Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-01-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 16/2020 31.01.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP
  • [02] Αντιτίθεται σε διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ο Όζερσαϊ
  • [03] Προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δημιουργεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ισχυρίζεται ο Κιζίλγιουρεκ
  • [04] Πρέπει να προετοιμάσουμε πολύ καλά το έδαφος για την πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Έρχουρμαν
  • [05] Στις 5 Φεβρουαρίου ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ακιντζί
  • [06] Άλλες 21 «πολιτογραφήσεις» μέσα σε 26 μέρες
  • [07] Φόβοι για νέο ιό από την Νιγηρία – 740 Νιγηριανοί ήρθαν στα κατεχόμενα μόνο μέσα σε ένα μήνα
  • [08] Αυτοκίνητο παράγουν Τουρκοκύπριοι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ υπέρ μιας άτυπης συνάντησης όπου θα κατατεθούν όλες οι πιθανότητες για λύση στην Κύπρο
  • [02] «Τα Ιεροσόλυμα δεν είναι για πώληση», δηλώνει ο Ερντογάν
  • [03] ΣΕΑ: «Η Τουρκία θα διασφαλίσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη»
  • [04] Ο Όζερσαϊ προτείνει τον συνεταιρισμό για λύση στο Κυπριακό
  • [05] Καταδίκη στον τουρκικό Τύπο για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας από Έλληνα ευρωβουλευτή

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

    Με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο «εκφράστηκε μια πολύ σημαντική βούληση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας» ανάμεσα στις πλευρές στο νησί, παρ' όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνοκυπριακή ηγεσία, υποστήριξε σε χθεσινή του ανακοίνωση το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (31.01.20). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο ψήφισμα καλούνται οι πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες που προκαλούν ένταση στο θέμα των υδρογονανθράκων, δηλαδή να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες και προστίθεται: «Ουσιαστικά σημειώνει ότι πρέπει να συνεργαστούν οι πλευρές. Με αυτή την έννοια, η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς του Ιουλίου του 2019 είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή την έκκληση».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση, που όπως ισχυρίζεται το «υπουργείο», προκλήθηκε από τις «μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας» και προστίθεται ότι η μείωση της έντασης δεν μπορεί να αφεθεί για την περίοδο μετά την λύση του Κυπριακού. «Αν η διεθνής κοινότητας είναι ειλικρινής για την λύση αυτού του θέματος, πρέπει μιαν ώρα αρχύτερα να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στο τραπέζι, δηλαδή να την ενθαρρύνει για διπλωματία και συνεργασία», ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

    Σημειώνεται επίσης ότι «κλονίστηκε η εμπιστοσύνη» των Τουρκοκυπρίων προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί επειδή δεν ενημέρωσε το ΣΑ για τα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι Ελληνοκύπριοι στο να ακούγεται η φωνή των Τουρκοκυπρίων διεθνώς και στην συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ. «Κατά παρόμοιο τρόπο στην παράγραφο που αφορά την ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί υπάρχουν στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», ισχυρίζεται η ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι έχει δοθεί λάθος κατεύθυνση στο ΣΑ του ΟΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα. Σημειώνει επίσης ότι οι ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για κάποια σημεία του ψηφίσματος θα διαβιβαστούν τόσο από την λεγόμενη αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» στην Νέα Υόρκη όσο και από το «υπουργείο» στο ΣΑ του ΟΗΕ και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Αναφερόμενο στην λύση του Κυπριακού, το «υπουργείο» επαναλαμβάνει ότι είτε θα αλλάξουν οι συνθήκες για να εξευρεθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης είτε θα συζητηθεί ένα μοντέλο λύσης κατάλληλο για τις υφιστάμενες συνθήκες. «Η διαδικασία του να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τις ίδιες ασκήσεις σημαίνει διατήρηση του στάτους κβο. Δεν μπορεί να καταδικαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός στο στάτους κβο», ισχυρίζεται καταληκτικά το «υπουργείο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιτίθεται σε διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ο Όζερσαϊ

    Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στην Κύπρο δεν θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για άλλα 50 χρόνια, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ σε ομιλία του στο King's College στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (31.01.20). Ο Όζερσαϊ επανέλαβε την άποψη ότι οι πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε ορισμένα θέματα πριν από την λύση και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του φυσικού αερίου, στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν «πραγματιστικά βήματα», κατά την έκφρασή του.

