Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 184/2020 06.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επικοινωνιακή ομάδα έστειλε η Τουρκία στον Τατάρ, υποστηρίζει δημοσίευμα
  • [02] Ξένες μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται τις τεχνικές εργασίες που γίνονται με την Τουρκία, υποστηρίζει Τατάρ
  • [03] Αντιδράσεις για τις φωτογραφίες που δείχνουν παρεμβάσεις της Τουρκίας
  • [04] Συντεχνίες δημοσιογράφων αντιδρούν για τον χαρακτηρισμό «ξένοι μυστικοί πράκτορες» που απέδωσε ο Τατάρ σε συνάδελφούς τους
  • [05] Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Τατάρ για συνάντηση με τον Έρντογαν
  • [06] Σήμερα αρχίζει να ρέει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα με τηλεδιάσκεψη παρουσία του Έρντογαν
  • [07] Τατάρ: «Ο λαός μας τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων»
  • [08] Όζερσαϊ: «Περνώ στον δεύτερο γύρο»
  • [09] Αρικλί: «Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ΤΔΒΚ»
  • [10] Στα 775 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Δημοσιογράφος της Avrupa στη «μαύρη λίστα» στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Ποτέ δεν κάνω βήμα χωρίς την Τουρκία»
  • [02] «Ο κόσμος πρέπει να απελευθερωθεί από τα κράτη πειρατές», υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [03] Ο Ερντογάν επέκρινε την στάση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
  • [04] Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στις περιοχές που κάνουν έρευνες τα τουρκικά πλοία θα προκαλείτο σύγκρουση
  • [05] Ο Τσαβούσογλου μετέβη στο Αζερμπαϊτζάν για επαφές
  • [06] Το γεωτρύπανο Γιαβούζ επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας
  • [07] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία
  • [08] Στα 1,603 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 57 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επικοινωνιακή ομάδα έστειλε η Τουρκία στον Τατάρ, υποστηρίζει δημοσίευμα

    Κάτω από τον τίτλο «Ιδού οι φωτογραφίες της παρέμβασης», η Avrupa (06.10.20) αναδημοσιεύει φωτογραφίες και πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ozgur Gazete και γράφει ότι επικοινωνιακή ομάδα από το ΑΚΡ αποτελούμενη από περίπου είκοσι άτομα με επικεφαλής τον Αλί Γκεντς, Αρχισύμβουλο Τύπου του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, συναντάται κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο Lord's Palace στην κατεχόμενη Κερύνεια με τον λεγόμενο πρωθυπουργό και υποψήφιο για τις «προεδρικές εκλογές» Ερσίν Τατάρ και την ομάδα του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συναντήσεις είναι μυστικές και η ομάδα από την Τουρκία εισήλθε στα κατεχόμενα πριν περίπου ένα μήνα και διαμένει στο εν λόγω ξενοδοχείο.

    Κατά τις συναντήσεις η αντιπροσωπεία από την Τουρκία λαμβάνει έκθεση για τα τεκταινόμενα της ημέρας και δίνει στον Τατάρ και στην ομάδα του την «προκαθορισμένη πορεία» αναφορικά με το πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία δεν είναι «ξενοδοχείο καραντίνας». Παρά ταύτα, η ομάδα κάποτε φεύγει από το ξενοδοχείο, όμως δεν κατεβαίνει στο πεδίο για να ασχοληθεί με «προεκλογικές» εργασίες. Δέχεται, ωστόσο, επισκέψεις στο ξενοδοχείο σε σχέση με τις «εκλογές».

    Σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική εφημερίδα, στις 2 Οκτωβρίου μετέβη στο ξενοδοχείο για να συναντηθεί με την ομάδα ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Χασάν Τάτσοϊ, ο οποίος έτυχε υποδοχής στην είσοδο του ξενοδοχείου από τον Αλί Γεντς και αναχώρησε από το ξενοδοχείο στις 02.30 το πρωί. Σε άλλη φωτογραφία παρουσιάζεται ο Τατάρ να μεταβαίνει στο ξενοδοχείο στις 3 Οκτωβρίου στις 17:30 το απόγευμα κρατώντας στο χέρι έναν πορτοκαλί φάκελο, ο οποίος προηγουμένως εθεάθη στα χέρια του Γκεντς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ξένες μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται τις τεχνικές εργασίες που γίνονται με την Τουρκία, υποστηρίζει Τατάρ

    Η K?br?s (06.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται τις τεχνικές εργασίες που γίνονται με την Τουρκία, προσπαθώντας να επηρεάσουν την «προεκλογική» διαδικασία και το «εκλογικό» αποτέλεσμα στα κατεχόμενα για δικό τους όφελος.

