Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 160/2020 01.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου θα ωφελήσει και το λιμάνι, λέει ο Τατάρ
  • [02] Έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Έρχουρμαν
  • [03] Να ξαναδοκιμάσουν την διαδικασία με την ΚΟΠ ζητά ο Έρχουρμαν
  • [04] Αυξήθηκε η διαφθορά στα κατεχόμενα
  • [05] Τατάρ και UBP έγιναν παιχνίδι στα χέρια των θρησκευτικών ταγμάτων για χάρη ψήφων, λέει ο Ελτσίλ
  • [06] Χάνει ψήφους ο Τατάρ λόγω της επίσκεψής του σε θρησκευτικό τάγμα, υποστηρίζει η Havadis
  • [07] Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι για ανάθεση έργων σε εταιρείες από την Τουρκία
  • [08] Στα 331 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Ξεπέρασε τις 100,000 ο πληθυσμός της κατεχόμενης Κερύνειας
  • [10] Σήμερα η τελευταία μέρα καθορισμού των «κομματικών υποψηφίων» για τις «εκλογές»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η αναζήτηση δικαιοσύνης και δικαίου είναι η ουσία των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», αναφέρει ο Ερντογάν
  • [02] «Δεν θα ανεχτούμε πειρατείες και ληστείες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο», αναφέρει ο Ερντογάν
  • [03] Οι σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις παρατείνονται μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου
  • [04] «Δεν θα επιτρέψουμε πειρατεία», αναφέρει ο Τσελίκ
  • [05] Ο Αλτούν χαιρέτισε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Το CHP καλεί την ΕΕ «να μην εξαπατηθεί από την Ελλάδα»
  • [07] Δημοσκόπηση για τις Προεδρικές δείχνει πτώση του Ερντογάν
  • [08] Αντίδραση Τουρκίας για επαφές του Λαβρόφ με αντιπροσωπεία του PKK στην Μόσχα
  • [09] Στους 44 οι νεκροί και στα 1,587 τα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου θα ωφελήσει και το λιμάνι, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (01.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι μετά το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θα αποκτήσει περισσότερη αξία το λιμάνι της πόλης. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι θα προχωρήσουν στο σταδιακό άνοιγμα των Βαρωσίων σε συνεργασία με τον «δήμο» Αμμοχώστου.

    Υποστηρίζοντας ότι με την ιδέα της ίδρυσης του «Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής» (DAU) που υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του UBP, η κατεχόμενη Κύπρος μετατράπηκε σε «νησί πανεπιστημίων», ο Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα υλοποιηθεί επίσης σταδιακά ως ένα «έργο του UBP» και θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην οικονομία και στην Αμμόχωστο όσο και η ίδρυση του «DAU».

    Ανέφερε ότι σε περίπτωση νίκης του στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» θα αρχίσει σειρά επαφών και συναντήσεων σε διαβούλευση με την Τουρκία για άρση αυτών που αποκάλεσε «εμπάργκο στις συγκοινωνίες». «Η ελευθερία ταξιδιών είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να εμποδιστεί. Θα είναι πρωταρχικό μου καθήκον να εργαστώ στα σωστά κέντρα, με τις σωστές μεθόδους για να πάρουμε αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, για έναρξη απευθείας πτήσεων», πρόσθεσε.

    Κατά την διάρκεια επίσκεψης στον λεγόμενο δήμο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Τατάρ επιθεώρησε την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων από την οροφή του κτιρίου του «δημαρχείου» και συναντήθηκε με τον «δήμαρχο» Ισμαήλ Άρτερ.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι η περίκλειστη περιοχή θα ανοίξει σταδιακά εντός των προσεχών μηνών μετά από διπλωματικές προσπάθειες και εργασίες που θα αφορούν τις υποδομές. «Θεωρούμε το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού όχι μόνο ως ένα πολιτικό και διπλωματικό άνοιγμα, αλλά και ένα πολύ σωστό βήμα για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου», είπε και πρόσθεσε: «Ο δήμος Αμμοχώστου θα αναλάβει καθήκοντα στο θέμα του σχεδιασμού της περιοχής και της μεταφοράς υπηρεσιών. Θα διεξάγουμε αυτή την διαδικασία μαζί με τον δήμο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (01.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι επίκειται μια πολύ κρίσιμη πενταετία και ο τουρκοκυπριακός «λαός» υποχρεούται από τη μια να δημιουργήσει την οικονομική δομή για να σταθεί στα δικά του πόδια στο εσωτερικό και από την άλλη να θέσει επί τάπητος με πολύ καλό τρόπο τα δικαιώματά του και την νομική του θέση στο εξωτερικό.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Έρχουρμαν υποστήριξε και το εξής: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε άλλο και να χωνεύουμε μιαν συμπεριφορά σύμφωνα με την οποία σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το νησί. Εμείς λέμε ότι έχουμε δικαιώματα πάνω σε ολόκληρο το νησί. Έχουμε δικαιώματα όπου και αν εξορυχτούν υδρογονάνθρακες, είτε στην θάλασσα είτε στην ξηρά. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το παραγνωρίζει αυτό».

