Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 38/2020 06.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε ο Ακιντζί, σύμφωνα με τον Μπουρτζιού
  • [02] O «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί συναντήθηκε με τη Σπέχαρ για τα οδοφράγματα
  • [03] Όζερσαϊ: «Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για το φυσικό αέριο πριν διασφαλιστεί η ισορροπία για μια συνολική λύση του Κυπριακού»
  • [04] Τατάρ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκλεισε τα οδοφράγματα για να πλήξει την οικονομία μας»
  • [05] Έρχουρμαν: «Χρειαζόμαστε την λύση για να σωθούμε από την αβεβαιότητα»
  • [06] Νέες απαγορεύσεις στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού εξαγγέλλει το λεγόμενο ΥΠΕΞ
  • [07] «Παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η ΤΔΒΚ», αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [08] Λαθρεμπορία προσώπων-Σύλληψη τεσσάρων ξένων πολιτών στα κατεχόμενα
  • [09] «Επέστρεψε με άδεια χέρια ο Έρντογαν», γράφει η Αφρίκα για την συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν στη Μόσχα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ
  • [02] Η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στον Έβρο ποταμό
  • [03] Πτώση στη δημοτικότητα του Ερντογάν καταγράφει η δημοσκόπηση Μετροπόλ
  • [04] Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του OdaTV
  • [05] Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κορωνοϊό που ταξίδευσε μέσω αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε ο Ακιντζί, σύμφωνα με τον Μπουρτζιού

    Η Vatan (06.03.20) γράφει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλει την «μονομερή απόφαση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει στο κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων» ενώ υπογραμμίζει και εξηγεί ότι η απόφαση ήταν εντελώς λανθασμένη και η δικαιολογία που προβάλλεται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της πρόληψης για εξάπλωση του κορωνοϊού στερείται, όπως υποστηρίζει, επιστημονικής βάσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Ακιντζί συναντήθηκε χθες το απόγευμα με το Διευθυντή του γραφείου στήριξης της ΕΕ Arttu Makipaa και του επέδωσε επιστολή για την Πρόεδρο της Κομισιόν. Παρόμοια επιστολή, σύμφωνα με τον ίδιο έχει δοθεί στους αρμόδιους του γραφείου Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο για τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καταλήγει ο κ. Μπουρτζού.

    (ΑΚ)

    [02] O «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί συναντήθηκε με τη Σπέχαρ για τα οδοφράγματα

    Η Vatan (06.03.20) γράφει ότι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενη Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί συναντήθηκε χθες με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των ΗΕ στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Χαρμαντζί και Σπέχαρ αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις μετά το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων.

    «Αυτή η εκτός λογικής απόφαση, επηρεάζει αρνητικά και τις δύο κοινότητες», δήλωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί επιδίδοντάς της επιστολή για το θέμα των οδοφραγμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χαρμαντζί χαρακτήρισε την «μονομερή απόφαση» για κλείσιμο των οδοφραγμάτων παράλογη και διαβίβασε στη Σπέχαρ επιστολή στην οποία εκφράζεται η ανησυχία τους. Ο Χαρμαντζί εξήγησε επίσης στη Σπέχαρ τις σοβαρές και χρονοβόρες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν με πολιτική και κοινωνική βούληση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι η «μονομερής και χωρίς καμιά πειστική δικαιολογία απόφαση για το κλείσιμό των οδοφραγμάτων επηρεάζει αρνητικά και τις δύο κοινότητες», όπως είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι το θέμα συζητήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία και ότι οι ειδικοί στην επιτροπή δεν έκριναν σκόπιμο ένα τέτοιο μέτρο λέγοντας ότι εάν το επιχείρημα είναι ο κορωνοϊός, το γεγονός ότι τα άλλα οδοφράγματα είναι ανοικτά, είναι αντιφατικό.

    Πρόσθεσε επίσης ότι εάν η ανησυχία εστιάζεται στην διέλευση των μεταναστών, και πάλι αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί αφού τα άλλα οδοφράγματα είναι ανοικτά. Ο Χαρμαντζί εξήγησε ότι όλες οι θέσεις του για το θέμα περιλαμβάνονται στην επιστολή που παρέδωσε στη Σπέχαρ.

