Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 185/2020 07.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού εξήγγειλε ο Έρντογαν δηλώνοντας ότι δεν απέμεινε πιθανότητα περιεκτικής λύσης στην Κύπρο
  • [02] Έγνοια των Ελληνοκυπρίων να κάνουν μειονότητα τους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο Έρντογαν - Επανάρχισε η ροή νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [03] Ενθουσιώδης υποδοχή για τον Τατάρ στα κατεχόμενα – Με δικές του οδηγίες θα ανοίξει το παραλιακό μέτωπο στο Βαρώσι, ισχυρίζεται
  • [04] Ακιντζί: «Αυτή η απόφαση αποτελεί ντροπή για την δημοκρατία μας»
  • [05] Όζερσαϊ: «Δεν αφορούν το έργο για το άνοιγμα της πόλης οι δηλώσεις για το Βαρώσι»
  • [06] Έρχουρμαν: «Η θέληση είναι δική μας, εμείς θα αποφασίσουμε»
  • [07] Ντενκτάς: «Γελοιοποιήθηκε ο Τατάρ»
  • [08] Αποχώρησε από την «κυβέρνηση συνασπισμού» το Κόμμα του Λαού
  • [09] Επέκρινε το Κόμμα του Λαού για την αποχώρηση από την «κυβέρνηση συνασπισμού» ο Τατάρ
  • [10] Αύριο στις 11.00 το πρωί το άνοιγμα του Βαρωσιού, σύμφωνα με τον Bayrak
  • [11] Πώς ο Τύπος βλέπει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού και την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα
  • [12] Μετατράπηκαν σε υποτελή διοίκηση, καταστρέφονται οι σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζουν αρθρογράφοι
  • [13] Παρέμβαση Ασίλ Ναδίρ στις «εκλογές» εναντίον του Ακιντζί
  • [14] Στα 778 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου
  • [02] «Προκατειλημμένη και άδικη η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Ο Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και των Ε/Κ
  • [04] Αναμένεται συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια στη Μπρατισλάβα
  • [05] Σε νέο αρνητικό ρεκόρ η τουρκική λίρα
  • [06] Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δεν άφησαν να βγουν στην επιφάνεια, ισχυρίζεται η Τζουμχουριγιέτ
  • [07] Στα 1,511 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 55 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού εξήγγειλε ο Έρντογαν δηλώνοντας ότι δεν απέμεινε πιθανότητα περιεκτικής λύσης στην Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «Ανοίγει μετά από 46 χρόνια το παραλιακό μέτωπο του κλειστού Βαρωσιού, τα οχήματα εργασίας εισήλθαν στην πόλη», η Diyalog (07.10.20) γράφει ότι μετά από 46 χρόνια ανοίγει αύριο Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ μετά από συνάντηση που είχε στην Τουρκία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος εξέφρασε την «πλήρη στήριξη» της χώρας του σε αυτή την ενέργεια, ισχυριζόμενος ότι:

    «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου. Το μέρος που θα ανοιχθεί δεν είναι ιδιωτική περιουσία. Ευχόμαστε να ανοίξει ολόκληρο. Και το δικαίωμα κατοχής του ανήκει στις τουρκοκυπριακές αρχές. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που ετοιμάσατε, υποστηρίζουμε μέχρι τέλους να προσφέρετε την ωραία ακτογραμμή του Βαρωσιού για εκμετάλλευση από τον λαό σας».

    Μιλώντας στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Άγκυρα, ο Τατάρ, ο οποίος μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα για να παραστεί στην τελετή επανέναρξης της παροχής νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα μετά από την επιδιόρθωση της βλάβης που είχε παρουσιαστεί στον αγωγό, ανακοίνωσε ότι «μέρος της ακτής και της παραλίας του Βαρωσιού» θα ανοίξει την Πέμπτη το πρωί και ισχυρίστηκε:

    «Ως γνωστό, το Βαρώσι είναι αναντίλεκτα έδαφος της ΤΔΒΚ. Είναι αναντίλεκτα εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Μετά από την ειρηνευτική επιχείρηση σχεδόν εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και το Βαρώσι εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όπως το σύνολο του κυπριακού ζητήματος».

    Ισχυριζόμενος ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών που διεξάγονταν για πέραν του μισού αιώνα κατά διαστήματα δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα λόγω του γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα «χαλούσαν το παιχνίδι», ο Έρντογαν υποστήριξε τα εξής:

    «[...] Έτσι είναι και τώρα. Ιδού το 1963 ιδού το 2020, μήπως είπαν ακόμα ναι σε σχέση με την αποδοχή της Τουρκία στην ΕΕ; Αναμένεται να ανοίξουν τόσα κεφάλαια. Τα άνοιξαν; Όχι. Δεν τα άνοιξαν. Πάντα κωλυσιεργία, κωλυσιεργία, κωλυσιεργία. Σήμερα είχα μια συνομιλία με την κυρία Μέρκελ. Ξέρετε, αυτό τον μήνα συνήλθε η ΕΕ, έγιναν συνομιλίες, πάλι κωλυσιεργία.

