Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 36 νεκροί από 3 βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [02] Μακροπρόθεσμη διεθνή ανάμειξη ζητά ο πρωθυπουργός της Αϊτής.
  • [03] Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Λίβανο
  • [04] Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ΗΠΑ, δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [05] Επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν
  • [06] Στη Σλοβακία τρεις κρατούμενοι απ' το Γκουαντάναμο

  • [01] 36 νεκροί από 3 βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    26-01-2010

    Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν εναντίον τριών δημοφιλών ξενοδοχείων της Βαγδάτης όπου συχνάζουν ξένοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 36 άτομα και τραυματίζοντας 71. Οι βομβιστές χρησιμοποίησαν παγιδευμένα οχήματα διαδοχικά έξω από τα ξενοδοχεία Ιστάρ Σέρατον, Αλ Χάμρα και Μπάμπιλον.

    Η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά στην είσοδο του Σέρατον, προκαλώντας την κατάρρευση προστατευτικού τοίχου. Λίγα λεπτά αργότερα ένοπλοι άνοιξαν πυρ στους φρουρούς έξω από το ξενοδοχείο Χάμρα και την ίδια στιγμή βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε το κτήριο με φορτηγάκι πυροδοτώντας τα εκρηκτικά του. Η Τρίτη βόμβα εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο Μπάμπιλον την ίδια περίπου ώρα.

    Οι Ιρακινές αρχές έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μεγάλων επιθέσεων ενόψει των βουλευτικών

    Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτελέστηκε ο διαβόητος ξάδελφος και συνεργάτης του Σαντάμ Χουσεΐν, γνωστός σαν 'Χημικός Αλί', που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο Χασσάν Αλ-Μαζίντ, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού τη Δευτέρα. Ο Μαζίντ είχε βρεθεί ένοχος για την θανάτωση με χημικά αέρια 5 χιλιάδων Κούρδων του Ιράκ το 1988.

    [02] Μακροπρόθεσμη διεθνή ανάμειξη ζητά ο πρωθυπουργός της Αϊτής.

    26-01-2010

    Ο Ζαν Μαξ Μπελλερίβ, ο Στήβεν Χάρπερ, και η Χίλαρυ Κλίντον

    Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζαν Μαξ Μπελλερίβ, ζήτησε μακροπρόθεσμη διεθνή ανάμειξη στη χώρα του για την ανοικοδόμηση της απ' τον καταστροφικό σεισμό που υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει τη ζωή σε 200 χιλιάδες ανθρώπους.

    Ο κ. Μπελλερίβ προέβη σ' αυτό το σχόλιο στο Μοντρεάλ του Καναδά όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για την Αϊτή.Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στήβεν Χάρπερ, δήλωσε στη διάσκεψη ότι η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει τουλάχιστον '10 χρόνια σκληρής δουλειάς'.Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της γεωργίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

    Στο μεταξύ στην Αϊτή, ανθρωπιστικοί οργανισμοί αγωνίζονται για να διανείμουν τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικά εφόδια στους σεισμόπληκτους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό και πολλοί απ' αυτούς έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας.Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δηλώνει ότι στοχεύει στην διανομή τροφίμων σε 100 χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα.Το Πρόγραμμα έχει ήδη διανείμει 8 εκατομμύρια γεύματα σε περίπου 400 χιλιάδες άτομα στην Αϊτή.

    [03] Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Λίβανο

    26-01-2010

    Οι αρχές του Λιβάνου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επιζώντες από την συντριβή στην Μεσόγειο αεροσκάφους τύπου Μπόινγκ 737 των Αιθιοπικών αερογραμμών, λίγο μετά την απογείωση του με προορισμό την Αντίς Αμπέμπα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 90 άτομα.

    Σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ανασύρει 34 πτώματα από τη θάλασσα, ενώ βαλίτσες, παιδικά παιγνίδια, καθίσματα και παπούτσια έχουν μεταφερθεί στις ακτές απ' τα θαλάσσια ρεύματα. Διεθνής προσπάθεια με την συμμετοχή του στρατού και του ναυτικού του Λιβάνου, ειρηνοφρουρών των ΗΕ, και στρατιωτών απ' τη Βρετανία, τη Κύπρο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έχει δρομολογηθεί στη περιοχή.