    Ισχυριζόμενος ότι για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο νησί, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι για να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες πρέπει η διεθνής κοινότητα να κάνει κάποια βήματα. Ισχυρίστηκε ότι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και δεν αρθεί η ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες θα παραμένουν ίδιες ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να στερείται βούλησης για διαμοιρασμό και δεν διανυθεί απόσταση στο θέμα της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πλευρές.

    Είπε ότι συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας πριν από την λύση χωρίς να αναγνωρίζουν οι δύο πλευρές η μία την άλλη αποτελούν τα θέματα των αγνοουμένων, της αναστήλωσης εκκλησιών και τζαμιών και της έστω και περιορισμένης συνεργασίας στο ζήτημα της εγκληματικότητας. Υποστήριξε ότι η συνεργασία στο θέμα του ηλεκτρισμού που άρχισε το 2011 δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας πριν από την λύση. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν οι δύο πλευρές αρχίσουν να συνεργάζονται στον τομέα του τουρισμού, θα μειωθούν τα κόστη που έχουν για διεθνή προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος και θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών.

    Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι οι διεθνείς παίκτες πρέπει να κάνουν βήματα για να διασφαλίσουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους πριν από την λύση και να τεθεί στους Ελληνοκύπριους ο όρος ότι χρειάζεται η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων για να πωληθούν αυτοί οι πόροι στις διεθνείς αγορές. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια διεθνής διάσκεψη για το φυσικό αέριο της Κύπρου με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και να βρεθεί μια διέξοδος στο θέμα αυτό. Μια άλλη εναλλακτική επιλογή, ισχυρίστηκε, είναι να εξουσιοδοτηθούν οι εταιρείες που εξουσιοδότησαν οι πλευρές για διεξαγωγή γεωτρήσεων να συζητήσουν αυτά τα θέματα, να τα διαχειριστούν μαζί και να συζητήσουν τον διαμοιρασμό μαζί. Υποστήριξε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να συναντηθούν εκ μέρους των πλευρών, κάτι το οποίο θα βοηθούσε στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αναγνώρισης. Εξέφρασε την άποψη ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν η ίδια εταιρεία να συνάψει συμφωνίες και με την ελληνοκυπριακή και με την τουρκοκυπριακή πλευρά και να συνεργαστούν μέσω μιας εταιρείας οι δύο πλευρές στο θέμα του φυσικού αερίου που ανήκει και στις δύο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δημιουργεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ισχυρίζεται ο Κιζίλγιουρεκ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και αυτό επηρεάζει αρνητικά τον όγκο εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ισχυρίστηκε σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (31.01.20).

    Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα παράπονα των Τουρκοκύπριων παραγωγών επεξεργασμένων μη ζωικών προϊόντων ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την διέλευσή τους από τα οδοφράγματα και ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προκαλεί εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής μη επιτρέποντας την διέλευση οχημάτων πέραν των 7,5 τόνων. Ισχυρίστηκε ότι αυτά τα εμπόδια έχουν οικονομικές επιπτώσεις στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς και ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν γνωρίζει την ύπαρξη των εν λόγω εμποδίων και παρατυπιών και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να εφαρμοστεί πλήρως ο Κανονισμός.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρέπει να προετοιμάσουμε πολύ καλά το έδαφος για την πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Έρχουρμαν

