 869 Παλαιστίνιους άστεγους.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απορρίπτει αυτές τις «παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες» που βαθαίνουν την Ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη και που καταστρέφουν την λύση δύο κρατών και θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Παλαιστίνης.

    (ΚΣ)

    [02] Οδηγίες στους Πρέσβεις της Τουρκίας θα δώσει ο Ερντογάν

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.11.20) μετέδωσε ότι Τούρκοι Πρέσβεις που υπηρετούν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό θα συναντηθούν σε μια υβριδική συνάντηση (δια ζώσης και ηλεκτρονική) για το 12ο Συνέδριο Πρέσβεων που θα γίνει μεταξύ 9-10 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το συνέδριο, που διεξάγεται από το 2008 δίνει την ευκαιρία στους Πρέσβεις να συζητήσουν τοπικά και περιφερειακά ζητήματα.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγγίπ Ερντογάν θα δώσει οδηγίες στους Πρέσβεις στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφέρεται στην είδηση.

    Το θέμα του φετινού συνεδρίου θα είναι «Τουρκική Διπλωματία στην Εκατονταετία της Εθνικής Κυριαρχίας: Από την παράδοση στο μέλλον».

    (ΚΣ)

    [03] Οδικό χάρτη για επιδιόρθωση και αποκατάσταση των ζημιών στην Σμύρνη ανακοίνωσε ο Ερντογάν

    Η Hurriyet (05.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκική κυβέρνηση θα υιοθετήσει οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των ζημιών στην Σμύρνη, μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την πόλη την περασμένη βδομάδα, στοίχισε την ζωή σε 114 ανθρώπους και άφησε πολλούς άστεγους.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, μέσα στον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η επιδιόρθωση σπιτιών και κτιρίων.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι επτά άτομα συνελήφθηκαν σχετικά με κακοτεχνίες κτιρίων τα οποία κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού.

    Εξάλλου, η Hurriyet (06.11.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Σκυροδέρματος, Γιαβούζ Ισίκ, δήλωσε στην εφημερίδα πως περίπου 800,000 κτίρια σε όλη την Τουρκία θα πρέπει να κατεδαφιστούν επειδή χτίστηκαν πριν το 1999, είναι πολύ επικίνδυνα και δεν πληρούν τα αντισεισμικά μέτρα προστασίας.

    (ΚΣ)

    [04] Συνεχίζει την θεραπεία του στο σπίτι ο προσληφθείς από Covid-19 Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας

    Η Yeni Safak (06.11.20 ) γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, που νοσεί με τον ιό Covid-19, ανακοίνωσε πως πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζει την θεραπεία του στο σπίτι.

    Ο Τούρκος Υπουργός είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες ότι είναι θετικός στον ιό Covid-19 μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Άγκυρας.

    (ΚΣ)

    [05] Στα 2,311 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 81 νέοι θάνατοι-Εντείνει τους ελέγχους ο Τουρκικό ΥΠΕΣ

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.11.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,311 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 146,028 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 81 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,714 .

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 386,820 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,639. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 330,665

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 14,700,951 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,564 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    Σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Κοτζά ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των σοβαρά ασθενών στην Τουρκία και κάλεσε τους πολίτες να κρατήσουν τα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα εντείνει τον έλεγχο σε δρόμους και υποστατικά ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που διενεργούν ελέγχους για τήρηση των κανονισμών.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 6 November 2020 - 14:49:56 UTC