Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίδοξος τρομοκράτης παραδέχτηκε την ενοχή του στη Νέα Υόρκη.
  • [02] Αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν με απώλειες αμάχων
  • [03] Νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με Τουρκία θέλει η Ισπανική προεδρία
  • [04] Οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν τη Τογιότα

  • [01] Επίδοξος τρομοκράτης παραδέχτηκε την ενοχή του στη Νέα Υόρκη.

    23-02-2010

    Νατζιμπουλάχ Ζάζι

    Αφγανός μετανάστης που κατηγορείται για συνομωσία με στόχο την πραγματοποίηση βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη παραδέχτηκε την ενοχή του.

    Ο Νατζιμπουλάχ Ζάζι δήλωσε ένοχος την Δευτέρα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για συνομωσία με στόχο την διάπραξη δολοφονίας σε ξένη χώρα και για παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ζάζι παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης και σε άλλους στόχους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    Ο 25χρονος Ζάζι παραδέχτηκε ότι η Αλ Κάιντα τον βοήθησε να σχεδιάσει την επίθεση στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι 'η μαρτυρική επιχείρηση' θα πραγματοποιούνταν γύρω στις 11 Σεπτεμβρίου πέρυσι.

    Ο Νατζιμπουλάχ Ζάζι συνελήφθη στο Κολοράντο πέρυσι όπου ζούσε. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι είχε συναρμολογήσει τμήματα εκρηκτικού μηχανισμού αυτοκτονίας και τα είχε φέρει στη Νέα Υόρκη, λίγες μέρες πριν συλληφθεί. Στη συνέχεια όμως εγκατέλειψε το σχέδιο γιατί υποπτεύθηκε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

    [02] Αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν με απώλειες αμάχων

    23-02-2010

    O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ζήτησε συγνώμη για την αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ που κόστισε τη ζωή σε 27 αμάχους στο νότιο Αφγανιστάν.Ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και εξέφρασε 'τα βαθιά του συλλυπητήρια' για το επεισόδιο στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του βελτιώνεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αρχίσουν την μεταβίβαση εξουσιών στους Αφγανούς αργότερα φέτος.

    Πάντως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν καταδίκασε το επεισόδιο με τους θανάτους αμάχων χαρακτηρίζοντας το 'αδικαιολόγητο'.

    [03] Νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με Τουρκία θέλει η Ισπανική προεδρία

    23-02-2010

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, υποσχέθηκε ότι θα εντείνει την διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα στη Μαδρίτη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Θαπατέρο επανέλαβε ότι η Ισπανία υποστηρίζει έντονα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα για έναρξη διαπραγματεύσεων σε όσο περισσότερα θέματα είναι δυνατόν κατά την διάρκεια της Ισπανικής προεδρίας που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιοριστεί σε 12 απ' τα 35 κεφάλαια που εξετάζονται για όλες τις υποψήφιες χώρες. Επίσης άλλα 8 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν παγώσει λόγω της κατάστασης στη Κύπρο.

    Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε επίσης την ελπίδα για την έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα σε άλλα 4 ακόμη κεφάλαια, όπως αυτά της παιδείας, της υποδομής, της ενέργειας και της υγείας των ζώων. Αναμένεται ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα συζητηθεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] Οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν τη Τογιότα

    23-02-2010

    Η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Τογιότα δήλωσε ότι οι Αμερικανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της ζήτησαν να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε προβλήματα ασφάλειας των οχημάτων της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

    Η Τογιότα παραδέχτηκε ότι έχει δεχτεί ομοσπονδιακή κλήτευση για όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο υβριδικό της μοντέλο Prius και στα πεντάλ γκαζιού άλλων δημοφιλών αυτοκινήτων της.

    Η ενέργεια αυτή των Αμερικανικών αρχών εγείρει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος της Τογιότα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα προβλήματα ασφάλειας των αυτοκινήτων της. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 February 2010 - 2:18:14 UTC