Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 79/2020 09-11.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν είμαι μαριονέτα της Τουρκίας, λέει ο Ακιντζί– Να επαναξιολογήσουν την πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες καλεί τους Ελληνοκύπριους
  • [02] Επιστολή Όζερσαϊ στον ΠΟΥ – Ζητά να προστεθούν και οι στατιστικές των Τουρκοκυπρίων στα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ
  • [03] Μεγάλη προβολή της εκστρατείας Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού για να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μέλη του ΠΟΥ
  • [04] «Δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας στην Βόρεια Κύπρο», αναφέρει καθηγητής του Χάρβαρντ
  • [05] Έφθασαν άλλοι 90 στρατιώτες στα κατεχόμενα
  • [06] 173 Τούρκοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα στην Μερσίνα
  • [07] Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού για 23η ημέρα στα κατεχόμενα
  • [08] Εκατοντάδες κάμερες εγκαθίστανται στην Κερύνεια και στην Λευκωσία
  • [09] Δόθηκε στήριξη 1,500 ΤΛ σε 41 χιλιάδες άτομα, λέει ο Σουτζούογλου
  • [10] Εκστρατεία προσέλκυσης τουρισμού στα κατεχόμενα
  • [11] Εταιρείες άρχισαν να πουλούν αεροπορικά εισιτήρια για την Κύπρο
  • [12] Αρχίζει η εφαρμογή του θερινού ωραρίου
  • [13] Αρχίζει η κατ' οίκον διανομή φαγητού από σήμερα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Ντονμέζ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη πτώση της τιμής του πετρελαίου
  • [02] Στους 47 οι νεκροί και στα 1,542 τα κρούσματα στην Τουρκία
  • [03] Ήρε τον κατ΄οίκον περιορισμό σε 24 επαρχίες η Τουρκία
  • [04] Η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή όχι μόνο την πανδημία αν η Τουρκία ήταν μέλος της Ένωσης, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα του
  • [05] Η Άγκυρα ξεκινά «τηλεφωνική διπλωματία» με 70 χώρες με στόχο την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας και την προσέλκυση τουριστών στη χώρα
  • [06] Ερωτήματα για τα προβλήματα στην οικονομία που προκύπτουν λόγω κορωνοϊού θέτει Τούρκος αρθρογράφος
  • [07] Μειώθηκε ο αριθμός των «τρομοκρατών» στην Τουρκία σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν είμαι μαριονέτα της Τουρκίας, λέει ο Ακιντζί– Να επαναξιολογήσουν την πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες καλεί τους Ελληνοκύπριους

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν είμαστε μαριονέτα», η Afrika (09.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν το εξέλεξαν για να είναι μαριονέτα. Μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Ada TV, ο Ακιντζί ανέφερε και τα εξής για το θέμα:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε μαριονέτα. Μας εξέλεξε για να είμαστε πρόεδρος της δημοκρατίας του λαού. Υπάρχει μόνο ένα κράτος που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, έτσι δεν είναι; Τότε δεν είναι σημαντικό το πόσο μικροί ή μεγάλοι είμαστε, το πόσο πλούσιοι ή φτωχοί είμαστε ή ο αριθμός του πληθυσμού μας. Εμείς ζητήσαμε σχέση δύο αδελφών δημοκρατιών. Εργαστήκαμε για να γίνει αυτό. [...] Πρέπει σώνει και καλά να παραιτηθείτε της ταυτότητάς σας, της δικής σας προσωπικότητας και να γίνετε ίδιοι, να εξομοιωθείτε με κάποιους; Τότε σίγουρα δεν σας θα απομείνει δική σας ταυτότητα και προσωπικότητα. Θα γίνετε πιστό αντίγραφο ή θα γίνετε μαριονέτα. [...] Δέχομαι κριτική ότι δεν χρησιμοποιώ πολύ την έκφραση μητέρα πατρίδα, όσο κοντά και αν είμαστε από την άποψη των συναισθηματικών δεσμών. Το λέω εδώ και χρόνια ότι στις διακρατικές σχέσεις πρέπει πλέον να αφεθεί κατά μέρος η ρητορική 'μητέρας – θυγατέρας', δεν είναι νέο αυτό. [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί της Τουρκίας πρέπει να έχουν ισότιμες σχέσεις με τους αντίστοιχους «θεσμούς» που υπάρχουν στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι πιο πολύ πρέπει να το προσέξουν αυτό οι θεσμοί της Τουρκίας, ενώ οι «θεσμοί» στα κατεχόμενα πρέπει να είναι πιο «απαιτητικοί». Σημειώνοντας ότι πιο σημαντικές είναι οι «θεσμικές σχέσεις» πέραν από τις προσωπικές συναισθηματικές σχέσεις, ο Ακιντζί πρόσθεσε:

    «Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στο θέμα της ανάγκης τοποθέτησης των σχέσεων των θεσμικών δομών μας με τις θεσμικές δομές στην Τουρκία σε μια πιο υγιή βάση. Αν τούτο το μέρος είναι ένα χωριστό κράτος το οποίο αναγνωρίζει η Τουρκία και αυτό λέμε στον κόσμο, αν λέμε ότι πρέπει να προστατεύουμε και να επιβλέπουμε την κυριαρχία μας έναντι των Ελληνοκυπρίων, πρέπει να επανακαθορίσουμε σε μιαν υγιή βάση τις σχέσεις των θεσμών μας με τους θεσμούς της Τουρκίας. Το ομόλογο του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας (RTUK) εδώ σε εμάς είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (YYK). Το ομόλογο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαίδευσης (YOK) εδώ σε εμάς είναι το Συμβούλιο Σχεδιασμού, Ελέγχου Πιστοποίησης και Συντονισμού Ανώτατης Εκπαίδευσης (YODAK). Το RTUK σταματά την εκπομπή ενός τηλεοπτικού σταθμού στην ΤΔΒΚ. Το ΥΥΚ δηλώνει ότι αυτό έγινε χωρίς να ενημερωθεί το ίδιο. Όπως φαίνεται και από εδώ, χρειάζεται μια υγιής συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς. [...]»

    Ερωτηθείς για την αναστολή των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγαν στην Ανατολική Μεσόγειο οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του κορωνοϊού, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην πρόταση που ο ίδιος είχε υποβάλει στις 13 Ιουλίου 2019 προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά απορρίφθηκε «κατηγορηματικά» και επανέλαβε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε να κηρυχθεί μορατόριουμ είτε θα εργαστούν από κοινού οι δύο πλευρές σύμφωνα με το πνεύμα της πρότασης της 13ης Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί ούτε μορατόριουμ ούτε συνεργασία τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται χωριστά οι πλευρές.

    «Δεν είναι ορθό να εκληφθούν τώρα ως κήρυξη μορατόριουμ οι δηλώσεις των ΕΝΙ και TOTAL και ως πολιτική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Λένε απλώς ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτή την εργασία λόγω των συνθηκών οι οποίες υπάρχουν σήμερα», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι παρά ταύτα, ο τερματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες λόγω κορωνοϊού αποτελεί μιαν νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασης της τουρκοκυπριακής πλευράς εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αν ο κορωνοϊός οδηγεί τους Ελληνοκύπριους σε αναστολή, είναι τουλάχιστον μια νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασής μας πάνω σε αυτό το θέμα. Να την αξιολογήσουν και να πουν 'η δουλειά αυτή αναστάληκε για τουλάχιστον έναν χρόνο, να καθίσουμε, να συζητήσουμε αυτή την υπόθεση'. Η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα είναι προς την κατεύθυνση ότι 'αυτό είναι πεδίο κυριαρχίας μου, δεν το συζητώ με τους Τουρκοκύπριους'. Για τον λόγο αυτό, αν αυτός ο μπελάς του κορωνοϊού μας δίνει μιαν ευκαιρία συνεργασίας πάνω σε αυτό το θέμα, εμείς είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε, όμως αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την μονομερή στάση και να ενεργήσει ανοιχτόκαρδα. Να το αξιολογήσει αυτό ως ευκαιρία, να καθίσουμε και να συζητήσουμε τουλάχιστον αυτή την υπόθεση».

    Αναφερόμενος στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σύντομα στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αυτές θα βρουν μιαν λύση στο θέμα του «τι είδους ΤΔΒΚ και τι είδους Κύπρο θέλει ο λαός». «Αυτό θα αποφασίσει», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επιστολή Όζερσαϊ στον ΠΟΥ – Ζητά να προστεθούν και οι στατιστικές των Τουρκοκυπρίων στα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ

    Η Vatan (10.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, υποστηρίζοντας ότι η ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» μπορεί να είναι η πρώτη «χώρα» στον κόσμο στην οποία δεν εμφανίστηκε κρούσμα της ασθένειας Covid-19 εδώ και 22 ημέρες.

