Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Δεν έχουν διευθετηθεί λεπτομέρειες σχεδίου συμφωνίας με Ιράν
  • [02] Όρος Β. Κορέας για επιστροφή στις συνομιλίες
  • [03] Πως είδαν τα Αμερικανικά ΜΜΕ τις Ελληνικές εκλογές
  • [04] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει τον Γιώργο Παπανδρέου
  • [05] Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη στα τέλη του μήνα
  • [06] Ομπάμα: Έχει σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [07] Νέα πρόσωπα και πολλές γυναίκες στην νέα Ελληνική κυβέρνηση
  • [08] Νέα πολιτική για θέματα κράτησης παράνομων μεταναστών
  • [09] 'Μακροχρόνιο όραμα' των ΗΠΑ ζητά ο ΥπΕξ του Πακιστάν
  • [10] Επαφές Ομπάμα με Κογκρέσο για Αφγανιστάν

  • [01] Ρωσία: Δεν έχουν διευθετηθεί λεπτομέρειες σχεδίου συμφωνίας με Ιράν

    06-10-2009

    Πυρηνική εγκατάσταση Ιράν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου για το Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Ο κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στο εγγύς μέλλον για να εξετάσουν την εφαρμογή του σχεδίου.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η χώρα του στη Γενεύη 'εθνική επιτυχία' και σημείωσε ότι η Τεχεράνη δεν υπέκυψε σε διεθνείς πιέσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Πάντως κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη το Ιράν συμφώνησε να ξανασυναντηθεί με τις 6 χώρες στις 19 Οκτωβρίου και δήλωσε ότι θα επιτρέψει επιθεωρήσεις στις μέχρι προσφάτως μυστικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Κόμ.

    [02] Όρος Β. Κορέας για επιστροφή στις συνομιλίες

    06-10-2009

    Από τις συνομιλίες στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν

    Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν σημειωθεί παράλληλα και πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα από κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ αναφέρει ότι η επιστροφή της στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα 'σε διμερές επίπεδο στα πλαίσια της διαδικασίας εξαεθνών συνομιλιών', όπως είπε χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

    Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα, υποσχόμενος σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    [03] Πως είδαν τα Αμερικανικά ΜΜΕ τις Ελληνικές εκλογές

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-10-2009

    Οι κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην Ελλάδα απασχόλησαν πολλά έγκυρα Αμερικανικά ΜΜΕ. Ήταν η πρώτη φορά από πολλών ετών που εκδηλώθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξέλιξη στην Ελλάδα από έντυπα αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφορά στις εκλογές της Κυριακής έκαναν επίσης ο Λευκός Οίκος, το Στέητ Ντηπάρτμεντ και η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ. Το σημείωμα αυτό αποβλέπει στο να συνοψίσει τα κυριότερα σημεία των σχετικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων.

    Η New York Times, σε άρθρο της με τίτλο 'Οι Ψηφοφόροι Χαρίζουν στουςΈλληνες Σοσιαλιστές Συντριπτική Νίκη', αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ απομάκρυνε από την εξουσία 'μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που είχε υπονομευθεί από σκάνδαλα διαφθοράς και εντεινόμενη οικονομική κρίση'.Η εφημερίδα παραθέτει στην συνέχεια αποσπάσματα από το μήνυμα που ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε στον λαό την Κυριακή το βράδυ με ιδιαίτερη έμφαση στην αισιόδοξη δήλωσή του ότι 'θέλουμε, μπορούμε και θα πετύχουμε' στην προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία της Ελλάδας. Η New York Times εκτιμά ότι η νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος 'είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην σημερινή Ευρώπη στην οποίαν η αριστερά χάνει έδαφος και συχνά αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση κατά τρόπο που να της αποφέρει πολιτικό όφελος'.Η εφημερίδα αναγνωρίζει τέλος ότι το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο γιατί, όπως γράφει, 'Το ΠΑΣΟΚ κληρονομεί μια δύσκολη κατάσταση στην οποίαν η Ελληνική οικονομία, ύστερα από 15 χρόνων συνεχή ανάπτυξη, αναμένεται να περιέλθει σε ύφεση, υποδαυλισμένη από ενδημικά προβλήματα, περιλαμβανομένου ενός δαπανηρού και εξασθενισμένου συνταξιοδοτικού συστήματος. Παράλληλα ο τουρισμός και η ναυτιλία, που αποτελούν τις βάσεις της Ελληνικής οικονομίας, έχουν πληγεί βαθειά από την κρίση'.