    Παρ' όλα αυτά, πάντα υπήρξε η επιθυμία να αναγκαστούν οι Τουρκοκύπριοι να πληρώσουν το τίμημα της μη λύσης. Η πιο σπάνια συνοικία της Κύπρου το Βαρώσι έμεινε κλειστό ως ένα κομμάτι αυτής της μη λύσης. Μετά τις πολυμερείς συνομιλίες που έγιναν τελευταία φορά το 2017 φάνηκε ξεκάθαρα πλέον ότι δεν υπάρχει πιθανότητα περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Κατόπιν τούτου όλοι μαζί αποφασίσαμε να κτίσουμε το μέλλον της Κύπρου αντί πάνω σε όνειρα, πάνω σε συγκεκριμένες πραγματικότητες. Όπως αναφέρατε και εσείς, είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Και το δικαίωμα κατοχής του ανήκει στις τουρκοκυπριακές αρχές. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που ετοιμάσατε, υποστηρίζουμε μέχρι τέλους να προσφέρετε την ωραία ακτογραμμή του Βαρωσιού για εκμετάλλευση από τον λαό σας. Σας συγχαίρω εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου γι' αυτή σας την θαρραλέα απόφαση και την ικανή σας στάση. [...]»

    Μετά την ομιλία Έρντογαν, υπήρξε σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, τον διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγο Ζορλού Τοπάλογλου και τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

    Ο Αρτέρ δήλωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες σε σχέση με την υποδομή και την καθαριότητα της περιοχής με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου Βαρωσιού και μερικών λεωφόρων αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

    Ο Μπάστσερι είπε ότι το Βαρώσι πέρασε υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 13 Αυγούστου 1974 και απευθυνόμενος στον Έρντογαν ανέφερε ότι αναμένουν με ενθουσιασμό την οδηγία του για «να ανοίξουν ξανά προς χρήση για την ανθρωπότητα οι λεωφόροι Δημοκρατίας και Κέννετυ καθώς και το παραλιακό μέτωπο».

    Ο υποστράτηγος Τοπάλογλου ανέφερε ότι «την Πέμπτη το πρωί θα αρχίσει η προσφορά υπηρεσιών στον λαό στο Βαρώσι».

    Η K?br?s (07.10.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανοίγει η παραλία του κλειστού Βαρωσιού» και γράφει ότι ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικές ευκαιρίες για το Βαρώσι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το 1994 και το Σχέδιο Ανάν το 2004, που δεν υλοποιήθηκαν λόγω των Ελληνοκυπρίων, όπως υποστήριξε. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πλέον την επιβολή αυτής της μη λύσης», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «αρχίζουμε ντε φάκτο τις εργασίες μας για να προσφέρουμε για χρήση του λαού μας την παραλία και τις λεωφόρους δημοκρατίας που είναι εδάφη μας και ανήκουν στο δημόσιο». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Βλέπουμε το ζήτημα του Βαρωσιού ως εθνική υπόθεση υπεράνω κάθε είδους πολιτικού ανταγωνισμού και συζήτησης. Γι' αυτό, καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις πολιτών στην Κύπρο να στηρίξουν αυτή την εθνική υπόθεση. Παράλληλα με αυτό, συνεχίζει το θέμα των ακίνητων περιουσιών και οι ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι θα αποκτήσουν εκ νέου τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους οι προ του 1974 δικαιούχοι. Βεβαίως λαμβάνονται υπόψη και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Με την δική σας στήριξη περνούμε σε μιαν νέα φάση στο ζήτημα του Βαρωσιού, το οποίο βλέπω ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της μόνιμης ειρήνης και ηρεμίας. Αυτό το βήμα χωρίς επιστροφή που κάνουμε στο Βαρώσι εύχομαι να είναι για το καλό για την ΤΔΒΚ, όλους τους συμπολίτες μας και το σύνολο του νησιού και ευχαριστώ όλους σας για άλλη μια φορά».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν ανέφερε και τα εξής στην δική του παρέμβαση:

    «[...]Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι επιθέσεις για να εξαφανιστεί η ύπαρξη πέντε αιώνων των Τουρκοκυπρίων στο νησί αυτή η εξέλιξη είναι ξεχωριστής σημασίας. Ξέρουμε θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Όμως πρέπει να είναι γνωστό και το εξής: Μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι έκαναν υπομονή. Εμείς κάναμε υπομονή. Και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε ανταπόκριση γι' αυτή την υπομονή. [...]

    Νιώθουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι ως πρώτο βήμα ο τουρκοκυπριακός λαός από το πρωί της Πέμπτης θα μπορεί να εισέρχεται στην κλειστή περιοχή για να επωφελείται από την ακτογραμμή του Βαρωσιού. Λόγω του ότι δεν βρίσκεται καμία ιδιωτική περιουσία στην περιοχή που άνοιξε προς χρήση, οι αντιρρήσεις της απέναντι πλευράς διαψεύστηκαν από τώρα επειδή δεν θα προκληθεί καμία θυματοποίηση. Τελειώνοντας μια ώρα αρχύτερα τις εργασίες που γίνονται με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ευχόμαστε να ανοίξει εξ ολοκλήρου για χρήση το Βαρώσι. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου πάνω σε αυτό το θέμα. Η μετατροπή του Βαρωσιού σε ένα ελκυστικό τουριστικό κέντρο της περιοχής, είναι από μόνη της μια ευκαιρία που θα ανορθώσει την οικονομία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Επιπλέον, ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβουμε χαρμόσυνες ειδήσεις από τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που συνεχίζονται στην περιοχή. Όταν τα αξιολογήσουμε μαζί με τον αγωγό νερού, μπορούμε να πούμε ότι θα αυξηθούν πολλαπλασιαζόμενα κατά την προσεχή περίοδο τα εισοδήματα που εξασφαλίζονται από τους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού. Ενόσω μεγαλώνει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ενόσω γίνεται πιο πλούσια, ενόσω ενισχύεται θα αρχίσουν να σπάζουν η μία μετά την άλλη οι αλυσίδες των εμπάργκο που εφαρμόζονται σε αυτήν. Με την στήριξη της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας οδεύουμε πλέον προς το μέρος που οι παλιοί έλεγαν «η βία χαλάει το παιχνίδι». Είναι μια σημαντική ευκαιρία για το φωτεινό και ευημερών μέλλον των Τουρκοκυπρίων η ισχυρή βούληση που επέδειξε σε αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός κ. Τατάρ. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έγνοια των Ελληνοκυπρίων να κάνουν μειονότητα τους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο Έρντογαν - Επανάρχισε η ροή νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «Άρχισε να ρέει ξανά το 'νερό της ζωής'», η K?br?s (07.10.20) ότι ολοκληρώθηκε χθες η επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και άρχισε να ρέει ξανά το νερό προς το φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη μετά από συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είπε ότι διεξήχθησαν εργασίες που δεν ήταν εύκολο να γίνουν σε μια τρικυμισμένη θάλασσα και υποστήριξε ότι η επιδιόρθωση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και το νερό άρχισε να ρέει στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

    Υποστηρίζοντας ότι η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν άλλαξε από το 2004, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε:

    «Η μόνη τους έγνοια είναι να μετατρέψουν τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στο ψεύτικο κράτος που ίδρυσαν καταπατώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι της Κύπρου ουδέποτε θα το δεχτούν αυτό. Το τουρκικό έθνος δεν άφησε ποτέ μόνους τους Τούρκους της Κύπρου σε αυτό τον αγώνα ίσης κυριαρχίας. Ούτε από εδώ και εμπρός θα τους αφήσει μόνους».

    Αναφερόμενος σε όσους χαρακτήριζαν ανέφικτη την μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς στα κατεχόμενα, ο Έρντογαν είπε ότι δεν τους έδωσαν σημασία και υπενθύμισε ότι ολοκλήρωσαν το έργο αυτό το 2015. «Αυτό το έργο είναι από μόνο του ένα θαύμα μηχανικής στον δικό του τομέα με το μήκος του πέραν των 80 χιλιομέτρων και τους αγωγούς του διαστάσεων 1 μέτρο και 60 εκατοστά που κατεβαίνουν 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», υποστήριξε υπενθυμίζοντας ότι μεταφέρουν νερό από φράγμα που έκτισαν στο Αναμούρ σε φράγμα που έκτισαν στα Πάναγρα. «Έτσι προσφέραμε για χρήση στα αδέλφια μας στο νησί της Κύπρου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από το νερό του ποταμού Ντράκον», είπε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επενδύσεις στο τμήμα του έργου που αφορά την άρδευση με σκοπό να αρδευτεί μια περιοχή 71,540 δεκαρίων και να υπάρξει ετήσια συμβολή 127 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάστηκαν σχέδια για αγωγούς λυμάτων, νερού της βροχής και πόσιμου νερού στην περιοχή της Μόρφου και της Λεύκας και ότι διεξάγονται οι εργασίες των προσφορών, προσθέτοντας ότι με την ανακύκλωση των λυμάτων θα ποτιστεί μεγαλύτερη έκταση γης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ενθουσιώδης υποδοχή για τον Τατάρ στα κατεχόμενα – Με δικές του οδηγίες θα ανοίξει το παραλιακό μέτωπο στο Βαρώσι, ισχυρίζεται

    Κάτω από τον τίτλο «Έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής ο Τατάρ», η Diyalog (07.10.20) γράφει ότι επέστρεψε ψες στα κατεχόμενα από την Τουρκία ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από οπαδούς του στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου. Απευθυνόμενος στους οπαδούς του, ο Τατάρ είπε ότι έγιναν βήματα τόσο για την έλευση του νερού από την Τουρκία όσο και για το άνοιγμα του Βαρωσιού και ευχαρίστησε την Τουρκία για το γεγονός ότι είχε χρήσιμες επαφές στην Άγκυρα.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να κερδίσει τις «εκλογές» πλέον για να μπορέσουν να βαδίσουν προς το μέλλον ιστάμενοι στα πόδια τους και επανέλαβε ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι να βαδίσει αναπτύσσοντας καλές σχέσεις με την Τουρκία «εντός της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, ειρήνης και ηρεμίας». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Το Βαρώσι, που ήταν μέρος της συνολικής λύσης εδώ και σαράντα χρόνια, θα ανοίξει με δική μου οδηγία η παραλιακή του περιοχή και κάποιες κρατικές περιοχές για χρήση του λαού. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι για να ενισχυθεί η ΤΔΒΚ, να υπερασπιστεί τον αγώνα ανεξαρτησίας της και κυριαρχίας της».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ακιντζί: «Αυτή η απόφαση αποτελεί ντροπή για την δημοκρατία μας»

    Η Vatan (07.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε την απόφαση για άνοιγμα της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στην προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα, παίρνουν πλέον άλλη διάσταση.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι μένοντας εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ, το θέμα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως ένα εμπόδιο στη λύση, «αλλά ως ένα στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση». Είπε επίσης πως οι εξελίξεις αυτές, που λαμβάνουν χώρα πριν τις «εκλογές» και καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε πει πως θα συγκαλέσει άτυπη σύνοδο 5+1 μετά τις «προεδρικές εκλογές», φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκυπρίους και αποτελούν λανθασμένη συμπεριφορά. «Είναι λάθος να γίνει αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο το θέμα των Βαρωσίων, λίγο πριν τις εκλογές», είπε.

