Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 90/2020 26.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επαναρχίζουν οι πτήσεις στην Τουρκία - Την 1η Ιουνίου η πρώτη πτήση στα κατεχόμενα
  • [02] Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία για έναρξη των ναυλωμένων πτήσεων, λέει ο Ατακάν
  • [03] Τουρκία και ψευδοκράτος υπογράφουν σήμερα «συμφωνία για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μέσω τηλεδιάσκεψης
  • [04] Δύσκολες μέρες περνάει η Τουρκία, δεν προχωρεί η υφιστάμενη σχέση με τα κατεχόμενα, υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [05] Εξακολουθούν να μην υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [06] Δεκαοκτώ πυρκαγιές σε ένα 24ωρό στα κατεχόμενα κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα γης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το γεωτρύπανο Φατίχ βάζει πλώρη για Μαύρη θάλασσα
  • [02] Η οικονομία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους Τούρκους πολίτες από τον κορωνοϊό
  • [03] Στους 29 οι νεκροί και στα 987 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [04] Η εταιρεία Sun Express ξεκινάει πτήσεις από τις 4 Ιουνίου
  • [05] Πρόστιμα και ποινές στο Τύπο από Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επαναρχίζουν οι πτήσεις στην Τουρκία - Την 1η Ιουνίου η πρώτη πτήση στα κατεχόμενα

    Η Detay (26.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η πρώτη πτήση από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ προγραμματίζεται να γίνει την 1η Ιουνίου», γράφει ότι η Τουρκία άρχισε να ξεκαθαρίζει το πρόγραμμα της για την επανέναρξη των πτήσεων της με συγκεκριμένο κατάλογο χωρών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Μεταφορών και το Πρακτορείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής συμφώνησαν από κοινού για τον κατάλογο των χωρών με τις οποίες η Τουρκία θα επαναρχίσει τις πτήσεις της και σύμφωνα με αυτόν, η «ΤΔΒΚ» είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Τουρκία θα αρχίσει τις πτήσεις της. Η πρώτη πτήση της Τουρκίας στα κατεχόμενα προγραμματίζεται να γίνει την 1η Ιουνίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, η Τουρκία θα επαναρχίσει τις πτήσεις της προς ξένες χώρες στις 8 Ιουνίου, αρχίζοντας με το Μπαχρέιν, τη Βουλγαρία, το Κατάρ και την Ελλάδα.

    Στο επόμενο στάδιο, η Τουρκία θα αρχίσει πτήσεις στις 15 Ιουνίου με την Γερμανία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ελβετία, Ιαπωνία, Βόρεια Μακεδονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία. Ακολούθως, στις 20 Ιουνίου θα περιληφθούν στο πτητικό της πρόγραμμα οι Σκανδιναβικές χώρες ενώ στις 22 Ιουνίου η Νότια Κορέα. Στη συνέχεια, την 1η Ιουλίου, θα περιληφθούν η Κίνα, Ουκρανία, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Καναδάς και Σουηδία. Στο τελευταίο στάδιο, στις 15 Ιουλίου επαναρχίζουν οι πτήσεις με τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, και το Λίβανο, και την 1η Αυγούστου με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Οι πτήσεις με τις ΗΠΑ προγραμματίζεται να επαναρχίσουν τελευταίες, την 1η Σεπτεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [02] Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία για έναρξη των ναυλωμένων πτήσεων, λέει ο Ατακάν

    Η Yeni Duzen (26.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Τολγκά Ατακάν δήλωσε ότι μεταφορά στρατιωτών θα αφορούν οι πτήσεις που σταμάτησαν στην Τουρκία και λέγεται ότι θα επαναρχίσουν στην 1η Ιουνίου και ότι θα γίνονται και προς τα κατεχόμενα. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ατακάν ανέφερε ότι δεν θα γίνονται δεχτοί «εξωτερικοί επιβάτες» στις εν λόγω πτήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους οι στρατιώτες που απολύονται και φεύγουν από το νησί. Είπε και το εξής:

    «Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία σε σχέση με την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων. Στην 1η Ιουνίου οι Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ) θα διεξάγουν πτήσεις εκκένωσης. Θα είναι πτήσεις εκκένωσης στις οποίες τα αεροπλάνα θα έρχονται άδεια και θα φεύγουν γεμάτα. Δηλαδή πτήσεις για τους στρατιώτες. Δεν θα μεταφέρονται άλλοι επιβάτες εκτός των στρατιωτών».