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας πρέπει να είναι πιο δραστήρια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Κατά την προσεχή πενταετία χρειαζόμαστε μιαν προεδρία της δημοκρατίας που διεξάγει πολύ πιο έντονη διπλωματία κυρίως με την Τουρκία και τις χώρες της Ευρώπης, δεν παραμένει καθήμενη στο Σαράι, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα οποία υποχρεούται να εξηγεί στο εξωτερικό και καταφέρνει πραγματικά να κρατήσει ζεστά ζητήματα όπως το Βαρώσι», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρχουρμαν είπε ότι όλοι ανησυχούν και πρόσθεσε ότι αυτές καθιστούν πολύ σημαντικές τις «προεδρικές εκλογές» και την πενταετία που θα ακολουθήσει, αφού ούτε η πανδημία, ούτε οι οικονομικές της συνέπειες, ούτε και «ο αγώνας διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο» θα τελειώσει μέσα σε τρεις μήνες.

    «Γι' αυτό τον λόγο εισερχόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως τουρκοκυπριακός λαός», υποστήριξε εκφράζοντας την άποψη ότι η «προεδρία της δημοκρατίας» δεν είναι ένα αξίωμα συμβολικό και περιορισμένο μόνο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Να ξαναδοκιμάσουν την διαδικασία με την ΚΟΠ ζητά ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (01.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν υποστήριξε ότι δεν είναι αποδεχτό να μην μπορούν οι Τουρκοκύπριοι αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες και πρόσθεσε ότι πρέπει επειγόντως να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στα αθλητικά σωματεία Τσανάκκαλε και Ντουμλούπιναρ, ο Έρχουρμαν είπε ότι στο ποδόσφαιρο μπορεί να εξεταστεί ξανά η διαδικασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για να μπορέσουν να ανοιχτούν προς το εξωτερικό. Σημείωσε ότι δεν θα είναι εύκολο να διεισδύσουν σε αυτή την μεγάλη βιομηχανία, όμως πρέπει να ξαναδοκιμάσουν την διαδικασία με την ΚΟΠ, χωρίς να παραιτούνται των δικαιωμάτων τους.

    «Είναι ένα μέρος του οράματός μας να πάρουν οι αθλητές μας την θέση που τους αξίζει στην διεθνή σκηνή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μία από τις σημαντικότερες εργασίες κατά την προσεχή περίοδο θα είναι η δημιουργία των δρόμων για να συναντηθούν οι αθλητές μας με τον κόσμο».

    Υποστήριξε ότι η πρώτη τους επιλογή είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού και να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι και πρόσθεσε ότι δεν έχουν άλλη γενιά να χάσουν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αυξήθηκε η διαφθορά στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Αυξήθηκε η διαφθορά», η Yeni Duzen (01.09.20) γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση «Βαρόμετρο Ατασθαλίας Βόρειας Κύπρου 2019», που ετοίμασαν οι ερευνητές Σερτάτς Σονάν και Ομέρ Γκιοκτσέκους, με την μέθοδο που χρησιμοποιείται στις έρευνες του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Διαφθοράς (GCB) της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, το 74% των Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε στα κατεχόμενα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι μειώθηκε η διαφθορά. Το 12% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα η διαφθορά, ενώ το 7% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν αυξήθηκε ή αν μειώθηκε.

    Σύμφωνα με τους απλούς Τουρκοκύπριους που συμμετείχαν στην έρευνα, την πρώτη αυτού του είδους που διεξήχθη στα κατεχόμενα, η διαφθορά είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Το 83,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι η διαφθορά είναι «πολύ μεγάλο πρόβλημα», ενώ μόνο 12,4% απάντησε ότι δεν είναι.

    Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 1,000 άτομα τα οποία ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

    Το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες έδωσε ρουσφέτι για να εξυπηρετηθεί στο «δημόσιο», ενώ το 12% των ερωτηθέντων είπαν ότι τους προτάθηκαν χρήματα ή άλλου είδους όφελος σε αντάλλαγμα με την ψήφο τους σε «εκλογές» κατά την τελευταία πενταετία.

    Εξάλλου, το 68% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την άποψη ότι η «κυβέρνηση» διεξάγει «κακό αγώνα» για αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τατάρ και UBP έγιναν παιχνίδι στα χέρια των θρησκευτικών ταγμάτων για χάρη ψήφων, λέει ο Ελτσίλ

    Η Avrupa (01.09.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ, για να κερδίσει τις «εκλογές», ανέγνωσε προσευχές σε «τελετές με ψαλμωδίες» που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ελτσίλ υποστήριξε ότι από την έναρξη της πανδημίας η «κυβέρνηση» UBP-ΗΡ συνεργάζεται με «κύκλους της οπισθοδρόμησης» για χάρη των «εκλογών» και πρόσθεσε:

    «Ενώ ο πρωθυπουργός κ. Ερσίν Τατάρ συμμετέχει σε τελετές σε θρησκευτικά τάγματα, στα σχολικά προγράμματα που ετοιμάστηκαν σε διαβούλευση με την συντεχνία μας για την πανδημία του Covid-19, εστάλησαν στα σχολεία ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για εκμετάλλευση των παιδιών από θρησκευτικά τάγματα, παρά το γεγονός ότι εμείς αντιταχθήκαμε σε αυτό. Ενώ ο πρωθυπουργός κ. Ερσίν Τατάρ προσεύχεται για να κερδίσει εκλογές σε 'τελετές με ψαλμωδίες' που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ και τους μαθητές στα θρησκευτικά τάγματα, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και παιδιά, προέβη σε μιαν ρύθμιση που αντίκειται στον περί εθνικής παιδείας νόμο και στο σύνταγμα κάτω από το όνομα 'αναστολή του εκπαιδευτικού δικαιώματος' για να μην πηγαίνουν στο σχολείο αυτά τα παιδιά. Όπως γίνεται αντιληπτό, για να φανεί αρεστό στην κυβέρνηση της Άγκυρας και για κυνήγι ψήφων, το UBP άνοιξε τις αγκάλες του στα θρησκευτικά τάγματα. [...] Πρέπει να είναι γνωστό ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι με τις προσπάθειες μετασχηματισμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας που καταβάλλονται από την νοοτροπία του ΑΚΡ, η οποία παραδόθηκε στο μαύρο τσαντόρ και στα κέντρα της οπισθοδρόμησης και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται στην κυβέρνηση UBP-ΗΡ, που είναι ψευδο-κοσμική, ψευδο-οπαδός του Ατατούρκ και συνεργάτιδα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Χάνει ψήφους ο Τατάρ λόγω της επίσκεψής του σε θρησκευτικό τάγμα, υποστηρίζει η Havadis

    Ο διευθυντής της Havadis (01.09.20), Μπασαράν Ντουζγκιούν γράφει στο σημερινό του άρθρο ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ χάνει ψήφους με απανωτά λάθη που διαπράττει και προσφέρει πλεονέκτημα στους αντιπάλους του. Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ ενέπλεξε και ένα θρησκευτικό τάγμα στις «εκλογές», ο Ντουγκιούν υποστηρίζει ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως παλιά και εκφράζει την άποψη ότι ο Τατάρ βοηθά τους αντιπάλους του, οι οποίοι δεν χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια κατά την «προεκλογική εκστρατεία».

