Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποστολή Βρετανικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν αλλά με όρους
  • [02] Στα ύψη ο Ντάου Τζόουνς
  • [03] Πούτιν: Πρόωρη η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν
  • [04] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κλίντον στη Ρωσία
  • [05] 1,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από διάρροια κάθε χρόνο
  • [06] Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

  • [01] Αποστολή Βρετανικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν αλλά με όρους

    15-10-2009

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε σχέδιο αποστολής άλλων 500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μπράουν δήλωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα θα αποσταλούν υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλοι εξοπλισμοί, η Αφγανική κυβέρνηση θα επισπεύσει την εκπαίδευση των δικών της στρατιωτών και οι Νατοϊκοί σύμμαχοι θα στείλουν και αυτοί ενισχύσεις. Με την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων η Βρετανική παρουσία στο Αφγανιστάν θα φτάσει τους 9.500 στρατιώτες.

    Αμερικανοί και Νατοϊκοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανακοίνωση του κ. Μπράουν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος είναι πολύ σημαντικός για την διαδικασία ενώ ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι και οι άλλες συμμαχικές χώρες πρέπει να εξετάσουν τι άλλο μπορούννα προσφέρουν.

    [02] Στα ύψη ο Ντάου Τζόουνς

    15-10-2009

    Για πρώτη φορά εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έσπασε το φράγμα των 10 χιλιάδων μονάδων για να κλείσει τελικά στις 10 χιλιάδες 16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,5%. Πρόκειται για ένδειξη ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας.Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες η οικονομία φαίνεται πως κινείται προς 'τη σωστή κατεύθυνση'.

    Πάντως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ανάμεικτες εκτιμήσεις για την Αμερικανική οικονομία.Η Φέντ δήλωσε ότι έχει αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, να περιορίζεται ο αριθμός εργασιακών θέσεων που καταργούνται, να βελτιώνεται ο βιομηχανικός τομέας και η αγορά ακινήτων, αλλά παραμένει το πρόβλημα της αδύναμης αγοράς εργασίας και ο βιομηχανικός τομέας θα πρέπει να σημειώσει σημαντικότερα κέρδη.

    [03] Πούτιν: Πρόωρη η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

    15-10-2009

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να εξεταστεί το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι δεν υπάρχει λόγος να τρομάξουμε τους Ιρανούς με τέτοιες συζητήσεις, αντ' αυτού τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για συμβιβασμό και επίτευξη συμφωνίας. Και κατέληξε ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες ή 'αν καταλήξουν σε φιάσκο τότε μπορούμε να εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα'.

    Ανάλογες δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, επισημαίνοντας ότι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης αυτή τη στιγμή θα ήταν 'αντιπαραγωγικές'.

    Αφού συζήτησε το θέμα του Ιράν με τον Ρώσο ομόλογό της η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι τώρα δεν έχει έρθει η ώρα για την επιβολή και άλλων κυρώσεων. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το θέμα στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

    Η κ. Κλίντον επίσης τόνισε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφωνούν πως το Ιράν δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

    [04] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κλίντον στη Ρωσία

    15-10-2009

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Ρωσία με ομιλία σε φοιτητές πανεπιστημίου στην οποία αναφέρθηκε στις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και είπε ότι αυτές απειλούν την πρόοδο προς τη δημοκρατία. Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να 'αμφισβητούν τις παραβιάσεις της εξουσίας'.

    Νωρίτερα, η κ. Κλίντον δήλωσε στο ρωσικό ραδιόφωνο ότι έθεσε το θέμα των επιθέσεων σε δημοσιογράφους και στον Ρώσο Πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Προτού αναχωρήσει από την Ρωσία η κ. Κλίντον μετέβη στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, όπου επισκέφτηκε ένα Μουσουλμανικό τέμενος και έναν Ορθόδοξο ναό και χαρακτήρισε το Ταταρστάν υπόδειγμα θρησκευτικής ανοχής.

    [05] 1,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από διάρροια κάθε χρόνο

    15-10-2009

    Tα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθούν οι θάνατοι εκατομμύριων παιδιών ετησίως από διάρροια.

    Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση όπου χαρακτηρίζουν τη διάρροια την δεύτερη θανατηφόρο ασθένεια για τα παιδιά μετά την πνευμονία.

    Η διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν, επεσήμανε ότι η διάρροια στις αναπτυγμένες χώρες αποτελεί απλώς μία ενόχληση, αλλά στις φτωχές χώρες ευθύνεται για το θάνατο ενάμισι εκατομμυρίου παιδιών ετησίως. Η κ. Βένεμαν πρόσθεσε ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 39% των παιδιών με τη ασθένεια δέχονται ιατρική αγωγή.

    Η έκθεση αναφέρεται σε 7 προσεγγίσεις για την μείωση του αριθμού των ασθενειών από διάρροια, στις οποίες περιλαμβάνεται το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η βελτίωση της ποιότητας του νερού και η προώθηση συνθηκών υγιεινής σε διάφορες κοινότητες. Ειδικότερα το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση διάρροιας κατά 40%.

    [06] Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

    15-10-2009

    Άβιγκντορ Λίμπερμαν

    Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για Τουρκική τηλεοπτική σειρά που παρουσιάζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σαν δολοφόνους αμάχων και μικρών παιδιών. Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Λήμπερμαν αναφέρει ότι το πρόγραμμα της Τουρκικής τηλεόρασης υποκινεί μίσος κατά του Ισραήλ και επισημαίνει ότι τέτοιου είδους σειρές που απεικονίζουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σαν 'δολοφόνους αθώων παιδιών δεν θα άρμοζαν ούτε στην πιο εχθρική προς το Ισραήλ χώρα', πόσο μάλλον 'σε μια χώρα, όπως η Τουρκία, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    Το θέμα αυτό αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο καιρό. Τη Τρίτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι η χώρα του ακύρωσε τις πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις αυτής της εβδομάδας, λόγω της προγραμματισμένης συμμετοχής του Ισραήλ. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σηματοδότησαν την απαρχή έντασης στις σχέσεις του με τη Τουρκία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 October 2009 - 1:18:20 UTC