Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 206/2020 05.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα εργαστούν αρμονικά με τον Τατάρ για «κυρίαρχη ισότητα», λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Έθεσε και στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ
  • [03] Δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του UBP ο Τάτσοϊ – Παρέμβαση της Άγκυρας υπέρ του βλέπει η Avrupa
  • [04] Οι Ελληνοκύπριοι δεν επέδειξαν βούληση για λύση, ισχυρίζεται ο Έρχουρμαν
  • [05] Το UBP θα στηρίζει τον Τατάρ ενόσω συμπεριφέρεται σε αρμονία με το «προεκλογικό» του όραμα, λέει ο Σανέρ
  • [06] Επικροτούν οι έποικοι την αγωγή του Τατάρ εναντίον του Ελτσίλ
  • [07] Σωστό το μήνυμα που δόθηκε για το Βαρώσι, λάθος ο δικός τους αποκλεισμός, λένε οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι
  • [08] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Αυξήθηκαν οι αφίξεις στα κατεχόμενα την περίοδο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Κυπριακό συζήτησε το Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία Ερντογάν
  • [02] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Λιβύη»
  • [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε την απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει τα σύμβολα των «Γκρίζων Λύκων»
  • [04] Άρχισε γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ
  • [05] Στα 2,391 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 77 νέοι θάνατοι-Άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα περιοριστικά μέτρα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα εργαστούν αρμονικά με τον Τατάρ για «κυρίαρχη ισότητα», λέει ο Τσαβούσογλου

    Η Gunes (05.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα διεξήχθησαν με έναν τρόπο που αντικατόπτρισε την δημοκρατική ωριμότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» και πρόσθεσε ότι θα εργαστούν αρμονικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε όλα τα θέματα και κυρίως στην επίτευξη της «κυρίαρχης ισότητας» του τουρκοκυπριακού «λαού» και την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας στο περιοδικό Kriter του ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (SETA), ο Τσαβούσογλου ανέφερε και τα εξής σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας:

    «Δεν είναι νέες οι κατηγορίες ότι υπάρχει μετακίνηση του άξονα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ή ότι μείναμε μόνοι. Όποτε η Τουρκία κάνει ανεξάρτητα τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο των εθνικών της συμφερόντων στην εξωτερική πολιτική αρχίζουν αμέσως να κυκλοφορούν ξανά αυτές και παρόμοιες απόψεις. Το είδαμε και το ζήσαμε αυτό και όταν ψηφίζαμε όχι στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν κατά την περίοδο που ήμασταν μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και όταν αντιτασσόμασταν σε πραξικοπήματα και όταν υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που αντικατοπτρίζει την δημοκρατική ωριμότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Ο τουρκοκυπριακός λαός έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι κυρίαρχος της δικής του τύχης. Με αυτή την ευκαιρία συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ για άλλη μια φορά και του εύχομαι επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

    Οι σχέσεις Τουρκίας – ΤΔΒΚ είναι πολύ ιδιαίτερες. Ανεξαρτήτως από τις εκλογές, η Τουρκία πάντα τασσόταν στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού στον δίκαιο αγώνα του. Θα παρέχει και στο εξής την απαραίτητη στήριξη για την ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία της ΤΔΒΚ.

    Εργαστήκαμε αρμονικά με τον κ. Τατάρ κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Αυτή μας την αρμονία πιστεύουμε ότι θα την συνεχίσουμε με αλληλεγγύη και συνεργασία και κατά την περίοδο της προεδρία του. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί κυρίως για την διασφάλιση της κυρίαρχης ισότητας των Τούρκων της Κύπρου που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και για προστασία των νενομισμένων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κατά την τελευταία περίοδο βλέπουμε ότι μερικοί σύμμαχοί μας ενίσχυσαν την συνεργασία τους με την ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου ειδικά στον τομέα της άμυνας. Είναι μεγάλη αντίφαση από τη μια να γίνεται έκκληση για συνολική λύση στην Κύπρο και από την άλλη να παραγνωρίζεται η ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το να παραχαϊδεύεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τέτοιου είδους βήματα ούτε στην λύση του κυπριακού ζητήματος συμβάλλει ούτε και στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετεί. Τέτοια βήματα το μόνο που κάνουν είναι να ενθαρρύνουν περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά που είναι το εμπόδιο μπροστά στην λύση με την αδιάλλακτη στάση της και να αυξάνουν την δική μας αποφασιστικότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έθεσε και στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ

    Η Gunes (05.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, η οποία τον συνεχάρη για την εκλογή του.