    «Στριμώχνεται συνεχώς στην γωνιά. Και όσο στριμώχνεται σκαρφίζεται διάφορες δικαιολογίες και το χειρότερο, άρχισε να λέει ψέματα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

    Εξάλλου, στο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα κάτω από τον τίτλο «Θα είναι βαρύ το τίμημα», ο Μεχμέτ Μορεκέτ γράφει ότι η επίσκεψη Ερσίν Τατάρ σε θρησκευτικό τάγμα, η συμμετοχή του σε τελετή και η αναζήτηση εκ μέρους του των ψήφων των μελών του εν λόγω τάγματος αποτελεί εμπλοκή της θρησκείας στην πολιτική. «Είναι πολύ λανθασμένη η αντίληψη ότι όλα τα μέσα επιτρέπονται για να κερδισθούν εκλογές», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

    Τέλος, κάτω από τον τίτλο «Ο Τατάρ έκανε λάθος», ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας Εσρέφ Τσετίνελ αναφέρεται στις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Τατάρ κατά την «προεκλογική εκστρατεία» και γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο αν χάσει ο ίδιος τις «εκλογές» θα είναι σαν να χάνει η «ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ επισκέφθηκε ένα τεκέ (δερβίσικο μοναστήρι) «αγνώστου ταυτότητας», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «στην πολιτική υπάρχουν αυτά που πρέπει να γίνονται και αυτά που δεν πρέπει να γίνονται». Ο Τσετίνελ υποστηρίζει επίσης ότι «είναι φανερό ότι ο Τατάρ δεν δημιούργησε γύρω του μιαν ομάδα που θα τον καθοδηγεί, θα προγραμματίζει και θα ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος». «Αν δημιουργούσε, θα τον συμβούλευαν να μην πάει στο δερβίσικο μοναστήρι», προσθέτει.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι για ανάθεση έργων σε εταιρείες από την Τουρκία

    Η Havadis (01.09.20) γράφει ότι εξόργισε τους Τουρκοκύπριους εργολάβους, οι οποίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, το γεγονός ότι η ανέγερση του νοσοκομείου για την πανδημία που άρχισε πρόσφατα ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Tasyap? Insaat Taahhut San. Tic. ΑΕ. Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ υπενθύμισε χθες ότι εκτός από το νοσοκομείο για την πανδημία, η ίδια εταιρεία θα συνεχίσει να ανεγείρει και το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου αλλά και δρόμους στα κατεχόμενα. «Έγινε ό,τι ήταν να γίνει. Άστε την χώρα να την διοικεί η Tasyap?», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκιούρτζαφερ, ο οποίος σημείωσε ότι ανέμεναν το «κράτος» να απευθυνθεί και σε ανθρώπους, οι οποίοι περίμεναν να ανοίξει δουλειές το «δημόσιο» για να μπορέσουν να κερδίσουν το ψωμί τους.

    «Όμως τα πράγματα δεν έγιναν διαφορετικά από παλιά. Όπως τα χρήματα ήρθαν και πάλι από την Τουρκία, από την Τουρκία ήρθε και εκείνος που θα κάνει την δουλειά», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Ο υπουργός συγκοινωνιών και έργων διαφημίζει ότι 'φτιάχνονται δρόμοι'. Όμως, το σύνολο των ντόπιων εταιρειών περιμένουν άπρακτες κάτω από το δέντρο. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι 'γίνεται νοσοκομείο πανδημίας'. Όμως, πολλοί ντόπιοι εργολάβοι έχουν βάλει λουκέτο στις εταιρείες τους, απολύουν τους εργαζόμενους τους. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Δεν φωνάζουμε λόγω της πανδημίας. Σωπαίνουμε διότι δίδουμε σημασία στην υγεία των ανθρώπων μας πάνω απ' όλα. Όμως, σημειώνουμε αυτά που κάνετε, να το ξέρετε».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 331 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (01.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενήργησαν 1,749 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν εννέα νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο τέσσερις ασθενείς.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα τέσσερα ατμοπλοϊκώς, τα δύο είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το ένα είναι εγχώριο κρούσμα.

    Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 120,812 τεστ και βρέθηκαν 331 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Πήραν εξιτήριο 229 ασθενείς και συνεχίζεται η νοσηλεία 98 ατόμων. Στο κέντρο για την πανδημία βρίσκονται 23 άτομα, ενώ 75 ασθενείς παρακολουθούνται σε ξενοδοχεία που καθορίστηκαν για την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ξεπέρασε τις 100,000 ο πληθυσμός της κατεχόμενης Κερύνειας