    Ο δρόμος για αποτελεσματική και ασφαλή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων περνάει από την λύση του Κυπριακού και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, υποστήριξε ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» τον προσεχή Απρίλιο, σύμφωνα με την Yeni Duzen (31.01.20). Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην ένωση Τουρκοκυπρίων γιατρών, ο Έρχουρμαν είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκατέλειψε, όπως ισχυρίστηκε, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τις «προεδρικές εκλογές» πρέπει να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο Αναστασιάδης σηκώθηκε από το τραπέζι λέγοντας 'δεν μπορώ να εξηγήσω στον λαό μου την πολιτική ισότητα'. Ύστερα άλλωστε η πολιτική ισότητα ήταν το μόνο θέμα που συζητήθηκε επί 2,5 χρόνια. Για παράδειγμα, δεν συζητήθηκαν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η Τουρκία έκανε ανοίγματα που δεν αναμένονταν από την ίδια. Επομένως, ο Αναστασιάδης ήταν αυτός που σηκώθηκε από το τραπέζι λόγω της πολιτικής ισότητας. Εγώ δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Και ο λόγος που δεν μπορώ να το χωνέψω είναι ο εξής: Τι προέκυψε από την τελευταία συνάντηση των ηγετών στο Βερολίνο με τον Γκουτέρρες; Μια ομοσπονδία στην βάση της πολιτικής ισότητας όπως προβλέπεται στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ με ημερομηνία 1991. Το ερώτημα που υπάρχει στο δικό μου μυαλό τώρα είναι το εξής: Αν αυτό υπήρχε στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ με ημερομηνία 1991, γιατί ο Αναστασιάδης σηκώθηκε από το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα για κάτι το οποίο υπάρχει από το 1991 και εμείς έπρεπε να περιμένουμε το Βερολίνο για να καθίσουμε τον Αναστασιάδη ξανά στο τραπέζι; Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και αυτό δείχνει το εξής: Δεν έγινε ικανοποιητική προετοιμασία πηγαίνοντας στο Κραν Μοντάνα ούτε ενώπιον του Γκουτέρρες ούτε ενώπιον των πέντε μερών. Αν θα υπάρξει ξανά μια πενταμερής διάσκεψη, πρέπει να προετοιμάσουμε πολύ καλά το έδαφος γι' αυτήν».

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση, ο Έρχουρμαν ισχυρίστηκε:

    «Παρά την βούλησή μας ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας εμπόριο. Ακόμα δεν μπορούμε να φέρουμε απευθείας πτήσεις στην χώρα μας. Ακόμα δεν μπορούμε να στείλουμε τους αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις και τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόμιμη δικαιολογία. Γι' αυτό λέμε το εξής στους άλλους υποψήφιους: Μην αλλάζετε την βάση μας. Αν θα βρούμε λύση, θα την βρούμε στην υπάρχουσα βάση. Μην αλλάζετε βάση στις διεθνείς συγκυρίες που υφίστανται αυτή την στιγμή. Από αυτή την βάση θα πορευτούμε προς την λύση. Αν πάλι δεν υπάρξει λύση, μέσω αυτής της βάσης θα απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας, θα αναφέρουμε τις νόμιμες απαιτήσεις μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενεργητική πρωτοβουλία στον βαθμό που επιθυμούμε εντός του παρόντος οικοδομήματος. Δεν κάνουμε βήματα που θα σύρουν τον Αναστασιάδη στο πεδίο. Καθίσαμε και περιμένουμε. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στις 5 Φεβρουαρίου ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ακιντζί

    Στις 5 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει κατά πόσον θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (31.01.20). Με βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημειώνει ότι στις 5 Φεβρουαρίου το βράδυ θα διοργανώσει εκδήλωση με σλόγκαν «Εμπιστοσύνη και Αποφασιστικότητα» κατά την οποία θα μοιραστεί το όραμά του.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Άλλες 21 «πολιτογραφήσεις» μέσα σε 26 μέρες

