Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 89/2020 23-25.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Καμία οριστική ημερομηνία για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, βρίσκονται σε διαβούλευση με την Τουρκία, λέει ο Πιλλί
  • [02] Όζερσαϊ: «Όπως το υπουργικό συμβούλιο καθόρισε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, έτσι θα καθορίσει και το άνοιγμα τους»
  • [03] Έπρεπε να γίνουν επαφές μεταξύ των πλευρών για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, δηλώνει ο Έρχουρμαν
  • [04] Μήνυμα Ακιντζί για την γιορτή του Ραμαζανιού
  • [05] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 34 τεστ χθες
  • [06] Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα
  • [07] Πλήρωσαν για τουριστική έκθεση που δεν έγινε
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις εντός της δικής τους υφαλοκρηπίδας στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
  • [02] Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο
  • [03] Επανακαθορισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, ζητά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
  • [04] Ερντογάν: «Κανένας δεν μπορεί να πάρει την γη των Παλαιστινίων»
  • [05] Στους 32 οι νεκροί και στα 1,142 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [06] Προσπάθεια για επανεκκίνηση τουρισμού στην Τουρκία με επισκέπτες από Γερμανία και Ρωσία
  • [07] Ανησυχίες για την αυξανόμενη δύναμη των δύο κομμάτων που προέρχονται από το ΑΚΡ ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ισχυρίζεται αρθρογράφος
  • [08] Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ανάπτυξη του μη επανδρωμένου τουρκικού επιθετικού αεροσκάφους Bayraktar AKINCI
  • [09] Η ισραηλινή εταιρεία El Al άρχισε πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης μετά από 13 χρόνια

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Καμία οριστική ημερομηνία για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, βρίσκονται σε διαβούλευση με την Τουρκία, λέει ο Πιλλί

    Κάτω από τον τίτλο «Ανησυχώ», η Yeni Bak?s (25.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα συζητήσουν το θέμα οι επιτροπές υγείας των δύο πλευρών. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Πιλλί ανέφερε ότι ανησυχεί για το άνοιγμα των «συνοριακών πυλών», όπως χαρακτήρισε τα οδοφράγματα, επισημαίνοντας ότι ενόσω συνεχίζεται η πανδημία διεθνώς, συνεχίζει να υπάρχει ρίσκο.

    Ο Πιλλί είπε ότι όταν έρθει η ώρα, θα ληφθούν μέτρα και θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, κοιτάζοντας και των αριθμό των κρουσμάτων στον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Σημείωσε ότι ως «υπουργείο» δεν θα προβούν σε υποχωρήσεις στα μέτρα και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα μαζί από τον «βορρά» και τον «νότο» και ότι οι κανόνες και τα μέτρα θα σχεδιαστούν με το επιστημονικό συμβούλιο.

    Ανέφερε ότι η ημερομηνία ανοίγματος των οδοφραγμάτων θα είναι μετά τις 8 Ιουνίου και ότι έχουν ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη σε περίπτωση που θα γίνει αυτό, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ημερομηνία.

    Κάτω από τον τίτλο «Είμαστε σε διαβούλευση και με την Τουρκία σε σχέση με το άνοιγμα των πυλών», η Afrika (25.05.20) γράφει ότι σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Πιλλί ανέφερε ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα κατά τις τελευταίες 36 ημέρες, παρά το γεγονός ότι έγιναν τεστ σε ασθενείς που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα.

    Σημειώνοντας ότι άνοιξαν μερικοί τομείς και χαλάρωσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο Πιλλί είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του «λαού» εφαρμόζει τους κανόνες προστασίας και προειδοποίησε ότι έστω και αν δεν υπάρχει κρούσμα σήμερα στα κατεχόμενα μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς.

    Ανέφερε ότι μετά το μπαϊράμι θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν και πρόσθεσε ότι μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν και οι επισκέψεις από το εξωτερικό. Σημειώνοντας ότι σκοπεύουν να λάβουν πολύ σοβαρά μέτρα σε αυτό το θέμα, ο Πιλλί επεσήμανε:

    «Είμαστε σε διαβούλευση με την Τουρκία και σε σχέση με το άνοιγμα των πυλών. Διεξάγονται και στην Τουρκία κάποιες εργασίες σε σχέση με το άνοιγμα των πυλών. Κατά τις προσεχείς μέρες θα έχουμε διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας. Θα ενώσουμε τα μέτρα που θα λάβουν εκείνοι με τα μέτρα που θα λάβουμε εμείς και θα καθορίσουμε έναν οδικό χάρτη».