    Στην Αμερικανική πρωτεύουσα, η εφημερίδα Washington Post, σε σύντομο σημείωμα με τίτλο 'Ξεκάθαρη Νίκη των Σοσιαλιστών' λέει ότι ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκε χάρις σε 'υποσχέσεις για αύξηση των φόρων και των δαπανών του δημοσίου με στόχο την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης την οποία δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο η (απερχόμενη) συντηρητική κυβέρνηση'. Η εφημερίδα τονίζει κατόπιν ότι ήταν αναγκαία η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, διότι, κατά την έκφρασή της, 'η Ελλάδα χρειάζεται να έχει ισχυρή κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης'.

    H άλλη μεγάλη εφημερίδα της Αμερικανικής πρωτεύουσας, η Washington Times, ύστερα από μια περιεκτική περιγραφή των πανηγυρισμών που έγιναν για την νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, επισημαίνει ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στον λαό 'ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 4,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα πρόγραμμα φορολόγησης των πλουσίων για την βοήθεια των φτωχών' ενώ ο Κώστας Καραμανλής είχε ταχθεί υπέρ της εφαρμογής 'ενός προγράμματος λιτότητας στα επόμενα δύο χρόνια'. Η εφημερίδα εκτιμά πως οι αγορές θα χαρούν με το εκλογικό αποτέλεσμα διότι η νέα κυβέρνηση με την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε, θα έχει νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή του προγράμματός της επί τέσσαρα χρόνια. Παράλληλα όμως η Washington Times παραθέτει και την άποψη ορισμένων οικονομολόγων οι οποίοι αμφισβητούν την ορθότητα του σχεδίου για αύξηση των δημοσίων δαπανών, υποστηρίζοντας ότι 'η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δανείων της Ελλάδας, χώρας που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, από άποψη ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, στον χώρο της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την Ιταλία'.

    Η εφημερίδα Wall Street Journal, που εκδίδεται στην Βοστώνη αλλά κυκλοφορεί από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε άρθρο της με τίτλο 'Οι Έλληνες Εκλέγουν Σοσιαλιστές στην Εξουσία', παρατηρεί ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ 'προσκρούει σε μια ευρύτερη τάση συντηρητισμού που παρατηρείται στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς, η Γερμανία μόλις επανεξέλεξε την κεντροδεξιά Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ και το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς την ανάδειξη συντηρητικής κυβέρνησης το 2010, κάτι που αν γίνει θα τερματίσει την δωδεκάχρονη παραμονή του Εργατικού Κόμματος στο πηδάλιο της χώρας'. Αλλά, συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας, 'το κεντροαριστερό κόμμα της Ιταλίας Partito Democratico δήλωσε πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλα τα κόμματα αριστερής απόκλισης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο διότι το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πως όταν η Αριστερά εναρμονίζεται με τις αλλαγές και τις προσδοκίες της κοινωνίας, εξασφαλίζει την λαϊκή συγκατάθεση και εμπιστοσύνη'. Η Wall Street Journal πιστεύει ότι 'την Κυριακή οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον για την αδυναμία της να χειριστεί την οικονομία αλλά και για μια σειρά από σκάνδαλα, όπως η επίμαχη παραχώρηση εκτάσεων του δημοσίου σε ένα μοναστήρι, που κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενοι πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ'. Κατά την εφημερίδα, 'ανάμεσα στις πρώτες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι να (εκπονήσει και να) παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για το πως σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πώς να περικόψει το χρέος της χώρας που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το 100% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος'. Άλλο μεγάλο πρόβλημα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πρέπει να χειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι 'η καταπολέμηση της ευρείας φοροδιαφυγής, από την οποία το κράτος χάνει το ένα τέταρτο περίπου των εσόδων που θα έπρεπε να έχει'.

    Μια άλλη εφημερίδα με πανεθνική κυκλοφορία η USA Today, αναφέρει ότι στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου εθεωρείτο από ορισμένους επικριτές του ως 'σκιά του δυναμικού και χαρισματικού πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το κυβέρνησε με στιβαρή πυγμή και το οδήγησε σε τρείς εκλογικές νίκες στην περίοδο από το 1981 μέχρι το 1993'. Τώρα όμως, συνεχίζει η εφημερίδα 'με τον μεγάλο εκλογικό του θρίαμβο ο Γιώργος Παπανδρέου, κερδίζει την ευκαιρία να σιγάσει όσους τον αμφισβήτησαν στο παρελθόν, αν και έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει φοβερές προκλήσεις από την επιδεινούμενη οικονομία, την συνεχιζόμενη διαφθορά, την επιδείνωση της εγκληματικότητας και την τρομοκρατία'.

