Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 161/2020 02.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Τουρκοκυπρίων για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ – Επικοινωνία Garber-Ακιντζί
  • [02] Προβληματική κατάσταση η συζήτηση των τουρκοκυπριακών «εκλογών» στην Τουρκία, λέει ο Ακιντζί – Να ξεκαθαρίσει η πολιτική ισότητα στην πενταμερή διάσκεψη
  • [03] Διαμαρτυρία Ντενκτάς για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές» - Αποδυναμώνεται το δικαίωμά τους για χωριστή δημοκρατία, λέει
  • [04] «Η βούληση των Τουρκοκυπρίων είναι η βάση της νομιμότητας της Τουρκίας σε αυτό το νησί», ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ
  • [05] Πρέπει να κερδίσει για την ανάπτυξη και την Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [06] Θα τελειώσουμε τις συνομιλίες για ομοσπονδία, δηλώνει ο Αρικλί
  • [07] Μπορεί να ανοίξει πριν τις «εκλογές» το Βαρώσι, δηλώνει ο Χασίπογλου
  • [08] Οκτώ νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα δύο εγχώρια
  • [09] Νέες αποφάσεις για τις διελεύσεις από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας
  • [10] Πρέπει να ενωθούν τα κόμματα TDP και TKP, δηλώνει ο Τσακιτζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έντονη αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Αντίδραση Οκτάι για το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων
  • [03] Εντελώς λανθασμένη η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, δηλώνει ο Τσελίκ
  • [04] Τσαβούσογλου: Αν ξεπεραστεί το όριο εξοπλισμού στο Καστελόριζου χαμένη θα είναι η Ελλάδα
  • [05] «Με ένα μηχανισμό πρέπει να διασφαλιστεί ο ίσος διαμοιρασμός των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει ο Τσελίκ
  • [06] Ο Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι κανένα από τα δύο έθνη δεν επιθυμεί ελληνοτουρκικό πόλεμο
  • [07] Το Ορούτς Ρέις θα διεξάγει έρευνες μέχρι το Καστελόριζο και την Ρόδο
  • [08] Στους 47 οι νεκροί και στα 1,572 τα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση Τουρκοκυπρίων για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ – Επικοινωνία Garber-Ακιντζί

    Η Vatan (02.09.20) γράφει ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία Judith Gail Garber επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με δική της πρωτοβουλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον ενημέρωσε για την απόφαση της χώρας της να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

    Σύμφωνα με την λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας, η πρέσβειρα ανέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι οι ΗΠΑ διαβιβάζουν ταυτοχρόνως την απόφαση και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η ίδια θέλησε να ενημερώσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο Ακιντζί ανέφερε στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα ότι αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι ορθή, δεν θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο και δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη. Αντίθετα, ισχυρίστηκε, η απόφαση θα βοηθήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παρέχεται βοήθεια στον διάλογο και στην συναίνεση στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι στους εξοπλισμούς, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

    Εξάλλου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αποτελεί απογοήτευση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα η ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά κατά την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. «Πρέπει όλοι να σκεφτούν πολύ καλά τι σημαίνει η άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε με την δικαιολογία να μην ανακοπούν οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος»», υποστήριξε ο Όζερσαϊ και ισχυρίστηκε ότι το «χάιδεμα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στην πλάτη με αυτό τον τρόπο» θα την βοηθήσει να επιμένει πιο πολύ στην «μονομερή της στάση» με στόχο τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την Gunes (02.09.20) αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ υπήρξε και από τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο από την αύξηση της «ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας» και το κέρδος για τις ΗΠΑ από την πώληση όπλων. Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν αρμόζει σε ένα μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως οι ΗΠΑ η λήψη μιας τέτοιας απόφασης σε μια περίοδο που, όπως ισχυρίστηκε, αυξάνονται οι προκλήσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας στην περιοχή. Πρόσθεσε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση θα συμβάλει στην αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι στην ειρήνη. Καταδικάζω τις ΗΠΑ και τις καλώ να διορθώσουν αμέσως αυτό το λάθος. Όμως, όλοι να γνωρίζουν το εξής: Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ, την οποία υποστηρίζει, δεν θα παραιτηθούν ποτέ των δικαιωμάτων τους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επάνοδος στον δρόμο της ειρήνης βλέποντας τις πραγματικότητες και όχι η αύξηση της έντασης».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (02.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων μετά από 33 χρόνια είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση για το Κυπριακό και την περιφερειακή ειρήνη. Σε γραπτή του δήλωση, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι επιλέγηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης για λήψη αυτής της απόφασης αποτελεί αντίληψη που εξυπηρετεί την ένταση και όχι την ειρήνη. Ο Ντενκτάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την απόφασή τους συμβάλλουν στην υπάρχουσα αστάθεια στην περιοχή και πλήττουν την αναζήτηση ειρήνης. Ισχυρίζεται επίσης ότι η απόφαση, έστω και αν περιλαμβάνει περίοδο μόνο ενός έτους, καθιστά πιο περίπλοκη την λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε να ανακληθεί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Προβληματική κατάσταση η συζήτηση των τουρκοκυπριακών «εκλογών» στην Τουρκία, λέει ο Ακιντζί – Να ξεκαθαρίσει η πολιτική ισότητα στην πενταμερή διάσκεψη

    Κάτω από τον τίτλο «Σεβασμός στην βούληση του λαού», η Havadis (02.09.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πρέπει με «δημοκρατικές διαδικασίες» να διεξαχθεί μια «εκλογική» αναμέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας να αποδεχθούν όλοι.

