Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 4 μέλη του Αμερ. Κογκρέσου στην συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα
  • [02] Συγχαρητήρια επιστολή Παπανδρέου προς Ομπάμα
  • [03] Λέβιν: Σημαντικότερη η καλή στρατηγική από την αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
  • [04] Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Πακιστάν εκφράζουν οι ΗΠΑ
  • [05] Στάσιμο το Μεσανατολικό
  • [06] Δεν θα περιμένει επ' αόριστον η διεθνής κοινότητα το Ιράν
  • [07] Πιέσεις Ερντογάν για την επικύρωση συμφωνίας Αρμενίας-Τουρκίας
  • [08] Τις προεκλογικές υποσχέσεις Ομπάμα διεκδικούν οι ομοφυλόφιλοι
  • [09] Προεκλογικές υποσχέσεις τηρεί ο Γ. Παπανδρέου
  • [10] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας
  • [11] Διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες από τον ΠΟΥ
  • [12] 41 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [13] Σκληρή στάση Ιράν έναντι της Δύσης
  • [14] Η Ημέρα του Κολόμβου στη Νέα Υόρκη
  • [15] Αμερικανοί νομοθέτες ικανοποιημένοι από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου

  • [01] 4 μέλη του Αμερ. Κογκρέσου στην συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    12-10-2009

    Πάνω από 200 κοινοβουλευτικοί παράγοντες από 49 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη συμμετείχαν στην Φθινοπωρινή συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, με επίκεντρο τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διάσκεψης του Δεκεμβρίου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Τετραμελής αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου συμμετείχε στην συνάντηση αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελσίνκι στις ΗΠΑ, Δημοκρατικό Γερουσιαστή Benjamin Cardin, τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Ελσίνκι, Δημοκρατικό Βουλευτή Alcee Hastings, τον Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Mike McIntyre και τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, George Voinovich.

    Benjamin Cardin

    Κατά την ομιλία του στη συνάντηση ο Γερουσιαστής Cardin, απ' το Μαίρυλαντ, που είναι και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων της Αμερικανικής Γερουσίας, έδωσε έμφαση σε θέματα ελεγκτικών μηχανισμών παροτρύνοντας τους διεθνείς διαπραγματευτές 'να συμπεριλάβουν μηχανισμούς στην Κοπεγχάγη που θα ξεκαθαρίζουν ότι κάθε χώρα έχει ευθύνη να δραστηριοποιηθεί σε θέματα περιορισμού των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επιβολή ειδικών φόρων σε εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τους διεθνείς στόχους για το περιβάλλον θα ενθαρρύνει όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα', σημείωσε ο Γερουσιαστής Cardin και πρόσθεσε ότι η επιβολή δασμών 'θα αποτρέψει άλλες χώρες απ' το να λάβουν μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να υποσκάψουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου'. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη τόνισε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει απ' τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κενά ασφάλειας.

    Ο Γερουσιαστής Cardin έδωσε έμφαση στα μέτρα που εξετάζει το Αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας με βάση την κατευθυντήρια γραμμή του προέδρου Ομπάμα που αναφέρει ότι 'η χώρα που ηγείται διεθνώς στην δημιουργία μιας νέας οικονομίας καθαρής ενέργειας, θα είναι και η χώρα που θα ηγηθεί της διεθνούς οικονομίας στον 21ο αιώνα'. Ο Γερουσιαστής Cardin ζήτησε επίσης την παράλληλη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τις κλιματικές αλλαγές και χαρακτήρισε απαραίτητη την χορήγηση βοήθειας από πλούσιες προς αναπτυσσόμενες χώρες για θέματα προσαρμογής στις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καταλήγοντας ο Αμερικανός Γερουσιαστής τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη θα αποτελεί μόνο την αρχή που θα πρέπει να συνοδευτεί από αφοσίωση και αποφασιστικότητα 'για αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και μετακινούμαστε πάνω στη γη'.

    Alcee Hastings

    Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Χελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, Βουλευτής Alcee Hastings απ' τη Φλόριντα, που είναι και ειδικός εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ για θέματα Μεσογείου, υπογράμμισε το πρόβλημα της μετανάστευσης για κλιματολογικούς λόγους τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα πρέπει 'να ενταθεί η διεθνής συνεργασία μιας και ήδη είναι ορατά τα πρώτα κύματα κλιματολογικών μεταναστών'. Ο κ. Hastings τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ηγηθούν και να συνεργαστούν στενά σε θέματα μεταναστών από περιοχές που έχουν πληγεί από τις αλλαγές του κλίματος.

