Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-01-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 15/2020 30.01.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Διαλέξεις Όζερσαϊ σε King's College και Cambridge, συνέντευξη σε Guardian
  • [02] Παραπληροφόρηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου
  • [03] Αντιπροσωπεία της «βουλής» στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν θεατές στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», δήλωσε ο Ερντογάν
  • [02] Τσαβούσογλου: «Η λύση είναι η μόνη επιλογή στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει ατζέντα με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς εναντίον μας»
  • [04] Τατάρ: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στην θάλασσα»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Διαλέξεις Όζερσαϊ σε King's College και Cambridge, συνέντευξη σε Guardian

    Αν δεν καταστεί δυνατό να αλλάξουν οι παρούσες συνθήκες στο νησί, πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις ένας συνεταιρισμός που βασίζεται στην συνεργασία αντί στον διαμοιρασμό, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ σε διάλεξη χθες στο Cambridge University με θέμα «Οι λόγοι μη επίλυσης του Κυπριακού και πιθανοί τρόποι διεξόδου», σύμφωνα με την Halk?n Sesi (30.01.20).

    Ο Όζερσαϊ, που συμμετείχε στην εκδήλωση ως προσκεκλημένος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Cambridge, είπε ότι μέχρι σήμερα δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι και οι τεχνικές διαπραγμάτευσης, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα και ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα δεν σχετίζεται με τις μεθόδους και τις τεχνικές διαπραγμάτευσης, αλλά με την δυσαρμονία της επιδιωκόμενης λύσης με τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

    Υποστήριξε ότι για να υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση χρειάζεται βούληση για διαμοιρασμό της διοίκησης και του πλούτου ανάμεσα στις πλευρές καθώς και αμοιβαία εμπιστοσύνη και ομοσπονδιακή εμπειρία. Ισχυρίστηκε ότι πολλά από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στις σημερινές συνθήκες στην Κύπρο, οι οποίες καθιστούν ανέφικτο έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για διαμοιρασμό του πλούτου και της διοίκησης και υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πλευρές.

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι για να αλλάξουν οι σημερινές συνθήκες και να καταστεί έτοιμη για διαμοιρασμό η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούν να γίνουν μερικά βήματα και μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο εξαναγκασμός των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους το φυσικό αέριο πριν από την λύση. Ισχυρίστηκε ότι ένα άλλο βήμα θα μπορούσε να ήταν η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και η έναρξη απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Υποστήριξε ότι τέτοια βήματα θα ανάγκαζαν τους Ελληνοκύπριους να κατευθυνθούν προς έναν συνεταιρισμό στην βάση του διαμοιρασμού, όμως η διεθνής κοινότητα δεν προτίθεται να κάνει τέτοια «θαρραλέα βήματα».

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων με βάση τις σημερινές συνθήκες στο νησί και αντί να αποφασίσουν εκ των προτέρων τι είδους συνεταιρισμό θα κάνουν, μπορούν να τον δημιουργήσουν σταδιακά από τα κάτω προς τα πάνω. Ως παραδείγματα θεμάτων στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία πριν την λύση, ο Όζερσαϊ ανέφερε το φυσικό αέριο, την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον, το εμπόριο, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.

    Η Diyalog (30.01.20) γράφει ότι ομάδα 30 περίπου Ελληνοκύπριων φοιτητών προσπάθησε να εμποδίσει την διάλεξη του Όζερσαϊ στο King's College χωρίς αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στο γεγονός, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι «δεν μας δίνουν ευκαιρία να μιλήσουμε για τον εαυτό μας ακόμα και σε αυτή την κατάστασή, τόση έλλειψη ανοχής έχουν».

