Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 176/2020 23.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με τον Γκουτέρες ο Ακιντζί
  • [02] «Θετική και ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο Ακιντζί την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας
  • [03] Στήριξη από τον Τατάρ στην πρόταση Έρντογαν για σύγκλιση περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Τουρκοκυπριακής πλευράς
  • [04] Ο Οζερσαϊ κάλεσε τον Λακρουά «να προειδοποιήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή»
  • [05] Ο Όζερσαϊ απαντά στις δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τη ενδεχόμενη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Τατάρ: «Δεν θα δώσουμε την Μόρφου»
  • [07] Έρχουρμαν: «Λύση για τα Βαρώσια στην βάση του διεθνούς δικαίου»
  • [08] Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν συνδέει το αποτέλεσμα των «προεδρικών» με την «κυβέρνηση»
  • [09] Σε αναθεώρηση του καταλόγου χωρών υψηλού κινδύνου εξαιτίας της εξάπλωση του κορωνοϊού προέβη το κατοχικό καθεστώς
  • [10] Καθυστέρηση 3 ημερών για την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [11] Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έκκληση για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο από τον Ερντογάν
  • [02] Απόφαση για διερευνητικές συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας, στη «μίνι σύνοδο» Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ
  • [03] Μηχανισμό επικοινωνίας και διαβούλευση ζήτησε ο Ερντογάν από το Μακρόν
  • [04] Ντονμέζ: «Προστατεύουμε μια σταγόνα νερού ακόμη και με κόστος την ίδια την ζωής μας»
  • [05] Νέα Τουρκική Navtex για το νησί Λήμνος
  • [06] Το Ορούτς Ρέις αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας για δοκιμές
  • [07] Ο Τσελίκ επαναλαμβάνει την θέση της Τουρκίας ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα κάνει υποχωρήσεις στα δικαιώματα της
  • [08] Στα 1,962 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 65 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με τον Γκουτέρες ο Ακιντζί

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (23.09.20), η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, 2020 τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη με αρχηγούς κρατών εν' όψη της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα πραγματοποιήσει φέτος τις επαφές του μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας του COVID-19 και στη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [02] «Θετική και ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο Ακιντζί την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας

    Σύμφωνα με τη Vatan (23.09.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του δήλωση χθες, χαρακτήρισε πολύ θετική και ευχάριστη εξέλιξη την ανακοίνωση της απόφασης που λήφθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ για επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εν μέσω της έντασης που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην γραπτή του ανακοίνωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει τα εξής: «Ως άτομο που υποστηρίζει την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από πεδίο έντασης εξαιτίας των υδρογονανθράκων σε πεδίο συνεργασίας, εύχομαι όπως αυτή η εξέλιξη επιφέρει εποικοδομητικά αποτελέσματα τόσο για το λαό και των δυο χωρών όσο και για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε επίσης τις ειλικρινείς ευχές του Τουρκοκυπριακού λαού για τη διαδικασία που ξεκίνησε χθες να συνεχίσει με υγιή τρόπο και με το ίδιο όραμα για να διασφαλίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ επίσης ως πολύ θετική εξέλιξη την προοπτική που υπάρχει για πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο», αναφέρει ο Ακιντζί.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, στην Σύνοδο των χωρών μελών της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, θα ήταν καλό να ληφθούν περισσότερα προσεγγιστικά βήματα από την Τουρκία προς την ΕΕ καθώς επίσης και να σημειωθεί πρόοδος τόσο στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, όσο και στο θέμα της θεώρησης βίζας αλλά και σε παρόμοια ζητήματα. Ταυτόχρονα, θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα η σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι ως Τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια πλατφόρμα», δήλωσε.

    Υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο περίμενε αλλά μόνο μέσω διαλόγου, ο Ακιντζί ευχήθηκε όπως η Ελληνοκυπριακή πλευρά εμπνευστεί από τη συνάντηση που θα έχουν η Ελλάδα με την Τουρκία για να συζητήσουν τα προβλήματα τους και επανέλαβε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 για το θέμα του φυσικού αερίου, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

    Τονίζοντας ξανά ότι όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με την αναμονή αλλά μόνο μέσω διαλόγου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία.