    (ΑΚ)

    [03] Όζερσαϊ: «Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για το φυσικό αέριο πριν διασφαλιστεί η ισορροπία για μια συνολική λύση του Κυπριακού»

    Η Vatan (06.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε ότι συμμετείχε συνέντευξη τύπου όπου απάντησε σε ερωτήσεις των Τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών CNN Turk, NTV και Haperturk αναφορικά με το φυσικό αέριο, το άνοιγμα των Βαρωσίων και τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

    «Αν το φυσικό αέριο και τα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιηθούν σωστά, αυτό μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία (για λύση). Όλοι στον κόσμο αναγνωρίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ο ένας εκ των δύο συνεταίρων σε αυτό» είπε ο Όζερσαϊ και πρόσθεσε ότι η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. «Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πηγές (του φυσικού αερίου) ενώ οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζονται ως σαν να πρέπει να περιμένουν την λύση πριν το κάνουν αυτό», είπε.

    Υποστηρίζοντας την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση και των Τουρκοκυπρίων πριν από μια περιεκτική λύση, ο κ. Οζερσάϊ ισχυρίστηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

    Απατώντας στη ερώτηση «Εάν θα ανοίξει το Βαρώσι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος» ο Όζερσαϊ είπε ότι το θέμα του ανοίγματος της πόλης το είχε υποβάλλει ως ιδέα πριν από έξι χρόνια. «Σήμερα είμαι σε θέση να το θέσω ως υπουργός εξωτερικών», είπε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί «πρόεδρος» τότε «θα βρεθεί στη θέση να ετοιμάσει το διεθνές περιβάλλον για το άνοιγμα του Βαρωσίου κατά αυτό τον τρόπο». «Εάν ενημερώσουμε ορθά τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ακολουθώντας μια πιο ενεργητική πολιτική, τότε θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη», είπε.

    Είπε επίσης πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μια λύση ομοσπονδίας στο νησί και ότι οι παρούσες συνθήκες πρέπει να αξιολογηθούν και να προωθηθούν νέες ιδέες.

    Ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ χρειάζεται και άλλη εξωτερική πολιτική εκτός του θέματος της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και υποστήριξε ότι ένα μέλλον το οποίο θα βασίζεται στο να πειστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά (για τη λύση) δεν είναι ασφαλές για τους Τουρκοκύπριους. Πρόσθεσε επίσης ότι ένα ασφαλές μέλλον προϋποθέτει ότι δεν θα βασίζονται μόνο στην συνολική λύση και την φυλάκιση των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Με την συμβουλή της Τουρκίας χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική που θα συμπεριλαμβάνει και το φυσικό αέριο», είπε.

    Αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ύπαρξή τους και για το μέλλον τους ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    (ΚΣ)

    [04] Τατάρ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκλεισε τα οδοφράγματα για να πλήξει την οικονομία μας»

    Η Gunes (06.03.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καμιά υποχώρηση στο θέμα της κυριαρχίας μας», αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού και «υποψήφιου» για την «προεδρία της ΤΔΒΚ» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κατεχόμενο χωριό Στύλλοι. Σε δηλώσεις του εκεί, ο Τατάρ έστειλε το μήνυμα ότι εξυπηρετώντας με το καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσει να ενεργεί και να εργάζεται για την «προάσπιση του κράτους, τη διασφάλιση της κυριαρχίας τους και για το μέλλον της ΤΔΒΚ».

    Αναφορικά με το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε μονομερώς από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε ότι αποτελεί πολιτική απόφαση και ότι λήφθηκε με στόχο να πλήξει την οικονομία της «ΤΔΒΚ». Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή αυτή είναι αντίθετη προς τον Κανονισμό της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή και υπενθύμισε ότι η ίδια η ΕΕ επέκρινε την απόφαση αυτή.

    (ΑΚ)

    [05] Έρχουρμαν: «Χρειαζόμαστε την λύση για να σωθούμε από την αβεβαιότητα»

    Η Yeni Duzen (06.03.20) δημοσιεύει συνέντευξη που έδωσε ο Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Τουφάν Έρχουρμαν στον Bayrak ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται την λύση του Κυπριακού για να γλιτώσουν από την αβεβαιότητα και δεν μπορούν να χάνουν άλλο χρόνο.

    «Εμείς ερχόμαστε να το λύσουμε το κυπριακό, αλλά αν έρθει κάποιος και εγκαταλείψει πάλι το τραπέζι των συνομιλιών, δεν θα μείνουμε εκεί να περιμένουμε. Δεν θα αφήσουμε αυτή την κοινωνία να ζήσει όπως τα τελευταία δυόμιση χρόνια μετά το Κρανς Μοντάνα», είπε και πρόσθεσε πως ο ρόλος του ως υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» δεν είναι να παραπονιέται αλλά να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο Έρχουρμαν δήλωσε: «Θα ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω της διπλωματίας μιλώντας με την διεθνή κοινότητα χωρίς να ξεφεύγουμε από τη γλώσσα της ειρήνης. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν ανοίξουμε αυτές τις πόρτες», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης πως επιθυμεί μια συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση ομοσπονδίας και πως παράλληλα με τις προσπάθειες λύσεις θα πρέπει να γίνουν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης η οποία όπως υποστήριξε μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Ωστόσο πρόσθεσε σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι παράμετροι και οι συνθήκες.