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μετά το άνοιγμα των πυλών όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα θα υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό και θα λαμβάνονται διαφορετικά μέτρα για τους τουρίστες σε σύγκριση με τα μέτρα που λαμβάνονται για τους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ».

    Υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν τους άφησε μόνους και ότι έλαβαν κάθε είδους βοήθεια από την Τουρκία στην διαδικασία αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Επισημαίνοντας ότι η στήριξη θα συνεχίσει, ευχαρίστησε ειδικά τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Όζερσαϊ: «Όπως το υπουργικό συμβούλιο καθόρισε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, έτσι θα καθορίσει και το άνοιγμα τους»

    Η K?br?s (23.05.20) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι με θυσίες κλείστηκαν στα σπίτια τους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και είναι αντιμέτωποι τώρα με την καταστροφή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία, και για αυτό, όπως υποστήριξε, δεν θα ήθελαν να καταστρέψουν τα πάντα με απερίσκεπτες αποφάσεις.

    «Είμαστε υπέρ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατόν, θέλουμε να ανοίξουν για να εκμηδενίσουμε την καταστροφή για τους εργάτες», ανέφερε ο Όζερσαϊ στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες κανείς δεν θα ήθελε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. «Ως κυβέρνηση, θα θέλαμε να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατό, όμως είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο που θα γίνει αυτό χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για τις 8 Ιουνίου. Όμως το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι το εξής: Πότε θα επέλθει στην Ελληνοκυπριακή πλευρά η ίδια κατάσταση που επικρατεί εδώ στο θέμα του κορωνοϊού; Αν συνεχιστούν τα κρούσματα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι μεγάλο το ρίσκο. Επομένως, τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από αυτό», εξήγησε ο Όζερσαϊ.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην οποία «ως κυβέρνηση», όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις για το ζήτημα και αξιολόγησαν την πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Όζερσαϊ δήλωσε:

    «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει από τα προχθές ότι συμφώνησαν οι δυο πλευρές στο θέμα αυτό. Παρόλα αυτά όμως, όπως είχε ληφθεί απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο για την λήψη μέτρων για λόγους ασφάλειας και υγείας για τους περιορισμούς στα οδοφράγματα, δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τώρα με κάποιο άλλο τρόπο. Η διοίκηση στη νότια Κύπρο πρότεινε να ανοίξουν τα οδοφράγματα στις 8 Ιουνίου για 5 κατηγορίες ανθρώπων. Θα πρέπει να καθίσουμε και εμείς και να κάνουμε μια αξιολόγηση. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποια βήματα θα γίνουν και υπό ποιους όρους, πότε θα πρέπει να γίνουν και ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβουμε. Είναι το υπουργικό συμβούλιο που θα προβεί σε αυτή την αξιολόγηση. Και για το θέμα αυτό χρειάζεται η άποψη του υπουργού υγείας. Ο καθ' ύλη αρμόδιος σύμφωνα με το σύνταγμα για το ζήτημα αυτό είναι ο υπουργός υγείας. Η επιτροπή υγείας που συστάθηκε δεν είναι συνταγματική επιτροπή αλλά μια ad hoc επιτροπή».

    Αναφερόμενος και στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ο Όζερσαϊ είπε ότι χρειάζεται να παρακολουθούν και τις εξελίξεις και την πορεία της πανδημίας και στην Τουρκία αλλά και διεθνώς και θα δράσουν, όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που λαμβάνουν και οι άλλες χώρες.

    Υπενθυμίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει δώσει άδεια σε «πολίτες της ΤΔΒΚ» να μεταβαίνουν στην Τουρκία είτε για λόγους υγείας είτε για κηδείες, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι θα διασφαλίσουν και την επιστροφή τους. Πρόσθεσε επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιτρέψουν και σε «ξένους πολίτες» που διαμένουν στα κατεχόμενα να επιστρέψουν πίσω αλλά πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε πολίτης «εισέρχεται στην ΤΔΒΚ» θα πρέπει να παραμένει σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες.