    (ΑΚ)

    [03] Στήριξη από τον Τατάρ στην πρόταση Έρντογαν για σύγκλιση περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Τουρκοκυπριακής πλευράς

    Σύμφωνα με την Gunes (23.09.20), o λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και νυν «υποψήφιος πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας την πρόταση που έκανε χθες προς την ΕΕ ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Μέρκελ και το Σάρλ Μισιέλ, για σύγκλιση περιφερειακής διάσκεψης για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή όλων των πλευρών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, χαρακτήρισε πολύ θετική την πρόταση του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή τους έχει χαροποιήσει και ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια διάσκεψη.

    «Η άποψη μας είναι ότι με μια τέτοια συνάντηση, θα γίνουν αντιληπτές οι πραγματικότητες, και αν υπάρξει συμφωνία για συνεργασία, θα μπορέσει να αποτελέσει ιστορικό σημείο αναφοράς. Συνεπώς, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του Έρντογαν ότι είναι έτοιμη να επαναρχίσουν διάλογο με την Ελλάδα, θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά και να εκληφθεί ως ειρηνικό κάλεσμα.

    «Εμείς το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα: Για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνουν πρώτα αποδεκτές οι πραγματικότητες. Η πιο ουσιαστική πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η ύπαρξη δυο λαών και δυο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Τα προβλήματα που βιώνουμε μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας και νοουμένου ότι δεν θα παραβλέπονται τα δικαιώματα και τα δίκαια συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού και δεν θα καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκλειστεί η Τουρκία από την περιοχή», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Οζερσαϊ κάλεσε τον Λακρουά «να προειδοποιήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή»

    Σύμφωνα με τη Vatan (23.09.20), ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ πραγματοποίησε χθες συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ο Όζερσαϊ κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει την πολιτική της έντασης που στοχεύει στην «οικονομία και πολιτική της ΤΔΒΚ» και η οποία θέτει σε κίνδυνο, όπως υποστήριξε, τόσο την περιοχή όσο και το νησί.

    Στη συνάντηση, ο Όζερσαϊ υπογράμμισε ότι αναμένουν από τα ΗΕ να προειδοποιήσουν την Ελληνοκυπριακή ηγεσία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση τόσο στο νησί, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι το κλείσιμο ορισμένων σημείων διέλευσης από την Ελληνοκυπριακή πλευρά πριν από την έναρξη της πανδημίας, είναι ένα βήμα που λήφθηκε στοχεύοντας στην «οικονομία της ΤΔΒΚ» αλλά και για να δημιουργήσει προβλήματα στις διελεύσεις των Ελληνοκυπρίων προς την «ΤΔΒΚ». Μαζί με αυτά υποστήριξε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά παρεμποδίζει άτομα τρίτων χωρών να μεταβούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές αφού αρνείται να τους παραχωρήσει άδεια.

    «Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ελληνοκυπριακή ηγεσία, εμβαθύνει ακόμη περισσότερη το πρόβλημα εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές», ισχυρίστηκε ο Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι «σε μια περίοδο που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τερματισμό των διεθνών εχθροπραξιών και εντάσεων, την ίδια περίοδο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις προκλητικές τις ενέργειες από στρατιωτικής απόψεως, έχει εγκαταστήσει σε κάποια σύνορα βαριά όπλα και προτρέπει τις ξένες δυνάμεις με πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη νότια Κύπρο. Όλες αυτές οι ενέργειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι εντελώς αντίθετες με τις ενέργειες και τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και αυτό πρέπει να διαβιβαστεί άμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρει ο Όζερσαϊ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην συνάντηση, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Όζερσαϊ και Λακρουά για το πως θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν και θα είναι πάντοτε η πλευρά που στηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι για διάλογο σε κάθε πλατφόρμα όχι μόνο για θέματα που αφορούν στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και σε θέματα που ενδιαφέρουν τους «δυο λαούς» στο νησί, όπως είπε.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Όζερσαϊ απαντά στις δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τη ενδεχόμενη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ (BRTK-23.09.20), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η «δεν θα αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε μια περιφερειακή σύνοδο για το φυσικό αέριο», υποστήριξε τα εξής: «Η κακομαθημένη ελληνοκυπριακή ηγεσία θεωρηθεί ότι μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Όπως πάντοτε, δεν υπολογίζει καθόλου τους Τουρκοκύπριους ούτε και την ΤΔΒΚ. Όμως θα απογοητευθούν. Όπως στην περίπτωση που για το μέλλον της Κύπρου και για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πρέπει αυτή να τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα που θα εγκριθούν και από τους δύο λαούς, έτσι και στο θέμα του φυσικού αερίου και των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, για να μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση, χρειάζεται και η βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού. Για αυτό το λόγο, ούτε η δύναμη του κ. Χριστουδουλίδη ούτε η δύναμη της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αρκετή για να μας αποκλείσει από μια τέτοια διάσκεψη ή μια τέτοια πλατφόρμα», υποστήριξε ο Όζερσαϊ.