    Σημειώνοντας ότι στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και μια παρόμοια πτήση προς το Πακιστάν, ο Ατακάν επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία για έναρξη ναυλωμένων πτήσεων και ότι μπορεί να γίνει αναφορά σε έναρξη πτήσεων στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, δηλαδή γύρω στις 15 του μηνός.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τουρκία και ψευδοκράτος υπογράφουν σήμερα «συμφωνία για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μέσω τηλεδιάσκεψης

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Brtk-26.05.20), η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» αναμένεται να υπογράψουν σήμερα το μεσημέρι «συμφωνία για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή», οι «δύο χώρες» θα υπογράψουν σήμερα σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 13.00 μέσω τηλεδιάσκεψης της σχετική «συμφωνία». Τη «συμφωνία» θα υπογράψει ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ. Η τελετή για την υπογραφή της «συμφωνίας» θα μεταδίδεται ζωντανά από τον παράνομο Bayrak.

    (ΑΚ)

    [04] Δύσκολες μέρες περνάει η Τουρκία, δεν προχωρεί η υφιστάμενη σχέση με τα κατεχόμενα, υποστηρίζει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Ξεπέρασαν τα 235 εκατομμύρια ΤΛ τα χρήματα που δεν ήρθαν για την άμυνα», ο αρθρογράφος της Yeni Duzen (26.05.20) Τζενκ Μουτλούκαγιακαλι αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και το πώς αυτή επηρεάζει την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Άγκυρα στα κατεχόμενα στο πλαίσιο του λεγόμενου «οικονομικού πρωτοκόλλου» που υπογράφουν. Ο Μουτλούγιακαλί γράφει τα εξής:

    «Μήπως η Τουρκία προχωρεί προς ένα μοντέλο πιο κλειστό στον εαυτό του από οικονομικής σκοπιάς, διερωτάται ο οικονομολόγος Εμρέ Ντεγιρμεντζίογλου. Είναι πολύ δύσκολο να είναι αισιόδοξος κάποιος μετά από μια πανδημία που έκοψε την ανάσα του κόσμου. Μάλιστα, τι θα κάνουν οι Τουρκοκύπριοι που αναγκαστικά ζουν 'κλειστοί προς τα μέσα' και αναγκαστικά χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα;

    Δεν είναι μόνο η Τουρκία που κλείνεται προς το εσωτερικό, αλλά και η Ευρώπη και ο κόσμος. [...]

    Κάποτε είχαν προτείνει στην βουλή. [Ότι] πρέπει να κάνουμε στοιχείο του 'οικονομικού πρωτοκόλλου' και την απώλειά μας που πηγάζει από την χρήση της τουρκικής λίρας. Έχουμε δομικά προβλήματα, σωστά. Ένα από αυτά είναι η τουρκική λίρα. Δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε.

    Ξέρω ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι οι 'λαμβάνοντες τις αποφάσεις' για το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποφασίζει τι θα γραφτεί στο οικονομικό πρωτόκολλο. Και μάλιστα όποιος καθίσει για 'διαπραγμάτευση' αυτού του προγράμματος, φεύγει από την κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση. Μένουν εκείνοι που λένε 'ναι κύριε, φυσικά κύριε, μάλιστα κύριε'.

    Καθώς τώρα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάλι προς τα χρήματα 'που θα έρθουν', να πω το εξής: Το υπουργείο οικονομικών δέχεται ακόμα και να μπουν στα ταμεία [μόνο] τα 'έξοδα της άμυνας'!

