Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ύψη το ελληνικό έλλειμμα
  • [02] Στόχευση του Πακιστάν επιδιώκουν οι Φρουροί της Επανάστασης
  • [03] Στην Πολωνία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
  • [04] Επίσκεψη Γκέιτς στην Ιαπωνία

  • [01] Στα ύψη το ελληνικό έλλειμμα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-10-2009

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Σαν κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Εκοφίν επίσημα από τα χείλη του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωσταντίνου ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι στο τέλος του έτους τελικά διπλάσιο απ' αυτό που εμφανιζόταν μέχρι σήμερα και ήταν ήδη πολύ ψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα . Αντί για 6 αποκαλύφθηκε ότι θα είναι 12,5 του ΑΕΠ και αποδόθηκε ευθέως στην απόκλιση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων όπως αυτά αποστέλλονται στην Γιουροστατ.

    Ο Υπουργός ενημερώνοντας τους ομολόγους του απέδωσε την αύξηση σε τρεις λόγους που βαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον στην μη αντικειμενική αποτύπωση ορισμένων σημαντικών στοιχείων.

    Τόσο ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια όσο και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, εμφανώς ενοχλημένοι, μίλησαν για συμβάντα που έχουν παρουσιασθεί πολλές φορές στο παρελθόν με την Ελλάδα και πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα για το πώς έφτασαν τα ποσοστά ως εκεί. Ο κ. Γιούνγκερ όμως δήλωσε ότι έχει εντυπωσιαστεί με την αντιστροφή των παλιών και των νέων αριθμών και ότι στο μέλλον θα ελέγξουν την αξιοπιστία όλων των στοιχείων και ορίων. 'Το παιχνίδι τελείωσε, θέλουμε σοβαρά στατιστικά στοιχεία' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνγκερ.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου είπε σχετικά στη δήλωσή του μετά το Συμβούλιο: 'Τους διαβεβαίωσα ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων μεταξύ άλλων με την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και ότι θα υποβάλλουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμο, το οποίο ταυτοχρόνως θα βοηθάει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αλλά και θα βάζει τα δημόσια οικονομικά σε ένα χρονικό ορίζοντα 3-4 ετών σε μία βιώσιμη βάση, βάση στην οποία δυστυχώς δεν βρίσκονται σήμερα'.

    Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη το Συμβούλιο ότι με κατάλληλα μέτρα το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό. Επεσήμανε επίσης ότι το μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της εργασίας, των νέων, η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και την πράσινη ανάπτυξη. Εκτός από το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τις ερχόμενες ημέρες , τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Όσο για την επίσημη χρονική παράταση που έχει ζητηθεί για την μείωση του ελλείμματος αυτή θα συζητηθεί και θα παραχωρηθεί στο Εκοφίν του Δεκεμβρίου, μαζί με τα περιθώρια που ζητάνε και οι άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα που ανήκουν μάλιστα στην 'ελίτ' του Γιουρογκρούπ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες. 'Ναι, είμαστε μια καλή παρέα στο τραπέζι' είπε χαριτολογώντας ο κ Παπακωσταντίνου.

    [02] Στόχευση του Πακιστάν επιδιώκουν οι Φρουροί της Επανάστασης

    21-10-2009

    Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζααφάρι

    Ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί άδεια στόχευσης 'τρομοκρατών' στο Πακιστάν, που όπως είπε, ευθύνονται για την πολύνεκρη επίθεση την Κυριακή στο νοτιοανατολικό Ιράν.

    Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει τον ταξίαρχο Μοχάμεντ Πακπούρ, να παροτρύνει την κυβέρνηση του Ιράν να διατάξει επιθέσεις σε βάρος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Σουνιτών, Τζουντάλλα. Η εν λόγω οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοττάκι, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση έχουν έδρα τους το Πακιστάν και συχνά περνούν στο Ιράν παράνομα για να προβούν σε επιθέσεις.

    Την Τρίτη, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο Ιράν.

    [03] Στην Πολωνία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

    21-10-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό τετραήμερης περιοδείας του στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Τσεχία. Ο κ. Μπάιντεν θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τάσκ και τον πρόεδρο Λεχ Καζύνσκι, πριν αναχωρήσει για το Βουκουρέστι και στη συνέχεια τη Πράγα.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ άλλων, θέματα διεύρυνσης εμπορικών σχέσεων και απέρριψαν υπαινιγμούς ότι η περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου προγραμματίστηκε λόγω της απογοήτευσης που αισθάνθηκαν Βαρσοβία και Πράγα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξουν σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

    [04] Επίσκεψη Γκέιτς στην Ιαπωνία

    21-10-2009

    O κ. Γκέιτς με τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς είχε συνομιλίες σήμερα το πρωί με τον νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, με κύριο θέμα το μέλλον της Αμερικανο-Ιαπωνικής στρατιωτικής συνεργασίας.

    Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Χατογιάμα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του τιμά την συμμαχία με τις ΗΠΑ και τόνισε την σπουδαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων λόγω της 'αβεβαιότητας', όπως την χαρακτήρισε, που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

    Πάντως ο κ. Χατογιάμα έχει διατάξει επανεξέταση ευρείας κλίμακας αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ. Αλλά ο κ. Γκέιτς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών που επετεύχθησαν από την προηγούμενη Αμερικανική κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 October 2009 - 1:18:20 UTC