    Ο Ακιντζί δήλωσε επίσης, φωτογραφίζοντας τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, πως το θέμα του ανοίγματος της πόλης καθώς και η τελετή μεταφοράς νερού, 4 μόνο μέρες πριν τις «εκλογές», είναι ενέργειες που έγιναν για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν υποψήφιο και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί σοβαρή παρέμβαση της Τουρκίας στην προεκλογική εκστρατεία. Είπε επίσης πως αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του «συμβουλίου εκλογών» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «Τουρκοκυπριακός λαός θα δώσει την απάντηση του στην κάλπη».

    (ΚΣ)

    [05] Όζερσαϊ: «Δεν αφορούν το έργο για το άνοιγμα της πόλης οι δηλώσεις για το Βαρώσι»

    Η Vatan (07.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Κουντρέτ Όζερσαϊ επέκρινε έντονα την απόφαση για άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι αυτό δεν είναι το έργο στο οποίο αναφέρονταν όταν μιλούσαν για το άνοιγμα της πόλης.

    Ανέφερε ότι το στρατιωτικό στάτους της πόλης παραμένει και ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση που έγινε δεν έχει σχέση με τις συζητήσεις που διεξήχθησαν για άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και την απόδοση των περιουσιών στους παλιούς ιδιοκτήτες. «Αυτό δεν είναι άνοιγμα των Βαρωσίων, αυτό είναι δηλώσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων», δήλωσε.

    Ο Όζερσαϊ, ανέφερε πως πληροφορήθηκε λίγες ώρες μόνο πριν για αυτή την εξέλιξη, μετά που τηλεφώνησε ο ίδιος στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και πρόσθεσε ότι είχε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αν ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, θα επιφέρει μόνο ζημιά. «Τελικά αυτό ακριβώς έγινε», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια «αυτοδύναμη κυβέρνηση» στην «εξουσία» αλλά ένας «κυβερνητικός συνασπισμός» και αποτελεί προϋπόθεση να λαμβάνονται από κοινού τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις. «Αυτό ο Τατάρ δεν το έχει αντιληφθεί», είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ σοβαρό ένας «υποψήφιος πρόεδρος», όπως ο Τατάρ, είτε να μην γνωρίζει πως εργάζεται ένα «κράτος», είτε να παραβλέπει την λειτουργία του.

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός πηγαίνοντας στην κάλπη δεν θα πριμοδοτήσει τέτοιου είδους πολιτικά κόλπα», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Έρχουρμαν: «Η θέληση είναι δική μας, εμείς θα αποφασίσουμε»

    Η Halk?n Sesi (07.10.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι ενέργειες που έλαβαν χώρα πέντε μόλις μέρες πριν τις «προεδρικές εκλογές» και «παρεμβαίνουν στους θεσμούς και τις αποφάσεις του ανώτατου συμβουλίου εκλογών». «Αποτελούν οι ενέργειες αυτές άμεση παρέμβαση κατά των εκλογών και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όσον αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας», είπε.

    Ο Έρχουρμαν, που σχολίαζε τις χθεσινές εξελίξεις, με την απόφαση για άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσιών, είπε και τα ακόλουθα: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα διεκδικήσει για άλλη μια φορά τη θέλησή του. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ και δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις προσπάθειές μας για την προστασία της ακεραιότητας του λαού μας. Αυτό που θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός είναι σαφές. Οι πολίτες μας περιμένουν λύσεις, όχι προβλήματα. Η βάση για την επίλυση των προβλημάτων μας είναι το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε αυτό το έδαφος, δεν θα εγκαταλείψουμε τον στόχο μας για μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, τη βούλησή μας για λύση, και τα αιτήματά μας για άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που υπόκεινται στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης».

    (ΚΣ)

    [07] Ντενκτάς: «Γελοιοποιήθηκε ο Τατάρ»

    Η Halk?n Sesi (07.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε πως ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, αντί να φροντίζει για τα συμφέροντα του «λαού», έγινε γελοίος στα μάτιά του, με την δήλωση του περί διάνοιξης της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσιών.

    «Δεν είναι το ίδιο το άνοιγμα του Βαρωσίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με τρόπο που να αρμόζει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το βιαστικό άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου», δήλωσε ο Ντενκτάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Τατάρ θεωρεί πως θα ευνοηθεί στις «εκλογές» από αυτές τις εξελίξεις.