    Ο Όζερσαϊ ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΠΟΥ για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού που διεξήγαγαν στα κατεχόμενα από τις 10 Μαρτίου και εντεύθεν εφαρμόζοντας τις οδηγίες του διεθνούς οργανισμού. Σημείωσε ότι μέχρι τις 8 Μαΐου διαπιστώθηκαν 108 κρούσματα και έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα, ενώ όλοι όσοι νόσησαν με Covid-19 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο. Επισημαίνοντας ότι από τις 4 Μαΐου άρχισαν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνουν, ανέφερε και τα εξής ο Όζερσαϊ:

    «Απαιτώ από τον ΠΟΥ, που η αποστολή του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων υγείας ολόκληρης της ανθρωπότητας, να αποδεχθεί αυτή την σημαντική επιτυχία της μη αναγνωρισμένης ΤΔΒΚ εναντίον του Covid-19, χωρίς να προβαίνει σε διακρίσεις στην βάση πολιτικών συμφερόντων σε ένα τέτοιο ζήτημα υγείας. Απαιτώ να προστεθούν και οι στατιστικές και οι εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων στα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μεγάλη προβολή της εκστρατείας Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού για να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μέλη του ΠΟΥ

    Η K?br?s (11.05.20) γράφει ότι την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έλκυσε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών που άρχισε στις 22 Απριλίου μέσω διαδικτύου ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Μεχμέτ Χάσγκιουλερ για να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι συνδεδεμένο μέλος (associate member) του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκστρατεία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και ακολουθείται και από την Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΠΟΥ, Gabby Stern.

    Ενδιαφέρον για την εκστρατεία που άρχισε στο Tweeter επιδείχθηκε και από αρκετές τουρκικές εφημερίδες και κανάλια όπως οι Cumhuriyet, Milliyet, Haber Turk, Fox TV, Art? TV, Bengu Turk TV και Sputnik Turkiye, που φιλοξένησαν δηλώσεις του Χάσγκιουλερ.

    Ενδιαφέρον για την εκστρατεία επέδειξαν και ξένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, όπως η συντάκτης του The Economist για θέματα υγείας Natasha Loder, που χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρωτοβουλία του Χάσγκιουλερ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας στην Βόρεια Κύπρο», αναφέρει καθηγητής του Χάρβαρντ

    Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής Δρ. Ριφάτ Ατούν, πρόεδρος του Τμήματος Συστημάτων Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Duzen (10.05.20), δήλωσε ότι μόνο το τεστ PCR μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει ή δεν έχει τον ιό COVID-19.

    Ο καθηγητής Δρ. Ατούν εξήγησε ότι έχουν μόλις ξεπεράσει τα πρώτα εκατό μέτρα, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός είναι μια μαραθώνια επιδημία και βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

    Εφιστώντας την προσοχή ότι το δεύτερο στάδιο είναι το δυσκολότερο και το σημαντικότερο, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διενέργεια των τεστ αντιγόνων και αντισωμάτων για τον ιό COVID-19 στο δεύτερο στάδιο.

    Υπογραμμίζοντας ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ένα οικουμενικό, υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι μεταξύ των ετών 2007-2008, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα μαζί με μια ομάδα, ως επίσημος εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και πρόσθεσε τα εξής: «Μέσα στα πλαίσια του ΠΟΥ, ετοιμάστηκε μια μελέτη, παραδόθηκε, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Βλέπουμε και τις παρενέργειες. Είχαμε αναπτύξει κάποιες λύσεις για να στηθεί ένα καλό σύστημα υγείας. Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε, αν εφαρμόζονταν αυτά, σήμερα θα υπήρχε ένα καλό σύστημα υγείας στην 'ΤΔΒΚ'. Η πρώτη βαθμίδα δεν λειτουργεί καλά, δεν υπάρχει αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς γίνεται η χρηματοδότηση του συστήματος υγεία. Γι' αυτό τα έξοδα υγείας επιβαρύνουν τα άτομα. Το σύστημα υγείας πρέπει να λειτουργεί ακέραια...Δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένα οικουμενικό, υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας στην Βόρεια Κύπρο».

    (ΔΨ)

    [05] Έφθασαν άλλοι 90 στρατιώτες στα κατεχόμενα

    Η Afrika (09.05.20) γράφει ότι συνεχίζεται η άφιξη επιβατών στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου και ότι την Παρασκευή έφτασαν στα κατεχόμενα άλλοι 90 στρατιώτες από το εν λόγω λιμάνι. Επικαλούμενη πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Gazedda K?br?s, η εφημερίδα αναφέρει ότι μαζί με τους στρατιωτικούς έφτασε και ένας πολίτης στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ 9 πολίτες αφίχθησαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

    Οι στρατιώτες παραλήφθηκαν από στρατιωτικά οχήματα και οδηγήθηκαν σε χώρους στους οποίους θα τεθούν σε καραντίνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] 173 Τούρκοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα στην Μερσίνα

    Η Yeni Duzen (10.05.20) γράφει ότι 173 Τούρκοι υπήκοοι έχουν μεταφερθεί από τα κατεχόμενα στην Μερσίνα της Τουρκίας, μέσα στα πλαίσια των μέτρων για τον ιό Covid-19.

