Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 2.200 επιπλέον ενισχύσεις στο Ιράκ
  • [02] Εξαήμερη περιοδεία Μπους στη Λατινική Αμερική
  • [03] Η ΕΕ παροτρύνει το Ιράν να δεχτεί πρόταση των ΗΕ
  • [04] Οι ΗΠΑ τιμούν 10 γυναίκες
  • [05] Η αμερικανική βουλή εγκρίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • [06] Πρόταση Γκέητς για προσλήψεις ξένων υπηκόων
  • [07] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν δολοφονία ειρηνοφρουρών στο Νταρφούρ
  • [08] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  • [09] Εμπειρογνώμονα κατασκευή βομβών συνέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν
  • [10] Παραμένει το σχίσμα Αλβανόφωνων-Σέρβων για το Κόσοβο
  • [11] Άνοδος των τιμών πετρελαίου
  • [12] Ομιλία του βασιλιά Αμπντάλλα της Ιορδανίας στο Αμερ. Κογκρέσο
  • [13] Ο Βαγγέλης Κουφουδάκης βάζει το Κυπριακό σε ιστορική προοπτική

  • [01] 2.200 επιπλέον ενισχύσεις στο Ιράκ

    08-03-2007

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, ενέκρινε αίτημα για την αποστολή άλλων 2.200 στρατιωτικών αστυνομικών για να βοηθήσουν με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού κρατουμένων στο Ιράκ στη διάρκεια της επιχείρησης ασφάλειας που έχει δρομολογηθεί στη Βαγδάτη. Ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι οι επιπρόσθετοι στρατιωτικοί αστυνομικοί δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιπλέον 21 χιλιάδες μάχιμους στρατιώτες και στις 2.400 στρατιώτες υποστήριξης που αποστέλλονται στο Ιράκ στα πλαίσια του νέου σχεδίου Μπους.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βόμβα στο οδόστρωμα κόστισε τη ζωή σε τρεις αμερικανούς στρατιώτες βορειοδυτικά της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    [02] Εξαήμερη περιοδεία Μπους στη Λατινική Αμερική

    08-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπους αναχωρεί σήμερα για τη Βραζιλία στα πλαίσια εξαήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική που στοχεύει στην εξουδετέρωση του αντιαμερικανισμού που επικρατεί σε χώρες της περιοχής. Ο κ. Μπους θα μεταβεί στην Ουρουγουάη, την Κολομβία, την Γουατεμάλα και το Μεξικό. Στο μεταξύ, διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν σε χώρες της περιοχής.

    Στη Βραζιλία εκατοντάδες άτομα κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα ένα ορυχείο, ένα συγκρότημα παραγωγής εθανόλης και μερικά κτίρια, ενώ φοιτητές διαδήλωσαν στο Κάλι της γειτονικής Κολομβίας. Την παραμονή του ταξιδιού του ο κ. Μπους δήλωσε ότι ο λαός της Κούβας πρέπει να αποφασίσει τι είδους κυβέρνηση θα υποστηρίξει μετά το θάνατο του προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο.

    [03] Η ΕΕ παροτρύνει το Ιράν να δεχτεί πρόταση των ΗΕ

    08-03-2007

    Αλί Ασγκάρ Σολτανίε

    Η Eυρωπαϊκή Ένωση παρότρυνε το Ιράν να δεχθεί προσφορά των Ηνωμένων Εθνών για την παύση του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου, με την ταυτόχρονη παύση των κυρώσεων των ΗΕ κατά της Τεχεράνης. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε την Τετάρτη στην σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη. Ο απεσταλμένος του Ιράν στην διεθνή υπηρεσία Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, απάντησε λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει τον λόγο γιατί θα πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αποκτήσει πλήρη γνώση της διαδικασίας εμπλουτισμού, κάτι που, όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, είχε κάνει αρχικά την πρόταση αυτή στο Ιράν τον Ιανουάριο, με την ελπίδα ότι θα επιλύονταν η διένεξη με την Τεχεράνη. Πάντως σήμερα αναμένεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα εγκρίνει σοβαρές περικοπές προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν, λόγω της στάσης που τηρεί στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

    [04] Οι ΗΠΑ τιμούν 10 γυναίκες

    08-03-2007

    Κοντολίζα Ράις

    10 γυναίκες από 8 χώρες τίμησε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το θάρρος και τις ηγετικές τους ικανότητες στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών επ' ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παραβρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μάχονται για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Πώλα Ντομπριάσκυ, δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που τιμήθηκαν αντιμετώπισαν απειλές και εκφοβισμό για τη δουλειά τους. Ανάμεσα στις γυναίκες που βραβεύτηκαν ήταν και 2 από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και από την Αργεντινή, την Ινδονησία, τη Λετονία, τις Μαλδίβες, τη Σαουδική Αραβία και τη Ζιμπάμπουε.