    Πρόσθεσε επίσης πως αποτελεί μεγάλη ασέβεια το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν, χωρίς να λάβει σχετική απόφαση το «υπουργικό συμβούλιο», χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο «κοινοβούλιο» και χωρίς να ενημερωθεί καν ο έτερος του Κόμματος Εθνικής Ενότητα στην «κυβέρνηση συνασπισμού» για το θέμα και ότι έγιναν οι δηλώσεις περί αυτού στην Άγκυρα και όχι στην Λευκωσία.

    Κατηγόρησε επίσης τον Τατάρ ότι προσπάθησε να ξεγελάσει τον «λαό» με πληρωμένες εταιρείες ερευνών, με κατηγορίες κατασκοπείας για να σιωπήσει τον ελεύθερο Τύπο και τώρα με «προσπάθειες για προεκλογική προπαγάνδα πάνω στο νερό της ζωής που μοιράστηκε ο λαός της Ανατολής με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς τους».

    (ΚΣ)

    [08] Αποχώρησε από την «κυβέρνηση συνασπισμού» το Κόμμα του Λαού

    Η Halk?n Sesi (07.10.20) γράφει ότι το Κόμμα του Λαού (HP) αποχώρησε από την «κυβέρνηση συνασπισμού» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αφορά στο άνοιγμα μέρος της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο λόγος της αποχώρησης αφορά στο γεγονός ότι ο «υπουργός εξωτερικών» και υποψήφιος του HP για τις «προεδρικές εκλογές», Κουντρέτ Όζερσαϊ δεν ενημερώθηκε από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ για τις εξελίξεις που θα λάμβαναν χώρα αναφορικά με το Βαρώσι.

    Η απόφαση για αποχώρηση του Κόμματος από την «κυβέρνηση» λήφθηκε μετά από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του HP αργά χθες το βράδυ. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και ανακοινώνοντας την σχετική απόφαση, ο πρόεδρος του ΗΡ Γενάλ Σενίν ανέφερε ότι το Κόμμα δεν έχει ενστάσεις να γίνει «μη στρατιωτική ζώνη» η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει σιωπηλό σε όσα γίνονται. «Για μας είναι απολύτως σημαντική η θέληση του Τουρκοκυπριακού λαού. Γι' αυτό το λόγο το ΗΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Επέκρινε το Κόμμα του Λαού για την αποχώρηση από την «κυβέρνηση συνασπισμού» ο Τατάρ

    Η K?br?s (07.10.20) γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επέκρινε την απόφαση του Κόμματος του Λαού (HP) να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση συνασπισμού» με το με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αφορούν στο Βαρώσι, δηλώνοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι σωστή από πλευράς συμφέροντος της «χώρας».

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι το UBP θα ακολουθήσει τις «πρόνοιες του συντάγματος» για το θέμα και θα συνεχίσει να είναι για την ώρα επικεφαλής της λεγόμενης «κυβέρνησης». Είπε πως όλοι μπορούν είναι ήσυχοι ότι όπως είναι προγραμματισμένο, την Κυριακή θα γίνουν οι «προεδρικές εκλογές», οι οποίες «θα οδηγήσουν την χώρα σε ένα λαμπρό μέλλον».

    Υποστήριξε επίσης πως είχε τηλεφωνήσει στον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ και τον ενημέρωσε για το θέμα και πρόσθεσε ότι το Βαρώσι αποτελεί πλούτο και όραμα για την χώρα και κάθε ενέργεια που αποτρέπει το άνοιγμα του θα τεθεί ενώπιο της συνείδησης του «λαού».

    (ΚΣ)

    [10] Αύριο στις 11.00 το πρωί το άνοιγμα του Βαρωσιού, σύμφωνα με τον Bayrak

    Ο παράνομος Bayrak (07.10.20, brtk.net) μετέδωσε ότι αύριο στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα τις περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Σήμερα το πρωί το καθεστώς αφαίρεσε τα συρματοπλέγματα και έφτιαξε συρόμενη πόρτα προς την πλευρά του σταδίου το οποίο ονόμασαν «Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ». Δίπλα στην πόρτα τοποθετήθηκε σημείο ελέγχου. Η πρόσβαση προς την λεωφόρο Δημοκρατίας θα γίνεται από αυτή την πόρτα και από τον δρόμο αυτό θα υπάρχει πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η K?br?s Postas? (07.10.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι στο εν λόγω σημείο θα γίνεται έλεγχος της ταυτότητας όσων επιθυμούν να περάσουν εντός της «πόλης φάντασμα». Συνεργεία του «δήμου» Αμμοχώστου προχώρησαν σε καθαρισμό των λεωφόρων που θα ανοίξουν για το κοινό, προσθέτει.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Πώς ο Τύπος βλέπει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού και την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα

    Η επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού και υποψήφιου στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, η εξαγγελία για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η επανέναρξη της ροής νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου (07.10.20).

    Κάτω από τον τίτλο «Δύο μηνύματα από την Τουρκία», η Diyalog γράφει ότι «Ήρθε το νερό από το Αναμούρ μετά από οκτώ μήνες» και «Τα μηχανήματα εισήλθαν στο κλειστό Βαρώσι μετά από 46 χρόνια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μηνύματα που δόθηκαν από την Τουρκία είναι τα εξής: «1) Είμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων κάτω από όλες τις συνθήκες, δεν τους αφήνουμε χωρίς νερό» και 2) «Αν δεν αναγκάσετε τους Ελληνοκύπριους για λύση, θα ανοίξουμε το σύνολο του Βαρωσιού».