    (ΑΚ)

    [03] Έπρεπε να γίνουν επαφές μεταξύ των πλευρών για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, δηλώνει ο Έρχουρμαν

    H Vatan (23.05.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι η «σφραγίδα επιτυχίας» για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας ανήκει στον τουρκοκυπριακό «λαό» και σε κανέναν άλλο και αυτό οφείλεται όπως είπε στην υπευθυνότητα που επέδειξε και την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη σε διάφορους «τομείς» για να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να ορθοποδήσουν.

    Σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι όταν έκλεισαν τα οδοφράγματα ακολουθήθηκαν λανθασμένες διαδικασίες, αφού χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση, η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είπε ανακοίνωσε την απόφαση της να κλείσει κάποια οδοφράγματα και στη συνέχεια, το δικό τους «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε το κλείσιμο των υπολοίπων.

    «Όλα αυτά έγινα χωρίς να γίνουν διαβουλεύσεις. Εμείς κάναμε πάρα πολλές φορές εκκλήσεις αναφορικά με τη διαδικασία, λέγοντας ότι είμαστε ένα νησί και ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Σε αυτό το νησί σήμερα μοιραζόμαστε το ίδιο πρόβλημα. Εμείς υποδείξαμε την Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία για να χειριστεί το ζήτημα αλλά δυστυχώς η Επιτροπή δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο θα θέλαμε. Δυστυχώς ούτε και σήμερα φαίνεται να είναι», πρόσθεσε ο Έρχουρμαν.

    (ΑΚ)

    [04] Μήνυμα Ακιντζί για την γιορτή του Ραμαζανιού

    H K?br?s (24.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ακόμα και χώρες που διαθέτουν τον πιο ισχυρό στρατό και τα πιο ισχυρά όπλα του κόσμου δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η ανθρωπότητα πρέπει να αφιερώνει τους πόρους της στην επιστήμη, στην υγεία και στην εκπαίδευση και όχι στους εξοπλισμούς, στην πολυτέλεια και στην επίδειξη.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες πρέπει να επικεντρωθούν στην μεγάλη αλλαγή αυξάνοντας την παραγωγή με πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων τους και το αίσθημα της αλληλεγγύης και ενθαρρύνοντας μιαν πιο μετρημένη κατανάλωση.

    «Η μια από τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας είναι ένα κλειστό αυταρχικό καθεστώς και η άλλη είναι η επιλογή της αλληλεγγύης κατά την οποία διευρύνονται οι ελευθερίες», είπε αναφερόμενος στο μέλλον μετά τον κορωνοϊό.

    Υποστήριξε ότι κοινός τους στόχος, παράλληλα με τον αγώνα για εξεύρεση λύσης για να πάρουν την ισότιμη και αξιοπρεπή θέση που τους αξίζει στον κόσμο, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού οικοδομήματος με την οικονομία και την δημοκρατία του για να ριζώσουν σε αυτά τα χώματα.

    Σημειώνοντας ότι όλοι παρατήρησαν πόσο ανεπαρκείς είναι τόσο στο θέμα της από αέρος επέμβασης σε πυρκαγιές όσο και από την άποψη της ύπαρξης ενός συστήματος προειδοποίησης για τις πυρκαγιές, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε το εξής:

    «Ενώ λυπεί όλους αυτή η απώλεια της χώρας μας, από την άλλη νιώσαμε έστω και μια στενάχωρη ικανοποίηση για το γεγονός ότι πρώτη φορά επιδείχθηκε στην Κύπρο ένα παράδειγμα αλληλεγγύης κατά των φυσικών καταστροφών. Χωρίς να δίδω καθόλου σημασία στο παιχνίδι εξασφάλισης πολιτικής υπεροχής, ζήτησα συμβολή και από την νότια Κύπρο επιπρόσθετα με τα ελικόπτερα που ήρθαν από την Τουρκία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτού που ήταν σωστό για το περιβάλλον μας. Το έκανα αυτό σε διαβούλευση με την κυβέρνησή μας και λαμβάνοντας και τις δικές τους θετικές απόψεις. Το γεγονός ότι αυτή η βοήθεια υλοποιήθηκε κατόπιν αιτήματός μας είναι γκρέμισμα ενός ταμπού. Σε περίπτωση που σε παρόμοιες περιπτώσεις επιδειχθεί η ίδια συμπεριφορά και από τον νότο, θα μπορέσουμε να πούμε ότι γκρεμίστηκε και το δεύτερο σκέλος αυτού του ταμπού».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 34 τεστ χθες

    H K?br?s (25.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες Κυριακή 24 Μαΐου διενεργήθηκαν 34 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν σε νοσοκομεία και πολυκλινικές καθώς και σε παραμένοντες σε καραντίνα σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 31,039 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 104 πήραν εξιτήριο και τα τέσσερα έχουν αποβιώσει.