    George Voinovich

    Κατά την ομιλία του στην συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα ο Γερουσιαστής Voinovich απ' το Οχάιο χαρακτήρισε απαραίτητους 'δεσμευτικούς στόχους για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυσσόμενων χωρών' σε θέματα μείωσης των εκπομπών βλαβερών για το περιβάλλον αερίων και επεσήμανε ότι 'η ικανότητα παρακολούθησης της συμμόρφωσης σ' αυτούς τους στόχους είναι θεμελιώδους σημασίας για επιτυχία'. Ο κ. Voinovich επανέλαβε επίσης σχόλια των συναδέλφων του ότι 'οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δρουν μονομερώς', αλλά θα πρέπει να συμμετάσχουν δυναμικά στην διεθνή προσπάθεια για το κλίμα.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης των Αμερικανών Βουλευτών και Γερουσιαστών στην Αθήνα περιελάμβανε μεταξύ άλλων και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι επαφές των τεσσάρων μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, περιγράφονται σε ξέχωρη ανταπόκριση του Γιώργου Μπίστη με τίτλο 'Αμερικανοί νομοθέτες ικανοποιημένοι από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου' που βρίσκεται ανηρτημένη σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας και στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας κλικ εδώ

    [02] Συγχαρητήρια επιστολή Παπανδρέου προς Ομπάμα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-10-2009

    Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή του συγχαίρει προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησής του τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής 'δίκαιη αναγνώριση της συμβολής του Αμερικανού Προέδρου στον ιερό σκοπό της Ειρήνης', συμπληρώνοντας ' είμαι βέβαιος ότι όλος ο κόσμος θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας για δράση'.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνει την επιστολή του με μια πιο προσωπική τοποθέτηση γράφοντας ότι 'σε καμιά άλλη στιγμή της ζωής μου δεν αισθάνθηκα τόσο έντονα ότι τα έθνη της υφηλίου επιθυμούν να εργαστούν με πνεύμα συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.Και το μέγεθος αυτής της βούλησης ασφαλώς έχει ως έναυσμα τις πράξεις σας ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    Συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο Ομπάμα έστειλαν οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    Ο ευρωπαϊκός τύπος, όπως ήταν επόμενο, ασχολήθηκε στα πρωτοσέλιδά του με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο Μπαράκ Ομπάμα μεταφέροντας την άποψη ότι η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη με αυτή την επιλογή 'Κίνητρο για δράση η απονομή του Νόμπελ στον Ομπαμα αν και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που πρόσφερα περισσότερα στην Ειρήνη' σχολίασε η Ντώυτσε Βέλλε.

    Χαρακτηριστικός τίτλος σε ελληνική εφημερίδα ήταν ότι 'Το Νομπέλ ήρθε πριν την ειρήνη', ενώ σε άλλη το σχόλιο έγραφε 'Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει πιο οικουμενική προσέγγιση μετά από το βραβείο προς όλους'.

    Στην εφημερίδα ' Καθημερινή' το σχόλιο ήταν 'τον τίμησαν για το άνοιγμα στους μουσουλμάνους και τον αγώνα του κατά των πυρηνικών' ενώ στην 'Ελευθεροτυπία' γράφτηκε ότι δόθηκε το 'Νόμπελ στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο'.

    Με πιο πολύ χιούμορ σε άλλη εφημερίδα διαβάσαμε ότι 'μετά απο 9 μήνες ο Ομπάμα...έτεκε βραβείο Νόμπελ', ενώ πιο πραγματικός ήταν και ο τίτλος 'Μπαράκ Ομπάμα ο άνθρωπος που συγκέντρωσε επάνω του τα μάτια όλου του κόσμου'.

    [03] Λέβιν: Σημαντικότερη η καλή στρατηγική από την αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

    12-10-2009

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Κάρλ Λέβιν, δήλωσε ότι η ανάπτυξη καλύτερης στρατηγικής για το Αφγανιστάν είναι σημαντικότερη απ' την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα. Ο κ. Λέβιν δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.Πάντως άλλοι δημοκρατικοί Γερουσιαστές καθώς και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, δηλώνουν ότι η ασφάλεια στο Αφγανιστάν και η βελτίωση των συνθηκών διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποστολή περισσότερων στρατιωτών.

