Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες ειρηνευτικές προσπάθειες ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
  • [02] Κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων στη Κίνα.
  • [03] Χριστόφιας: Δεν θα υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες με τους Τουρκοκύπριους
  • [04] Δημοσκόπηση: Αισιόδοξοι οι Αφγανοί για το μέλλον της χώρας τους
  • [05] Δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής
  • [06] Σχόλιο: ΗΠΑ και Κατάρ εταίροι για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή
  • [07] 'Διπλής όψεως' η προσέγγιση των ΗΠΑ για το Ιράν
  • [08] Κατευθυντήριες γραμμές της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
  • [09] Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο συνομιλιών Ερντογάν στη Μόσχα
  • [10] Επιδιώξεις Μίτσελ για οικονομική βοήθεια προς Παλαιστίνιους

  • [01] Νέες ειρηνευτικές προσπάθειες ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

    12-01-2010

    Τζέιμς Τζόουνς

    O σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει 'ευρεία γκάμα περιφερειακών προκλήσεων και ευκαιριών', όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Ο κ. Τζόουνς πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Το ταξίδι αυτό έρχεται σε μία κρίσιμης σημασίας στιγμή για τη Μέση Ανατολή.

    Αλλά σε αποστολή στη περιοχή βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ. Ο κ. Μίτσελ προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ στη περιοχή που αποσκοπεί στην δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Η αποστολή Μίτσελ περιλαμβάνει συνάντηση στις Βρυξέλλες του λεγόμενου Κουαρτέτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

    [02] Κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων στη Κίνα.

    12-01-2010

    H Κίνα πήρε τα πρωτεία στις πωλήσεις αυτοκίνητων από τις ΗΠΑ, μετά από κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων της μέσα στο 2009.

    Η Ένωση Βιομηχανιών Κατασκευής Αυτοκινήτων της Κίνας ανέφερε ότι μέσα στο 2009 πουλήθηκαν 13,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αριθμός που αντικατοπτρίζειαύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με το 2008. Στις ΗΠΑ πουλήθηκαν μόνο 10,4 εκατομμύριααυτοκίνητα πέρυσι, αριθμός που ισοδυναμεί με μείωση κατά 21% των πωλήσεων σε σύγκριση με το 2008.

    Η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις Κινεζικές πόλεις έχει για πρώτη φορά καταστήσει την ιδιοκτησία αυτοκινήτου ευκολότερη για πολλούς Κινέζους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Κίνα θα συνεχιστεί και το 2010, αλλά με αργότερους ρυθμούς γύρω στο 10%.

    [03] Χριστόφιας: Δεν θα υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες με τους Τουρκοκύπριους

    12-01-2010

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες στις συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μετα την πρώτη μέρα του νέου γύρου συνομιλιών τη Δευτέρα 'τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ή δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα'.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά επεσήμανε ότι η ατμόσφαιρα ήταν καλή και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι αρκετά ενθαρρυντικές και ζήτησε από τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ να επιδείξουν ευελιξία και διάθεση για συμβιβασμό.

    Διαφωνίες για θέματα καταμερισμού εξουσιών και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των εκτοπισθέντων μετά την εισβολή του 1974, αποτελούν τα κύρια σημεία διάστασης απόψεων στις διαπραγματεύσεις.

    [04] Δημοσκόπηση: Αισιόδοξοι οι Αφγανοί για το μέλλον της χώρας τους

    12-01-2010

    Χαμίντ Καρζάι

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στο Αφγανιστάν δείχνει ότι περισσότεροι Αφγανοί ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας τους υπό την ηγεσία του Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι.

    Η σφυγμομέτρηση που χρηματοδοτήθηκε από Αμερικανικά, Βρετανικά και Γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρει ότι το 70% των Αφγανών πιστεύουν πως η χώρα τους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα δίκτυα που διενήργησαν τη σφυγμομέτρηση αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας από το 2005. Πέρυσι μόνο το 40% του αφγανικού λαού πίστευε ότι τα πράγματα πάνε καλά στη χώρα του.