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι είδαν το αεροσκάφος να τυλίγεται στις φλόγες λίγο πριν την συντριβή του σε μικρή απόσταση απ' τις ακτές. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το δυστύχημα οφείλεται μάλλον στην κακοκαιρία που επικρατούσε στη περιοχή, και έχουν αποκλείσει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

    [04] Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ΗΠΑ, δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα

    26-01-2010

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, ακόμη και αν οι ενέργειες του αποδειχτούν μη δημοφιλείς.

    Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα το βράδυ προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομία, να μειώσει την ανεργία και να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας.

    Πάντως ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι πληρώνει πολιτικό τίμημα μετά τον πρώτο χρόνο του στην προεδρία με τη δημοτικότητα του να υποχωρεί σε πολιτικά επικίνδυνα επίπεδα.Το σχέδιο του για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις, καθώς και η απόφαση του να διαθέσει τεράστια κονδύλια για τη στήριξη τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών που κινδύνευαν να καταρρεύσουν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στα εν λόγω σχόλια δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του για την κατάσταση της συμπολιτείας. Το ετήσιο διάγγελμα του κ. Ομπάμα στο Κογκρέσο θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη το βράδυ και αναμένεται πως θα επικεντρωθεί σε νέες οικονομικές πρωτοβουλίες για την βοήθεια της μεσαίας τάξης και την δημιουργία νέων θέσεων

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει πάγωμα πολλών εσωτερικών δημοσιονομικών δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο την εξοικονόμηση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου.

    Πάντως ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, αντιμετώπισε με σαρκαστική διάθεση το εν λόγω σχέδιο Ομπάμα. Εκπρόσωπος του κ. Μπόνερ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ανησυχούν για το αν οι προϋπολογισμοί τους θα αυξήσουν κι άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια.

    [05] Επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-01-2010

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε το απόγευμα την απαντητική επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε κανένα απολύτως θέμα άθικτο από τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, την Λαθρομετανάστευση, μέχρι την διμερή συνεργασία χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρόταση του κ. Ερντογάν για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Στην αρχή μάλιστα της επιστολής του σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, όπως στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, την διπλωματία των πολιτών, ακόμη και το ψυχολογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους δύο λαούς.

    'Έλληνες και Τούρκοι συνεργαζόμενοι μπορούμε να καταστούμε δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας και μάλιστα οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο και για άλλες περιοχές του πλανήτη', υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου στην μακροσκελέστατη επιστολή του έκανε απολογισμό και όλων των προβλημάτων που η Ελλάδα αναζητεί λύσεις. Πρωταρχικό θέμα η ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει οριοθετηθεί, δεν βοηθούν καθόλου στην βελτίωση των σχέσεών των δύο χωρών.

    Στο Κυπριακό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν ελεύθερες οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον.

    Συμπτωματικά μάλιστα το πρωί της Τρίτης άρχισε στην Κύπρο και ο β γύρος των εντατικών συνομιλιών των δύο πλευρών με θέμα την Διακυβέρνηση.

    Στο θέμα της Λαθρομετανάστευσης ο Πρωθυπουργός τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής του Υπάρχοντος Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και δηλώνει την Ελληνική ετοιμότητα για κοινό σχέδιο δράσης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Το Κυπριακό όμως και τα Ελληνοτουρκικά συζήτησε το πρωί της Τρίτης σε μια εθιμοτυπική κατά τα άλλα επίσκεψη και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό Πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον κ. Σαμαρά και όπως ήταν φυσικό το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ο κ. Σαμαράς ανέλυσε στον κ. Σπέκχαρντ τις θέσεις του.

    [06] Στη Σλοβακία τρεις κρατούμενοι απ' το Γκουαντάναμο

    26-01-2010

    Η Αμερικανική κυβέρνηση μετέφερε τρεις κρατούμενους από τις φυλακές στο Γκουαντάναμο, στη Σλοβακία. Σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη Σλοβακία τη Κυριακή. Πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κρατουμένων μετά από αίτημα της Σλοβακικής κυβέρνησης.

    Η ανακοίνωση εκφράζει την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την προθυμία της να υποστηρίξει τις Αμερικανικές προσπάθειες για το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 January 2010 - 2:18:21 UTC