    Σύμφωνα με είδηση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μέσα στο πλαίσιο της μεταφοράς που άρχισε με κοινές εργασίες των εμπλεκομένων υπουργείων, τις οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και τον συντονισμό του Τούρκου Αντιπροέδρου Οκτάι, οι 173 Τούρκοι πολίτες μεταφέρθηκαν με πλοία από τα κατεχόμενα στο λιμάνι Τασουτζού και αφού πέρασαν υπό έλεγχο, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε φοιτητικές εστίες στην επαρχία Αναμούρ.

    (ΔΨ)

    [07] Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού για 23η ημέρα στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στην ΤΔΒΚ εδώ και 23 ημέρες», η Vatan (11.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 980 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πιλλί είπε ότι άτομα που εστάλησαν για περαιτέρω διερεύνηση υποβλήθηκαν σε PCR τεστ και κανένα από αυτά δεν ήταν θετικό στον ιό.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 10 Μαΐου διενεργήθηκαν 24,044 τεστ για κορωνοϊό στα κατεχόμενα, βρέθηκαν 108 κρούσματα, τέσσερις ασθενείς έχασαν την ζωή τους, 103 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο και ένα άτομο συνεχίζει να νοσηλεύεται.

    Ανέφερε ότι σε τεστ υποβλήθηκαν χθες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου, καθώς και εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εκατοντάδες κάμερες εγκαθίστανται στην Κερύνεια και στην Λευκωσία

    Κάτω από τον τίτλο «892 κάμερες στην Κερύνεια και στην Λευκωσία», η Yeni Duzen (11.05.20) γράφει ότι επανάρχισαν οι εργασίες εγκατάστασης του λεγόμενου «συστήματος διαχείρισης ασφάλειας πόλεων» και ότι ως πρώτο βήμα θα εγκατασταθούν 892 κάμερες στην Κερύνεια και στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο «διευθυντή επικοινωνίας και ενημέρωσης» της ούτω καλούμενης γενικής διεύθυνσης της λεγόμενης αστυνομίας, Ερντάλ Σανλίνταγ δήλωσε ότι με τις κάμερες και την τεχνολογική υποδομή που θα εγκαταστήσουν θα μπορέσουν να επεμβαίνουν με ταχύτητα για αντιμετώπιση του εγκλήματος.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Σανλίνταγ είπε ότι μέσω των καμερών θα σαρώνονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων και θα ελέγχονται όλες οι πληροφορίες που τα αφορούν, όπως άδεια κυκλοφορίας, μηχανικός έλεγχος και ασφάλεια. «Θα έχουμε ένα σύστημα που και θα επιτηρεί την πόλη και θα την ελέγχει ηλεκτρονικά», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κάποιους ότι θα παρακολουθούνται. Ανέφερε ότι πρόσβαση στις πληροφορίες που θα καταγράφονται θα είναι εφικτή μόνο με «δικαστικό διάταγμα».

    Σύμφωνα με τον Σανλίνταγ, το σύστημα θα ελέγχεται από ένα μόνο κέντρο το οποίο θα βρίσκεται στην «γενική διεύθυνση της αστυνομίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ανέφερε ότι το κόστος του συστήματος ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και ότι το έργο χρηματοδοτείται εκ μέρους της Τουρκίας. Είπε ότι ολοκληρώθηκε κατά 75% η εγκατάσταση του συστήματος σε δύο περιοχές και ότι άρχισε το μοντάρισμα 639 καμερών στην Κερύνεια και 254 καμερών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία προβλέπει παράλληλα με το «σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πόλεων» και την επίτευξη μεγαλύτερης «ασφάλειας» στις «εισόδους και εξόδους στα σύνορα». «Προβλέπεται ειδικά η τοποθέτηση συσκευής x-ray στα τελωνεία και στα λιμάνια για τα οχήματα», προστίθεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δόθηκε στήριξη 1,500 ΤΛ σε 41 χιλιάδες άτομα, λέει ο Σουτζούογλου

    Η K?br?s (11.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου, το καθεστώς κατέβαλε στήριξη 1,500 τουρκικών λιρών (ΤΛ) σε 41 χιλιάδες δικαιούχους. Ο Σουτζούογλου υπενθύμισε ότι οι διαδικασία υποβολής αιτήσεων είχε αρχίσει στις 20 Απριλίου και σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή καταβλήθηκαν συνολικά 61 εκατομμύρια ΤΛ. Είπε ότι κατά τις προσεχείς μέρες θα πληρωθούν άλλα 5-6 χιλιάδες άτομα.

    Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου, το ποσό των 1,500 ΤΛ καταβλήθηκε και σε περίπου 8-9 χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε ότι επίδομα θα δοθεί και στους εργαζόμενους των τομέων που θα παραμείνουν κλειστοί μέσα στον επόμενο μήνα.

    Ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι προγραμματίζουν να καταβάλουν επίδομα της τάξης των 1,000 ΤΛ σε άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα πουθενά και εργάζονται σε ημερήσια βάση, προσθέτοντας ότι υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτών των ατόμων ανέρχεται γύρω στα 1,500-2,000.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εκστρατεία προσέλκυσης τουρισμού στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (10.05.20) γράφει ότι η ταξιδιωτική ιστοσελίδα eTurboNews έκανε εκτενής αναφορά για τον τουρισμό στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την είδηση, προβλήθηκε το γεγονός ότι η «βόρεια Κύπρος», που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αντιμετώπισε με επιτυχία την επιδημία του ιού Covid-19 και ότι από τις 19 του Απρίλη δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα.

    Σημειώθηκε ότι η «Βόρεια Κύπρος» πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή κάθε ταξιδιώτη, που ψάχνει ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς χωρίς τον ιό.

    (ΔΨ)

    [11] Εταιρείες άρχισαν να πουλούν αεροπορικά εισιτήρια για την Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «Αεροπορικές εταιρείες πουλούν εισιτήρια, τα βλέμματα στράφηκαν στον τουρισμό», η Yeni Duzen (11.05.20) γράφει ότι τα βλέμματα στρέφονται από τώρα στις αεροπορικές συγκοινωνίες μετά την πανδημία του Covid-19 που έπληξε τον κόσμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αεροπορικές εταιρείες άρχισαν ήδη την πώληση εισιτηρίων προς την κατεχόμενη Τύμπου, αλλά και προς τους διεθνείς αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.

    Οι Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ) δέχονται ήδη κρατήσεις από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Λονδίνο για το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου αρχής γενομένης από τις 28 Μαΐου. Από την ίδια ημερομηνία πωλεί εισιτήρια για την Τύμπου και η εταιρεία Anadolu Jet, ενώ σε καμία κίνηση δεν έχει προβεί ακόμα η εταιρεία Pegasus. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρατήσεις για το αεροδρόμιο Λάρνακας (Λονδίνο – Λάρνακα) από τις 25 Μαΐου δέχεται και η Wizz-Air, ενώ η Easy Jet πωλεί εισιτήρια για την πτήση Λονδίνο-Πάφος από την 1η Ιουνίου.

    Ο διευθυντής της Pegasus στα κατεχόμενα, Ζεκί Ζιγιά δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θα ήταν «υγιές» να γίνονται κρατήσεις κατά την διάρκεια της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα και υπενθυμίζοντας ότι «σε αυτό το στάδιο τις άδειες πτήσης τις δίνουν οι χώρες και όχι οι αεροπορικές εταιρείες».

    Ο «διευθυντής» της «πολιτικής αεροπορίας» στα κατεχόμενα Μουσταφά Σόφι δήλωσε στην εφημερίδα ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις στο «υπουργείο» αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι πτήσεις κατά την προσεχή περίοδο και πρόσθεσε ότι όταν λαμβάνονται μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα αεροδρόμια είναι τα πρώτα που κλείνουν και τα τελευταία που ανοίγουν. Είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία σε σχέση με το άνοιγμα του «αεροδρομίου».

    Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα έχουν σύσκεψη στο λεγόμενο υπουργείο τουρισμού για συζήτηση των μέτρων που θα λάβουν και για το πρέπει να γίνει. Είπε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την Τρίτη εγκύκλιο σχετική με το θέμα, προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα έλαβαν τα δικά τους μέτρα και θα ανακοινώσει το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών τα μέτρα που θα πάρει. Ανέφερε ότι χρειάζεται η λήψη πολλών επιπρόσθετων μέτρων και η εκπαίδευση προσωπικού και πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που προβλέπεται για άνοιγμα των σημείων εισόδου στην «χώρα» από το εξωτερικό και των σημείων διέλευσης είναι η 15η Ιουνίου.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Αρχίζει η εφαρμογή του θερινού ωραρίου

    Η Afrika (11.05.20) γράφει ότι σήμερα αρχίζει η εφαρμογή του θερινού ωραρίου στα κατεχόμενα το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Το ωράριο λειτουργίας σε όλους τους οργανισμούς εκτός από εκείνους που λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως και θεωρούνται απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες θα είναι 08.00-14.30 κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή και 08.00-12.30 και 13.00-17.30 κάθε Πέμπτη.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Αρχίζει η κατ' οίκον διανομή φαγητού από σήμερα