    Κατά την διάρκεια της δίωρης περίπου συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση γνωριμίας του Τατάρ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την πενταμερή διάσκεψη, την κατάσταση στο Κυπριακό και τις πιθανές εξελίξεις κατά την προσεχή περίοδο.

    Συζητήθηκαν επίσης οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι πιθανές επιπτώσεις του αποτελέσματός τους για την Κύπρο και την περιοχή μας.

    Εξάλλου, ο Τατάρ έθεσε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης και των περιορισμών που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους.

    Κάτω από τον τίτλο «'Ευαισθησία' σημαίας», η Yeni Duzen (05.11.20) επισημαίνει το γεγονός ότι κατά την συνάντηση Τατάρ-Γκάρμπερ δεν υπήρχαν σημαίες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στο γραφείο του, σε αντίθεση με την συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με αντιπροσωπεία του Δήμου Ικονίου και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας, αλλά και το έμβλημα της «ΤΔΒΚ» που έφερε στο πέτο κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του UBP ο Τάτσοϊ – Παρέμβαση της Άγκυρας υπέρ του βλέπει η Avrupa

    Η Vatan (05.11.20) γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χασάν Τάτσοϊ ανακοίνωσε χθες ότι δεν αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τάτσοϊ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις των μελών του UBP στο 11ο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αυτό τον δρόμο και στον δεύτερο γύρο με όλους τους φίλους μου στο κόμμα που με στήριξαν, ξεκίνησαν μαζί μου και βάδισαν μαζί μου μέχρι τέλους».

    Ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Τάτσοϊ και στον Φαϊζ Σουτζούογλου.

    Η Halk?n Sesi (05.11.20) γράφει ότι οι τρεις υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, δηλαδή οι Ναζίμ Τσαβούσογλου, Ουνάλ Ουστέλ και Ντουρσούν Ογούζ δεν δήλωσαν πώς θα ενεργήσουν το προσεχές Σάββατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκαλεί ερωτηματικά η σιωπή των τριών για τους οποίους έχει λεχθεί ότι θα στηρίξουν τον Σουτζούογλου.

    Τέλος, κάτω από τον τίτλο «Η Άγκυρα είπε Τάτσοϊ», η Avrupa (05.11.20) γράφει ότι Ο Τάτσοϊ πιστεύει ότι θα κερδίσει και αποφάσισε να λάβει μέρος στον δεύτερο γύρο. Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Η ομάδα που ήρθε στο νησί από την Τουρκία για να ενεργήσει εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, τώρα εκλέγει και τον πρόεδρο του UBP και τον πρωθυπουργό μας. Εγνώσθη ότι η Άγκυρα προτιμά τον Χασάν Τάτσοϊ έναντι του Φαϊζ Σουτζούογλου. Μετά από τις επαφές που έκανε, ο Τάτσοϊ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι γι' αυτό τον λόγο παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ στην Κύπρο, Μεχμέτ Ντεμιρτζί».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οι Ελληνοκύπριοι δεν επέδειξαν βούληση για λύση, ισχυρίζεται ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s (05.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επέδειξαν βούληση για λύση του Κυπριακού μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τον τουρκοκυπριακό «λαό» που ήταν ξεκάθαρη η βούλησή του και το 2004 με τον Σχέδιο Ανάν και το 2017 στο Κραν Μοντάνα.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κόμματός του, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Έρχουρμαν υπογράμμισε την βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» για λύση και πρόσθεσε:

    «Θέλω να αλλάξει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και οι άνθρωποί μας που παράγουν να μπορούν να πουλούν περισσότερα προϊόντα στον νότο. Από την άλλη, θέλω να περάσει ο Κανονισμός του Απευθείας Εμπορίου. Διότι θέλω οι άνθρωποι που παράγουν εδώ να μπορούν να πουλούν προϊόντα στην Ευρώπη με μηδενικό δασμό. Θέλω να μπορέσουν να ανοιχτούν και οι αθλητές μας στο κόσμο. Και ξέρω ότι η βάση όλων αυτών είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση».