    Σύμφωνα με τον Μπαϋρακ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσεις τα εξής:

    «Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε περιφερειακή σύνοδο γίνει στην περιοχή. Μια τέτοια σύνοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, και σε αυτό το σημείο αναφέρομαι στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για τους Τουρκοκύπριους. H Κυπριακή Δημοκρατίας είναι μέλος της ΕΕ. Και θα συμμετάσχει ως τέτοια σε μια ενδεχόμενη περιφερειακή σύνοδος. Επομένως, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αποδεχθούμε τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε μια τέτοια διάσκεψη».

    (ΑΚ)

    [06] Τατάρ: «Δεν θα δώσουμε την Μόρφου»

    Η Gunes (23.09.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός και νυν «υποψήφιος για την προεδρία» Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια των προεκλογικών του επισκέψεων, επισκέφθηκε χθες την Μόρφου.

    Σε δηλώσεις του εκεί, υπογράμμισε την ιστορική και πολιτιστική αξία της περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η «ανέγερση του πανεπιστημίου υγείας και κοινωνικών επιστημών» στην περιοχή έχει αναζωογονήσει περισσότερο την περιοχή.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη της Μόρφου σημαίνει και ανάπτυξη της ΤΔΒΚ», και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την βελτίωση των υποδομών της περιοχής και την αναβάθμιση της. «Έχουν γίνει πολλές δηλώσεις σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τη Μόρφου. Ορισμένοι με την κάθε ευκαιρία λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν τη Μόρφου. Εμείς λέμε ότι δεν θα τη δώσουμε. Το θέμα της Μόρφου είναι λήξαν. Στο νέο μέλλον που θα κτίσουμε μαζί με ασφάλεια, η Μόρφου θα πάρει τη θέση που της αξίζει», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [07] Έρχουρμαν: «Λύση για τα Βαρώσια στην βάση του διεθνούς δικαίου»

    H Hakikat (23.09.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε πως λύση για το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα πρέπει να βρεθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, μέσω διαλόγου και πρόσθεσε ότι οι βάσεις του διεθνούς δικαίου είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του, ο Έρχουρμαν αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι περιουσίες που βρίσκονται στα Βαρώσια θα δοθούν στους παλιούς ιδιοκτήτες τους. Αναφέρουν επίσης τα ψηφίσματα, ότι η διοίκηση τους θα ανήκει στον ΟΗΕ, είπε. «Έχουμε επιλύσει το ζήτημα της μεταφοράς σε πρώην ιδιοκτήτες με τη σύσταση της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο παρελθόν. Ωστόσο, το πρώτο βήμα θα είναι η απομάκρυνση των Βαρωσίων από το καθεστώς στρατιωτικής περιοχής, ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί στο καθεστώς επιστροφής χρημάτων», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [08] Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν συνδέει το αποτέλεσμα των «προεδρικών» με την «κυβέρνηση»

    H Hakikat (23.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Κουντρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας στην Hakikat Web TV σχολίασε τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και επίσης υποψηφίου για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ, ότι αν ο Όζερσαϊ δεν τον υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η «κυβέρνηση συνασπισμού» θα διαλυθεί.

    Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν συνδέει τις «προεδρικές εκλογές» με την «κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ απαραίτητο να απαντήσω προσωπικά σε αυτήν την ερώτηση, καθώς δεν βλέπω την πιθανότητα να περάσει ο Ερσίν Τατάρ στον δεύτερο γύρο», είπε.

    Ο Όζερσαϊ είπε επίσης σχολιάζοντας την δήλωση Τατάρ πως ο ίδιος θα τον υποστηρίξει αν πάει στον δεύτερο γύρο, είπε ότι ο «πρωθυπουργός» αντιλήφθηκε πως θα περάσει ο Όζερσαϊ στον δεύτερο γύρο. «Νομίζω ότι ο Ερσίν Τατάρ αντιλήφθηκε ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο, το βλέπει αυτό και το έχει υιοθετήσει. Νομίζω ότι είπε ότι θα με υποστηρίξει σε αυτό το πλαίσιο και τον ευχαριστώ. Όπως το βλέπουν όλοι, βλέπει επίσης κι αυτός την πορεία των υποψηφίων», δήλωσε ο Όζερσαϊ.

