Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 78/2020 08.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ενημερώθηκε κατόπιν εορτής η «κυβέρνηση» για την έλευση στρατιωτών στα κατεχόμενα
  • [02] «Υφυπουργείο» συγκοινωνιών: 578 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα προχθές
  • [03] Ανησυχεί ο Όζγιγιτ για την είσοδο ατόμων μέσω των λιμανιών
  • [04] Χωρίς κρούσματα εδώ και 20 μέρες στα κατεχόμενα
  • [05] Ζητά συζήτηση επανέναρξης των διελεύσεων μέσω των οδοφραγμάτων ο Έρχουρμαν
  • [06] Ουλουτσάι: Λογική η απόφαση για αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για τον Οκτώβριο
  • [07] Μεγάλες απώλειες μετρά η Τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Βρετανία από τον ιό Covid-19
  • [08] Αναφορά αρθρογράφου στον Μπεσίμ Τιμπούκ: Για να σκεπάσουν τις βρομιές τους χρειάζονται εφημερίδες και τηλεοράσεις
  • [09] Τούρκος πολίτης έφυγε από τα κατεχόμενα με εντολή του Έρντογαν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακόμη 1,977 νέα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και 57 νεκροί χθες
  • [02] Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκία διαψεύδει ισχυρισμούς περί αποστολή ακατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού στη Μεγάλη Βρετανία
  • [03] Η Τουρκία απέστειλε ιατρικό εξοπλισμό στην Τυνησία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας
  • [04] «Η Τουρκία συνεχίζει να παράγει ανταλλακτικά των F-35», δηλώνει ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ντεμίρ
  • [05] «Η διαδικασία εγκατάστασης των S-400 συνεχίζεται», δηλώνει ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ντεμίρ
  • [06] Άλλο ένα μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum έχασε την ζωή του
  • [07] Πέντε προτάσεις από το CHP για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ενημερώθηκε κατόπιν εορτής η «κυβέρνηση» για την έλευση στρατιωτών στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Διατάξτε διοικητά μου», η Afrika (08.05.20) γράφει ότι μετά την βαθειά ανησυχία που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η έλευση στρατιωτών στα κατεχόμενα χωρίς να είναι ενημερωμένη η λεγόμενη κυβέρνηση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ και ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί επισκέφθηκαν χθες τον διοικητή του σώματος στρατού υποστράτηγο Σεζάι Όζτουρκ για ενημέρωση.

    Με βάση δήλωση του «γραφείου του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν κατά της πανδημίας εργάστηκαν μαζί με τις στρατιωτικές αρχές και από τα μέσα Μαρτίου στην θέση των στρατιωτών που απολύθηκαν και επέστρεψαν στην Τουρκία μετέφεραν άλλους που εντάχθηκαν στις μονάδες τους με βάση ορισμένους κανόνες. Προστίθεται ότι τα άτομα αυτά τέθηκαν σε καραντίνα για 21 μέρες στα στρατόπεδά τους και σε φοιτητικές εστίες, αν υπήρχε ανάγκη, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξέταση PCR όσοι παρουσίαζαν πυρετό ή παρόμοια συμπτώματα.

    Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι κάποιες οικογένειες στρατιωτικών είχαν έρθει στα κατεχόμενα πριν την απόφαση της «κυβέρνησης» για απαγόρευση της εισόδου στην «χώρα» για όλους, εκτός από «πολίτες» της «ΤΔΒΚ». Σημειώνεται ότι αυτή την βδομάδα ήρθαν στα κατεχόμενα κατ' εξαίρεση 28 μέλη οικογενειών στρατιωτικών μαζί με στρατιωτικό προσωπικό και τέθηκαν σε καραντίνα ξεχωριστά από τους στρατιωτικούς. Αναφέρεται ακόμη ότι κατά την συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του σώματος στρατού, αποφάσισαν ότι εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα έρθει κανένα μέλος οικογένειας στρατιωτικών μέχρι τις 15 Μαΐου και ότι την ημερομηνία εκείνη θα επαναξιολογηθεί το κατά πόσον θα δοθεί άδεια σε μέλη οικογενειών στρατιωτικών να έρθουν στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που γίνει κάποιο άνοιγμα για να επιτρέπεται η έλευση «πολιτών» της «ΤΔΒΚ» διά θαλάσσης.

