Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 175/2020 22.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Κωμικές, προσπάθεια άγαρμπης προπαγάνδας και προβοκάτσια», χαρακτήρισε ο Οκτάι τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου
  • [02] Χουντάογλου: « Ο Ακιντζί υποστηρίζει ότι η πιο σωστή και εφικτή λύση είναι στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ»
  • [03] Τατάρ: «Η Τουρκία δήλωσε καθαρά πως δεν έχει μείνει ελπίδα για λύση ομοσπονδίας»
  • [04] Έρχουρμαν: «Η επίτευξη συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού»
  • [05] Ντενκτάς: «Λαμβάνω στήριξη και από το UBP»
  • [06] Σενίν εναντίον των δηλώσεων Έρχουρμαν
  • [07] Αρικλί: «Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν»
  • [08] Τατσόι: Θα μπορούμε να πουλάμε το νερό από την Τουρκία και στους Ελληνοκύπριους
  • [09] Η συντεχνία υπαλλήλων της «αρχής ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα απέκοψε το ρεύμα στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών λόγω οφειλών
  • [10] Στα 4 τα κρούσματα κορωνοϊού χθες στα κρούσματα
  • [12] Έτοιμο να λειτουργήσει τον Οκτώβριο το «Νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Όσοι προσπαθούσαν να μας επιβάλουν τις θέσεις τους προσεγγίζουν το διπλωματικό τραπέζι», αναφέρει ο Ερντογάν
  • [02] Δημιουργία μιας ενεργειακής πλατφόρμας για όλες τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, προτείνει ο Καλίν
  • [03] Τριμερής σύνοδο με Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ
  • [04] «Ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική ισχύ», ανακοινώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα
  • [05] «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [05] Επικρίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων σε τουρκική εταιρεία
  • [06] Στα 1,743 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 68 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Κωμικές, προσπάθεια άγαρμπης προπαγάνδας και προβοκάτσια», χαρακτήρισε ο Οκτάι τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ (BRT-22.09.20), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, απαντώντας στις δηλώσεις της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία αποκάλεσε την Τουρκία «εισβολέα», χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «κωμικές, προσπάθεια άγαρμπης προπαγάνδας και προβοκάτσιας».

    Σε δηλώσεις του στο NTV, ο Οκτάι είπε και τα εξής: «Αν το Ελληνικό-Ελληνοκυπριακό δίδυμο αντιληφθεί τις πραγματικότητες και είναι έτοιμο για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στη βάση δυο κυρίαρχων κρατών, η Τουρκία θα το στηρίξει. Θα ήταν προς όφελος τόσο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης όσο και ολόκληρης της περιοχής, αν Πρόεδρος της Ελλάδος, αντί να υιοθετεί μια ρητορική πολέμου, να υιοθετεί μια ειλικρινή ρητορική υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [02] Χουντάογλου: « Ο Ακιντζί υποστηρίζει ότι η πιο σωστή και εφικτή λύση είναι στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ»

    Η Vatan (22.09.20) γράφει ότι ο Σουπχί Χουντάογλου, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και «υποψήφιου» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και την επόμενη πενταετία αν εκλεγεί, την πολιτική του που είναι επικεντρωμένη στη λύση και την επίτευξη ειρήνης στο νησί.

    Αναφερόμενος στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκλιση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Χουντάογλου ανέφερε ότι σε αυτή τη διάσκεψη θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί.

    Ο Χουντάογλου ανέφερε επίσης ότι η βάση των συνομιλιών έχει ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο στο Βερολίνο και υπενθύμισε ότι έχει επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές στη παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε ακόμη ότι στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, οι πλευρές δεσμευθήκαν για διαπραγματεύσεις στη βάση διζωνικής δικοινοτική ομοσπονδίας που περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την εκ περιτροπής προεδρία και τη συνέχιση των συνομιλιών που θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους. « Το αποτέλεσμα που προέκυψε στη Σύνοδο του Βερολίνου και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής και συγκροτημένης πολιτικής του Ακιντζί», υποστήριξε ο Χουντάογλου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα είναι εφικτές στο εγγύς μέλλον οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές πέραν από την ομοσπονδία.

