Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκάλυψη μυστικού από τα χρόνια της δουλείας
  • [02] 'Πολύ καλές' οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
  • [03] Ένοχος ο "Σκούτερ" Λίμπι
  • [04] Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [05] 49 νεκροί από συντριβή επιβατικού αεροσκάφους στην Ιάβα
  • [06] Ο γ.γ. των ΗΕ καταδικάζει τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ
  • [07] Και η ΕΕ καταδικάζει το Ιράν για μη τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου
  • [08] Εν εξελίξη η ευρύτερη μέχρι τώρα Νατοϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν
  • [09] 70 νεκροί από ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία
  • [10] Κινητοποίηση Ελλήνων αγροτών κατά φόρων και μείωσης εισοδημάτων
  • [11] Kύπρος: Συλλήψεις δύο Πακιστανών για σχέδιο επιθέσεων σε πρεσβείες
  • [12] Φρήντ: Το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κόσοβο αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση
  • [13] Κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο

  • [01] Αποκάλυψη μυστικού από τα χρόνια της δουλείας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-03-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για την αποκάλυψη μυστικού από τα χρόνια της δουλείας - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την αποκάλυψη μυστικού από τα χρόνια της δουλείας

    Στρόμ Θέρμοντ και Αλ Σάρπτον

    Μια ασυνήθιστη ιστορία παίζεται εκ του φυσικού αυτές τις μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γενεαλογική μελέτη έδειξε πως ένας από τους προεδρικούς υποψήφιους στις Αμερικανικές εκλογές του 2004 είναι απόγονος δούλου που είχε αγοραστεί από την οικογένεια άλλου προεδρικού υποψήφιου παλαιότερων εποχών. Οι λεπτομέρειες της ιστορίας περιέχονται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

    Κείμενο ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Πως θα νοιώθατε εάν μια μέρα μαθαίνατε πως η οικογένειά σας είχε πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια στενές σχέσεις με κάποιο ιστορικό πρόσωπο το οποίο πάντα αντιπαθούσατε; Αυτό ακριβώς συνέβη πρόσφατα στον Αλ Σάρπτον, υπέρμαχο των δικαιωμάτων του πολίτη στην Αμερική.

    Αλ Σάρπτον

    Ο Σάρπτον πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι κατάγεται από κάποιο δούλο ο οποίος είχε αγοραστεί στα μέσα του 19ου αιώνα από την οικογένεια του εκλιπόντος Γερουσιαστή Στρόμ Θέρμοντ, που ευνοούσε την διατήρηση των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική. Ήταν η πιο συνταρακτική αποκάλυψη της ζωής του και του προκάλεσε διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα.

    Αλ Σάρπτον: Ένοιωσα θυμό κι οργή αλλά και λίγη περηφάνια μαζί με λίγη δόξα.

    Γ. Μπίστης: Η αποκάλυψη προέκυψε από μελέτη που έκαναν γενεαλόγοι σε συνεργασία με έναν διαδικτιακό κόμβο διερεύνησης γενεαλογικών δένδρων και την εφημερίδα Ντέηλυ Νιούζ της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι ο προ-πάππους του Σάρπτον ήτανε δούλος ενός εξαδέλφου του Γερουσιαστή Θέρμοντ στη Νότια Καρολίνα.

    Η εξέλιξη συνδέει δύο σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες που βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές του φυλετικού ζητήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Σάρπτον συγκαταλέγεται στους εξέχοντες ακτιβιστές του κινήματος για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική και το 2004 ήταν επίσης υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

    Αλ Σάρπτον: Δεν θα γυρίσουμε στην Αμερική εκείνη στην οποία μόνον λευκοί γαιοκτήμονες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

    Στρόμ Θέρμοντ

    Γ. Μπίστης: Από την άλλη ο Στρόμ Θέρμοντ στα πιο πολλά από τα 50 χρόνια που υπηρέτησε στη Γερουσία ήτανε κατά της ισοπολιτείας και μάλιστα όταν αυτός διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ, κατά την δεκαετία 1940, είχε υποσχεθεί να διατηρήσει τις φυλετικές διακρίσεις.

