Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 37/2020 05.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την ενεργή εμπλοκή των ΗΕ για τα οδοφράγματα ζήτησε ο Ακιντζί σε συνάντηση του με τη Σπέχαρ
  • [02] Ακιντζί: «Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αφήσει κλειστά τα οδοφράγματα»
  • [03] Όζερσαϊ στο NTV: «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον τουρκοκυπριακό λαό»
  • [04] Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Οκτάι στην Άγκυρα και μίλησαν για οικονομικά θέματα
  • [05] Ο Αρικλί επιθεώρησε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας
  • [06] Δεν αφορά την Τουρκία η ακύρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό, διευκρινίζει το λεγόμενο υπουργείο παιδείας
  • [07] Μπορούν να επιστρέψουν οδικώς από το Ιράν μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα οι κάτοικοι του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε το λεγόμενο υπεξ
  • [08] Αντιπροσωπεία πλατφόρμας από τα κατεχόμενα μεταβαίνει στο Ίντμπλ για συμπαράσταση στον Τουρκικό στρατό
  • [09] Στο 0.62% το ποσοστό πληθωρισμού στα κατεχόμενα το Φεβρουάριο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το ρεύμα των μεταναστών θα συνεχίσει, επαναλαμβάνει ο Ερντογάν
  • [02] Η Τουρκία θα προωθήσει τις θέσεις της στη συνάντηση με τον Πούτιν, δηλώνει ο Ακάρ
  • [03] Συναντήσεις Ερντογάν με τον Πρόεδρο του
  • [04] Αγωγή προς βουλευτή του CHP για προσβολή του Τούρκου Προέδρου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την ενεργή εμπλοκή των ΗΕ για τα οδοφράγματα ζήτησε ο Ακιντζί σε συνάντηση του με τη Σπέχαρ

    Η Havadis (05.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντηση που είχε χθες με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ζήτησε την πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΕ στο θέμα της «μονομερούς απόφασης της Ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει στο κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων».

    Στη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών μετά από πρόσκληση του Ακιντζί προς τη Σπέχαρ, ο Ακιντζί δήλωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Ακιντζί είπε στη Σπέχαρ ότι μετά τα ΗΕ θα έχει επαφή και με την ΕΕ. Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης στην Σπέχαρ ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού σε καμιά από τις δύο πλευρές στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσης επιστημονική βάση που να δικαιολογεί το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η απόφαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης στη Σπέχαρ ότι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον οποίο ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφαση του. Της είπε επίσης ότι από τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατάλαβε ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα και της υπενθύμισε ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία που συνεδρίασε τρεις φορές για τον κορωνοϊό, κατέληξε στο ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν τα οδοφράγματα.

    Κατά τη συνάντηση, ο Ακιντζί μετέφερε επίσης στη Σπέχαρ την ανησυχία που νιώθουν οι καταστηματάρχες στην περιοχή Αράστα και της επέδωσε υπόμνημα που του είχαν παραδώσει νωρίτερα προκειμένου να το διαβιβάσει στο ΓΓ των ΗΕ.

    (ΑΚ)

    [02] Ακιντζί: «Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αφήσει κλειστά τα οδοφράγματα»

    Σύμφωνα με την Vatan (05.03.20) o Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών στην περιοχή Αράστα στην οδό Λήδρας, οι οποίοι και του επέδωσαν υπόμνημα με 300 συνολικά υπογραφές για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με την αντίδραση τους στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Ακιντζί επέκρινε έντονα την Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη «μονομερή απόφαση» της να προχωρήσει στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων προβάλλοντας ως δικαιολογία το θέμα του κορωνοϊού, και πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι ο λόγος που έκλεισαν τα οδοφράγματα δεν σχετίζεται με τον ιό. «Ο λόγος δεν είναι ο ιός. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το λένε ακόμη και οι δικοί τους ειδικοί. Υπάρχουν άλλοι λόγοι», ισχυρίστηκε ο Ακιντζί. Ο Ακιντζί πρόσθεσε επίσης και τα εξής: «Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αφήσει κλειστά αυτά τα οδοφράγματα. Επειδή αυτό είναι αντίθετο προς τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ αλλά και προς τις προσπάθειες των ΗΕ για επαναπροσέγγιση. Δεν υπάρχει καμιά σωστή δικαιολογία σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

