Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Πρωϊνή, 1 Μαΐου 1996, σελ. 1


Το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού στη Νέα Υόρκη

Δημιουργήθηκε τοπικό παράρτημα. Η ανταλλαγή πληροφοριών - σε παγκόσμιο επίπεδο - επί θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι ένας από τους βασικότερους στόχους του Οργανισμού.

[Φωτογραφία - Λεζάντα:]

Του Δημήτρη Ρομποτή


Στιγμιότυπο από την πρώτη επίσημη συνάντηση του ΙΕΔ στη Νέα Υόρκη. Συμμετέχουν οι κ.κ. Νίκος Πατσής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Κωνσταντίνος Ντάντουλης, Λέανδρος Αρβανιτάκης, καθώς και εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου. [*]

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η δημιουργία διόδων επικοινωνίας μεταξύ του οικουμενικού ελληνισμού και των υπευθύνων κέντρων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα, η προώθηση σχέσεων και επαφών ανάμεσα σ'αυτά τα κέντρα και διεθνείς εμπειρογνώμονες στους διάφορους τομείς της πολιτικής στρατιγικής, η παροχή πληροφοριών ελληνικού ενδιαφέροντος σε όσους χαράσουν την πολιτική στην Γενέτειρα, είναι μερικοί από τους κυριότερους στόχους του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού (Hellenic Resources Institute), μιάς οργάνωσης σχετικά νέας, με πλούσια όμως δραστηριοποίση. Οπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακήρυξη, στόχος του Ινστιτούτου είναι «να δημιουργήσει έναν δεσμό ανάμεσα στους θεσμούς άρθρωσης πολιτικής στην Ελλάδα και στους πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και επιστήμονες της ελληνικής διασποράς και της διεθνούς κοινότητας.»

Κύριοι λόγοι που προκάλεσαν τον σχετικό προβληματισμό, ο οποίος με την σειρά του οδήγησε στη δημιουργία του ΙΕΔ, στάθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια και η εμφάνιση νέων γεωπολιτικών δεδομένων. Τα προβλήματα, αλλά και οι προκλήσεις της νέας κατάστασης, βρήκαν την Ελλάδα απροετοίμαστη, ενώ ταυτόχρονα, η διαφορά με τα Σκόπια όπως και η καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, την ενέταξαν στο ευρύτερο βαλκανικό πρόβλημα. Για τη χάραξη μιάς ολοκρηρωμένης ελληνικής πολιτικής απαιτείται επαρκές πληροφοριακό υλικό, όπως επίσης και ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και απανταχού Ομογενών. Αυτόν τον ρόλο, στην ευρύτερη διάστασή του φιλοδοξεί να παίξει το ΙΕΔ.

Τι ακριβώς όμως είναι ο νέος αυτός οργανισμός, που ιδρύθηκε αρχικά στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέτης και πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη του συνάντηση στη Νέα Υόρκη με σκοπό τη δημιουργία τοπικού παραρτήματος. Όπως αναφέρεται στις πληροφορίες που συνοδεύουν το καλαίσθητο και πλήρη όσον αφορά την παροχή στοιχείων, φάκελλο πληροφοριών, το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (ΙΕΔ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από μιά ομάδα νέων Ελλήνων επιστημόνων, με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα μόνιμο, διεθνές δίκτυο πληροφορικού υλικού για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Βασική σκέψη για τη δημιουργία του Ινστιτούτου αποτέλεσε η παρατήρηση ότι «Πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες ζούν έξω από την Ελλάδα. Οι Έλληνες θεωρούνται η τρίτη πιο επιτυχημένη εθνότητα στον Κόσμο όσον αφορά την ακαδημαϊκή, επιχειρηματική, πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ως αναγνωρισμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους», συνεχίζει το σχετικό πληροφοριακό κείμενο του ΙΕΔ, «διάσημοι επιστήμονες και ερευνητές, καθηγητές των καλύτερων πανεπιστημίων, άνθρωποι του πνευματικού κόσμου, επιχειρηματίες και φοιτητές, έχουω καθημερινή επαφή με κέντρα πληροφόρησης, υψηλής τεχνολογίας, εξειδικευμένων γνώσεων και λήψης αποφάσεων. Συνεπώς, οι γνώσεις και ικανότητες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, η εξωτερική πολιτική κ.ο.κ.»

Αναλυτικά όμως, το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού ιδρύθηκε επισήμως τον Μαιο του 1993 από μιά ομάδα νέων Ελλήνων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών. Έδρα του είναι η πόλη Κέμπριτζ της Μασσαχουσέτης και η Αθήνα. Η διοικητική διάρθρωση του ΙΕΔ έχει γίνει με τρόπο που να μειώνει στο ελάχιστο τη «γραφειοκρατία» και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Για τον λόγο αυτό, οι διάφορες δραστηριότητες ανατίθενται σε αυτόνομες οργανωτικά επιτροπές (HRG's - Hellenic Resources Groups) οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των στόχων και της οργανωτικής διάταξης, δημιουργήθηκε ένας ηλεκτρονικός πληροφοριακός ιστός, στα πλαίσια του διεθνούς δικτύου «Ίντερνετ». Φέρει την επωνυμία «HR-Net» και δημιουργοί του είναι δύο από τα μέλη της κεντρικής διεύθυνσης του Ινστιτούτου, οι κ.κ. Δημήτρης Πανέρας και Νίκος Πατσής. Το εν λόγω δίκτυο είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με τα Ελληνικά Υπουργεία, Εξωτερικών και Παιδείας, όπως επίσης, με την Ελληνική Βουλή και την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα πριν μερικές μέρες, το «HR-Net» αναγνωρίστηκε ως ο κύριος πληροφοριακός ηλεκτρονικός εκπρόσωπος (mirror site) του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαρθρωτική Δομή

