Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιακά Μετάλλια 2010
  • [02] Η Φέντ διερευνά το ρόλο Αμερικανικών τραπεζών στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα
  • [03] Ημερίδα για την υγεία με πολιτικές αψιμαχίες
  • [04] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ
  • [05] Προβλήματα στο σύστημα εντοπισμού παράνομων μεταναστών
  • [06] Η Μόσχα ζητά απ' το Ιράν να ενεργήσει υπεύθυνα
  • [07] Η Ελληνική οικονομία στην κορυφή της επικαιρότητας στην ΕΕ

  • [01] Ολυμπιακά Μετάλλια 2010

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-02-2010

    Σε κάθε Ολυμπιάδα η φιλοξενούσα χώρα φιλοτεχνεί και παράγει τα επίσημα μετάλλια των αγώνων κατά τρόπο που τα καθιστά μοναδικά. Τα μετάλλια που απονέμονται στους αθλητές των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ είναι εμπνευσμένα από την ιστορία των πρώτων λαών που συνέθεσαν τον Καναδά.

    Τα μετάλλια της φετινής Ολυμπιάδας είναι τα βαρύτερα στην ιστορία. Ζυγίζουν 576 γραμμάρια και η αξία τους στην αγορά είναι κάπου 1,700 δολάρια το καθένα.

    Αλλά για τους αθλητές που τα κερδίζουν και τις χώρες τις οποίες οι Ολυμπιονίκες εκπροσωπούν τα μετάλλια αυτά είναι ανεκτίμητο σύμβολο μεγάλου επιτεύγματος.

    Κριστίν Ακίνο

    'Συμβολίζουν το κατόρθωμα που πρέπει να πετύχει ένας αθλητής για να γίνει Ολυμπιονίκης' μας είπε η Κριστίν Ακίνο, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά, το οποίο παρήγαγε 615 μετάλλια για τους Ολυμπιακούς και άλλα 399 μετάλλια για τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Βανκούβερ.

    Το κάθε μετάλλιο είναι και ξέχωρο τμήμα ενός ευρύτερου έργου Λαϊκής Καναδικής Τέχνης. Κατά την Κριστίν Ακίνο: 'Είναι τα πιο ασυνήθιστα μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων'.

    Όλα τα μετάλλια διαφέρουν μεταξύ τους θεματικά. Έχουνε όμως κι ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό. Όπως εξήγησε η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του Καναδά : 'Για πρώτη φορά τα μετάλλια δεν έχουν επίπεδες επιφάνειες. Είναι πολυδιάστατα όπως η μορφολογία του Καναδικού εδάφους'.

    Χιλιάδες άτομα σχηματίζουν καθημερινά ουρές έξω από το Νομισματοκοπείο και περιμένουν επί ώρες για να έχουν την ευκαιρία να πιάσουνε στα χέρια και να περιεργαστούν ένα πραγματικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

    Η Λορέην Φίνιγκαν στέκεται στην ουρά για να αγγίξει το μετάλλιο.

    Η Τερέζα Τάρν, μια Αμερικανίδα δασκάλα στο Βανκούβερ που οδηγήθηκε στην ουρά από τον Ολυμπιακό ενθουσιασμό που έχει κυριεύσει την πόλη της, λέει: 'Οι αθλητές περιμένουν χρόνια για να πιάσουνε στα χέρια ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.Ας περιμένω λοιπόν κι εγώ λίγες ώρες ουρά για να κάνω το ίδιο'.

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε και η Καναδέζα Λορέην Φίνιγκαν που δήλωσε στην κάμερα του καναλιού μας: 'Ρωτάτε γιατί είμαι στην ουρά επί 3 ώρες; Μα φυσικά για την Ολυμπιακή εμπειρία. Για να κρατήσω στα χέρια μου, έστω και για λίγο, ένα χρυσό μετάλλιο'.

    Από ότι μάθαμε αυτή είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται στο κοινό των Ολυμπιακών αγώνων να προσέλθει σε ειδικό εκθετήριο για να δει, να πιάσει και να φωτογραφίσει Ολυμπιακά μετάλλια.

    Μια μικρή λεπτομέρεια. Όλοι οι χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες του Καναδικού Νομισματοκοπείου κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2010 επιβάλλονταν να φορούν ειδικά λευκά γάντια ακόμα και απλώς για να αγγίξουν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Κι αυτό βέβαια για να μην καταστρέψουν το προστατευτικό λούστρο του κάθε μεταλλίου.

    Το ρεπορτάζ στηρίχθηκε σε υλικό από την ανταποκρίτρια της VOA στο Βανκούβερ Kane Farabaugh.

    [02] Η Φέντ διερευνά το ρόλο Αμερικανικών τραπεζών στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα

    26-02-2010

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ρόλο που ορισμένες ιδιωτικές Αμερικανικές τράπεζες ενδεχομένως να έπαιξαν στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε σε μέλη του Κογκρέσου την Πέμπτη ότι εξετάζεται αν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει την σοβαρότητα των οικονομικών της προβλημάτων με μία σειρά πολύπλοκωνεπενδύσεων.

    Ο κ. Μπερνάκι είπε ότι τόσο η Φεντ όσο και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνούν συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικανικής GoldmanSachs και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ανάμειξη και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    Ο επικεφαλής της Φεντ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικήτη χρήση πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων κατά τρόπο που 'θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μία χώρα ή μία εταιρεία'.

    Αξιωματούχοι της GoldmanSachs υπερασπίστηκαν της διευθετήσεις τους με την Ελλάδα λέγοντας ότι οι επενδύσεις αυτές δεν ήταν ασυνήθιστες ή παράνομες.