    Σ. Θέρμοντ: Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα δεν αρκούν για να επιβάλουν στο λαό του Αμερικανικού Νότου την κατάργηση των διακρίσεων.

    Γ. Μπίστης: Ο Μάηκ Γουώρντ, του διαδικτυακού κόμβου διερεύνησης γενεαλογικών δέντρων πιστεύει πως η σχέση των δύο αυτών προσωπικοτήτων στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις.

    Μ. Γουώρντ: Τα έγγραφα που βρήκαμε φαίνεται να επιβεβαιώνουν την σχέση αυτή.

    Γ. Μπίστης: Το έγγραφο κλειδί ήτανε ένα πωλητήριο δούλου χρονολογίας 1861, που βγήκε τώρα στο φως της δημοσιότητας. Βοήθησαν όμως επίσης και παλιά πιστοποιητικά γεννήσεων και γάμων τα οποία ήρθανε να τεκμηριώσουν τις ρίζες του Σάρπτον.

    Αλ Σάρπτον

    Αλ Σάρπτον: Πρόκειται για μια ιστορία ντροπής αλλά και μεγαλείου της Αμερικής. Είναι ντροπή που άνθρωποι κάποτε αγοράζονταν και πουλιόνταν σαν πραμάτειες. Ο Θέρμοντ διεκδίκησε την προεδρία το 1948 με στόχο τη συνέχιση των φυλετικών διακρίσεων. Εγώ έγινα προεδρικός υποψήφιος το 2004 για να έχουμε φυλετική ισότητα. Το μεγαλείο της Αμερικής έγκειται στο ότι αναγνώρισε τι είναι σωστό.

    Γ. Μπίστης: Ο Αλ Σάρπτον ελπίζει πως η αποκάλυψη της καταγωγής του θα βοηθήσει τους συμπατριώτες του να εξουδετερώσουνε μια για πάντα τα οσαδήποτε φαντάσματα απομένουν από τα χρόνια της δουλείας και της φυλετικής ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [02] 'Πολύ καλές' οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

    07-03-2007

    Κρίστοφερ Χίλλ

    Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν πολύ καλές τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα που στοχεύουν στην ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. O βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χίλλ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στο σωστό δρόμο μετά από δύο μέρες συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον είναι αφοσιωμένη στο στόχο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ.

    Οι συνομιλίες προβλέπονται από εξαεθνή συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα στα πλαίσια της οποίας η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να τερματίσει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα οικονομική και άλλη βοήθεια. Επίσης την Τρίτη ο κ. Χίλ τόνισε την σπουδαιότητα της πλήρους αποκάλυψης των λεπτομερειών του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    [03] Ένοχος ο "Σκούτερ" Λίμπι

    07-03-2007

    Ο Λούις 'Σκούτερ' Λήμπι, ο πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, καταδικάστηκε τη Τρίτη για ψευδορκία κατ' επανάληψη και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης στη διάρκεια διερεύνησης για την διαρροή στον τύπο του ονόματος πράκτορα της CIA.

    Δικαστήριο ενόρκων καταδίκασε τον κ. Λήμπι για ψευδορκία ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ενόρκων παραπομπής και ενώπιον ομοσπονδιακών διερευνητών της υπόθεσης της διαρροής του ονόματος της πράκτορα της CIA, Βάλερυ Πλέιμ, συζύγου του πρώην διπλωμάτη, Τζόσεφ Γουίλσον, γνωστού επικριτή της αιτιολόγησης της κυβέρνησης Μπούς για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς σέβεται την απόφαση των ενόρκων, αλλά λυπάται για τον ίδιο τον κ. Λίμπυ και την οικογένεια του. Επίσης ανακοινωθέν του αμερικανού αντιπροέδρου και πρώην προϊσταμένου του κ. Λίμπυ, Ντικ Τσέινυ, εκφράζει παρόμοια αισθήματα και απογοήτευση για την δικαστική απόφαση.