    [04] Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Πακιστάν εκφράζουν οι ΗΠΑ

    12-10-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Πακιστάν μετά την επιτυχημένη επιχείρηση Πακιστανών κομάντος να απελευθερώσουν 39 ομήρους εξουδετερώνοντας τους εξτρεμιστές που είχαν εισβάλει στο αρχηγείο του Πακιστανικού στρατού στην Ραβαλπίντι.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές συνεχίζουν να αμφισβητούν τις ικανότητες του Πακιστανικού κράτους, οι Αμερικανικές αρχές πιστεύουν πως δεν επίκειται πραξικόπημα των εξτρεμιστών και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας περιφρουρείται αποτελεσματικά.

    Η κ. Κλίντον έκανε αυτή τη δήλωση στο Λονδίνο μαζί με τον Βρετανό ομόλογο της, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Βρετανικές αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία που να δείχνει ότι απειλείται η ασφάλεια των Πακιστανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    [05] Στάσιμο το Μεσανατολικό

    12-10-2009

    Τζωρτζ Μίτσελ και Βιενιαμίν Νετανιάχου

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ, ολοκλήρωσε περιοδεία του στην περιοχή με συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά σύντομα.

    Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι οι δύο άντρες συναντήθηκαν την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ.Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή λέγοντας ότι εκπρόσωπος των Ισραηλινών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για περεταίρω διαβουλεύσεις.

    Νωρίτερα, την Κυριακή ο κ. Μίτσελ συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ. Ο κ. Μίτσελ δήλωσε ότι οι δύο άντρες εξέτασαν την κοινή δέσμευσή τους για την επίλυση του Μεσανατολικού με την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Ο κ. Μίτσελ είχε επίσης συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθηςτην Παρασκευή. Ο κ. Αμπάς επανέλαβε το αίτημα του για τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

    [06] Δεν θα περιμένει επ' αόριστον η διεθνής κοινότητα το Ιράν

    12-10-2009

    Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Χίλαρι Κλίντον

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα περιμένει επ' αόριστον το Ιράν να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η κ. Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή στα πλαίσια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο.Ο κ. Μίλιμπαντ επεσήμανε ότι ποτέ δεν θα δοθεί στο Ιράν καλύτερη ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων του με τη διεθνή κοινότητα.

    Ιρανοί διπλωμάτες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη στις 19 Οκτωβρίου στη Βιέννη για να εξετάσουν σχέδιο για τον εμπλουτισμό ουρανίου εκτός Ιράν.

    [07] Πιέσεις Ερντογάν για την επικύρωση συμφωνίας Αρμενίας-Τουρκίας

    12-10-2009

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Αρμενία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, πριν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία.

    Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι η απόσυρση των Αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα διευκολύνει την επικύρωση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας από το Τουρκικό κοινοβούλιο.

    [08] Τις προεκλογικές υποσχέσεις Ομπάμα διεκδικούν οι ομοφυλόφιλοι

    12-10-2009

    Χιλιάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, μετά τις δεσμεύσεις του Προέδρου Ομπάμα να προωθήσει τα θέματά τους.

    Ακτιβιστές που ζητούν ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους διεξήγαγαν πορεία από τον Λευκό Οίκο στο Καπιτώλιο την Κυριακή, ζητώντας από την κυβέρνηση Ομπάμα να κινηθεί πιο γρήγορα σε προεκλογικές δεσμεύσεις της.

    Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε την απογοήτευση της κοινότητας, αλλά υποσχέθηκε ότι θα δώσει τέλος στην απαγόρευση που ισχύει στις ένοπλες δυνάμεις στην ανοικτή έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι συνεργάζεται με στρατιωτικούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου για την αντιστροφή αυτού του κανονισμού στις ένοπλες δυνάμεις.

    [09] Προεκλογικές υποσχέσεις τηρεί ο Γ. Παπανδρέου

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    12-10-2009

    Στην Ηλεία πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, τηρώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά.