    [05] Η αμερικανική βουλή εγκρίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    08-03-2007

    Η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Με ψήφισμά της την Τρίτη, η βουλή ζήτησε την ένταξη στην συμμαχία 5 νέων μελών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Κροατίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ και της Ουκρανίας. Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω χώρες πραγματοποίησαν πρόοδο που τους επιτρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις χαρακτηρίζει κατόχους των απαιτούμενων προϋποθέσεων για αμερικανική βοήθεια με στόχο την ένταξη τους στη συμμαχία. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης τους Νατοϊκούς εταίρους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και την υποστήριξη της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα τώρα πρέπει να εγκριθεί από την γερουσία.

    [06] Πρόταση Γκέητς για προσλήψεις ξένων υπηκόων

    08-03-2007

    Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς, ζήτησε απ' το αμερικανικό Κογκρέσο να δώσει τέλος στο πλαφόν προσλήψεων εξαιρετικά καταρτισμένων ξένων υπηκόων από αμερικανικές εταιρείες.

    Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας ο κ. Γκέητς επεσήμανε ότι η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ διώχνει τους καλύτερους και εξυπνότερους υπαλλήλους μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία τους χρειάζεται.

    Ο κ. Γκέητς τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομικής ανταγωνιστικότητας και επέκρινε το σύστημα χορήγησης αδειών εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ υψηλά καταρτισμένων ξένων υπηκόων, που θέτει ανώτατο όριο αδειών εργασίας στις 65 χιλιάδες.

    [07] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν δολοφονία ειρηνοφρουρών στο Νταρφούρ

    08-03-2007

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την δολοφονία 2 αφρικανών ειρηνοφρουρών στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν και ζήτησαν την πλήρη διερεύνηση του επεισοδίου. Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν να συλληφθούν οι δράστες και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η Αφρικανική Ένωση επιρρίπτει ευθύνες για τις πρόσφατες επιθέσεις σε στρατιώτες του Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος, μιας επαναστατικής οργάνωσης η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τη κυβέρνηση του Σουδάν πέρυσι.

    Νωρίτερα , ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, ελληνοαμερικανός, Άντριου Νάτσιος, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να δοθεί τέλος στις πολύχρονες συγκρούσεις στο Νταρφούρ είναι μέσω διαπραγματεύσεων για την επικράτηση ειρήνης.

    [08] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

    08-03-2007

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται πως θα εστιαστεί σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ένωσης έχουν προτείνει τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων κατά 20% μέχρι το έτος 2020 και 30% αν και άλλες βιομηχανικές και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο.

    Από τη πλευρά της η προεδρεύουσα της ΕΕ, γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο και ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επίσης αναμένεται ότι στη διάρκεια της συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, θα ζητήσει απ' τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν και στο ΝΑΤΟ να δεσμεύσουν περισσότερα στρατεύματα και κονδύλια για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    [09] Εμπειρογνώμονα κατασκευή βομβών συνέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    08-03-2007

    Οι συμμαχικές δυνάμεις στο ανατολικό Αφγανιστάν λένε ότι συνέλαβαν τον Μουλά Μαχμούντ ο οποίος θεωρείται εμπειρογνώμονας στην κατασκευή βομβών και ο οποίος πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα.

    Ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων αναφέρει ότι αφγανικά και συμμαχικά στρατεύματα συνέλαβαν τον Μαχμούντ κατά τη διάρκεια εφόδου σε συγκρότημα κοντά στην Τζαλαλαμπάντ.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις λένε ότι αυτή την εβδομάδα συνέλαβαν και άλλους 5 ύποπτους εξτρεμιστές στη ανατολική επαρχία Χοστ.

    [10] Παραμένει το σχίσμα Αλβανόφωνων-Σέρβων για το Κόσοβο

    08-03-2007

    Ο Ντάνιελ Φρήντ με τον πρωθυπουργό του Κοσυφοπεδίου, Αγκίμ Σέκου

    Παραμένουν οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ Αλβανόφωνων διαπραγματευτών από το Κόσοβο και Σέρβων αξιωματούχων αναφορικά με αναθεωρημένο σχέδιο των ΗΕ, που τους επιδόθηκε την Τετάρτη, για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι οι αλλαγές στην πρόταση, δεν αλλοιώνουν την ουσία της, την οποία αποδέχονται οι Αλβανόφωνοι.

    Όμως, στο Βελιγράδι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι το τροποποιημένο σχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από το αρχικό και ότι ευθυγραμμίζεται με την πλευρά των αποσχιστών. Το σχέδιο προσφέρει στο Κόσοβο αυτοδιακυβέρνηση και ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία, την οποία ζητά η αλβανόφωνη πλειοψηφία. Η Σερβία απορρίπτει το σχέδιο, λέγοντας ότι παραβιάζει την εδαφική της ακεραιότητα και αυτοκυριαρχία.

    Πάντως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, που επισκέφθηκε την Σερβία και το Κόσοβο αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε υποστήριξη για το σχέδιο.