    Σχέσεις με την Τουρκία

    Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας, ο Ακιντζί ρωτήθηκε κατά πόσον για τον ίδιο είναι μειονέκτημα στις «εκλογές» οι προβληματικές του σχέσεις με την Τουρκία και είπε ότι είναι αναπόφευκτο να γίνει αποδεχτή η «βούληση του λαού» που θα προκύψει μέσα από τις «εκλογές». Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος στην Κύπρο που αντιτάχθηκε στην ένοπλη επέμβαση κατά της βούλησης του λαού που έγινε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ο Ακιντζί ανέφερε και τα εξής για το θέμα:

    «Μπαίνουμε σε μιαν εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές είναι το πιο δημοκρατικό δικαίωμα τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις κοινωνίες. Το να έρθουν τέτοιες εκλογές στην ημερήσια διάταξη μιας άλλης χώρας, όσο κοντινή και αν είναι αυτή, είναι ούτως ή άλλως από μόνη της μια προβληματική κατάσταση. Εμείς θέλουμε όλες οι χώρες να διεξάγουν εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες και σεβόμαστε αυτά τα αποτελέσματα. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν αμφισβήτησε μέχρι σήμερα καμία εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. [...] Επομένως, όταν ο τουρκοκυπριακός λαός λάβει την απόφασή του, όλοι πρέπει να την σεβαστούν.

    Εγώ πιστεύω το εξής: Μετά τις εκλογές τα πράγματα θα καταλαγιάσουν και θα ανοίξουμε πανιά όλοι μαζί για μιαν νέα περίοδο με μιαν σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Διότι είναι μια μάταιη προσπάθεια η δημιουργία εχθρού της Τουρκίας μέσα από τον τουρκοκυπριακό λαό και από την ηγεσία του εδώ. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε άνθρωποι που θέλουμε μόνο το καλό της Τουρκίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι άμα πάει εκείνη προς το καλύτερο θα είναι πολύ καλύτερα και για εμάς.

    Όμως υπάρχει ακόμα κάτι, είμαστε μια κοινότητα που θέλουμε να υπάρχουμε με τις δικές μας αξίες, με την δική μας δημοκρατική κοσμική αντίληψη σε αυτά τα χώματα, ως άνθρωποι αυτάρκεις αξιοπρεπείς με ψηλά το κεφάλι, που έχουν την ικανότητα να διοικούν τον εαυτό τους, με την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτήρα. Αυτή η κοινωνία πηγαίνει σε εκλογές. [...] Όταν υπάρξει ακόμα και ο παραμικρός υπαινιγμός για παρέμβαση, πρέπει όλοι να πουν 'σταμάτα' σε αυτό. Είμαστε μια δημοκρατική κοινότητα και έχουμε το δικαίωμα και την ικανότητα να διατηρήσουμε αυτή μιας την κοινωνική δομή και να καθορίσουμε τον ηγέτη μας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό ξέρω, αυτό λέω και δεν υπάρχει λόγος να έχει κακές σχέσεις η Τουρκία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ που θα εκλεγεί με αυτό τον τρόπο. Έτσι βλέπω τα πράγματα εγώ».

    Περίκλειστη Αμμόχωστος

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να γίνει βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, ο Ακιντζί είπε ότι δεν κατέστη δυνατό να βρει στήριξη στο «όραμα» που είχε εκφράσει στο παρελθόν για το θέμα και προνοούσε άνοιγμα του Βαρωσιού και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε ένα πλαίσιο που θα ωφελούνταν και οι δύο πλευρές. Είπε και τα εξής:

    «Όμως, θα ήταν καλό να είμαστε ειλικρινής στο θέμα αυτό. Ούτε από την Τουρκία ούτε από την νότια Κύπρο μπορέσαμε να βρούμε στήριξη. Η Τουρκία προσέγγισε το θέμα στο πλαίσιο της συνολικής λύσης. Ο δε Αναστασιάδης δεν είδε ζεστά το άνοιγμα του Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις για τους λόγους που ξέρετε. Ένας λόγος είναι ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε πρόθεση για κάποιες λύσεις τμηματικές.