    Η Diyalog (11.05.20) γράφει ότι σήμερα αρχίζει η κατ' οίκον διανομή φαγητού και οι παραγγελίες φαγητού take away από εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και παρόμοιους χώρους εστίασης που παρέμειναν κλειστοί από τις 14 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

    Θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όσοι από τους εν λόγω χώρους υποβάλουν τους εργαζόμενούς τους σε τεστ για κορωνοϊού με αρνητικά αποτελέσματα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Ντονμέζ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη πτώση της τιμής του πετρελαίου

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (11.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αξιολόγησε την κρίση με την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και είπε ότι με την μείωση της τιμής του πετρελαίου, η Τουρκία έχει γεμίσει τις αποθήκες καυσίμων και πετρελαίου και η πληρότητα τους φτάνει το 90%. «Με τη πτώση της τιμής του πετρελαίου, οι αποθήκες μας πετρελαίου και καυσίμων χωρητικότητας 15.8 εκ κυβικών μέτρων άρχισαν να γεμίζουν», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ο Ντονμέζ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή και αξιολόγησε στην εφημερίδα το γεγονός ότι ενεργειακές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των αυξανόμενων εξόδων τους μετά που πλήγηκαν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να πάρει μέχρι και το 2022 για να μπορέσει να φθάσει η τιμή του πετρελαίου τα επίπεδα του 2018-2019, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, γέμισε τις αποθήκες της και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια αγορά βιώνει μια απίστευτη περίοδο κρίσης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εταιρείες ENI και ΤOTAL έχουν ανακοινώσει την αναβολή των ενεργειακών τους δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από τη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το κατά πόσον αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει καθόλου τις δραστηριότητες της Τουρκίας, ο Ντονμέζ δήλωσε τα εξής: «Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν διάφορες χώρες και εταιρείες έχουν καταδείξει ότι το να γίνουν ανοίγματα προς τη διεθνή κοινότητα για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας αποτελεί την πιο οικονομική και λογική επιλογή. Εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας στις περιοχές μας που αδειοδοθήτηκαν τόσο από την Τουρκία όσο και από τη 'ΤΔΒΚ'. Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον. Αυτές οι δραστηριότητες είναι δραστηριότητες για τις οποίες δαπανάται πολλής χρόνος. Το να διακοπούν και να ξεκινήσουν ξανά αυτό θα σήμαινε ότι θα χρειαζόμασταν ξανά προγραμματισμό για μερικά χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα μας χωρίς να χάνουμε χρόνο».

    Επίσης, κληθείς να αξιολογήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη και το κατά πόσον θεωρεί ότι θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη, ο Ντονμέζ εξήγησε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύη έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερη η ύπαρξη τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις περιοχές που ανήκουν στη θαλάσσια δικαιοδοσία τους και θα αρχίσουν σεισμογραφικές έρευνες το συντομότερο.

    (ΑΚ)

    [02] Στους 47 οι νεκροί και στα 1,542 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (11.05.20 γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 36.187 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,542 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 47 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 3,211 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 138,657 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,786. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,307,598 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 1,154 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 598 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 92,691 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που αποθεραπευτήκαν στην Τουρκία είναι σχεδόν 100,000. Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε επίσης τους Τούρκους πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι χτες είχαν το δικαίωμα να βγουν από τα σπίτια τους για 4 ώρες, για την υπομονή και την πειθαρχεία που επέδειξαν.

    (ΚΣ)

    [03] Ήρε τον κατ΄οίκον περιορισμό σε 24 επαρχίες η Τουρκία

    Η Yeni Safak (11.05.30) γράφει ότι ο κατ' οίκον προορισμός που είχε επιβληθεί σε 24 επαρχίες της Τουρκίας για περιορισμό του ιού COVID-19 έληξε τα μεσάνυχτα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή είναι η πέμπτη βδομάδα που τέτοιου είδους αυστηροί περιορισμοί επιβάλλονται στην Τουρκία, με αφορμή επετείους και εορτασμούς. Η νέα απαγόρευση συμπεριλάμβανε και τους εορτασμούς για την μέρα της μητέρας την Κυριακή.

    Η απαγόρευση είχε εφαρμοστεί για 48 ώρες στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπως και στις πόλεις Άδανα, Προύσα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καϊσερί και άλλες.

    Ο πρώτος αυστηρός κατ΄οίκον περιορισμός είχε επιβληθεί στην Τουρκία στις 11-12 Απριλίου. Ωστόσο είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τους Τούρκους πολίτες άνω των 65 ετών από τις 21 Απριλίου.