    Από τη πλευρά του ο αρχιεισαγγελέας και ειδικός ανακριτής αρμόδιος για την υπόθεση, Πάτρικ Φιτζέραλντ, εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ένας τέτοιος ανώτερος αξιωματούχους που εργαζόταν για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ψευδόρκησε και παρεμπόδισε το έργο της δικαιοσύνης. Επίσης ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση και επεσήμανε ότι επιτέλους κάποιος στην κυβέρνηση Μπούς κρίνεται υπόλογος για παραποίηση των μυστικών πληροφοριών για το Ιράκ και την αμφισβήτηση των επικριτών του πολέμου.

    [04] Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    07-03-2007

    Ο βοηθός υπουργός εξωτερικών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπάρρυ Λόουενκρον

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του, ενημέρωσης του Κογκρέσου, για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανα τον κόσμο. Η έκθεση για το 2006 αναφέρει το Σουδάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Ζιμπάμπουε, τη Βιρμανία, τη Βόρεια Κορέα, το Καζακστάν και το Ιράν μεταξύ των χειρότερων παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κόσμο.

    Επίσης η έκθεση χαρακτηρίζει την γενοκτονία στο Νταρφούρ του Σουδάν 'την πλέον προβληματική κατάσταση' απ' οπουδήποτε αλλού στο κόσμο και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν και την υποστηριζόμενη απ' την κυβέρνηση πολιτοφυλακή των Τζατζαουίντ για τις εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων, τους βιασμούς και τα βασανιστήρια.

    Παράλληλα η έκθεση παραδέχεται ότι και το μητρώο των ΗΠΑ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2006 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 'το δημοκρατικό μας σύστημα διακυβέρνησης είναι υπόλογο, αλλά όχι αλάθητο'.

    Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι γενικά οι αρχές σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά παραθέτει και παραδείγματα προβλημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις όπως κακομεταχείριση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων στα χέρια των δυνάμεων ασφάλειας, κακές συνθήκες κράτησης σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα, όρια στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων εθνοτικών μειονοτήτων, βία εναντίον των γυναικών, παράνομη διακίνηση ατόμων και εκμετάλλευση παιδιών σε μη παραδοσιακές εργασίες.

    Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται όμως και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα που εκφράζουν πληθώρα απόψεων χωρίς κυβερνητικούς παρεμβατισμούς, η ύπαρξη τηλεοπτικών προγραμμάτων στα Τουρκικά στη Θράκη και η ελεύθερη δημοσίευση υλικού εθνοτικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων.

    [05] 49 νεκροί από συντριβή επιβατικού αεροσκάφους στην Ιάβα

    07-03-2007

    Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν Ινδονησιακό επιβατικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά κατά την προσγείωση του στην Ιάβα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 140 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος που ξέφυγε απ' τον διάδρομο προσγείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες στο αεροδρόμιο της Γιογκιοκάρτα.

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 Αυστραλοί, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων και διπλωματικών υπαλλήλων που μετέβαιναν στην Γιογκιοκάρτα για να καλύψουν την επίσκεψη στην Ινδονησία του υπουργού εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από τη Τζακάρτα στην πόλη Γιογκακάρτα στην κεντρική Ινδονησία.

    [06] Ο γ.γ. των ΗΕ καταδικάζει τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ

    07-03-2007

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε αγανάκτηση για τους θανάτους περίπου 120 Σιιτών προσκυνητών από επιθέσεις τη Τρίτη στο Ιράκ. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Μπαν καταδικάζει τις 'απεχθείς αυτές ενέργειες που στοχεύουν στο να προκαλέσουν εμφύλια βία'. Επίσης ο γ.γ. των ΗΕ ζήτησε από την ιρακινή πολιτική ηγεσία να προστατεύσει τους αμάχους και να προωθήσει διάλογο μεταξύ όλων των Ιρακινών κοινοτήτων.