    Σε γραπτή του δήλωση και αναφερόμενος στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ozgur Gazete, ο Τατάρ είπε ότι το «κράτος» παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δεν θα δώσει την ευκαιρία σε καμία μυστική οργάνωση και τους συνεργάτες της να πλήξουν «τους πολίτες, την πατρίδα και το έθνος».

    «Μερικές μυστικές οργανώσεις με πηγή το εξωτερικό φωλιάζουν στην χώρα μας και με επαγγελματικές εργασίες φωτογραφίζουν από μακριά τις τεχνικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας, παρουσιάζουν κάποιους πολίτες ως αξιωματούχους της Τουρκίας και νομίζουν ότι θα πετύχουν τα όνειρά τους με παραποιημένες ειδήσεις που κάνουν», υποστήριξε προσθέτοντας ότι για να κατευθύνουν τις «εκλογές», «αυτοί οι κύκλοι» χρησιμοποιούν διαδικτυακές εφημερίδες που ιδρύθηκαν γι' αυτό τον σκοπό και μετά διαδίδουν «στο σύνολο του λαού τα ψέματα που παρήγαγαν μέσω αυτών των εφημερίδων».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεις για τις φωτογραφίες που δείχνουν παρεμβάσεις της Τουρκίας

    Η Yeni Duzen (06.10.20) γράφει ότι με τις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και παρουσιάζουν τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), «πρωθυπουργό» και υποψήφιο για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ μαζί με επικοινωνιακή ομάδα από την Τουρκία, ενισχύθηκαν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές» στα κατεχόμενα και «πληγώθηκε για ακόμα μια φορά η βούληση» της κοινότητας.

    Αναφερόμενη στα γεγονότα που θεωρήθηκαν ως παρεμβάσεις της Τουρκίας, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσκληση σε γεύμα ομάδας «δυσαρεστημένων» λεγόμενων βουλευτών του UBP από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, την πρόσκληση μερικών κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα και την μετάβαση του Τατάρ στην Άγκυρα λίγες μόνο ώρες πριν από προγραμματισμένη τηλεμαχία του με άλλους υποψήφιους.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για παρεμβάσεις της Τουρκίας, ο πρώην «πρωθυπουργός» Χακκί Ατούν ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν έχει πληροφόρηση για το θέμα, όμως κάθε περίοδο εμφανίζονται τέτοιοι ισχυρισμοί και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός αξιολογεί σωστά τις αδικίες που γίνονται. Έχουμε μιαν πολύ ανεχτική δημοκρατία. Το πλήγωμα της δημοκρατίας μας προκαλεί αντιδράσεις. Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Τουρκίας δημιουργεί την αντίθετη επίδραση στον κυπριακό λαό [...] Δεν νομίζω ότι η κοινωνία θα τεθεί υπό επηρεασμό έτσι εύκολα. Αντίθετα, αυτές οι παρεμβάσεις θα προκαλέσουν αντίδραση [...]».

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι σωστές και τις χαρακτήρισε απαράδεχτες. Εξέφρασε την άποψη ότι οι παρεμβάσεις δεν θα ωφελήσουν, αλλά θα προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα για το πρόσωπο υπέρ του οποίου γίνονται. «Θυμηθείτε τον μακαρίτη Ιρσέν Κιουτσιούκ από το πιο πρόσφατο παρελθόν. Είχε μπει πρώτος ως πρωθυπουργός στις εκλογές και δεν μπόρεσε καν να εισέλθει στην βουλή», πρόσθεσε.

    Ο έμπειρος πολιτικός Αλπάι Ντουρντουράν δήλωσε στην εφημερίδα ότι ανησυχεί πολύ. «Αυτή την φορά η αντίδραση της κοινότητας δεν θα είναι όπως παλιά. Ελπίζω να παραιτηθούν από αυτή την υπόθεση. Η εντύπωση του ούτως ή άλλως οι εκλογές δεν ωφελούν εκφυλίζει την πολιτική», πρόσθεσε.