    (ΚΣ)

    [04] Η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή όχι μόνο την πανδημία αν η Τουρκία ήταν μέλος της Ένωσης, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα του

    Tο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (09.05.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το μήνυμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για τη Μέρα της Ευρώπης, στο οποίο υποστηρίζει ότι η εμφάνιση και η εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 ανά το παγκόσμιο έχει αποδείξει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να συνάψει νέες συνεργασίες με τους εταίρους της, χρειάζεται να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερη την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της αλλά και να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Προς αυτή την κατεύθυνση τονίζει ο Τσαβούσογλου στο μήνυμά του, η Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη, είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο έτσι ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο σταθερή, υπεύθυνη και διεθνής πρωταγωνιστής που παραμένει δεσμευμένος στις ιδρυτικές αρχές του. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που θα μπορούσε να συνεισφέρει με τον πιο δυνατό τρόπο προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις», αναφέρει ο Τσαβούσογλου στο μήνυμά του, υποστηρίζοντας ότι αν η Τουρκία ήταν πλήρες μέλος της ΕΕ, τότε η ΕΕ θα ήταν πιο δυνατή και θα μπορούσε να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά όχι μόνο την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή. (...)

    (ΑΚ)

    [05] Η Άγκυρα ξεκινά «τηλεφωνική διπλωματία» με 70 χώρες με στόχο την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας και την προσέλκυση τουριστών στη χώρα

    Σύμφωνα με την αγγλόφωνη HDN (10.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουρί Ερσόϊ, σε δηλώσεις του στο CNN Turk χθες, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει «τηλεφωνική διπλωματία» με 70 χώρες προκειμένου να πετύχει την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας με στόχο να προσελκύσει τουρίστες στη χώρα από τον προσεχή Ιούνιο.

    Ο Ερσόϊ εξήγησε στις δηλώσεις του ότι το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει και θα αποστείλει συγκεκριμένη Επιστολή Προθέσεων στους ομολόγους της σε 70 σε σημαντικές χώρες κλειδιά για τον τουρισμό, η οποία όπως είπε, θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την διαδικασία πιστοποίησης ότι η Τουρκία είναι ασφαλής προορισμός για διακοπές.

    Σύμφωνα με τον Ερσόϊ, η Τουρκία, θα παρέχει πληροφορίες για τις υποδομές της στον τομέα της υγείας, όπου και θα συμπεριλαμβάνονται στοιχεία και πίνακες με τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη χώρα, τον αριθμό των κλινών σε νοσοκομεία, το αριθμό των ΜΕΘ, τον αριθμό των διαθέσιμων αναπνευστήρων, τον αριθμό των ασθενοφόρων καθώς επίσης και των πτητικών ασθενοφόρων. «Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών και εγώ θα αρχίσουμε τηλεφωνική διπλωματία μαζί με τους ομολόγους μας από συνολικά 70 χώρες», είπε ο Ερσόϊ, εξηγώντας ότι θα επικεντρωθούν στις διαδικασίες για την επανέναρξη πτήσεων μεταξύ της Τουρκίας και αυτών των χωρών. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα μπορούσαν να αποστείλουν τουρίστες στην Τουρκία, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ασίας και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως είπε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού εξήγησε επίσης ότι προγραμματίζουν να εγκαθιδρύσουν κέντρα για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας καθώς επίσης και σε όλα τα σημεία εισόδου στην Τουρκία. Εξήγησε, ότι όλοι οι επιβάτες θα εξετάζονται κατά την άφιξη τους στη χώρα, αρχίζοντας από τον Ιούνιο και είπε ότι θα έχουν στην κατοχή τους το πιστοποιητικό που θα τους δίδεται μετά την εξέταση.

    Κληθείς να απαντήσεις για τις προβλέψεις τους για τον αριθμό των τουριστών στην Τουρκία για το 2020, ο Ερσόϊ είπε ότι δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες. «Αν μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε το 50-60% των τουριστικών μας εγκαταστάσεων, εκτιμώ ότι θα ήταν επιτυχία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο», είπε.