    Ισχυριζόμενος ότι η βούληση του ελληνοκυπριακού «λαού» για λύση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Έρχουρμαν υποστήριξε:

    «Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί μια τέτοια βούληση. Επομένως, έπρεπε να το εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο. Η βούλησή μας για λύση ήταν ξεκάθαρη το 2004, ήταν ξεκάθαρη στο Κραν Μοντάνα, είναι ξεκάθαρη και σήμερα, όμως ενώ είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας για λύση δεν θα καταδικαστούμε και στις συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που συνεχώς χρονοτριβεί».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Το UBP θα στηρίζει τον Τατάρ ενόσω συμπεριφέρεται σε αρμονία με το «προεκλογικό» του όραμα, λέει ο Σανέρ

    Η Gunes (05.11.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χαμζά Ερσάν Σανέρ υπενθύμισε ότι το κόμμα του δηλώνει συνεχώς ότι τάσσεται υπέρ πολιτικών που πηγαίνουν πέρα από τα συνηθισμένα στο Κυπριακό. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ακολούθησε αυτή την γραμμή στην προψεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    «Ο κ. πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει πλέον να έρθουν στο τραπέζι διαφορετικές ιδέες», είπε ο Σανέρ χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «ικανοποιητική».

    Ο Σανέρ ανέφερε επίσης ότι το κόμμα θα στηρίζει τον Τατάρ ενόσω ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπεριφέρεται σε αρμονία με το «όραμα» που εξέφραζε κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» εκστρατείας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επικροτούν οι έποικοι την αγωγή του Τατάρ εναντίον του Ελτσίλ

    Η K?br?s (05.11.20) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Αζέρ Οζκάν χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταχώρησε αγωγή εναντίον του γενικού γραμματέα της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ λόγω της γραπτής του δήλωσης που δημοσίευσε στον Τύπο απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη παραμονές της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών.

    Με γραπτή δήλωση, ο Οζκάν υποστήριξε ότι κάποιοι κύκλοι που δεν μπορούν να χωνέψουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» το επιδεικνύουν αυτό με διάφορους τρόπους και ότι ένας συνδικαλιστής ξεπέρασε τα όριά του γράφοντας επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και καταγγέλλοντας τον «εκλεγμένο πρόεδρο».

    Σημειώνοντας ότι το άτομο αυτό είχε προβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες συμπεριφορές και δηλώσεις, ο Οζκάν ισχυρίστηκε ότι οι περασμένοι «κυβερνώντες» στα κατεχόμενα είναι τόσο ένοχοι και υπεύθυνοι γι' αυτό όσο το εν λόγω άτομο επειδή τα προσπέρασαν αυτά χωρίς να κάνουν τίποτα. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Οζκάν:

    «Υπάρχουν αρκετά άρθρα στον ποινικό μας κώδικα και στον περί εκπαιδευτικών νόμο για να δικαστεί αυτό το άτομο που δεν πιστεύει στο δικό του κράτος, λέει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό κατοχή, προσβάλλει τον εκλεγμένο πρόεδρο της δημοκρατίας και τον καταδίδει στους ξένους. [...] Είναι μια θετική συμπεριφορά το γεγονός ότι ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας οδήγησε αυτό το άτομο στο δικαστήριο. Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη μας θα κάνει επειγόντως αυτό που της αναλογεί σε αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Σωστό το μήνυμα που δόθηκε για το Βαρώσι, λάθος ο δικός τους αποκλεισμός, λένε οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι

    Η Vatan (05.11.20) γράφει ότι ο Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών υποστήριξε ότι ήταν ορθό το μήνυμα που επιθυμείτο να δοθεί με την πρόσφατη επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού από τον Τούρκο Υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, τον Δήμο Ικονίου και το τουρκικό ίδρυμα ΤΟΚΙ, αλλά ήταν λάθος τα όσα έγιναν στην πράξη.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις για το θέμα, ο Γκιούρτζαφερ εξέφρασε την άποψη ότι αν υπήρχε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς και οργανώσεις του τουρκοκυπριακού «λαού» πριν από αυτή την επίσκεψη, δεν θα προέκυπτε η «αντίθετη εικόνα» που υπάρχει σήμερα.

    «Πριν από αυτή την επίσκεψη έπρεπε να συμπεριληφθούν στο θέμα και οι Τουρκοκύπριοι. Πάνω σε αυτό το σημείο διαπράχθηκε λάθος», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Το μήνυμα που επιθυμείτο να δοθεί κατά την επίσκεψη ήταν ορθό. Η Τουρκία ήρθε με τις πιο ισχυρές της μονάδες σε σχέση με το θέμα. Δόθηκε το μήνυμα ότι είναι σοβαρή στο θέμα του Βαρωσιού. Αυτό μπορεί να είναι ορθό πολιτικώς, όμως αυτό που έγινε εμπράκτως ήταν λάθος.

    Το ΤΟΚΙ δεν μπορεί να έρθει εδώ. Και δεν νομίζω ότι θα έχουν τέτοιαν απαίτηση. Σε αυτή την χώρα κερδίζουν το ψωμί τους πολλοί άνθρωποι από τον τομέα των οικοδομών. Επομένως, αν υπάρχει δουλειά σε αυτή την χώρα, οι δικοί μου άνθρωποι θα επωφεληθούν. Εδώ γίνεται λόγος για μιαν έλλειψη επικοινωνίας και αποκλεισμό. Και αυτό είναι έλλειμμα της εσωτερικής μας πολιτικής».

    Ο Γκιούρτζαφερ εξέφρασε την άποψη ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε, αλλά πρέπει να γίνει τόσο τεχνικός όσο και πολιτικός προγραμματισμός για το πώς θα ανοίξει. Είπε ότι ο πολιτικός προγραμματισμός είναι το πώς θα δοθούν τα κτίρια πίσω στους ιδιοκτήτες τους, ενώ ο τεχνικός προγραμματισμός θα αφορά τα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν, να διορθωθούν και να ενισχυθούν, κάτι για το οποίο θα πρέπει «να ενεργοποιηθούν οι πολιτικοί μας μηχανικοί και αρχιτέκτονες». Είπε και τα εξής:

    «Αυτή η υπόθεση πρέπει να προγραμματιστεί πολύ καλά στο τραπέζι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης. Δεν νομίζω ότι επιχειρήθηκε να γίνει κάτι αντίθετο από αυτό. Από την άλλη, θα φτιαχτούν πάρκα λέει εντός του Βαρωσιού. Κάποιοι από τους εργολάβους μας, από την Τουρκία λαμβάνουν εισηγήσεις. Τι είναι αυτό; Αυτή η χώρα έχει νόμους, έχει κανόνες».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,351 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Έξι άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα δύο από τα τέσσερα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, το ένα αεροπορικώς και το τέταρτο είναι επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

    Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 228,477 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 949 κρούσματα Covid-19, 884 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 60 ασθενών, 9 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 51 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αυξήθηκαν οι αφίξεις στα κατεχόμενα την περίοδο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020

    Η Yeni Duzen (05.11.20) γράφει ότι αυξήθηκε έστω και μερικώς ο αριθμός των επιβατών που αφίχθηκαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς κατά την περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020 μετά την ηρεμία που υπήρξε στις αερομεταφορές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Κατά τους εν λόγω δύο μήνες αφίχθησαν αεροπορικώς στα κατεχόμενα 29,155 άτομα και αναχώρησαν 27,386. Από την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 571 πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, από τις οποίες οι 286 ήταν αφίξεις και οι 285 αναχωρήσεις.