    Το 72% περίπου των Αφγανών χαρακτήρισε τον κ. Καρζάι εξαιρετικό ή καλό ηγέτη. Η σφυγμομέτρηση επίσης έδειξε σταθερή υποστήριξη για τα αμερικανικά στρατεύματακαι διαδεδομένη αντίθεση κατά των Ταλιμπάν. Περίπου ένα 68% των Αφγανών υποστηρίζουν την αμερικανική παρουσία στη χώρα τουςκαι ένα 69% χαρακτηρίζουν τους Ταλιμπάν 'το μεγαλύτερο κίνδυνο' για το Αφγανιστάν.

    [05] Δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής

    12-01-2010

    Άντης Χατζηκωστής. Φωτ. Sigma TV

    Ο διευθυντής του μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος της Κύπρου, Δίας, Άντης Χατζηκωστής, δολοφονήθηκε έξω απ' το σπίτι του τη Δευτέρα το βράδυ σε προάστιο της Λευκωσίας. Ήταν 43 ετών.

    Σύμφωνα με την αστυνομία δύο ένοπλοι είναι υπεύθυνοι για την δολοφονία, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Στο εκδοτικό συγκρότημα Δίας ανήκει το Κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Πρώτο, η εφημερίδα Σημερινή και 25 περίπου άλλα έντυπα.

    [06] Σχόλιο: ΗΠΑ και Κατάρ εταίροι για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

    12-01-2010

    Σχόλιο που αντικατοπτρίζει απόψεις της Αμερικανικής κυβέρνησης:

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Χαμέντ Μπεν Γιασίμ Γιέεμ Τζαμπέρ αλ Σανί, συναντήθηκαν για να εξετάσουν ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στην Υεμένη. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι σταθεροποίησης της χώρας, η χορήγηση βοήθειας για την ασφάλεια των συνόρων της και η χορήγηση υποστήριξης προς το λαό της στον αγώνα του κατά της Αλ Κάιντα. 'Η αστάθεια στην Υεμένη', δήλωσε η κ. Κλίντον, 'αποτελεί απειλή για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με το Κατάρ και άλλες χώρες για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων'. Η κ. Κλίντον ευχαρίστησε το Κατάρ για τις προσπάθειές του να δοθεί τέλος στην κρίση στο Νταρφούρ και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η προώθηση περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποτελεί κοινό συμφέρον των ΗΠΑ και του Κατάρ. 'Και οι δύο χώρες επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους', επεσήμανε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών και 'είμαστε προσηλωμένοι στο να κάνουμε ότι μπορούμε για να υποβοηθήσουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που μπορεί να οδηγήσει στην συνύπαρξη δύο κρατών'. Επίσης η κ. Κλίντον και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ εξέτασαν το μέλλον του Ιράκ. Εκλογές έχουν προγραμματιστεί εκεί στις 7 Μαρτίου. 'Είναι σημαντικό το Ιράκ να επανενταχθεί στην ευρύτερη περιοχή' τόνισε η κ. Κλίντον 'να περάσει τον επόμενο εκλογικό κύκλο και να επιτύχει μεγαλύτερη σταθερότητα μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων που απαρτίζουν τη χώρα'. Ηγετικά στελέχη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πιστεύουν ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ενέχει η εθνική εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η ασφάλεια στην χώρα έχει βελτιωθεί. 'Το μέγεθος της Αλ Κάιντα έχει μειωθεί σημαντικά', επισημαίνει ο Αμερικανός στρατηγός, 'δεν μπορούν πλέον να διενεργούν επιθέσεις ανεξάρτητα, αλλά μόνο με τη βοήθεια τρίτων. Οι υποστηρικτές του κόμματος Μπάαθ δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά έχουν αναγκαστεί να συνεργάζονται'. Τις ΗΠΑ και το Κατάρ ενώνουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Η Ουάσιγκτον προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας της με εταίρο το Κατάρ για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Μέση

    [07] 'Διπλής όψεως' η προσέγγιση των ΗΠΑ για το Ιράν

    12-01-2010

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

    Η κ. Κλίντον έκανε τη δήλωσηαυτή στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ασία. Πρώτος σταθμός της περιοδεία της θα είναι η Χαβάη και μετά η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Παπούα Νέα Γουινέα.