    «Μια λύση που θα περιλαμβάνει τον Τουρκοκυπριακό λαό ως μέρος του διεθνούς δικαίου, θα τερματίσει την ένταση που υπάρχει στην περιοχή και την ίδια στιγμή θα συμβάλει στην επίλυση διαφόρων άλλων προβλημάτων», ισχυρίστηκε ο Χουντάογλου.

    (ΑΚ)

    [03] Τατάρ: «Η Τουρκία δήλωσε καθαρά πως δεν έχει μείνει ελπίδα για λύση ομοσπονδίας»

    Η Haberator (22.10.20) γράφει ότι o «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, που είναι υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», σε επίσκεψη του στην συνδικαλιστική οργάνωση Kamu-Is, δήλωσε πως οι επικείμενες «προεδρικές εκλογές» θα καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις στα κατεχόμενα.

    «Η επιλογή σας θα είναι ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού λαού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κερδίσει ένα όνομα που ενώνει τον Τουρκοκύπριο λαό. Ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, όταν εξετάζουμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα προβλήματα που πηγάζουν από την πανδημία και την οικονομία, θα πρέπει να είναι ένα όνομα που ενώνει, όχι ένα όνομα που χωρίζει. Διαφορετικά, οι εσωτερικές διαμάχες μπορεί να μεταφέρουν την ΤΔΒΚ σε διαφορετικά μέρη», είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προστατέψουμε το κράτος, την οικονομική και πολιτική δομή της ΤΔΒΚ. Με την πανδημία, είδαμε μια συρρίκνωση στα δημόσια οικονομικά. Περάσαμε δύσκολα, αλλά σημειώσαμε σημαντική πρόοδο με τα μέτρα που λάβαμε. [...] Ο Τουρκοκύπριος λαός θα συνεχίσει να υπάρχει σε αυτό το νησί με βάση την ισότητα. Για αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δομή του κράτους μας ισχυρή. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».», είπε.

    Επανάλαβε επίσης πως η Τουρκία δήλωσε καθαρά ότι δεν έμεινε ελπίδα για συζήτηση περί ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι νέες, εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών. «Οι πολίτες μας θα δείξουν ξεκάθαρα στον κόσμο ότι έχουν υιοθετήσει το όραμά μας επιλέγοντας μας στις εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κόσμος πρέπει να μας ακούσει », είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Έρχουρμαν: «Η επίτευξη συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού»

    Η Vatan (22.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και «υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, Τουφάν Έρχουρμαν, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της ανεξάρτητης ψηφιακής πλατφόρμας Medyascope που εκπέμπει στην Τουρκία, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η κατάλληλη οδός για την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και για την αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις θαλάσσιες αρμοδιότητες, περνά μέσα από την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό διεθνώς, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που διεξάγονται υπό την ομπρέλα των ΗΕ πρέπει να είναι επικεντρωμένες αυτή τη φορά στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είναι εποικοδομητικές.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τις πλευρές για σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης μετά τις «εκλογές στην ΤΔΒΚ», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία έχει φυλακιστεί τα προηγούμενα χρόνια στο τραπέζι των συνομιλιών και έχει βαρεθεί, επιθυμεί αυτή τη φορά οι συνομιλίες να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και να μην είναι ανοικτού τέλους.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χρονοτριβεί με στόχο να μαζέψει περισσότερη δύναμη και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο στο τραπέζι των συνομιλιών εναντίον της Τουρκίας, ο Έρχουρμαν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι ήταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης που εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, αφού δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει συνάψει διάφορες συμφωνίες για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες της παραβλέποντας εντελώς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Έφερε επίσης ως παράδειγμα και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελληνοκυπριακή πλευρά για την χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Πάφου ως αεροπορική βάση και υποστήριξε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών.

    Επικαλούμενος τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και την Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έρχουρμαν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας εκ των ιδρυτικών εταίρων και για αυτό, όπως είπε, για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά στην Κύπρο και δεν λαμβάνονται υπόψιν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γίνεται νομική παραβίαση.