    Εξάλλου, ο Όζερσαϊ παραχώρησε συνέντευξη στον διπλωματικό συντάκτη της εφημερίδας The Guardian Patrick Wintour.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Παραπληροφόρηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου

    Η Yeni Duzen (30.01.20) γράφει ότι οι «βουλευτές» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP) και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) Όζντεμίρ Μπέροβα και Αρμαγάν Τζαντάν αντίστοιχα συμμετείχαν στην παρουσίαση έκθεσης με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ και τις απειλές κατά των δημοσιογράφων στην Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην ομιλία του στην συνέλευση, ο Μπέροβα ισχυρίστηκε ότι οι δράστες της επίθεσης κατά της εφημερίδας Afrika δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στα κατεχόμενα και ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μα δημοκρατική χώρα που σέβεται το κράτος δικαίου και διαθέτει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Αναφέρθηκε επίσης σε απειλές κατά της ζωής του Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου Κώστα Κωνσταντίνου λόγω ενός άρθρου που δημοσίευσε στις 20 Ιουλίου 2018.

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Συνελήφθησαν δήθεν οι επιτιθέμενοι» και τον υπέρτιτλο «Ιδού έτσι ξεγελάμε και την Ευρώπη», η Afrika (30.01.20) γράφει ότι ο Μπέροβα παρέλειψε να αναφέρει ότι οι επιτιθέμενοι που καταδικάστηκαν, αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους λόγω «καλής διαγωγής» και ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν άλλοι εννιά επιτιθέμενοι που καταζητούνται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπέροβα δεν έκανε αναφορά και στις απειλές κατά της ζωής του «δικαστή» της υπόθεσης Τατζιάν Ρεϊνάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιπροσωπεία της «βουλής» στο Ευρωκοινοβούλιο

    Κάτω από τον τίτλο «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την φωνή μας να ακούγεται», η Diyalog (30.01.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Ερέκ Τσαγατάι δήλωσε ότι αντιπροσωπεία της «βουλής» αποτελούμενη από τον ίδιο και τους «βουλευτές» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP) και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) Ογουζχάν Χασίπογλου και Φικρί Τόρος αντίστοιχα είχαν επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με στόχο να εξηγήσουν «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι και την ιστορική αλήθεια». «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την φωνή μας να ακούγεται», ανέφερε ο Τσαγατάι μιλώντας στον παράνομο Bayrak.

    Είπε ότι μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες μία φορά κάθε δύο μήνες και εκφράζουν τις απόψεις, τις σκέψεις και την στάση των Τουρκοκυπρίων. Ανάφερε ότι κατά την τελευταία τους επίσκεψη πρόβαλαν την ταινία ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Λεωφορείο» στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους στην βελγική πρωτεύουσα και του Βρετανού Ευρωβουλευτή Geoffrey van Orden.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν θεατές στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», δήλωσε ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (29.01.20, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-yeni-bir-duzensiz-goc-dalgasini-tek-basina-goguslemesi-mumkun-degildir-41432414), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μπορούσαν να μείνουν θεατές στην έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία αφέθηκαν εκτός η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.

    Σε συνέντευξη στο περιοδικό Stav, που εκδίδεται στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν ερωτηθείς να απαντήσει γιατί κάποιες χώρες έχουν ενοχληθεί τόσο πολύ για την συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ανέφερε τα εξής: «Ο συνομιλητής μας ως Τουρκία στο θέμα της Λιβύης είναι ο Πρωθυπουργός Σαράτζ και η κυβέρνηση του εθνικού μεταβατικού συμβούλιου, που είναι αναγνωρισμένη και από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Λιβύη, με την οποία η σχέση μας είναι ριζωμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ταυτόχρονα και γείτονας μας στην Μεσόγειο. Στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε θεατές στο ότι η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι αφέθηκαν εκτός».

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν σημείωσε ότι με την υπογραφή δύο μνημονίων με την Λιβύη τον περασμένο μήνα η συνεργασία τους μεταφέρθηκε σε ένα ανώτατο επίπεδο, προσθέτοντας ότι το «μνημόνιο συναντίληψης για στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια» καθώς και το «μνημόνιο συναντίληψης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων» εξασφάλισαν πολύ σημαντικά στρατηγικά κέρδη στην Τουρκία. Ισχυρίστηκε δε ότι με αυτά τα βήματα, απέτυχαν τα έργα που έβγαζαν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι συμφωνίες συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι ιδιοκτήτης του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι όλες οι χώρες που έχουν ακτές σε αυτές τις θάλασσες και πρόσθεσε: «Με όλες τις δυνατότητες μας, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή».