    Το γεγονός ότι ήρθε σήμερα το Βαρώσι στην ημερήσια διάταξη μπορεί να οφείλεται σε μερικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι κατά την διαδικασία που άρχισε μετά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου συστάθηκε η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και ζητήθηκε η υποβολή αιτήσεων από Ελληνοκύπριους. Υποβλήθηκαν γύρω στις 6-7 χιλιάδες αιτήσεις Ελληνοκυπρίων, κατέληξαν σε αποτέλεσμα 600-700 από αυτές, πληρώθηκε ένα μέρος τους, ένα άλλο μέρος τους ακόμα περιμένει και σήμερα υπάρχει μια κατάσταση αμφισβήτησης. Υπάρχουν αιτήσεις και από το Βαρώσι στο ΕΔΑΔ όπως ξέρετε. Μια από αυτές τις υποθέσεις επιλέγηκε ως δεδικασμένο. Ως δεδικασμένο που θα επηρεάσει τις υποθέσεις στο Βαρώσι. Με έναυσμα αυτή την υπόθεση μπορεί να γίνει λόγος για μιαν αναζήτηση για να μπορεί να λεχθεί στους Ελληνοκύπριους ελάτε, η περιουσία σας στο Βαρώσι είναι περιουσία. Παράλληλα πλησίασαν και οι εκλογές. [...] Το κακό σενάριο μπορεί να είναι η προσέγγιση ότι δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο πλέον και να πάρουν εκείνοι τον δρόμο τους και εμείς τον δικό μας. Αυτό το βλέπω αδύναμο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά λέω αυτό που είπα στην αρχή. Η δική μας οπτική γωνιά, δηλαδή η βάση της οπτικής μου γωνιάς ως Μουσταφά Ακιντζί ως υποψήφιος για την προεδρία θα βρίσκεται εντός του διεθνούς δικαίου βεβαίως. Βεβαίως και θα ζητήσω το θέμα του Βαρωσιού να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού. Ουδέποτε ήθελα να μένει κλειστό με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό ανέλαβα μιαν πρωτοβουλία πριν πέντε χρόνια. Δεν πιστεύω ότι το Βαρώσι μπορεί να τύχει χειρισμού εκτός της προεδρίας της δημοκρατίας και να καταλήξει σε αποτέλεσμα. Δεν το προβλέπω αυτό, διότι μόλις τελειώσουν αυτές οι εκλογές και κατά τρόπον που θα το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρρες θα πατήσει το κουμπί για άτυπη πενταμερή συνάντηση. Αυτό που περιμένουν είναι να τελειώσουν οι εκλογές και ο πρώτος που πρότεινε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη είναι η Τουρκία. Επομένως, μόλις το κλίμα είναι κατάλληλο, θα χτυπήσει την πόρτα μας η άτυπη πενταμερής διάσκεψη με την αντίληψη [...] να ξεκαθαρίσουμε τι θέλει ο καθένας και αν εκεί υπάρξει συναντίληψη, που εγώ δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην υπάρξει, μετά θα εξελιχθούμε βήμα με βήμα προς την λύση μετά από αυτό».

    Ερωτηθείς για το «όραμά» του σε σχέση πώς θα καταρρίψει από τη μια την θέση του ΕΔΑΔ ότι χρειάζεται ατομική απαίτηση επιστροφής περιουσίας και από την άλλη το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοεί επιστροφή του Βαρωσιού στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ακιντζί υπενθύμισε την θέση των εταίρων στην «κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι ο ένας λέει ότι θα μετατρέψει το Βαρώσι σε Λας Βέγκας και ο άλλος του απαντά «εσύ δεν μπορείς να το κάνεις, θα το κάνω εγώ». Αναφέροντας ότι μετέτρεψαν το θέμα σε στοιχείο ανταγωνισμού εντός της ίδιας της «κυβέρνησης», ο Ακιντζί πρόσθεσε:

    «Ένας από αυτούς τους δύο φίλους λέει να συνεχίσει η υφιστάμενη κατάσταση και να γίνουν κάποιες συνεργασίες καθώς συνεχίζεται αυτή. Δηλαδή δεν υπάρχει ο στόχος της λύσης στο όραμά του. Γι' αυτό μπορεί να επιδεικνύει προσεγγίσεις σε αρμονία με αυτό. Όμως εμείς είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και έχουμε τέτοιες πολιτικές, διότι βλέπετε την Ανατολική Μεσόγειο αν μείνει άλυτο το Κυπριακό. Πώς θα λυθεί η εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου αν μείνει άλυτο το Κυπριακό; Αυτό είναι ένα άλλο ερωτηματικό. Επομένως, έπαψε πλέον να είναι βιώσιμη η κατάσταση. Πλέον δυσκολεύει όλους η συνέχιση του Κυπριακού εσαεί με αυτό τον τρόπο. Οι συνθήκες λένε ότι πρέπει πλέον να γίνει κάτι. Ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες γνωρίζοντάς το αυτό. Επομένως ενώ από τη μια ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί να κάνει αυτά τα βήματα, από την άλλη να προκαλείτε ένταση στις σχέσεις, να τις επιδεινώνετε με το παίρνετε και να το βάζετε ως εμπόδιο μπροστά στην λύση, νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Αν πάμε και υπάρξει πάλι ένα αδιέξοδο και έρθουμε σε ένα σημείο ότι δεν θα γίνει τίποτα πλέον, κάτι το οποίο ουδέποτε πρέπει να επιθυμούμε, και πρέπει να το σκεφτεί πολύ αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι η μη ύπαρξη λύσης σε αυτό το νησί σημαίνει περεταίρω ενίσχυση της διαίρεσης. Άστε το Βαρώσι, θα υπάρξουν απώλειες και πέραν αυτού».

    Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος

    Ερωτηθείς για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μπορεί να απευθύνει την πρόσκληση που υποσχέθηκε για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και πρόσθεσε: «Στην πενταμερή διάσκεψη θα ζητήσουμε να ξεκαθαρίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά την θέση της αναφορικά με την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτή θα είναι η κύρια μας προσδοκία».