    Η Yeni Duzen (08.05.20) ασχολείται με το θέμα υπό τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Προσοχή» (αναφερόμενη προφανώς στο γνωστό στρατιωτικό παράγγελμα) και δημοσιεύει μιαν φωτογραφία των τεσσάρων ανδρών κατά την διάρκεια της συνάντησης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Υφυπουργείο» συγκοινωνιών: 578 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα προχθές

    Η Yeni Duzen (08.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υφυπουργός συγκοινωνιών και έργων Κεμάλ Μπαγαζίμπαγλι δήλωσε ότι προχθές εισήλθαν στα κατεχόμενα 578 άτομα από τα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας και τέθηκαν σε καραντίνα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της Genc TV, ο Μπαγαζίμπαγλι είπε ότι από το λιμάνι της Κερύνειας ήρθαν 447 στρατιωτικοί και από το λιμάνι της Αμμοχώστου 86 στρατιωτικοί, 20 οικογένειες στρατιωτικών και 25 πολίτες. Υποστήριξε ότι για όλους λήφθηκε η έγκριση του λεγόμενου υπουργείου υγείας και εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για την έλευση στρατιωτικών, ο Μπαγαζίμπαγλι ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνεχείς και ελεγχόμενες ελεύσεις, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών διαδραματίζει ρόλο στο ποιος και πώς θα έρθει στην «χώρα», όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το «υπουργικό συμβούλιο».

    Αναφερόμενος στους χειριστές θεριζοαλωνιστικής μηχανής που ήρθαν στα κατεχόμενα, ο Μπαγαζίμπαγλι υποστήριξε ότι αυτοί είναι πιο ποιοτικό εργατικό δυναμικό από τους συνηθισμένους χειριστές τρακτέρ και ότι στα κατεχόμενα χρειάζονται εξειδικευμένους εργάτες.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με εισιτήριο μονής κατεύθυνσης, ο Μπαγαζίμπαγλι ανέφερε ότι η απόφαση σε αυτό το θέμα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν προγραμματίζονται δρομολόγια πλοίων ή αεροπλάνων για το εγγύς μέλλον.

    Είπε επίσης ότι τα άτομα που για λόγους υγείας επιθυμούν να επισκεφθούν τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, και να επιστρέψουν στα κατεχόμενα πρέπει να διαβουλευθούν με το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ανησυχεί ο Όζγιγιτ για την είσοδο ατόμων μέσω των λιμανιών

    Η K?br?s (08.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) δήλωσε ότι δικαιολογημένη ανησυχία προκάλεσε εντός της κοινότητας το γεγονός ότι εισήλθαν άτομα στην «χώρα» τις τελευταίες μέρες από τα κατεχόμενα λιμάνια και επεσήμανε ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχεί ο λαός, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έχει κλειστεί στα σπίτια του, στερήθηκε τις δουλειές του και ζει μέρες έκτακτης ανάγκης.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι σε μια περίοδο που όλα τα λιμάνια είναι κλειστά με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, μεταφέρθηκαν άτομα για να εργαστούν σε διάφορους τομείς πάλι με απόφαση του ίδιου «σώματος». Πρόσθεσε ότι χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» εισήλθαν στα κατεχόμενα 447 στρατιωτικοί από το λιμάνι της Κερύνειας και 86 στρατιωτικοί μαζί με 20 στρατιωτικές οικογένειες από το λιμάνι Αμμοχώστου.

    Ο Όζγιγιτ σημείωσε επίσης ότι ο λεγόμενος υφυπουργός υγείας δήλωσε ότι το «υπουργείο» του δεν ενημερώθηκε για την έλευση στρατιωτικών και μελών των οικογενειών τους και ότι δεν μπόρεσαν να «επέμβουν», ενώ ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατάκαν υποστήριξε ότι όλα συντονίζονται από το «υπουργείο υγείας». Ανέφερε και το εξής: «Γίνεται αντιληπτό ότι η έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού που υπάρχει από την αρχή κιόλας της διαδικασίας συνεχίζεται παρά την παρέλευση δύο μηνών. Αν εργάζονται έτσι δύο υπουργεία που πρέπει να συνεργάζονται πιο πολύ και προβαίνουν σε τόσο αντιφατικές δηλώσεις, είναι φυσιολογικό να νιώθει κάθε είδους ανησυχία η κοινότητα, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια».

    Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί αυτή την περίοδο και να ενεργούν λαμβάνοντας μηδενικό ρίσκο, αφού έστω και το παραμικρό λάθος μπορεί να τους αναγκάσει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα ως κοινότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χωρίς κρούσματα εδώ και 20 μέρες στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (08.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν κρούσματα στα κατεχόμενα εδώ και 20 συνεχόμενες μέρες και σημείωσε ότι διενεργήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 1,415 εργαστηριακές αναλύσεις για εντοπισμό του ιού Covid-19.

    Είπε ότι 34 άτομα θα σταλούν για περαιτέρω εξετάσεις και θα υποβληθούν σε PCR τεστ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα για τα 21 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε PCR τεστ χθες.

    Σημείωσε πως πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ο τελευταίος ασθενής που νοσηλευόταν με την ασθένεια.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τώρα διενεργήθηκαν 19,201 εργαστηριακές αναλύσεις και από τους 108 ασθενείς που εντοπίστηκαν, οι 104 αποθεραπεύτηκαν. Δεν υπάρχουν άτομα που ασθενούν με τον ιό στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 1,834 άτομα ολοκλήρωσαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί.

    (ΚΣ)

    [05] Ζητά συζήτηση επανέναρξης των διελεύσεων μέσω των οδοφραγμάτων ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (08.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να πάνε στην εργασία τους στις ελεύθερες περιοχές και ότι όσοι χρειάζεται να περάσουν για λόγους υγείας πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να το κάνουν με ειδική άδεια. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, ο Έρχουρμαν επεσήμανε επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα και υπενθύμισε δήλωση που έγινε από αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «πέντε οδοφράγματα είναι ανοικτά».

    Πρόσθεσε τα εξής: «Ακούμε φήμες ότι στον νότο θα αρχίσει η εφαρμογή ενός είδους 'πιστοποίησης' στην νεκρή ζώνη. Για να ξεπεραστεί μια ώρα αρχύτερα η αβεβαιότητα σε αυτά τα θέματα και να μπορούν να δουν το μέλλον τους οι άνθρωποί μας, οι εμπειρογνώμονες της Δικοινοτικής Τεχνικές Επιτροπής Υγείας πρέπει να κινητοποιηθούν αμέσως, να μοιραστούν πληροφορίες και δεδομένα και να αποφασιστούν από κοινού τα απαραίτητα μέτρα υπό το φως επιστημονικών δεδομένων. Πρέπει να συζητηθεί κατά τον ίδιο τρόπο μια ώρα αρχύτερα και η επανέναρξη των διελεύσεων. Δεν πρέπει να επιτραπεί να έρθουν στην ημερήσια διάταξη μονομερείς αποφάσεις όπως τις βιώσαμε στην αρχή της διαδικασίας και να υπάρξουν αχρείαστες πολιτικές συζητήσεις για την υγεία και τις ανάγκες των ανθρώπων μας».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ουλουτσάι: Λογική η απόφαση για αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για τον Οκτώβριο

    Η Detay (08.05.20) γράφει ότι ο «πρόεδρος της βουλής» Τεμπερρουκέν Ουλατσάι δήλωσε ότι ήταν λογική απόφαση να αναβληθούν οι λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» για έξι μήνες.

    Όπως ανέφερε ο Ουλουτσάι, δεν ήταν δυνατόν λόγω της επιδημίας από τον ιό Covid-19 να γίνουν οι «προεδρικές εκλογές» στις 26 Απριλίου όπως είχαν προγραμματιστεί, και ήταν λογική η αναβολή τους για τις 11 Οκτωβρίου. Δήλωσε ωστόσο πως δεν αποκλείεται νέα αναβολή αν προκύψει ξανά θέμα με την επιδημία.

    (ΚΣ)

    [07] Μεγάλες απώλειες μετρά η Τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Βρετανία από τον ιό Covid-19

    Η Diyalog (08.05.20) γράφει ότι η «αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στο Λονδίνο Όγια Τουντζαλί ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο Λονδίνο έχει μεγάλες απώλειες από της ασθένεια του ιού Covid-19 και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα 91 Τουρκοκύπριοι έχασαν την ζωή τους ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και άτομα που αποθεραπεύτηκαν και πρόσθεσε ότι όπως όλη στην Βρετανία έτσι και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα επηρεάστηκε αρνητικά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Η Τουντζαλί είπε επίσης πως παρά το γεγονός ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν 4 ναυλωμένες πτήσεις με Τουρκοκύπριους που επέστρεψαν στα κατεχόμενα από την Βρετανία, η αντιπροσωπεία συνεχίζει να λαμβάνει αιτήσεις για αυτό το θέμα.