    Η Avrupa ασχολείται με το θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πλήγμα στις εκλογές από τον Έρντογαν» και τον επίτιτλο «Καταπατώνται εμφανώς οι αποφάσεις του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου σε σχέση με τις τελετές, τις ομιλίες και τις δηλώσεις. Εκλογικό ντόπινγκ από την Τουρκία στον Ερσίν Τατάρ! Νερό και Βαρώσι!»

    Η Yeni Duzen αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η βούληση καταπατείται» και γράφει ότι έγινε στην Τουρκία κατά την διάρκεια της κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης Έρντογαν-Τατάρ η «τελετή» στα Πάναγρα, η οποία είχε απαγορευθεί από τις «εκλογικές» απαγορεύσεις του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου». Η τελετή μεταδιδόταν απευθείας από τον παράνομο Bayrak, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» έλαβε απόφαση που προνοούσε την διακοπή της μετάδοσης, αλλά η μετάδοση έγινε, αναφέρει η εφημερίδα.

    Κάτω από τον τίτλο «Διπλό πλήγμα στην βούληση», η Havadis γράφει ότι η «αστυνομία» παρακολουθούσε από μακριά τις τελετές που είχαν εμφανώς σχέση με τις «εκλογές», παρά το γεγονός ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» τους είπε ότι «είναι παράνομες και δεν μπορείτε να τις κάνετε».

    Κάτω από τον τίτλο «Προτεραιότητά του η καρέκλα», η Yeni Bak?s γράφει ότι ο «προεδρικός υποψήφιος Ερσίν Τατάρ είναι ένας από τους πολιτικούς που μνημονεύεται με τις στενές του σχέσεις με την Τουρκία αντί για τα έργα του, με το ότι τρέχει στην Άγκυρα όποτε τα βρει σκούρα και τις τελευταίες μέρες έχουν πραγματοποιηθεί όλα για τα οποία είπε ότι δεν γίνεται».

    Άλλοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:

    K?br?s: Ανοίγει η παραλία του κλειστού Βαρωσιού – Ξανάρχισε να ρέει το νερό της ζωής

    Gunes: Ήρθε το νερό, άνοιξε το Βαρώσι

    Detay: Η παραλία του Βαρωσιού την Πέμπτη, το νερό του Αναμούρ την Παρασκευή!

    Haberator: «Ανοίγει το τμήμα της παραλίας και της ακτής του Βαρωσιού»

    Hakikat: Ιστορική μέρα

    Manset: Έπεσε η κυβέρνηση

    Vatan: Η κυβέρνηση θυσία σε προσωπικές πλεονεξίες

    Halk?n Sesi: Η κίνηση για το Βαρώσι τέλειωσε την κυβέρνηση

    (Ι/Τσ.)

    [12] Μετατράπηκαν σε υποτελή διοίκηση, καταστρέφονται οι σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζουν αρθρογράφοι

    Κάτω από τον τίτλο «Σκηνή μαριονέτων», ο διευθυντής της Yeni Duzen (07.10.20) Τζενκ Μουτλούγιακαλί αναφέρεται στην επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού και υποψήφιου στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, την εξαγγελία για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την επανέναρξη της ροής νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Γράφει το εξής ο Μουτλούγιακαλί:

    «Μετέτρεψαν την χώρα σε μιαν πλήρη υποτελή διοίκηση. Κράτος αστείο! Παίζουν παιχνίδι. Σε αυτό το παιχνίδι έχουμε χώρα, δεν έχουμε δικαίωμα λόγου. Σε αυτό το παιχνίδι έχουμε εκλεγμένους, δεν έχουμε εξουσία. Σε αυτό το παιχνίδι έχουμε φωνή, έχουμε εικόνα, δεν έχουμε βούληση.

    Δεν ξέρω πώς αλλιώς εξηγείται. Η ελευθερία μας είναι όση μας χαρίζει η αποικιοκρατική διοίκηση. Αυτή είναι μια συνένωση που δεν ονομάστηκε. Μια προσάρτηση που δεν ονομάστηκε. Σκηνή μαριονέτων.

    Ένα πρωί ξυπνάτε, κάποιοι επιβιβάζονται στο αεροπλάνο, πάνε στην Άγκυρα, εκεί διοικείται με τηλεχειριστήριο η πρόχειρη μισή Κύπρος. Ο πρωθυπουργός διαβάζει δύο προτάσεις από την τηλεόραση μπροστά του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μιλάει και μιλάει. Ο πρέσβης λέει 'περιμένουμε τις οδηγίες σας'. Κάποιοι αποφασίζουν: Πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα περιεκτικής λύσης. Όπως τους ιδιοκτήτες του νησιού! Γίνονται υποκρισίες: 'Σας συγχαίρω γι' αυτή την θαρραλέα απόφασή σας'. [...]

    Η ζωή αλλάζει εκτός της δικής μας βούλησης, γινόμαστε ξένοι σε ένα μέρος τους κανόνες του οποίου καθορίζουν άλλοι. Μας επιβάλλουν ισχύ, ισχύ! 'Περιμένουμε τις οδηγίες σας για άνοιγμα των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κέννετυ', λέει ο πρέσβης. [...]