    Κάτω από τον τίτλο «21 νέες υπηκοότητες μέσα σε 26 μέρες από το υπουργικό συμβούλιο», η Yeni Duzen (31.01.20) γράφει ότι δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» οι νέες «υπηκοότητες» που παραχώρησε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρίες που πραγματοποίησε στις 3, 16, 22 και 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για 21 άτομα τα οποία είτε συμπλήρωσαν το 18ο έτος και έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα κατεχόμενα, είτε εργάζονται στα κατεχόμενα με «άδεια εργασίας» 13-14 χρόνων. Η εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα των 21 «νέων πολιτών».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Φόβοι για νέο ιό από την Νιγηρία – 740 Νιγηριανοί ήρθαν στα κατεχόμενα μόνο μέσα σε ένα μήνα

    Η K?br?sl? (31.01.20) γράφει ότι μετά τον κορονοϊό που προέρχεται από την Κίνα, εμφανίστηκε και ο ιός Lassa, ο οποίος εξαπλώθηκε από τις χώρες της Αφρικής και κυρίως από την Νιγηρία. Από αυτό τον ιό έχασαν την ζωή τους 41 άτομα, σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι μετά το άκουσμα του εν λόγω ιού, η προσοχή όλων στράφηκε στα άτομα που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα από την Αφρική. Επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα εισήλθαν στα κατεχόμενα 740 Νιγηριανοί από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αυτοκίνητο παράγουν Τουρκοκύπριοι

    Η Halk?n Sesi (31.01.20) γράφει ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου μοντέλου του αυτοκινήτου «Γκιουνσέλ», το οποίο θα παράγεται στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χρόνων εκ μέρους του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής». Σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο που παράγεται στην Κύπρο, η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά από υπογραφή συμφωνιών με πέραν των 800 προμηθευτών αυτοκινήτων σε 28 χώρες, θα παραχθούν φέτος 200 οχήματα του Μοντέλου 1, για το οποίο 109 μηχανικοί εργάστηκαν 1,2 εκατομμύρια ώρες. Εντός του 2021 θα παραχθούν 2,000 οχήματα, ενώ από το 2025 στόχος είναι να φτάσει στις 20,000 οχήματα η δυνατότητα παραγωγής.

    Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του «πανεπιστημίου» Καθηγητής Δρ. Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ είπε ότι νιώθουν μεγάλη τιμή και χαρά που πραγματοποιούν ένα έργο το οποίο θα περάσει στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων, όλοι θα το ζηλεύουν και θα συζητηθεί πολύ όχι μόνο στην «ΤΔΒΚ» αλλά και στην Τουρκία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ υπέρ μιας άτυπης συνάντησης όπου θα κατατεθούν όλες οι πιθανότητες για λύση στην Κύπρο

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του (31.01.20, http://www.mfa.gov.tr/no33-kibrista-konuslu-bm-baris-gucu-misyonu-hk.tr.mfa), δημοσίευσε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στηρίζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με το θέμα το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα και προστίθεται:

    «Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, είναι μια σοβαρή έλλειψη ότι ακόμη μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πάρει την συναίνεση των αρχών της ΤΔΒΚ σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Αυτό είναι μια παραβίαση των θεσμών και αρχών του ίδιου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλής θελήσεως την αρχών της ΤΔΒΚ, χωρίς να έχει ακόμη νομική βάση στην επικράτεια της ΤΔΒΚ. Ακόμη και έτσι, η αναφορά του Συμβουλίου για ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα εδάφη της ΤΔΒΚ είναι άκρως αντίθετη με τη θέση της.

    Αναμένουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και τις αρχές της ΤΔΒΚ, που θα διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί θα μπορούν να συνεχισθούν με τον ορθότερο τρόπο.

    Από την άλλη, τα άρθρα που εμπεριείχαν απόφαση όσον αφορά τον τρόπο που θα συνεχισθεί η διαδικασία λύσης του κυπριακού προβλήματος, δυστυχώς έχουν διαφυλαχθεί στο τελικό αυτό κείμενο. Τα εν λόγω άρθρα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους, τότε όποια διαδικασία και αν ξεκινήσει θα αποτύχει. Αν είναι επιθυμητή η καταγραφή προόδου στο Κυπριακό, τότε πρέπει πρώτα η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσουν στο θέμα της πολιτικής ισότητας συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων.