    Η Haberator (01.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Νινταϊ Γκιούνγκιορντού δήλωσε ότι ο πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης ξεπέρασε τις 100,000 και αυτό επηρεάζει αρνητικά τους διαμένοντες εκεί από κοινωνικής και ψυχολογικής άποψης.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας Take Action Cyprus, ο Γκιούνγκιορντου σημείωσε ότι ο «δήμος» λαμβάνει βοήθεια και απασχολεί προσωπικό με βάση έναν πληθυσμό 33,000 και πρόσθεσε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η διενέργεια απογραφής πληθυσμού στο συντομότερο.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σήμερα η τελευταία μέρα καθορισμού των «κομματικών υποψηφίων» για τις «εκλογές»

    Η K?br?s (01.09.20) γράφει ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα καθορισμού των «κομματικών υποψηφίων» για τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το λεγόμενο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου, οπόταν θα ανακοινωθούν προσωρινά οι υποψήφιοι. Στις 14 Σεπτεμβρίου θα γίνει η οριστική ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και στις 15 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει «επισήμως» η προπαγάνδα για τις «προεδρικές εκλογές» και για το «δημοψήφισμα» που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με αυτές.

    Δημοσκοπήσεις μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ η «προεκλογική εκστρατεία» λήγει στις 10 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του «ανωτάτου δικαστηρίου» και επικεφαλής του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων πριν την ανάρτηση των «εκλογικών καταλόγων» είναι 198,867.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η αναζήτηση δικαιοσύνης και δικαίου είναι η ουσία των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», αναφέρει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (31.08.20, AA), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η αναζήτηση δικαιοσύνης και δικαίου είναι η ουσία των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

    Σε ομιλία του στην τελετή έναρξης του νέου δικαστικού έτους, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η πολιτική και διπλωματική δημαγωγία των κρατών, που θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρούς, εύπορους και ανίκητους, δεν είναι αρκετή για να καλύψουν τις θηριωδίες τους.

    «Η παραποίηση της αντίληψης για την δημοκρατία, ασφάλεια και ευημερία, που κατέχουν κάποιες κοινωνίες, δεν έχει άλλη σημασία εκτός από το να τους εξυπηρετούν οι άλλοι, έχει τώρα αποκαλυφθεί», σημείωσε ο Ερντογάν.

    Υποστηρίζοντας ότι η αναζήτηση της δικαιοσύνης και του δικαίου είναι η ουσία των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Ερντογάν ανέφερε: «Το εγχείρημα να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές για ένα νησί 10 Km2, χωρίς να υπολογίσουν το γιγάντιο μέγεθος της Τουρκίας των 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η πιο ξεκάθαρη εκδήλωση αδικίας και αυθαιρεσίας».

    «Η προσπάθεια να εξαντλήσουν τον πλούτο της Μεσογείου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρίσκεται γύρω [από την Μεσόγειο] είναι παράδειγμα μιας σύγχρονης αποικιοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν σημείωσε τα εξής: «Βαρεθήκαμε πια αυτό το παιγνίδι σκιών. Άρχισε να είναι κωμικό πλέον το να προσπαθεί ένα κράτος, που δεν έχει καλό ούτε για τον εαυτό του [που είναι αχαΐρευτο], να ρίξει φαγητό σε μια περιφερειακή και παγκόσμια χώρα, όπως είναι η Τουρκία. Όσο και αν ενωθούν τα εχθρικά μέτωπα, δεν μπορούν να εμποδίσουν την άνοδο της Τουρκίας».

    (ΔΨ)

    [02] «Δεν θα ανεχτούμε πειρατείες και ληστείες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο», αναφέρει ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Πρόεδρος Ερντογάν: Ποτέ δεν κάνουμε τεμενάδες σε πειρατείες και σε ληστείες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο», η Hurriyet (31.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου στο λιμάνι Giresun [Κερασούντα], υποστήριξε:΅Εμείς ούτε καταπατούμε τα δικαιώματα άλλων, αλλά ούτε αφήνουμε να μας καταπατήσουν τα δικά μας δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν θα ανεχτούν πειρατείες και ληστείες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Συμβουλεύω αυτούς που πουλάνε νταηλίκια εναντίον της Τουρκίας, παρασυρόμενοι από τους αλλοτινούς αποικιοκράτες, να ξαναδιαβάσουν την πρόσφατη ιστορία τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν χαρμόσυνα νέα από τις θάλασσες αυτή την χρονιά, ο Ερντογάν σημείωσε: «Η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου 320 δις. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα απέδειξε ότι όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στην θάλασσα υπάρχει άφθονος χρυσός. Αυτή η ανακάλυψη ανέδειξε τις αληθινές προοπτικές της χώρας μας, που είναι ζωσμένη γύρω γύρω με ενεργειακές πηγές. Πιστεύομε ότι το κοίτασμα, που εντοπίσαμε, περιέχει μια μεγαλύτερη πηγή. Το πλοίο μας, Ορούτς Ρέις συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις σεισμικές του έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, και ελπίζουμε σύντομα να λάβουμε όμορφες ειδήσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως πήραμε και από την Μαύρη Θάλασσα».