    Αναφερόμενος στην υπογραφή του σχεδίου EastMed από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι από οικονομικής απόψεως δεν είναι η πιο συμφέρουσα λύση και ισχυρίστηκε ότι το πιο λογικό σχέδιο, είναι το φυσικό αέριο να περάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

    Σχετικά με τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν εξήγησε ότι η στρατηγική του που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που «εκλεγεί», επικεντρώνεται σε τρείς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού που δεν θα είναι ανοικτού τέλους και επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, το δεύτερο αφορά στο ταυτόχρονο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και την ίδια στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός του Απευθείας Εμπορίου και να διευρυνθεί το πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, και το τρίτο είναι η εφαρμογή μιας πιο ενεργούς εξωτερικής πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο στους Τουρκοκύπριου αθλητές και καλλιτέχνες να κάνουν ανοίγματα στο εξωτερικό και να δημιουργήσουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

    (ΑΚ)

    [05] Ντενκτάς: «Λαμβάνω στήριξη και από το UBP»

    Η Haberator (22.10.20) γράφει ότι o Σερντάρ Ντενκτάς, που κατέρχεται στις «προεδρικές εκλογές» ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δήλωσε πως στηρίζεται από μεγάλη μερίδα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), αφού όπως είπε και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος. Ο Ντενκτάς μιλούσε στο K?br?s Postas? TV, όπου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο θέμα των συνομιλιών και στην μεταφορά νερού από την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ντενκτάς είπε (φωτογραφίζοντας τον Ερσίν Τατάτ) ότι ο «πρωθυπουργός» δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν ξέρει ούτε με ποιόν θα μιλήσει, ούτε τι θα πει.

    Για τις συνομιλίες είπε πως μετά την εκλογή του ο νέος «πρόεδρος» θα πρέπει να καθίσει με την Τουρκία και να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο στόχος τους. Είπε πως η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να πείσουν η μία την άλλη για τα βήματα που θα κάνουν στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου) και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κάνοντας καβγάδες με την Τουρκία. «Ο Ακιντζί δεν το βλέπει αυτό. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια μας δύναμη και μια λύση πρέπει να εγκριθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ας μη το ξεχνάμε ποτέ αυτό», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες μπορεί να επηρεάσει με έναν ενδιαφέρον τρόπο τις εκλογές. «Ωστόσο η Τουρκία μπορεί να πει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια 5μερή διάσκεψη», είπε ο Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει φως στις συνομιλίες και δεν υπάρχει τίποτε πλέον να συζητηθεί όσον αφορά την ομοσπονδία.

    Για το θέμα της επανέναρξης της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα στις 25 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την απαισιοδοξία του, λέγοντας: «Ελπίζω ότι θα γίνει, αλλά δεν νομίζω ότι η θάλασσα θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των επισκευών».

    (ΚΣ)

    [06] Σενίν εναντίον των δηλώσεων Έρχουρμαν

    Η Halk?n Sesi (22.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Γενάν Σενιν, σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε έντονα τη δήλωση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και «υποψήφιου» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, Τουφάν Έρχουρμαν που είπε ότι η «η επίτευξη συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού».

    Σχολιάζοντας την πιο πάνω δήλωση, ο Σενίν υποστήριξε τα εξής: «Η δήλωση ότι 'η επίτευξη συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού' σημαίνει ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν θα πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν από τον φυσικό πλούτο στο νησί. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στις συνομιλίες και δοκιμάστηκε χωρίς να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, αποτελεί ένα όνειρο και σημαίνει ότι χάθηκε το τρένο. Δεν έχουμε πλέον την υπομονή που είχαμε στο παρελθόν, ούτε την υπομονή να καθίσουμε να περιμένουμε και πάλι τους γείτονες μας στο νότο να δείξουν καλή θέληση. Χρειαζόμαστε ένα άτομο που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς και που θα είναι ικανό να αξιολογεί σωστά τις ευκαιρίες που θα μας δώσουν ανάσα. Είναι για αυτό που οι επερχόμενες εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [07] Αρικλί: «Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν»

    Η Haberator (22.10.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP—το Κόμμα των εποίκων) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερχάρ Αρικλί, υποστήριξε πως οι λεγόμενες εκλογές πρέπει να αναβληθούν, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να μην προσέλθουν στις κάλπες. Κάλεσε επίσης την «κυβέρνηση» να ασχοληθεί περισσότερο με τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το «κράτος».