    Ο πρωθυπουργός που συνοδευόταν από πέντε υπουργούς της νέας κυβέρνησης κατεξοχήν αρμόδιους για θέματα που αφορούν τη περιοχή, αλλά και τον διεθνούς φήμης Ισπανό αρχιτέκτονα και χωροτάκτη κύριο Ασεμπίγιο, δεσμεύτηκε ότι θα μετατρέψει το νομό σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

    Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ψήφιση στη Βουλή νομοσχεδίου για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής. Εξειδικευμένη μελέτη για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης. Η ίδρυση νέας σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης. Η δημιουργία Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού, αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων. Τέλος η ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας ώστε να καταστεί αυτός ο συμβολισμός ακόμη πιο έντονος και η Ολυμπία να είναι πραγματικά το επίκεντρο πρωτοβουλιών για την Ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

    Την ελπίδα, ο κ. Παπανδρέου να κάνει πράξη όσα εξήγγειλε για την Ηλεία, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης.

    Ικανοποίηση προκάλεσαν στους τοπικούς παράγοντες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι σε σύντομα θα μπει σε εφαρμογή το πολυπόθητο σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να βγει ο νομός από τον μαρασμό και την χρόνια υπανάπτυξη. Ανάλογη αισιοδοξία επέδειξε και ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.

    [10] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

    12-10-2009

    Οι Αμερικανοί Έλινορ Όστρομ και Όλιβερ Γουίλιαμσον κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ οικονομίας για εργασίες τους που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Η καθηγήτρια Όστρομ που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, εργάστηκε στην ταυτοποίηση των πολιτικών, νομικών και οικονομικών κανόνων που είτε προλαμβάνουν, ή ενθαρρύνουν μια αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

    Από την άλλη, ο καθηγητής Γουίλλιαμσον, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλυ της Καλιφόρνια, θεωρείται ένας απ' τους θεμελιωτές του τομέα της οργανωτικής οικονομίας, δηλαδή της μελέτης του πως δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα θεσμικά όργανα και πως επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι έρευνες του επικεντρώθηκαν σε θέματα εταιρικής διοίκησης. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως λάθη σε θέματα διοίκησης μεγάλων εταιρειών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διεθνή οικονομική κρίση.

    [11] Διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες από τον ΠΟΥ

    12-10-2009

    Μαρί Πώλ Κιενί

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διανείμει εκατομμύρια εμβόλια για την πρόληψη της νέας γρίπης σε περίπου εκατό υπό ανάπτυξη χώρες πιθανότατα τον Νοέμβριο. Την σχετική ανακοίνωση έκανε την Δευτέρα στην Γενεύη η αρμόδια για θέματα εμβολιασμών του Οργανισμού, Μαρί Πώλ Κιενί, η οποία και πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να εμβολιασθούν γιατροί και νοσοκόμοι ώστε να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από την γρίπη για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κρούσματα του υιού Η1Ν1.

    Στο μεταξύ, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνήλθαν στο Λουξεμβούργο και εξέτασαν σχέδια για την παροχή βοήθειας σε χώρες που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει ικανοποιητικές ποσότητες του νέου εμβολίου. Η επίτροπος για θέματα υγείας, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε ότι στην σύνοδο της Δευτέρας συμφωνήθηκε να ζητηθεί από χώρες που διαθέτουν αποθέματα του εμβολίου να τα μοιραστούν με τις χώρες που τα χρειάζονται.

    [12] 41 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    12-10-2009

    Βομβιστής αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 6 αστυνομικών και τραυμάτισε 45 άλλους στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο βομβιστής επιτέθηκε σε στρατιωτική φάλαγγα στην περιοχή Σάνγκλα προκαλώντας πανίσχυρη έκρηξη κοντά σε υπαίθρια αγορά γεμάτη με κόσμο. Πρόκειται για την 4η σοβαρή τρομοκρατική επίθεση την τελευταία εβδομάδα στο Πακιστάν.

    Επίσης οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την έφοδο και κατάληψη επί 22 ώρες του αρχηγείου του Πακιστανικού στρατού στην Ραβαλπίντι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες, 4 πολίτες και 9 εξτρεμιστές.

    [13] Σκληρή στάση Ιράν έναντι της Δύσης

    12-10-2009

    Το Ιράν απορρίπτει τις πιέσεις της Δύσης για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να περιμένει επ' αόριστον το Ιράν να τηρήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

    Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χασσάν Κασκαβί, δήλωσε ότι 'απειλές, προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να επηρεάσουν το Ιράν' και επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα η Τεχεράνη δεν έχει ποτέ υποκύψει σε κυρώσεις και απειλές.

    Πάντως Ιρανοί διπλωμάτες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν με αξιωματούχους απ' τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τα ΗΕ για να εξετάσουν σχέδιο εμπλουτισμού ουρανίου στο εξωτερικό. Οι συνομιλίες αυτές έχουν οριστεί για τις 19 Οκτωβρίου στη Βιέννη.