    Κληθείς να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχουν τρία σενάρια, τα οποία είναι είτε μορατόριουμ στις εργασίες για υδρογονάνθρακες μέχρι την διευθέτηση των ζητημάτων, είτε ένας διάλογος στο πλαίσιο της πρότασης που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά είτε ο καθένας θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Αναφερόμενος στην ένταση που, όπως υποστήριξε, προκλήθηκε από την επικάλυψη των ζωνών θαλάσσιας ευθύνης μετά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Ακιντζί είπε:

    «Όμως όταν κοιτάξετε εκεί, βλέπετε την Κύπρο. Κατά την άποψή μου, ο δεσμός είναι εκεί Δηλαδή, ενόσω δεν λύνεται το Κυπριακό, η εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει να παραμένει άλυτη. Φυσικά να πούμε και το εξής: Ναι, η Τουρκία είναι σημαντικός παίχτης σε αυτή την γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μια χώρα με μεγάλες ακτές. Σε αυτό το νησί υπάρχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Δεν είναι δυνατόν να αφεθούμε και εμείς εκτός. Σε ένα σώφρον σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν μερίδιο πρέπει να πάρουν την θέση τους και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όμως, η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής. [...] Αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο παράλογο είναι το σχέδιο East Med που πόρρω απέχει από την οικονομική λογική, όμως ενέκρινε και η Ιταλία αυτό το σχέδιο και παρέχεται στήριξη σε ένα σχέδιο που δεν είναι καθόλου σοφό στον άξονα Ισραήλ, νότια Κύπρος, Κρήτη, Ιταλία. Αν επιλυθεί το Κυπριακό, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη. [...] Η ανάπτυξη των σχέσεων μιας ομοσπονδιακής Κύπρου με την Τουρκία θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και τούτου του τόπου. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαμαρτυρία Ντενκτάς για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές» - Αποδυναμώνεται το δικαίωμά τους για χωριστή δημοκρατία, λέει

    Κάτω από τον τίτλο «Διαμαρτυρία Ντενκτάς για την παρέμβαση στις εκλογές»», η K?br?s Postas? (01.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις στης Τουρκίας στις «εκλογές» τηρώντας σιγή 30 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια προγράμματος που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Μουσταφά Αλκάν στην Genc TV. Εξηγώντας τον λόγο που τήρησε σιγή 30 δευτερολέπτων, ο Ντενκτάς ανέφερε:

    «Αγαπητοί συμπολίτες, έκανα μιαν σιωπηλή έναρξη. Θέλω να εξηγήσω τους λόγους αυτής της σιωπηλής έναρξης. Από την γέννησή μου είμαι αφοσιωμένος στην Τουρκία. Αγαπώ τον λαό της Ανατολίας όπως τον δικό μου λαό. Πάντα σεβόμουν την πολιτική βούληση των πολιτών της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια Κύπρος χωρίς την Τουρκία».

    Διευκρινίζοντας ότι η αφοσίωσή του στην Τουρκία δεν τον κάνει αφοσιωμένο και στους γραφειοκράτες της χώρας αυτής, ο Ντενκτάς συνέχισε ως εξής:

    «Τα όσα συμβαίνουν κατά την διάρκεια αυτών των εκλογών με ώθησαν να θέσω επί τάπητος, επιδεικνύοντας σιωπηλά σεβασμό, ότι δεν θα αποδεχθώ τα γεγονότα που συμβαίνουν. Διότι αποδυναμώνεται καθημερινά το δικαίωμά μας για χωριστή δημοκρατία που αποδείξαμε στον κόσμο λόγω των ταυτόχρονων και χωριστών δημοψηφισμάτων κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Διότι αυτά που συμβαίνουν ενώνοντάς μας με συμπεριφορές που πηγάζουν από το εσωτερικό έναντι του ισχυρισμού περί υποτελούς διοίκησης που είναι ελληνοκυπριακή θέση, ενισχύουν αυτό τον ισχυρισμό. Οδηγηθήκαμε στο σημείο να πούμε 'σταματήστε, φτάνει πια' σε αυτή την πορεία και τα γεγονότα επιδεικνύοντας μια στάση σιωπηλού σεβασμού.

    Λόγω του σεβασμού που νιώθω προς τον Μασταφά Αλκάν, στο πρόγραμμά του και στον λαό, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα. Αλλά ήμουν αναγκασμένος να διαμαρτυρηθώ γι' αυτά που συμβαίνουν και αυτό ένιωσα. Τελειώνω με μιαν προσέγγιση Ατατουρκιστική λέγοντας ευτυχισμένα τα ελεύθερα παιδιά της ΤΔΒΚ, όποια και αν είναι η καταγωγή τους και η ρίζα τους, λέγοντας 'ευτυχισμένος αυτός που μπορεί να λέει είμαι Τουρκοκύπριος' [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Η βούληση των Τουρκοκυπρίων είναι η βάση της νομιμότητας της Τουρκίας σε αυτό το νησί», ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (02.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι «η βάση της ύπαρξης και της νομιμότητας της Τουρκίας» στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο, σχετίζεται με την συναίνεση των Τουρκοκυπρίων. «Η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού είναι αυτή που κάνει νόμιμη την εδώ παρουσία της Τουρκίας», υποστήριξε ο Όζερσαϊ μιλώντας στον παράνομο Bayrak.