    Η Vatan (24.05.20) γράφει ότι ο Πιλλί ανακοίνωσε πως το Σάββατο 23 Μαΐου έκαναν 51 τεστ για κορωνοϊό στα κατεχόμενα χωρίς να βρουν κάποιο κρούσμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Φλόγες παντού», η Afrika (25.05.20) γράφει ότι δεν περνά μέρα χωρίς να ξεσπάσει πυρκαγιά στα κατεχόμενα και ότι χθες ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά μέρη. Για πολλοστή φορά κάηκε η περιοχή του κατεχόμενου Διόριος, για την οποία πάλι ζητήθηκε βοήθεια σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν χρειάστηκε η βοήθεια αυτή.

    Φωτιά που ξεκίνησε σε χώρο απόρριψης σκυβάλων στην κατεχόμενη Άσσια και εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των σφοδρών ανέμων, κατέκαψε μια περιοχή 300 στρεμμάτων.

    Πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο σημεία στο Τζιάος έκαψε ξηρά χόρτα σε έκταση 10 στρεμμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της «αστυνομίας».

    Φωτιά στην κατεχόμενη Αφάνεια έκαψε 1,500 μεγάλα δεμάτια σανού, ξηρά χόρτα σε έκταση 5 στρεμμάτων, καλάμια και λίπασμα.

    Φωτιά ξέσπασε και στα χωριά Λιμνίτης, Πέτρα του Διγενή και Γέναγρα. Η πυρκαγιά στον Λιμνίτη προκλήθηκε από σπίθα μετά από επαφή ηλεκτρικών καλωδίων και έκαψε μια έκταση 20 στρεμμάτων με θάμνους, μια σωλήνα νερού και δύο δέντρα. Στην Πέτρα του Διγενή κάηκαν ξηρά χόρτα και παλιοσίδερα αυτοκινήτων, ενώ στα Γέναγρα έγιναν στάχτη δεμάτια σανού και σωλήνες άρδευσης.

    H K?br?s (25.05.20) γράφει ότι κατά την δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή Διόριος-Καπούτι υπολογίζεται ότι κάηκε έκταση 100 στρεμμάτων και καταστράφηκαν 19,200 δέντρα. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι κατά τα τελευταία 25 χρόνια ξέσπασαν τρεις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στα κατεχόμενα. Πρόκειται για τις πυρκαγιές στον Πενταδάκτυλο το 1995, στον Λιμνίτη το 1998 και στο Διόριος-Καπούτι το 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πλήρωσαν για τουριστική έκθεση που δεν έγινε

    H Yeni Duzen (24.05.20) γράφει ότι σε συνεδρία που πραγματοποίησε στις 21 Μαΐου το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πληρωμή του ποσού των 258 χιλιάδων 395 τουρκικών λιρών για την Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 4-8 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι δεν πήγαν χαμένα τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε έξοδα που αφορούν τα εισιτήρια και την διαμονή κατά την διάρκεια της έκθεσης. Είπε ότι δεν επιστράφηκαν τα χρήματα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για του χρόνου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις εντός της δικής τους υφαλοκρηπίδας στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

    Η Aksam (23.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε εκπομπή στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Dim TV στην Αλάνια, σχολιάζοντας τις ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Μεσόγειο, ανέφερε: «Όταν κοιτάζουμε εκεί σήμερα ποιος βρίσκεται; Μέχρι το τέλος του χρόνου όλοι αποχώρησαν. Ποιος βρίσκεται εκεί; Μόνο η Τουρκία. Η σημασία αυτού είναι η εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με την 'ΤΔΒΚ'. Η Τουρκία έχει μήνυμα και για τις χώρες γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι υποχρεωμένες να κάνουν συμφωνία με την Τουρκία».

    Στην ερώτηση «Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα είδος συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπουμε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη σ' αυτό το θέμα. Πώς θα προχωρήσετε στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον αγώνα με την νόσο Covi-19;», ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της «ΤΔΒΚ».