    Ο Ακιντζί διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν το διάλογο τόσο με τα ΗΕ, όσο και με την ΕΕ και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Επανέλαβε ότι θεωρούν την «μονομερή απόφαση» της Ελληνοκυπριακής πλευράς λανθασμένη και υπενθύμισε τον αγώνα που έδωσαν για χρόνια για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στα πλαίσια των επισκέψεων του σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα εν' όψει των επικείμενων «προεδρικών εκλογών», επισκέφθηκε χθες το κατεχόμενο χωρίο Πέργαμος όπου και επανέλαβε μιλώντας στους κατοίκους ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες τους μέσω των ΗΕ και της ΕΕ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

    Κατά την επίσκεψη του ο Ακιντζί επανέλαβε ότι καθώς δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα σε καμιά πλευρά του νησιού, είναι λανθασμένη η απόφαση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα στα αεροδρόμια και λιμάνια και ανέφερε ότι σε περίπτωση που προκύψει άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων στα οδοφράγματα, τότε θα πρέπει η δικοινοτική επιτροπή για την υγεία να καθίσει και να αποφασίσει από κοινού. «Αυτό είναι και το σωστό που πρέπει να γίνει», ισχυρίστηκε ο Ακιντζί.

    (ΑΚ)

    [03] Όζερσαϊ στο NTV: «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον τουρκοκυπριακό λαό»

    Η Diyalog (05.03.20) γράφει ότι «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών», «υποψήφιος» για την «προεδρία» στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον επόμενο μήνα, Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο NTV, μίλησε για το θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα των Βαρωσίων και τις λεγόμενες εκλογές.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζερσαϊ είπε το ότι το θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπεί σε μια καλή ευκαιρία.

    Υποστηρίζοντας την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση και των Τουρκοκυπρίων πριν από μια περιεκτική λύση, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

    Αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», τότε «θα βρεθεί στη θέση να ετοιμάσει το διεθνές περιβάλλον για το άνοιγμα των Βαρωσίων κατ' αυτό τον τρόπο», όπως είπε. «Εάν ενημερώσουμε ορθά τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ακολουθώντας μια πιο ενεργητική πολιτική, τότε θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων», ισχυρίστηκε .

    Τονίζοντας την ανάγκη ο τουρκοκυπριακός λαός να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ύπαρξή του και για το μέλλον του, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον τουρκοκυπριακό λαό. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες το γνωρίζουν αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας υποστηρίζει την ενεργό και αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Οκτάι στην Άγκυρα και μίλησαν για οικονομικά θέματα

    Ο παράνομος σταθμός Bayrak (05.03.20 BRTK) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχες χθες βράδυ συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με την οικονομία.

    Ο Τατάρ μετέβηκε στην Άγκυρα από την Καισάρεια όπου είχε μεταβεί για επαφές. Μετά την συνάντηση ο Οκτάι έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας οι επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών, αξιολογήθηκαν με την τελευταία δόση (170 εκατ. TL) που απελευθερώθηκε.

    (ΚΣ)

    [05] Ο Αρικλί επιθεώρησε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας

    Ο παράνομος σταθμός Bayrak (05.03.20 BRTK) γράφει ότι ο ηγέτης του «Κόμματος της Αναγέννησης» (το Κόμμα των εποίκων) Ερχάρ Αρικλί, μαζί με μέλη του κόμματος του, επιθεώρησε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω της σχετικής απόφασης που έλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο του οδοφράγματος δεν κάνει κανένα νόημα, ο Αρικλί εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει το συντομότερο. Είπε επίσης πως το κλείσιμο του οδοφράγματος προκάλεσε δυσφορία στα 3,000 άτομα που καθημερινά περνούσαν με τα πόδια από το οδόφραγμα, καθώς και στους καταστηματάρχες της περιοχής.

