Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 43/2020 13.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πέντε τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Η Γερμανία αρνήθηκε να παραλάβει τους πολίτες της που βρίσκονται σε καραντίνα στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ
  • [03] Ο Ακιντζί δεν θεωρεί ορθό το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στον Λιμνίτη και στα Στροβίλια- Έμαθε για την απόφαση από τα ΜΜΕ
  • [04] Μέτρα που αφορούν τα μέλη του στρατού ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακόμα ένα κρούσμα με κορωνοϊό στην Τουρκία- Κλείνουν τα σχολεία- Μέτρα εξαγγέλλει η κυβέρνηση
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Πούτιν για το Ίντλιμπ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πέντε τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (13.03.20), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα ανήλθε στα πέντε, μετά από την διακρίβωση τεσσάρων νέων περιστατικών. Το ένα άτομο είναι «υπήκοος της τδβΚ» και είχε έλθει από την Βρετανία πριν εννέα μέρες. Τα άλλα δύο άτομα είναι Γερμανοί τουρίστες της ομάδας που ήδη βρίσκονταν σε καραντίνα. Εμφάνισαν πυρετό τρία άτομα από το γκρουπ των Γερμανών, και τα δύο από αυτά διαγνώστηκαν θετικά στον ιό του κορωνοϊού και μετακομίσθηκαν στο «νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλπάντογλου».

    Στο μεταξύ, η Afrika (13.03.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας, χθες παρουσίασε πυρετό και ο σύζυγος της Γερμανίδας τουρίστριας που ήταν το πρώτο κρούσμα που εμφανίστηκε στα κατεχόμενα. Ο Γερμανός τουρίστας υποβλήθηκε σε έλεγχο για κορωνοϊό που βγήκε θετικός. Οι δύο τουρίστες κρατούνται σε καραντίνα εδώ και τέσσερις μέρες στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    (Ι/Τσ. / ΔΨ))

    [02] Η Γερμανία αρνήθηκε να παραλάβει τους πολίτες της που βρίσκονται σε καραντίνα στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (12.03.20, https://www.brtk.net/basbakan-tatar-turkiyeden-gelecek-uzmanlarla-kktcdeki-yapi-guclendirilecek/) μεταδίδει ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο κρούσματα κορωνοϊό (covid-19) στα κατεχόμενα και ότι δεν βρέθηκε ο ιός σε κανέναν «πολίτη της ΤΔΒΚ». Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού, ο Τατάρ είπε ότι ετοιμάζονται για αντιμετώπιση του ιού ευρισκόμενοι σε επαφή με την Τουρκία και ότι το κατά πόσον είναι ικανοποιητική η καραντίνα που εφαρμόζεται θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι οι δομές στα κατεχόμενα θα ενισχυθούν με ειδικούς που θα έρθουν από την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι γίνονται πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι υγείας στα τρία οδοφράγματα που παρέμειναν ανοικτά, ο Τατάρ ανέφερε ότι σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα πολιτών που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες, ότι μόνο «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων, όμως είναι απαραίτητο να μένουν και αυτοί απομονωμένοι για 14 μέρες. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την είσοδο πολιτών της «νότιας Κύπρου» στην «χώρα» μέσω οδοφραγμάτων.

    Αναφέροντας ότι το μόνο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η κατάσταση της υγείας των Γερμανών πολιτών, ο Τατάρ είπε ότι συνομίλησαν με την Πρεσβεία της Γερμανίας και ότι η Γερμανία δεν είναι θετική στο να παραλάβει αυτά τα άτομα. Ανέφερε ότι ο Γερμανός Πρέσβης τους ζήτησε να παραμείνουν τα άτομα αυτά στα κατεχόμενα για 14 μέρες και τους είπε ότι δεν θα τα παραλάβουν. Πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα τους, αλλά λόγω της κατάστασης δεν μπορεί να βρεθεί αεροπλάνο.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, η κατάσταση της Γερμανίδας που προβλήθηκε από τον ιό είναι καλή, όμως η κατάσταση του συζύγου της, που είναι το δεύτερο κρούσμα της ασθένειας στα κατεχόμενα, είναι χειρότερη λόγω άλλων ασθενειών που αντιμετωπίζει.

    Αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τατάρ είπε ότι η συνεδρία συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του Ακιντζί, ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα στην «νότια Κύπρο» και ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο οδοφραγμάτων μέχρι την 1η Απριλίου λόγω του μεγάλου αριθμού των διελεύσεων. Υποστήριξε ότι η «νότια Κύπρος» έκλεισε οδοφράγματα χωρίς καμία δικαιολογία, όμως οι ίδιοι αποφάσισαν το κλείσιμο οδοφραγμάτων μετά την αύξηση των κρουσμάτων στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Είπε επίσης ότι οι συζητήσεις σε σχέση με την οικονομία συνεχίζονται και ότι αυτό που πρέπει να γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις είναι η δημιουργία πόρων, προσθέτοντας ότι αναμένεται η διόρθωση της κατάστασης εντός 15-20 ημερών. Σημείωσε ότι αφού υπολογιστεί η ζημιά που θα δεχθεί η οικονομία θα έχουν συναντήσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι όσο και να πληγεί η οικονομία της «ΤΔΒΚ» είναι τόσο μικρή που δεν θα είναι ανεπανόρθωτο το πλήγμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές μπορεί να αναβληθούν μόνο σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε ότι ίσως να είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αυτό μετά από 1-2 μέρες.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι συζητούνται καθημερινά τα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση μιας πιθανής επιδημίας (https://www.brtk.net/tatar-koronavirusu-konusunda-herkes-sorumlu-davranmali/). Σύμφωνα με τον Τατάρ, υπήρχαν και δέκα Τουρκοκύπριοι στο αεροπλάνο με το οποίο έφτασαν στα κατεχόμενα οι Γερμανοί τουρίστες ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι η «αστυνομία» αναζητεί αυτά τα άτομα. Χαρακτήρισε το πρόβλημα σοβαρό και είπε ότι αναλογεί ευθύνη σε όλους για την αντιμετώπισή του.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Ακιντζί δεν θεωρεί ορθό το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στον Λιμνίτη και στα Στροβίλια- Έμαθε για την απόφαση από τα ΜΜΕ

    Η Afrika (13.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακινζί δήλωσε ότι έμαθε από την δήλωση μέσω του Τύπου την μονομερή απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων στον Λιμνίτη και στα Στροβίλια μετά που αποχώρησε από την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου». Σε δήλωση που εξέδωσε χθες ο Ακιντζί ανέφερε ότι ένα βασικό σημείο το οποίο υπογράμμιζαν μετά το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων από τους Ελληνοκύπριους ήταν πως αποτελούσε μονομερή απόφαση και ότι δεν ήταν ενήμερη γι' αυτήν την η Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας που εργάζεται σε επιστημονική βάση.

    «Δεν είναι σωστή εξέλιξη το γεγονός ότι επαναλήφθηκε από το υπουργικό μας συμβούλιο αυτή η στάση την οποία επικρίναμε δικαίως», ανέφερε προσθέτοντας ότι κατά το χρονικό διάστημα που ήταν παρών στην συνεδρία συζητήθηκε η αύξηση των ελέγχων στα σημεία διέλευσης και δεν αποφασίστηκε το κλείσιμο κανενός από αυτά. Ο Ακιντζί επανέλαβε την άποψη ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να ενεργήσουν από κοινού στο θέμα των μέτρων που θα ληφθούν στα σημεία διέλευσης για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Υποχρεούμαστε να αναπτύξουμε την κουλτούρα της από κοινού δράσης σε αυτά το θέμα που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μέτρα που αφορούν τα μέλη του στρατού ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s (13.03.20) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ συζήτησε χθες τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον κορωνοϊό με τους διοικητές του κατοχικού στρατού και των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι αποφασίστηκε η αναστολή των αδειών εξόδου των στρατιωτών και η ακύρωση για ορισμένο χρονικό διάστημα των καρτών εισόδου των «πολιτών» στις στρατιωτικές καντίνες. Σημείωσε επίσης ότι άρχισε η σταδιακή τοποθέτηση οργάνων μέτρησης του πυρετού σε πύλες στρατοπέδων και αναστάληκαν οι άδειες εξόδου για το εξωτερικό όλων των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών. Πρόσθεσε ακόμα ότι άρχισε η απολύμανση των θαλάμων, των καντινών και άλλων χώρων εντός των στρατοπέδων, ενώ θα γίνεται εξέταση του πυρετού όλου του προσωπικού των στρατοπέδων το οποίο αν χρειαστεί θα υποβάλλεται και σε εξέταση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακόμα ένα κρούσμα με κορωνοϊό στην Τουρκία- Κλείνουν τα σχολεία- Μέτρα εξαγγέλλει η κυβέρνηση