    Ο Έρχουρμαν είπε επίσης πως πριν πάνε στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρέπει να διαβουλευτούν με την Τουρκία και να γνωρίζουν τι θα γίνει με το θέμα των εγγυήσεων.

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Έρχουρμαν είπε πως αποτελεί κινητήριο δύναμη για λύση του κυπριακού. «Πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να σκεφτούμε πάνω σε αυτό και να μιλήσουμε για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα και η λύση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    (ΚΣ)

    [06] Νέες απαγορεύσεις στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού εξαγγέλλει το λεγόμενο ΥΠΕΞ

    Η Halk?n Ses? (06.03.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «αναστέλλεται η άδεια εισόδου στη χώρα σε πολίτες τρίτων χωρών που προτίθενται να ταξιδέψουν από Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Νότια Κορέα και Ιταλία». Το «υπουργείο» αναφέρει ότι η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για πρόληψη και επειδή οι πιο πάνω χώρες θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

    (ΑΚ)

    [07] «Παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η ΤΔΒΚ», αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Η Havadis (06.03.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η ΤΔΒΚ», αναφέρεται στην έκθεση "International Narcotics Control Strategy Report", που ετοιμάστηκε από το "Bureau of International Narcotics Enforcement Affairs" του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία όπως γράφει η εφημερίδα γίνεται ευρείας έκτασης αναφορά στα κατεχόμενα. Στην έκθεση γίνεται ευρεία αναφορά στις παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που γίνονται στο «βορρά» μέσω της Πράσινης γραμμής. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι αρχές των κατεχομένων, παρά το ότι έχουν προχωρήσει στη λήψη ορισμένων μέτρων για αντιμετώπιση ορισμένων αδυναμιών που αντιμετωπίζουν στην αντιμετώπιση της παρανομίας, εντούτοις αδυνατούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους «νόμους». Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα στο τομέα του τζόγου, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, παράνομων στοιχημάτων, και στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω των παράκτιων τραπεζών.

    (ΑΚ)

    [08] Λαθρεμπορία προσώπων-Σύλληψη τεσσάρων ξένων πολιτών στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (06.03.20) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Τσοσκούν Αλασλάν στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση και λαθρεμπορία προσώπων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τσοσκούν προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα στις ελεύθερες περιοχές τέσσερα άτομα ξένης καταγωγής κρύβοντας τους στο όχημα του, τύπου βαν. Ο Αλασλάν και οι 4 ύποπτοι οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του λεγόμενου επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας. Ο Αλασλάν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενώ οι άλλοι 4 ύποπτοι φυλακίστηκαν για 4 μέρες.

    (ΑΚ)

    [09] «Επέστρεψε με άδεια χέρια ο Έρντογαν», γράφει η Αφρίκα για την συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν στη Μόσχα

    Η Afrika (06.03.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επέστρεψε με άδεια χέρια ο Έρντογαν», αναφέρεται στην συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν στη Μόσχα που διήρκησε 6 και πλέον ώρες αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ίντλιμπ της Συρία, και γράφει ότι στη συνάντηση έγινε αυτό που ήθελαν ο Πούτιν και Άσαντ, με αποτέλεσμα ο Έρντογαν να επιστρέψει με άδεια χέρια.

    Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία και προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Η εφημερίδα στα σχόλια της γράφει ότι αυτή τη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν δεν αποκάλεσε το Ρώσο ομόλογο του «φίλο», αλλά αρκέστηκε να τον αποκαλέσει «κύριο».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ

    Το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα (06.03.20) είναι η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν στην Μόσχα και η απόφαση για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ. Ο χαρακτηριστικός τίτλος που προβάλλεται σχεδόν σ' όλες τις εφημερίδες είναι «Η κατάπαυση του πυρός».

