Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα δις τα κέρδη της Ford
  • [02] Λιώνουν τα χιόνια στο Όρος Κιλιμάντζαρο
  • [03] Αίτημα Ομπάμα για "νέο κεφάλαιο" στην ιστορία του Αφγανιστάν
  • [04] Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
  • [05] Τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ
  • [06] Ομιλία Μέρκελ στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [07] Έκτακτη επίσκεψη Κλίντον στην Αίγυπτο
  • [08] Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωζώνης

  • [01] Ένα δις τα κέρδη της Ford

    03-11-2009

    Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, κυρίως λόγω του κρατικού προγράμματος προσφοράς οικονομικών κινήτρων για την αντικατάσταση παλιών μοντέλων αυτοκινήτων με καινούργια που καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη και μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η Ford ήταν η μόνη Αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων που δεν είχε ζητήσει ομοσπονδιακή βοήθεια, παρά το έλλειμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετώπισε το 2008.

    Η ανακοίνωση για τα κέρδη της δείχνει ότι η ανάκαμψη της Ford ακολουθεί σταθερή πορεία.

    [02] Λιώνουν τα χιόνια στο Όρος Κιλιμάντζαρο

    03-11-2009

    Νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Οχάιο αναφέρει ότι οι παγετοί στην υψηλότερη κορυφή της Αφρικής, στο Όρος Κιλιμάντζαρο, μειώθηκαν κατά 85% από το 1912 και μέσα σε μία εικοσαετία θα εξαφανιστούν τελείως.

    Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ευθύνεται για την κατάσταση, αν και αλλαγές στα σύννεφα που καλύπτουν την περιοχή και οι χιονοπτώσεις έχουν επίσης επηρεάσει το κλίμα της περιοχής.

    Το όρος Κιλιμάντζαρο βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα.

    [03] Αίτημα Ομπάμα για "νέο κεφάλαιο" στην ιστορία του Αφγανιστάν

    03-11-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε απ' τον Αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι, να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Αφγανιστάν μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρώσει το δεύτερο γύρο εκλογών και να διακηρύξει τον κ. Καρζάι νικητή των προεδρικών εκλογών.

    Σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Καρζάι για την εκλογική του νίκη, αλλά του τόνισε παράλληλα ότι είναι καιρός για 'βελτίωση του τρόπου διακυβέρνησης του Αφγανιστάν' και για 'σοβαρότερες προσπάθειες' καταπολέμησης της διαφθοράς και επιτάχυνσης της διαδικασίας εκπαίδευσης των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση Καρζάι για να διασφαλίσει ότι ο Αφγανικός λαός θα δει να σημειώνεται πρόοδος.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι η επανεκλογή Καρζάι θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον να σχηματίσει την νέα της πολιτική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    [04] Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    03-11-2009

    Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Το Φόρουμ ξεκίνησε με τη διήμερη διεθνή συνάντηση εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών τη διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση.

    Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και μίλησε ο υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας ο οποίος τόνισε ότι η ορθή διαχείριση της μετανάστευσης με νόμιμους τρόπου συμβάλει θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών υποδοχής και προέλευσης, των ίδιων των μεταναστών και των κοινωνιών στις οποίες έχουν ενταχθεί.

    Η Μαριάννα Μόσχου μέλος του Ιδρύματος Ωνάση εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα αφού θα υπάρξει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων από τους 200 συνέδρους.

    Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ για την μετανάστευση και την Ανάπτυξη θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση ενός διεθνούς Φόρουμ σε επίπεδο εκπροσώπων κυβερνήσεων που διοργανώνεται από την ελληνική κυβέρνηση στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

    [05] Τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ

    03-11-2009

    Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές Αμερικανικές πολιτείες, ενώ κάποιες απ' αυτές τις πολιτειακές εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχει περίπτωση να ερμηνευτούν ως δημοψηφίσματα στην μέχρι τώρα πολιτική του προέδρου Ομπάμα και του ελεγχόμενου απ' τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου.

    Η προσοχή εστιάζεται στην αναμέτρηση για ανάδειξη κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια, όπου ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Μακντόνελ, θεωρείται φαβορί έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Κρη Ντήντς.Αναλυτές εκτιμούν ότι αν τελικά υπερισχύσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα είναι χάρις στην υποστήριξη των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που πριν ένα χρόνο είχαν βάλει την Βιρτζίνια, στην στήλη πολιτειών που εξέλεξαν τον κ. Ομπάμα.

    Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση που τραβά την προσοχή των αναλυτών σήμερα είναι αυτή στο Νιού Τζέρζυ, μια παραδοσιακά Δημοκρατική πολιτεία, που όμως ο κυβερνήτης της Τζον Κορζάιν, δίνει μάχη για επανεκλογή με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του, Κρις Κρίστι.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα παρέστη σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων προσπαθώντας να αποφύγει αποτελέσματα που οι Ρεπουμπλικανοί θα ερμηνεύσουν ως απόρριψη της πολιτικής του για θέματα όπως η οικονομία και η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

    [06] Ομιλία Μέρκελ στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    03-11-2009

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα τιμήσει την 20η επέτειο απ' την πτώση του τείχους του Βερολίνου με ομιλία της σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    Η κ. Μέρκελ είναι η πρώτη ηγέτης της χώρας της που μιλά στο Κογκρέσο, μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή την ευκαιρία που της δίνεται να μιλήσει στα μέλη του Κογκρέσου και να εκφράσει τις ευχαριστίες της χώρας της προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έδειξαν στην επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

    Παράλληλα η κ. Μέρκελ θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα, που θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οικονομική κρίση και τις κλιματολογικές αλλαγές.

    [07] Έκτακτη επίσκεψη Κλίντον στην Αίγυπτο

    03-11-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, βρίσκεται στην Αίγυπτο στα πλαίσια ταξιδιού που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και αποσκοπεί στην συζήτηση ανησυχιών για την στάση των ΗΠΑ στο θέμα της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Κλίντον μετέβη στην Αίγυπτο από το Μαρόκο την Τρίτη για συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπαράκ.

    Ο κ. Γκέιτ δήλωσε ότι θέλει διευκρινήσεις από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την θέση της Ουάσιγκτον στο θέμα της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει την εποικιστική του δραστηριότητα.

    Κατά την επίσκεψη της στο Μαρόκο η κ. Κλίντον κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με πρόσφατη δήλωση της με την οποία επαινούσε το Ισραήλ για την πρόταση του να περιορίσει τους Εβραϊκούς οικισμούς.

    [08] Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωζώνης

    03-11-2009

    Νέα έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο το ποσοστό νέων παραγγελιών εργοστασίων κατά 0,9%, δηλαδή λίγο περισσότερο απ' το 0,8% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερικανική βιομηχανική παραγωγή έχει αρχίσει να τροφοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 0,7% στην Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, αλλά προειδοποίησε ότι η ανεργία, στις χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, θα παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς πολλές εταιρείες μειώνουν το εργασιακό τους δυναμικό. Για παράδειγμα η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε περικοπές 1.700 θέσεων εργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο στη Βρετανία και η Γερμανο-Φινλανδική Nokia-Siemens προειδοποίησε για απολύσεις 5.700 υπαλλήλων σε παγκόσμιο επίπεδο στα πλαίσια προσπαθειών μείωσης κόστους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 November 2009 - 2:18:59 UTC