    Η κ. Κλίντον χαρακτήρισε τη προσέγγισή της στο Ιράν διπλής όψεως που περιέχει 'πιέσεις και κυρώσεις'. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι κυρώσεις πρέπει να στοχεύουν μια μικρή ομάδα ηγετικών στελεχών στο Ιράν.

    [08] Κατευθυντήριες γραμμές της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-01-2010

    Δημήτρης Δρούτσας

    Τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης ανακοίνωσεο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, τονίζοντας ότι βασικός στόχος και δέσμευσητης νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα και να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό παραμένουν τα τρία μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής που ο κ. Δρούτσας ανέλυσετον τρόπο της διπλωματικής προσέγγισης τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ερχομένων εβδομάδων ο κ. Δρούτσας θα αναβαθμιστεί σε Υπουργό Εξωτερικών, θέση που κατέχει ο Πρωθυπουργός και μ' αυτή την ιδιότητά του θα συναντηθείπιθανόν το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Υπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ερωτηθείς, ο ίδιος, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

    Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, προετοιμάζοντας και την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο όπου μάλλον θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας που θα τιμήσει με στελέχη της Ομογένειας και ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Δρούτσας θα έχει στο πρόγραμμά του και συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, που είναι γνώστης των Ελληνικών θεμάτων.

    Έτσι στην συνέντευξη τύπου μιλώντας πρώτα για την ελληνική θέση στο Σκοπιανό είπε ότι θα ακολουθηθεί επιθετική διπλωματία. Χωρίς να κρύψει ότι οι αρχικές αντιδράσεις ήδη του κ. Γκρούεφσκι δεν είναι αισιόδοξες, τόνισε ότι 'Η Ελλάδα προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό κι εποικοδομητική διάθεση, αλλά και με ξεκάθαρηθέση για την εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων'.

    Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δρούτσας είπε ότι η Αθήνα έστειλε μήνυμα από την πρώτη στιγμή ότιεπιθυμεί 'σχέσεις φιλικές,ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος ανάπτυξης και συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας με τον Τουρκικό λαό.Όμως η Τουρκίαπρέπει να σέβεται τις αυτονόητες προϋποθέσεις που είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας'. Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά 'χωρίς λευκές επιταγές' τόνισε ο κ. Δρούτσας.

    Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αφού τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έχει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Αθήνας, σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη απάντησε με τα λόγια του Προέδρου Χριστόφια ότι 'οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορούν να είναι βάση για διαπραγμάτευση'.

    [09] Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο συνομιλιών Ερντογάν στη Μόσχα

    12-01-2010

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με την Ρωσική ηγεσία που θα επικεντρωθούν σε θέματα ενέργειας και συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στην εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων ενέργειας, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου SouthStream.

    Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, κατά την διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Μόσχα θα εξεταστεί 'μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις'.

    [10] Επιδιώξεις Μίτσελ για οικονομική βοήθεια προς Παλαιστίνιους

    12-01-2010

    Ο Τόνυ Μπλέαρ, ο Τζώρτζ Μίτσελ, και ο Τζόνας Γκαρ Στορε

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, ζητά από διεθνείς δωρητές να στηρίξουν οικονομικά τα νέα θεσμικά όργανα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

    Ο κ. Μίτσελ συζήτησε το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους τη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνυ Μπλέαρ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Τζόνας Γκαρ Στορε και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις Κάθρην Άστον.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Μίτσελ επαναβεβαίωσε την άποψη της Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αν και οι δύο πλευρές δεν έχουν το δικό τους κράτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 January 2010 - 2:18:25 UTC