    Επικρίνοντας τους Ελληνοκυπρίους ότι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκικής πλευράς στο νησί, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λάμβανε υπόψη τις προτροπές και προτάσεις της 'ΤΔΒΚ', και αν μάθαινε να διαμοιράζεται δεν θα υπήρχαν αυτές οι εντάσεις».

    Υπογραμμίζοντας ότι πάντα είναι υπέρ της διπλωματίας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Δυστυχώς, όταν εμείς λέμε διπλωματία, αυτοί το εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Και εμείς στείλαμε τα πλοία μας και ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας. Όταν κοιτάξουμε σήμερα, ποιοι βρίσκονται εκεί; Τώρα μέχρι το τέλος του έτους, όλοι έχουν αποχωρήσει. Ποιος βρίσκεται εκεί; Μόνο η Τουρκία είναι εκεί. Αυτό έχει την εξής σημασία: Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να φθάσει σε συμφωνία με την 'ΤΔΒΚ'. Το μήνυμα και για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται εδώ. Είσαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε με την Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο, η Ελλάδα προσπάθησε να μας αποκλείσει κάνοντας συνεργασίας με άλλες χώρες και μαζί με μας. Τι έγινε; Κάναμε και εμείς τις κινήσεις μας. Αρχίσαμε τις γεωτρήσεις μας, οι ισορροπίες άλλαξαν, είμαστε αποφασισμένοι. Πρώτα σε προειδοποιούμε. Αν δεν ακούσεις, θα πάρουμε τα απαραίτητα βήματα».

    Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ισχυρή και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο μάχης, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Η Τουρκία έχει την δύναμη να προστατεύει τα συμφέροντα τόσου του τουρκοκυπριακού λαού όσου και του τουρκικού κράτους και έθνους. Συνεπώς, εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Αν η 'ΤΔΒΚ' πει, 'Εμείς συμφωνήσαμε και τα δικαιώματα μας βρίσκονται υπό εγγύηση εδώ, δεν υπάρχει ανάγκη πια για γεωτρήσεις', εμείς θα επανεξετάσουμε τότε τις περιοχές που μας αδειοδότησε η 'ΤΔΒΚ', αλλά υπάρχουν πάλι και οι γεωτρήσεις που θα συνεχίσω εντός της υφαλοκρηπίδας στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Εκεί [η περιοχή] βρίσκεται υπό την δική μου κυριαρχία. Δεν διαπραγματεύομαι με κανένα τα δικά μου κυριαρχικά δικαιώματα».

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχώς μεταφέρει αυτό το θέμα σε συναντήσεις της Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατούν αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

    «Αν η Ελλάδα και οι άλλοι μας πλησιάσουν θετικά, είμαστε πάντα εδώ για να διαμοιρασθούμε και να συνεργαστούμε. Θα συνεργαστούμε με όλους εκτός από τον 'ελληνοκυπριακό τομέα' [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Ο 'Ελληνοκυπριακό τομέας' πρέπει να πάει στους Τουρκοκύπριους, στην 'ΤΔΒΚ'.

    (ΔΨ)

    [02] Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο

    H Yenisafak (25.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακαρ, σε ομιλία του κατά την παρουσία του σε τουρκική ναυτική βάση κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση στο Αιγαίο.

    «Παρά τις προσπάθειές μας, την κατανόηση και την υπομονή μας όσον αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε την παρενόχληση στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για πολύ σοβαρή πρόκληση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν», είπε και πρόσθεσε: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση».

    «Εξετάζοντας τα δικαιώματα μας στη θάλασσα εμείς είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, αλλά κι αυτά των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία». «Είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με διάλογο. Θέλουμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικές κυβερνήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή. Θέλουμε όλοι να το γνωρίζουν αυτό», είπε.

    Η εφημερίδα έγραψε επίσης (25.05.20 Yenisafak) ότι σε επίσκεψη του σε συνοριακά στρατόπεδα χθες, όπου γιόρτασε μαζί με στρατιώτες το τέλος του Ραμαζανιού, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις καταπολεμούν την τρομοκρατία από τη μία πλευρά και τον κορωνοϊό από την άλλη. [...] Για την ασφάλεια της χώρας μας, του έθνους μας, έχουμε εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να τα εκπληρώνουμε. Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα από ποτέ και να μάθουμε από την ιστορία για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας και του έθνους μας.