    [03] Ημερίδα για την υγεία με πολιτικές αψιμαχίες

    26-02-2010

    Ασυνήθιστη τηλεοπτικά αναμεταδιδόμενη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με την συμμετοχή του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα και πολλών Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

    Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποφύγουν 'το πολιτικό θέατρο', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε απ' τα μέλη του Κογκρέσου να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε θέματα του νομοσχεδίου, όπως η απαγόρευση της άρσης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από ασφαλιστικές εταιρείες λόγω ασθένειας και η μεταρρύθμιση του ιατρικού δικαίου. Πάντως προέκυψαν και πολλές διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών με τους Ρεπουμπλικανούς να ζητούν την εγκατάλειψη των νομοσχεδίων που έχουν εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και την έναρξη της διαδικασίας από την αρχή.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας έχει γίνει 'πολιτικά φορτισμένη ιδεολογική μάχη' και πρόσθεσε ότι ο τόνος της διαβούλευσης θα πρέπει να αλλάξει.

    [04] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ

    26-02-2010

    Στο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά σε εννιαόροφο εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη στην ίδια περιοχή η οποία συνοδεύτηκε και από ανταλλαγές πυρών. Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι καπνός αναδυόταν από το κέντρο της Αφγανικής πρωτεύουσας και ηχούσαν σειρήνες. Οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη του Σαββατοκύριακου, που λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν στο δρόμο.

    Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι έθεσε ξανά υπό τον έλεγχο της την Μαρτζάχ στα νότια της χώρας, όπου ΝΑΤΟϊκές και Αφγανικές δυνάμεις μάχονται τους Ταλεμπάν.

    Εκατοντάδες κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης τη Πέμπτη για να παρακολουθήσει την ανύψωση της σημαίας του Αφγανιστάν. Στις επιχειρήσεις στην Μαρτζάχ συμμετέχουν 15 χιλιάδες Νατοϊκοί και Αφγανοί στρατιώτες.

    [05] Προβλήματα στο σύστημα εντοπισμού παράνομων μεταναστών

    26-02-2010

    Αμερικανική εταιρεία ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα που ισχύει για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εντοπίσει πάνω από τους μισούς μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα χωρίς άδεια εργασίας.

    Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αναφέρει ότι το διαδικτυακό πρόγραμμα Ε-Verify επέτρεψε την είσοδο στη χώρα στο 54% των παράνομων μεταναστών, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να διακρίνει παράνομους μετανάστες που χρησιμοποιούν κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας. Πάντως το πρόγραμμα έκανε λάθος σε λιγότερο από το 1% των νομίμων μεταναστών.

    Να σημειωθεί ότι πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόγραμμα E-Verify για να καθορίσουν αν ένας υποψήφιος υπάλληλος μπορεί να δουλέψει νόμιμα στις ΗΠΑ.

    [06] Η Μόσχα ζητά απ' το Ιράν να ενεργήσει υπεύθυνα

    26-02-2010

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ζήτησε απ' το Ιράν να ενεργήσει υπεύθυνα και να βοηθήσει στο τερματισμό της διεθνούς διαμάχης για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρουν το κ. Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι το Ιράν θα πρέπει να δραστηριοποιείται στον πυρηνικό τομέα με διαφανή τρόπο.

    Η Ρωσία δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά έχει δηλώσει ότι οι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχεύουν στον τερματισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και όχι στην τιμωρία του Ιράν στο σύνολο του.

    [07] Η Ελληνική οικονομία στην κορυφή της επικαιρότητας στην ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-02-2010

    Όλος ο Ευρωπαϊκός τύπος είχε πρωτοσέλιδο θέμα την πανελλαδική απεργία, με μεγάλες φωτογραφίες από τις πορείες διαμαρτυρίας των ελλήνων εργαζομένων στην Αθήνα, για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό νόμισμα - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - συζητείται παντού. Στις Βρυξέλλες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε 40άλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ζητάει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, ενώ μια αναπάντεχη πρόταση γίνεται την ίδια ώρα στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου που όπως είναι γνωστό επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι Φιλελεύθεροι με την στήριξη των Πρασίνων ευρωβουλευτών, ζήτησαν από την Ευρωβουλή να καλέσει σε δημόσια ακρόαση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην δημοσιονομική κρίση της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΚΤ, το Γιούρογκρουπ, την Κομισιόν, την Γιουροστατ, τις Ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων, για να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα σ' αυτή την κατάσταση .Γιατί όπως είπε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκύ Φερχόφσταντ υπάρχουν 'αντιφατικές πληροφορίες' για τις αιτίες.

    Σημείωσε μάλιστα ότι 'η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια ευρωπαϊκή λύση μέσω έκδοσης ευρωομολόγων ή ακόμη και με την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου'.

    Η πρόεδρος των Πρασίνων, Γερμανίδα Ρεμπέκα Χάρμς, επίσης δήλωσε ότι 'η ανθελληνική εθνικιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν βοηθάει καθόλου' κι ότι για να πάψουν οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει την Ελλάδα.

    Διπλωματικότατα σχολίασε την πρόταση ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρέν λέγοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Ρέν όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα, έχοντας μαζί του διάφορες προτάσεις για την λήψη επί πλέον μέτρων, καθώς οι αναφορές των ελεγκτών που μόλις ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα δεν ήταν ικανοποιητικές και αναφέρουν ότι η μείωση του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι 4 μονάδες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά μόνο 2.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βάν Ρομπάι, επεσήμανε τον μήνυμα αλληλεγγύης που δόθηκε στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με την προτροπή των 26 προς την Αθήνα, να εξυγιάνει τα οικονομικά της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 February 2010 - 2:18:26 UTC