    [14] Η Ημέρα του Κολόμβου στη Νέα Υόρκη

    12-10-2009

    Περισσότεροι από 35 χιλιάδες Νεοϋορκέζοι συγκεντρώθηκαν στο Μανχάταν την Δευτέρα για να γιορτάσουν την 65η επέτειο της Ημέρας του Κολόμβου με μια εντυπωσιακή πολύχρωμη παρέλαση προς τιμή του Ιταλού εξερευνητή.

    Η Πέμπτη Λεωφόρος μετατράπηκε σε μια λαοθάλασσα Ιταλικών χρωμάτων κόκκινου, άσπρου και πράσινου, μιας και οι Ιταλο-Αμερικανοί γιορτάζουν και τιμούν την παράδοσή τους μέσα από τον εορτασμό της ημέρας αυτής του Χριστόφορου Κολόμβου.

    Στην παρέλαση συμμετείχαν και ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπλούμπεργκ μαζί με τον κυβερνήτη κ. Πάτερσον. Εκτός από τους παρελαύνοντες συμμετείχαν αρκετά άρματα, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ εντυπωσίασε ιδιαίτερα η παρέλαση αυτοκινήτων τύπου Μαζεράτι του 1920.

    Η παρέλαση της Ημέρας του Κολόμβου καθιερώθηκε στην Νέα Υόρκη το 1929 και από τότε χιλιάδες επισκέπτες φροντίζουν να βρίσκονται στην πόλη για να συμμετέχουν, ή να την παρακολουθήσουν.

    Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα, μαζί με τράπεζες και σχολεία, ενώ στην πόλη λειτούργησε μόνο το κεντρικό ταχυδρομείο στην 8η Λεωφόρο.

    [15] Αμερικανοί νομοθέτες ικανοποιημένοι από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-10-2009

    Ο Benjamin Cardin στην σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

    Αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε αισιοδοξία μετά από συνάντηση την οποία είχε την Δευτέρα με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση του θα πραγματοποιήσει την πρόοδο που χρειάζεται να γίνει προκειμένου να διευθετηθούν τα θέματα που εκκρεμούν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας.

    Της αντιπροσωπείας ηγούνται ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Benjamin L. Cardin, Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, που είναι ευρύτερα γνωστή ως Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι και ο Δημοκρατικός Βουλευτής από την Φλόριντα Alcee L. Hastings, Συμπρόεδρος της ίδιας επιτροπής.

    O Γιώργος Παπανδρέου με τον Benjamin Cardin

    Τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία συμμετέχουν επίσηςο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Οχάιο George Voinovich και ο Δημοκρατικός Βουλευτής από την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, Mike McIntyre, ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων επισήμων που συναντήθηκαν με τον κύριο Παπανδρέου μετά την νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και την ανάδειξή του στο Πρωθυπουργικό αξίωμα. Το Σάββατο η Αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί και με τον νέο Αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο Γ. Παπανδρέου με τον κ. Alcee Hastings

    Η Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην φθινοπωρινή σύνοδο του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη η οποία πραγματοποιείται εκεί με στόχο την εξέταση των κλιματικών αλλαγών εν όψει της Διάσκεψης για το κλίμα που θα συγκληθεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Η Αμερ. αντιπροσωπεία με τον κ. Παπανδρέου

    Ο Γερουσιαστής Benjamin Cardin, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, είπε μεταξύ άλλων: 'Είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Ήταν πολύ γενναιόδωρος απέναντί μας, τόσον από άποψη του χρόνου που μας διέθεσε, όσο και από άποψη των σκέψεων που μας εξέθεσε. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πάνω σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως ο ΟΑΣΕ, η επικείμενη υπουργική διάσκεψή του τον Δεκέμβριο, οι κλιματικές αλλαγές και διάφορα περιφερειακά ζητήματα'.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τους κ. Cardin και Hastings

    Τα κύρια σημεία των ομιλιών που έκαναν οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου στην σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Ελληνική πρωτεύουσα συνοψίζονται σε ξέχωρη ανταπόκριση της Άννας Καραγιαννοπούλου με τίτλο 'Τέσσαρα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα' που βρίσκεται ανηρτημένη σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας και στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας κλικ εδώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 October 2009 - 1:18:48 UTC