    «Κάποιος που γνωρίζει λίγο τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία, όταν κοιτάξει τις συμφωνίες του 1960, βλέπει πολύ ξεκάθαρα ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους η παρουσία της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας εδώ», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για να παραιτηθούν απ' αυτήν. Η βάση, δηλαδή η νομιμότητα των δικαιωμάτων και του δικαιώματος των συμφερόντων της Τουρκίας στο νησί, που είναι ο μοναδικός μας στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος, είναι η βούληση των Τούρκων της Κύπρου. Γι' αυτό, πρέπει να αποτελεί βασική αρχή να εξυψώνεται η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, να καθίσταται πιο ορατή, να διασφαλιστεί ότι θα ειδωθεί αυτή η βούληση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και θα τυγχάνει σεβασμού. Αυτό είναι βασικό τόσο για τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα όσο και εκ των ων ουκ άνευ για τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αν το παραγνωρίσουμε αυτό και εισέλθουμε σε στείρες πολιτικές συζητήσεις, αν διαπραχθεί αυτό το λάθος, είναι σαν να πυροβολούμε οι ίδιοι το πόδι μας. [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία «πήγαν 15 χρόνια πίσω» κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να μπορεί να έχει μιαν υγιή σχέση με την Τουρκία και να συνομιλεί απευθείας μαζί της, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο Κυπριακό πρέπει να μπορούν να εκφράσουν νέες ιδέες και να κατευθύνουν την Τουρκία στα κοινά τους δικαιώματα και συμφέροντα. Είπε ότι ως άτομο που εργάστηκε με διαφορετικούς «προέδρους της δημοκρατίας» είδε ότι η Τουρκία μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική της στο Κυπριακό στα θέματα τα οποία ο ούτω καλούμενος πρόεδρος της δημοκρατίας κατέχει καλά.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρέπει να κερδίσει για την ανάπτυξη και την Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η Gunes (02.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η 11η Οκτωβρίου είναι η μέρα ίδρυσης του κόμματός του και πρέπει να κερδίσουν τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου 2020 εκείνοι που λένε ότι πρέπει να ζήσει η «ΤΔΒΚ», για την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» και την διεκδίκηση των ούτω καλούμενων δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Ακανθού, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Κατέστη πιο σημαντική για την περιοχή η οικονομική ενίσχυση της ΤΔΒΚ καθημερινά, κάθε μέρα που περνά. Καθώς διαμορφώνεται η περιοχή χρειάζεται μια ισχυρή ΤΔΒΚ. Εμείς ως UBP που πιστεύουμε στην ίδρυση και την συνέχιση της ΤΔΒΚ το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Διαμορφώνουμε την πολιτική μας με αυτή την πραγματικότητα».

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται ένα μοντέλο στη βάση του διαμοιρασμού, ο Τατάρ κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι στο Μοντ Πελεράν και στην Γενεύη διέπραξε μεγάλα λάθη και ότι στο Κραν Μοντάνα έκανε περισσότερα λάθη. Υποστήριξε και το εξής: «Δεν μπόρεσε να πάρει την πολιτική ισότητα, αλλά ως αντάλλαγμα άνοιξε προς συζήτηση τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Άνοιξε προς συζήτηση την παρουσία της Τουρκίας. Οι προεδρικές εκλογές είναι σημαντική ευκαιρία για να αναστραφούν αυτά τα λάθη. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς οι δραστικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε το μέλλον μας κάνοντας χρήση του δικαιώματός μας για αυτοδιάθεση».

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στους συνδέσμους αγωνιστών αι παλαιών πολεμιστών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ότι καταβάλλουν προσπάθεια για να σφραγίζουν τον αγώνα τους, να διοικήσουν την «ΤΔΒΚ» με τον καλύτερο τρόπο και να την εξυψώσουν. Υποστήριξε ότι ο Ακιντζί βλέπει διαφορετικά τα θέματα αυτά και ότι προτεραιότητά του δεν είναι η «ΤΔΒΚ» αλλά μιλάει μόνο για μιαν ομοσπονδιακή λύση. «Εμείς λέμε μια νέα ενεργητική πολιτική, βάζοντας στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές. Βεβαίως θέλουμε μιαν διαδικασία σε αρμονία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Θα τελειώσουμε τις συνομιλίες για ομοσπονδία, δηλώνει ο Αρικλί

    Η Hakikat (02.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί συνέχισε την προεκλογική του περιοδεία χθες επισκεπτόμενος τα κατεχόμενα χωριά Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα.

    Μιλώντας στο Ριζοκάρπασο, ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι ο «λαός της Καρπασίας» βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο είδη επιθέσεων και πρόσθεσε: «Ενώ στον χάρτη που έδωσε ο Ακιντζί υποσχόταν να δώσει στους Ελληνοκύπριους το Ριζοκάρπασο και άλλα τρία χωριά, το CTP έδωσε νέα δικαιώματα στους κληρονόμους των Ελληνοκυπρίων που ζουν στο Ριζοκάρπασο με ένα νέο μυστικό διάταγμα που εξέδωσε το 2008. Λόγω αυτών των δικαιωμάτων, πέραν των 100 νοικοκυριών σήμερα στο Ριζοκάρπασο βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκδίωξη από τα σπίτια τους. Και η τωρινή κυβέρνηση δεν ακύρωσε το διάταγμα που εξέδωσε το CTP και ενέκρινε αυτή την πολιτική του εξελληνισμού. Είναι η ιδία η νοοτροπία όλων αυτών. Μήπως θα στηρίξετε εκείνους που παίρνουν από τα χέρια σας τα σπίτια μέσα στα οποία ζείτε εδώ και 45 χρόνια και τα χωράφια τα οποία σπέρνετε και οργώνετε και τα δίνουν στους Ελληνοκύπριους;»

    Μιλώντας στην Αγία Τριάδα, ο Αρικλί υποστήριξε ότι λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για πολλά χρόνια, ο «λαός» πουλά σε σπεκουλαδόρους σε εξευτελιστικές τιμές την γη και τα χωράφια που κατέχει και αξίζουν χρυσάφι. «Λόγω των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται χρόνια, ο λαός ζει μιαν ανησυχία για το αύριο», υποστήριξε και ισχυρίστηκε:

    «Με την ανησυχία ότι θα του πάρουν από τα χέρια του ανά πάσα στιγμή τα εδάφη του, τα σπίτια του, άφησε στους σπεκουλαδόρους να του αρπάξουν τις περιουσίες που κατείχε. Πλέον, πρέπει να τελειώσει αυτή η ανησυχία. Πρέπει να απαλλαχτούν οι άνθρωποι της περιοχής από την ανησυχία για το αύριο. Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τελειώσουμε τις συνομιλίες για ομοσπονδία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μπορεί να ανοίξει πριν τις «εκλογές» το Βαρώσι, δηλώνει ο Χασίπογλου

    Η Halk?n Sesi (02.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζάν Χασίπογλου δήλωσε ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να ανοίξει και πριν από τις «προεδρικές εκλογές». Μιλώντας στην K?br?s Postas? TV, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού εξαρτάται μόνο από την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και πρόσθεσε ότι πορεύονται με γοργά βήματα προς το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και είναι έτοιμο το «νομικό υπόβαθρο».

    «Μπορεί να ανοίξει πριν τις εκλογές το κλειστό Βαρώσι», υποστήριξε ο Χασίπογλου ισχυριζόμενος ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των «συνόρων» της ούτως καλούμενης ΤΔΒΚ. «Πλέον θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και επειδή το Βαρώσι έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων μπορεί να ανοίξει η περιοχή με απόφαση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών.

    Επαναλαμβάνοντας ότι υποβλήθηκαν 281 αιτήσεις για το κλειστό Βαρώσι, σημείωσε ότι θα επιστραφούν οι περιουσίες στα άτομα που τις ζήτησαν και ισχυρίστηκε ότι κάτω από την πολιτική της ανταλλαγής μπορεί να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι κατά τρόπον που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο προς την κατεύθυνση των συμφερόντων της «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Οκτώ νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα δύο εγχώρια

    Η Vatan (02.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενήργησαν 1,455 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν οκτώ νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο δώδεκα ασθενείς.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς, το ένα είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα δύο είναι εγχώρια κρούσματα.

    Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2020 διενεργήθηκαν 122,267 τεστ και βρέθηκαν 339 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Πήραν εξιτήριο 241 ασθενείς και συνεχίζεται η νοσηλεία 94 ατόμων. Στο κέντρο για την πανδημία βρίσκονται 26 άτομα, ενώ 68 ασθενείς παρακολουθούνται σε ξενοδοχεία που καθορίστηκαν για την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Νέες αποφάσεις για τις διελεύσεις από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας

    Η K?br?s (02.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι θα επανέλθουν στην πρακτική που ίσχυε παλαιότερα κατά τις διελεύσεις από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, οι οποίες περιορίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ υπενθυμίζει ότι οι ώρες που επιτρέπονταν οι διελεύσεις από το συγκεκριμένο οδόφραγμα είχαν περιοριστεί κατά την περίοδο της πανδημίας, όμως τώρα θα αλλάξουν και θα επανέλθουν στην παλιά τους μορφή λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των μαθητών και των φοιτητών που πρέπει να περνούν στις ελεύθερες περιοχές νωρίς το πρωί.

    «Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή αυτή την νέα πρακτική από την Δευτέρα. Αφότου λήφθηκε η πληροφορία ότι έχουμε μαθητές που έχουν εξετάσεις από την Παρασκευή, αυτή η πρακτική θα επισπευστεί για πριν την Παρασκευή», ανέφερε ο Όζερσαϊ.

    Κατά την περίοδο της πανδημίας το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν ανοικτό μόνο για τους διπλωμάτες και στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία από την 1η Ιουλίου παρέμενε ανοικτό μόνο μεταξύ των ωρών 08.00-20.00, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πρέπει να ενωθούν τα κόμματα TDP και TKP, δηλώνει ο Τσακιτζί

    Η Halk?n Sesi (02.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι πρέπει να ενωθούν τα κόμματα TKP-YG και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), του οποίου ηγείται ο Τζεμάλ Όζγιγιτ. Μιλώντας στην K?br?s Postas? TV, ο Τσακιτζί υπενθύμισε ότι ο ίδιος ανέλαβε «σημαντικά καθήκοντα» και εντός του TDP και εντός TKP-YG και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του TKP είναι πάντοτε ανοικτές για το TDP.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έντονη αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Η Yenisafak (02.09.20 ) δημοσιεύει ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καταδικάζει έντονα την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

    «Σε μια εποχή που καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα συμμαχίας. Αναμένουμε από τις ΗΠΑ την επανεξέταση αυτής της απόφασης και την στήριξη στις υπάρχουσες προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου ισχυρίζεται επίσης τα εξής: «Διαφορετικά, η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

    (ΚΣ)

    [02] Αντίδραση Οκτάι για το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων

    Η Yenisafak (02.09.20 )γράφει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για το θέμα της απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επαναλμβάνουν τα λάθη που έκανε η ΕΕ στο νησί.