    [11] Άνοδος των τιμών πετρελαίου

    08-03-2007

    Άνοδο σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά από έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που ανέφερε μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας στον κόσμο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 324 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια. Μετά την έκδοση της έκθεσης, η τιμή του αργού πετρελαίου ανά βαρέλι αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα δολάριο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα 61 κόμμα 59 δολάρια.

    [12] Ομιλία του βασιλιά Αμπντάλλα της Ιορδανίας στο Αμερ. Κογκρέσο

    08-03-2007

    Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Αμερικανικού Κογκρέσου ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης.

    Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Μέση Ανατολή και ολόκληρος ο κόσμος, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλλα, είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα και κάλεσε τις ΗΠΑ να εργαστούν για την δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους έτσι ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά.

    Ο Ιορδανός μονάρχης επεσήμανε ότι 40 χρόνια ειρηνευτικών προσπαθειών έχουν αφήσει πικρή κληρονομιά απογοήτευσης και απελπισίας και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν ιστορικό ρόλο γιατί, όπως είπε, χρειάζονται αποτελέσματα φέτος, όχι του χρόνου ή σε μια πενταετία.

    [13] Ο Βαγγέλης Κουφουδάκης βάζει το Κυπριακό σε ιστορική προοπτική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-03-2007

    Ο Β. Κουφουδάκης στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

    Κυπριακό: Ένα σύγχρονο πρόβλημα μέσα από ιστορική προοπτική, είναι ο τίτλος ενός καινούργιου βιβλίου που άρχισε αυτές τις μέρες να κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγγραφέας του είναι ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Intercollege της Λευκωσίας κι Επίτιμος Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Πανεπιστημίου Purdue της Πολιτείας Ινδιάνα.

    Το παρουσίασε ο ίδιος στη Ουάσιγκτον στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε για τον σκοπό αυτό το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), το οποίο ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Ρωσίδη λίγο μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, με στόχο την παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους για την επίτευξη ειρηνικού και βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού.

    Ο Βαγγέλης Κουφουδάκης αφιερώνει το καινούργιο του βιβλίο στο λαό της Κύπρου, τους απλούς ανθρώπους που συνάντησε στα χωριά και τις πόλεις του πανέμορφου νησιού, τους οποίους και δικαιολογημένα θαυμάζει για την σοφία τους, την ωριμότητα τους, το ανεξάντλητο σθένος τους και τον πόθο τους για ειρήνη και συνύπαρξη.

    Η πλούσια ιστορία της Κύπρου και η στρατηγική της θέση έχουνε γίνει αντικείμενο πάμπολλων αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, διπλωματικών και πληθώρας άλλων μελετών. Τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο για την Κύπρο;

    Το ερώτημα σίγουρα πρέπει να το ήγειρε ο συγγραφέας πρώτα στον εαυτό του, πριν κάτσει να ασχοληθεί με τη συγγραφή του. Την απάντηση την έδωσε δημόσια ο κύριος Κουφουδάκης στην πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στην Ουάσιγκτον. Είπε: 'Πίστεψα πως χρειάζονταν ένα βιβλίο στα Αγγλικά που να εισάγει τον αναγνώστη στις βασικές πτυχές της σύγχρονης φάσης του Κυπριακού προβλήματος και να θέσει την όλη υπόθεση σε μια σωστή ιστορική προοπτική'.

    Κατά τον Βαγγέλη Κουφουδάκη το καινούργιο βιβλίο του 'επισημαίνει και αναλύει ορόσημα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κι επίσης εξετάζει τις προοπτικές για βιώσιμη λύση του προβλήματός της με γνώμονα το Ευρωπαικό κεκτημένο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες έχουνε καταλήξει σε παλαιότερες εποχές οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων του νησιού'.

    Μια άλλη σεβαστή προσωπικότητα του Αμερικανικού ακαδημαϊκού κόσμου, ο καθηγητής Θεοφάνης Σταύρου, που για πάνω από δύο δεκαετίες διοργανώνει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ποικίλες εκδηλώσεις για την προώθηση του Ελληνισμού, θεωρεί το βιβλίο του Βαγγέλη Κουφουδάκη σαν 'εξαιρετικά ευαίσθητη και εξισορροπημένη ανάλυση μιας διεθνούς κρίσης η οποία προκλήθηκε το 74 όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% του Κυπριακού εδάφους'.

    Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Σταύρου, το βιβλίο Κυπριακό: Ένα σύγχρονο πρόβλημα μέσα από ιστορική προοπτική 'είναι μια ακαδημαϊκή εκτίμηση που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη στα χέρια όσων ειλικρινά επιδιώκουν να κατανοήσουν τη φύση του Κυπριακού προβλήματος και όποιων άλλων θελήσουν να επιδοθούν σε προσπάθειες για την επίλυσή του'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 March 2007 - 2:18:19 UTC