    Το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σε ανταπόκρισή του που δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τίτλο 'Οι Σοσιαλιστές Εκτοπίζουν τους Συντηρητικούς στην Ελλάδα' και με υπότιτλο 'Ο Παπανδρέου γίνεται Πρωθυπουργός ακολουθώντας τα αχνάρια του πατέρα του και του παππού του' λέει ότι η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ κατέστη έκδηλη μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα τμηματικά εκλογικά αποτελέσματα που έδειχναν τον θυμό των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα και τα οικονομικά δεινά της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο 'η αδυναμία των αρχών να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την αναταραχή που προκάλεσε ο φόνος ενός νέου από την αστυνομία στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, υπέσκαψε ακόμη περισσότερο την θέση των συντηρητικών την οποία και αποτελείωσε η παγκόσμια οικονομική κρίση'. Το AP καταλήγει επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, που προωθούσε πρόγραμμα λιτότητας με κεντρικό άξονα το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποσχεθεί πως θα διαθέσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει και πάλι την οικονομική μηχανή της χώρας. Το πρακτορείο αναγνωρίζει πως η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να συνάψει καινούργια μεγάλα δάνεια για να μειώσει το διογκούμενο χρέος και για να καλύψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Αλλά, καταλήγει το άρθρο, 'ο κ. Παπανδρέου έχει υποσχεθεί πως θα περιορίσει το ύψος του δανεισμού μειώνοντας τις σπατάλες στις κρατικές δαπάνες και διώκοντας τους φοροδιαφυγόντες'.

    Τα Αμερικανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ταχύτατα και με πληρότητα τις Ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από αυτές, περιλαμβανομένης της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επικέντρωσε την προσοχή στην διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα χαράξει 'νέα πορεία με στόχο την οικονομική ανάκαμψη' και στην αναγνώριση από μέρους του ίδιου πως 'τίποτα δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί να γίνει σκληρή δουλειά'.Ταυτόχρονα το CNN τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής συγχάρηκε τον κύριο Παπανδρέου για την νίκη του σε ομιλία που έκανε από την τηλεόραση. Και παρέθεσε το εξής απόσπασμα από το μήνυμα του κ. Καραμανλή: 'Όπως και κάθε άλλος Έλληνας έτσι κι εγώ του εύχομαι να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη πρόκληση της οικονομικής κατάστασης γιατί, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, η πρόκληση αυτή είναι θέμα εθνικό'.

    Η κεντρική υπηρεσία ειδήσεων του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού των Ηνωμένων Πολιτειών, Voice of America (Φωνή της Αμερικής), ήταν μεταξύ των πρώτων αμερικανικών ΜΜΕ που μετέδωσε την νίκη του ΠΑΣΟΚ σε ρεπορτάζ με τίτλο 'Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα παραδέχτηκαν την εκλογική ήττα τους'. Το αγγλόφωνο αυτό ρεπορτάζ μεταδόθηκε και σε πολλές από τις 45 γλώσσες με τις οποίες μιλά η Φωνή της Αμερικής σε ένα ακροατήριο 145 εκατομμυρίων ακροατών και τηλεθεατών την εβδομάδα ανά τον κόσμο.

    Παράλληλα, η Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America, στις 14 συνολικά εκπομπές που είχε ανήμερα των εκλογών και την επομένη ημέρα, μετέδιδε αναλυτικά αποτελέσματα από την Αθήνα και αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, περιλαμβανομένου του τηλεφωνήματος που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Στο τηλεφώνημά του ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την σπουδαιότητα που αποδίδει στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και ότι προσβλέπει να συνεργαστεί με τον κύριο Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική του νίκη.

    Το πρωί της Δευτέρας και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, συγχάρηκε τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία τους στις εκλογές της Κυριακής και πρόσθεσε: 'Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας σε πολλά διμερή και πολυμερή θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας καθώς και η Νατοϊκή συμμαχία'. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Νίκολας Καρακώστας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε το 44 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου στις εκλογές και για την ανάθεση στον ίδιον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το τηλεγράφημα του κ. Καρακώστα καταλήγει με τούτα τα λόγια: 'Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ και οι θυγατρικές οργανώσεις της, Κόρες της Πηνελόπης, Γιοί του Περικλέους και Κόρες της Αθηνάς σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε τόσο με εσάς όσο και με την κυβέρνησή σας για να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο και να διευρύνουμε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα'.