    (ΔΨ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Η λύση είναι η μόνη επιλογή στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με την Sabah (29.01.20, https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/01/29/disisleri-bakani-cavusoglu-gundemi-degerlendirdi-dogu-akdenizde-cozumun-tek-secenegi-var), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ανέφερε τα εξής: «Η λύση είναι η μόνη επιλογή στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα θα είναι έτοιμοι για το διαμοιρασμό. Έχουμε κάνει βήματα για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού. Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι για λύση, δεν θα τους αφήσουμε να σφετερισθούν τα δικαιώματα μας. Θα συνεχίσουμε την αποφασιστικότητα μας».

    Απαντώντας σχετικά με δημοσίευμα Ισραηλινής εφημερίδας που στόχευε τον αρχηγό των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Τουρκία χαλάει ήδη το παιγνίδι κάποιων επί του εδάφους. Χαλάει το παιγνίδι στην Λιβύη. Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται στο παρασκήνιο στη Λιβύη. Χαλάει τα παιγνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. (...) προχωράμε δυνατά. Για πρώτη φορά, πραγματικά, οι Τουρκικές υπηρεσίες ακολουθούν τέτοιες πολιτικές. Χαλούν τα παιγνίδια και τα αποκαλύπτουν. Όπως συνέβαινε στην Οθωμανική περίοδο (...)».

    (ΔΨ)

    [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει ατζέντα με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς εναντίον μας»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (29.01.20, https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-sozcusu-aksoydan-macronun-iddialarina-tepki-gercek-disi-ifadelerle-gundem-yaratmaya-calisiyor/1718490), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωση, απάντησε σε δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν σχετικά με την Τουρκία για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσπάθησε να δημιουργήσει πάλι μια ατζέντα με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς προς της χώρα μας».

    Ισχυρίστηκε, στην ανακοίνωση, ότι κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα που συμβαίνουν στη Λιβύη και για την κρίση που ξεκίνησε από το 2011 είναι η Γαλλία και ότι η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης είναι σοβαρά επικίνδυνη και την κάλεσε να την τερματίσει.

    Μάλιστα, στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι είναι πολύ γνωστό ότι η Γαλλία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τρομοκρατών που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

    (ΔΨ)

    [04] Τατάρ: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στην θάλασσα»

    Υπό τον τίτλο «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στην μπλε πατρίδα», η Milliyet (30.01.20) δημοσιεύει άρθρο του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ σχετικά με την γεωπολιτική θέση της Κύπρου και για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τατάρ έγραψε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στο χέρι τους αυτή την στιγμή, οι πηγές υδρογονανθράκων που είναι διαθέσιμες δεν είναι σε επίπεδο που θα ταρακουνούσαν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή μεταμόρφωση των οικονομιών των χωρών της περιοχής.

    Επανέλαβε ότι το ιδανικότερο κέντρο (hub) για μεταφορά αυτών των φυσικών πηγών σε κερδοφόρες αγορές είναι η Τουρκία και ότι η σωστότερη πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η συνεργασία με τα περιφερειακά κράτη. Όμως, ισχυρίστηκε, οι προσπάθειες κάποιων κρατών, όπως φαίνεται για παράδειγμα στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης στη νότια Κύπρο» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] για τον πετρελαιαγωγό East-Med, στοχεύουν πολιτικά την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και εμποδίζουν την οικονομική τους ευημερία.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας για την «μπλε πατρίδα», ο Τατάρ σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της Ανατολής και να στερήσουν από τους Τουρκοκύπριους όλο τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στο δικό τους γεωγραφικό χώρο δεν είναι αποδεκτές. Πρόσθεσε: «Να το πω πιο ξεκάθαρα, η μπλε πατρίδα μας είναι τόσο πολύτιμη όσο και η γη που ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:18:10 UTC