    (ΚΣ)

    [06] Δεν αφορά την Τουρκία η ακύρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό, διευκρινίζει το λεγόμενο υπουργείο παιδείας

    Η Halkin Sesi (05.03.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο παιδείας και πολιτισμού στα κατεχόμενα, σε συνέχεια χθεσινής του γραπτής ανακοίνωσης ότι σταματούν μέχρι το τέλος Απριλίου οι αφίξεις στα κατεχόμενα όλων των ομάδων που θα έρχονταν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνταν από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» και ότι ακυρώνονται επίσης και όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό μαθητών και εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εξέδωσε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις δεν αφορούν την Τουρκία, αφού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

    (ΑΚ)

    [07] Μπορούν να επιστρέψουν οδικώς από το Ιράν μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα οι κάτοικοι του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε το λεγόμενο υπεξ

    Η Vatan (05.03.20) λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τον κορωνοϊό, οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράν και θέλουν επιστρέψουν στα κατεχόμενα, μπορούν να ταξιδέψουν οδικώς, μέσω Τουρκίας. Η διευκρίνιση αυτή έγινε μετά από σχετική απόφαση που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η άφιξη αεροπλάνων από το Ιράν στα κατεχόμενα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στη χώρα από τον κορωνοϊό.

    (ΚΣ)

    [08] Αντιπροσωπεία πλατφόρμας από τα κατεχόμενα μεταβαίνει στο Ίντμπλ για συμπαράσταση στον Τουρκικό στρατό

    Η K?br?sl? (05.03.20) γράφει ότι η «πλατφόρμα σεβασμού εθνικής βούλησης ΤΔΒΚ» ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει αύριο στο Ίντιμπλ με αντιπροσωπεία 50 ατόμων για να στηρίξει την επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Ασπίδα» του Τουρκικού στρατού στην περιοχή. Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στα σύνορα Τζιλβέγκοζου και θα επισκεφτεί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της πλατφόρμας Ταλίπ Σαντζάρ δήλωσε πως με αυτή την κίνηση θέλουν να δείξουν ότι βρίσκονται πάντα στο πλευρό της μητέρας πατρίδας.

    (ΚΣ)

    [09] Στο 0.62% το ποσοστό πληθωρισμού στα κατεχόμενα το Φεβρουάριο

    Η K?br?s (05.03.20) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του «οργανισμού στατιστικής υπηρεσίας» στα κατεχόμενα, το ποσοστό πληθωρισμού στα κατεχόμενα για το μήνα Φεβρουάριου έφθασε το 0.62%, σημειώνοντας αλλαγή της τάξεως του 2.33% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου και 13.84% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

    Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο «πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας» στα κατεχόμενα, Τουρέλ Οκσούζογλου ο οποίος ανέφερε ότι σημειώθηκε αύξηση στο μέσο όρο τιμών σε 312 προϊόντα και μείωση στο μέσο όρο τιμών 164 προϊόντων. (...). Η μεγαλύτερη αύξηση τον Φεβρουάριο σημειώθηκε στον τομέα της υγείας (4.12%).

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το ρεύμα των μεταναστών θα συνεχίσει, επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

    H Milliyet (05.03.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσφωνώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χθες, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τείνει χέρι βοηθείας αμέσως στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ στην Τουρκία, που δίνει καταφύγιο σε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες εδώ και δέκα χρόνια, δεν δίνει τέτοια στήριξη. Επανέλαβε ότι η Τουρκία που έχει ξοδέψει ήδη για αυτή την κατάσταση 40 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ξοδέψει ακόμη 40.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει στήριξη για πολιτική και ανθρωπιστική λύση στις προσπάθειες της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι αυτή η ροή των μεταναστών θα συνεχιστεί μέχρι να σχεδιαστεί νέο σύνταγμα βασισμένο στην πολιτική ενότητα της Συρίας και την εδαφική της ακεραιότητα, ώστε να διεξαχθούν ελεύθερα εκλογές και η νέα κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα.