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε στην εφημερίδα ότι «κατέστη εμφανές» ότι ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και η ομάδα του παρενέβησαν στην «βούληση» των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε ότι η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος «δεν είναι υποτελής διοίκηση της Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συντεχνίες δημοσιογράφων αντιδρούν για τον χαρακτηρισμό «ξένοι μυστικοί πράκτορες» που απέδωσε ο Τατάρ σε συνάδελφούς τους

    Η Yeni Duzen (06.10.20) γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen) και η ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων (KTGB) αντέδρασαν με χωριστές τους ανακοινώσεις στον χαρακτηρισμό «πράκτορες ξέων μυστικών υπηρεσιών» που απέδωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), «πρωθυπουργός» και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ σε δημοσιογράφους της διαδικτυακής εφημερίδας Ozgur Gazete.

    Στη δήλωση της Bas?n-Sen αναφέρεται ότι ο Τατάρ απείλησε την ελευθερία παραγωγής ειδήσεων και την ελευθερία ενημέρωσης της κοινωνίας και προστίθεται ότι ο Τατάρ στοχοποίησε δημοσιογράφους και τους ανακήρυξε μέλη «εγκληματικής οργάνωσης». Επισημαίνεται επίσης ότι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ozgur Gazete δημοσίευσε την εν λόγω είδηση στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης. «Η δε δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ενάντια σε αυτή την είδηση στερείται δημοκρατίας και είναι αναχρονιστική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη δήλωση της KTGB χαρακτηρίζεται «πολύ βαριά και απαράδεχτη κατηγορία» ο ισχυρισμός ότι δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί συνεργάζονται με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Σημειώνεται επίσης ότι η δήλωση Τατάρ αποτελεί πλήγμα εκ μέρους του «κράτους» στην ελευθερία του Τύπου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Τατάρ για συνάντηση με τον Έρντογαν

    Ο παράνομος Bayrak (06.10.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα στις 13:30 στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την συνάντηση θα συζητηθούν «θέματα της επικαιρότητας», που αφορούν και «τις δύο χώρες». Ο Τατάρ θα επιστρέψει απόψε στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σήμερα αρχίζει να ρέει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα με τηλεδιάσκεψη παρουσία του Έρντογαν

    Ο παράνομος Bayrak (06.10.20, brtk.net) μεταδίδει ότι αρχίζει σήμερα να ρέει ξανά νερό από την Τουρκία προς το φράγμα στα Πάναγρα, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης που είχε παρουσιαστεί στον αγωγό.

    Ο αγωγός θα ανοίξει σήμερα στις 16.00 η ώρα με τελετή στη παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μέσω τηλεδιάσκεψης και του Υπουργού Γεωργίας της Τουρκίας Μπεκίρ Πάκντεμιρλι μαζί με τον λεγόμενο υπουργό γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ που θα βρίσκονται στο φράγμα στα Πάναγρα.

    Η βλάβη στον αγωγό είχε παρουσιαστεί στις 8 Ιανουαρίου 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τατάρ: «Ο λαός μας τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων»

    Η Gunes (6.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ μιλώντας στα Τουρκικά μέσα TGRT και TVNET αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις και δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο λαός είναι υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος στην διένεξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε: «Είμαστε πάντα δίπλα στους Αζέρους αδελφούς μας. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας».

    Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η αποφασιστικότητα της Τουρκίας δίνει και σε αυτούς δύναμη και ότι η Τουρκία, που είναι ένα δυνατό κράτος, προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε πως το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι «με μη νόμιμο τρόπο» προσπάθησαν να βγάλουν τους Τουρκοκύπριους από το παιχνίδι αλλά δεν τα κατάφεραν. «Απέναντι τους βρήκαν κοτζάμ Τουρκική Δημοκρατία», είπε.

    Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν πως ένα μοντέλο λύσης που βασίζεται στον διαμοιρασμό δεν θα πετύχει και υποστήριξε πως ούτε η Κύπρος, ούτε η περιοχή είναι όπως παλιά και ότι πρέπει να βρεθεί άλλο μοντέλο λύσης από αυτό της ομοσπονδίας. «Στην Κύπρο πρέπει τώρα να βρεθεί μια λύση βασισμένη στην κυρίαρχη ισότητα», είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως παίζονται παιχνίδια με το θέμα της ομοσπονδίας που στόχο έχουν να διώξουν την Τουρκία από το νησί. «Πρέπει να δράσουμε με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής. Ποτέ δεν θα συμμετέχουμε σε παιχνίδια που παίζονται στην ΕΕ και σε άλλα κέντρα. Η νοοτροπία του Μουσταφά Ακιντζί δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Τατάρ και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν είναι ταμπού» και ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας θα φύγουν από το τραπέζι. «Εμείς δεν εξαπατόμαστε. Το δικαίωμα εγγυήσεων της Τουρκίας ανήκει στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή, όταν έρθει η ώρα, θα την πάρει η Τουρκία, όχι ο πρόεδρος εδώ. Ο τουρκοκυπριακός λαός τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πρέπει να αλλάξουν και πρόσθεσε ότι μεταξύ των εναλλακτικών μοντέλων, το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου μπορεί επίσης να έρθει στην ημερήσια διάταξη. «Εάν όλοι οι Τουρκοκύπριοι πουν 'αρκετά' και υποστηρίξουν το δικό τους κράτος για ένα έντιμο μέλλον, μπορούμε να πετύχουμε», είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί βλάπτουν τις σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι δεν εκφράζουν όλο τον «λαό». Είπε ακόμα πως ενώ ο Ακιντζί θέλει συνεργασία με τους Ελληνοκυπρίους, ο ίδιος σκέφτεται σαν τον Ντερβίς Έρογλου και τον Ραούφ Ντενκτάς και ότι βάζει πρώτα το «κράτος» και υπόσχεται ένα νέο μέλλον μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [08] Όζερσαϊ: «Περνώ στον δεύτερο γύρο»

    Η Hakikat (06.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Κουντρέτ Όζερσαϊ, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των λεγόμενων εκλογών.

    Ο Όζερσαϊ είπε πως ο ίδιος σφυγμομετρεί τον παλμό των ψηφοφόρων στους δρόμους και δεν κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος πως θα είναι στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών».

    (ΚΣ)

    [09] Αρικλί: «Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s Postas? (06.10.20) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί, ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», σε γραπτή ανακοίνωση, δήλωσε πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ, «οι οποίες ήταν υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς», έχουν κακομάθει την «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και από εδώ και πέρα θα τορπιλισθούν οι συναντήσεις που πιθανόν να γίνουν στο μέλλον αναφορικά με το Κυπριακό.

    Ο Αρικλί, αναφέροντας πως η ΕΕ αναγκάζει την Τουρκία να είναι συνομιλητής της «νότιας Κύπρου», υποστήριξε ότι η ΕΕ δήλωσε ανοικτά πως υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι μετά από αυτή την δημόσια παραδοχή, οι ανακοινώσεις και οι απόψεις της Ένωσης, δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αξιολογώντας την άποψη για την σύγκληση διάσκεψης που πρότεινε η ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αρικλί είπε πως αυτή είναι μια αποδεκτή πρόταση «αν εκπροσωπηθεί η ΤΔΒΚ». «Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ΤΔΒΚ. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ», είπε.

    Πρόσθεσε ότι είναι για αυτό το λόγο που οι «εκλογές της 11ης Οκτωβρίου» είναι τόσο σημαντικές επειδή αν φέρουν στην «εξουσία» ένα άτομο που έχει αρμονικές σχέσεις με την Τουρκία, θα ενισχυθεί η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη εκπροσώπηση, τόσο όσον αφορά μια 5μερή διάσκεψη υπό τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [10] Στα 775 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,069 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο7 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και τα άλλα δύο αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 176,548 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 775 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 775 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 43 ατόμων εκ των οποίων τα 31 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 11 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΚΣ)

    [11] Δημοσιογράφος της Avrupa στη «μαύρη λίστα» στην Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Μαύρη λίστα στην Τουρκία για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας μας», η Avrupa (06.10.20) γράφει ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας Οζάι Χουσεϊν Κούρτντερε συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Σμύρνης, όπου μετέβη με την οικογένειά του για να παραστεί σε μια κηδεία, με την δικαιολογία ότι «διεξάγει δραστηριότητες εναντίον της Τουρκίας». Ο Κούρτντερε, ο οποίος παρέμεινε μία ημέρα υπό κράτηση στο αεροδρόμιο απελάθηκε την επόμενη μέρα και εστάλη πίσω στο Λονδίνο όπου διαμένει.