    Παρά ταύτα, δεν γίνεται να ηττηθούμε, διότι πάντα υπάρχει η ελπίδα. Υπάρχει και το να λεχθεί 'δεν είμαστε πλήθος, είμαστε λαός, είμαστε οι ιδιοκτήτες τούτου του μέρους, μπορούμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με την ελεύθερή μας βούληση'. Απορρίπτοντας τον αφανισμό. Με το να πιαστούμε από τις ρίζες μας. Μη αποδεχόμενοι να στερηθούμε βούλησης, σκέψης και πράξης. Αφήνοντας εκτός τους οπαδούς της προσάρτησης. [...] Καμιά χώρα δεν μένει στους αποικιοκράτες! Αν δεν θέλουν οι κοινωνίες. Αν δεν θέλουμε».

    Εξάλλου, ο εκδότης της Havadis (07.10.20), Μπασαράν Ντιουζγκιούν αναφέρεται στο ίδιο θέμα και υποστηρίζει τα εξής:

    «[...] Είναι φανερό ότι ο Έρντογαν ζορίστηκε και αποφάσισε να κινητοποιηθεί ο ίδιος προσωπικά πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα και προσπάθησε να κάνει σόου με το Βαρώσι. Προσπάθησε, αλλά μάταια. Αυτά που έκαναν χθες θα έχουν ακριβώς την αντίθετη επίδραση. Ο Ερσίν Τατάρ θα δεχθεί μιαν βαριά ήττα και επομένως ο χαμένος θα είναι ο Έρντογαν. Ούτως ή άλλως, έχασε τους Τουφάν Έρχουρμαν, Σερντάρ Ντενκτάς, Κουτρέτ Όζερσαϊ και τους υπόλοιπους. Έχασε και εκείνους οι οποίοι θα τους ψηφίσουν. Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει μια καταστροφή. Ξέρετε τι είναι αυτή η καταστροφή; Οι αδελφικές σχέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να τις διορθώσει».

    (Ι/Τσ.)

    [13] Παρέμβαση Ασίλ Ναδίρ στις «εκλογές» εναντίον του Ακιντζί

    Η K?br?s (07.10.20) γράφει ότι ο επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του δημοσιογραφικού οργανισμού KIBRIS Medya Grubu, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην παραγνωρίσουν τα «χαμένα» τους 50 χρόνια όταν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ναδίρ σημείωσε ότι «αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα με την ελπίδα για λύση» και υποστήριξε τα εξής: «Μας χρονοτρίβησαν, έκαναν να περάσει μισός αιώνας. Φτάνει! Τι έκαναν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα, τι έκαναν μέχρι σήμερα εκείνοι που διεκδικούν πάλι αυτό το καθήκον δίδοντας υποσχέσεις;»

    «Μην δώσετε αξία σε πρόσωπα τα οποία θα μας κάνουν να χάσουμε χρόνο», ανέφερε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι βοήθειες της Τουρκίας προς την «ΤΔΒΚ». Υποστηρίζοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, ο Ναδίρ προειδοποίησε ότι πρέπει να «προσέξουμε εκείνους που προσπαθούν να διασαλεύσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την βοήθεια της Τουρκίας θα μπορέσουν να αποκτήσουν την «αξιοπρεπή πατρίδα που επιθυμούμε».

    (Ι/Τσ.)

    [14] Στα 778 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,811 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 3 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι και τα τρία κρούσματα αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 179,359 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 778 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 731 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 43 ατόμων εκ των οποίων τα 28 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 14 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου

    Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκικό τύπου (07.10.20) με τους εξής χαρακτηριστικούς τίτλους:

    Sabah: "Οι ακτές του Βαρωσιού ανοίγουν για το κοινό». Στις εσωτερικές σελίδες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει: «Το Βαρώσι που υπάγεται στην πόλη της Αμμοχώστου της ΤΔΒΚ κλείστηκε το 1974 σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το 30% του εδάφους της Κύπρου καθώς και ολόκληρη η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων είναι έδαφος του βακουφίου (ίδρυμα EVKAF), κληρονομιά από την Οθωμανική περίοδο».

    Milliyet: «Αύριο ανοίγει το Βαρώσι».

    Στη συνέχεια, η Milliyet (06.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε:

    «Εργαζόμαστε μέρα νύχτα για τον Τουρκοκύπριος.

    [01] Ανοίγουμε το Βαρώσι, που ήταν ανενεργό εδώ και καιρό, με τρόπο βασισμένο στο δίκαιο και την δικαιοσύνη.

    [02] Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε χωρίς νερό την ΤΔΒΚ, ούτε για μια μέρα. Άρχισε να ρέει πάλι το νερό από τα βουνά Ταύρος στην ΤΔΒΚ. Καλορίζικο»

    Hurriyet: «Αύριο ανοίγει το Βαρώσι». Η εφημερίδα, στο πρωτοσέλιδο της, γράφει: «Το Βαρώσι, που έμεινε κλειστό από την δεύτερη φάση της ειρηνικής επιχείρησης στην Κύπρο [Τουρκική εισβολή] τον Αύγουστο του 1974, ανοίγει αύριο μετά από 46 χρόνια».