    [04] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει τον Γιώργο Παπανδρέου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-10-2009

    Νικόλας Καρακώστας

    Ο Nicholas Karacostas, Πρόεδρος της μεγαλύτερης στις Ηνωμένες Πολιτείες οργάνωσης για την προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς, απέστειλε στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου τηλεγράφημα με το οποίο τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε το 44 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, και για την ανάθεση στον ίδιον, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Το τηλεγράφημα του κ. Καρακώστα προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: 'Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ και οι θυγατρικές οργανώσεις της, Κόρες της Πηνελόπης, Γιοί του Περικλέους και Κόρες της Αθηνάς, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε τόσο με εσάς όσο και με την κυβέρνησή σας για να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο και να διευρύνουμε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα'.

    Η ΑΧΕΠΑ είναι η πρώτη ομογενειακή οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες που συγχάρηκε τον κύριο Παπανδρέου για την νίκη του κόμματος του.

    [05] Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη στα τέλη του μήνα

    06-10-2009

    Tζο Μπάιντεν

    Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα μεταβεί στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχία από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες, αλλά και με εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας, καθώς και άλλων κοινωνικών φορέων των χωρών αυτών. Οι συνομιλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα περιστραφούν σε θέματα όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας σε διμερές επίπεδο και μέσω ΝΑΤΟ.

    [06] Ομπάμα: Έχει σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    06-10-2009

    Οι ΗΠΑ σημειώνουν πραγματική πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    Μιλώντας την Τρίτη στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας έξω από την Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε το προσωπικό που εργάζεται για την προστασία των ΗΠΑ.

    Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι το κέντρο αντιτρομοκρατίας βοηθά τη χώρα να πετύχει την αποστολή της που είναι η εξάρθρωση, ο αποσυντονισμός και η ήττα της Αλ Κάιντα και άλλων δικτύων εξτρεμιστών σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι η Αλ Κάιντα παραμένει η κύρια απειλή για τον Αμερικανό λαό και ο λόγος για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου αντιτρομοκρατίας και επεσήμανε ότι η υπεράσπιση των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους χωρών από μελλοντικές επιθέσεις πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα των προσπαθειών του Κέντρου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η συλλογή και η ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών οδήγησε σε συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών στο Κολοράντο, τη Νέα Υόρκη, το Ιλινόις και το Τέξας.

    [07] Νέα πρόσωπα και πολλές γυναίκες στην νέα Ελληνική κυβέρνηση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-10-2009

    Για τις 11 το πρωί ορίσθηκε η ορκωμοσία της νέα κυβέρνησης που ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνέθεσε, αφού προηγουμένως μετά την δική του ορκωμοσία, εστάλησαν για έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα προεδρικά διατάγματα για τις συγχωνεύσεις υπουργείων και την δημιουργία νέων, όπως αυτό του Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Η νέα κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε στις 8 το βράδυ, σε αριθμούς μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

    Καθορίσθηκαν 14 Υπουργεία με αντίστοιχους υπουργούς και 22 συνολικά υφυπουργούς.

    Στο σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών, 12 είναι παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με εμπειρία σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ 24 αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν 9 θέσεις, 5 υπουργών και 4 υφυπουργών ενώ χρησιμοποιούνται στην κυβέρνηση και 5 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

    Χαρακτηριστικό του νέου υπουργικού συμβουλίου που διόρισε ο κ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία θέσης Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με μεγάλες αρμοδιότητες συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων η οποία ανατέθηκε στο Θεόδωρο Πάγκαλο.Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας ενώ σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Μαρία Δαμανάκη και ο Κώστας Σκανδαλίδης έμειναν εκτός κυβέρνησης.

    Τελικά το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευρωβουλευτής, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας το εμπιστεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Λούκα Κατσέλη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κράτησε το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να έχει την απ' ευθείας συμμετοχή στα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα της χώρας.

    Αντιδράσεις υπήρξαν από πολλές πλευρές για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

    Η θέση του υφυπουργού περιβάλλοντος προτάθηκε στον επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε την πρόταση.