    Μέσα στον Σεπτέμβριο αφίχθησαν στα κατεχόμενα 12,452 επιβάτες με 146 πτήσεις και αναχώρησαν 17,402 με 145 πτήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κανονικές ναυλωμένες πτήσεις όσο και οι πτήσεις των αεροπλάνων ασθενοφόρων και των ιδιωτικών αεροσκαφών.

    Μέσα στον Οκτώβριο αφίχθησαν στα κατεχόμενα 16,703 επιβάτες με 140 πτήσεις και αναχώρησαν 9,984 με 138 πτήσεις.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Κυπριακό συζήτησε το Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία Ερντογάν

    Η Yeni Safak (05.11.20 ) γράφει ότι το Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο στην Τουρκία συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Ταγγίπ Ερντογάν .

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Συρία, στην Λιβύη και στο Καραμπάχ, τα οποία έδειξαν «το ρίσκο που μπορεί να πάρει η Τουρκία για υπερασπίσει τα δικαιώματα των ομοεθνών και αδελφών της», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [02] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Λιβύη»

    Η Yeni Safak (05.11.20) επικαλούμενη πηγές, γράφει ότι μετά από αίτημα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβυής, η Τουρκία θα συνεχίσει θα παρέχει εκπαιδευτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην εν λόγω χώρα, εν μέσω της μόνιμης εκεχειρίας που επετεύχθητε χθες στα Ηνωμένα Έθνη.

    Επικαλούμενη την ίδια πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την δημιουργία μιας χώρας ανεξάρτητης, με εδαφική ακεραιότητα και ευμάρεια και ότι στηρίζει την προσωρινή κυβέρνηση και θα συνεχίσει να την στηρίζει κι' αυτήν και την χώρα, όσον το ζητά. Η πηγή αναφέρει επίσης πως Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται 500 χρόνια ενότητας, ιστορίας κουλτούρας και κοινών πεποιθήσεων.

    (ΚΣ)

    [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε την απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει τα σύμβολα των «Γκρίζων Λύκων»

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του (04.11.20) επικρίνει έντονα την απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την λειτουργία της ομάδας των «Γκρίζων λύκων», τονίζοντας πως η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα σε αυτή την απόφαση.

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι αποτελεί αποκύημα φαντασίας η ύπαρξη αυτής της ομάδας, ωστόσο είναι απαράδεκτο να απαγορεύονται πολιτιστικά σύμβολα τα οποία δεν κουβαλούν πολιτικές διαστάσεις και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες.

    «Δυστυχώς, όσοι υποστηρίζουν ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να περιοριστεί με κανέναν τρόπο όταν τους αφορά, μπορούν εύκολα να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης όσον αφορά τους άλλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Γαλλία ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι «η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον εντελώς υπό τον έλεγχο αρμενικών κύκλων επιρροής». Κατηγόρησε επίσης το Τουρκικό ΥΠΕΞ την Γαλλία ότι «ανέχεται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και την FETO.

    «Τονίζουμε ότι η ελευθερία οργάνωσης, έκφρασης της τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία πρέπει να διατηρηθεί στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κανονισμών και ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την απόφαση με τον πιο σκληρό τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [04] Άρχισε γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ

    Η Sozcu (05.11.20) γράφει ότι το γεωτρύπανο πλοίο Φατίχ άρχισε γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο twitter ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, το πλοίο ξεκίνησε τη γεώτρηση στο πηγάδι Turkali-1. Η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

    (ΚΣ)

    [05] Στα 2,391 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 77 νέοι θάνατοι-Άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα περιοριστικά μέτρα

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.11.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,391 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 144,416 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 77 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,841 .

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 384,509 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,558. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 330,665

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 14,554,923 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,464 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα που εξάγγειλε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα οποία χώροι διασκέδασης και εστίασης κλείνουν από τις 10 το βράδυ.

    Εξάλλου, η Hurriyet (05.11.20) γράφει ότι ο Νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την πόλη, η οποία τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα μέτρα, το 60% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται στο σπίτι, ενώ άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 5 November 2020 - 13:55:36 UTC