    Ο Οκτάι, που έκανε αυτές τις δηλώσεις στον λογαριασμό του στο Twitter υποστήριξε επίσης ότι τέτοιες προσεγγίσεις αυξάνουν το ρίσκο συγκρούσεις στην περιοχή και ως Τουρκία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα βήματα για να διασφαλίσουν την ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έχουν επίγνωση των παιχνιδιών που παίζονται στην περιοχή εναντίον τους. Θα σπάσουμε αυτά τα παιχνίδια ως έθνος με αποφασιστικότητα και θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον και δεν θα συγχωρέσουμε αυτούς που εμπλέκονται σε αυτά τα παιχνίδια», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Εντελώς λανθασμένη η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, δηλώνει ο Τσελίκ

    Η Sabah (02.09.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων για την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», υποστηρίζοντας: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η πλευρά που παράγει αστάθεια και μη λύση στην περιοχή. Αυτή η απόφαση ενθαρρύνει τα άνομα αιτήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τσελίκ ανέφερε ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν υποχρεούται να λάβει αποφάσεις με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την διπλωματία, την δικαιοσύνη και το δίκαιο». Επαναλαμβάνοντας ότι ενώ η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου στην βάση της δικαιοσύνης, η Ελλάδα καταστρέφει αυτή την διαδικασία με πειρατικές συμφωνίες, ο Τσελίκ ανέφερε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να σφετερισθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

    Υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα είναι ικανή να υπεραμυνθεί τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ», ο Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Το μήνυμα του Προέδρου μας είναι ξεκάθαρο: Ποτέ δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή στο θέμα των δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων μας και ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε αδικία που απαιτείται να γίνει στην ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [04] Τσαβούσογλου: Αν ξεπεραστεί το όριο εξοπλισμού στο Καστελόριζου χαμένη θα είναι η Ελλάδα

    Η Yenisafak (02.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι η Ελλάδα που θα είναι η χαμένη αν ξεπεράσει το όριο εξοπλισμού στο Καστελόριζου.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ στην Άγκυρα.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο για το θέμα, ανέφερε ότι επρόκειτο για αλλαγή φρουράς. «Αν δεν φέρουν βαρύ οπλισμό αυτές οι δυνάμεις, τότε μπορούν να βρίσκονται για λόγους ασφάλειας. Αλλά υπάρχει κι ένα όριο σε αυτό. Αν η συγκεκριμένη στρατιωτική επάνδρωση το υπερβαίνει, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει», είπε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα με την άνευ όρων στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει προκλητικά βήματα σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. «Εμείς δεν καταπατάμε τα δικαιώματα κανενός αλλά δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα μας. Η Ελλάδα θα βγει χαμένη από αυτό. Μην κάνετε αρνητικά βήματα κατά της Τουρκίας με την υποκίνηση ή την εκμετάλλευση άλλων», είπε.

    Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως η Τουρκία είναι υπέρ να καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για ένα δίκαιο διαμοιρασμό. Τέλος, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην Λιβύη και είπε πως η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα είναι σημαντική για όλους.

    [05] «Με ένα μηχανισμό πρέπει να διασφαλιστεί ο ίσος διαμοιρασμός των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει ο Τσελίκ

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (01.09.20, AA), ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένα κράτος πειρατής, προσθέτοντας ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις που ξεπερνούν το ύψος της.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου και ηγέτη του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσελίκ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία έχει εκατό τοις εκατό δίκαιο σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν αρκετά έγγραφα και γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει δίκαιο όταν εξετάζουν συμφωνίες και διεθνή έγγραφα.

    Στη συνέχεια, ο Τσελίκ υποστήριξε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι ένα κράτος πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμπλέκεται σε υποθέσεις που ξεπερνούν το ύψος της. Έχοντας άνευ όρων στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), οι ενέργειες της είναι εντελώς παράνομες και ανήθικες. Φυσικά, αυτό που είναι τραγικό εδώ είναι η κατάσταση της Ε.Ε.. Διαφαίνεται ότι η Ε.Ε. ακολουθεί τις ακραίες ενέργειες του Μακρόν, που στηρίζει άνευ όρων τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να καλύψει την εξαντλημένη εσωτερική πολιτική του με την εξωτερική, παρόλο που δέχεται επικρίσεις από πολιτικούς που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα. Εάν εσείς ανακηρύσσετε ότι στηρίζετε μια χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε. ό,τι δουλειά και αν κάνει, έστω και αν εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει το δίκαιο, τότε ποιο θα είναι το μέτρο της νομιμότητας σας, στη βάση ποιου μέτρου νομιμότητας το παγκόσμιο θα ακούσει τις δηλώσεις της Ε.Ε.. Αυτό που κάνετε δεν είναι τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνετε την επιθετικότητα και την κακομαθημένη συμπεριφορά της Ελλάδας».

    Υπενθυμίζοντας ότι θα διαμορφωνόταν το έδαφος για συνομιλίες υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, αλλά μια μέρα πριν τις συνομιλίες η Ελλάδα έκανε πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε τα εξής: «Έτσι και αλλιώς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την διπλωματία και το έδαφος για συνομιλίες με μόνο σκοπό να κερδίσει χρόνο για να υλοποιήσει τους δικούς της μαξιμαλιστικούς σκοπούς. Λέμε, με έναν μηχανισμό ας διασφαλίσουμε τον ίσο διαμοιρασμό των (ενεργειακών) πόρων που βρίσκονται εδώ. Ας προστατεύσουμε τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Όταν εξορυχθούν αυτοί οι πόροι ας μπορέσουν να επωφεληθούν σε ίσα ποσοστά και η νότια και η βόρεια Κύπρος. Αλλά δεν συμφωνούν με αυτό. Τι λένε; 'Εμείς ως εκπρόσωποι του Κυπριακού κράτους (Κυπριακής Δημοκρατίας), θα εξορύξουμε (τον πλούτο) και θα σας δώσουμε αύριο, μια μέρα, εάν υπάρξει λύση'. Ποιόν λόγο σας κρατήσατε για να πιστέψουμε και αυτόν. Επιπλέον, εσείς δεν είσαστε οι εκπρόσωποι του Κυπριακού κράτους (Κυπριακής Δημοκρατίας). Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος, ένα νόμιμο κράτος. Διεξάγομε τις εργασίες μας στις περιοχές των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας, στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Δεν υπάρχει κάτι που αφορά την Ελλάδα εδώ».