    Υπό τον τίτλο «Κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ», η Hurriyet (06.03.20) στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι «σώπασαν τα όπλα από τις 00:01 σήμερα το πρωί». Στη συνέχεια, κατά την σύνοδο κορυφής που διήρκεσε έξι ώρες, άρχισε με κατ' ιδίαν συνάντηση των Προέδρων Ερντογάν και Πούτιν, που διήρκεσε δύο ώρες και σαράντα λεπτά.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των συναντήσεων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για τις συγκρούσεις στην περιοχή, προσθέτοντας ότι έφθασαν σε μια αναπόφευκτη νέα κατάσταση στο Ιντλίμπ. Ο Έρντογαν έδωσε και το εξής μήνυμα: «Πιστεύω ότι η Ρωσία θα εμποδίσει τα βήματα του καθεστώτος που θα αμαυρώσουν την συνεργασία μας».

    Τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:

    · Κατάπαυση του πυρός που έχει ισχύει από τις 6 Μαρτίου 2020, η ώρα 00:01.

    · Δημιουργία διάδρομου ασφαλείας, ο οποίος θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων από το βόρειο μέρος του αυτοκινητόδρομου Μ4 και έξι χιλιόμετρα από το νότιο μέρος του αυτοκινητοδρόμου. Οι λεπτομέρειες για την λειτουργία του διαδρόμου ασφαλείας θα αποφασιστούν σε διάστημα επτά ημερών μεταξύ των υπουργείων άμυνας της Τουρκίας και της Ρωσίας.

    · Κοινές περιπολίες Τουρκίας – Ρωσίας από τις 15 Μαρτίου στον αυτοκινητόδρομο Μ4, από τον οικισμό Τρούμπα (δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σαρακέμπ) μέχρι τον οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

    Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, η εφημερίδα γράφει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας ο Ερντογάν ήταν αποφασισμένος η Τουρκία να «καθαρίσει» την περιοχή από τα καθεστωτικά στοιχεία. Αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα αφήνει πια αναπάντητες οποιασδήποτε επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού.

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στον Έβρο ποταμό

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (05.03.20), ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού ανακοίνωσε ότι θα στείλουν χίλιους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στον Έβρο ποταμό για να εμποδίσουν το να σταλθούν πίσω οι μετανάστες.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την πτήση πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του ποταμού Έβρου, ο Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο δέχτηκε μετά χαράς 7 χιλιάδες 300 οπαδούς της οργάνωσης Γκιουλέν (FETO) και πρόπερσυ 7 χιλιάδες 600, προσθέτοντας ότι αυτή δεν ήταν μια απόφαση μόνο της Ελλάδος, αλλά ήταν μια κοινή απόφαση της Ευρώπης.

    Κατηγορώντας το ελληνικό κράτος ότι ρίχνει χημικά στους μετανάστες που μαζεύτηκαν στα σύνορα της, ο Σοϋλού ισχυρίστηκε ότι γι' αυτό τον λόγο πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα στείλουν τις ειδικές μονάδες στην περιοχή.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος τους και ο ίδιος δεν θα εμποδίζουν πια τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν από εκεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρόσθεσε: «Αυτός που έρχεται θα έλθει και αυτός που θα περάσει, θα περάσει».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία σχεδόν εδώ και εννιά χρόνια αντιμετωπίζει μόνη αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία στην οποία όλος ο κόσμος μένει σιωπηρός με τα δικά της έξοδα, ο Σοϋλού ανέφερε ότι υπήρχε η συμφωνία τις 18 Μαρτίου του 2016 για το θέμα των προσφύγων, την οποία εφάρμοσαν και πρόσθεσε: «Η Τουρκία συνέλαβε τον περασμένο χρόνο 454 χιλιάδες παράνομους πρόσφυγες. Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019, συμπεριλαμβανομένων των φετινών μηνών Ιανουάριος και Φεβρουάριος, συνελήφθησαν στην Αδριανούπολη γύρω στους 140 χιλιάδες παράνομους πρόσφυγες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες άτομα πίσω στις χώρες τους. Καμία χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου την Αμερική και την Ευρώπη δεν μετέφεραν τόσο βάρος όσο εμείς. Καμία δεν δέχθηκε τόσους πρόσφυγες όσο εμείς. Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία κατέφυγαν οι περισσότεροι, γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπων».

    Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έριξε χημικά του 1978, που έγιναν αιτία θανάτου τριών ατόμων και κατήγγειλε την Frontex ότι δεν έκανε τις απαραίτητες αξιολογήσεις για το θέμα αυτό. Υποστήριξε τέλος ότι τραυματίστηκαν 164 άτομα, αλλά δεν έγιναν οι καταχωρήσεις και γι' αυτό στέλνουν τους χίλιους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, στον ποταμό Έβρο.