    «Εδώ, επιθυμώ να τονίσω ακόμη μια φορά αυτή την πραγματικότητα. Ως τουρκικό έθνος, ούτε καταπατούμε τα δικαιώματα άλλων, αλλά ούτε επιτρέπουμε να μας καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Ποτέ δεν θα ανεχθούμε πειρατείες και ληστείες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει την χώρα μας, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο στις ακτές της Αττάλειας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπεραμυνθούμε μέχρι το τέλος τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στις θάλασσες», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα όχι μόνο οι ψαράδες, που κερδίζουν το ψωμί τους από τις θάλασσες, αλλά όλα τα άτομα των 83 εκατομμυρίων στέκονται δίπλα τους.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν συνιστεί σε αυτούς που πουλάνε νταηλίκια εναντίον της Τουρκίας, παρασυρόμενοι από τους αλλοτινούς αποικιοκράτες, να ξαναδιαβάσουν την πρόσφατη ιστορία τους, προσθέτοντας ότι η Τουρκία βρέχεται με θάλασσα στις τρεις πλευρές της και ότι η «Γαλάζια πατρίδα» τους έχει μέγεθος 23,2 εκατομμύρια εκτάρια.

    (ΔΨ)

    [03] Οι σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις παρατείνονται μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με την Milliyet (31.08.20), με έκδοση νέας ΝΑVTEX οι σεισμικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις θα συνεχισθούν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες του Ορούτς Ρέις θα συνεχιστούν στην ίδια περιοχή, που είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη ΝΑVTEX, ανοικτά της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τα πλοία (Αταμάν Ataman) και Τσενγκίζ Χαν (Cengiz Han).

    (ΔΨ)

    [04] «Δεν θα επιτρέψουμε πειρατεία», αναφέρει ο Τσελίκ

    Υπό τον τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε πειρατεία», η Sabah (01.09.20) γράφει ότι ήταν σκληρή η αντίδραση της Τουρκίας προς την Ελλάδα σχετικά με το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που δημοσιοποίησε φωτογραφίες δείχνοντας Έλληνες στρατιωτικούς ν' αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο Καστελόριζο. Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν ευρέως στα τουρκικά μέσα, με προκλητικούς τίτλους, «Η Αθήνα παίζει τζόγο», «Προβοκάτσια της Ελλάδας στο Καστελόριζο», «Η Ε.Ε. προστατεύει τον Έλληνα πειρατή», κ.α..

    «Το εγχείρημα της Ελλάδας για εξοπλισμό το Καστελόριζο είναι παράδειγμα μιας νέας πειρατείας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ και ισχυρίστηκε: «Είναι ανοησία να στρέφει τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας. Η Ελλάδα, παίρνοντας παράνομα βήματα, έγινε εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Αντί να επιλύνονται τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας στη βάση του δικαίου, η Ελλάδα είναι αυτή που σαμποτάρει την διπλωματία με πειρατικές συμφωνίες. Το αποτέλεσμα αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι μια βαριά αποτυχία. Η Ελλάδα αν θέλει να λύσει τα προβλήματα μέσω της νομικής οδού, η Τουρκία είναι ο πιο έμπιστος συνομιλητής. Αν επιθυμεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με την Γαλλία, αντί να συνομιλεί με την Τουρκία, θα αντιληφθεί πόσο λάθος είναι αυτό. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση σε κάθε βήμα που κάνει».

    Υπό τον τίτλο «Οι Συνθήκες τέθηκαν υπό αμφισβήτηση», Aksam (01.09.20) δημοσιεύει χάρτη με τα 16 νησιά στο Αιγαίο, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξόπλισε παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού.