    Στην πλέον πολύνεκρη επίθεση την Τρίτη, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν σε δρόμο γεμάτο με προσκυνητές στην Χίλα, νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας περίπου 90 ανθρώπους. Νωρίτερα τουλάχιστον 29 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ και πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς ενώ οι προσκυνητές περπατούσαν προς την Καρμπάλα ενόψει θρησκευτικής εορτής αυτή την εβδομάδα.

    Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από δύο εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν 9 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4 βόρεια της Βαγδάτης.

    [07] Και η ΕΕ καταδικάζει το Ιράν για μη τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου

    07-03-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταδικάσει αυτή την εβδομάδα την άρνηση του Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά επισημαίνει ότι είναι ακόμη πιθανή η επίτευξη συμπεφωνημένου διακανονισμού για το θέμα.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό της ΕΕ θα διαβιβαστεί στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που συνεδριάζει στη Βιέννη. Στο μήνυμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι 'περιεκτική προσφορά βρίσκεται ακόμη εν ισχύ και η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή'.

    Αναμένεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία θα εγκρίνει περικοπές άνω των 20 προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν. Παράλληλα τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ και η Γερμανία εξετάζουν νέο ψήφισμα που προβλέπει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    [08] Εν εξελίξη η ευρύτερη μέχρι τώρα Νατοϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν

    07-03-2007

    Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιχείρησή του στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετακινώντας χιλιάδες στρατιώτες του στα νότια ορεινά της χώρας, για να πολεμήσουν εναντίον μαχητών Ταλιμπάν και εμπόρων ναρκωτικών. Η επιχείρηση άρχισε νωρίς την Τρίτη στην νότια επαρχία Χελμάντ, η οποία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες παπαρούνας οπίου στον κόσμο.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν σταδιακά 4,500 νατοϊκοί στρατιώτες, καθώς και 1,000 Αφγανοί, ενώ θα καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για να αποφευχθούν οι κατά λάθος απώλειες αμάχων στις περιοχές αυτές. Το ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί την απαρχή σημαντικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν φέτος.

    Εξάλλου, Νατοϊκοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη, αλλά δεν ανέφεραν αν ο θάνατός του οφείλεται σε εχθρικά πυρά.

    [09] 70 νεκροί από ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία

    07-03-2007

    Ισχυρός σεισμός στην νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας την Τρίτη, προκάλεσε την κατάρρευση κτηρίων και τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων. Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ότι το επίκεντρό του απείχε 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας, Παντάνγκ. Ακολούθησαν μετασεισμοί, εκ των οποίων ένας ήταν ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Οι αρχές λένε ότι τα νοσοκομεία και άλλα ιατρικά κέντρα είναι γεμάτα με τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί κατάγματα και άλλου είδους τραυματισμούς. Ορισμένα κτίρια κατέρρευσαν, ενώ άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Πολλοί πανικόβλητοι κάτοικοι της Σουμάτρας παρέμειναν στο ύπαιθρο, φοβούμενοι τους μετασεισμούς. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι η πόλη Σόλοκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν εκεί.

    Οι τοπικές αρχές λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς θα εντοπίζονται πτώματα κάτω από τα ερείπια. Εκατοντάδες άτομα πέρασαν τη νύχτα σε σχολεία, μουσουλμανικά τεμένη και αντίσκηνα, ακόμα και σε χωράφια.

    [10] Κινητοποίηση Ελλήνων αγροτών κατά φόρων και μείωσης εισοδημάτων

    07-03-2007

    Εκατοντάδες Έλληνες αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία τη Τρίτη στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για μείωση των εισοδημάτων τους κατά 30% και υψηλή φορολόγηση. Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι το εισόδημα τους έχει περιοριστεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια λόγω μείωσης των επιδοτήσεων και των τιμών των προϊόντων τους.

    Από τη πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει ότι έχει περιορίσει τους φόρους κατά το δυνατόν και ότι έχουν διανεμηθεί όλες οι επιτρεπτές απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήσεις.