    (ΚΣ)

    [03] Επανακαθορισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, ζητά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

    Υπό τον τίτλο «Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Ακσόι: Εμποδίστηκαν οι παραβιάσεις της Ελλάδας παίρνοντας μέτρα», η Sozcu (23.05.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ισχυρίστηκε: «Παρόλες τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 εργασίες για αλλαγή της στάθμης του εδάφους και παραβίασε το συμφωνηθέν σύνορο μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα».

    Σε γραπτή απάντηση του σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Ακσόι ανέφερε: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupuru). Έπειτα από τον απαιτούμενο συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, απαιτώντας να μην παραβιάζει τα χερσαία σύνορά μας, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και να συνέλθει η επιτροπή για τα σύνορα.

    Κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμφωνηθέν σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που καθορίστηκε η γραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, και ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες. Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών και να υπάρξει συμφωνία στις ευαίσθητες συντεταγμένες».

    «Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», καταλήγει ο Ακσόι.

    (ΔΨ)

    [04] Ερντογάν: «Κανένας δεν μπορεί να πάρει την γη των Παλαιστινίων»

    Η Yenisafak (25.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το τέμενος Al-Aqsa Mosque στην Ιερουσαλήμ αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλους τους μουσουλμάνους.

    Σε μήνυμα του για την ιερή γιορτή των Μουσουλμάνων που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, ο Ερντογάν ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και τόνισε πως δεν θα επιτρέψουν να προσφερθεί η γη τους σε κανέναν άλλο.

    Πρόσθεσε ότι την περασμένη βδομάδα υπήρξε μια νέα διαδικασία προσάρτησης και κατοχής που υπονομεύει την κυριαρχία των Παλαιστινίων και αντιτίθεται στον διεθνή νόμο.

    (ΚΣ)

    [05] Στους 32 οι νεκροί και στα 1,142 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (25.05.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 24,589 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,141 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 32 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,092 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 156,262 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,340. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,832,262 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 769 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 385 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 118,694 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν είναι σχεδόν 120,000 και ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ μειώνεται. Τόνισε ξανά ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντικό μέτρο για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    (ΚΣ)

    [06] Προσπάθεια για επανεκκίνηση τουρισμού στην Τουρκία με επισκέπτες από Γερμανία και Ρωσία

    Υπό τον τίτλο «Τσαβούσογλου: Οι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας», η Milliyet (23.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι γνωρίζει ότι οι Γερμανοί και οι Ρώσοι φίλοι τους, όπως και όλοι όσοι έρχονται και γνωρίζουν την Τουρκία θέλουν να την επισκεφθούν. Ισχυρίστηκε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες όσον αφορά την πανδημία, η Τουρκία ξεχωρίζει όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, γι' αυτό και οι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, προσθέτοντας: «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά αν θέλουμε να έλθουν εδώ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έλθουν στην Τουρκία και θα κάνουν διακοπές».

    Σε δηλώσεις του σε εκπομπή στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Dim TV στην Αλάνια, ο Τσαβουσογλου υποστήριξε ότι λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης τους της πανδημίας διεξάγονται εργασίες για να επανεκκίνηση του τουρισμού στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι γίνονται συνομιλίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό γι' αυτό το θέμα. «Οι σχέσεις μας με την Γερμανία είναι πολύ καλές σε σχέση με το παρελθόν και τα μηνύματά μας έχουν ληφθεί στην Γερμανία», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, σημείωσε ότι είχε τετραμερή συνάντηση για το θέμα του τουρισμού με Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, προσθέτοντας ότι συνομίλησε και δύο φορές με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ για το ίδιο θέμα. Ο Τούρκος Υπουργός επεσήμανε ότι οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο σημαντικός για την Αττάλεια και την Αλάνια, αλλά είναι σημαντικός για την Τουρκία. Διευκρίνισε ότι για το θέμα αυτό συνεργάζεται με τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού. Στη συνέχεια δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γεωργία. Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στη γεωργία. Στο μέλλον, συγκρούσεις θα γίνονται για τον αγροτικό τομέα. Αναφέρομαι για την ασφάλεια των τροφίμων. Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε οποιαδήποτε προβλήματα για την ασφάλεια της υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε γίνει παράδειγμα αναφοράς στον κόσμο».