    (ΔΨ)

    [05] Ο Αλτούν χαιρέτισε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (31.08.20, AA), ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν χαιρέτησε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, που έκανε έκκληση για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συγκρουόμενες πλευρές να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλτούν έγραψε: «Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλους, να σεβαστεί τον διεθνή νόμο, αντί να εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο και να έχει διεκδικήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».

    (ΔΨ)

    [06] Το CHP καλεί την ΕΕ «να μην εξαπατηθεί από την Ελλάδα»

    Η Sozcu (01.09.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαίκ Οζτράκ, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξαπατηθεί από την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η μεταφορά στρατού στο Καστελόριζο αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του Παρισιού του 1947.

    Ο Οζτράκ, που μιλούσε στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του, χαρακτήρισε προκλητικές τις ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή και είπε πως στόχο έχουν να απομονώσουν την Τουρκία. Είπε επίσης πως όλα τα κράτη θα πρέπει να ενεργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

    (ΚΣ)

    [07] Δημοσκόπηση για τις Προεδρικές δείχνει πτώση του Ερντογάν

    H Cumhuriyet (01.09.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία σύμφωνα με τα οποία ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ξεπερνούν τον Ταγίπ Ερντογάν σε δημοτικότητα σε περίπτωση που βρεθούν αντίπαλοι στις Προεδρικές Εκλογές.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας Avrasya Κεμάλ Οζκιράζ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον μήνα Αύγουστο, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει ποσοστό 43,7% σε περίπτωση που είναι αντίπαλος με τον Ερντογάν ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 40,8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15,5%.

    Σε μια εκλογική αναμέτρηση με τον Δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο Γιαβάς λαμβάνει ποσοστό 41,1% ενώ ο Ερντογάν ποσοστό 40,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 18,5%.

    Ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται να ξεπερνά τους υπόλοιπους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά σε μια τετ-α-τετ εκλογική αναμέτρηση μαζί του: Αμπτουλάχ Γκιουλ 33,2%, Αλί Μπαμπατζάν 35,2%, Αχμέτ Νταβούτογλου 32,1%, Αμπτουλατίφ Σενέρ 39,1%, Μεράλ Άκσενερ 40,1%, Μουχαρέμ Ιντζέ 35,9% και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλοτ 40,6%.

    (ΚΣ)

    [08] Αντίδραση Τουρκίας για επαφές του Λαβρόφ με αντιπροσωπεία του PKK στην Μόσχα

    H Milliyet (01.09.20) γράφει ότι προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκικής κυβέρνησης το γεγονός ότι αντιπροσωπεία του ΡΚΚ αποτελούμενη από «Συμπρόεδρο του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου» Ιλχάμ Αχμέτ είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Η συνάντηση έγινε ενώ στην Μόσχα βρισκόταν αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλή τον Τούρκο Υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ για επαφές με το Ρωσικό ΥΠΕΞ.

    Εξάλλου, η Hurriyet (01.09.20) γράφει ότι το Κόμμα Δημοκρατίας του Λαού (HDP) κάλεσε σε νέες συνομιλίες την Τουρκική κυβέρνηση με στόχο να επιλυθεί το Κουρδικό. Το Κόμμα δήλωσε πως είναι έτοιμο να παίξει σημαντικό ρόλο σε μία νέα προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [09] Στους 44 οι νεκροί και στα 1,587 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (01.09.20) γράφει ότι Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,587 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 110,102 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 44 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,087.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 270,133 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,370. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 244,926.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,138,492 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 961 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι χθες διενεργήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερησίων διαγνωστικών εξετάσεων στην Τουρκία από την ημέρα έναρξης της πανδημίας και εξέφρασε την λύπη του για χάσιμο τόσων ζωών.

    Εξάλλου, η Sabah (01.09.20) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται για ανίχνευση της νόσου Covid-19, τον Ιούνιο διενεργήθηκαν 176,000 και τον Αύγουστο 43,000 τεστ στις στους κληρωτούς στρατιώτες και εντοπίστηκαν 1,350 κρούσματα.

    Τέλος, η Υenicaggazetesi (01.09.20) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metropoll, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Τούρκων δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον Covid-19.

    Όπως γράφει η εφημερίδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 59% στον γενικό πληθυσμό και αγγίζει το 33,7% για τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 37,7% για τους ψηφοφόρους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 1 September 2020 - 12:36:37 UTC