    Σε γραπτή δήλωση, στην οποία επικρίνει έντονα την λεγόμενη κυβέρνηση, ο Αρικλί αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση άφησε χιλιάδες άτομα χωρίς δουλειά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και ενώ η αστάθεια του νομίσματος επιδεινώνει την κατάσταση, η «κυβέρνηση» δεν σκέφτεται τίποτε άλλο από τις «εκλογές».

    Αναφέρει επίσης ο Αρικλί ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το ποσοστό της αποχής να είναι πάνω από 50%, γεγονός που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα των εκλογών. Για αυτό το λόγο καλεί την «κυβέρνηση» να αναβάλει τις «εκλογές» και να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση.

    (ΚΣ)

    [08] Τατσόι: Θα μπορούμε να πουλάμε το νερό από την Τουρκία και στους Ελληνοκύπριους

    Η Diyalog (22.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Χασάν Τατσόι, αναφέρθηκε στο θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που προγραμματίζεται να επαναρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά την διακοπής της παροχής λόγω βλάβης που σημειώθηκε στους αγωγούς του νερού.

    Ο Τατσόι, που συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το νερό θα έρθει στις 25 Σεπτεμβρίου και θα συγκεντρωθεί στο φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Πάναγρα. Δήλωσε πως το νερό στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ πιο ακριβό και ως ένδειξη καλής χειρονομίας θα προσφερθούν πουλήσου νερό στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε πως το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι θα προσφερθούν να πουλήσουν επίσης στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει ρεύμα στην Κύπρο (κυπριακή Δημοκρατία) επειδή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να το κάνει αυτό αν η Κύπρος εγκαταλείψει αυτή τη θέση.

    (ΚΣ)

    [09] Η συντεχνία υπαλλήλων της «αρχής ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα απέκοψε το ρεύμα στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών λόγω οφειλών

    Η Vatan (22.09.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η συντεχνία έκοψε το ρεύμα στο υπουργείο», γράφει ότι η συντεχνία υπαλλήλων της «αρχής ηλεκτρισμού» (EL-SEN= έκοψε το ρεύμα στο «υπουργείο εσωτερικών» χθες.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Κουμπιλάϊ Όζκιράτς, ανακοίνωσε ότι το «υπουργείο» χρωστάει στην «Τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK) 2 εκ. ΤΛ.

    Ο Οζκιράτς, στην παρουσία συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων και συντεχνιών, μελών της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας, σε δηλώσεις του μπροστά από τα κτίρια της «αρχής ηλεκτρισμού», είπε ότι μεγάλο μέρος των χρεών προς την «αρχή» οφείλει το «κράτος» και γι' αυτό θα προβαίνουν σε διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν. Στόχος τους, είπε, είναι να διαφυλάξουν την «αρχή» που είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανάφερε επίσης ότι όσοι από τον βιομηχανικό τομέα δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, θα τους δίδεται η δυνατότητα να πληρώσουν με δόσεις.

    (ΑΚ)

    [10] Στα 4 τα κρούσματα κορωνοϊού χθες στα κρούσματα

    Η Vatan (22.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,485 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 22 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι και τα 4 κρούσματα είναι άτομα που αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα κατεχόμενα, από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας διενεργήθηκαν συνολικά 157,391 διαγνωστικές εξετάσεις με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 704. Από αυτά, τα 450 περιστατικά αποθεραπεύθηκαν ενώ 252 άτομα συνεχίζουν ακόμη τη θεραπεία τους. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο «νοσοκομείο αναφοράς» είναι 34, ενώ 216 ασθενείς ακολουθούν θεραπεία σε «ξενοδοχεία που έχουν οριστεί για την πανδημία». Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είναι 2 και ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 4.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την K?br?s (22.09.20) το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα διεξάγονται σε συγκεκριμένες ώρες που έχουν καθοριστεί δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι με PCR τεστ στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας.