    Yeni Safak: «Ανοίχθηκε το Βαρώσι μετά από 46 χρόνια», «Το πρώτο Βήμα έγινε πέρσι»

    Aksam: «Ανοίγει η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων»

    Yeni Akit: «Ανοίγει αύριο η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων»

    Dirilis Postas?: «Ανοιχτό το Βαρώσι»

    Cumhuriyet: «Ανοίγει το Βαρώσι μετά από 46 χρόνια»

    Turkiye: «Το Βαρώσι, η σιωπηρή πόλη, ανοίγει»

    (ΔΨ)

    [02] «Προκατειλημμένη και άδικη η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση από το ΥΠΕΞ για την Έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία», η Hurriyet (06.10.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του ανακοίνωση, χαρακτήρισε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία «προκατειλημμένη, άδικη, και καθόλου εποικοδομητική».

    «Τα κεφάλαια της Έκθεσης σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό ζήτημα, βασίζονται εξ ολοκλήρου στις θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Αυτή η κατάσταση κηλιδώνει την αμεροληψία της Επιτροπής. Απορρίπτουμε αυτή την παράνομη και προκατειλημμένη άποψη, που δεν συμβάλλει ούτε στη λύση του Κυπριακού προβλήματος ούτε στο να διασφαλίσει την σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, η ικανότητα του διδύμου Ελλάδα – Ελληνοκύπριοι να καταστεί όμηρο τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε τέτοιο βαθμό, απομακρύνουν την Ένωση από το όραμα και την στρατηγική σύνεση της και ζημιώνουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Η Τουρκία, που δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και των Ε/Κ

    Υπό τον τίτλο «Η ΕΕ υπέκυψε στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους», η Hurriyet (07.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεδιάσκεψη χθες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και Τουρκίας-ΕΕ και αξιολόγησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, καθώς και την κρίση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι αποφάσεις, που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 1-2 Οκτωβρίου, δεν έχουν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις του ς και να προετοιμάσουν το έδαφος για διάλογο και συνεργασία.

    Υποστηρίζοντας ότι παρόλο, που η Τουρκία είχε στάση καλής βούλησης, η ΕΕ υπέκυψε στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ δεν πρέπει να θυσιάζονται στα μικρά συμφέροντα μερικών μελών κρατών της Ένωσης.

    (ΔΨ)

    [04] Αναμένεται συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια στη Μπρατισλάβα

    Υπό τον τίτλο «Προσμονή της συνάντησης Τσαβούσογλου – Δένδια», η Milliyet (07.10.20) γράφει ότι αναμένεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντηθεί αύριο [Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου] στη Μπρατισλάβα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, πριν την διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικές συνομιλιών Τουρκίας – Ελλάδας.

    Ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί αύριο στην Μπρατισλάβα για να συμμετάσχει Forum για την Παγκόσμια Ασφάλεια «GLOBSEC», στο οποίο θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα, «Ο ρόλος της Τουρκίας στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια». Αναμένεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φόρουμ, στο οποίο ομιλητής είναι και ο Δένδιας καθώς και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ.

    Σε περίπτωση πραγματοποίηση της συνάντησης, αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι η πρώτη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σε αυτή την συνάντηση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τις διερευνητικές συνομιλίες και ότι στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Στόλτενμπεργκ, που είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Άγκυρα και την Αθήνα. Το κύριο θέμα της ατζέντας του Στόλτενμπεργκ ήταν η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε δύο χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, καταλήγει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [05] Σε νέο αρνητικό ρεκόρ η τουρκική λίρα

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.10.20), η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο, στο επίπεδο των 7,8682 λιρών ανά δολάριο, σε 9,157 λιρών ανά ευρώ και γύρω στις 10,12 – 10,13 ανά στερλίνα.

    (ΔΨ)

    [06] Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δεν άφησαν να βγουν στην επιφάνεια, ισχυρίζεται η Τζουμχουριγιέτ

    H Cumhuriyet (07.10.20) γράφει ότι ο Κεμάλ Όζκιραζ, ο πρόεδρος της εταιρείας ερευνών Avrasya, κοινοποίησε μέσω του Youtube τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διεξάχθηκε δύο φορές από μια γνωστή εταιρεία προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά δεν μπόρεσε να τα δημοσιεύσει.

    Ο Όζκιραζ ανέφερε ότι ο λόγος της μη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ήταν ότι «ήταν άσχημα για το AKP», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Ερντογάν λαμβάνει μόνο το 41,1% αν ήταν υποψήφιος για προεδρικές εκλογές. Δεν δημοσιεύεται το όνομα της εταιρείας που διεξήγαγε την δημοσκόπηση.

    Σύμφωνα με τον Όζκιραζ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε σε 28 επαρχίες με συμμετοχή 5,520 ατόμων, μετά την διανομή των ψήφων των αναποφάσιστων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    AKP – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 35.1%

    MHP – Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 7.1%

    CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 28%

    IYI PARTI – Καλό Κόμμα: 12%

    HDP – Κόμμα Δημοκρατία των Λαών: 11%

    DEVA – Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου: 2.5%

    GELECEK PARTISI – Το κόμμα του Μέλλοντος: 2.5%

    Άλλα κόμματα : 1.3%

    SAADET PARTISI – Το κόμμα της Ευδαιμονίας: 0.5%

    (ΔΨ)

    [07] Στα 1,511 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 55 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (07.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,511 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 112,421 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 55 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,229.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 327,557 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,553. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 287,599.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 11,044,338 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,414 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,2%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 7 October 2020 - 12:11:47 UTC