    Όταν ρώτησε τον λόγο της σύλληψής του, η αστυνομία του ανέφερε ότι «υπάρχει δικαστική απόφαση ότι δεν μπορείς να μπεις στην Τουρκία, δεν μπορείς να μπεις στην χώρα».

    Στον Κούρτντερε δόθηκε επίσης ένα έγγραφο με τίτλο «έντυπο πληροφοριών επιβάτη που δεν μπορεί να γίνει δεχτός» και του ελέχθη να πάει με αυτό το έγγραφο στην τουρκική πρεσβεία στην χώρα από την οποία προήλθε να κάνει το παράπονό του. «Εκείνοι θα σου πουν αυτό που πρέπει», του ανέφεραν.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Ποτέ δεν κάνω βήμα χωρίς την Τουρκία»

    Υπό τον τίτλο «Τατάρ: Ποτέ δεν κάνω βήμα χωρίς την Τουρκία», η Hurriyet (06.10.20) δημοσιεύει συνέντευξη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ και «υποψηφίου» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα στον ανταποκριτή της εφημερίδας στα κατεχόμενα Ομέρ Μπιλγκέ.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο «πρόεδρος» να είναι σύμφωνος με την Τουρκία στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην «Μπλε Πατρίδα», ο Τατάρ ανέφερε: «Αν εκλεγώ, κάθε βήμα που θα κάνω θα είναι με σύμφωνα με την Τουρκία. Η ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους πέθανε. Μετά από αυτό, θα συζητήσω είτε δύο κυρίαρχα κράτη είτε συνομοσπονδία».

    «Η δική μου θέση είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη. Θα αγωνιστούμε κοινά με την Τουρκία για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μπλε Πατρίδα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ συμφωνίες, που διεξάγονται μόνο με τους Ελληνοκυπρίους, αποκλείοντας την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους. Όταν κοιτάξετε τον χάρτη, αρχίζοντας από το Αιγαίο μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αυτή η περιοχή είναι η τουρκική λίμνη. Άρχισε μια νέα διαδικασία με την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ήταν μια σημαντική απάντηση στο ελλήνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που παρουσίασε χάρτη στην Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά, ότι συμπεριφέρθηκε πολύ λανθασμένα και ότι άνοιξε την συζήτηση για τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Επανέλαβε την θέση του ότι «ως κυβέρνηση, αποφάσισαν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, ο Τατάρ σημείωσε ότι συμβουλεύτηκαν την Τουρκία και ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα προστατεύοντας τα ατομικά δικαιώματα των ελληνοκύπριων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

    (ΔΨ)

    [02] «Ο κόσμος πρέπει να απελευθερωθεί από τα κράτη πειρατές», υποστηρίζει ο Ερντογάν

    H Sabah (05.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την ανθρωπότητα να αποκτήσει σταθερή ειρήνη και ευημερία χωρίς να απελευθερωθεί πρώτα από τα κράτη πειρατές και τις διοικήσεις πειρατών. «Δυστυχώς, στις περιοχές μας, ο αριθμός των πειρατικών κρατών είναι αρκετά μεγάλος. Αυτά τα πειρατικά κράτη, που απλώνονται από το Ισραήλ μέχρι τον 'ελληνοκυπριακό τομέα' [Κυπριακή Δημοκρατία] και την Συρία, καταπιέζουν και τους δικούς τους πολίτες και διαλύουν την παγκόσμια σταθερότητα. Η εποχή αυτών των μεθόδων που χρησιμοποιούν αυτά τα κράτη, που είναι μπελάς στο κεφάλι της ανθρωπότητας, δηλ. το να κρύβονται πίσω από τις παγκόσμιες δυνάμεις, έχει πια φθάσει στο τέλος. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να ανεχτεί αυτή την καταδυνάστευση», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαλύσει αυτά τα έκνομα και αιματηρά παιγνίδια, προσθέτοντας ότι γι' αυτό λένε στα Ηνωμένα Έθνη ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5».

    Επικρίνοντας τις χώρες, που εξοπλίζουν τις αντίπαλες ομάδες της Τουρκίας, ο Ερντογάν ανέφερε: «Η χώρα μας έχει εισέλθει σε ένα αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων της στην Μεσόγειο, αυτοί παρατάσσονται υπέρ των αντιπάλων μας».