    (ΑΚ)

    [12] Έτοιμο να λειτουργήσει τον Οκτώβριο το «Νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών»

    O Bayrak (22.09.20) μετέδωσε ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επισκέφτηκε μαζί με τον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί, τις εγκαταστάσεις του «Νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών» και δήλωσε πως αυτό θα έτοιμο να λειτουργήσει τον Οκτώβριο.

    Είπε πως υπήρχαν δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου και ότι η κατασκευή μετά από οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προχωρεί πλέον γρήγορα.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι το πλήρως εξοπλισμένο Νοσοκομείο Έκτακτης Ανάγκης με 100 κρεβάτια, 6 χειρουργεία και 24 αίθουσες εντατικής θεραπείας θα τεθεί σε λειτουργία τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

    Τονίζοντας ότι το νοσοκομείο είναι μια σημαντική επένδυση για την υγεία στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ δήλωσε ότι μετά την επιδημία του Covid-19, το νοσοκομείο θα βρίσκεται στην υπηρεσία των ανθρώπων της «ΤΔΒΚ» σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

    Σημειώνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει σοβαρές περιπτώσεις στη «χώρα» μέχρι στιγμής, ο Τατάρ είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω με χαρά ότι ο Covid-19 είναι υπό έλεγχο στην ΤΔΒΚ».

    Είπε πως το νοσοκομείο είναι μια σοβαρή και ουσιαστική επένδυση και ότι το χτίσιμο του δρομολογήθηκε για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες του Τουρκοκυπριακού λαού εν μέσω πανδημίας. «Αποτελεί μήνυμα ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας», είπε.

    Υποστήριξε πως όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ήταν πολύ επιτυχημένα τα μέτρα που έλαβε η «ΤΔΒΚ» μέχρι την 1η Ιουλίου για περιορισμό της πανδημίας, αλλά έπρεπε να ανοίξει τα «σύνορα της» για οικονομικούς λόγους και παραδέχτηκε πως υπήρξε κάποια επιμόλυνση. «Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να πει πως όλα τα κρούσματα ήρθαν από την Τουρκία», είπε.

    Τέλος, τονίζοντας ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με την απόφαση για την καραντίνα που ελήφθη από την «κυβέρνηση», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «το σύστημα υγείας της ΤΔΒΚ είναι έτοιμο για οποιαδήποτε κατάσταση».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Όσοι προσπαθούσαν να μας επιβάλουν τις θέσεις τους προσεγγίζουν το διπλωματικό τραπέζι», αναφέρει ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Προσεγγίζουν το διπλωματικό τραπέζι», η Milliyet (22.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε: «Όσοι προσπαθούσαν να μας κάνουν επίμονα να αποδεχθούμε τους δικούς τους χάρτες και τις θέσεις τους αγνοώντας την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, άρχισαν να προσεγγίζουν το διπλωματικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας: «Το επαναλαμβάνω, υπογραμμίζοντας άλλη μια φορά. Επιθυμούμε να σεβαστούν μόνο τα δικά μας δικαιώματα και δίκαιο στην Κύπρο, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

    Σημειώνοντας ότι από την μια προσπαθούν με τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες να νικήσουν την νόσο, από την άλλη διαψεύδουν μια-μια τις καταχθόνιες παγίδες για την οικονομία τους, ο Ερντογάν ανέφερε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα τους δίνει ελπίδα και ανυψώνει το ηθικό του έθνους και υποστήριξε: «Θα αυξήσουμε περισσότερο την χαρά του έθνους μας με τα νέα αποθέματα, που θα ανακαλύψουμε με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες μας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο. Αυτοί που προσπαθούν επίμονα να μας επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις και τους χάρτες του αγνοώντας την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, άρχισαν να προσεγγίζουν το διπλωματικό τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία δύναμη να εμποδίσει την Τουρκία να πάρει την θέση που δικαιούται στον κόσμο, που θα αναδιαμορφωθεί πολιτικά και οικονομικά μετά την πανδημία. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε η χώρα μας να μην πέσει ακόμη μια φορά σε μαύρα σενάρια, σε ανήθικα παιγνίδια και σε υποχθόνιες παγίδες, που εκτεθήκαμε δεκάδες φορές κατά την περίοδο της δημοκρατίας. (...) Όποιος βαδίσει μαζί μας σε αυτή την πορεία, γίνει συνοδοιπόρος μας, αν χρειαστεί θα μοιρασθούμε το ψωμί μας, είναι αδελφός μας και αν χρειαστεί θα προτάξουμε τις ζωές μας. Επιθυμώ να γίνει γνωστό ότι δεν θα ξεχάσουμε κανένα που μας παγίδεψε, που επέδειξε εχθρότητα και πιο πολύ μας επιτέθηκε».