    (ΚΣ)

    [08] Αναφορά αρθρογράφου στον Μπεσίμ Τιμπούκ: Για να σκεπάσουν τις βρομιές τους χρειάζονται εφημερίδες και τηλεοράσεις

    Κάτω από τον τίτλο «Πνιγείτε στα σκατά σας», ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Afrika (08.05.20) αναφέρεται στον Τούρκο επιχειρηματία Μπεσίμ Τιμπούκ, τον οποίο χαρακτηρίζει «αφεντικό των καζίνο» και γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «[...] Το αφεντικό των καζίνο Μπεσίμ Τιμπούκ, ως κατακτητής-αποικιοκράτης, ποιες περιόδους πήρε τις προσφορές κατά την διαδικασία ριζώματός του στην Κύπρο, ποιοι τέλεσαν τα εγκαίνια, ποιους φιλοξένησε στα ξενοδοχεία του, σε ποια περίοδο τοποθέτησε αγωγό και έριξε σκατά να τρέξουν στην θάλασσα; Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι των σκατών. Η αποχέτευση δηλαδή! Ή η έλλειψη αποχέτευσης!

    Ανακοινώθηκε πριν ορισμένο χρονικό διάστημα: Ο πληθυσμός της Κερύνειας είναι 125 χιλιάδες και η διύλιση του αποχετευτικού για 16-17 χιλιάδες άτομα. Στην θάλασσα χύνονται κυρίως τα λύματα των ξενοδοχείων. Οι αποικιοκράτες αγάδες που τυπώνουν χρήματα στα καζίνο δεν έκτισαν έστω και ένα διυλιστήριο. [...] Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πολιτικών Μηχανικών, Εντογάν Μπεκίριγλου είχε δηλώσει: 'Στις λίμνες της Αμμοχώστου ρίχνονται λύματα χωρίς διύλιση. Είχα προειδοποιήσει και προηγουμένως τον λαό της Αμμοχώστου για τον κίνδυνο επιδημίας. [...]'

    Δηλαδή, η Κερύνεια και η Αμμόχωστος είναι εκκολαπτήρια για επιδημίες. [...]

    Ο Μπεσίμ Τιμπούκ έβαλε έναν αγωγό στο δικό του ξενοδοχείο όπως τον αγωγό Μπακού-Τζεϊχάν και χύνει τα σκατά του ξενοδοχείου Μέριτ στην θάλασσα λάφυρο της Κερύνειας. Σε τελική ανάλυση λάφυρο είναι και το έδαφος, λάφυρο και η θάλασσα, λάφυρο και η αμμουδιά. Η Κύπρος δεν είναι η πατρίδα του ανθρώπου. Αφού κλείνουν τα μάτια οι ντόπιοι του συνεργάτες, φυσικά και θα χύνει λύματα στην θάλασσα.

    Στον πρωτοσέλιδο τίτλο μας στην 1 Φεβρουαρίου 2006 υπήρχαν οι αγωγοί λυμάτων που έβαλε στην θάλασσα το Μέριτ. Στην κυβέρνηση ήταν το CTP-UBP. Πρωθυπουργός ο 'μυστακοφόρος επαναστάτης' Ομέρ Καλιοντζού. Ο Σενέρ Λεβέντ είπε το εξής στο άρθρο του εκείνη την ημέρα: 'Οι λεφτάδες γιατί εκδίδουν εφημερίδα, γιατί στήνουν τηλεοπτικό σταθμό; Δεν ξέρετε; Για να μην μπορεί κανείς να πειράξει τα ταμεία τους!'

    Δεν το ξέρετε; Δημοσιεύτηκαν σελίδες γεμάτες με φωτογραφίες στην εφημερίδα. Είναι σαν το αγωγό Μπακού-Τζείχάν. Όμως μέσα του ρέουν σκατά και όχι φυσικό αέριο. Οι επιδημίες του μέλλοντος. Από την Κερύνεια, όχι από την Κίνα! [...]