    (ΚΣ)

    [09] Σε αναθεώρηση του καταλόγου χωρών υψηλού κινδύνου εξαιτίας της εξάπλωση του κορωνοϊού προέβη το κατοχικό καθεστώς

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα Kibris Postasi (kibrispostasi.com-23.09.20), ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα ο νέος αναθεωρημένος κατάλογος των χωρών υψηλού κινδύνου εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιολόγηση του κινδύνου που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.

    Σύμφωνα με αυτόν και τις νέες τροποποιήσεις που έγιναν, χώρες όπως η Εσθονία, Νορβηγία και Καναδάς που ανήκαν στην κατηγορία Α μετακινούνται στην κατηγορία Β, ενώ η Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Μονακό, Ουγγαρία και Σλοβενία μετακινούνται από την κατηγορία Β στην κατηγορία Γ. Επιπλέον, η Σερβία μετακινείται από την κατηγορία Γ στη Β, και η Αυστραλία στην Α.

    Οι εφαρμογές αυτές τίθενται σε εφαρμογή στα κατεχόμενα από τις 23.59 της 25ης Σεπτεμβρίου 2019.

    Επιπλέον, όλοι όσοι επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα μέσω της «νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, από χώρες της κατηγορίας Α και έχουν στην κατοχή του αποτελέσματα αρνητικού PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, θα μπορούν να μεταβαίνουν στην «ΤΔΒΚ» χωρίς καραντίνα.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις στην Κατηγορία Α ανήκουν η Φιλανδία, η Νότια Κορέα, η Λιθουανία, η Λετονία, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϋλάνδη και η Αυστραλία.

    -για τα άτομα που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από χώρες της κατηγορίας Α θα εφαρμόζονται οι κανονισμοί που ισχύουν για την κατηγορία Β.

    -για τα άτομα που εργάζονται στη «νότια Κύπρο», και παρακολουθούν εκπαίδευση ή ακολουθούν θεραπεία ή που μεταβαίνουν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να γίνεται PCR τεστ μόνο την πρώτη φορά και θα μπορούν να πηγαινοέρχονται στη «νότια Κύπρο». Ωστόσο στα άτομα αυτά ενδέχεται να διενεργείται τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος. Ταυτόχρονα, για τα άτομα που ζουν μόνιμα στη «νότια Κύπρο», θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα αφότου επιδείξουν αρνητικό PCR τεστ μόνο μια φορά.

    -για τους Τουρκοκύπριους υπηκόους που διαμένουν στην Πύλα, ισχύει η ίδια ρύθμιση που ίσχυε και προηγουμένως,

    -για τις προσωπικό που εργάζεται σε διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, όπως τα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις και άλλους διεθνείς οργανισμούς, και επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, θα πρέπει να επιδεικνύεται αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ μόνο την πρώτη φορά και στα άτομα αυτά ενδέχεται να διενεργείται τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος

    -επίσης για τους επιβάτες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκία, είναι υποχρεωτικό τα αρνητικά αποτελέσματα του PCR τεστ τους να φέρουν τον κωδικό QR.

    Στην κατηγορία Β ανήκουν: Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Βατικανό, Σαν Μαρίνο, Ρουάντα, Ουρουγουάη, Κίνα, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ελλάδα, ΗΒ, Σουηδία, Λιχτενστάιν, Σλοβενία, Γερμανία, Γεωργία, Εσθονία Νορβηγία, Καναδάς, Σερβία, Ταιβάν,

    Στην κατηγορία Γ ανήκουν: ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Καζακστάν, Κόσοβο, Μεξικό, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Ιράκ, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Αλγερία, Μαρόκο, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Κροατία, Ολλανδία, Ανδόρα, Τυνησία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Ουκρανία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ελβετία, Μονακό, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσέχικη Δημοκρατία και Αυστραλία.

