Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις στη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου
  • [02] ΑΧΕΠΑ: "Εξαιρετικά αποκαλυπτική" η συνέντευξη Βαρθολομαίου
  • [03] Κατοικία από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε στη Ναζαρέθ
  • [04] Εντείνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [05] Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος για την υγεία
  • [06] Οι επιλογές του Πενταγώνου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

  • [01] Αντιδράσεις στη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-12-2009

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Δημήτριος: 'Συναρπαστική εικόνα' του Πατριαρχείου

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στo Φανάρι

    Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την απογοήτευσή του και την πικρία του για τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που χαρακτήρισε, με ειρωνικό τρόπο, υπερβολικές τις τοποθετήσεις του Πατριάρχη.Αυτή ήταν που ενόχλησε και κινητοποίησε και την ελληνοαμερικανική κοινότητα που με εκατοντάδες μηνύματα προς την ελληνική Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την ασεβή αντιμετώπιση του κ. Βαρθολομαίου από τον Τούρκο Υπουργό.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας δήλωσε στην συνέχεια ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών και είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για την σοφία και την μετριοπάθειά του, αλλά και την μόνιμη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Όταν ένας τέτοιος ηγέτης αποτυπώνει τόσο ξεκάθαρα την απογοήτευσή του είναι χρέος όλων αυτών που φέρνουν την ευθύνη για τα προβλήματα του Πατριαρχείου να τον ακούσουν με προσοχή. Και η Τουρκία σαν υποψήφια χώρα ξέρει ότι μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε το μεσημέρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τηλεφωνικά για να του επιβεβαιώσει την διαρκή και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκόσμιου θεσμού που αυτός εκπροσωπεί. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν μεγάλη σημασία στον πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Παρ όλα αυτά όμως ανακοινώθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η ενταξιακή διάσκεψη μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας αποφάσισε να ανοίξει άλλο ένα κεφάλαιο από τα 35 που είναι συνολικά, το κεφάλαιο 12 που αφορά στο Περιβάλλον.

    [02] ΑΧΕΠΑ: "Εξαιρετικά αποκαλυπτική" η συνέντευξη Βαρθολομαίου

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    22-12-2009

    Αντιδράσεις στη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

    Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

    Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εκπομπή '60 Λεπτά' του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο ύπατος πρόεδρος της μεγαλύτερης Ελληνο-Αμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Νίκολας Καρακώστας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ομογένειας προς το CBS για το 'εξαιρετικά αποκαλυπτικό' ρεπορτάζ για την Ορθοδοξία και για την συνέντευξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    'Ευχόμαστε ότι η συνέντευξη αυτή θα ενισχύσει την συναίσθηση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, για τις εχθρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Τουρκία', επεσήμανε ο κ. Καρακώστας και ζήτησε απ' την Αμερικανική κυβέρνηση 'να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Τουρκική κυβέρνηση για την εξασφάλιση θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να χορηγήσει στον κ. Βαρθολομαίο την διεθνή αναγνώριση που του αρμόζει'.

    Νίκολας Καρακώστας

    Εκφράζοντας τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση της στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, η ΑΧΕΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι θα στείλει ευχαριστήρια επιστολή στους παραγωγούς της εκπομπής '60 λεπτά' για την απόφαση τους να πάρουν συνέντευξη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δήλωσε ότι κατά την συνέντευξη του 'ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε στην εκπομπή "60 λεπτά" μια καταπληκτική και συναρπαστική εικόνα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

    Με οδυνηρό, αλλά ήρεμο τρόπο, χωρίς ούτε ίχνος εναντίωσης, παρουσίασε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, όπως το κλείσιμο της Χάλκης, την άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον όρο "Οικουμενικός" για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την κατάσχεση μεγάλου μέρους της περιουσίας του Πατριαρχείου και την άρνηση της αποδοχής της νομικής του υπόστασης', επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Και κατέληξε λέγοντας ότι όπως τόνισε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνέντευξη του 'η Τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της θρησκευτικής ελευθερίας που συχνά αρέσκεται να διακηρύσσει'.