Οπως μας πληροφόρησε ο κ. Πατσής, κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου στη Νέα Υόρκη, οι δραστηριότητες της οργάνωσης δεν περιορίζονται μόνο στο «Ίντερνετ». Υπάρχει το πρόγραμμα «HRI Visits» μέσω του οποίου διοργανώνεται ανταλλαγή επισκέψεων από και προς την Ελλάδα, όπως επίσης και η παρουσίαση διαλέξεων η σεμιναρίων. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εντάσσονταν οι επισκέψεις και ομιλίες στις ΗΠΑ των Ελλήνων βουλευτών, Θεόδωρου Στάθη (ΠΑΣΟΚ), Κώστα Καραμανλή (Νέα Δημοκρατία), Κώστα Χατζηδημητρίου (Πολιτική Ανοιξη) και Αναστάσιου Τρίκκα (εκπρόσωπος του Συνασπισμού). Μία άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα του ΙΕΔ είναι και η επερχόμενη έκδοση περιοδικού, με την επωνυμία «Emphasis», το οποίο θα κυκλοφορεί ανά τρίμηνο, με θέματα και πάλι ελληνικού ενδιαφέροντος.

Την κεντρική διεύθυνση του ΙΕΔ πλαισιώνει 16μελής επιτροπή επιστημόνων, ενώ υπάρχει και συμβουλευτικό σώμα αποτελούμενο από 17 άτομα. Επικεφαλείς (Trustees), τρόπον τινά, της όλης προσπάθειας είναι οι κ.κ. Ιωάννης Μπραδήμας, επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) και πρώην βουλευτής, Μιχάλης Δουκάκης, πρώην προεδρικός υποψήφιος, και Μόντιγκλ Στέρνς (Monteagle Stearns), πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, και Νικόλαος Ζέρβας, επικεφαλής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Μασσαχουσέτης και καθηγητής Νευροχειρουργκής στο Πανεπιστήμιο «Χάρβαρντ» (Harvard University). Οπως αναφέρει σχετικά ο κ. Δουκάκης, η περίοδος που διανύουμε προσφέρει μία σειρά από ιστορικές προκλήσεις για την Ελλάδα.

Στα πλαίσια αυτής της πραγματικότητας, «στόχος του Ινστιτούτου είναι να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην ελληνική διασπορά και την πατρίδα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που την αφορούν με μιά παγκόσμια προοπτική και να βελτιώσει την εικόνα της στον έξω κόσμο».

Πολύ σημαντική θεωρεί τη δημιουργία του Ινστιτούτου και ο κ. Μόντιγκλ Στέρνς, ο οποίος διαβλέπει την προοπτική θετικής, όπως αναφέρει, επιρροής της ελληνικής πολιτικής από τον νέο αυτό οργανισμό. Παρατηρεί επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους ιδιαίτερη σχέση με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, γεγονός που του επιτρέπει να εκφράζει την παρεμβατική του πρόταση προς όλες τις κατευθύνσεις. Και καταλήγει η δήλωση του κ. Στέρνς με την τοποθέτηση ότι «στόχος του Ινστιτούτου είναι να διευρύνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην οικονομική πρόοδο και την πολιτική αρμονία στη γεωγραφική της περιφέρεια, αλλά και πέραν αυτής. Πρέπει να υποστηριχθεί από όλους όσους πιστεύουν - όπως πιστεύω κι εγώ - ότι τα ταλέντα τέτοιων νέων Ελλήνων είναι απολύτως απαραίτητα σε έναν Κόσμο που βγαίνει από τον Ψυχρό Πόλεμο κι έχει χάσει τον προσανατολισμό του».

Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο Δρ. Ιωάννης Μπραδήμας. «Μέσω του ΙΕΔ, όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ελληνικής καταγωγής και μη, μπορούν να προσφέρουν τη γνώση και εμπειρία τους στους πολιτικούς σχεδιαστές της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, το ΙΕΔ βοηθάει Ελληνες και φιλέλληνες να εκφράσουν την υπερηφάνεια για την πολιτιστική κληρονομιά τους, όπως επίσης και να συνεισφέρουν σε μιά πιό αποτελεσματική φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό»

Το τοπικό παράρτημα της Νέας Υόρκης έχει μέχρι στιγμής 20 μέλη και πραγματοποιεί συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα. Όπως μας εξήγησε ο Δρ. Λέανδρος Αρβανιτάκης, το ΙΕΔ Νέας Υόρκης ενδιαφέρεται να δικτυωθεί στην ευρύτερη ελληνική κοινότητα ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους του, αλλά και στις πληροφοριακές ανάγκες του εδώ ελληνισμού. Τον κεντρικό οργανωτικό πυρήνα του παραρτήματος Νέας Υόρκης, αποτέλεσαν οι κ.κ. Νίκος Πατσής, Λέανδρος Αρβανιτάκης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πάρης Μπάνης. Γιά οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε τους κ.κ. Αρβανιτάκη (212) 472-5517, και Πατσή (212) 245-9561. Μπορείτε επίσης να στείλετε ηλεκτρονική επιστολή (E-mail) στη διεύθυνση «hrny-info@hri.org [*]». Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με το κεντρικό τμήμα του Κέμπριτζ, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο (617) 725-3445. Μπορείτε επίσης να βρείτε το ΙΕΔ (HRI) στο δίκτυο «Ίντερνετ» , υπό τη διεύθυνση «http://www.hri.org».


[*] Τα ονόματα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται με αστερίσκο είχαν τυπογραφικά λάθη, και εμφανίζονται διορθωμένα στο παραπάνω κείμενο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.