    Για τα έξοδα της άμυνας υπάρχουν χρωστούμενα 107 εκατομμύρια ΤΛ μέσα στο 2020. Μέσα στον Μάιο μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το ποσό άλλα 2,5 εκατομμύρια ΤΛ. Υπάρχουν και χρωστούμενα από την περσινή χρονιά, που αν τα μαζέψετε όλα μαζί κάνουν κάπου 235 εκατομμύρια ΤΛ.

    Τώρα μπορεί να πει το εξής κάποιος: 'Μήπως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τον αμυντικό προϋπολογισμό'; Εντάξει, το 'προσωρινό άρθρο 10' παραμένει εκεί. Επιπλέον, είδατε ότι η κυβέρνηση ακόμα και για το παραμικρό θέμα μαζεύεται και πάει στα πόδια του στρατιωτικού διοικητή.

    Περνάει και η Τουρκία δύσκολες μέρες και αυτή η σχέση δεν προχωρά στην βάση 'δούναι και λαβείν'. Συμφωνώ πλήρως με αυτό. Τότε; [...] Θα κατεβάσουμε λίγο την μύτη μας για λύση του κυπριακού προβλήματος. Θα σταματήσουμε και να το παίζουμε 'κράτος'. Θα συμμετάσχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια με ένα κοινό κράτος. Ή θα αποδεχτούμε να ζούμε σαν 'αποικία'.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε επιπρόσθετο δασμό σε πέραν των 800 εισαγόμενων προϊόντων. Δεν ήταν αρκετό αυτό. Στην πρώτη μέρα του μπαϊραμιού αύξησε σιωπηλά κατά 500% τον φόρο στις αγορές συναλλάγματος. Εμείς τι θα κάνουμε; [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εξακολουθούν να μην υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (26.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες Δευτέρα 25 Μαΐου διενεργήθηκαν 24 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 25 Μαΐου διενεργήθηκαν 31,063 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 104 πήραν εξιτήριο και τα τέσσερα έχουν αποβιώσει.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεκαοκτώ πυρκαγιές σε ένα 24ωρό στα κατεχόμενα κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα γης

    Η Vatan (26.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Στις φλόγες η Κύπρος», γράφει ότι το τελευταίο 24ωρό ξέσπασαν συνολικά 18 πυρκαγιές στα κατεχόμενα που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα γης, ξερά χόρτα, μπάλες σανού και διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αιτία των πυρκαγιών ήταν σε κάποιες περιπτώσεις από μισοσβησμένα αποτσίγαρα που εντοπίστηκαν καθώς επίσης και από ηλεκτρικά καλώδια.

    Οι «αρμόδιες αρχές» στα κατεχόμενα συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών και τις έρευνες για τις πυρκαγιές. Από την άλλη, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το «κίνημα πράσινη ειρήνη», το «ίδρυμα προστασίας του περιβάλλοντος» (CEKOVA) και ο «πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύνδεσμος του κατεχόμενου χωριού Μόναγρα, σε κοινή ανακοίνωση τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται λόγω των πυρκαγιών, ενώ την ίδια στιγμή ετοίμασαν ένα μανιφέστο στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών. Οι τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο, την ενδυνάμωση της «πυροσβεστικής υπηρεσίας», τα ηλεκτρικά καλώδια να γίνουν υποδαπέδια, την καλύτερη διαχείριση στην περισυλλογή σκυβάλων και άλλα. Οι ΜΚΟ υπογραμμίζουν επίσης την αδυναμία των «αρμοδίων» να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

    Τα διάφορα μέτωπα πυρκαγιών ήταν στα κατεχόμενα χωριά Αφάνεια, Άσσια, Γερόλακκο, Χαμίτ Μάντρες, Πέτρα του Διγενή, Άχνα, Τζιάος, Τρίκωμο, Ριζοκάρπασο, Γαληνόπορνη, Μάντρες, κλπ.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το γεωτρύπανο Φατίχ βάζει πλώρη για Μαύρη θάλασσα