    Γιατί οι λεφτάδες που έρχονται από την Τουρκία πάντα ασχολούνται με την πολιτική; Γιατί επιχειρούν να συστήσουν πολιτικό κόμμα και άμα δεν γίνει αυτό φτιάχνουν εφημερίδες και τηλεοράσεις; Γιατί ο αριθμός των ημερησίων εφημερίδων μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα των 150 χιλιάδων ατόμων πλησιάζει κατά περιόδους τις 30; Για να σκεπάσουν όση βρομιά υπάρχει χρειάζονται τόσες εφημερίδες και τηλεοράσεις!

    Έδωσαν περιουσία στον Τιμπούκ είτε για μισό αιώνα είτε τζάμπα το 1996 [η κυβέρνηση] DP-CTP στο Τρίκωμο και το 2003 η [κυβέρνηση] UBP-DP στην Κερύνεια. Το 2007 ο 'μυστακοφόρος επαναστάτης' Φερντί Σογιέρ του έδωσε το Μάρε Μόντε. Το απλήρωτο χρέος του Μάρε Μόντε είναι εφτά εκατομμύρια στερλίνες. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού οικονομικών Αμτζάογλου, έχει και πέντε εκατομμύρια ευρώ χρέος προνομιακής άδειας για καζίνο. Το 2009 είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αυτός ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Μέριτ στην Λευκωσία. Και ο Τατάρ χαζογελά δίπλα του.

    Εδώ και χρόνια όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσταφά Ακιντζί, συναντιόνται γύρω από την τούρτα γενεθλίων της Diyalog. Θεωρείτε επένδυση όλα αυτά που απαρίθμησα; Αυτό είναι λεηλασία, λαφυραγώγηση, καταστροφή αυτής της χώρας! Έτσι είναι, η ελευθερία του Τύπου είναι για κάποιους ελευθερία να αφοδεύουν μέσα στο στόμα μας...»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τούρκος πολίτης έφυγε από τα κατεχόμενα με εντολή του Έρντογαν

    Η Yeni Duzen (08.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος πολίτης ονόματι Αλι Τσελίκ, ο οποίος εργαζόταν στις οικοδομές στα κατεχόμενα, επέστρεψε ψες διά θαλάσσης στην Τουρκία κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για να δει το παιδί του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Γκαζίαντεπ με Covid-19.

    Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, ο Τσελίκ ευχαρίστησε τον Έρντογαν και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την βοήθεια, επισημαίνοντας ότι κρατικοί αξιωματούχοι πάντα επικοινωνούν μαζί του για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

    Ο Τσελίκ εργάζεται στα κατεχόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πηγαινοέρχεται στη Τουρκία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία του επίσκεψη στην χώρα του ήταν στις 23 Φεβρουαρίου και δεν μπόρεσε να επιστρέψει λόγω της αναστολής των αεροπορικών και των θαλάσσιων δρομολογίων.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακόμη 1,977 νέα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και 57 νεκροί χθες

    Σύμφωνα με την Ηurriyet (07.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 30,395 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,977 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 57 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 4,782 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 133,721, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,641. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,265,119 εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ 1,260 άτομα είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 665 άτομα εξ αυτών είναι διασωληνωμένα. Την ίδια στιγμή συνολικά 82,984 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Κοτζά, σε ανάρτησή του στο Τwitter, είπε ότι στόχος τους είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται στη χώρα να ξεπεράσουν το 1,5 εκ. Υποστήριξε επίσης ότι η μερική αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε χθες έχει οπισθοχωρήσει, ενώ μείωση σημειώθηκε και στο αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ.

    Ο Κοτζά εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της πανδημίας στην Τουρκία, και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι θα μπορούν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης περί τα τέλη Μάϊου ή αρχές Ιουνίου. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη όλοι να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να φορούν μάσκες. Τόνισε ότι βρίσκονται ήδη στο 2ο στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας με την μερική χαλάρωση των μέτρων και επανέλαβε ότι οι Τούρκοι πολίτες πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Sabah (08.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι μαζί με το συμβούλιο στατιστικής και επιστημόνων Τουρκίας, αποφασίστηκε από κοινού η διενέργεια 150,000 επιπλέον διαγνωστικών τεστ στην Τουρκία με στόχο την διακρίβωση των ασυμπτωματικών ασθενών αλλά και φορέων του ιού. Σύμφωνα με τον Κοτζά, τα τεστ θα γίνουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και σε περιοχές και πόλεις που είναι πολυπληθής, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, όπως είπε.