    (ΑΚ)

    [10] Καθυστέρηση 3 ημερών για την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (23.09.20) γράφει ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης των αγωγών που μεταφέρουν νερό στα κατεχόμενα θα καθυστερήσουν 3 μέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

    Οι επιδιορθώσεις, που είχε λεχθεί ότι θα ολοκληρώνονταν μέχρι τις 30 Αυγούστου και είχαν αναβληθεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, θα καθυστερήσουν τελικά ακόμα 3 μέρες με αποτέλεσμα να σημειωθεί και η ανάλογη καθυστέρηση στην μεταφορά νερού.

    Σε δηλώσεις του στην Yeni Duzen ο λεγόμενος υφυπουργός γεωργίας Εμιραλί Ντεβετζί, ανέφερε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν δυσμενώς τις εργασίες αλλά αυτές συνεχίζονται επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο επείγει το θέμα και ότι το νησί διψά. «Ελπίζω να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες να ολοκληρωθούν οι εργασίες», είπε.

    (ΚΣ)

    [11] Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα χθες

    H Vatan (23.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,447 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 18 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι και από τα 7 κρούσματα, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 2 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έχουν ήδη τεθεί σε περιορισμό, και τα υπόλοιπα τρία είναι εγχώρια.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα κατεχόμενα, από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας διενεργήθηκαν συνολικά 158,838 διαγνωστικές εξετάσεις με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 711. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο «κέντρο πανδημίας» είναι 27, ενώ 210 ασθενείς ακολουθούν θεραπεία σε «ξενοδοχεία που έχουν οριστεί για την πανδημία». Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είναι 2 και ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 4.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έκκληση για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο από τον Ερντογάν

    Τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων (23.09.20) σήμερα προβάλλουν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο κατά την ομιλία του στην 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ως εξής:

    Η Hurriyet, υπό τον τίτλο «Πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη απηύθυνε σημαντική έκκληση για καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Ας συγκαλέσουμε μια περιφερειακή διάσκεψη, στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων».

    Sabah: «Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε όταν τα συμφέροντα μας αγνοούνται»

    Milliyet: «Δεν εποφθαλμιούμε τα συμφέροντα κανενός»

    Η Yeni Safak, υπό τον τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε καμία επιβολή», γράφει ότι ο Ερντογάν, επικρίνοντας τις επιθετικές πολιτικές της Γαλλίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ενώ είναι υπέρ της λύσης, δεν θα ανεχθούν καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση.

    Yeni Safak: «Πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο»

    Karar: «Ας συγκαλέσουμε Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο»

    Yeni Akit: «Δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας οποιοδήποτε βήμα που αποκλείει την Τουρκία»

    Dirilis Postas?: «Μεταρρύθμιση στον ΟΗΕ, ειρήνη στον κόσμο»

    Turkiye: «Εμπόδιο στην λύση οι παραχαϊδευμένοι ελληνοκύπριοι»

    (ΔΨ)

    [02] Απόφαση για διερευνητικές συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας, στη «μίνι σύνοδο» Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.09.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν, στη τηλεδιάσκεψη, ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλάξουν την ανάλογη ώθηση που έχει επιτευχθεί για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου με αμοιβαία βήματα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πάντα είναι υπέρ του διαλόγου και των συνομιλιών και ότι παρά τις τόσες προκλήσεις παραμένει ψύχραιμη και λογική.

    Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά ως προς τον τρόπο που θα προχωρήσει η συμφωνία, που θα διασφαλίσει την αναζωογόνηση των διερευνητικών συνομιλιών και άλλων καναλιών διαλόγου.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι όλοι θα επωφεληθούν από μια περιφερειακή διάσκεψη, που θα διεξαχθεί με την συμμετοχή όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα εξάγουν εποικοδομητικές και θετικές αποφάσεις.

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Σύνοδος των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει μια νέα ανάσα στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, της απελευθέρωσης της βίζας και της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ο Ερντογάν ανέφερε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. θα μετακινηθούν σε ένα θετικό κανάλι πάλι.

    Επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς συνεργασίας της Ε.Ε. με την Τουρκία θα συμβάλει στην λύση των περιφερειακών προβλημάτων, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες Μέρκελ και Μισέλ για επίτευξη μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε..