    Υπό τον τίτλο «Το γεωτρύπανο είναι έτοιμο για καθήκον», ο τηλεοπτικός σταθμός CNNTurk (25.05.20) μεταδίδει ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Fatih), που βρισκόταν στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά της Κωνσταντινούπολης, εδώ και καιρό, ολοκλήρωσε τις εργασίες αποσυναρμολόγησης της πλατφόρμας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεωτρύπανο Φατίχ πριν αρχίσει τα καθήκοντά του στη Μαύρη θάλασσα είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά της Κωνσταντινούπολης. Όμως για να μπορέσει να περάσει από την γέφυρα του Βοσπόρου [Istanbul Bogaz?] έπρεπε να αποσυναρμολογηθεί η πλατφόρμα που ήταν πάνω στο γεωτρύπανο. Η πλατφόρμα έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί και τοποθετηθεί πάνω σε μια μαούνα.

    Σημειώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες προετοιμασίες του γεωτρύπανου πριν το ταξίδι του στη Μαύρη θάλασσα.

    Το γεωτρύπανο Φατίχ τις προσεχείς μέρες θα αποπλεύσει από το λιμάνι για την Μαύρη Θάλασσα περνώντας κάτω από τη γέφυρα του Βοσπόρου. Αναφέρθηκε ότι το γεωτρύπανο θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Τραπεζούντας ως κέντρο διαχείρισης.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα AHaber (25.05.20), υπό τον τίτλο «Το γεωτρύπανο Φατίχ έτοιμο για δράση! Η πλατφόρμα αποσυναρμολογήθηκε», δημοσιεύει φωτογραφίες του γεωτρύπανου Φατίχ χωρίς την πλατφόρμα.

    (ΔΨ)

    [02] Η οικονομία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους Τούρκους πολίτες από τον κορωνοϊό

    Η Cumhuriyet (26.05.20) γράφει ότι δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία ANAR, αναφορικά με τον ιό COVID-19 κατέδειξε ότι το εισόδημα του 50% των ατόμων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση μειώθηκε λόγω της επιδημίας. Σε ερώτηση αναφορικά με αυτό που απασχολεί περισσότερο τους ερωτηθέντες, εκτός της επιδημίας, το 77,6% απάντησε «η οικονομία». Το ποσοστό αυτό ήταν στο 70% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αποτελέσματα αντίστοιχης δημοσκόπησης.

    Η έρευνα με τίτλο «Έρευνα κοινού για τον ιό Covid-19 και την συμπεριφορά του», διεξήχθη μεταξύ 9-18 Μαΐου μέσω τηλεφώνου με τη βοήθεια υπολογιστή με δείγμα 2.433 ατόμων που ζουν σε 26 επαρχίες. Η μελέτη, στην οποία εφαρμόστηκαν οι ποσοστώσεις ηλικίας, φύλου, τοποθεσίας και προτίμησης κόμματος, πραγματοποιήθηκε με τις ηλικιακές ομάδες 18 ετών και άνω, οι οποίες είναι η ηλικία των ψηφοφόρων.

    Στη μελέτη, στην οποία τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τον νέο τύπο επιδημίας Covid-19, το 50,3% των ερωτηθέντων απάντησαν «είμαι πολύ προσεκτικός» στα προσωπικά μέτρα κατά της επιδημίας και το 46,4% «είμαι προσεκτικός». Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν μάσκες ως προφύλαξη κατά της επιδημίας ήταν 75,6% και εκείνοι που δήλωσαν ότι έπλεναν τα χέρια τους με σαπούνι ως μέτρο ήταν 51,8%.