    Γενικότερα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίσθηκε θετικά από τα μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερα για την συμμετοχή πολλών νέων προσώπων που αναμένεται να φέρουν καινούργιο αέρα στην δημόσια διοίκηση.

    Μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της κυβέρνησης θα κατευθυνθούν πεζή β όπως συνηθίζεται β προς την Βουλή όπου και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

    [08] Νέα πολιτική για θέματα κράτησης παράνομων μεταναστών

    06-10-2009

    Τζάνετ Ναπολιτάνο

    Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε θέματα κράτησης παράνομων μεταναστών.

    Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των κέντρων κράτησης.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι αρχές θα δημιουργήσουν σύστημα ταξινόμησης κρατουμένων με βάση το κίνδυνο που ενέχουν για τις ΗΠΑ, ώστε να τοποθετούνται στο κατάλληλο κρατητήριο.

    Οι αρχές θα αρχίσουν να τοποθετούν παράνομους μετανάστες που δεν έχουν σημειώσει εγκληματική δραστηριότητα και δεν είναι βίαιοι σε ανάλογα συγκροτήματα κράτησης. Ο επικεφαλής της Μεταναστευτικής Υπηρεσίαςπρόκειται ν' αρχίσει να εξετάζει την μετατροπή ξενοδοχείων και άλλων αστικών συγκροτημάτων σε χώρους κράτησης φιλήσυχων παρανόμων μεταναστών.

    Σχεδόν 400 χιλιάδες άτομα κρατούνται κάθε χρόνο σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές με κόστος που ανέρχεται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [09] 'Μακροχρόνιο όραμα' των ΗΠΑ ζητά ο ΥπΕξ του Πακιστάν

    06-10-2009

    Ο Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι και η Χίλαρυ Κλίντον

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου, εδώ στην Ουάσιγκτον, με την Αμερικανίδα ομόλογο του, Χίλαρυ Κλίντον, ο Πακιστανός Υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαβεβαιώσουν το λαό του Πακιστάν και τις γειτονικές του χώρες ότι διαθέτουν 'μακροχρόνιο όραμα' για την σταθεροποίηση της περιοχής. Οι συνομιλίες της κ. Κλίντον με τον κ. Κουρέσι επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Αμερικανική βοήθεια προς το Πακιστάν.

    Η Ισλαμαμπάντ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα Αμερικανικής βοήθειας, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ορισμένοι Πακιστανοί εκφράζουν ανησυχία ότι οι όροι του προγράμματος και η μεγαλύτερη Αμερικανική παρουσία στη περιοχή για την διοικητική μέριμνα του προγράμματος θα οδηγήσει σε ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του Πακιστάν.

    Η κ. Κλίντον προσπάθησε να εφησυχάσει αυτούς τους προβληματισμούς λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει τέτοιες προθέσεις και ότι πρόκειται για ειλικρινή προσπάθεια χορήγησης βοήθειας στο λαό του Πακιστάν. Επίσης και ο κ. Κουρέσι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα προσπαθήσει να αναμειχθεί στις Πακιστανικές υποθέσεις.

    [10] Επαφές Ομπάμα με Κογκρέσο για Αφγανιστάν

    06-10-2009

    Χάρυ Ρηντ

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με ηγέτες διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου για να εξετάσει την στρατηγική του στο Αφγανιστάν και το αν χρειάζεται να αποστείλει περισσότερα στρατεύματα στη περιοχή.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρυ Ρηντ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος θέλει να είναι διεξοδικός και προσεκτικός στο θέμα του Αφγανιστάν, αλλά συγχρόνως επιδιώκει να κινηθεί γρήγορα.

    Ο κ. Ρήντ επεσήμανε ότι τα μέλη του Κογκρέσου διαβεβαίωσαν τον κ. Ομπάμα ότι θα έχει την υποστήριξή τους ανεξάρτητα με την απόφαση που θα πάρει. Αλλά ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι η υποστήριξη αυτή δεν είναι δεδομένη.

    Ο κ. Μακόνελ πρόσθεσε ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα υποστηρίξουν οτιδήποτε αποφασίσει ο Πρόεδρος, αν με το σχέδιο του συμφωνούν και οι διοικητές των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

    Ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Στάνλι Μακρίσταλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τον πόλεμο αν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν στείλει ενισχύσεις. Ο στρατηγός Μακρίσταλ ζήτησε 30 με 40 χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 October 2009 - 1:18:31 UTC