    Η Τουρκία, με αυτές τις σκέψεις, στηρίζει μια άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ σε κατάλληλο χρόνο κατά την οποία θα κατατεθούν όλες οι πιθανότητες για λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Επιπρόσθετα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά παύσει τις μονομερείς δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες και με το να εγκαθιδρύσει συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους».

    (ΔΨ)

    [02] «Τα Ιεροσόλυμα δεν είναι για πώληση», δηλώνει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (31.01.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέτ Ταγγίπ Ερντογάν, σε ομιλία στην τελετή βράβευσης για ΜΜΕ, επέκρινε την συμφωνία που ανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ για την Μέση Ανατολή, αναφέροντας τα εξής: «Δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε την μοίρα των Παλαιστινίων. Τα Ιεροσόλυμα είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Τα Ιεροσόλυμα δεν είναι για πώληση».

    (ΔΨ)

    [03] ΣΕΑ: «Η Τουρκία θα διασφαλίσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη»

    Σύμφωνα με την Hurriyet (31.01.20), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά από 4,5 ώρες συνεδρίαση υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα, προστατεύοντας την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η Τουρκία, μαζί με τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν σε όλους τους τομείς, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Λιβύη ως μια αναγκαιότητα της φιλίας 500 χρόνων με τον λιβυκό λαό».

    Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα έναντι των επιθέσεων στο Ίντλιμπ της Συρίας και χαρακτηρίζεται ως «ένα έργο κατοχής» το Αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή.

    (ΔΨ)

    [04] Ο Όζερσαϊ προτείνει τον συνεταιρισμό για λύση στο Κυπριακό

    Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (31.01.20, https://www.aa.com.tr/en/europe/trnc-deputy-pm-urges-partnership-for-solution/1719725), ανέφερε ότι η «προεδρία» είναι μια σημαντική θέση για να ξεπεραστούν δυσκολίες και «παγιωμένες αβεβαιότητες» στην Κύπρο. Επανέλαβε ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό μπορεί να ξεπεραστεί με πιο δημιουργικές και νέες ιδέες.

    Ισχυρίστηκε ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να συζητά εναλλακτικές ιδέες πίσω από κλειστές πόρτες.

    Τόνισε ότι είναι «υποψήφιος» για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί στην διεθνή αρένα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι υποψήφιος για να συνεχίσει την παραδοσιακή και άκαρπη διαδικασία των συνομιλιών.

    Αναφερόμενος στις εξορύξεις φυσικού αερίου, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αν ασκηθεί πίεση στους Ελληνοκυπρίους να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο σε μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους μπορεί να ανοιχθεί ο δρόμος για λύση στο Κυπριακό.

    (ΔΨ)

    [05] Καταδίκη στον τουρκικό Τύπο για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας από Έλληνα ευρωβουλευτή

    Ο σημερινός τουρκικός τύπος (31.01.20) προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του την καταδίκη του σκισίματος της τουρκικής σημαίας από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Λαγό, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση της Τουρκίας.

    Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Sozcu προβάλλει το θέμα με τον τίτλο στα ελληνικά «Είναι ντροπή και αναφλέξιμο».

    SOZCU - 31 Ocak 2020

    Υπό τον τίτλο «Θα σπάσουμε τα χέρια όσων τα απλώνουν χέρι στη σημαία μας», η Sabah (31.01.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Ξέρουν πολύ καλά αυτοί οι εθνικιστές πως σπάμε τα χέρια όσων απλώνουν χέρι στην ένδοξη σημαία μας και τα ρίχνουμε στη θάλασσα».

    H Hurriyet (31.01.20), υπό τον τίτλο «Κοιτάξτε αυτό τον ρατσισμό», γράφει ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένει τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πράξει τα απαραίτητα για αυτό τον «παλιάτσο».

    Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Ενγκίν Αλτάι δήλωσε ότι «η αισχρότητα είναι απαράδεκτη».

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τιμωρήσει τον ευρωβουλευτή.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:19:04 UTC