    Σε ερώτηση πώς επηρεάστηκαν από την επιδημία, το 50,5% των ερωτηθέντων απάντησε «το εισόδημά μου μειώθηκε», το 36,2% απάντησε «τα χρέη μου αυξήθηκαν» και το 14,9 % απάντησε «έχασα τη δουλειά μου». Το ποσοστό εκείνων που είπαν «δεν με επηρέασε καθόλου» ήταν 12%.

    «Σε ερώτηση «πόσο επιτυχημένες βρίσκετε τις πρακτικές της Προεδρίας και της κυβέρνησης για το ξέσπασμα του ιού», το 90,7% είπε πως «ο περιορισμός των συλλογικών δραστηριοτήτων» ήταν η πιο επιτυχημένη εφαρμογή. Στη δεύτερη θέση, οι «απαγορεύσεις ταξιδιού μεταξύ επαρχιών» καταγράφηκαν με 87,9 % και στην τρίτη θέση, «η απαγόρευση των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω» με 86,7%.

    Ερωτηθέντες σχετικά με τις μελλοντικές τους προσδοκίες το 67,6% δήλωσε ότι «εμπιστεύομαι τους θεσμούς και το κράτος». Το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με τη δήλωση «είμαι αισιόδοξος» ήταν 67,4 % και το ποσοστό εκείνων που συμφώνησαν με την έκφραση «είμαι ανήσυχος» ήταν 43,3%.

    Τέλος, ποσοστό 37,5% αναμένει ότι η ομαλοποίηση θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

    (ΚΣ)

    [03] Στους 29 οι νεκροί και στα 987 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (26.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 21,492 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 29 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,321άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 157,814 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,369. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,853,754 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 756 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 371 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα, ενώ συνολικά 120,015 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Στις δηλώσεις του, ο Κοτζά ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε το φράγμα των 120,000 και ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ μειώνεται. Τόνισε ξανά ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντικό μέτρο για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    (ΚΣ)

    [04] Η εταιρεία Sun Express ξεκινάει πτήσεις από τις 4 Ιουνίου

    Η Yenisafak (26.05.20) γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία Sun Express, η οποία είχε αναστείλει τις πτήσεις της ένεκα της επιδημίας του ιού COVID-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε την επανέναρξη των πτήσεων της από τις 4 Ιουνίου λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιή και ασφαλή διαδρομή των επισκεπτών και των πληρωμάτων της.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι επιβάτες θα γίνονται αποδεκτοί στην πτήση εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας με τον κωδικό HES. «Οι επιβάτες που διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πτήση σε κωδικούς HES, δεν θα μεταφέρονται στις πτήσεις», τονίζει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Πρόστιμα και ποινές στο Τύπο από Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας

    Υπό τον τίτλο «Το RTURK και το BIK εκφοβίζουν», η Sozcu (23.05.20) γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ότι η Επιτροπή για τις Αγγελίες στο Τύπο (BIK) επέβαλε απαγόρευσης καταχώρησης επίσημη αγγελιών για 35 ημέρες στην εφημερίδα Cumhuriyet και ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTURK) επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 129 χιλιάδων τουρκικών λιρών σε πέντε προγράμματα του τηλεοπτικού σταθμού Halk TV.

    Επιβλήθηκε η απαγόρευση στην εφημερίδα Cumhuriyet εξαιτίας δημοσιεύματός της για παράνομες οικοδομές στις ακτές του Βοσπόρου και στην εφημερίδα Birgun για δημοσίευμα σχετικά με την Ερυθρά Ημισέληνο.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Σωματείο Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC) καταδικάζει τις ποινές που υποβλήθηκαν από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας και την Επιτροπή για τις Αγγελίες, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία του τύπου εμπεριέχει την ελευθερία ενημέρωσης χωρίς την επέμβαση των επισήμων αρχών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Παρόλα αυτά, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας και η Επιτροπή για αγγελίες παραβιάζει την ελευθερία του τύπου με τις ποινές και τα πρόστιμα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 26 May 2020 - 10:40:45 UTC