    (ΔΨ)

    [03] Ο Ερντογάν επέκρινε την στάση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό NTV (05.10.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι παρά την αρνητική στάση της Ελλάδας στήριξαν από την αρχή την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την μείωση του κινδύνου και την πιθανότητα για σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στρατού στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε δηλώσεις του κατά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία διαχειρίζεται μόνη της την προσφυγική κρίση, εις το όνομα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και σε όλη την περιοχή, ισχυριζόμενος ότι είναι η μόνη χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που επιδεικνύει ειλικρίνεια για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην Λιβύη.

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στις περιοχές που κάνουν έρευνες τα τουρκικά πλοία θα προκαλείτο σύγκρουση

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (05.10.20), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι εκτός από τα θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και την Συρία, αξιολόγησαν και τις επιθέσεις της Αρμενίας στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας: «Εμείς, ως Τουρκία, προσπαθούμε να μην φέρουμε στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ τα διμερή θέματα μας με άλλους συμμάχους. Παρατηρούμε όμως ότι συνεχώς κάποιοι σύμμαχοι φέρνουν την ατζέντα του ΝΑΤΟ ζητήματα είτε είναι με την Τουρκία, είτε είναι με άλλες χώρες».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έκανε βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι όταν η Ελλάδα στέλνει πολεμικά πλοία στις περιοχές που τουρκικά πλοία κάνουν έρευνες τότε υπάρχει ο κίνδυνος για σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων και ανέφερε τα εξής: «Το ΝΑΤΟ, που είδε τον κίνδυνο για μια σύγκρουση ζήτησε να διαδραματίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Εμείς από την αρχή είδαμε θετικά αυτή την πρωτοβουλία και δώσαμε την στήριξη μας. Συμμετείχαμε σε όλες τις συναντήσεις και κάναμε υποστηρικτικές δηλώσεις προς τις δηλώσεις της γραμματείας και του ΓΓ. Στην αρχή, η Ελλάδα είχε αρνητική στάση στην αρχή, αλλά τώρα βλέπουμε ότι συμμετάσχει σε αυτές τις συναντήσεις. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γι΄αυτό».

    Αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχει μια ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό έχουν ιδρύσει για την στιγμή ένα «μηχανισμό στρατιωτικής αποκλιμάκωσης».

    (ΔΨ)

    [05] Ο Τσαβούσογλου μετέβη στο Αζερμπαϊτζάν για επαφές

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.10.20, ΑΑ), ο Τσαβούσογλου μετέβη σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν για να πραγματοποιήσεις «επίσκεψη εργασίας».

    Αναμένεται ότι ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεβ. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοβ και θα συζητήσουν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    (ΔΨ)

    [06] Το γεωτρύπανο Γιαβούζ επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας

    Η Hurriyet (05.10.20) γράφει ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες που ξεκίνησε στο τεμάχιο Selcuklu-1 στις 24 Απριλίου, επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού για εργασίες συντήρησης, ανεφοδιασμού και προετοιμασίας για την επόμενη αποστολή του.

    Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού. «Μετά από τις εργασίες προετοιμασίας του στο λιμάνι, το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις δραστηριότητές γεώτρησης του σε νέα τοποθεσία", ανακοίνωσε το υπουργείο.

    (ΔΨ)

    [07] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τον τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRTHaber (06.10.20), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές κάποιου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία με την αιτιολογία ότι χρησιμοποιούνται στον «δίκαιο αγώνα που δίνει το Αζερμπαϊτζάν για να απελευθερώσει τα εδάφη που είναι υπό κατοχή από την Αρμενία εδώ και 30 χρόνια» [όπως αναφέρει η ανακοίνωση] δείχνει μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ενώ ο Καναδάς δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που είχαν στρατιωτική ανάμειξη στην κρίση στην Υεμένη, δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ.

    «Οι προσδοκίες μας από τον Καναδά είναι να ακολουθήσει μια πολιτική απομακρυσμένη από δύο μέτρα δύο σταθμά και να ενεργεί χωρίς να επηρεάζεται από αυτούς που αντιτίθενται στην Τουρκία και χωρίς να εγκλείεται σε στενά πολιτικά συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [08] Στα 1,603 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 57 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (06.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,603 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 115,632 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 57 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,320.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 326,046 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,498. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 286,370.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 10,931,917 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,412 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,2%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 6 October 2020 - 11:59:48 UTC