    (ΑΚ)

    [02] Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκία διαψεύδει ισχυρισμούς περί αποστολή ακατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού στη Μεγάλη Βρετανία

    Η hurriyet (07.05.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας σε χθεσινή του ανακοίνωσε διέψευσε ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν σε Βρετανικά ΜΜΕ περί αποστολής ακατάλληλου ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Βρετανία επρόκειτο να επιστρέφει τον εξοπλισμό προστατευτικών στολών για τον ιό Covid-19, που έχει σταλθεί από την Τουρκία με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, αφού όπως υποστήριξαν δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Βρετανικής κυβέρνησης. Την είδηση, διέψευσε εκτός από το Υπουργείο Υγείας και ο Βρετανός Πρέσβης στην Τουρκία Dominick Chilcott ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιατρικός εξοπλισμός που στάλθηκε από την Τουρκία στην Μεγάλη Βρετανία καθώς επίσης και οι προστατευτικές στολές πληρούν τις προϋποθέσεις και κρίνονται κατάλληλες για χρήση χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα.

    Να σημειωθεί ότι η Τουρκία απέστειλε στη Μεγάλη Βρετανία στις 7 Απριλίου 100,000 προστατευτικές στολές, 100.000 χειρουργικές μάσκες και 50.000 μάσκες τύπου Ν95.

    Την ίδια στιγμή, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή προς τις Βρετανικές αρχές, γράφει η εφημερίδα, ζητώντας να ενημερωθεί επίσημα για το θέμα.

    Για το ίδιο θέμα, η Milliyet (08.05.20) γράφει ότι Φαχρεττίν Αλτούν, Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εξέφρασε θλίψη για τις αβάσιμες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε Βρετανικά ΜΜΕ για ακατάλληλο εξοπλισμό που στάλθηκε από τη χώρα του στη Μεγάλη Βρετανία. Ανέφερε ότι οι αρχές και των δύο χωρών διέψευσαν αυτούς τους ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι αυτές οι προσπάθειες αποτελούν προϊόν μιας εκστρατείας που στόχο έχει να πλήξει και να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει άλλες χώρες.

    (ΑΚ)

    [03] Η Τουρκία απέστειλε ιατρικό εξοπλισμό στην Τυνησία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας

    H Sabah (08.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, η Τουρκία απέστειλε ιατρική βοήθεια και εξοπλισμό στην Τυνησία για καταπολέμηση του COVID-19.

    Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει: « Με εντολή του Προέδρου μας, το Υπουργείο μας απέστειλε σήμερα στην Τυνησία ιατρικό εξοπλισμό για να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του ιού».

    (ΑΚ)

    [04] «Η Τουρκία συνεχίζει να παράγει ανταλλακτικά των F-35», δηλώνει ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ντεμίρ

    Η Yeni Akit (08.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παράγει ανταλλακτικά των αεροσκαφών F-35.

    Σχολιάζοντας την κρίση με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, σε διαδικτυακή συνέντευξή του στο διαδικτυακό κανάλι C4Defence TV, ο Ντεμίρ ανέφερε ότι παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα λαμβάνουν τίποτα από την Τουρκία μετά τον Μάρτη του 2020, κάτι τέτοιο δεν έγινε, προσθέτοντας ότι οι μελέτες καθώς και η παραγωγή συνεχίζεται όπως χρήζει η διαδικασία. Στη συνέχεια, εξήγησε: «Οι εταιρείες μας συνεχίζουν να παράγουν και να παραδίδουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις μαζί με τα μαθήματα που λήφθηκαν από αυτή τη διαδικασία, θα αναθεωρηθούν. Είχε λεχθεί ότι [η παραγωγή] θα σταματούσε το 2020. Αλλά δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται. Είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα. Η συμβολή μας στο έργο είναι εμφανής σ' όλους. Συνεχίζει η παραγωγή, σαν να μην έχει ποτέ σταματήσει. Θα συνεχίσουν».

    Υπογραμμίστηκε ότι η απομάκρυνση της τουρκικής βιομηχανίας από το έργο θα κοστίσει το λιγότερο 600 εκατομμύρια δολάρια και ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη ανασταλθεί το έργο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ανέμεναν.