    [11] Kύπρος: Συλλήψεις δύο Πακιστανών για σχέδιο επιθέσεων σε πρεσβείες

    07-03-2007

    Οι Κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο Πακιστανούς αναφορικά με καταγγελλόμενο σχέδιο επιθέσεων στην Αμερικανική ή την Βρετανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Η Κυπριακή εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' γράφει ότι οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις Κυπριακές αρχές για το σχέδιο τη περασμένη εβδομάδα και ότι ένας απ' τους δύο υπόπτους συνελήφθη στη Λευκωσία έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο. Το ίδιο δημοσίευμα φέρει αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι αρχές συνέλαβαν τον δεύτερο ύποπτο τη Δευτέρα στην Πάφο.

    [12] Φρήντ: Το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κόσοβο αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση

    07-03-2007

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, παρότρυνε την Σερβία να υιοθετήσει υπεύθυνη στάση έναντι του σχεδίου των ΗΕ για το μέλλον της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Φρήντ είπε ότι το σχέδιο αυτό, που προβλέπει αυτοδιακυβέρνηση υπό επιτήρηση για το Κόσοβο, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση.

    Μιλώντας στην νότια σερβική πόλη Νίς, ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το σχέδιο εγγυάται προστασία των σερβικών πολιτιστικών θεσμών και κληρονομιάς στην επαρχία αυτή και ότι η απόφαση για το Κόσοβο θα ληφθεί φέτος. Η αλβανόφωνη ηγεσία του Κοσυφοπεδίου έχει αποδεχθεί το σχέδιο, όχι όμως και οι σερβικές αρχές, που θεωρούν ότι παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους.

    Η Σερβία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί στο σχέδιο των ΗΕ για το Κόσοβο, όταν αυτό παρουσιαστεί στο συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ. Όμως ο κ. Φρήντ προειδοποίησε τους Σέρβους να μην βασίζονται σε τέτοιες ελπίδες, αφού η Ρωσία έχει υπάρξει πολύ προσεκτική όσον αφορά στις δηλώσεις της για το Κοσυφοπέδιο.

    [13] Κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο

    07-03-2007

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του, ενημέρωσης του Κογκρέσου, για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανα τον κόσμο.

    Η έκθεση για το 2006 αναφέρει το Σουδάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Ζιμπάμπουε, τη Βιρμανία, τη Βόρεια Κορέα, το Καζακστάν και το Ιράν μεταξύ των χειρότερων παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κόσμο. Επίσης, η έκθεση χαρακτηρίζει την γενοκτονία στο Νταρφούρ του Σουδάν 'την πλέον προβληματική κατάσταση' απ' οπουδήποτε αλλού στο κόσμο και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν και την υποστηριζόμενη απ' την κυβέρνηση πολιτοφυλακή των Τζατζαουίντ για τις εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων, τους βιασμούς και τα βασανιστήρια.

    Επίσης η έκθεση παραδέχεται ότι και το μητρώο των ΗΠΑ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2006 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 'το δημοκρατικό μας σύστημα διακυβέρνησης είναι υπόλογο, αλλά όχι αλάθητο'.

    Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι γενικά οι αρχές σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά παραθέτει και παραδείγματα προβλημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κακομεταχείριση παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων στα χέρια των δυνάμεων ασφάλειας, κακές συνθήκες κράτησης σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα, όρια στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων εθνοτικών μειονοτήτων, περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, περιορισμούς και διοικητικές δυσκολίες σε οπαδούς θρησκειών εκτός της ορθοδοξίας, βία εναντίον των γυναικών εντός της οικογένειας, παράνομη διακίνηση ατόμων και εκμετάλλευση παιδιών σε μη παραδοσιακές εργασίες.

    Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται, όμως και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, που εκφράζουν πληθώρα απόψεων χωρίς κυβερνητικούς παρεμβατισμούς, η ύπαρξη τηλεοπτικών προγραμμάτων στα Τουρκικά στη Θράκη και η ελεύθερη δημοσίευση υλικού εθνοτικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 March 2007 - 2:18:20 UTC