    [03] Κατοικία από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε στη Ναζαρέθ

    22-12-2009

    Οι Ισραηλινές αρχές λένε ότι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα κατοικίας στη Ναζαρέθ που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 2000 χρόνια , δηλαδή την εποχή του Ιησού.

    Η αρχαιολόγος Γιαρντένα Αλεξάντρ δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι η πρώτη στο είδος της και δείχνει τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Η κ. Αλεξάντρ χαρακτήρισε τη κατοικία 'μικρή και απέριττη' και μάλλον τυπικό δείγμα σπιτιού της Ναζαρέθ όταν αυτή ήταν ένα μικρό εβραϊκό χωριό. Το σπίτι είχε 2 δωμάτια, εσωτερική αυλή και σύστημα συλλογής νερού.

    Τμήματα από τους τοίχους της κατοικίας και πήλινα θραύσματα βρέθηκαν κοντά στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

    [04] Εντείνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    22-12-2009

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους που αποβλέπουν στον τερματισμό της συνεχιζόμενης επί τρείς και πλέον δεκαετίες διαίρεσης του νησιού.

    Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Δευτέρα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντηθούν έξι φορές μέσα στον Ιανουάριο για την πραγματοποίηση ενός μαραθώνιου συνομιλιών.

    Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες μετά την απόφαση πού πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ψήφους 14 υπέρ έναντι μιας, να ανανεώσει για ένα ακόμα εξάμηνο την εντολή διατήρησης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα παροτρύνει τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν την, όπως την χαρακτηρίζει, 'σπάνια ευκαιρία' που προσφέρεται στην περίοδο αυτή για την επίτευξη 'αποφασιστικής προόδου' στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Αναλυτές αναφέρουν ότι ο κύριος Ταλάτ βρίσκεται κάτω από συνεχώς αυξανόμενη πίεση να πετύχει κάποιο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας πριν τον Απρίλιο του 2010, οπότε θα αντιμετωπίσει στις κάλπες αντίπαλο ο οποίος αντιτίθεται στην συνέχιση των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι τυχόν εκλογική νίκη του αντιπάλου του κυρίου Ταλάτ θα μπορούσε να εκτροχιάσει εντελώς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού.

    [05] Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος για την υγεία

    22-12-2009

    Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αμερικανική Γερουσία ευελπιστούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν θεσπίσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε έκτακτη σύνοδό της την Δευτέρα, η Γερουσία ενέκρινε τον τερματισμό της συζήτησης γύρω από το θέμα και έτσι το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται τώρα ένα βήμα πλησιέστερα στην τελική υιοθέτησή του από το Κογκρέσο. Η Γερουσία αναμένεται ότι θα αποφανθεί επί του μέτρου την Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων.

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατέστησε την μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης ύψιστη προτεραιότητα, εξήρε την απόφαση της Γερουσίας χαρακτηρίζοντάς την ως 'μεγάλη νίκη' για τον Αμερικανικό λαό.

    [06] Οι επιλογές του Πενταγώνου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    22-12-2009

    O επικεφαλής του Αμερικανικού μεικτού επιτελείου στρατού, Ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο πρέπει να είναι έτοιμο για στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν αν ο πρόεδρος το ζητήσει.

    Σε έγγραφο που αναφέρεται στις Αμερικανικές στρατιωτικές προτεραιότητες ο κ. Μάλλεν εκτίμησε ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη οδός για την επίλυση των διαφορών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αλλά πρόσθεσε ότι η στρατιωτική παρέμβαση αποτελεί μια εναλλακτική λύση αλλά θα έχει 'μειωμένη αποτελεσματικότητα'.

    Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζαντ, απέρριψε πρόσφατο δημοσίευμα Βρετανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι το Ιράν εργάζεται για τη δημιουργία εξαρτήματος πυρηνικής βόμβας, λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα της Αμερικανικής κυβέρνησης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 December 2009 - 2:18:19 UTC