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε: «Το επαναλαμβάνω, υπογραμμίζοντας το άλλη μια φορά. Δεν θα απλώσουμε το χέρι στα δικαιώματα, δίκαια και τιμή κανενός στην Κύπρο στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και σε οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη περιοχή. Επιθυμούμε μόνο να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα, δίκαια και κατακτήσεις. Προσκαλούμε τους λαούς αυτών των χωρών να μάθουν τις πραγματικότητες και να πάρουν ανάλογη στάση. Δεν επιθυμούμε μια χούφτα επινοητών, που τρέφονται από την ένταση και την εχθρότητα, να παρασύρουν τους λαούς σε καταστροφή εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών κερδών. Ως μια χώρα που έχει βάλει την ζωή και την επιβίωση στο επίκεντρο, επιθυμούμε, όπως πάντα, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για όλους. Η επιμονή 'ας γίνουν όλα δικά μου, αποδέξου αυτά που σου δίνω', σε μια χώρα που έχει 83 εκ. πληθυσμό και 780 χιλ km2 έδαφος δεν είναι ούτε ρεαλιστική, ούτε εφικτή. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, που δεν μπορεί να λυθεί με διάλογο, συνομιλίες ή συμφωνίες. Φυσικά, αυτή η προσέγγιση ισχύει μόνο υπό τον όρο αν έλθουν με προσφορές που είναι δίκαιες και πραγματικές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα, (...)»

    «Αποκαλύψαμε τα σενάρια, που ήθελαν την αλλαγή της διοίκησης της χώρας μας, που εξελέγη με δημοκρατικές μεθόδους, με τρόπους που δεν ήταν επιθυμητοί. Λαμβάνοντας βήματα, ανταποκριθήκαμε στα παιγνίδια στα νότια σύνορα μας, που στόχευαν τον διαμοιρασμό της χώρας μας, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταίως, έχουμε ανταποκριθεί παρόμοια σε προσπάθειες να μας εγκλωβίσουν στις δικές μας ακτές και να μας απομακρύνουν από τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (21.09.20, AA), ο Ερντογάν, στις ίδιες δηλώσεις, υποστήριξε ότι προειδοποιούν ακόμη μια φορά αυτούς που αναλώνουν τον χρόνο και την ενέργεια τους να φυλακίσουν την Τουρκία και το τουρκικό έθνος με τα παιγνίδια της διαρκούς κρίσης, δεν θα μπορέσουν να το επιτύχουν. «Αυτοί που γυρνούν την πλάτη τους σε ιστορικά γεγονότα, διεθνή συμφωνίες, έθιμα και πραγματικότητες για να προστατέψουν τα συμφέροντα μερικών χωρών στα ζητήματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουν να πουν κάτι στο κόσμο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αυτοί που προσπαθούν να χαλάσουν την ισορροπία στην περιοχή και στον κόσμο, εξαιτίας της εχθρότητας τους προς την Τουρκία, σκάβουν τους τάφους τους με τα ίδια τα χέρια τους».

    Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έστειλε βιντεογραφημένο μήνυμα για τον εορτασμό της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της Κωνσταντινούπολης, που είναι το σταυροδρόμι ηπείρων, σε έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα συνδράμει στις προσπάθειες για παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

    (ΔΨ)

    [02] Δημιουργία μιας ενεργειακής πλατφόρμας για όλες τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, προτείνει ο Καλίν

    Η Hurriyet (21.09.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν, σε συνέχεια της συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων DHA, δήλωσε ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια ενεργειακή προοπτική στην να συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες για ένα δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες. Ναι, έχουμε, αυτή τη στιγμή, κάποιες πολιτικές διαφωνίες και διαφορές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτές δεν είναι αναγκαία εμπόδιο στο να έχουμε συνεργασία στο τομέα της ενέργειας. Σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της γεωγραφίας και επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την γεωγραφία, πρέπει να ενεργήσουμε υπό το φως αυτής της πραγματικότητας. Γι' αυτό βλέπουμε θετικά την έναρξη μιας διαδικασίας, συνάντησης, ή διάσκεψης ενεργειακής πλατφόρμας, που έχει αναφερθεί συχνά τελευταίως, για τον δίκαιο διαμοιρασμό, με την συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών στην Μεσόγειο. Ο Πρόεδρός μας ήδη το έχει αναφέρει αυτό τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην κ. Μέρκελ και πιθανότατα αυτό το θέμα θα επανέλθει στις συναντήσεις τους την επόμενη βδομάδα. Εμείς το βλέπουμε θετικά. Επειδή, αν υπάρχει πλούτος σε περιοχές που περιγράφονται ως αμφισβητούμενες, αυτός θα μπορούσε να διαμοιραστεί. Μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν μηχανισμοί γι' αυτό. Αυτό δεν είναι δύσκολο και ούτε αδύνατον. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου σε μια αξία, σε μια πηγή, που θα ήταν όφελος για όλες τις χώρες», σημείωσε ο Καλίν.

    Αναφερόμενος στα βήματα των ΗΠΑ την τελευταία περίοδο προς την «Νότια Κύπρο», όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Καλίν ισχυρίστηκε τα εξής: «Αυτά τα μονομερή βήματα των ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στη διαδικασία. Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στον 'ελληνοκυπριακό τομέα' μετά την άρση του εμπάργκο των όπλων, χωρίς να περάσει στην τουρκική πλευρά, χωρίς να έχει επαφές μαζί τους, είναι για μας, μια μονομερή και μεροληπτική στάση, που δεν συμβάλλει στη διαδικασία. Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων 'να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή και να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός' πρέπει να στηρίζονται από χειροπιαστές πράξεις. Αυτές οι επισκέψεις του κ. Πομπέο, αυτές οι αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν αυτό. Και αν επιθυμεί η Αμερική να συμβάλει εδώ στην διαδικασία, πρέπει να έχει μια ίση και δίκαιη στάση. Αν θα μεταβείς στον ελληνοκυπριακό τομέα, θα μεταβείς και στον τουρκικό τομέα, αν θα πάρεις τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, να λάβεις υπόψη και τις απόψεις της τουρκικής πλευράς. Επιβάλλεται αυτό για να συμπεριφέρεσαι δίκαια. Συνεπώς, εάν θα διαδραματίσουν εδώ οι ΗΠΑ ένα δίκαιο και αμερόληπτο ρόλο, και αν θα συμβάλουν , δεν μπορούν να έχουν επαφές με την ελληνοκυπριακή πλευρά και να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις μιας πλευράς, δηλαδή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρέπει να έχουν σίγουρα και επαφές με την τουρκική πλευρά».

    (ΔΨ)

    [03] Τριμερής σύνοδο με Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ

    Υπό τον τίτλο «Τριμερής συνάντηση πριν την Σύνοδο της Ε.Ε.», η Milliyet (22.09.20) γράφει ότι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά την τηλεδιάσκεψη θα είναι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται η Τουρκία να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να συμπεριφέρονται ίσα σε όλες τις πλευρές για λύση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί την άποψη ότι όλοι όσοι έχουν δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο να πάρουν τα δικαιώματά τους, σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσει τις δικές της δραστηριότητες.