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει την δική του υφαλοκρηπίδα, υπενθυμίζοντας ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019 υπογράφτηκε συμφωνία με την Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος ότι τα σύνορα τους είναι ξεκάθαρα, ότι έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και ότι διεξάγουν τις γεωτρήσεις και έρευνες τους εντός των ορίων των συνόρων τους, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Εάν ο Μακρόν χαράζει κόκκινες γραμμές στο δικό μας πεδίο, στις γεωτρήσεις που διεξάγουμε στην δική μας Γαλάζια Πατρίδα, επιστρέφουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο αυτές τις κόκκινες γραμμές πίσω στον Μακρόν. Δεν είναι δυνατόν τέτοια ασέβεια. Ένας επικεφαλής ενός κράτους με ρίζες, όπως η Γαλλία, πρέπει να ξέρει πώς να μιλά».

    Καλώντας την Ελλάδα να αποφεύγει προβοκατόρικες κινήσεις με το να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας την Συνθήκη του Παρισιού το 1947, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι δεν έχει μείνει χώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν πήγε για να ικετεύσει. «Αν ψάχνετε ένα αξιόπιστο συνομιλητή δεν θα υπάρχει πιο αξιόπιστος από την Τουρκία. Αν επιθυμείτε να λύσετε τα προβλήματα στη βάση του δικαίου και της διπλωματίας η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής στον κόσμο. Εκτός από αυτό δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να καταφέρετε με το να φέρνετε τα γαλλικά μαχητικά Rafale εδώ και να διεξάγετε στρατιωτικές ασκήσεις με την νότια Κύπρο. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διπλωματίας θα είναι η βαριά ήττα της ελληνικής κυβέρνησης».

    (ΔΨ)

    [06] Ο Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι κανένα από τα δύο έθνη δεν επιθυμεί ελληνοτουρκικό πόλεμο

    Υπό τον τίτλο «Κιλιντσάρογλου: Δεν επιθυμούμε ελληνοτουρκικό πόλεμο», η Milliyet (02.09.20) γράφει ότι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο κατά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του, δήλωσε ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι κάτι που δεν επιθυμούν τα δύο έθνη. «Αλλά δεν είμαστε θεατές στο να προσπαθούν άλλες δυνάμεις να βάλουν την Ελλάδα να πολεμήσει με την Τουρκία. Επικρίνουμε σθεναρά την στάση της Ελλάδας στα ανοιχτά του Καστελόριζου που προκαλεί την Τουρκία. Ο εξοπλισμός του νησιού και η αποβίβαση στρατιωτών δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτός. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνουν προειδοποιήσεις στην Ε.Ε., Ελλάδα και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εξαγάγει και να χρησιμοποιήσει τον δικό της φυσικό πλούτο, καθώς και να προστατεύσει τα δικαιώματά της εδώ».

    Αναφορικά με την ένταση στην περιοχή, ο Κιλιντσάρογλου υποστήριξε: «Η διπλωματία είναι απαραίτητη εδώ. Οι σχέσεις που θα αναπτύξουμε με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, καθώς και οι συναντήσεις, που θα εξασφαλίσουν το άνοιγμα πρεσβειών αντίστοιχα θα ανακουφίσουν πολύ την Τουρκία».

    (ΔΨ)

    [07] Το Ορούτς Ρέις θα διεξάγει έρευνες μέχρι το Καστελόριζο και την Ρόδο

    Υπό τον τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Ορούτς Ρέις θα διεξάγει έρευνες μέχρι το τέλος των χωρικών υδάτων της Ρόδου και του Καστελόριζου», η Yeni Safak (02.09.20) γράφει ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες του ανεπηρέαστο από την ένταση που κλιμακώνεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα σαρώσει μια περιοχή περισσότερη από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα, που έχει ερευνήσει μέχρι στιγμής.

    «Στη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών, θα σαρωθεί μια περιοχή σε σύνολο 15 χιλιάδες km² μέχρι το τέλος των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και της Ρόδου στρέφοντας την πορεία (του Ορούτς Ρέις) προς βορρά. Όπως είναι γνωστό, η διάρκεια των εργασιών του Ορούτς Ρέεις (στην πρώτη φάση) επεκτάθηκε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου με έκδοση νέας NAVTEX, στην οποία η κυβέρνηση της Αθήνας εξέδωσε αντί NAVTEX. Η απάντηση της Άγκυρας σε αυτό ήταν να κάνει νέα θαλάσσια ανακοίνωση. Αναμένεται ότι η ένταση με τις NAVTEX, που συνεχίζεται εδώ και μήνες, θα διαρκέσει για λίγο ακόμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

    (ΔΨ)

    [08] Στους 47 οι νεκροί και στα 1,572 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (02.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,572 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 109,443 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 47 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,003.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 271,705 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,417. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 245,929.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,247,935 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 991 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,6%.

    Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργά αρρώστων στην Τουρκία και κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 2 September 2020 - 13:26:11 UTC