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Milliyet (23.09.20), ο Ερντογάν, ενώ συζητούσε τις διερευνητικές συνομιλίες με Μέρκελ και Μισέλ, δήλωσε: «Η συνέχιση της διαδικασίας είναι συνυφασμένη με την στάση και τα βήματα της Ελλάδας. Η Τουρκία πάντα είναι υπέρ της διπλωματίας. Τονίσαμε στην ομιλία μας στα Ηνωμένα Έθνη την πρόταση για Διάσκεψη και το τονίζουμε και τώρα εδώ. Χειροπιαστά βήματα μπορούν να ληφθούν». Κατά την τηλεδιάσκεψη, η Μέρκελ είδε θετικά την επικοινωνία του Ερντογάν με Μακρόν, «από άποψη καταπράυνσης της διαδικασίας».

    (ΔΨ)

    [03] Μηχανισμό επικοινωνίας και διαβούλευση ζήτησε ο Ερντογάν από το Μακρόν

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.09.20, AA), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, κυρίως τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας, η επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Μακρόν. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, υποστήριξε ότι η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να στηρίζει τα βήματα και τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και του «ελληνοκυπριακού τομέα της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιεί τα δικαιώματα κανενός, αλλά κανείς να μην εποφθαλμιεί τα δικά της δικαιώματα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι σήμερα, όπως και πάντα, είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων.

    Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι διπλωματικές ευκαιρίες για την μείωση της έντασης και να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος μηχανισμός διαπραγμάτευσης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι επιθυμούν όλα τα προβλήματα να συζητηθούν και να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σε αυτή την διαδικασία αναμένουν από την Γαλλία να συμπεριφερθεί με κοινή λογική και με εποικοδομητικό τρόπο, προσθέτοντας ότι είναι ωφέλιμο να λειτουργούν συνεχώς μηχανισμοί επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας.

    Τέλος, ο Ερντογάν σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προταθεί από την Σύνοδο των Ηγετών της Ε.Ε. ένας εποικοδομητικός διάλογος και συνεργασία με την Τουρκία από άποψη πιθανοτήτων λύσης των περιφερειακών ζητημάτων.

    Ο αρθρογράφος της Hurriyet (23.09.20) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, υπό τον τίτλο «Το αίτημα για συνάντηση προήλθε από τον Μακρόν», γράφει ότι ο Ερντογάν, κατά την τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Μισέλ, έδωσε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, κάτι, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ήθελαν να ακούσουν οι Μέρκελ και Μισέλ.

    Ο Σελβί επισημαίνει ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι ο Μακρόν ήθελε να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν πριν την Σύνοδο των Ηγετών της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι σε αυτό διαδραμάτισε ρόλο και η αποφασιστική στάση της Μέρκελ στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και στο γεγονός ότι ο Μακρόν δεν είχε δυνατή στήριξη εντός της Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα και τον «ελληνοκυπριακό τομέα» [Κυπριακή Δημοκρατία]. «Ακόμη και στην σύνοδο MED7, δεν βρήκε υποστήριξη από την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Φαίνεται ότι ο Μακρόν ζήτησε συνάντηση με τον Ερντογάν αντί να παλέψει με την Μέρκελ στην Σύνοδο της Ε.Ε. και να νικηθεί», σημειώνει ο αρθρογράφος.

    (ΔΨ)

    [04] Ντονμέζ: «Προστατεύουμε μια σταγόνα νερού ακόμη και με κόστος την ίδια την ζωής μας»

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (23.09.20 ) μετέδωσε ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 8, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο οικόπεδο 7.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η παραγωγή αερίου θα στοιχίζει λιγότερα από την εισαγωγή του και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στην Τουρκία. Είπε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος που προσπαθούν να επιτύχουν με τις έρευνες φυσικού αερίου, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Μαύρη Θάλασσα, είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνες στην δική της περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, και ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων έλαβε άδεια για διεξαγωγή έρευνας τόσο από την Τουρκία, όσο και από την «ΤΔΒΚ», ο Ντονμέζ είπε: «Θα συνεχιστεί από τώρα και στο εξής. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε την περιουσία κανενός, αλλά κανείς δεν πρέπει να εποφθαλμιά την δική μας περιουσία.. Προστατεύουμε μια σταγόνα νερού ακόμη και με κόστος την ίδια την ζωής μας», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι οι θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Είπε πως η υφαλοκρηπίδα είναι η φυσική επέκταση της γης μιας χώρας κάτω από τη θάλασσα και ότι η Τουρκία, που έχει ακτογραμμή 1740 χιλιομέτρων, είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι προσδιορίζεται η υφαλοκρηπίδα κάθε χώρας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είπε πως η Τουρκία δήλωσε την υφαλοκρηπίδα της με βάση αυτά τα στοιχεία και συνεχίζει αναλόγως την έρευνα της.

    Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντόνμεζ είπε ότι η Ελλάδα είχε μια εξατομικευμένη μελέτη που έγινε από το Ισπανικό Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης το 2011-2012 και ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης αφαιρέθηκε από αυτήν τη μελέτη.

    Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η βασική ιδέα αυτού του χάρτη είναι ότι τα νησιά αποτελούν επίσης προέκταση της υφαλοκρηπίδας της ηπειρωτική χώρα και για αυτό η Ελλάδα θέλει να υπολογιστεί στην υφαλοκρηπίδα της η περιοχή που καλύπτει το νησί Καστελόριζο, που καλύπτει μια περιοχή 9-10 χιλιομέτρων. Έτσι η Ελλάδα δηλώνει πως δεν μπορεί η Τουρκία να εισέλθει σε μια περιοχή που θεωρεί ότι καλύπτει τα δικά της χωρικά ύδατα. Ωστόσο εμείς ως Τουρκία σεβόμαστε τα χωρικά ύδατα των νησιών. «Η Τουρκία εδώ έχει δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε.

    Ο Ντονμέζ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακούει μονομερώς την Ελληνοκυπριακή και την Ελληνική πλευρά και δεν εισακούει την αντίθετη άποψη, αλλά όπως υποστήριξε, η ΕΕ δυσκολεύεται να υπερασπιστεί αυτές τις θέσεις. «Όταν εξηγήσαμε τις θέσεις μας, άρχισαν να γίνονται ανακοινώσεις υπέρ μας. Το υπογραμμίσαμε αυτό στις χθεσινές συνομιλίες. Ελπίζω να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και να εξηγήσουμε κι εκεί τις θέσεις μας», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Νέα Τουρκική Navtex για το νησί Λήμνος

    Σύμφωνα με την Milliyet (23.09.20), η Τουρκία εξέδωσε χθες νέα Navtex. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Navtex με τον αριθμό LA12-210/20 παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης του νησιού Λήμνου, που αναφέρεται στην Συνθήκη της Λωζάνης».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι έγινε παρόμοια κίνηση και προηγουμένως με το νησί Χίος. Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, αναφέροντας ότι ο εξοπλισμός του νησιού Χίου παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης.

    (ΔΨ)

    [06] Το Ορούτς Ρέις αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας για δοκιμές

    Υπό τον τίτλο «Η συντήρηση του Ορούτς Ρέις ολοκληρώθηκε, ανοιχτά της Αττάλειας για τεστ», η Milliyet (23.09.20) γράφει ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις μετά τις σεισμικές του έρευνες εισέπλευσε στο λιμάνι της Αττάλειας όπου διεξάχθηκαν εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Ορούτς Ρέις απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε ανοιχτά της Αττάλειας για έλεγχο των συσκευών και μηχανισμών του.

    Σημειώθηκε ότι το ερευνητικό πλοίο Ορόυτς Ρέις θα παραμείνει για κάποια περίοδο εκεί αγκυροβολημένο.

    (ΔΨ)

    [07] Ο Τσελίκ επαναλαμβάνει την θέση της Τουρκίας ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα κάνει υποχωρήσεις στα δικαιώματα της

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.09.20, ΑΑ), ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, μετά το πέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας, προσθέτοντας ότι ήταν πάντα ανοιχτοί στο θέμα της διπλωματίας.

    Σημειώνοντας ότι η διακοπή των εργασιών του Ορούτς Ρέις για ανεφοδιασμό και συντήρηση είναι μια ευκαιρία για όσους επιθυμούν την διπλωματία, ο Τσελίκ ανέφερε ότι είναι πάντα έτοιμη διάλογο και διπλωματία. Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπεραμυνθεί τα δικαιώματα της στην «Μπλε πατρίδα» και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» στην δική της περιοχή.

    Στη συνέχεια, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι πρέπει να είναι πιο προσεχτική και υπεύθυνη στις δηλώσεις της για τα εθνικά τους συμφέροντα.

    Κατηγόρησε την στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ότι με το να δίνουν ενθάρρυνση στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» δεν συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

    (ΔΨ)

    [08] Στα 1,962 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 65 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (23.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,692 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 114,311 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 65 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,261.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 306,302 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,639. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 269,696.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 9,496,268 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,522 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,7%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 23 September 2020 - 16:23:19 UTC