    Επιπρόσθετα, η εφημερίδα γράφει ότι θα συζητηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, η συμφωνία για το προσφυγικό και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

    Ο αρθρογράφος της Hurriyet (22.09.20) Αμπτουλκαντίρ Σελβί αναφέρει ότι κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη τα θέματα θα είναι η ελληνοτουρκική ένταση και η Ανατολική Μεσόγειος, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν θα επιδείξει στάση υπέρ του διαλόγου για να μειωθεί η ένταση με την Ελλάδα και θα μεταφέρει στην ημερήσια διάταξη τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [04] «Ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική ισχύ», ανακοινώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

    Υπό τον τίτλο «Η απάντηση των ΗΠΑ για το χάρτη της Σεβίλλης σαν χαστούκι στην Ελλάδα», η Yeni Safak (21.09.20) γράφει ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα έκανε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τον χάρτη της Σεβίλλης, που ετοίμασαν με «την φαντασία της Ελλάδας για τα λεγόμενα χωρικά ύδατα της», όπως αναφέρει η εφημερίδα. Στην ανακοίνωση, η Πρεσβεία των ΗΠΑ επισημάνει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία».

    Σε ανάρτησή στο Twitter, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σχολιάζοντας ότι το θέμα του «Χάρτη της Σεβίλλης» έχει συζητηθεί πολύ μέχρι σήμερα στο Τουρκικό Τύπο, ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ, ως ζήτημα αρχής, δεν παίρνει οποιαδήποτε θέση σε διαφωνία άλλων κρατών σχετικά με τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας», γράφοντας το εξής: «Σε συνάρτηση με το 'νομικό καθεστώς' του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία. Θεωρούμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιολογεί τον Χάρτης της Σεβίλλης ως ένα έγγραφο, που είναι νομικά δεσμευτικό».

    «Οι διαφορές των εμπλεκόμενων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα τους λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον διάλογο καλής θέλησης και τις συνομιλίες, ενθαρρύνοντας την Ελλάδα και Τουρκία να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν τις διερευνητικές συνομιλίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [05] «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με την Aksam (21.09.20), θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (σήμερα) η πέμπτη τεχνική συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στην οποία θα «μέθοδοι διαχωρισμού».

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και υπέρ του διαλόγου και των συνομιλιών, προσθέτοντας: «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε οποιοδήποτε τετελεσμένο».

    Σε δηλώσεις του κατά την τηλεδιάσκεψη ενημερωτικής συνάντησης με τους ανώτατους διοικητές των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων για τις τελευταίες εξελίξεις των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων τους, ο Ακάρ υποστήριξε: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπισθούμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα όσο και των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ. Η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί συνεχώς εκφράσεις όπως 'παρενόχληση, ένταση, επίθεση'. Τι παρενόχληση, τι ένταση; Η δραστηριότητα που διεξάγουμε είναι καθαρά τεχνική και επιστημονική, και είναι μια δραστηριότητα που διεξάγουμε στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, που ανακηρύξαμε το 2004. Υπήρξαν δραστηριότητες εκεί και προηγουμένως. Δεν είναι κάτι νέο».

    (ΔΨ)

    [05] Επικρίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων σε τουρκική εταιρεία

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (22.09.20), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του ανακοίνωση ως αποτέλεσμα της απόφασης της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει στον κατάλογο κυρώσεων μια τούρκικη ναυτιλιακή εταιρεία, που έχει δεσμούς με την Λιβύη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αξία μια ναυτιλιακή εταιρεία να περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων σε συνδυασμό με τη Λιβύη.

    «Η επιχείρηση Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραβεύει τον πειρατή Χαφτάρ και τιμωρεί την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης. Ενώ η βοήθεια που παρέχεται από τη χώρα μας στη νόμιμη κυβέρνηση περιγράφεται ως παραβίαση του εμπάργκο, και το γεγονός ότι αγνοούν ότι χώρες, συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξοπλίζουν τον Χαφτάρ, μέσω ξηράς και αέρα, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι μια σαφή ένδειξη της μονομερής στάσης της ΕΕ», προσθέτει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,743 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 68 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sozcu (20.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,743 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 112,743 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 68 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,202.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 304,610 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,574. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 268,435.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 9,381,957 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,491 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,8%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 22 September 2020 - 15:22:54 UTC