    Στο μεταξύ, η Sabah (05.03.20) γράφει ότι ο Ερντογάν κατά την ομιλία του, δείχνοντας μια φωτογραφία της εφημερίδας El Kudus με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου, 1942, ισχυρίστηκε τα εξής: «Θέλω να τους υπενθυμίσω με αυτή την φωτογραφία την βοήθεια που δέχθηκαν οι Έλληνες που διέφυγαν από τις ναζιστικές επιθέσεις και βρήκαν καταφύγιο στη Συρία. Ένα από τα ελληνόπαιδα, στα οποία διανέμονται ρούχα και τρόφιμα, μπορεί να είναι ίσως ο παππούς ή η γιαγιά του Μητσοτάκη. Παρόλο που και η Τουρκία είχε δυσκολίες την ίδια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό κατοχή και πέθαινε από πείνα, έδωσε στήριξη στον γείτονα της με τον να στείλει πλοία γεμάτα με φαγητό».

    Σχεδόν όλες οι εφημερίδες προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους πόσο άσπλαχνη και απάνθρωπη είναι η στάση του ελληνικού κράτους προς τους μετανάστες, δημοσιεύοντας την ίδια φωτογραφία, που δείχνει ένα τραυματισμένο μετανάστη.

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία θα προωθήσει τις θέσεις της στη συνάντηση με τον Πούτιν, δηλώνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με την Yeni Akit (04.03.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας χθες την σημερινή συνάντηση του Τούρκου Πρόεδρου Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν την συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχουν προβλήματα και ότι θα προωθήσουν στο Ρώσο Πρόεδρο τις απόψεις του, τις προτάσεις τους και τα αιτήματά τους για την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε ότι ο δικός τους σκοπός είναι η λύση, μια πολιτική λύση με ειρηνικές μεθόδους.

    Σημείωσε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας συνεχίζονται στο Ιντλίμπ, ισχυριζόμενος ότι όλες οι ενέργειες τους είναι βάση του διεθνές δικαίου και συμφωνιών που υπογράφτηκαν. ΄

    Επανέλαβε ότι οι προσδοκίες τους από την Ρωσία, ως εγγυήτριας χώρας είναι να επηρεάσει το καθεστώς ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις βάση των συμφωνιών του Σότσι.

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (05.03.20, AA), ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναχώρησε ήδη σήμερα το πρωί για την μονοήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Δημοσιονομικών Μπεράτ Άλμπαϋράκ, τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιτάν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών Φαχρεττίν Αλτούν, τον Εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και αξιωματούχους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    (ΔΨ)

    [03] Συναντήσεις Ερντογάν με τον Πρόεδρο του

    Σύμφωνα με την Sabah (05.03.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις πρώτα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Σαρλ Μισέλ και έπειτα με την Αμερικανίδα Πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Κέλι Κραφτ.

    Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ, η μεταναστευτική κατάσταση και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η εφημερίδα.

    Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες στον τύπο για τις συναντήσεις.

    (ΔΨ)

    [04] Αγωγή προς βουλευτή του CHP για προσβολή του Τούρκου Προέδρου

    Η Sozcu (05.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κίνησε αγωγή για αποζημίωση ενός εκατομμυρίου Τουρκικές λίρες λόγω ψυχικής οδύνης στον βουλευτή της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Ενγκίν Οζκότς. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χοϋσείν Αϊτούν έγραψε ότι του κινεί αγωγή με την κατηγορία της «προσβολής προς τον Πρόεδρο».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 5 March 2020 - 16:04:42 UTC