    Να σημειωθεί ότι η Τουρκία σημείωσε αριθμό ρεκόρ σε τουρίστες το 2019, φθάνοντας τα 51.9 εκ. ενώ στόχος της για το 2020 πριν την εμφάνιση της πανδημίας ήταν να φθάσει τα 60 εκ.. Τα έσοδα της για το 2019 από τον τουριστικό τομέα ανήλθαν σε 34.5 δις δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    (ΑΚ)

    [06] Ερωτήματα για τα προβλήματα στην οικονομία που προκύπτουν λόγω κορωνοϊού θέτει Τούρκος αρθρογράφος

    Σε άρθρο του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.com.tr (11.05.20) ο αρθρογράφος Μπαρίς Σοϊντάν γράφει ότι o Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα με την Τουρκική οικονομία η δύσκολη κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε με τον κορωνοϊό. Ο αρθρογράφος ήδη αναρωτιέται πως μπορεί η Τουρκία να αποπληρώσει το υπάρχων χρέος των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ειδικότερα αφού λόγω της πανδημίας έχει πληγεί ο τουρισμός που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπροστά του τις ακόλουθες δύσκολες επιλογές:

    1) Συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Τέτοιες συμφωνίες ωστόσο έχουν πολύ σκληρούς όρους που δεν θα είναι αποδεκτοί από τον Τούρκο Πρόεδρο.

    2) Ειδική συμφωνία με το IMF που σχετίζεται με επείγοντα και άμεσα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της κρίσης που προέκυψε με τον κορωνοϊό. Ωστόσο ο Ερντογάν δύσκολα και πάλι θα δεχτεί ότι η χώρα έχει ανάγκη να καταφύγει στον IMF.

    3) Γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων Swap με τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών έχει επαφές με τους G-20 για αυτό το θέμα και είναι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. «Μπορούν να υπάρξουν περισσότερες από μία επιλογές. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι μία από τις τράπεζες για τις οποίες μιλάει είναι η American Central Bank (FED)» γράφει ο αρθρογράφος, ο οποίος αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι η τράπεζα αυτή έδωσε χρήματα με την μέθοδο swap στην Ινδονησία και την Βραζιλία ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι στο παρελθόν έχει λάβει χρήματα και η Τουρκία. Ωστόσο ίσως ούτε αυτός ο δρόμος φαίνεται να είναι ανοικτός για την Τουρκία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Μπάρκιν, πρόεδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που ανέφερε ότι η γραμμή Swap δόθηκε σε χώρες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και υψηλά πιστωτικά πρότυπα με την Αμερική.

    4) Ανταλλαγή swap με χώρες των G-20. Ποιες χώρες εννοούσε o Αλμπαϊράκ ; Πιθανώς όχι τη Ινδία ή τον Καναδά. Η Κίνα είναι η μόνη χώρα των G20 που έχει συμφωνία Swap με την Τουρκία και έδωσε 1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία στο παρελθόν. Θα αυξηθεί αυτό το ποσό σε 10-20, ή ακόμη και 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας με τη Βραζιλία και την Ινδονησία; Δύσκολο. Ας μην ξεχνάμε ότι η κινεζική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία.

    5) Αύξηση των επιτοκίων 5-6% στην Τουρκία γεγονός που θα κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις στην χώρα. Ωστόσο αυτό αν και πιθανόν είναι ένα σενάριο που έρχεται μάλλον σε αντίθεση με την λαϊκή οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

    6) Εξωτερικός δανεισμός, ο οποίος θα είναι μια ακόμη δύσκολη επιλογή αφού λόγω της επιδημίας τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο αποτελεί μια λύση που θα επέτρεπε στην Τουρκική κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο.

    7) Έλεγχος κεφαλαίου: Στόχος των ελέγχων των κεφαλαίων είναι να αποτρέψει την εκροή συναλλάγματος από την Τουρκία. Για αυτό, η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό και οι συναλλαγές συναλλάγματος πρέπει να είναι περιορισμένες. Ορισμένα όρια μπορεί να επιβληθούν στις αναλήψεις συναλλάγματος και στην ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ ατόμων και εταιρειών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαφυγή ξένου νομίσματος από το σύστημα. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες . Ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί και δεν είναι μια μέθοδος που έχει συχνή επιτυχία σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

    (ΚΣ)

    [07] Μειώθηκε ο αριθμός των «τρομοκρατών» στην Τουρκία σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών

    Η Yeni Safak (10.05.20) γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία είναι επιτυχημένος και ότι ο αριθμός των τρομοκρατών έχει μειωθεί στους 486».

    Ο Σοϊλού έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την επίσκεψη του Διοικητικό Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων στο Τατβάν όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της τοπικής χωροφυλακής και άλλους αξιωματούχους και στρατιωτικούς.

    Ανέφερε επίσης ότι 2 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε επιχειρήσεις ενάντια στο ΡΚΚ και πρόσθεσε πως οι οργανωμένες επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού μείωσαν τον αριθμό των μελών του ΡΚΚ στα βουνά. Υποστήριξε επίσης πως «η πανδημία του COVID-19 κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην τρομοκρατία.»

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 11 May 2020 - 14:11:44 UTC