    (ΔΨ)

    [03] Πτώση στη δημοτικότητα του Ερντογάν καταγράφει η δημοσκόπηση Μετροπόλ

    Υπό τον τίτλο «Άσχημα αποτελέσματα για τον Ερντογάν στην τελευταία δημοσκόπηση», η Cumhuriyet (05.03.20) δημοσιεύει τα τελευταία αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Μετροπόλ, που δείχνουν μια πτωτική στάση στην αποδοχή του έργου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι υπάρχει μια πτωτική στάση στην αποδοχή του έργου του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με μια πτώση της τάξης του 0,8% τον Φεβρουάριο του 2020, να αγγίζει το ποσοστό του 41,1%. Παράλληλα, σημειώνεται μια πτώση των 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 48,0%, που καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων στα βορειοδυτική της Συρίας.

    Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει τα σκαπανεβάσματα στην αποδοχή του έργου του Ερντογάν τα τελευταία εννέα χρόνια με το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής να καταγράφεται στα 71,1%, με τις επιχειρήσεις που εξαπόλυσε κατά των οπαδών του Γκιουλέν στις 17-25 Δεκεμβρίου το 2013, με «έρευνες διαφθοράς» στα αστυνομικά και δικαστικά σώματα καθώς και το τότε κλείσιμο της εφημερίδας «Ζαμάν» και του τηλεοπτικού σταθμού Samanyolu TV:

    Image

    Παρατηρείται ότι ανέβηκαν τα ποσοστά του Ερντογάν και κατά της απόπειρας του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, 2016, που ανήλθαν στο 67,6%.

    Η τουρκική κοινωνία στάθηκε στο πλευρό του Ερντογάν σχεδόν σ' όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μέχρι σήμερα, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα στο Ιντλίμπ. Το 48,8% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, το 30,7% την θεωρεί απαραίτητη και το 20,5% δεν απάντησε.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η τουρκική κοινωνία άρχισε να βλέπει αρνητικά την αύξηση της ροής των προσφύγων ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης στο Ιντλίμπ. Το 70,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες ζημιώνουν την οικονομία της χώρας, το 60,0% πιστεύει ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το τέλος του πολέμου και το 76,6% πιστεύει ότι δεν πρέπει να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα στους πρόσφυγες.

    Η εφημερίδα BirGun (06.02.20, gazete manset) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της την δημοσκόπηση υπό τον τίτλο «Δεν θα σωπάσουμε» και σημειώνει: «Παρόλες τις πιέσεις ο λαός δεν θέλει τον πόλεμο».

    (ΔΨ)

    [04] Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του OdaTV

    Η Sozcu (05.03.20), υπό τον τίτλο «Εμποδίστηκε η πρόσβαση στο OdaTV», γράφει ότι μετά την σύλληψη του διευθυντή ειδήσεων του OdaTV Μπαρίς Τέρκογλου (Bar?s Terkoglu) και της δημοσιογράφου Χούλια Κιλίντς (Hulya Kilic) εξαιτίας του δημοσιεύματος για την τελετή κηδείας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, που είχε μαρτυρήσει στην Λιβύη. Κατηγορήθηκαν ότι με το σχετικό δημοσίευμα είχαν αποκαλύψει την ταυτότητα του μυστικού πράκτορα.

    Στη συνέχεια η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική Αρχή Πληροφοριών και Επικοινωνιών (BTK) απαγόρευσε την πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του OdaTV ως αποτέλεσμα νομικής αξιολόγησης και τεχνικής έρευνας που έγινε στα πλαίσια του κανονισμού 5651.

    Στο μεταξύ, η διεύθυνση του OdaTV ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν τις μεταδόσεις τους μέσω του YouTube, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.03.20).

    Η Cumhuriyet (06.03.20) γράφει ότι ο αρχισυντάκτης του OdaTV Μπαρίς Μπεχλιβάν (Bar?s Pehlivan) συμπεριλήφθη στις ανακρίσεις και καλέστηκε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για κατάθεση.

    (ΔΨ)

    [05] Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κορωνοϊό που ταξίδευσε μέσω αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης

    Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα HABERTURK (05.03.20), επιβεβαιώθηκε ότι ο επιβάτης, που είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών THY την Τρίτη με προορισμό την Σιγκαπούρη από την Κωνσταντινούπολη είναι θετικός στο κορωνοϊό.

    Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη χωρίς επιβάτες, μόνο με το πλήρωμά του. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο επιβάτης ταξίδευε από Λονδίνο και ότι παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συνολικά 22 λεπτά.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 6 March 2020 - 12:38:11 UTC