    (ΔΨ)

    [05] «Η διαδικασία εγκατάστασης των S-400 συνεχίζεται», δηλώνει ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ντεμίρ

    Το τηλεοπτικό κανάλι Ahaber (08.05.20) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας S-400, που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, προσθέτοντας ότι η ενεργοποίηση των S-400 έχει ανασταλθεί εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης του αμυντικού συστήματος S-400 συνεχίζεται.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet (08.05.20), ο Ντεμίρ, σε κοινή συνέντευξη τύπου στα αμυντικά περιοδικά C4 Defence, MSI και Defence, ανέφερε: «Η διαδικασία εγκατάστασης των S-400 συνεχίζεται και ότι συγκεκριμένα συστήματα έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Παρόλο που η συμφωνία προμηθειών συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη, το Ρωσικό προσωπικό δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις μπαταριές όπως επιθυμεί. Αυτό το θέμα είναι η κόκκινη μας γραμμή. Οι Τουρκικές εταιρείες και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα είναι οι πλευρές που θα μπορούν να αγγίζουν τα συστήματα αυτά».

    (ΔΨ)

    [06] Άλλο ένα μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum έχασε την ζωή του

    Σύμφωνα με την Sozcu (07.05.20) γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, πέθανε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, που νοσηλευόταν, αφού είχε διακόψει πριν τρεις μέρες την απεργία πείνας στις 323 μέρες.

    Ο Γκιοτσέκ είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας λόγω των απαγορεύσεων των συναυλιών και των πιέσεων που δέχονταν.

    Στις 3 Απριλίου, έχασε την ζωή της, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας, η Χέλιν Μπολέκ, επίσης μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahval (07.05.20) αναφέρει ότι ο Γκιοκτσέκ είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος, που πεθαίνει στην Τουρκία λόγω απεργίας πείνας, μετά την Μπολέκ και τον Μουσταφά Κοτσιάκ, που πέθανε στα τέλη του Απριλίου, μετά από 297 μέρες πείνας στις φυλακές.

    Οι απεργοί πείνας ζητούσαν από τις Τουρκικές αρχές να άρει την απαγόρευση στις δραστηριότητες του συγκροτήματος, όπως οργάνωση συναυλιών, να σταματήσει τις διώξεις του συγκροτήματος, τις επιδρομές στο πολιτιστικό κέντρο τους και να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος.

    Η Μεράλ Χουρ, μέλος του συγκροτήματος, δήλωσε πριν λίγες μέρες: «Η αντίστασή μας είχε πολιτική επιτυχία και όλος ο κόσμος έχει ακούσει για αυτή...Αιτούμαστε για άδεια να διεξάγουμε συναυλία και ευελπιστούμε να λάβουμε θετική απάντηση».

    (ΔΨ)

    [07] Πέντε προτάσεις από το CHP για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

    Σύμφωνα με την Sozcu (08.05.20), ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Τουρκία, Γκιουρσέλ Τεκίν σε χθεσινές του δηλώσεις επέκρινε έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για τα μέτρα που εξήγγειλε για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι ανεπαρκή και δεν προστατεύουν την μεγάλη μερίδα του λαού από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Ο Τεκίν πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν και συγκεκριμένα 5 προτάσεις:

    1) Να παρέχεται στήριξη ύψους 2,000 ΤΛ το μήνα και για περίοδο 2 μηνών σε 23.000 νοικοκυριά στην Τουρκία. Αυτό το πακέτο στήριξης θα κοστίσει συνολικά 96δις ΤΛ στη χώρα και θα αποτελέσει το 2% του ΑΕΠ της Τουρκίας

    2) Παροχή στήριξη σε βιομηχανίες με άτοκα δάνεια και για περίοδο 6 μηνών

    3) Αναδιάρθρωση των δανείων στους γεωργούς και παγιοποίηση των υφιστάμενων δανείων τους και των τόκων για περίοδο 1 έτους

    4) Παροχή δανείων στήριξης σε διάφορους τομείς που πλήγηκαν στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και σε συναφή επιχειρήσεις όπως εστιατόρια κ.α

    5) Παροχή οικογενειακής ασφάλειας, ειδικότερα σε οικογένειες που έμειναν άνεργοι και σε άτομα με εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό έτσι ώστε να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 May 2020 - 13:55:39 UTC