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόυ έχει στείλει επιστολές σε 70 ομόλογους τους, εξηγώντας τους τις εργασίες που διεξάγονται στο θέμα του τουρισμού. Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι και ο ίδιος κάνει τηλεφωνήματα στους ομολόγους τους και όχι μόνο για τον τουρισμό, αναφέροντας τα εξής: «Ο Πρόεδρος μας μίλησε με Μέρκελ ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Αργότερα, συζήτησα εγώ με τον Υπουργό Εξωτερικό Χέικο Μάας. (...). Έγινε συνάντηση στην οποία συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες για τα βήματα που κάνουμε για τον τουρισμό στην Τουρκία».

    «Όταν έλθουν οι Γερμανοί, Ρώσοι, Ολλανδοί, ή ακόμη και Αυστραλοί τουρίστες στη χώρα μας, είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους. Το υπουργείο μας συμφώνησε με πέντε εταιρείες, ιδιαίτερα Γερμανικές για πιστοποιητικά», σημείωσε ο Τσάβουσογλου.

    Ανέφερε ότι εκτός από την Γερμανία, γίνονται εργασίες για να μεταφέρουν τουρισμό και από Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια και κεντρική Ασία.

    (ΔΨ)

    [07] Ανησυχίες για την αυξανόμενη δύναμη των δύο κομμάτων που προέρχονται από το ΑΚΡ ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ισχυρίζεται αρθρογράφος

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (25.05.20) γράφει ότι ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και αρθρογράφος της εφημερίδας Karar, Μεχμέτ Οτζακτάν ανέφερε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Μεχμέτ Μπαχτσελί (MHP) προωθεί επείγουσα νομοθεσία για να αποκόψει την πορεία του Κόμματος DEVA και του Gelecek Partisi που ιδρύθηκαν από τα πρώην μέλη του ΑΚΡ Μπαμπατζάν και Νταβούτoγλου και η ανερχόμενη πορεία των οποίων απειλεί την Δημοκρατική Συμμαχία ανάμεσα στο ΑΚΡ και στο ΜΗΡ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις εκλογές, τα δύο κόμματα ένεκα των νομοθετικών ρυθμίσεων δεν θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτό θα βοηθήσει τη συμμαχία ανάμεσα στο ΑΚΡ και στο ΜΗΡ τα οποία αντιλαμβάνονται ότι το DEVA και το Gelecek Partisi θα αποτελούν εναλλακτική επιλογή σε όσους δεν θέλουν να δώσουν την ψήφο τους στη συμμαχία.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος οι βεβιασμένες κινήσεις δεν έχουν σίγουρο αποτέλεσμα αφού δεν σημαίνει πως πρόωρες εκλογές θα χαρίσουν τόσο εύκολα την νίκη στα δύο μεγάλα κόμματα.

    (ΚΣ)

    [08] Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ανάπτυξη του μη επανδρωμένου τουρκικού επιθετικού αεροσκάφους Bayraktar AKINCI

    Η Yeni Akit (24.05.20) γράφει ότι o Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, τεχνικός δευθυντής της εταιρείας Baykar και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποίησε βίντεο για πρώτη φορά πτήσης του πρώτου μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους Bayraktar AKINCI.

    Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (25.05.20), το Bayraktar AKINCI είναι το πρώτο μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

    Το ντοκιμαντέρ για το Bayraktar AKINCI ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκε σε 15 μήνες, εστιάζοντας περισσότερο στην πρώτη πτήση του που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία θα γίνει μια από τις τρεις πρώτες χώρες στον κόσμο για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    (ΔΨ)

    [09] Η ισραηλινή εταιρεία El Al άρχισε πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης μετά από 13 χρόνια

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.05.20) γράφει ότι ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ El Al πραγματοποίησε πτήση μετά από 13 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας εμπορικών λόγων. Η εταιρεία El Al είχε σταματήσει τα δρομολόγια της στην Τουρκία τον Μάρτη του 2007.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία παραχώρησε αίτημα για πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Τελ-Αβίβ και Κωνσταντινούπολης και μετά από έγκριση του τουρκικών αρχών αεροπορίας, αεροπλάνο της El Al προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το πρωί της Κυριακής.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 25 May 2020 - 14:57:20 UTC