    Η Yeni Safak (13.03.20 Yeni Safak ) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ακόμα ένα κρούσμα με κορωνοϊό (covid-19) στην Τουρκία.

    Σε ανάρτηση του στο twitter, o Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα στην Τουρκία και ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την μη μετάδοση του ιού.

    Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραχήμ Καλίν σε ανάρτηση του επίσης στο twitter και αναφερόμενος στον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος είπε πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί πανικός και πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (13.03.20 Yeni Safak ) γράφει ότι ο Καλίν ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Τουρκικής κυβέρνησης, που έγινε υπό την Προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, και διήρκησε 5 ώρες, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά για διακοπές για μια βδομάδα από τις 16 μέχρι τις 20 Μαρτίου ενώ από τις 23 Μαρτίου θα αρχίσει εξ αποστάσεων εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για 3 βδομάδες, αρχίζοντας από τις 16 Μαρτίου και θα ληφθούν μέτρα αναπλήρωσης της ύλης που χάνεται.

    Ανάμεσα στα μέτρα που λήφθηκαν είναι και η διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών,. Επιπλέον, εάν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ταξίδι στο εξωτερικό, τα ταξίδια δημοσίων λειτουργών εκτός Τουρκίας θα πραγματοποιούνται αν δοθεί ειδική άδεια. Ειδική σύσταση γίνεται στους Τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Σε περίπτωση που κάποιος ταξιδέψει θα πρέπει να περιοριστεί για 14 ημέρες.

    Ο Καλίν υποστήριξε πως η Τουρκία «δίνει έναν αποτελεσματικό και πετυχημένο αγώνα ενάντια στην ιό». «Με τις συστάσεις των αρμόδιων μονάδων μας και τις οδηγίες του Προέδρου μας, τα μέτρα αυτά υλοποιήθηκαν αποφασιστικά και θα συνεχιστούν», είπε και κάλεσε τον Τουρκικό λαό να συνεργαστεί για να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η επιτυχία (στο θέμα της μη διάδοσης του ιού) στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να ακολουθούν τις συστάσεις της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάζει την κατάσταση ανάλογα με τις εξελίξεις και θα προσαρμόσει τις αποφάσεις της και τα μέτρα που λαμβάνονται.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων διέψευσε δημοσιεύματα για μη πραγματοποίηση της προσευχής της Παρασκευής στα τεμένη της Τουρκίας. Και σημειώνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν, μαζί με κρατικούς αξιωματούχους, συμμετείχε σε λειτουργία που έγινε στο Μεγάλο Τζαμί Τζαμλίτζα της Κωνσταντινούπολης, όπου κάλεσε τους πιστούς να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης ενάντια στον ιό και να αποφεύγουν εγκαλιασμούς και ασπασμούς.

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Πούτιν για το Ίντλιμπ

    Η Milliyet (13.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησαν το θέμα του Ίντλιμπ και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους στις 5 Μαρτίου. Οι δυο ηγέτες τόνισαν τη σημασία εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα της εκεχειρίας με στόχο να επιτευχθεί σταδιακά η σταθερότητα και ηρεμία στην περιοχή. Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συχνή τους επικοινωνία και διάλογο όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε διάφορα άλλα επίπεδα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 13 March 2020 - 16:49:11 UTC